餐廳: 南海一號
資訊:

2020-11-22 9465 瀏覽
南海一號都是我最愛去的地方,我喜歡這裡環境居高臨下,邊細嘗精緻美食,邊俯瞰維多利亞海港景色,品味人生細看風雲。疫情關係大部分食肆爭相減價,優惠各出奇策,就如高級食府都要以任食點心招徠,小妹今日就做孝順女帶雙親去嘆茶。👏☕️先呷一口清香回甘的人蔘烏龍茶。每位 $25🥢點心頭炮當然係必食蝦餃,大大粒蝦餃皮薄餡靚晶瑩剔透,蝦仁仲好爽彈有鮮味,今日要大擦一餐,唔該比多二籠我😋。🥢第二個必食係燒賣,肥瘦 82入口肉香彈牙,蟹子仲卜卜,簡直無得輸。👏🥢除了必食蝦餃燒賣外,醬皇蒜香鳳爪同金蒜蟹肉菜苗餃都是值得一試點心。🥢豉油王炒蝦米腸粉👍香煎腸粉散發出陣陣豉油香味,好食到停下了。🥢麻辣京蔥牛肉個人口味這個我認為一般,可一試。🥢干扁四季豆鑊氣十足🥢辣子雞球👍👍👍😋重點推介非常有驚喜,外脆肉嫩辣子越食越惹味。🥢鮮果咕嚕肉酸甜醒胃👍🥢欖菜肉鬆豆腐🥢乾燒伊麵假期每位茶水計加一 $250,有點心有小茶粉麵甜品算抵食。👏
☕️先呷一口清香回甘的人蔘烏龍茶。每位 $25
陣陣幽香,啖啖回甘

必食

🥢豉油王炒蝦米腸粉👍
香煎腸粉散發出陣陣豉油香味,好食到停下了。

🥢麻辣京蔥牛肉
個人口味這個我認為一般,可一試。

🥢干扁四季豆
鑊氣十足

🥢辣子雞球👍👍👍😋
重點推介非常有驚喜,外脆肉嫩辣子越食越惹味。
有驚喜

• 龍蝦湯泡貴妃飯
  • 辣子雞
  • 點心
2020-11-21 150 瀏覽
服務何其差,態度惡劣。當顧客離座時,話顧客動物大遷徙,真係貼錢買難受。仲有唔比顧客落第二輪order。不停趕客走,漏單好似顧客既失誤,唔知以為自己去左結界,完全接受唔到。唔會再去幫襯,趕客一流
2020-11-20 165 瀏覽
午餐任點$176,食物可以但不算很好,環境不錯。 但另 order 一鑵可樂,收費$58元,這樣做生意的手法,沒有對錯,但我不會再光顧了。 (PS.另收茶介$25一位,非常合理。

2020-11-19
午餐
2020-11-16 221 瀏覽
和朋友訂咗枱食晚飯,去到30樓企咗喺度好耐,reception冇人招呼,個女嘅話係經理,話餐廳好多人訂左枱,好忙....意思係「唔得閒招呼你」....同D樓面一樣,冇服務....唔明白食物咁有水準嘅餐廳,點解會請啲經驗咁差嘅人?經理亦都冇分別,一啲質素都冇!management差到極!講番食物,點了陳年花雕蒸肉蟹,蛋黃加花雕做底,非常香滑,唯蟹蒸得overcooked咗少少。香茅原條海星斑,魚肉片起加漿炸,魚身另炸至酥脆,再擺盤,魚肉非常嫩口,啱啱好。工序繁複。非常好食。麥糖花生脆芋絲,芋絲切得非常幼細,炸得香脆,甜甜少少辣,非常開胃。金榜醬煮大蝦,似係龍蝦汁做底,非常足料,大蝦干煎,兩者配合,惹味。茶燻雞,茶味唔突出,反而被醬油味蓋過咗,不過肉質嫩滑。仲點左其他不過不失嘅菜品,就唔多講喇!服務質素拉低曬啲分,食完都一肚氣!
講番食物,點了
茶燻雞,茶味唔突出,反而被醬油味蓋過咗,不過肉質嫩滑。
仲點左其他不過不失嘅菜品,就唔多講喇!
服務質素拉低曬啲分,食完都一肚氣!
2020-11-16 138 瀏覽
食緊放題,員工安排我坐窗邊,太陽太猛,於是問員工可唔可以落窗簾,佢一句話唔可以就走咗去,食得好唔舒服,好熱,咁猛太陽下,係咪最少落半簾?最好笑係明明有窗簾但唔落。後來有個比較高級嘅女士替我哋換位,之後見到又再安排另一對男女坐同一個位,無耐佢地亦要求換位。我朋友聽到嗰高級女士同前台講話唔好再安排人坐呢枱位置,可惜佢無名牌,想表揚吓佢都唔得。

2020-11-15 533 瀏覽
車媽媽其實超喜歡飲茶但現時一盅兩件普遍收費不便宜,在家附近的小酒樓吃下午茶吃上四、五款點心埋單也要$200!但近來有不少質素甚佳的食肆也推出了任食點心優惠,像這天我便跟好友到訪曾兩年連續入選米芝蓮星級推薦的中菜館南海一號 大嘆任食高質點心!位處iSquare30樓的南海一號擁中式加時尚格調的裝潢,餐廳內有落地玻璃可欣賞到美不勝收的維港海景!除中菜廳外更同時設有下午三時便迎賓超Relax的eyebar,而且更可走到戶外區在無敵維多利亞港景色前大嘆特色雞尾酒。好先回來介紹這次午市90分鐘任食點心的資訊!首先餐廳會於11:30am-1:00pm、1:00pm - 2:30pm兩段時間供應收費為平日$178/位、星期六日及公眾假期$198/位,星期六日及公眾假期更加開3:00 - 4:30pm收費$188/位,而11歲以下小童有半價優惠(另收茶芥$25/位及加一)大家也同意掃餐牌首先點心類共有14款之多,但餐廳很貼心的可自選件數彈性較大!點心質素也十分之高絕沒因為任食而下降,另一抵讚之處是出品的時間很迅速90分絕對夠時間品嚐。先品嚐飽滿的蟹子燒賣挺富咬口、蛋白素粉果澄皮爽口不黏牙味道清香、晶

先品嚐飽滿的蟹子燒賣挺富咬口、蛋白素粉果澄皮爽口不黏牙味道清香、晶瑩蝦餃吃下外皮煙韌內裡有滿滿鮮爽蝦肉好吃,最後金蒜蟹肉菜苗餃則惹味可口認真吸引。

接下來的上海小籠包竟有估不到的驚喜!首先賣相很工整靚仔收口位不厚重,內裡盛載著鮮味迷人的肉汁比坊間不少滬菜館更出色。

繼續大快朵頤吃我至喜歡的醬皇蒜蒸鳳爪,汁醬並沒過多味道亦弄得恰到好處!

而豉油皇炒蝦米腸粉口感較紮實,炒得夠鑊氣帶濃濃的醬油味道。

而炸物中的葡汁鱈魚酥更得到大家一致讚好,炸至酥香不油的外皮內藏滑溜惹味的葡汁鱈魚,吃下真的感受到色香味俱全!而脆皮素春卷亦同樣香脆可口各有精彩之處。

最後還有香煎蘿蔔糕挺為足料,不用自己動手弄零舍享受的哈哈哈.........

之後到共有11款的精美菜式!湯羹得這一款蟹肉粟米冬茸羹,呷一口喝到那真材實料的味道,那濃郁的湯頭挺重口味配上蟹肉、粟米和冬瓜茸真的很滋味!

而我則大愛這客話梅石榴!大家知否番石榴有是女性補品嗎?它有清潔人體毒素美容抗老的作用,而番石榴中的蛋白質物質能幫助肌膚吸收蛋白質恢復肌膚彈性,但消化功能差的朋友便要小心食用了!因為裡面的籽不易消化的都是老生常談小吃多滋味吧!

另一涼拌小吃是陳醋雲耳,我這位醋娘子略嫌醋味未夠酸香,但雲耳處理得宜口感是爽滑的。

小菜中我最喜歡這個鮮果咕嚕肉,酸甜味道平衡調得很細緻而咕嚕肉緊緊的被醬汁包裹著,一口吃下外層微脆而不硬,內裡肉質亦富彈性味道口感也十分優越。

另外還有香口入味的欖菜肉崧豆腐、欖菜肉崧乾煸鮮筍肉末四季豆、海鮮煎蛋角和滑蛋鮮蝦仁等小菜,這刻真有點叫白飯的衝動啊~

當然一瞬間我便打消了叫白飯的念頭啦!因為還有不少美食待我品嚐呀!再來的是麻辣京蔥炒牛肉當然沒有我份兒!

但我有激好吃的辣子雞球!吃下雞球酥香可口帶上幽幽的麻香配少許微辣已經相當好吃,如果可以加辣的話我應該可以一人幹掉整碟的辣子雞球!

鹹食還有4款麵、飯保證澱粉質人滿足而回!包括有乾炒雞絲河粉、瑤柱蛋白肉碎炒飯、乾燒伊麵及星洲炒米粉 ,而我就最愛吃減肥大敵乾燒伊麵喇!

吃過點心、小菜和麵飯後還有4款甜點可選,當中有甜美的香芒果凍、軟糯的黑糖馬拉糕、蜜糖薑汁糕,和大家也不喜歡南瓜所以沒點的凍南瓜西米露。

而我則大愛這個蜜糖薑汁糕,咬下去口感煙韌軟糯不黏牙,在清香不過甜蜜糖味中渗出香而不辣的天然薑香氣,好吃得近年少吃甜的我也整件吞掉到現在還牢牢掛念耶!
最後送個小彩蛋給大家!只要滿6位訂座便可全單減$100,雖然限聚令收緊了4人一檯但餐廳樂意為客人分開兩檯仍送上此優惠。
2020-11-09
午餐
2020-11-14 887 瀏覽
平時慶祝生日通常都係去西餐今次就想有新意思去食粵菜聽聞南海一號菜式唔錯趁住生日有優惠 就試左佢嘅套餐有幾款都想推介比大家🥳1️⃣ 避風塘楓葉蟹🦀蟹肉鮮甜到不得了絕對唔係擺咗好耐嘅冰鮮貨而且蒜粒炸到金黃脆香✨飽滿嘅蟹肉加上椒鹽 絕對首屈一指嘅香港菜🌟2️⃣ 冰鎮鮑魚🦪每隻鮑魚都切好一口size食到少少蒜茸同芫茜配上醉甜嘅醬汁 入口清新🧖🏻‍♀️係令人非常開胃嘅appetiser 😝3️⃣龍蝦湯泡貴妃飯🍲每人都有一小碗泡飯湯底濃郁 配上脆米等配料作為最得一道主菜簡直係完美嘅完結🥳🥑整體嚟講🥚環境一流 窗邊可以欣賞維港景色因為人客多 略嫌些許嘈吵 但食物質素足以補救下次可以再試嘆茶🤓好味指數:8/10🏃‍♀️回頭指數:8/10🔎🏷️ #letus九龍 #我要吃掉全世界 #letus地道系列 🔍
平時慶祝生日通常都係去西餐

冰鎮鮑魚
龍蝦湯泡貴妃飯
生菜包鴨鬆
2020-11-14 250 瀏覽
今天和家人來這裡吃中午茶,星期六中午放題九十分鐘,每位一百九十八元,另外要加茶費加一。每樣點心是按人落單,比較喜歡的是花梅芭樂,吃起來酸酸甜甜,挺開胃。葡汁鱈魚酥,裡面鱈魚芋頭搭配恰當,外層鬆脆,入口美味。蝦餃,入面有知,皮薄,味道鮮甜。XO炒腸粉,即叫即整,挺惹味。南瓜西米露,顏色濃度適中,非常好吃。美中不足是有些菜不夠熱,味道可以,整體不算是很驚艷。最後四人大概腰九百多,這個價錢可以有更好的選擇。
葡汁鱈魚酥,裡面鱈魚芋頭搭配恰當,外層鬆脆,入口美味。
蝦餃,入面有知,皮薄,味道鮮甜。
XO炒腸粉,即叫即整,挺惹味。
南瓜西米露,顏色濃度適中,非常好吃。
美中不足是有些菜不夠熱,味道可以,整體不算是很驚艷。
最後四人大概腰九百多,這個價錢可以有更好的選擇。
2020-11-10 464 瀏覽
上次飲茶發現呢度環境好,剛好有特價餐,一於揀佢食生日飯啦我哋決定揀C餐前菜:石榴,開胃;叉燒,好淋;蝦片,好食,好想再加一碟$28。忍住!要食其他野。撈翅,一啖湯一啖翅,湯好熱好濃,好和牛,煎得好好,油花夠。雖然唔係好大塊,已經好漏黑松露蛋白蒸龍蝦,好味😋。但我未試真塊黑松露就吞左了花膠時蔬,清清地幾好鮑魚糯米雞,味道可以,鮑魚細左啲甜品:杏汁官燕。我覺得好濃味最後再加個Tony Wong cake 仔。叫佢加支爉燭。完美總括來講,我非常滿意。環境好,樓底高,夜景好靚,食物好味,真係好享受我會再來食飯的
上次飲茶發現呢度環境好,剛好有特價餐,一於揀佢食生日飯啦

我哋決定揀C餐

撈翅,一啖湯一啖翅,湯好熱好濃,好

和牛,煎得好好,油花夠。雖然唔係好大塊,已經好漏

黑松露蛋白蒸龍蝦,好味😋。但我未試真塊黑松露就吞左了

花膠時蔬,清清地幾好

鮑魚糯米雞,味道可以,鮑魚細左啲

甜品:杏汁官燕。我覺得好濃味

我會再來食飯的

2020-11-05
慶祝紀念
生日
2020-11-09 190 瀏覽
實在忍唔住 出手第一次寫食評!本來約左朋友去譽宴星海飲茶,因為無book位,去到先知已被人包場搞婚宴,唯有另選地方,試吓打開openRice查找附近酒樓,見到南海一號環境唔錯,但無認真去睇食評,膽粗粗過來試吓lo,來到睇到環境未坐低,我已經想調頭走,但朋友話唔好意思,反正來到就隨便坐低食D。點心每位$198任食!我地4人同行,最後買單加服務費$910、點心種類極少,有少量小菜,老實講,D食物點心質素真係差lo,求其俾D食物客人填飽肚,連唐記包點水準都不如!真係愧對#南海一號#呢個稱號
2020-11-08
2020-11-08 265 瀏覽
慶祝生日,想食中餐,搵咗好耐覺得呢間唔錯,睇完各位師兄師姐嘅食評之後,決定去食,叫咗一隻片皮鴨和2set $580,味道和環境一流服務亦很好,但唯獨是結帳時$580特價套餐收咗正價$780,大家結帳時記得check單
2020-11-07 379 瀏覽
今天天朗氣清, 到訪南海一號嘗試下午茶任點任食中式點心。因為天氣好,喺30樓嘅餐廳望出去維港,特別美麗。預定時間係由下午三點開始 但我們提早十分鐘已經到達餐廳門口, 接待員沒有叫我們在門口等,反而讓我們先入座,告知我們三點才開始下單便可以,值得一讚不需要客人在門口等待入座。講返今日下午茶嘅食物, 係中式點心, 任點任食,細細碟好精美, 不會浪費,味道唔錯,服務態度良好, 所以過咗一個好愉快嘅下午。會推薦朋友到這餐廳嘗試。

不需要客人在門口等待入座。

會推薦朋友到這餐廳嘗試。
2020-11-06 269 瀏覽
今天和四大長老吃午餐,他們最喜歡吃中餐了,所以選擇了這間餐廳,今日的小菜及點心都不錯,我們6人吃了:小籠包:皮不算很薄但都算多汁,扁皮鴨:皮烤得算是香脆,肉量夠,但缺點和小籠包一樣,都是塊皮不夠薄,脆皮燒肉:夠入味,爹哋鍾意食
2020-11-06 6912 瀏覽
今天是Halloween ,估計西菜會有好多人,不如食中菜。南海一號這個名字已聽聞很久,剛巧去尖沙咀藝術舘睇展覽,不如順道試試。我們即日用Open Rice 訂台,仍可以訂到7:15 pm。👍🏻餐廳設計時尚新穎,地下裝上陶瓷階磚,別有特色。它除咗有中菜部份,還有一酒吧,可坐室內或室外。而室外更可望見維港夜景,美不勝收!餐牌亦製作精美,圖文並茂。我們點了鮮冬菇腐竹煑蕃茄($168)丶紅燒班頭腩($388)丶及美極煎黑豚($198)。其實它亦有特價海鮮,因朋友皮膚敏感,所以無試。一入座,侍者便上茶及前菜,前菜是印尼蝦片,又香又脆,yummy!👍🏻👍🏻👍🏻鮮冬菇腐竹煑蕃茄,它以上湯及大蕃茄熬湯底,十分之鮮甜。蔬菜有車釐茄丶西蘭花丶鮮冬菇丶鮑魚菇及腐竹,一次可以食多種蔬菜,健康又美味。😋😋😋紅燒班頭腩是用煲仔上,上枱時吱吱聲,熱辣辣的香氣撲鼻,很是吸引。它有很多片班腩,厚身的啖啖肉。豆腐同豬肉煎得香口,好味。難得的是,它一點也不油膩,絕對值得推介。👍🏻👍🏻👍🏻接著上枱的是美極煎黑豚,上枱時樣子普通。(註圖中是已食咗四片。)這個餸食落卻十分驚喜,因為是黑豚肉,肉質好鬆軟多汁,而它亦醃得啱啱好,有

餐牌亦製作精美,圖文並茂。

接著上枱的是美極煎黑豚,上枱時樣子普通。(註圖中是已食咗四片。)這個餸食落卻十分驚喜,因為是黑豚肉,肉質好鬆軟多汁,而它亦醃得啱啱好,有美極醬油的香及甜。整碟餸實在太好味,雖然有點飽,亦俾我們KO 了。😍😍😍

最後一記,南海的茶也是勝人一籌,我們叫了人參烏龍,滲透著淡淡的人參香,也有鳥龍的濃,靚茶。😋😋😋

還有服務也是一流的,又細心又主動,當我行出戶外觀景,即刻主動開門並溫馨提醒,值得一讚。👍🏻👍🏻👍🏻
2020-10-31
  • 紅燒班頭腩
  • 鮮冬菇腐竹煑蕃茄
2020-10-27 730 瀏覽
好老實,第三次去食,11月24號,經OpenRice book 左枱食11:30。今次點心放題經驗真係很差,點心微暖,湯不熱,完全跟上兩次的食物水準不同,即場跟服務員反影,但無幫助,重要漏單,食得90分鐘,摧多一兩次都收到工,我想起度認真問南海一號可唔可以退款。因為一d都唔係平,無乜服務,重有加一。做餐飲要有誠意,如果你地無心再做放題,同想做好食物,不如唔好再做放題,甘樣大家都唔開心,食客又唔開心,有影響食店形象,有乜意思。
2020-10-24
  • 推介唔好食點心放題