餐廳: 南海一號
資訊:

2020-08-27 521 瀏覽
母上大人生日,家姐帶我們去的高級中菜廳🍽位於iSquare 30樓,落地玻璃能俯瞰維港景色🏙當天我們由日景吃到夜景🌃餐廳於7月間有正價餐牌7折優惠,另有生日套餐,每人ʜᴋᴅ 550,生日月份顧客免費🆓職員服務態度非常友善👍🏻剛坐下會送上蝦片小食及茶飲,大概是人參烏龍茶,吞下後有回甘,有點合我的阿婆口味👵🏻之後都會等全枱客人好好品嘗完菜品後再上下一道,確保菜式的溫度🌡·<冰鎮鮑魚>以荽茜及蒜蓉主導的調味但又不失清新🌿鮑魚已經切成一口size,非常體貼😉肉質爽口彈牙,還能嘗到一絲清甜😋·<川芎天麻燉魚皇>能聞到中藥的氣味但喝着不是太明顯,湯頭不致濃厚,調味偏咸🧂另有附上湯渣,除了魚和瘦肉外,原來還加了雞腳,都煲致軟爛入味😀·<避風塘肉蟹>非常惹味的烹調方法😋炸至金黃的蒜粒加上椒鹽,是熟悉的港味🇭🇰肉蟹的品質及師傅的功力相輔相成,蟹肉鮮甜嫩滑,水份沒因油炸過長而流失🦀·<蜜餞脆鱔球> ʜᴋᴅ 288大胃的我們額外點了這道菜😋鱔球處理得不錯,沒有骨刺,而且肉質鮮嫩肥美🤤味道有點像糖醋魚,甜甜脆脆的,很合我口味🤪·<即燒片皮
<冰鎮鮑魚>

<川芎天麻燉魚皇>

<避風塘肉蟹>

<蜜餞脆鱔球> ʜᴋᴅ 288

<即燒片皮鴨>
職員端上片皮鴨讓客人先拍照再移至一旁即場切片📸這道菜有點失望,鴨肉未夠油潤,缺少了吃片皮鴨應有的油脂感😢加上肉質偏乾瘦,吃的時候要多加點甜醬來增加濕度😞值得一讚是盛麵皮的蒸籠下有明火保溫,不會變冷🔥

<冶味鴨崧生菜盞>
原隻燒鴨剩下的鴨架和肉切粒,加上筍粒和青蔥爆炒,調味較濃,但配上生菜可以恰好地平衡🥬

<金榜醬煮大蝦>
全晚我最喜愛菜式🥇大蝦肉質扎實彈牙,配上的金榜醬是喇沙🍜有淡淡的椰香🥥把蝦肉切成一小口然後蘸上滿滿的醬汁🤤從旁還附上一個小炸饅頭,炸的時間恰好,只有薄薄的外層炸的金黃,內裏又不乾👍🏻饅頭沾煉奶吃過不少,沾喇沙是新境界🤣包控表示配搭不錯,很滿意😍

<龍蝦湯泡貴妃飯>
很果腹的一碗泡飯🤰🏻比起龍蝦味,湯的奶味會更重,但還是很惹味🤤泡飯還加上一點脆米和蔬菜粒,有點脆脆的口感很不錯👍🏻

<日本鮮果雪芭>
來到最後的甜點,是個清新的香橙雪芭🍊直接以橙皮當碗,雪芭除了甜味還帶有橙皮的甘香,以清新的味道作這一頓晚餐的結束🌿
菜品整體來說都不錯吃,套餐對有選擇困難的我來說是不錯的選擇,吃過醒覺單點會可以嚐到更多不同的菜式好像更好呢🙈
2020-08-24 547 瀏覽
疫情比較無咁緊張,一家人就去飲茶輕鬆下見到呢間環境不錯嘅南海一號,做梗點心放題$178,本來睇人講話會收$28蝦片,但當日又無呢個item喎!本來對呢間野食都有期望,但老實說只能話無期望就無失望😅蝦餃燒賣小籠包等蒸點心都不錯嘅但炒飯、蝦仁炒蛋、辣子雞都只係算得上有溫度,而唔係有熱度🥶(呢樣係幾失望,居然可以唔熱🤷🏿‍♀️)環境一流,慢慢食下都幾chill(因為無乜選擇所以都唔覺得食得太趕)、服務一般、食物一般,食物賣相都一般,無驚喜😅不過以呢個價錢,只好當食環境啦!
疫情比較無咁緊張,一家人就去飲茶輕鬆下

本來對呢間野食都有期望,但老實說只能話無期望就無失望😅
蝦餃燒賣小籠包等蒸點心都不錯嘅

不過以呢個價錢,只好當食環境啦!

2020-08-24 382 瀏覽
今日同媽咪去試下放題😍食下午1點鐘個一轉服務算唔錯、上菜算快👍🏻食物質素都唔錯😋最好味的食物係小籠包、話梅石榴、粉果鳳爪比較咸但比起一般茶樓小味精(或冇味精) 基本上好難樣樣試哂, 因為都多選擇同幾飽。 收費不包茶錢 、加一服務費見好多評價投訴硬上前茶蝦片本人體驗冇呢回事(可能轉左制度)總括依然, 都會下次再幫襯, 可以不妨一試
今日同媽咪去試下放題😍
食下午1點鐘個一轉
服務算唔錯、上菜算快👍🏻
食物質素都唔錯😋
最好味的食物係小籠包、話梅石榴、粉果

收費不包茶錢 、加一服務費
見好多評價投訴硬上前茶蝦片
本人體驗冇呢回事(可能轉左制度)

總括依然, 都會下次再幫襯, 可以不妨一試
2020-08-24
10 分鐘 (堂食)
  • 小籠包
  • 辣子雞
2020-08-12 473 瀏覽
午市點心cp 值超低, 沒有茶類選項, 食物質素低於一般茶樓, 其中辣子雞球很難吃,唯一可取是小籠包, 食物種類很少。服務相當一般, 價錢偏貴, 整體氣氛尤如大陸餐館,不推薦
服務相當一般, 價錢偏貴, 整體氣氛尤如大陸餐館,不推薦
2020-08-12
2020-08-06 454 瀏覽
家人喜歡中菜,今次想去尖沙咀度食飯搵咗幾間鎖定左呢間南海一號 一於book枱試吓先去到我覺得個場都幾靚,而且八點可以睇幻彩詠香江頭盤海蜇都幾爽彈個卷入面嘅料炒得幾香不過外邊就油啲個蘆筍都有渣 ,外皮較硬小籠包做得幾好,皮薄多汁脆皮燒肉都好食肥瘦均勻,皮都夠脆但不會好硬龍蝦湯泡貴妃飯,啖湯鮮味,而且有啲脆米,撈埋一齊食好香幾開胃我都試咗佢哋嘅炒飯,料方面都好夠味,但唔知點解食食吓一口油,呢間嘅餸都偏油呢個炸魷魚圈唔知點解最尾先來(頭盤小食)不過都照食,食咗第二個我已經成口油同好鹹,而且有點韌總括而言,呢間店的食物普通,而且服務員的態度也一般,想落單舉手偏偏行過扮睇你唔到,而且你未食完佢就趕住收晒你啲碗碟想你快啲走的感覺。但想欣賞夜景的人就不妨一試。
去到我覺得個場都幾靚,而且八點可以睇幻彩詠香江

頭盤海蜇都幾爽彈

個卷入面嘅料炒得幾香不過外邊就油啲

個蘆筍都有渣 ,外皮較硬

小籠包做得幾好,皮薄多汁

脆皮燒肉都好食肥瘦均勻,皮都夠脆但不會好硬

2020-07-13 361 瀏覽
父親節晚飯, 我預先訂了位, 不用等.侍應推介咸魚蓉煎肉餅, , 要"368".  不太好食.北較噜,  可能近父親節.埋單, 要962.  這價錢, 有點兒貴.
父親節晚飯, 我預先訂了位, 不用等.

侍應推介咸魚蓉煎肉餅, , 要"368".  不太好食.

北較噜,  可能近父親節.

埋單, 要962.

這價錢, 有點兒貴.

題外話/補充資料: 有改善空間, 謝謝
2020-06-20
慶祝紀念
父親節
用餐優惠
試食活動
2020-07-11 454 瀏覽
今日放假 又同一家三口去飲茶, 不如一想 就去南海一号 , 今天第一日第三波 , 每圍坐枱又有限制, 剛好今天下層又有结婚宴會, 好彩上層第一輪早冇咁多人, 所以容易有位 , 先可以再試到美味任食点心小菜, 估不到隔了兩個月後再次食常試, 仍然 点心 及 小菜 非常好味, 只係星洲炒米有少許乾 不太好味 , 話梅石榴👍, 燒賣蝦餃仍然出熱辣辣和好味, 蝦仁炒蛋今次第一次食, 蝦仁原隻大大粒炒蛋非常滑, 辣子雞以為好多辣椒炒 其實完全可以容易入到口 正 , 各類小菜沒有分別同第一次食一樣原味 及 最重要主菜是 茶, 茶是自己調製出嚟 名叫南海茶, 今日星期六我就食了每位250己全包 我地離開坐位是見到第二輪已開始爆滿 , 所以如果想食第二輪下午1點後 記得一定要book位如果唔係就未必有位 , 再望住無敵大海景超靚感覺
2020-07-11
1 分鐘 (堂食)
$250 (早餐)
2020-07-06 259 瀏覽
訂左6點食飯,因為第一次黎對環境唔係好熟悉,一開左𨋢門見到好似係bar所以無行入去,都聽到Greeter都有段距離嘅情況下,大聲問左句飲野嘅?我地都答左句唔係啊,就準備行上一層,以為下面個層係飲野,上面個層先係食飯啦。上到一半佢地同事係上面個層落黎遇到我地先Guide番我地去下面到探完熱之後,一開始聽唔到同睇唔到有同事示意我地入去食飯嘅位置,之後有位女同事望住我地,再加多句,「食飯下嘛,呢邊啊。」我唔係好明點解要係用個咁嘅語氣去帶客人,其實可以稱呼番我姓氏,再講「呢邊啊」。但想講番樓面同事Jack服務態度好好,隻骨碟有骨同污糟都會好快換左,上菜嘅速度恰到好處食物方面都無話特別好味同埋賣相無特別所以都無影相,比呢個價錢食呢個味道好正常。

• 龍蝦湯泡貴妃飯
2020-07-05 353 瀏覽
近幾個月飲食界最熱搜的,應該都係點心放題,總之但凡做開中菜的,不論酒店、中菜店、酒樓都紛紛推出點心放題,價錢由幾十到三百左右都有。好幾年前點心放題未流行,凱悅酒店的凱悅軒已經率先做左,價錢唔算平,當時都食過兩次,質素甚高,所以一直都對點心放題好感興趣。今次試個相對平價的,就係尖沙咀中菜店「南海一號」,星期一至五$168,周末及假期$188,另收人頭$25茶錢,同每枱$28一籃蝦片(就算唔要都要收錢),計埋加一,每人總計要$250(周末價錢)。另外佢分兩個時段,第一段11:30-13:00,第二段13:15-14:45,每段限時1.5小時,其實幾趕。菜單上有29種菜式可選,如果真正只計點心的話只有10種,選擇比其他店少,其他都係小菜同炒粉麵飯,不過整體質素都不俗,最優勝嘅係,呢度無遮擋的維港兩岸景觀,樓底亦高(佔左兩層),所以毫無壓迫感。我試左菜單上9成菜式,雖然每樣都少少(可以自己點分量),但都飽到上頭頂。蝦餃燒賣:正常發揮,蝦餃皮都算薄唔韌,啖啖蝦肉。金蒜蟹肉菜苗餃:幾清新,夾雜左蝦肉,但蟹肉少左啲。小籠包:皮厚左少少,但肉餡豐富,湯汁豐富鮮甜。葡汁鱈魚酥:店方獨有點心,外皮脆脆,裡
蝦餃燒賣:正常發揮,蝦餃皮都算薄唔韌,啖啖蝦肉。
金蒜蟹肉菜苗餃:幾清新,夾雜左蝦肉,但蟹肉少左啲。
小籠包:皮厚左少少,但肉餡豐富,湯汁豐富鮮甜。
葡汁鱈魚酥:店方獨有點心,外皮脆脆,裡面啖啖鱈魚粒,配葡汁好惹味。
春卷、鳳爪:滿意,水準之上。
蘿蔔糕:煎得幾香口,只係蘿蔔絲分量唔多。
黑糖馬拉糕:似普通馬拉糕,黑糖味唔重。
豉油王炒腸粉:腸粉滑身,色水夠,味道夠,惹味。
陳醋雲耳:好醒胃的前菜,酸味剛好,雲耳爽脆。
話梅石榴:本來冇期望,但出奇地幾好食,石榴口感似梨咁爽,話梅粉提升左石榴清甜味,好適合食完肥膩菜式後食。
咕嚕肉、辣子雞球:呢兩個小菜真係唔錯,咕嚕肉剛剛好掛汁,酸甜味恰到好處唔嗆喉;辣子雞球一點都唔辣,但勝在有椒麻味,唔錯。
鮮筍肉末四季豆:好有鑊氣,又唔油唔鹹,送飯的話一流,我食左兩轉。
麻婆豆腐、蝦仁炒蛋:呢兩道就失色啲,唔係唔好食,只係豆腐唔辣,炒蛋係滑,但得一粒蝦尾。
蟹肉冬蓉羹:食左兩碗,都撈唔到蟹肉,但只當佢係蛋白冬蓉羹的話就好好飲,濃稠度剛好,又清甜。
香芒果凍、南瓜西米露:兩款都唔錯,唔會好甜。
豆沙蘋葉角:個名有點奇怪,但其實係豆沙糯米糍,外皮煙煙韌韌,帶點葉的香味,豆沙餡微甜,有驚喜。
收費蝦片:係幾香脆,佐酒一流,不過太多嘢食,食唔晒要打包。
去的當日天氣非常好,又恰好被安排坐窗邊位,真係好舒服,只不過由於時間太趕,都無太多閒暇欣賞景色,不過坐的位置剛好望到半島酒店頂樓,成日睇到直升機升降,都幾好睇嘅。服務方面都幾好,侍應有禮,收碟有效率,漏單亦冇出現過,算唔錯了。
2020-07-04 285 瀏覽
係openrice 訂左位,去到無record,已經覺得瀬瀬地野,好彩等左一陣有位,上到31樓,坐角落位,冷氣夠,服務其實很好,但食物唔值依個價,話就話168,星期六要加20,都可以接受,但茶介一個人hkd25,硬食一個蝦片hkd28,完全唔知要比錢,一埋位就上,前後無啦啦比多80幾,最可笑係,佢地用點心做招來,但點心種類極少,第一轉燒米蝦餃唔熱,小籠包皮好厚,蘿白糕又係唔熱,我一點鐘入座,1:40巳無燒米無糖水,證明佢哋啲點心唔係自製,係搵供應商拎貨,即係話,可能我去平民茶樓都係食一樣既質素。兩個人埋單500,依個價錢我去酒樓每碟計可以食到嘔,唯一賣點係服務好,環境無咁嘈,因為有1.5米距離,但唔係坐窗邊,所以乜景都睇唔到,點心放題唔夠點心真係好好笑,今次只能怪自己,睇左個極流 youtuber 去食,食物方面伏到high high,依世唔會有下次

2020-06-27
5 分鐘 (堂食)
2020-06-30 214 瀏覽
食物種類極少,味道一般。但其中個鱈魚酥勁咸,冇法硬食。惟一好處是點心係逐粒叫,飯麵都係按人數一碗一人量,一定冇得浪費。我叫咗兩碗蟹肉羹(即係兩碗仔),食物已送到枱前,佢都驚我食唔晒,將一碗收番入工作枱,只俾一碗給我,等食完問佢攞至俾埋另一碗。尖沙咀收$168,本來好低食,原來魔鬼在細節,另收茶錢$25位,都接受到,最唔明係一般前菜小食都係一碟仔花生,酸菜唧,佢哋就放咗籃蝦片喺枱面,係西餐廳嗰種麵包籃,一籃蝦片量咁多,點算餐前小食呀!仲要收$29!加埋茶錢成$54,得於個放題嘅三份一囉。試過就算喇,反正仲有好多地方做點心放題👹
2020-06-30 312 瀏覽
最近都好*輕*放題呢兩個字係疫情下,岀唔到國旅行都會想係香港🇭🇰放鬆一下心情😉今日就揀左南海一號同屋企人一齊食餐(點心🥧放題)🥰嗱,呢度不得不讚個風景可以望住藍天白雲既維港☀️傾計同食飯,真係心曠神怡☺️至於點心方面,令本人有點失望😞款式唔太多選擇,甜品都只係得兩款🍮食物方面,都很普通,冇咩特別味道,不過不失🥢🥧但本人比較推薦(蟹肉冬茸羹)不太鹹,真係有少少🤏蟹肉而且食完仲有一種滋潤嘅感覺值得一試👍蒸點心方面,我會推薦小籠包岀於師父用心每一隻自己包皮簿,豬肉新鮮湯汁不油膩,而且有濃郁的味道✨本人一次過食兩籠🙆🏻‍♀️
最近都好*輕*放題
呢兩個字
係疫情下,岀唔到國旅行
都會想係香港🇭🇰放鬆一下心情😉
今日就揀左南海一號同屋企人一齊食餐
(點心🥧放題)🥰

嗱,呢度不得不讚個風景
可以望住藍天白雲既維港☀️
傾計同食飯,真係心曠神怡☺️

至於點心方面,令本人有點失望😞
款式唔太多選擇,甜品都只係得兩款🍮
食物方面,都很普通,冇咩特別
味道,不過不失🥢🥧

但本人比較推薦(蟹肉冬茸羹)
不太鹹,真係有少少🤏蟹肉
而且食完仲有一種滋潤嘅感覺
值得一試👍

蒸點心方面,我會推薦小籠包
岀於師父用心每一隻自己包
皮簿,豬肉新鮮
湯汁不油膩,而且有濃郁的味道✨
本人一次過食兩籠🙆🏻‍♀️

2020-06-28 393 瀏覽
屋企人生日,即刻喺網上搜尋有優惠坐得又舒服嘅餐廳食晚飯,見到南海1號做緊優惠,生日套餐四位送一位,好抵食!又有我最鍾意嘅脆脆米湯飯,既刻馬上訂枱!訂枱嘅時候叫職員留定窗邊位俾我哋,佢話盡量,最後去到都俾咗窗附近嘅位俾我哋,態度幾好值得一讚!呢個蟹份量雖然比較少,但呢個價錢好抵食!鮑魚夠淋!片皮鴨雖然片得厚咗啲,但份量好多!最後後食到非常非常飽仲送咗幾樣甜品俾我哋。佢可能唔係最好味即餐廳,但真係好好好好抵食,Service都係一流!

呢個蟹份量雖然比較少,但呢個價錢好抵食!

鮑魚夠淋!

片皮鴨雖然片得厚咗啲,但份量好多!

2020-06-27 250 瀏覽
以這個價錢,可以食得更好更舒適,90分鐘完全得個趕字,可能我爹娘喜歡嘆茶,及享受食物。來到一看menu已感失望,食物味道可以,但種類太少,蒸點很久才上枱。不會再來!
不會再來!
點心
2020-06-23 455 瀏覽
一行4人在疫情下想飲下茶,諗住尖沙咀喱個遊客區啲茶樓價錢應該好抵,點知行咗4間都無開門,無意中行到嚟喱間南海一號,疫情期間照常營業,價錢優惠之餘,啲嘢食味道非常之好,我係第一次嚟,之前味道係點我唔知,但今次食已經係好好味了,間餐廳嘅view又好靚,下次可以帶埋父母一齊過嚟,佢哋一定會開心。其實仲有好多點心相上載唔曬,佢哋嘅春卷你一定要試,仲有個鳳爪都係,個南瓜露出乎我意料地好味。喱間嘢除咗飲茶食飯外,仲有個酒吧,可以三五好友夜晚嚟飲下嘢都好正