本來一心跟朋友去伊藤參與那個吞拿魚宴的,可是查看下認為價錢實在過高,最後只有退而求其次來千兩看看總廚 - 笹沼光吉先生如何把吞拿魚切成日常看到的模樣。為了確定可以一睹這次刀功巡禮,跟女友提早兩小時便到達是夜舉行巡禮的分店。細問店員後得她確定不會有時間限制,便先拿了"飛仔",過來十數分鐘便安排入座了。既然要花上兩小時的時間,我們當然吃得非常之慢,而亦盡量只吃一些味道略淡的壽司,以免一早令到味蕾出現疲累而試不到新鮮鮪魚的鮮味。首先來一碟青瓜卷,不過從它的樣子上看過去便知道有別於一般貨色。本身一直都非常喜愛青瓜卷,因為簡單的食物要做得出色比用上好食材來做的菜色難度高很多。這個手卷加入了切碎的紫蘇葉和酸梅子醬,青瓜爽甜多汁、紫蘇香辛而梅子醬帶酸,非常醒胃o既手卷。用來作為頭一道壽司,絕對適合。而且,每一個手卷的高度都是一致的,無論刀功跟味道也甚出色呢。茶碗蒸蛋的蛋汁有極香的冬菇香味,口感滑溜沒有一絲嚡口,內有蝦、蟹柳跟白果。水準不錯~再來的是鹿兒島直送 - 鰹魚壽司。鰹魚的味道濃烈,本來不想先點的,但是看到其賣相實在有點按捺不住了,就先行吃吧。簡單地形容這個鰹魚的話,鮮、濃、香、有質感~海膽軍

海膽軍艦壽司 - 海苔好香好脆口,新鮮和高質素的海苔才有這樣的香味﹔海膽算是鮮甜,入口即溶,不錯呢~

日本直送 - 大和蜆湯,蜆肉鮮味完全滲透入湯底之內,味道咸中帶鮮,濃度亦適中,如此價錢($18)有這樣的質素,超值﹗

另一個賣飛佛 - 油甘魚腩壽司($18),爽口之餘,甘香鮮味又肥美,再貴一倍價錢也是值得的~

牡丹海老 - 非常新鮮,蝦肉爽、甜、彈牙,蝦腦髓濃且鮮甜。才$48而已,要吃到比這個更好水準的海老,要到更高級的壽司店才可找到了。

剛剛煎好的 - 小玉(厚煎甜蛋)。小玉燒甜度適中有蛋汁,內部仍然嫩滑。想不到這裡的小玉有如此水準,讚~

與此同時,突然看到了笹沼先生出來開始準備,引來店內各食客一陣的叫聲。現在還剩下半小時便開始了,是時候點一瓶冷燒酒來喝了。
好,繼續吃其餘想吃的壽司......
日本直送 - 縞鰺(深海池魚)壽司。上次在和花亭已嚐過了,但這次的味道,鮮度和質感也比那兒的好一點點,又賺到了呢~

又是日本直送 - 真鯛壽司。這壽司也是白肉魚,味道較淡但其鮮味十足,鯛魚的肉質較其他的魚類彈牙,連皮上的做法應該是用上了湯霜法來烹調,味道跟風味實在不錯。

赤貝壽司,味道爽甜,非常新鮮。如果以刺身上菜的話,味道可以更上一層樓。
吃畢赤貝之後,再要了一碟技豆用來送酒,味道算中等,不過不失。自己還是比較喜歡熱熱的技豆,吃下去時還可嚐到技豆那一點點帶鮮味的汁。

在差不多六時四十分左右,笹沼先生跟助手從廚房拿出來了那胖胖的吞拿魚。全場客人看到主角終於出場,也表現得十分雀躍,更甚者以掌聲歡迎。

放好了魚之後,笹沼先生拿出來長長的魚刀來,放在魚身上,擺出了不同的姿態讓客人拍過夠本。樣子帶點孩子氣的笹沼先生,甚為幽默,也主動的跟食客拍照,還送出親筆簽名呢。

笹沼先生用不到兩分鐘的時間便把魚頭切下來了,再來以六刀完美地切開了四分一的吞拿魚肉。他的刀功令人大開眼界,因為在剛切開了的吞拿魚上的切面,乾淨利落,魚骨上只有極少量的魚肉,三十多年功夫的功力由此可見一班。
在笹沼先生切好了四份三的吞拿魚時,他突然同意再跟食客拍一些合照,我見此機不可失,跟他擺了同一姿態下就拍下了一張很不錯的又有紀念價值的照片了。
(對了,還拿到他的筆名呢)

坐下後,便開始了鮪魚之旅。
先來的是赤身。其味道比一般的更"甜",更有吞拿魚的味道,口感方面清爽有咬口完全無根。(嘴角向上笑了一次)

下一道是中拖羅刺身。魚肉跟脂肪的比率變成各樣一半,味道由爽甜變成了一口口的甘香魚油味,口感可以用鬆化來形容。
(嘴角向上再笑了一次)
大拖羅壽司。油脂比例進一步加強,魚肉的滑溜感亦變得相當明顯,口感接受入口即溶的地步。
(嘴角繼續向上笑了一次)
下一道是魚鮫壽司,這片吞拿魚的位置在魚的下鄂魚頸跟魚腩之間,油脂甘香的程度,絕對在大拖羅之上的數倍,這片小小的魚肉,終於令我第一次嚐到入口即溶的感覺,各位有機會必定要試。

完成了一整個"流程"的壽司,下一道作為"間場"之用的中拖羅魚腩飯,用的是一粒粒分明的日本珍珠米做成醋飯,一口肥美的中拖羅及一口微酸的醋飯,把剛才那些濃濃的魚油味道清掉了。

在吃飯之時,我們追加了一碟中拖羅刺身,因為女友覺得這個味道最適合不好肥美的她。突然間,看到笹沼先生在親自握壽司,細看之下,他握壽司只用了四手(即握製材料和醋飯合其算起來的次數),盡顯功架。好奇的我便要了一客由他所握的魚鮫壽司,醋飯握拿的功夫剛剛好,用筷子夾起來不會散開,但是入口之後醋飯瞬即散開,我還是頭一次吃到有這麼好的功夫製作而成的壽司。當下即面向著師傅,舉起了姆指。
本來覺得已吃過足夠之際,笹沼先生通過侍應向我問道要不要來一客魚鮫刺身。這一客得花上二百元的刺身,不加思索之下便點了頭。對於這個決定,在事後覺得也是明智的。只因為,這三片魚鮫刺身,自從上次那顆少少的"感動雲吞"後,竟然可以連續三次令我在吃完後感動得眼濕濕起來。

這一份刺身是由笹沼先生親自製作。

魚鮫部位的油脂,滑至用筷子也夾不穩,需要用上頗大的指力,才能夠夾住這塊極度豐腴甘美、入口即溶的刺身。甚麼是真正的齒頰留香﹖這片刺身就做到了。即使在吃完後,那份濃得驚人的油香味,仍然殘留在口腔中好一段時間。這份餘韻,實在教人畢生難忘。同時間,這是自從自己開始吃刺身以來,味道最好、水準最高的吞拿魚。

笹沼先生,實在感激你為我帶來如此美味的食物~  <(_ _)>

(事後話:不過,在香港還有一處可以吃到高水準的吞拿魚的,那就是伊藤。在下次接觸吞拿魚時,應該是會在那兒了)
味道實在出眾的直送材料
其他的壽司水準也很好
風趣幽默的笹沼先生
全新鮮吞拿魚壽司及刺身
味道實在出眾的直送材料
其他的壽司水準也很好
全新鮮吞拿魚壽司及刺身
  • 以上全部 (除了海膽)
6月6日我參加了132期U Magazine Gift for U 的抽獎,竟然中了千両的$200餐券!我知道千両在六月份會有劏藍鰭吞拿魚的巡迴表演,我當然想去首站,即最就近我上班的尖沙咀分店,但當我收到領獎電郵之時,已錯過了首站表演的日期。那最接近的地點便會是尾站:圓方的分店。好吧!我也未到過圓方遊逛,一於去圓方吧!五時許,老公放工後直接乘機鐵來到了圓方,和他會合後便在圓方四處參觀。5:45我們來拿籌,籌號166。老公不想太早進場,擔心在店內坐不了一小時這麼久,不想乾等為看表演吧!決定6時再拿一張。我們這次拿了187。又過了十五分鐘,回來察看籌號竟然沒有變!Oh!想必是裡面的食客計劃食到表演為止了!6:30pm,店內一陣騷動起哄,我立即上前察看,原來千両總廚笹沼光吉早了半小時到臨,正在店內與藍鰭吞拿魚一同「擺舖士」讓人拍照。問准了店員,雖然未到籌,我們也進場觀看表演!很多人啊!非常擠逼!我個子又生得小,只好把相機舉高來影!影得的照片很多人頭不在話下,鬆郁濛的更多! 突然又一陣騷動!原來總廚抵不住我們的熱情,叫了幾位前排的上前和他合照!嘩!這下子可不得了!人堆得更擠,店員叫大家排隊,可

又過了十五分鐘,回來察看籌號竟然沒有變!

突然又一陣騷動!原來總廚抵不住我們的熱情,叫了幾位前排的上前和他合照!嘩!這下子可不得了!人堆得更擠,店員叫大家排隊,可很多人都沒有理會。我和豬仔到了後方排隊,可因為情況太混亂,合照告吹了!這刻,有點兒被騙的感覺...!好彩,排了隊這邊派有主廚簽名的單張,前面班人就未必有喇!

大約七時許,店內的食客開始逐一結帳,是我們進餐的時候了!這麼大一條吞拿魚,應該還有我倆的份兒!

一坐上便即叫藍鰭大拖羅壽司,$40一(件)、藍鰭吞拿魚壽司,$25兩件(沒有來)。在迴轉bar拿了一份普通的吞拿魚刺身,$25。總廚可能見我們不停拍照,竟親自拿來一份藍鰭中拖羅壽司sell我們,嘩,估唔到!卻之不恭,要了,$48兩件。趁機捉著主廚影相!

之後,我們點了厚燒甜蛋,$12,好大件,但夾層的味道嘛嘛…吃罷總廚竟即場燒甜蛋,激死!
好靚呀!不過細件好多(說真的)!往後,我們分別點了加州卷($18)和野菜鰻魚卷($18);又在迴轉bar拿了海膽軍艦($40)、灸燒魷魚($18)和醬油積吞拿魚($18)壽司,總共$237,加一後$260.7,當然用了coupon兩人合共只需$60.7,超抵食!

總括而言,食物賣相參差(有d真係好樣衰),壽司飯質地和味道可以,但有d散。Wasabi好正,與別不同!主打的藍鰭吞拿魚即劏夠新鮮,試過了藍鰭吞拿魚大拖羅(入口即熔不用說了吧!)、中拖羅、普通的吞拿魚,以至醬油積的都很美味!迴轉bar坐位一般,order檯卻很倘大舒適。特別要讚的是總廚和壽司師傅的熱誠,每每有客進店都會用日文歡呼歡迎,店員又有禮貌(雖然好忙,但都好有禮貌,唔知係咪因為有主廚來做show的關係),店內氣氛愉快又熱鬧,食客都很開心!如果平日都可以keep到這水準就好喇!

日本總廚好識「擺舖士」
正,引死人!
人多但很舒服,氣氛一流!
正,引死人!
人多但很舒服,氣氛一流!
  • 藍鰭吞拿魚大拖羅、中拖羅、海膽軍艦壽司
2008-06-26 11 瀏覽
呢度D三文魚刺身真係一流!!入口即溶呀.!我平時好怕有骨既既野.就算係得少少骨既鰻魚我一般都唔會點.但呢度d鰻魚壽司...食落少少骨都無..仲好好味添.睇怕以後我想食鰻魚壽司一定要來泥度喇.女朋友好鐘意食, 所以無咩試其他款式帶子,立魚, 炸蝦卷都係一般新鮮.板前唔會差佢好多!不過為左個三文魚刺身..我會再來!
呢度D三文魚刺身真係一流!!入口即溶呀.!
我平時好怕有骨既既野.就算係得少少骨既鰻魚我一般都唔會點.
但呢度d鰻魚壽司...食落少少骨都無..仲好好味添.
睇怕以後我想食鰻魚壽司一定要來泥度喇.
女朋友好鐘意食, 所以無咩試其他款式

帶子,立魚, 炸蝦卷都係一般新鮮.板前唔會差佢好多!

不過為左個三文魚刺身..我會再來!

• 鰻魚壽司
  • 三文魚刺身
2008-06-10 10 瀏覽
之前唔知千両係高級版元氣, 好有心想去試, 食完第一次, 覺得魚生都幾鮮, 環境又清靜, (因為我三點幾去食), 所以印象幾好, 不過有兩樣野令我覺得唔舒服,就係用綠茶粉自己沖綠茶, 同埋要自己出去埋單, 覺得點解一間好似幾高級既餐廳會有咁既服務. 於是再去第二次, 同樣都係去圓方呢間, 不過係食午市, 今次要等位, 不過好快有位.入到去坐迴轉枱, 隔離都係安靜既客人, 好彩! 開始搵食, 但發現無乜野特別想食, 見迴轉帶有炸蕃薯片, 立即取下品嘗, 上次食左炸牛篣, 今次食埋呢個, 不過不失. 食左幾碟壽司同葱吞拿魚手巻, 都唔錯, 還叫左海鰻, 點知見到包醬汁竟然係元氣, 才恍然大悟, 唔怪得會有綠茶粉同自己去埋單啦. 於是叫左個燉蛋, 點知非常失望, 都係元氣好食d. 食完之後, 得出一個結論 --- 既然有心想做高級版, 就唔該佢連服務都轉高級d, 轉d唔轉d, 好唔match呀, 同埋價錢貴得太多, 唔係幾抵, 我真係寧願食番元氣好過, 又好食又抵. 論新鮮都係 “板x” 系列餐廳新鮮.隔離客埋單, 嚟左一男一女韓國人, 樣貌娟好, 點知食食下, 個女既係度大聲講野

隔離客埋單, 嚟左一男一女韓國人, 樣貌娟好, 點知食食下, 個女既係度大聲講野, 又不停大聲笑, 極度影響氣氛, 快快食完走人.
2008-06-07 37 瀏覽
今日行圓方, 見倒有間千両, 未食過, 就諗住試下啦,聽講佢係元氣既高級版, 我都想知有咩唔同,等位不算30個number, 等左20分鐘, 因為有好多飛過左.個裝飾一定好過元氣, bar台坐位距離算幾闊,一般壽司, 只是元氣的質素,比較好的有帶子, 三文魚腩及甜蝦, 這都是賣飛佛但係唔知點解, 4隻甜蝦有2隻無左尾, 可能係特色掛..價錢較貴, 整體食物質素一般,不過有樣野,我覺得好有問題, 唔小心俾我見倒個侍應, 用手指張一舊返轉左既壽司扶番正佢, 我覺得有d唔衛生.好彩係隔離d客我食咋
今日行圓方, 見倒有間千両, 未食過, 就諗住試下啦,
聽講佢係元氣既高級版, 我都想知有咩唔同,
個裝飾一定好過元氣, bar台坐位距離算幾闊,
一般壽司, 只是元氣的質素,
比較好的有帶子, 三文魚腩及甜蝦, 這都是賣飛佛
但係唔知點解, 4隻甜蝦有2隻無左尾, 可能係特色掛..
價錢較貴, 整體食物質素一般,
不過有樣野,我覺得好有問題, 唔小心俾我見倒個侍應,
用手指張一舊返轉左既壽司扶番正佢
, 我覺得有d唔衛生.好彩係隔離d客我食咋
甜蝦有兩隻無尾?
甜蝦有兩隻無尾?
  • 三文魚腩
2008-05-29 17 瀏覽
一直都想試下千両, 但又唔想等位, 今次見到無咩人, 就入左去了~環境同服務都唔錯, 一叫就即刻有人serve你. 綠茶粉無咩味, 不過wasabi就好新鮮, 似係自己磨, 味道很好.魚生好新鮮, 突別令我驚喜和想推介的是炙三文魚同蛋壽司. 尢其是蛋壽司, 其實我一向都對蛋壽司都無咩愛惡, 但呢間的蛋非常厚和甜~真係食過返尋味~唯一缺點是飯比較散, 攪到次次一點完醬油都散開晒, 價錢唔平, 但好味同新鮮就值番啦~

• 蛋壽司、炙三文魚壽司
2008-05-04 47 瀏覽
五一同老婆去圓方睇完好型o既ironman, 九點幾散場就好順理成章咁o係呢個商場內搵食...行行吓老婆見到有佢最愛o既日本壽司店, 而且之前試過ifc果間又覺得幾好, 唔使唸啦, 咪攞飛等囉.頂, 點知個reception 派埋下一飛就唔再派, 擺到明就收檔啦; 九點幾咗喎...我心唸, 實係食口尾啦, 仲鬼有得響迴轉度揀?! "啼" 老婆去對面食上海拉麵佢又唔肯...唉,算啦, 唯有寄望d野有番d水準啦我地坐響佢地門口等左都有十幾分鐘, 期間見好多人食完走出黎但係又唔叫人入去, 個企門口個阿姐仲要口黑面黑...好明顯唔願做等收工啦, 都已經心知不妙...好喇, 等多陣終於叫我地喇...不過...唔係下嘩, 個阿姐話冇位, 要搭檯喎....頂, 而家幾十年前去荼樓飲茶呀?!搭檯?! 食幾百銀靚壽司呀, 仲要係響被喻為好high class o既 elements呀! 由於我地坐先, 我仲以為下一對入來的食客唔會容忍搭檯坐, 咁我咪唔出聲坐囉...唉, 點知人地又唔介意喎...全程兩對唔識o既couple坐對檯, 你眼望我眼, 講野大聲d都要就住就住咁...一d都唔好受!接下來, 食咩

接下來, 食咩都唔重要喇, 度氣頂到陷喇...我地叫左極上壽司拼盤, 一碟帶子壽司, 一客炸軟壳蟹同埋一客和牛壽司...等到差唔多十點先入閘, 唔夠十點半就埋單...咁就幾舊水, 完全唔值!

仲有一點, 如果你去試和牛壽司, 記住唔好落咁多隨碟o既檬汁, 因為太多會完全埋沒和牛o既牛味o架!
2008-04-24 6 瀏覽
我食呢餐係一個月前了..不過見得閒.留翻個言炸..凡立貝.都可以,有少少鮮味三文魚.D 顏色有D得人驚好橙色.不過有魚味.鰻魚.我至愛..黎呢到我一定要食.鰻魚質地唔錯哎同埋個軟殼蟹手卷..好新鮮.好好味.紫菜好得鯛魚,金金倉,吞拿魚.甜蝦.通通試過曬...樣樣都有魚味,腐皮壽司,甜左少少但可以啦吉列蝦卷,.D蝦都脆脆地..價錢可以接受先叫黎試下..雪場蟹腳.一般.試左個炸墨魚頭..幾香口..幾得意..噤墨魚味當然毋啦..wasabi 好似鮮製.唔係方間D..好多粉溝埋入去噤...唔錯唔錯.都食過呢間兩次啦..希望佢地可以KEEP到D..料噤新鮮啦呢間平過上面間MEGU 哎..可以話價錢係佢三分一炸..我同男朋友每次黎到..都把迴轉線上的壽司..試曬佢.好可惜.當然試唔曬..兩個人肚子有限..一分錢一分貨..每人太約二百蚊..平日又唔係好多人等位..星期六日就多少少..但都等到..
我食呢餐係一個月前了..不過見得閒.留翻個言炸..
凡立貝.都可以,有少少鮮味
三文魚.D 顏色有D得人驚好橙色.不過有魚味.
鰻魚.我至愛..黎呢到我一定要食.鰻魚質地唔錯哎
同埋個軟殼蟹手卷..好新鮮.好好味.紫菜好得
鯛魚,金金倉,吞拿魚.甜蝦.通通試過曬...樣樣都有魚味,
腐皮壽司,甜左少少但可以啦
吉列蝦卷,.D蝦都脆脆地..價錢可以接受先叫黎試下..
雪場蟹腳.一般.
試左個炸墨魚頭..幾香口..幾得意..噤墨魚味當然毋啦..

都食過呢間兩次啦..希望佢地可以KEEP到D..料噤新鮮啦
呢間平過上面間MEGU 哎..可以話價錢係佢三分一炸..

我同男朋友每次黎到..都把迴轉線上的壽司..試曬佢.
好可惜.當然試唔曬..兩個人肚子有限..

一分錢一分貨..每人太約二百蚊..

平日又唔係好多人等位..星期六日就多少少..但都等到..
2008-04-21 14 瀏覽
3月23日,去睇《江山美人》, 一早決定黎食, 因為呀菲未食過, 就試下哩間以貴價魚生作招徠既高級元氣, 都幾多人, 等咗一陣位就有得食喇~食咗10碟, 壽司有魚生, 炸物, 軍艦……迴轉帶上都好滿, 師傅亦不停製作壽司, 所以d食物感覺上黎幾新鮮, 唔錯~ 魚生果然係高級d, 都幾大件幾鮮~ 甜蝦刺身都幾大, 有5隻, 鮮甜味夠~ 不過其他略為普通, 以哩個價錢不如食番元氣, 再想講下個有d期待既軟殼蟹手卷, 我食過幾次, 今次水準最差, 之前食既都係即叫即整, 軟殼蟹熱辣辣好脆, 不過今次凍冰冰, 等我仲推介俾呀菲添……其實千両除咗魚生之外, 其他都唔係太特別, 對於不太多食魚生既我地就唔係好突出, 至於如果我地想食魚生都係以峰壽司為先吧~ 綠茶粉都係用同元氣一樣既, 反而wasabi有唔同, 好粉多wasabi味~ 最後一提, 原來個menu係有漏架, 揾黎揾去都冇軟殼蟹卷(有2件嗰d), 不過係有得叫架~

2008-04-13 76 瀏覽
山長水遠同朋友入左去圓方千両食lunch,不用等位... 還好。環境ok,整得幾高級知道又係美心集團(同元氣一樣)後...有d失望。如果有心走高級路線,可以既話就唔好同元氣咁似...i.e. 食物款項,wasabi樽& 豉油樽, etc。如果兩間咁相似又可必要俾貴d去食貴d又差d既野?入到去唔駛睇餐牌已經可以叫野食,雖然感覺上高級了,但食物品質同元氣亦差唔多...甚至差左,3文魚一定比genki差,冇味唔又唔鮮!服務一般。下次都係去返元氣好d...雖然佢都加左價=="

服務一般。

下次都係去返元氣好d...雖然佢都加左價=="

(非會員)
2008-03-24 16 瀏覽
今天是我們第三次到這間,第一次幾好,不論是食物or service; 第二次開始差d,許多食物out of stock, waiter沒有禮貌, 但是還可接受;今次實在不投訴不可!! 我們12noon 到達,希望坐order table, the waitress 話order table 清潔緊, 要等一等,我們等左10 minutes, 發現no one 在清潔, 再問that waitress, 她先話order table area 不會開,話not enough waiter and waitress,最過分是that manager 話: "table 可給你們坐,but我們不會有人serve你"! 這樣的服務態度,簡值不可接受!! 以後也不會再光顧!!
2008-02-21 8 瀏覽
提早一天往半島慶祝後,情人節正日兩口子就於圓方渡過,我們的目標是千両。 壽司於情人節不會升價的,十分抵食,不過排起隊來可不是講笑的;好在我們早收工,六點前到完全不用等位。當然引申另一問題,就是還未肚餓;雖然如此,兩個人還是食了十多碟,果真是撐大了胃... 說回正題,千両的價錢由$14-$48,說貴不貴,抵不抵食見仁見智;我就覺得質素未如預期: 首先,龍慣了吃件腐皮壽司作為頭盤,我則喜以玉子壽司開始。腐皮壽司味道都是那樣子,玉子就不同了,可以吃出高低;千両的玉子賣相精美卻不甜不香,給了我麻麻的第一印象。雖然老土,還是慣了會吃三文魚壽司,的確比元氣出品新鮮味佳,$14一碟都算抵食呀!當然也有試其他特色壽司,如他他牛、燒魷魚、長腳蟹捧等,卻覺得質素一般不太抵食,尤其長腳蟹捧不夠鮮味,$40一客竟不如板前的普通蟹棒滋味,不太抵食。其他的吉列蝦卷、燉蛋也很普通吧。 全晚真正令人滿意的是吞拿魚腩壽司及帶子刺身,貴一點也是物有所值的;吃完時間剛好去看七點半,就沒有要甜品,反正選擇不多,而且座位也不特別舒服好坐(可能是刻意安排的?)。 縱合來說,千両確是比元氣高班,但不是特別高質,我應該不會特地再來。

2008-02-18 10 瀏覽
琴日第一次去試"人人讚好"既千兩, 位處Elements就梗係多人等啦. 六點半到, 等左大約30幾個number, 45分鐘度, 都ok既. 先講格局, 個feel幾high, 裝修新淨, 幾光猛, 唔似得一d壽司舖未食已經想瞓. 野食選擇唔算少, 不過同其他大路壽司店比就相對少左d. 試左三文魚, 八爪魚, 甜蝦, 拖羅, 中拖羅, 大拖羅, 加州卷, 鐵火卷, 炸蝦卷, 三文魚皮手卷, 加州手卷等十幾樣. 味道唔錯, d料新鮮. 特別一讚係手卷好足料, 紫菜又脆又大塊. 不過奇就奇早咁早已經無海膽, 最想食果樣無左, 幾失望. 價錢方面, 講真唔係平, 成200蚊一個人, 不過以Elements黎計, 要坐得舒服而食物又有返咁上下而又唔係好貴既, 呢度係幾好既選舉. 不過, 唯一要投訴既係店內serve order table既馬尾waitress好懶散下, 明明見到你杯茶飲完都唔會自己幫你refill, 要你開口先會做.

2008-02-18 7 瀏覽
因為要睇戲所以在這裏情人節晚餐!未夠六點半到達但因為太多人了所以要七點幾至可以八去(等了30張枱)!他他牛-男友的至愛,十分美味!雪場蟹腳-啖啖肉但同個湯比較的話就唔點解唔夠鮮甜!雪場蟹湯-暖笠笠的十分鮮甜!雪魚肝軍艦-我的至愛,男友細心幫我order的!但味道同賣相唔及IFC的好!軟殼蟹手卷-炙口的!好味鯛魚壽司-男友食ONLY!凡立貝壽司-凡立貝不夠大隻,有點唔開心!鰻魚壽司-OK LA三文魚壽司-OK LA三文魚腩壽司-好軟好鮮金䱽魚壽司-男友食ONLY!唔夠IFC的好吃!其實好想食多件火炙三文魚腩架但可惜肚皮已FULL!唔知係咪先入為主左呢..第1次在IFC食印象十分好,但在這間的賣相和味道都唔同了.
因為要睇戲所以在這裏情人節晚餐!

他他牛-男友的至愛,十分美味!
雪場蟹腳-啖啖肉但同個湯比較的話就唔點解唔夠鮮甜!
雪場蟹湯-暖笠笠的十分鮮甜!
軟殼蟹手卷-炙口的!好味
鯛魚壽司-男友食ONLY!
凡立貝壽司-凡立貝不夠大隻,有點唔開心!
鰻魚壽司-OK LA
三文魚壽司-OK LA
三文魚腩壽司-好軟好鮮
金䱽魚壽司-男友食ONLY!唔夠IFC的好吃!

2008-02-07 10 瀏覽
等左半個鐘位.由於價錢同峰壽司差唔多. 無法不作比較.三文魚壽司: 一羅埋黎已覺唔得. 整到岩岩charm charm 甘. 食落舊三文魚唔夠新鮮. 最過份係d飯係散的.鰻魚壽司: 塊鰻魚好食. 好似比峰壽司o既鰻魚仲好食. 因為有d趙口. 但係d飯都係散的.加州手卷: 竟然有塊生菜...紫菜算好. 脆脆的. 但係d飯都係散的.蟹子沙拉壽司: 非常普通.蟹湯: 好味. 但係d蟹肉好難食到.炸蝦壽司: 好食. 呢個d飯冇o甘散.炸八爪魚: 好油. 同埋要換油炸唔該!環境整到好high甘. 服務正常. 冇乜特別.總結: 唔會專登黎食.
等左半個鐘位.由於價錢同峰壽司差唔多. 無法不作比較.

蟹子沙拉壽司: 非常普通.

蟹湯: 好味. 但係d蟹肉好難食到.

炸蝦壽司: 好食. 呢個d飯冇o甘散.

炸八爪魚: 好油. 同埋要換油炸唔該!

環境整到好high甘. 服務正常. 冇乜特別.

總結: 唔會專登黎食.