2020-12-28
今次小編係第二次黎食,對上一次25號聖誕節正日都係食3點鐘,一早預計多人,唔expect有咩服務㗎啦。我一向要求唔高、但求唔好惡劣態度鬧你就算。呢間南海一號之前專做高檔內地消費客,可能疫情關係淪落到做188任食,可想而知食肆係幾咁難做啦。之前小編去過一次食晚飯,感覺良好。當然做到188任食我唔會傻豬到覺得佢既食物同服務冇變確實如我所料,點心質素中上,未去到fine但一定比其他中價酒樓好d,服務其實唔差除左最後個男server檯檯去趕人走之外。兩人收費連茶介235,如果計埋環境、座位舒適度小編認為價錢合理。不過小編同朋友仔都唔係大食之人肯定冇可能食到回本、但都應該去到6、7成啦小編覺得要encore食物如下:葡汁鱈魚酥蜜糖薑汁糕蝦餃星洲炒米素粉菓中規中矩既如下:燒賣蟹肉菜苗餃炒腸粉話梅石榴蝦仁炒蛋中伏系列:海鮮煎蛋角黑糖馬拉糕芒果奶凍其實野食都大致👌🏽,今日冇咁忙server都有過黎refill茶一次,但最令小編不滿既係當時只係4點22分,有個男server就過黎同每檯客人講話佢地要收舖啦,言下之意即係叫你即刻走,佢冇講話你地坐多10分鐘都👌🏽既,係純粹過黎講:我地要收舖啦。小編都好愕然
小編覺得要encore食物如下:
中伏系列:
海鮮煎蛋角
黑糖馬拉糕
芒果奶凍
其實野食都大致👌🏽,今日冇咁忙server都有過黎refill茶一次,但最令小編不滿既係當時只係4點22分,有個男server就過黎同每檯客人講話佢地要收舖啦,言下之意即係叫你即刻走,佢冇講話你地坐多10分鐘都👌🏽既,係純粹過黎講:我地要收舖啦。小編都好愕然因為我從來唔打算坐好耐,都唸住走架啦,況且佢地3:55已經過黎講last order而我地都食完啦。不過覺得佢咁樣做法好唔應該,首先1)餐廳講明用餐時間90分鐘,我地3點入座即係可以用餐到4:30啦,點解4:22分落逐客令?2)如果你地係sharp 4:30 拉人封舖咁即係要講明客人只可以坐到4:30理🉐️你係咪用餐or吹水,sharp 90分鐘要消失。如果係咁、其實應該安排入座時間為2:45,否則真係會好趕。
但今次我地用餐時間為81分鐘,係咪應該要吿佢違反TDO商品說明條例呢?好彩小編今日心情好,淨係打呢篇野發洩下算,否則現在應該唔係寫梗openrice而係寫比消委會
我明白你地南海一號根本不屑做188任食,好cheap吖嘛?但冇生意咪逼住做lor。不過小編認為呢,唔like可以唔做,勉強冇幸福,直接執左佢啦。
後話:小編聽到佢落逐客令都即時走,但隔離3檯食客睬佢有味,繼續大快朵頤
任飲任食唔夠90分鐘,喜歡幫襯趕收工員工既可以去試🤣