海鮮道道有得食, 但現在仍處理得好既, 真係少之又少今次試過鯉魚門 <南大門>, 才不得不提筆分享之!先不說270度全海景 (因我當晚已過黃昏時間, 如下次再來一定早D去,嘆埋個MAGIC HOUR!! ) 我菜式只是點幾款簡單的菜, 先試試佢1)豉椒炒蟶子難得醬汁 鮮甜中帶醒胃微辣, 最重要係蟶子火侯剛剛好, 嫩而不韌因大部份食肆都煮得好韌, 又有腥味. 試過這間肯定原本不愛食蟶子的都會愛上 >.<2)椒鹽瀨尿蝦絶對不會炸至乾憎憎 !! 我試過很多間都炸到乾曬 !! 西貢都唔例外.而這間要留神的是, 要先嚐嚐醮在蝦殼的椒鹽, 唔咸仲可連蝦殼同嚼有意想不到的鮮味 !! (大部份的椒鹽都係囉嚟睇, 而呢間係可以囉嚟食既)而蝦肉鮮甜唔洗講, 仲啖啖食汁! 試過唔係可以投訢我!!3)薑(廿忽)焗生蠔現在很少人會食, 好似好老土. 其實真正食生蠔既鮮不搶其味, 最好係薑(廿忽)整. 焗蠔的處理亦要一讚, 裙邊脆口, 蠔頭嫩滑, 蠔枕唔韌, 實在難得.4)蒜茸粉絲蒸扇貝都係平凡既菜式, 都攞嚟介紹係因為, 好多人都以為海鮮新鮮就得. 其實啱一半, 火侯掌扼先係神髓
海鮮道道有得食, 但現在仍處理得好既, 真係少之又少

今次試過鯉魚門 <南大門>, 才不得不提筆分享之!

1)豉椒炒蟶子

2)椒鹽瀨尿蝦
而蝦肉鮮甜唔洗講, 仲啖啖食汁! 試過唔係可以投訢我!!

3)薑(廿忽)焗生蠔

4)蒜茸粉絲蒸扇貝
都係平凡既菜式, 都攞嚟介紹係因為, 好多人都以為海鮮新鮮就得. 其實啱一半, 火侯掌扼先係神髓; 就是熟了那一分, 好像差不多. 就是那一分以經係雲泥之別. 煮法我唔識, 但就是食得出不同, 連剩在殼的水我都會飲埋. 先會知邊間好 (因好多間都會很多倒汗水流到扇貝處, 味道大減)

因今次人少, 試的菜不多又很平常. 但給我的驚喜就是平凡裡見真章.
忍唔住手先寫食評. 今次乃小弟第一次, 寫得唔好覺得HARD SELL 請見諒. 但字字真心, 句句實話. 有感現在坊間處理食肆獨到, 買少見少, 才獻醜以示支持! 見笑, 會下次再去 介紹多點給大家

2011-07-02
10 分鐘 (堂食)
  • 椒鹽瀨尿蝦
(非會員)
今次為了慶祝轉新工作, 特別約了好友來試這家海鮮店.我和朋友們都很愛四周尋找不同的地方食海鮮, 今次我們選了鯉魚門的"南大門".電話訂位, 來到不用等便可以入座. 想不到這裡的夜景真的不錯. 呵呵, 我們是坐落地玻璃旁.我們點了椒鹽蒜茸賴尿蝦, 蒜容粉絲貴妃蚌, 豉汁聖子皇, 薑荵焗蠔, 一條蒸魚, 再加碟菜. 再開支白酒. 四人慢慢享受.這店上菜時間都算快, 而且是一道接一道菜上, 最討厭幾道海鮮一齊上.服務員亦很友善, 換碟, 加茶, 都很醒目.埋單每人都是三百多而已. 豉汁聖子皇 - 每人先來一隻聖子皇, 很大隻啊. 要用刀叉來享受. 椒鹽蒜茸賴尿蝦 - 外身乾脆,肉汁仍可保留,獨創的椒鹽蒜茸,最令人回味!下次來必叫! 蒜容粉絲貴妃蚌 - 次次食海鮮都會叫蒜容粉絲扇貝, 今次試試貴妃蚌, 很大隻, 多肉鮮甜!薑荵焗蠔 - 這味菜最考師父功力, 時間要控制很很好. 這店沒有令我失望, 蠔仍很嫩.清蒸老虎班 - 肉超滑, 最好味係鼓油, 待應話是他們自家特制. 好味.
今次為了慶祝轉新工作, 特別約了好友來試這家海鮮店.
電話訂位, 來到不用等便可以入座.

想不到這裡的夜景真的不錯. 呵呵, 我們是坐落地玻璃旁.
再開支白酒. 四人慢慢享受.

服務員亦很友善, 換碟, 加茶, 都很醒目.

埋單每人都是三百多而已.
豉汁聖子
椒鹽蒜茸賴尿蝦
蒜容粉絲貴妃蚌, 鮮甜!
薑荵焗蠔
清蒸老虎班
2011-07-02
豉汁聖子
椒鹽蒜茸賴尿蝦
蒜容粉絲貴妃蚌, 鮮甜!
薑荵焗蠔
清蒸老虎班
  • 椒鹽蒜茸賴尿蝦 - 必食.
2011-04-23 241 瀏覽
一行3人坐船去三家村, 就到碼頭就見到南大門la..咁多間最顯眼的一間睇落好近..但原來要兜一大個圈先去到..一路行一路睇到d海鮮就知無黎錯...又大隻又新鮮..咩都有..大大條老鼠班...仲見到條好似野山三刀tim..識人訂左位..去到張張枱都比人訂晒...原來體操王子,田北俊,李純恩都黎呢度食..就知唔會黎錯...係怕價錢貴即...因為第一次去鯉魚門唔知點計...同埋食完都係唔知點計...haha...最後食完知道係物超所值!!去左最近南大門個檔海鮮(鋪頭人帶去介紹)3隻聖子王(35蚊隻), 3隻鮑魚(唔記得問幾$可能都係35蚊一隻到..佢地用斤計既), 3隻貴妃蚌(20蚊隻), 3隻蠔(我諗係本地..都幾大隻35蚊隻), 大尿蝦(炸起都有成尺長一隻, 190蚊1斤...估計一斤多d一隻)..1條小東星280蚊(我估大約14兩)上菜有次序, 蒸既上先, 濃味既後面..抵讚...我地加左半隻蔥油雞同椒絲腐乳通菜因為點左好多海鮮都驚食唔晒...所以無點小食...本來都無諗過食雞...但老豆話想試下...餐前碟花生幾好, 碗湯唔錯先黎雞(雞好香好滑...本身已經好好味...加埋個蔥油忍唔

去左最近南大門個檔海鮮(鋪頭人帶去介紹)

先黎雞(雞好香好滑...本身已經好好味...加埋個蔥油忍唔住食左幾舊...老板話隻雞用好多瑤柱浸,唔係都賣唔到咁貴...我初初仲估300蚊隻tim..)

食左3舊雞主角海鮮上場

1.蒜容粉絲貴妃蚌 (鮮甜爽口, 粉絲吸晒d汁..正)

2.果皮鮑魚 (好香果皮味, 會回甘...鮑魚唔會韌, 幾軟林, 連埋果皮味同鮑魚味..又正)

3. 薑蔥蒸蠔, (本來想砵酒焗, 但d蠔咁新鮮好似會晒左) (蠔味幾好..清新...蒸完好似仲有海水味.....但個蠔邊好似韌左d)

4. 椒鹽大賴尿蝦 (炸到香噴噴, 個殼乾身但蝦肉絕唔會乾爸爸, 一咬落去好多肉汁, 蝦肉超級鮮甜..真係好材料+埋師傅既好手勢, 勁正)

5. 豉椒聖子王 (因為之前已經有蒜容粉絲, 所以就黎個香口既. 一上枱d椒味爆晒燈..好香..雖然唔多唔少會蓋過左聖子既味...但咁樣整有個對比, 因為d野夠香口, 反而更帶出左左聖子王既甜味..第一次咁食真係估唔到有呢個效果..可能大火炒可以減少聖子既水份流失)

6. 最後清蒸東星 (正到爆, 岩岩好, 魚肉嫩滑又有魚味, 加埋d魚汁同豉油, 專登叫2個白飯黎...真係正到無人有)

蝦之後黎左碟通菜 (呢碟唔掂...椒味好重反而唔好..而且無咩腐乳味, 失敗作), 可能用佢d魚場浸個菜會好d

d雞同菜都食唔晒.....太飽了...食完野拿左個餐牌一睇....原來隻雞要398蚊...真係幾貴但我覺得都係值既...食得出落足料去浸雞..同埋碟蔥油真係99分

食完每人一邊mango 同木瓜, 仲有碗超好味既南瓜露(我本身唔鐘意食南瓜既所有野...但呢碗野試完一啖後就忍唔住食晒)

埋單1650 (因為識人所以平左)..550蚊1個人有咁多正野食...雖然係貴但係真係超值...未食完已經想再去

p.s 呢度環境一流, 一路食一路望到個海..仲有夜晚後d燈光仲靚..食完一樣野就會幫你換一隻碟..掂!!

• 椒鹽賴尿蝦
  • 清蒸東星
  • 果皮鮑魚
2010-09-26 150 瀏覽
哩晚同公司同事去鯉魚門吃海鮮,去到海傍,已見到遠處的大型招牌寫著「南大門」三隻大字,於是便朝著招牌方向前往。海傍道的兩旁,滿是各式各樣的飯店,有裝潢貴麗的、有漁家風味的、亦有大排檔風格的.......在九曲十三灣的小路穿插了約五至十分鐘,終於到達位於海旁末端的這間南大門南大門的裝修夠晒氣派,環境亦是一流,十分舒適,店員的服務亦十分殷勤。甫坐下,店員便送上數碟溏心皮蛋作餐前小吃,蛋黃的而且確是溏心的,帶點酒香,味道很錯!另外亦點了薑汁鴨舌及滷水牛展作為同事閒聊間的小食,薑汁鴨舌做得一般般,薑汁味道太嗆。而滷水牛展味道也不差,作為小食,算是不賴~ 在吃過小吃,飲了幾杯後,主菜晚晚送上,先來白灼海生蝦,雖最基本的煮法,但亦是最能吃到蝦的鮮味的。選用的是細蝦,味道不賴,很鮮甜~然後再喝碗魚湯潤一潤喉 ,魚湯的鹹度剛好,味道很鮮甜,很不錯!!接著來的是貝類海鮮,豉椒炒蟶子皇,一人一隻蟶子皇,每隻足5-6吋長,吃落啖啖肉,以豉椒炒非常惹味,茨汁濃度亦恰到好處,不會太稠,加上蟶子夠新鮮,肉質爽而鮮味非常,一流!油鹽水浸花甲味道亦不錯,花甲size升ok大,肉身蠻肥美,味道很鮮! 蒜蓉粉絲蒸扇貝,一人

另外亦點了
薑汁鴨舌及

在吃過小吃,飲了幾杯後,主菜晚晚送上,先來

然後再喝碗
魚湯潤一潤喉 ,魚湯的鹹度剛好,味道很鮮甜,很不錯!!

接著來的是貝類海鮮,
蒜蓉粉絲蒸扇貝,一人一隻扇貝,肉身很厚很鮮,蒜蓉粉絲亦吸收晒扇貝嘅精華,非常美味!

另外,
椒鹽瀨尿蝦很香口,作配料的炸蒜亦非常之多,加上算用的蝦亦蠻大隻,啖啖肉,very good!~
椒鹽鮮魷更是我們慣常的例牌菜,這裡做得不錯,用來佐酒更是一流!

吃了幾道較熱氣的瀨尿蝦,接著來的是較清淡的
薑蔥蒸象拔蚌,簡單的煮法更能吃到象拔蚌的鮮味,鮮中帶點清甜,肉質爽口,又係好味之選!!而西蘭花炒斑塊亦十分不錯,斑塊很新鮮,肉質亦很爽,西蘭花亦炒得夠嫩夠入味,good!!~

另外亦點了個不知叫什麼的燴魚,大概是炸完再燴一燴的,味道很一般般,炸粉亦太厚,很多都是骨,沒有肉.......

揚州炒飯: 炒得很乾身,材料很足,有叉燒、蝦仁、蛋等,而且一點也不油膩,很有水準,good!

南瓜蓉糖水: 吃到南瓜蓉,但不知為何甜中帶點奶酥味,味道有點怪,喝了幾口便放下。

餐後甜品竟不能為豐富一餐劃上完美句號,有點可惜......雖然如此,這一餐也非常滿足!!!!!!!
2010-06-04
  • 豉椒炒蟶子皇
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 薑蔥蒸象拔蚌
2010-07-12 112 瀏覽
之前在西貢及流浮山,這些出名食海鮮的地方試過,今次都是第一次在鯉魚門食海鮮,原先是朋友介紹去另外一間,但發覺海鮮種類不夠多,間酒家又不太光猛,唯有再行入街裏看看,真有點宝物尋歸底的感覺,入到南大門,個門面好ok!最正係成個無適大海景在眼前,經理話:睇日落重正,下次一定耍試下,食埋個(鹹蛋黄)先.....煮海鮮技巧好,服務都好,重有每人半個本瓜做果盤,又有馬蹄南瓜露做糖水,幾特別,好滿足!
2010-07-11
2009-06-07 139 瀏覽
早前母親節, 帶同媽咪和姨姨一齊去鯉魚門食海鮮!一年一度母親節, 食得貴dd都無妨呀!!所以就選擇左非一般的中式海鮮酒家, 而去左鯉魚門街尾一間叫"南大門"的海鮮餐廳!佢地sell店內有270度無敵海景!我地下午4點多去到, 店內得一枱客人, 氣氛ok!呢度d鋪頭, 原來係冇海鮮出售, 係要客人係外面的海鮮店買完, 再俾餐廳加工!! 椒鹽瀨尿蝦超入味!! 又惹味!! 脆到連殼都食得!! 咬唔到個d, 都要"lun"埋d味!!! 薑蔥蒸象拔蚌嘩!!! 超鮮甜的象拔蚌!! 一洗我以往對象拔蚌的壞印象! (因為外形太過奇怪 )薑蔥冇搶到象拔蚌的鮮味!!樣樣都剛剛好!! 好想再encore!但奈何一隻象拔蚌都幾貴!!! 蒜蓉粉絲蒸帶子帶子好大隻!! 又係好新鮮!!但粉絲似乎唔太入味!但單單隻帶子, 已值回票價!!! 豉椒炒蜆呢個係送的, 唔洗錢!但味道都好正!!!蜆好大隻! 同出面有d大排檔比, 個度d蜆真係大隻好多, 好有肉!!抵!!! 芝士龍蝦伊麵呢個係最後上菜, 大家其實已經半飽!但眼見咁肥美的龍蝦, 食欲又再次出現!!龍蝦真係好大隻, 好有肉!! 本身的鮮甜肉味, 再加上濃濃芝士!
早前母親節, 帶同媽咪和姨姨一齊去鯉魚門食海鮮!
一年一度母親節, 食得貴dd都無妨呀!!
所以就選擇左非一般的中式海鮮酒家,
而去左鯉魚門街尾一間叫"南大門"的海鮮餐廳!
佢地sell店內有270度無敵海景!
我地下午4點多去到, 店內得一枱客人, 氣氛ok!
呢度d鋪頭, 原來係冇海鮮出售,
係要客人係外面的海鮮店買完, 再俾餐廳加工!!

椒鹽瀨尿蝦
超入味!! 又惹味!! 脆到連殼都食得!!
咬唔到個d, 都要"lun"埋d味!!!

薑蔥蒸象拔蚌
嘩!!! 超鮮甜的象拔蚌!!

一洗我以往對象拔蚌的壞印象!
(因為外形太過奇怪
薑蔥冇搶到象拔蚌的鮮味!!
樣樣都剛剛好!! 好想再encore!
但奈何一隻象拔蚌都幾貴!!!

蒜蓉粉絲蒸帶子
帶子好大隻!! 又係好新鮮!!
但粉絲似乎唔太入味!
但單單隻帶子, 已值回票價!!!

豉椒炒蜆
呢個係送的, 唔洗錢!
但味道都好正!!!
蜆好大隻!
同出面有d大排檔比, 個度d蜆真係大隻好多, 好有肉!!
抵!!!

芝士龍蝦伊麵
呢個係最後上菜, 大家其實已經半飽!
但眼見咁肥美的龍蝦, 食欲又再次出現!!
龍蝦真係好大隻, 好有肉!!
本身的鮮甜肉味, 再加上濃濃芝士! 簡直勁好味!

但伊麵就一般左d, 比較乾身!!

腐乳炒通菜
就咁炒碟菜, 都好好味!!
不過都炒得幾肥膩下!!
大家都話應該係叫蒜蓉炒, 唔洗咁滯!!

最後計數, 3個人要$1100左右才可以出門口!!

我都唔記得左d海鮮幾錢, 加工費幾錢!!
可能因為食得太開心,
海鮮又好好味! 所以都冇咩理會邊樣幾錢, 個d又幾錢!
下次有機會, 一定會再入鯉魚門幫襯呢間鋪頭!!!
2009-05-10
慶祝紀念
母親節
2007-09-17 134 瀏覽
聽家長說,六七十年代,市區酒樓有魚缸養游水魚的不多,有的話,很多都喜歡叫自己做海鮮酒家,以茲識別,當然也可收貴些。要吃新鮮的海鮮,很多時都會想到去海邊的地區,例如西貢,流浮山,鯉魚門,離島等,貪其海鮮新鮮,又多海鮮揀。也記得,以前長輩去這些地方,通常都是很大件事的,大班人一起去的多。那時交通沒有這麽方便,去這些地方的巴士很疏,當然也沒有紅van,沒有專綫。那時即使去沙田食野已經很麻煩,一大班人沒有幾架私家車,真不容易去這些海邊的地方。現在,差不多每家稍大的酒家都有大魚缸,養著新鮮生猛海鮮,供客人享用,吃海鮮其實沒有必要再去近海邊的地方吃。隨著市區酒樓的海鮮價格下降,去海邊吃海鮮只有一個理由,就是够氣氛,可以聞到海水味。這晚,住在九龍的友人邀請往鯉魚門吃海鮮,主動做埋柴可夫,兜過來香港接埋我跟太太去,盛情難却。於是我倆公婆便從遊已經闊別想也有十多年沒有去的鯉魚門。車停泊了在市政大樓的停車場,一行出來便是三家村避風塘,沿著海旁道走進鯉魚門村。沿路大部分都是海鮮鋪和飯店,間中也有一些賣燒牛肉猪肉乾的,也有些賣乾糧雜貨的。朋友先在一家海鮮鋪選購了一些生猛游水海鮮,包括了一條芝麻斑,兩隻極大癩尿

車停泊了在市政大樓的停車場,一行出來便是三家村避風塘,沿著海旁道走進鯉魚門村。沿路大部分都是海鮮鋪和飯店,間中也有一些賣燒牛肉猪肉乾的,也有些賣乾糧雜貨的。朋友先在一家海鮮鋪選購了一些生猛游水海鮮,包括了一條芝麻斑,兩隻極大癩尿蝦,四隻聖子和兩隻中型花蟹。說好了去“南大門”,他們按店交去,要收現錢。

這間南大門,位處于鯉魚門村最南端,差不多走了大半公里才到。雖然是星期六晚,但行過沿途所經的店鋪,客人都很疏落,所以,一來到這飯店門口,已經知道這間飯店是比較好吃的一家,客人坐滿了一半以上,相對於其他飯店是旺場得多了。

放在檯上有兩碟小食:一碟是雜果仁- 蠶豆青豆花生,放得亂糟糟,毫不醒胃;一碟是酸薑皮蛋,放得也不大整齊,不過皮蛋溏心,令人垂延欲滴,夾埋酸薑一起吃,酸碱中和的化學反應,實是美味。

最先來的是奶白色的海鮮湯,普普通通,有碎番茄粒加進了湯內點綴一下這個傳統的淡味精湯底。接下去便是避風塘巨型賴尿蝦,足足有十寸長,一隻兩人分都依然有啖肉食下,蝦炸得香口,腌得入味,不過,此終我不好賴尿蝦,小的不用說,即使是大的,也是殼多肉少,沒有吃頭,吃的時候,又容易刺傷口腔。對我來說,可能永遠不能明白爲什麽這些醜陋多刺的異形怪物,會受到這麽多食客的歡迎。

接著上的清蒸芝麻斑,一斤左右,是最好吃的大小,蒸得火候剛剛好,嫩滑鮮美。花蟹也是清蒸,肉質也扎實,原味新鮮。下來的一味是咕嚕肉,最能顯出此店厨房的出色,猪肉是傳統切成一寸丁方的做法,拍得鬆軟,事先腌好,再沾薄生粉猛火炸成,熱辣辣上檯,紅橙色的汁獻,做得晶瑩,也是不多不少,剛好把古老肉蓋過,咬進口中,薄薄的外層,微硬身地帶脆,口感極佳,酸甜適度,內裏的肉塊,豐滿入味,也滲著腌肉用的蛋香,這個咕嚕肉,可以給于一百分。

因魚蝦都用了清蒸,所以四隻大蟶子,選用了豉椒炒,雖然炒得惹味,然濃味蓋過了蟶子的鮮味,是有點浪費,其實蒜蓉蒸才是較上算。一個味精獻的清炒菜心,結束了盛宴的主菜。甜品是酒家送上的雪耳糖水,也很不錯。

實際上,食物及烹調俱佳,只是價格不菲。海鮮八百,油料每位八十,加埋各個小菜茶飯,一千六百。當然這裡可以嗅嗅海水,不過相對市區,同樣食物,每人或已多付百多元。