餐廳: 南海一號
資訊:

今次小編係第二次黎食,對上一次25號聖誕節正日都係食3點鐘,一早預計多人,唔expect有咩服務㗎啦。我一向要求唔高、但求唔好惡劣態度鬧你就算。呢間南海一號之前專做高檔內地消費客,可能疫情關係淪落到做188任食,可想而知食肆係幾咁難做啦。之前小編去過一次食晚飯,感覺良好。當然做到188任食我唔會傻豬到覺得佢既食物同服務冇變確實如我所料,點心質素中上,未去到fine但一定比其他中價酒樓好d,服務其實唔差除左最後個男server檯檯去趕人走之外。兩人收費連茶介235,如果計埋環境、座位舒適度小編認為價錢合理。不過小編同朋友仔都唔係大食之人肯定冇可能食到回本、但都應該去到6、7成啦小編覺得要encore食物如下:葡汁鱈魚酥蜜糖薑汁糕蝦餃星洲炒米素粉菓中規中矩既如下:燒賣蟹肉菜苗餃炒腸粉話梅石榴蝦仁炒蛋中伏系列:海鮮煎蛋角黑糖馬拉糕芒果奶凍其實野食都大致👌🏽,今日冇咁忙server都有過黎refill茶一次,但最令小編不滿既係當時只係4點22分,有個男server就過黎同每檯客人講話佢地要收舖啦,言下之意即係叫你即刻走,佢冇講話你地坐多10分鐘都👌🏽既,係純粹過黎講:我地要收舖啦。小編都好愕然

小編覺得要encore食物如下:

中伏系列:
海鮮煎蛋角
黑糖馬拉糕
芒果奶凍

其實野食都大致👌🏽,今日冇咁忙server都有過黎refill茶一次,但最令小編不滿既係當時只係4點22分,有個男server就過黎同每檯客人講話佢地要收舖啦,言下之意即係叫你即刻走,佢冇講話你地坐多10分鐘都👌🏽既,係純粹過黎講:我地要收舖啦。小編都好愕然因為我從來唔打算坐好耐,都唸住走架啦,況且佢地3:55已經過黎講last order而我地都食完啦。不過覺得佢咁樣做法好唔應該,首先1)餐廳講明用餐時間90分鐘,我地3點入座即係可以用餐到4:30啦,點解4:22分落逐客令?2)如果你地係sharp 4:30 拉人封舖咁即係要講明客人只可以坐到4:30理🉐️你係咪用餐or吹水,sharp 90分鐘要消失。如果係咁、其實應該安排入座時間為2:45,否則真係會好趕。

但今次我地用餐時間為81分鐘,係咪應該要吿佢違反TDO商品說明條例呢?好彩小編今日心情好,淨係打呢篇野發洩下算,否則現在應該唔係寫梗openrice而係寫比消委會

我明白你地南海一號根本不屑做188任食,好cheap吖嘛?但冇生意咪逼住做lor。不過小編認為呢,唔like可以唔做,勉強冇幸福,直接執左佢啦。

後話:小編聽到佢落逐客令都即時走,但隔離3檯食客睬佢有味,繼續大快朵頤

任飲任食唔夠90分鐘,喜歡幫襯趕收工員工既可以去試🤣
2020-12-28
2020-12-25 288 瀏覽
下午茶吃得多,但中式的下午茶是比較少吃,今天來了南海一號吃中式下午茶,主要是陪朋友,環境不錯,地方夠大,可能今天是冬至人比較少,加我們才四五枱左右,服務態度很好,食物味道一般,在31樓吃感覺不錯,如果沒來過的可以值得一試下午茶兩個人469
下午茶兩個人469
2020-12-21
下午茶
  • 上海小籠包
2020-12-25 368 瀏覽
從來未寫過食評,我要破個例。特登下午放假,因為訂左南海一號90分鐘任食點心午餐。超期待,但最後超失望。三點鐘去到,等左五分鐘入座。坐低左,朋友未到,我先揀左點心。揀咗蝦餃、燒賣,鱈魚酥等等。過多五分鐘,男侍應攞住點心紙過嚟,話以上三款點心全部沽清。叫我同朋友商量吓,一係就走,唔會收茶錢,一係繼續食。吓,連最基本蝦餃燒賣都冇,請問點做任食呢??? 於是乎朋友上到嚟,決定離開餐廳。 當我哋離開出門口嘅時候,朋友忍唔住同一個年長女侍應話,三點鐘呢一輪連蝦餃燒賣都冇。年長高級女侍應話3:00係最後一輪,已經賣晒,叫我哋下次再幫襯。真係忍唔住回佢一句無下次啦!女侍應話,隨便吧! 真係好,呢名女侍應,完全幫公司趕客。之前都有幫襯過,真係真心覺得服務好好,食物一流。 從今日起,應該無下次。
從來未寫過食評,我要破個例。

2020-12-24
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2020-12-24 254 瀏覽
環境可以,門口侍應態度良好及安排沒有太陽位置既位置,可惜梳化有食物碎。當日安排三點進食點心自助餐,但至少有三種點心在三時已售完,由於一直未有食物,只有查詢。男侍應簡單簡單表示已售完,其實無晒食物知會食客是一般食店應有既禮貌,坦白,當下感覺好差,好似食尾圍同問人攞野食既感覺。食物亦常漏單,要向侍應反映才有送上,但漏得太多,都無心機再叫。但奇怪是,當其他食客均表示常漏單時,鄰座熟客會收到點單外既紅棗糕。其實,真係好失望,已經係第三次食點心下午茶,真係無諗過咁樣,又漏單,又唔係食足各類點心。但價錢亦與其他時段相同。經過今日既體驗,應該不會再到訪。

經過今日既體驗,應該不會再到訪。
2020-12-24
5 分鐘 (堂食)
2020-12-14 385 瀏覽
平時男朋友比我折磨得多😂生日就帶佢黎南海一號享受下啦😘一入到黎餐廳 個環境幾舒適 樓底幾高 令到成間中菜廳感覺好大 唔會帶焗促感..一打開Menu 每個種類都有好多選擇 對於我呢啲有選擇困難症嘅人真係好難揀呀🤯好彩呢到既服務員都好好 落單時逐一為我地推介 好有耐性☺️由於我呢個咩都想食既人,最後我地揀左,小蔥拌子雞、上海小籠包、芝士蝦球煎飯、豆根銀杏泡涼瓜、川芎天麻燉魚皇同甜酸海班球😋首先講下佢個前菜 小蔥拌子雞先,一黎到 佢係好似手撕雞甘撕到一條條 拌左好多蒜蓉 辣椒粒同大量既蔥花 再配埋佢啲酸酸地既汁 係一個不錯既開胃小菜👍🏼然後係個燉湯 我真係好鍾意飲湯 可以話係湯水達人甘濟🤣佢呢個湯飲得出落左好多材料去燉 所以一啲都唔係求其孚顯您,落足心機 飲完之後 個人都覺得好補🤭滋潤曬跟住到小籠包喇😋大家都知 食小籠包最重要既緊係佢爆汁個下啦🤤呢間餐廳既師傅做到皮薄餡靚 勁鮮甜多汁 超Juicy 入面舊肉都唔會係乾柴個啲,好好食呀😋最驚喜最意想不到地出色既係甜酸海班球,最初我以為佢都係好似平時出面大排檔個啲甜酸咕嚕肉既味 只係轉左用魚去製,但食落口又係另一回事,佢既海班魚既鮮味完全唔會比啲牆
平時男朋友比我折磨得多😂
生日就帶佢黎南海一號享受下啦😘

最驚喜最意想不到地出色既係甜酸海班球,最初我以為佢都係好似平時出面大排檔個啲甜酸咕嚕肉既味 只係轉左用魚去製,但食落口又係另一回事,佢既海班魚既鮮味完全唔會比啲牆汁蓋過,魚既肉質我原本以為係好淋身個種 但食落質地勁爽口彈牙 完全無Expect過魚肉都可以做到甘 掂😳

另外 個芝士蝦球煎飯反而我自己個人而言就麻麻地喇 佢唔係做得唔好食 佢既蝦都係新鮮爽口 係好食既 但可能我唔太鍾意煎飯個口感 再加上加左芝士 令到成個感覺好膩 可能廚師係想有啲fusion效果啦😂但如果佢唔加芝士 同埋變左煎米粉 可能我會比較易接受😆不過都只係我個人感觀~

最後要極度推介大家食既就係 豆根銀杏泡涼瓜👍🏼🤩呢道菜我最佩服既係師傅既大師級刀工,簡直不得了,佢將啲涼瓜片到極薄 肉眼見真係差唔多去到透明個隻 因為佢切到甘薄 所以個涼瓜係勁吸湯 世界級正,我真係超推介大家呢個係必嗌‼️‼️‼️

因為我地book枱既時候仲Remark左係生日飯,所以食到最後仲有金箔椰汁糕送🥳好開心!同埋臨走仲走左出去露台個邊影返幾張相先走人 啲Staff仲好好甘主動話幫我地揸機🤣個夜境真係幾靚,如果大家有咩節日要慶祝 又鍾意食中菜既 都不妨黎呢到試試👍🏼
2020-03-04
慶祝紀念
生日
2020-12-14 282 瀏覽
南海一號是我其中一間好喜愛的餐廳,不論海南茶,蝦片小吃,食物及甜品,都是我所愛的。環境不用說,位於30樓層高,眺望維港景色,我更喜歡在晚飯前,走出露台的酒吧,一邊欣賞夜景,一邊歎杯啤酒或白酒,什麼愁煩都可忘掉!除了環境好,服務也不錯,最大賣點就是有法國人的侍酒師駐場,你可找他幫忙介紹喝什麼酒或以不同菜式配什麼酒,他都非常專業。最後,必然要說食物質素,當晚我吃了生日餐,這餐十分超值,4人用餐,收3人價錢,包括鮑魚,大蝦,炒蟹,片皮鴨兩食,炒菜,及甜品等。鮑魚是以凍食作頭盤,滷得入味又夠軟熟,我至愛的金榜大蝦,是用泰式咖哩醬汁煮成,配上一個炸饅頭,真的食到連汁都無剩下來,蟹故然炒得惹味,片皮鴨即叫即烤也十分可口,剩下之鴨肉用來做炒鴨鬆,以生菜包方法來吃。而這餐廳的甜品一向水準都很高,其中必食的,有大煎堆,紅棗糕及杏仁茶等。總言之,抵食又好味,一定會回來再食。
  • 龍蝦湯泡貴妃飯
  • 冰鎮鮑魚
  • 金榜醬煮大蝦
  • 片皮鴨
  • 和田玉棗糕
2020-12-13 384 瀏覽
雖然款式有限,但考慮到環境、服務同食物質素,整體價錢合理。冇問要咩茶,所以估計冇得揀,劃一飲呢款。另外,聽到隔離枱問攞辣椒醬要另外收錢,不過都好,服務員會講明先。基本上,乜款都點晒嚟試。蝦餃:中上質素,皮薄煙韌,蝦肉爽。素粉果:味道偏淡,似素餃,唔似粉果有沙葛、花生、五香粉。鳳爪:好味,不過會有入錯單情況,人地枱嘅拎咗過嚟,而我地枱嘅又去咗人地度,可能生意好。炒腸粉:有鑊氣,不過都幾油,但比雞絲炒河好味。蟹肉菜苗餃:必點!係餃類中最好味,雖然唔係點食到有蟹肉絲。小籠包:熱辣辣,有汁,皮唔算厚,又係另一個必點。其他:小炒類可以點1份嚟試咗先,因為味道太普通,所以可以留quota食點心。
雖然款式有限,但考慮到環境、服務同食物質素,整體價錢合理。

基本上,乜款都點晒嚟試。
蝦餃:中上質素,皮薄煙韌,蝦肉爽。
素粉果:味道偏淡,似素餃,唔似粉果有沙葛、花生、五香粉。
炒腸粉:有鑊氣,不過都幾油,但比雞絲炒河好味。
蟹肉菜苗餃:必點!係餃類中最好味,雖然唔係點食到有蟹肉絲。
小籠包:熱辣辣,有汁,皮唔算厚,又係另一個必點。
2020-12-01 530 瀏覽
之前見報道話任點任食,好吸收咁,所以一早book左生日時去任食,之後就上網睇下評價,大部分都話服務差,但野食質素唔錯,今日終於一試,12點8左右去到,即時入座點就可以點野食,茶我覺得幾好飲,第一轉份量係2人正常,第二轉開始慢慢減少,第三轉就更少,咁樣減少浪費,而且都夠飽,野食的確唔錯但個人認為稍油私心推介南瓜西米露!一流188元一位,茶位25元,加一收費,2個人加埋469元,我自己認為幾抵食,至於服務方面,我感覺正常,雖然唔係話好好但又未至於差。整體都滿意,生日點心餐祝自己同大家身體健康
私心推介南瓜西米露!一流
祝自己同大家身體健康
  • 南瓜西米露
2020-12-01 186 瀏覽
朋友生日下午茶點心任叫任食聚會遇上不合格米芝蓮星級推薦中式食府~1.漏單亂上菜因分了兩張檯所以我地分別落單,侍應稱檯號會由他們填寫,但最終落單紙"遺失"~點心亂上及漏單~2.食物水準一般酒樓水準,蝦餃燒賣正常~但薑汁糕上檯唔夠熱~精美小菜無驚喜~炒粉麵試唔到,因為漏單無到~3.服務態度近年所有侍應們帶著口罩,客人們只看到的只有眼睛,聽到的只有聲音語氣,今日完完全全感受不到他們的"禮貌"~隔住個口罩都feel 到佢地既black face~點心任叫任食90分鐘時限,第一輪只叫部份點心,30分鐘後叫第二輪,45分鐘last order~第二輪及last order 係60分鐘時有部份仍未上,故有禮貌地查詢一下,男侍應用煩厭既眼神回覆"再填過落單紙啦~" 點心再上檯時,另一女侍應用不滿的聲音說"你地~又~叫既點心到喇~" 甚麼叫任點任食?只是上緊你地漏左單既食物~真心唔是浪費的~我唔覺得身為客人既我地要聽你地俾說話我地聽~全程到埋單,再到離座時,聽不到一句稍為有禮貌既說話~"thank you" 無~"多謝" 無啦~ 只有聽到馬尾女侍應最後一句嘲諷"動物大遷徙"來歡送我地離開~咁即係當我地係

1.漏單亂上菜

2.食物水準

3.服務態度

全程到埋單,再到離座時,聽不到一句稍為有禮貌既說話~"thank you" 無~"多謝" 無啦~ 只有聽到馬尾女侍應最後一句嘲諷"動物大遷徙"來歡送我地離開~咁即係當我地係咩?!🤷🏻‍♀️
總括來說,用兩舊水都可以出去好多靚靚地好企理既酒樓食到好多精美高級點心~唔使係呢樹受氣又食d咁普通既食物~無下次~🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
2020-11-21
2020-12-01 224 瀏覽
今次去度南海一號,試試高級食府點心放題,位置係尖沙咀I square 30-31樓,$188+10%,食物選擇不多,但慕求精,我們坐在落地玻璃旁,望住維港海景,好正的享受😍😍,另外露台可以出外面影相打咭睇日落,晚上是Bar,可和知己飲杯酒,食下傾,都幾舒服😌今次介紹點心,雖然沒有特別,但食得出廚師的精髓,必試之選、桂花馬蹄露,瑤柱蛋白炒飯、蝦仁炒蛋,浦汁鱈魚酥、蜜糖薑汁糕、蝦餃、小籠包
2020-11-29 242 瀏覽
疫情關係,出外吃餐的機會變得少了,也要選擇小心一些,以免浪費外食的限額。今次偶然看到這家頗有名氣的地方,以前晚餐時段來過,印象也很好,今次借著嘗新鮮,再來看一下風景,坐位安排很舒適,周邊的距離很足夠,環境算滿意。服務態度也很好,由於我們第一輪點了蒸點,看見其他客人都陸續有食物奉上,我們的還未見,就問了一下,服務員很快就回覆是因為蒸點要等一下,態度不錯。食物方面,點心平均水準不高,只有馬拉糕、小籠包比較有水準,小菜的味道反而比較滿意,只有乾燒伊麵不是我喜歡的質感和味道。一個半小時的限制,入了3張點心紙,時間勉強足夠,整體來說,就是試過就算了,因為性價比不高,如用餐時間延長一些,滿意度或會有些提升吧!

2020-11-29
$245.5 (午餐)
  • 馬拉糕
2020-11-25 171 瀏覽
限時90分鐘雖是有點趕,但值得一讚是人手充足,上菜速度頗快,有足夠時間進食。個人推介以下4款菜式,惹味開胃,都是點心放題少見的種類,我的喜愛順序為︰1.辣子雞球2.蜜糖薑汁糕3.麻辣京蔥炒生肉4.黑糖馬拉糕其餘燒賣蝦餃、小籠包、鳳爪、春卷等常見點心就普普通通。餐廳樓底高又夠大,要求窗口位也能辦到,可惜天色陰暗,未能好好欣賞維港景色,若好天前來一定心曠神怡平日$178假日$198另加茶位及加一服務費

1.辣子雞球

2.蜜糖薑汁糕

3.麻辣京蔥炒生肉

4.黑糖馬拉糕

其餘燒賣蝦餃、小籠包、鳳爪、春卷等常見點心就普普通通。

平日$178

假日$198

另加茶位及加一服務費
午餐
2020-11-25 164 瀏覽
前兩天和朋友看到這裏有任食點心,心想南海一號作為米芝蓮級別,只需約200元,就算份量有限制的任食也值得。今天12:55到場,安排坐位時問我們介意有點太陽曬到的位置嗎?心想反正沒其他選擇,都可以吧,還好太陽不算猛烈,微冷氣下仍可接受。第一輪看到點心紙逐位計,而非逐件,我們三個人就各款蒸點(蝦餃,燒賣)平均兩件吧。第一輪到後小菜款份量還好,但蒸點只有每人一件,而蝦餃只得一粒(沒有看錯,是一粒),不過心想第一輪還可再叫,雖然三人分一粒有點尷尬,但沒有不滿。之後第二輪麵飯等少量亦很快出。到第三輪打算最後order點多些蝦餃補回,點了18粒,最後只給我們三粒,一問之下經理回覆已經沒有蝦餃了😡如果沒有準備好,為甚麼做任食,雖然味道不錯,但三個人都600元,一般三個人飲茶也夠了吧 。這種不專業的高級點心放題,令人失望,不建議及不介紹其他人去。😡此外,咕嚕肉外脆内軟,可惜掛汁部份不夠
此外,咕嚕肉外脆内軟,可惜掛汁部份不夠

2020-11-25
2020-11-23 176 瀏覽
食物一般,未試過飲茶係飲凍茶。茶-係凍的馬拉糕-散收收葡汁鱈魚酥-唔知食緊乜蟹肉冬茸羹- 麻麻地蒸蝦餃燒賣 小籠包- 味道唔錯小菜都可以接受話梅石榴,辣子雞 幾好食90分鐘點心放題,食到45分鐘待應會同你講last order. 其實都只係剛上齊第一張order紙,食都未食得切就要填定下一張order, 仲要漏單,待應好差咁跟進 。服務態度超唔好,一夠鐘就走黎趕客,仲有位女待應比說話客人聽:話動物大遷徙,真不禮貌。唔會推薦
食物一般,未試過飲茶係飲凍茶。
茶-係凍的
馬拉糕-散收收
葡汁鱈魚酥-唔知食緊乜
蟹肉冬茸羹- 麻麻地
蒸蝦餃燒賣 小籠包- 味道唔錯
小菜都可以接受
話梅石榴,辣子雞 幾好食

唔會推薦

2020-11-22 315 瀏覽
生日飯在那吃,躊躇已久,小女兒终於透過openrice,訂了昨天。本想買coupon的,因價格非常吸引,奈何全家不吃牛,唯有作罷。昨晚准時到達,十分驚訝,入座率有80%以上,坐下看menu,有很多套餐選擇,價格真的吸引。看到一隻木小船,套着「你生日,我請客」,有鮑魚,蟹,蝦,片皮鴨,湯飯等。最妙是當月生日者惠顧,4人枱,1人免費。天麻魚湯,甜而不膩。冰鎮鲍魚,避風塘炒蟹,可以蝦配炸饅頭,配料汁醬類似不辣的叻沙醬,好味,但饅頭不夠鬆軟。片皮鴨,皮脆口,但肉味畧遜。整體還可以。最後湯飯,以海鮮入湯,脆米及白飯各佔1半,口感豐富甜品為香橙雪芭,不過不失。還開了酒,買1送1,$450佐酒小食,炸蝦片,香脆可口,蝦味濃郁,。

天麻魚湯,甜而不膩。
冰鎮鲍魚,

避風塘炒蟹,可以

片皮鴨,皮脆口,但肉味畧遜。整體還可以。
最後湯飯,以海鮮入湯,脆米及白飯各佔1半,口感豐富

甜品為香橙雪芭,不過不失。

還開了酒,買1送1,$450

佐酒小食,炸蝦片,香脆可口,蝦味濃郁,

2020-11-19
慶祝紀念