2019-05-14 27 瀏覽
星期二又是最難熬的日子辛苦一天放工要輕鬆一下下班後跟朋友到小店一聚酒精能放鬆心情又能麻醉是進入極樂世界的主大門時值傍晚六時是歡樂時光生啤通通有買一送一優惠我就不客氣地放任地柯打雞泡魚乾一直是我的最愛也就是市面上的味醂魚乾輕烤後散發出獨有的鮮香口感煙煙韌韌愈食愈滋味絕對是送啤酒的最佳良伴燒烤能帶出秋葵的清幽香獨有的口感令人愛不釋手再點燒粟米就是簡單美味小吃數碟啤酒一杯一樂也能和朋友相聚的片刻時光就是此刻無價的快樂時光
星期二又是最難熬的日子
就是此刻無價的快樂時光
2019-05-14
  • 雞泡魚乾
2019-05-14 28 瀏覽
呢間串燒店黑洞都係第一次嚟食朋友仔帶路 佢之前食過一次話抵食餐廳位置好方便 喺K11附近行完尖沙咀去食晚飯perfect大蔥串燒 黑洞推介重口味嘅朋友一戰大蔥蔥香味十足 平時食串燒比較少機會食到鹽燒珍寶帶子影相可能唔覺 但實物吾算細粒而且食落無雪藏味 加分簡單用鹽調囅已經帶出鮮味 唔錯鴨舌值得一讚鴨舌完全無羶 反而咬落好爽 口感一流安格斯牛柳 牛柳肉質嫩冧 燒完牛油香味十足加埋黑椒 夠晒惹味豬肉秋葵無諗過呢個配搭又幾創新秋葵吸收左豬油香 食落無左秋葵既草青味兩者加埋一齊食比純豬肉無咁膩胃呢碟幾有驚喜整體來講食物質素唔錯 串燒燒得好靚 完全吾會過燶 加分而且尖沙咀區黎講算抵食環境舒適 啱晒同班朋友gathering
呢間串燒店黑洞都係第一次嚟食

串燒燒得好靚 完全吾會過燶 加分
而且尖沙咀區黎講算抵食
環境舒適 啱晒同班朋友gathering
2019-05-14 20 瀏覽
今天心情不錯,和朋友聊起想要吃串燒,就搜尋到南亭這家餐廳。廣島蠔 $45蠔充滿鮮甜的味道,口感也不錯。鹽燒形寶帶子 $69帶子的size超大,和朋友share剛剛好。口感很彈牙,鹽燒後又很香。明太子燒飯團 $28飯粒口感比較特別,有飯焦的感覺,如果明太子味道更突出就更好。稻庭烏冬 $78想吃點清淡的東西就叫了一個熱烏冬,味道也很好。秋葵 $22口感爽爽的,又可以減膩。蕃茄沙律蕃茄味道酸甜,加上點洋蔥,開胃又健康。
今天心情不錯,和朋友聊起想要吃串燒,就搜尋到南亭這家餐廳。

廣島蠔 $45
蠔充滿鮮甜的味道,口感也不錯。

鹽燒形寶帶子 $69

明太子燒飯團 $28

稻庭烏冬 $78
想吃點清淡的東西就叫了一個熱烏冬,味道也很好。

秋葵 $22
口感爽爽的,又可以減膩。

蕃茄沙律
蕃茄味道酸甜,加上點洋蔥,開胃又健康。
2019-05-13
10 分鐘 (堂食)
2019-05-14 25 瀏覽
一直很喜歡吃串燒,來到尖沙咀找到這間南亭,就來吃一下。位置挺好,坐得好舒服,是個和朋友聊天的好地方~~~雞肉釀冬菇 $28這個串燒很有煎釀三寶的感覺,冬菇很有嚼勁,雞肉味道也不錯。雞翼 $34外皮燒得好香,啖啖肉很美味。燒牛肉 $44 牛肉口感軟腍,即使燒過都可以鎖住肉汁。車厘煙肉卷 $28車厘茄微酸帶開胃的感覺,和煙肉的鹹香配搭不錯。汁燒魷魚筒 $98賣相非常漂亮,份量也很多。魷魚口感彈牙,加上燒汁非常惹味。
一直很喜歡吃串燒,來到尖沙咀找到這間南亭,就來吃一下。

位置挺好,坐得好舒服,是個和朋友聊天的好地方~~~

雞肉釀冬菇 $28
這個串燒很有煎釀三寶的感覺,冬菇很有嚼勁,雞肉味道也不錯。

雞翼 $34
外皮燒得好香,啖啖肉很美味。

燒牛肉 $44
牛肉口感軟腍,即使燒過都可以鎖住肉汁。

車厘煙肉卷 $28
車厘茄微酸帶開胃的感覺,和煙肉的鹹香配搭不錯。

汁燒魷魚筒 $98
賣相非常漂亮,份量也很多。魷魚口感彈牙,加上燒汁非常惹味。

2019-05-13 19 瀏覽
今日放咗工之後我去咗尖沙咀嘅一間居酒屋度食下飯飲下酒,入到去個感覺好日式居酒屋feel,好放鬆。燒雞腎香脆可口,雞腎口感非常爽口彈牙,落少少鹽調味已經好好食。銀雪魚我本人係好鍾意食銀雪魚嘅,因為佢嘅魚味好濃,而且魚油好多,好滑。呢一度嘅銀雪魚份量好大份,佢嘅外皮已經係燒到焦香,食落去好香魚皮嗰種焦香味。另外佢嘅魚肉好嫩滑,魚油係爆出嚟,會食一啖只要輕輕一抿就已經融化係口 。佢好冇過份調味,食佢本身食材嗰種鮮味。燒牛脷其實每次食串燒,雞牛一定走唔甩。試完個雞就會試下佢嘅牛,呢一度嘅牛舌一啲都唔算好薄身嗰種, 非常之爽口彈牙,口感紮實,佢落咗胡椒同埋鹽去調味, 超級好食。happy hour buy 1 get 1 free黎到居酒屋又點可以唔飲酒呀?但係原來佢呢一度做緊優惠,八點前你買一杯啤酒就會再送多你一杯!如果可以早到嘅話就一定要嚟試下享受呢個優惠喇。

燒雞腎
香脆可口,雞腎口感非常爽口彈牙,落少少鹽調味已經好好食。

銀雪魚

燒牛脷

happy hour buy 1 get 1 free
2019-05-11
2019-05-13 18 瀏覽
肥妹仔今晚同同事去咗尖沙咀嘅一間日式居酒屋度食飯傾偈 ,一入到去嘅裝潢好有日式嘅風味,牆上係貼滿咗好多唔同牌子嘅清酒包裝紙。肥妹仔見到咁多淨係只認識幾款,如果有機會肥妹仔都想去試一試其他唔同嘅牌子。南蠻燒牛肉呢一個牛肉串燒好好食,佢嘅牛肉好爽口,但係一啲都唔靭,味調得不錯,唔會過份鹹,主要係食佢本身牛肉嗰種肉味,外片燒到焦趣,非常香口。南蠻汁炒雜菜有時出街食飯食得多肥妹仔都會揀返啲菜嚟食,呢一個炒雜菜千祈唔好以為好清淡,其實佢都好濃味。 而且佢嘅青菜好新鮮, 炒得好爽口,好食。車厘茄煙肉捲不得了,呢一個車厘茄咬落去係爆汁,超級juicy。而佢嘅煙肉捲外表燒到微脆,包住個車厘茄一齊食, 鹹甜鹹甜,正。胡麻豆腐沙律響一個咁熱嘅天氣情況下,食一個冰冰涼涼嘅胡麻豆腐沙律,真係一大享受。佢嘅豆腐好香豆味,好滑,淋上芝麻醬,好香濃嘅芝麻味。

南蠻燒牛肉

南蠻汁炒雜菜

車厘茄煙肉捲

胡麻豆腐沙律
2019-05-08
2019-05-12 29 瀏覽
朋友聚會揀左係尖沙咀南亭食串燒,環境好適合我地傾計,串燒續串即叫即燒,新鮮熱辣,邊食邊傾超正!食串燒前先食餐前蔬菜,一份有椰菜,甘荀,青瓜,全部生食都新鮮爽甜,配店家既自家醬食,非常開胃。本來想食燒冬菇,點知見到有雞肉釀冬菇 ,見幾特別就試下,冬菇本身就好香好多汁,釀入左雞肉令整體口感更豐富!之後見再到有芝士釀雞翼,即時心心眼,芝士同雞翼都係我至愛!釀入左芝士既雞翼漲卜卜,入面芝士多到爆出來,雞翼嫩滑多汁,必食推介!見到芝士既野都唔想放過呀,忍唔住叫埋芝士年糕,呢度既芝士年糕炸完外面包左塊紫菜,賣相好似飯糰好可愛呀!外脆內軟糯既年糕入面係芝士爆漿,邪惡呢!

2019-05-09 23 瀏覽
繁忙工作既一日,收工幾累都決定要同同事食餐飯互吐苦水,於是揀左係工作地方附近食日式串燒,幻想下自己去左日本都好~叫左一堆串燒,傾到盡興,埋單都唔貴,味道又好~我地一人叫左一隻大蝦,size有成隻手掌咁大~肉厚,味道新鮮,彈牙爽口~見到有帶子釀雞翼好特別,而且帶子同雞翼我地都超中意食,好期待兩樣野撞埋一齊係點呢~~~我地又好人叫左一隻食釀左帶子既雞翼脹卜卜好飽滿,外皮燒得好香,無骨食落啖啖肉中間仲有帶子真係超正~~大滿足啊~~~仲叫左多春魚同牛脷~前者燒得好香,唔會鯹,食落香口,連骨食埋都唔覺~牛脷爽口肉厚~青椒仔味道香甜,口感爽脆,好 juicy~鮮冬菇,燒過既菇真係特別香,只要少火竹鹽或燒汁已經非常美味~唔辣又香甜多汁既青椒仔

叫左一堆串燒,傾到盡興,埋單都唔貴,味道又好~

我地一人叫左一隻大蝦,size有成隻手掌咁大~

肉厚,味道新鮮,彈牙爽口~

仲叫左多春魚同牛脷~
前者燒得好香,唔會鯹,食落香口,連骨食埋都唔覺~

牛脷爽口肉厚~

青椒仔味道香甜,口感爽脆,好 juicy~

唔辣又香甜多汁既青椒仔

2019-05-08 31 瀏覽
上星期有fd生日,成大班人一齊去左呢度同佢食飯慶祝呢晚多人,所以食左好多款唔同既串燒呀!!!!我地仲趁住係happy hour 時段,一人一杯勁爽既生啤當晚大部份既串燒都唔錯!!!全晚最最最最中意既就係呢個三文魚煙肉卷啦燒至咸香脆口既煙肉片,包住魚嫩唔腥既三文魚,it is so yummyyyyyyyyyyyy個晚自己一個都食左三四串而呢份汁燒魷魚筒都好受大家歡迎,魷魚燒得好香,食落一d都唔韌,燒汁有小小微甜,好易入口,配上啤酒~~無得輸啦!食到中段仲可以食返啲菜菜平衡返下添~~呢夜大家都好盡興:)
上星期有fd生日,成大班人一齊去左呢度同佢食飯慶祝

呢晚多人,所以食左好多款唔同既串燒呀!!!!

我地仲趁住係happy hour 時段,一人一杯勁爽既生啤

當晚大部份既串燒都唔錯!!!

全晚最最最最中意既就係呢個三文魚煙肉卷啦

個晚自己一個都食左三四串

食到中段仲可以食返啲菜菜平衡返下添~~
呢夜大家都好盡興:)
2019-05-08 28 瀏覽
6點幾放左工,同同事黎左呢到happy hour,因為上次經過見到8點前Hoegaarden有買一送一,所以一齊黎啤啤佢,送到黎幾大杯,又夠凍!我地每個人叫左幾串串燒,我講下我叫左咩啦,首先,呢串三文魚煙肉卷好抵食,大大塊又厚身,兩樣野一齊食好夾,好香,可能因為我中意三文魚種味,所以呢串特別加分!之後既芝士釀雞翼都好正,一送到黎都見到脹卜卜,一咬開果然入面好多芝士,好creamy,無骨頭係入面,成啖充滿雞肉,雞皮同芝士,宜家諗起都想食!飲親啤酒都好想食肉,又叫左串安格斯牛柳,完全唔會un,牛味幾濃,如果可以再厚d就更好,食完有d唔夠喉,但因為夜晚同男朋友食宵夜,就廢是食太飽。另一點幾欣賞,d店員服務幾好,會講下咩黎,又有笑容,下次同男朋友再黎先。

2019-04-30
  • 芝士釀雞翼
2019-05-06 40 瀏覽
依間係近期開喺棉登徑嘅一間居酒屋,主打食雞肉。座位寬敞,坐得好舒服。一落座就有蔬菜盤,口感爽脆,食落非常新鮮甘甜。可以點伴碟嘅味噌醬,層次分明。我哋嗌咗柚子酒同蜜柑酒,柚子酒果味香濃,似果汁,入口甘順。蜜柑酒就比較大人口味,帶有少少青澀香。首先上嘅係牛舌,肉質彈牙,肉汁豐富,牛味濃。之後嘅雞翼燒得啱啱好,皮脆肉嫩。雞肝鮮美,唔會有怪味,齒頰留香。雞腎爽脆,有咬勁。雞皮係脆口個種雞皮,唔會太膩。銀鱈魚油香肉滑,鱔魚皮脆,肉非常爽口。生蠔冇腥味,肉身脹卜卜,仲有蠔汁流入口中。帶子鮮甜,最後嘅鴨舌比較少見,微微焦香,十分有趣。整體口味都好好,每一樣都好細緻同唔會馬虎,值得再次去食💙

整體口味都好好,每一樣都好細緻同唔會馬虎,值得再次去食💙
同朋友諗唔到食咩,係棉登經行黎行去,太多選擇有時唔係件好事😂😂女人總係三心兩意,朋友話不如食串燒啦,唔會太heavy,又可以慢慢食。前菜清清口腔,用定蔬菜打定底,冇咁油膩牛舌 我地忍唔住叫多串 厚燒嘅牛舌夠彈牙,但唔會好難咬開雞肝 汁燒嘅方法,口感濕潤,雞皮 食落去有聲效個種,夠乾夠脆雞翼 雞翼皮香脆,裡面仲有保留肉汁軟骨雞肉捧 軟骨令到口感 味淋醬汁燒,味道已經好濃郁,蘸上蛋黃醬一流鴨舌 唔知點解呢d冇肉嘅野,就係特別吸引,表面脆,佐酒必點白鱔 外面焦脆,非常厚肉廣島蠔 蠔未算大隻,但中間飽滿,鮮味十足柑橘酒 其實酒精濃度都不低,甜甜地非常易入口,一杯份量不多,多人飲可叫一枝喎呢到樣樣串燒都真心高質,調味只用鹽味更顯食材新鮮,價錢合理又好食。

前菜清清口腔,用定蔬菜打定底,冇咁油膩

牛舌
牛舌 我地忍唔住叫多串 厚燒嘅牛舌夠彈牙,但唔會好難咬開
雞肝
雞肝 汁燒嘅方法,口感濕潤,
雞皮
雞皮 食落去有聲效個種,夠乾夠脆
雞翼
雞翼 雞翼皮香脆,裡面仲有保留肉汁
軟骨雞肉棒
鴨舌
鴨舌 唔知點解呢d冇肉嘅野,就係特別吸引,表面脆,佐酒必點
白鱔
白鱔 外面焦脆,非常厚肉
廣島蠔
廣島蠔 蠔未算大隻,但中間飽滿,鮮味十足

2019-05-03 45 瀏覽
同朋友好耐無見,就想搵間居酒屋坐低傾下計,其實棉登徑都好多選擇,諗諗下簡左南亭,因為之前跑馬地食過幾唔錯!入到去,燈光好柔和,裝飾又幾有味道,又吾會話好嘈吵,同朋友都好滿意。我地叫左枝清酒,叫左幾串串燒。個清酒杯好靚,晶瑩剔透。串燒有我中意食既燒白鱔,個皮燒到脆脆地,又帶點咬勁,個鱔肉啖啖肉,又吾會太乾,即刻叫多左串😍帶子又係好驚喜,出面有d係將d帶子一分為二當一串,個呢到吾會,兩大粒一串,大滿足呀!!鴨舌同朋友一人一串,因為好好送酒,而且唔係到到有,鹽燒基本上已經好香好有味,我覺得如果平時煲劇都有幾串鴨舌食就正喇。呢個係秋葵豬肉卷,估吾到幾夾wo,無燒到散,又吾會豬肉還豬肉,秋葵還秋葵,口感幾好,重點係唔會太油膩。其實仲食左幾串野,不過掛住傾計無影到hahaha,總括黎講尖沙咀黎講唔算貴,串燒選擇又多,味道又幾好,可以回頭😌
我地叫左枝清酒,叫左幾串串燒。個清酒杯好靚,晶瑩剔透。
2019-05-01 39 瀏覽
好耐之前同朋友食過中環分店可以話係一試難忘最近先知尖沙嘴開左分店早排約左朋友來試前菜d菜非常新鮮食落爽脆清甜可以點d麵豉醬食更有風味鵪鶉蛋好香雞肉大蔥大蔥味道好香d雞肉好嫩雞心同雞腎都十分爽口燒白鱔魚肉肥美紫蘇葉豬肉卷紫蘇葉味道獨特豬肉燒得好juicy同埋好香蘆筍豬肉卷呢個組合好正豬肉鹹香味再配上清甜蘆筍口感帶爽芝士年糕口感軟綿綿d芝士好香芝士燒雞翼芝士味道香溢煙肉車厘茄卷煙肉同車厘茄好夾車厘茄酸酸甜甜正好中和返煙肉嘅咸香同油脂燒洋蔥估唔到燒洋蔥都幾好味食落帶清甜刻意唔燒到太熟留返少少爽口口感同水份d串燒燒得非常出色!火喉控制得好好最後仲有甜品雪米糍送好彩分店都保持到水準下次食可以唔洗過海😄👍
好耐之前同朋友食過中環分店

估唔到燒洋蔥都幾好味
食落帶清甜
刻意唔燒到太熟
留返少少爽口口感同水份

d串燒燒得非常出色!
火喉控制得好好

最後仲有甜品雪米糍送

好彩分店都保持到水準

下次食可以唔洗過海😄👍
2019-04-22 940 瀏覽
朋友去過棉登徑的南亭,  吃串燒, 一直都話好食, 想帶我去試試, 剛好今天有假期, 我們約了一起去, 他先訂位.餐廳日式佈置. 居酒屋格局, 有方枱也有壽司吧枱,  燈光和諧, 氣氛熱鬧.我們坐吧台, 更能近距離看到師傅的廚藝, 侍應生送來綠茶及餐牌, 價錢合理.燒物勁香, 很想吃 !!以居酒屋形式的餐廳, 都會先給點前菜, 新鮮爽脆的椰菜, 青瓜蘸上秘制麵醬, 麵醬鹹中帶甜, 健康脆口.今日點了:秋葵豬肉卷~   外層包著薄薄的豬肉,  很香脆, 秋葵吃入口柔軟, 不會膩.  車厘茄煙肉卷~   煙肉半肥瘦, 燒得香脆.  內包車厘茄,  健康解膩.   燒牛肉串~  牛味濃郁, 且口感細嫩,  燒得剛剛好, 不會過火.燒雞翼~  雞翼的皮烤得香噴噴,  肉質滑嫩鮮甜, 燒芝士雞翼~  內加滿滿芝士, 很香口, 雞翼肉厚,  很好吃.南蠻燒牛肉~  厚切, 表面燒得焦香, 內裡鬆軟,  濃郁牛香, 肉汁豐富,  燒得 Medium 的生熟度,  好滋味.  油甘魚鮫,   有魚味, 肉多帶油脂香, 魚皮脆口.車厘茄煙肉卷~ 這是追加的, 實太正 !!最後點了冷食蕎麥麵~一 盆子送上
餐廳日式佈置.
我們坐吧台, 更能近距離看到師傅的廚藝,
侍應生送來綠茶及餐牌, 價錢合理.
燒物勁香, 很想吃 !!
今日點了:
燒雞翼~  雞翼的皮烤得香噴噴,  肉質滑嫩鮮甜,
油甘魚鮫,   有魚味, 肉多帶油脂香, 魚皮脆口.
車厘茄煙肉卷~ 這是追加的, 實太正 !!
最後點了冷食蕎麥麵~
一 盆子送上,  蕎麥麵鋪上紫菜絲,  鵪鶉蛋,  湯汁.
蕎麥麵口感有彈性, 爽身, 配冷冷濃厚湯汁確实不錯.   味道適中.  沾些鵪鶉蛋更滑. 紫菜絲香口.
餐後送雪米糍,   服務真週到.
餐廳食材好, 燒物有質素, 價錢中等, 好滿意.
朋友話下次來飲酒, 因為明天要上班了.
  • 南蠻燒牛肉
  • 燒芝士雞翼