餐廳: 叁茶陸飯
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-10-28 41 瀏覽
台灣菜應該是很多香港人也喜歡吃的菜式之一,大概是較適合我們的合味吧!間中吃也不覺得厭。荃灣這個翻新過後的新商場,進註宜家傢俬之後人流多了,食肆選擇都多點。是晚來到這間叁茶陸飯,地方幾大,晚飯時段由不太多人漸漸坐到客滿了。兩面的餐牌選擇都不少, 讓人懷念在台灣吃過的好東西~滷味拼盤 (小) ($88)點了個小的拼盤但份量都不算少喎,有滷蛋, 雞翼, 牛肚, 牛腩同豆腐乾,好入味亦都較重口味~經典三杯雞 ($88)雞件好像全部都是雞翼件來的,也好的, 至少沒有我不喜歡的雞胸肉見到顏色深深的就知不會吃落淡而無味啦...還是幾濃味添~送飯一流!台式蝦仁蛋炒飯 ($78)飯炒得夠乾身, 金黃色的賣相不俗!有人說要減肥不吃飯, 但最後卻吃了很多~XD而蝦仁都幾大隻爽口同有調味~蜜香芭樂烏龍茶 $38台式飲品方面都有好多款, 這杯果茶幾大杯, 清清地不會太甜同解到喝~(我到台灣都好喜歡吃那裡的紅肉芭樂呀! 好清甜的~)紅豆紫米糖水加芋圓 ($38)最後吃埋甜品就好滿足喇...上枱時見到成碗水水的, 怎知用匙一"筆"底下有很多材料喎,紅豆, 紫米同芋圓都是很配的組合, 口感十足!芋圓份量不少呀, 令我
台灣菜應該是很多香港人也喜歡吃的菜式之一,
大概是較適合我們的合味吧!間中吃也不覺得厭。

兩面的餐牌選擇都不少, 讓人懷念在台灣吃過的好東西~

滷味拼盤 (小) ($88)
點了個小的拼盤但份量都不算少喎,
有滷蛋, 雞翼, 牛肚, 牛腩同豆腐乾,
好入味亦都較重口味~

經典三杯雞 ($88)
雞件好像全部都是雞翼件來的,
也好的, 至少沒有我不喜歡的雞胸肉

見到顏色深深的就知不會吃落淡而無味啦...
還是幾濃味添~送飯一流!

台式蝦仁蛋炒飯 ($78)
飯炒得夠乾身, 金黃色的賣相不俗!
有人說要減肥不吃飯, 但最後卻吃了很多~XD
而蝦仁都幾大隻爽口同有調味~

蜜香芭樂烏龍茶 $38
(我到台灣都好喜歡吃那裡的紅肉芭樂呀! 好清甜的~)

紅豆紫米糖水加芋圓 ($38)
最後吃埋甜品就好滿足喇...
上枱時見到成碗水水的, 怎知用匙一"筆"底下有很多材料喎,
紅豆, 紫米同芋圓都是很配的組合, 口感十足!
芋圓份量不少呀, 令我想起了台灣的九份, 哈~

二人點了這幾樣東西都吃得很飽呢, 價錢同份量都算合理! 可以再光顧~
2018-10-16
2018-10-27 82 瀏覽
之前係佢地到試過飲黑糖珍珠烏龍奶茶,覺得味道不錯,所以再試下。點知遇到態度勁差嘅中年短金頭髮女收銀員,我問佢黑糖珍珠係咪本身都有甜度,佢話佢唔知因爲佢本身唔飲呢杯。okay fine! 跟住我話想要微甜,但我睇張單打左少糖,我問番佢,佢就好串咁同整飲品同事話:佢話要微甜喎!Okay fine! 我其實係要熱嘅野飲,原來佢打左凍,其實佢全程都唔知有無聽人講野🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️其實佢公司會唔會有服務改進課程可以考慮俾呢位同事上一上?
外賣自取
2018-10-26 1741 瀏覽
荃灣抵食台灣菜估唔到荃灣食到款式多都幾抵食嘅台灣菜!八咪半有很多特色餐廳,早前品嚐過商場內的一間中國菜,經過這間餐廳,便一心想來試一試。今天晚上,終於和友人來到了這間台灣菜館。餐廳嘅裝修好光猛,而且帶點年青時尚嘅感覺,座位都幾寬敞,一入門口嘅右邊有幾張卡位,仲有好多梳化座位。天花板上的吊燈約什有特色。最鍾意餐廳有一排落地玻璃,感覺好開陽,而且牆壁上也裝了很多玻璃鏡,令餐廳的空間感十足。餐牌的選擇真的很多,對於我這個選擇困難的人來說,是一件10分煩惱的事,每一樣食物也不算太貴,花多眼亂。餐牌上以食物的類型來分類,小食、肉類、海鮮、主菜、飲品、甜品……也有很多的選擇呢。海鹽芝士奶蓋抹香綠茶$26奶蓋:帶微微鹹香,上面仲灑上抹茶🍵粉。 奶蓋質感較為輕盈,都幾綿密,飲完唔會太飽膩的感覺。茶底:茶味幾清香,唔會太甜。近日大熱黑糖珍珠奶茶,最愛都係奶蓋系列。以外賣嘅價錢,能夠舒舒服服坐低飲杯奶蓋真係唔錯。塔香鹽酥雞$45個份量都比想像中多,炸得金黃色。雞肉唔會乾身。最怕粉漿比雞肉還要多。呢間真係啖啖肉。值得一讚係碟底都唔會太過油膩。台灣肉燥乾拌面$48麵質好彈牙,有點像日式沾面粗度。每一條麵都沾上
荃灣抵食台灣菜

估唔到荃灣食到款式多都幾抵食嘅台灣菜!

今天晚上,終於和友人來到了這間台灣菜館。

海鹽芝士奶蓋抹香綠茶$26

奶蓋:帶微微鹹香,上面仲灑上抹茶🍵粉。
奶蓋質感較為輕盈,都幾綿密,飲完唔會太飽膩的感覺。

茶底:茶味幾清香,唔會太甜。
近日大熱黑糖珍珠奶茶,最愛都係奶蓋系列。

以外賣嘅價錢,能夠舒舒服服坐低飲杯奶蓋真係唔錯。

塔香鹽酥雞$45

個份量都比想像中多,炸得金黃色。
雞肉唔會乾身。
最怕粉漿比雞肉還要多。
呢間真係啖啖肉。
值得一讚係碟底都唔會太過油膩。

台灣肉燥乾拌面$48

麵質好彈牙,有點像日式沾面粗度。
每一條麵都沾上肉燥汁。
最欣賞係好多肉燥,食到最後一啖,依然有好多肉燥。
而且唔會好似台灣嘅肉燥咁肥膩,食落感覺健康啲。

2018-10-26 49 瀏覽
今日要到荃灣開會,由同事帶路黎到中染新城。一樓係餐廳的集中地,台灣菜、越南菜、中菜應有盡有。最後揀左台灣菜,餐廳裝潢十分簡潔,空間感唔錯。午市套餐由40多元起~小弟點左鹽穌雞扒餐~雞扒即點即炸,炸漿夠薄!食落香脆亦唔會過油。隨餐送上3樣前菜,開胃的青瓜最討好~餐飲加錢轉成海鹽芝士奶蓋紅茶~入口順口的奶茶,再配上芝士奶蓋~淡淡的芝士香,的確比一般手搖飲品優勝!平日午市上菜速度快,亦係其中一個加分位。
今日要到荃灣開會,由同事帶路黎到中染新城。
一樓係餐廳的集中地,台灣菜、越南菜、中菜應有盡有。
最後揀左台灣菜,餐廳裝潢十分簡潔,空間感唔錯。

午市套餐由40多元起~

小弟點左鹽穌雞扒餐~
雞扒即點即炸,炸漿夠薄!

食落香脆亦唔會過油。
隨餐送上3樣前菜,開胃的青瓜最討好~

餐飲加錢轉成海鹽芝士奶蓋紅茶~
入口順口的奶茶,再配上芝士奶蓋~
淡淡的芝士香,的確比一般手搖飲品優勝!

平日午市上菜速度快,亦係其中一個加分位。
2018-10-25
2018-10-22 77 瀏覽
今日和朋友去了台灣餐廳吃午餐。裝修不錯,很新很光猛。台式五香牛肉麵:這一款牛肉麵不會很重藥膳味,是傳統的滷水汁的味道,麵幾彈口,而且牛肉是厚切的,份量很多很大塊,非常抵食!滷味拼盤(小):雖然只是點了小的,但份量已經好多,兩個人一定夠吃。有滷水雞翼,滷水蛋,滷水牛肚,滷水豆腐,非常豐富,滷水味十足。祕制糖醋魚柳套餐:好有驚喜!沒想到去台灣餐廳吃飯最好吃的是這味糖醋魚,牠的皮炸得很脆,而裡面的肉質則非常鮮嫩,完全不會韌。而糖醋汁酸酸甜甜,連同菠蘿一起吃,非常惹味!真的很好吃。黑糖珍珠奶茶:幾大杯,奶茶不會太甜,味道剛剛好,不錯。埋單2個人食這麼多才大約$250,價錢合理,這間餐廳d菜式普遍都不會太濃味,對我來說就剛剛好,挺好吃。
今日和朋友去了台灣餐廳吃午餐。

裝修不錯,很新很光猛。

黑糖珍珠奶茶:幾大杯,奶茶不會太甜,味道剛剛好,不錯。

2018-10-21
2018-10-22 59 瀏覽
下晝去到荃灣唔知食乜好,竟然又搵到間隱世好野點解叫隱世,因為佢唔喺係綠楊坊,愉景新城呢d大商場,而係喺地鐵站出口向愉城中間一幢商業大廈。店面裝潢清新雅緻,行到有d攰就入左試下幸運地仲要趕得切lunch,好多選擇啊點左餐好快就到,位處商業大廈就係有效率d點左魯肉飯,雞翼,鹽酥雞扒飯同我最愛嘅仙草芋圓呀。魯肉飯煮得好入味,汁香濃而不油膩,仲要份量唔細架,拌飯食真係好滿足。最重要係個鹽酥雞扒,皮炸得香酥,雞肉嫩滑多汁,配上隔離醃黃瓜同青菜配搭一流。食埋個甜品芋圓真係畫上個完美句號。
下晝去到荃灣唔知食乜好,竟然又搵到間隱世好野

店面裝潢清新雅緻,行到有d攰就入左試下

幸運地仲要趕得切lunch,好多選擇啊

點左餐好快就到,位處商業大廈就係有效率d

點左魯肉飯,雞翼,鹽酥雞扒飯同我最愛嘅仙草芋圓呀。

食埋個甜品芋圓真係畫上個完美句號。
  • 台灣肉燥飯
  • 鹽酥雞
2018-10-22 55 瀏覽
喺荃灣返工咁耐,知道呢間餐廳開咗一段時間,今日終於有機會去試吓啦。入到去環境感覺好開陽,前面有塊好大嘅落地玻璃,透露出戀戀嘅陽光,望向左邊有個好大嘅打卡位(今天好嗎)。好啦開始食嘢啦,個香酥炸雞排賣相好吸引,超級大塊炸得超級香脆,雞排嘅皮薄肉質嫩滑,咬落好juicy,但入口亦唔會覺得油膩,配埋白飯剛剛好。照燒鰻魚飯套餐都黎埋,成隻手掌咁大嘅鰻魚,好吸睛,照燒汁嘅味道剛剛好,增加左鰻魚獨有嘅味道,一口鰻魚再配一啖飯,感覺好滿足。咁愛食芋圓嘅我就算好飽都要堅持叫多個黑糖芋圓仙草糖二號!哇!好大份分量十足,,芋圓夠曬煙韌,而且食到芋頭既味道,仙草夠曬冰涼,食幾多都唔覺得好膩 ,配上紫米、綠豆、珍珠口感豐富,感覺上又多咗碗飯🤭。係喎!仲有個水果茶不得不提,真係超級好飲,水果滿滿,茶既濃濃剛剛好,彷彿又帶出水果嘅新鮮。整體來說,餐廳裝修很有台灣特色,環境十分舒服,食物質素不錯,特別係最愛塊炸雞扒同黑糖芋圓仙草,性價比高,會再來喔。

2018-10-21 56 瀏覽
唐山排骨蛋炒飯 排骨薄薄的一大塊,非常入味,外面是薄薄的脆漿,把排骨炸得香酥。蛋炒飯每粒都被蛋漿包著,金黃的,不錯👌海鹽芝士奶蓋四季春青茶,水準一般,我覺得奶蓋不夠厚,麻麻地。

2018-10-21 70 瀏覽
想食就去食,我的蚵仔煎。我比較喜歡本地的蚵仔煎,比較爽身只加香蔥、雞蛋、薯粉及調味料而成。這台式餐廳沒有跟台灣的放好多醬汁在上面,只付上一小碟,這可按個人喜好放多少。這蠔煎蠔的份量也多,很鮮味。黑糖芋圓仙草凍,我選的是紫米、綠豆和珍珠,味道也不錯,QQ的,不太甜。

2018-10-18 54 瀏覽
今日嚟開Ikea 行街順便食埋飯,冇嚟一排原來呢到開咗咁多間餐廳,行咗個圈,最後㨂咗呢間台灣嘢。我覺得個名幾得意,但好易叫錯做”粗茶淡飯”環境都幾舒服,寬敞食物方面都有唔少選擇我地叫咗個拼盆,滿足唒我乜都想食嘅慾望嚟到見到好開心,感覺好豐富。鹽酥雞好香脆,好新鮮,墨魚丸大大粒,好彈牙,正!仲有唔係到到食到嘅甜不辣,好滿意我地仲叫咗排骨肉燥湯麫,雖然唔係好特別,但味道ok仲有台式蝦仁炒飯,雖然唔知點解台式,但炒得唔錯,好乾身,D飯一粒粒唔怕痴埋一舊舊, 仲有好多隻蝦tim 其實仲有好多飲品同甜品,但實在太飽,下次再食過😬

環境都幾舒服,寬敞

食物方面都有唔少選擇

我地叫咗個拼盆,滿足唒我乜都想食嘅慾望
我地仲叫咗排骨肉燥湯麫,雖然唔係好特別,但味道ok

其實仲有好多飲品同甜品,但實在太飽,下次再食過😬

2018-10-15 74 瀏覽
今晚去到荃灣去台灣菜,整個風格都是深圳喜茶的裝修,都是白色的簡單美,重點是有一些圖案也好像喜茶的LOGO,哈哈! 這店也很大,有好多位置可以坐,我點了塔香鹽酥雞綜合拼盤、唐山排骨炒飯、海鹽芝士奶蓋茱香綠茶、黑糖艼圓仙草凍2號(紫米、綠豆、珍珠) ,這些菜都來了,份量都好大,賣相也好吸引! 塔香鹽酥雞綜合拼盤很吸晴,什麼款式都有一點,有台灣白腸,又有鹽酥雞,又有炸弄干等等,全部都很新鮮和騰熱,這個,一定要襯熱食! 唐山排骨炒飯份量好多,是炸排骨來的,海鹽芝士奶蓋茱香綠茶很好,真的好像內地的奶蓋,味道很好! 賣相也不錯! 糖艼圓仙草凍2號(紫米、綠豆、珍珠)這個用料很多,全部都是滿滿的紫米、綠豆、珍珠,食了超飽肚,綠豆、珍珠都是大顆的,口感特別好!
2018-10-15 48 瀏覽
自從有左小朋友,愉景新城成為我常去的地方。相連的中染新城亦成為我開飯之選。每一間餐廳都食過了。要數我最鐘意就係叁茶陸飯~落地大玻璃,引入大量自然光~然後空間感都算大,台與台之間唔算逼~就算只係2位大人,但每次帶住BB都會分配到大圓台~唔駛又逼又趕咁食飯,真係人生小確幸。每次都會點上香酥雞扒飯~即點即炸,入口香脆~ 台式鹽酥雞的味道~ 就係濃口味吧~不過真正令我回頭的,其實係飲品。第一次誤打誤撞飲左- 海鹽芝士奶蓋四季春茶~濃厚帶咸的芝士奶蓋,十分邪惡~馬上又被回甘的清茶混和~兩者味道又出奇咁夾~街外的芝士奶蓋飲品,對我而言都過甜~但叁茶陸飯正正係清清地,吸引我飲完再飲~
自從有左小朋友,愉景新城成為我常去的地方。
相連的中染新城亦成為我開飯之選。每一間餐廳都食過了。
要數我最鐘意就係叁茶陸飯~

落地大玻璃,引入大量自然光~
然後空間感都算大,台與台之間唔算逼~
就算只係2位大人,但每次帶住BB都會分配到大圓台~
唔駛又逼又趕咁食飯,真係人生小確幸。

每次都會點上香酥雞扒飯~
即點即炸,入口香脆~
台式鹽酥雞的味道~ 就係濃口味吧~

不過真正令我回頭的,其實係飲品。
第一次誤打誤撞飲左- 海鹽芝士奶蓋四季春茶~
濃厚帶咸的芝士奶蓋,十分邪惡~
馬上又被回甘的清茶混和~
兩者味道又出奇咁夾~

街外的芝士奶蓋飲品,對我而言都過甜~
但叁茶陸飯正正係清清地,吸引我飲完再飲~
2018-10-13
位於荃灣嘅叄茶陸飯,聽個名真係唔知食啲咩菜式,上網搵咗一搵先知原來係台灣菜。諗起台灣嘢相信香港人都會諗起牛肉麵,肉燥飯,鹽酥雞呢啲標準台灣菜。今日同朋友黎到就當然要食曬咁多款喇!喺門口嘅係一個外賣櫃位,專賣台式飲品,配合番時下台式飲品熱潮!店舖環境好現代,而且因為樓底高同地方大嘅關係,唔會有侷促嘅感覺,坐得好舒服。餐廳以填紙仔方式落單,圖文兼備,可以好快選擇到心水嘅食物。不過食物種類真係太多有啲花多眼亂嘅感覺。今次我哋揀咗兩個主食同埋兩個小食,再加多一杯飲品。首先嚟到嘅係滷味拼盤,分別有雞翼,牛肚,滷蛋,豆腐乾同埋花生。睇圖估唔到分量有咁多,細食啲都好易做大嘥鬼。滷水唔算十分咸,牛肚爽口,雞翼比較普通但整體來講值得推薦。肉燥飯嘅肉燥份量都唔少,足夠撈晒成碗飯,付加半隻滷蛋。不過我都係比較鍾意食滷肉飯多啲,貪佢有啖啖肉嘅感覺。服務員推介五香牛肉麵,話係新出品原本只係紅燒牛肉麵。牛肉份量超級多而且非常冧身,肉味濃。麵質彈牙有咬口,湯亦唔會死咸有香味,係一碗高質牛肉麵!塔香鹽酥雞係即炸起,熱辣辣。外皮粉漿好脆口,入面雞肉冧滑有汁,唔會好似坊間有啲炸雞店咁將啲雞肉炸到乾爭爭。非常好味,食唔停呀
今次我哋揀咗兩個主食同埋兩個小食,再加多一杯飲品。

塔香鹽酥雞係即炸起,熱辣辣。外皮粉漿好脆口,入面雞肉冧滑有汁,唔會好似坊間有啲炸雞店咁將啲雞肉炸到乾爭爭。非常好味,食唔停呀!

飲品其實就係出邊嗰個櫃位度整,同其他台式飲品鋪頭嘅分別唔大。可以俾你選擇調整冰,甜度同埋加配料。

兩個人食飽飽埋單只係二百零蚊,相信係茶餐廳食個碟頭飯都要七,八十蚊嘅時候,咁呢價錢相信算係係抵食。
  • 台灣肉燥飯
  • 塔香鹽酥雞
今日考完試終於可以同男朋友去街食飯慶祝下,去左荃灣行IKEA,IKEA 個商場原來都有好幾間餐廳,見到呢間主打台灣菜的餐廳竟然有芝士奶蓋茶飲,見其他野食都幾吸引,一於入去試試。門口可以外賣飲品餐廳行簡潔風格都幾多人食餐牌選擇都算多,款式都幾特別。落單同上菜速度都好快,值得一讚。台灣肉燥飯 ($38),唔算太大碗,但個肉燥都幾入味。塔香炒海瓜子($98),男朋友點的,原來海瓜子即係蜆,呢個海瓜子好惹味,蜆肉好大粒,唔會炒到跌哂出來。五更腸旺($88),材料好豐富,有豬紅,大腸,豬潤。d腸無臭味,豬紅好滑,配上酸菜好送飯雙莓海鹽芝士奶蓋 ($48),最期待的芝士草莓🍓,好大杯呀,兩個人share 都夠飲,上面層芝士咸咸的好濃郁,下面的士多啤梨沙冰好足料,咬到一粒粒果肉。堂食來講$48甘大杯足料的飲品都唔算貴。餐廳仲有甜品供應,有麻糬鬆餅同仙草凍等等,不過我地已經飽的關係,所以唯有下次再試!
今日考完試終於可以同男朋友去街食飯慶祝下

門口可以外賣飲品

餐廳行簡潔風格

都幾多人食

餐牌選擇都算多,款式都幾特別。

落單同上菜速度都好快,值得一讚。

台灣肉燥飯 ($38),唔算太大碗,但個肉燥都幾入味。

雙莓海鹽芝士奶蓋 ($48),最期待的芝士草莓🍓

2018-10-14 34 瀏覽
台式食店開得「成行成市」,勢頭跟韓式料理一樣銳不可當。中染新城翻新後,食店林立,其中這間讓人眼前一亮。總希望在有時間就去台灣走走,滷味是其中一款很受歡迎的夜市美食,當然來一道,望梅止渴了。賣相不錯,色也足,金錢肚也爽而不韌,就是有點咸,配個白飯比較好。這𥚃的肉燥飯跟牛肉麫也不錯。甜品是亮點!這waffle不得了,黏韌軟糯,香味十足!我們還encore了!
台式食店開得「成行成市」,勢頭跟韓式料理一樣銳不可當。
中染新城翻新後,食店林立,其中這間讓人眼前一亮。

這𥚃的肉燥飯跟牛肉麫也不錯。

2018-08-06
  • waffle