2023-12-04
前排一向好鍾意打邊爐嘅女朋友爸爸帶我地去呢間位於尖沙嘴站A2出口旁邊嘅新開樓上火鍋店「叄樓火鍋」食,整體用餐體驗非常好,向大家推薦一下。餐廳嘅裝修好古色古香,餐具都好有特色,環境都好乾淨舒適。女朋友一家都係好鍾意食蟹嘅,聽佢爸爸講,佢就係見到Openrice上邊有其他朋友喺呢度食咗個好吸引嘅松葉蟹冬瓜鍋,所以好彩嚟呢度試吓。以下係我地當晚order左嘅食物:松葉蟹冬瓜鍋:雖然隻蟹唔會話超大隻,但勝在肉質鮮甜,而且都好飽滿。由於有隻咁靚嘅蟹熬湯,個湯底當然好鮮甜啦!食到咁上下,店員會幫手處理個冬瓜。啲冬瓜吸收曬啲精華之後真係超好食呀!雞軟骨南乳雞翼:炸得好香口,味道醃得啱啱好,係令人食唔停口嘅小吃。手切牛小排:啲牛好新鮮,牛味十足,而且脂肪比例啱啱好!手工丸&餃:賣相好吸引,而我食嘅墨魚丸同埋鳳城水餃都好足料,口感彈牙,食得出真係好新鮮。蔬菜拼盤:有好幾款蔬菜,當中嘅粟米非常甜,其他菜都好fresh。鮮炸響鈴:廚房啱啱炸起,所以攞上台嘅時候仲係熱辣辣同非常香,食落去口感相當唔錯。烏冬:雖然都食得好飽,但係見到湯底咁鮮甜,所以都決定加個烏冬。啲烏冬索曬啲精華,味道絕對冇令我哋失望!
手切牛小排:啲牛好新鮮,牛味十足,而且脂肪比例啱啱好!