(非會員)
2008-01-31 19 瀏覽
上星期在sen ryo叫了他他牛同燒牛刺身作比較, 的確, $25他他牛比較多筋, $85燒牛刺身, 入口即融, 超讚!!極上拼盤好yummy, 好好味!仲有炸蝦,好脆! 鱈魚肝壽司食落似鵝肝,好正!最難得係有個靚仔壽司師博..haha!!
牛刺身
極上拼盤
2008-01-20 34 瀏覽
今日o係elements 食野, 想試一試呢間千兩卡位唔多, 但我地堅持卡位, 所以都等左一段時間但個服務員都幾好脾氣, 無嫌我地左問右問個menu 款色唔多, 小食, 炸物果d 都係得兩,三款三文魚唔知點解分兩隻色既碟, 但睇menu 只係得一款我比較鍾意食肥d 既, 所以自己揀order 唔用紙, 要自己叫同埋你叫d 野, 都係o係條輸送帶拎俾你, 無先即整==============================================感覺上都幾新鮮, 好似好過板前, 一壽司, 元氣當然每間分店都唔同, 遲d 會試埋峰壽司六個人埋單970
今日o係elements 食野, 想試一試呢間千兩
卡位唔多, 但我地堅持卡位, 所以都等左一段時間
但個服務員都幾好脾氣, 無嫌我地左問右問
個menu 款色唔多, 小食, 炸物果d 都係得兩,三款
三文魚唔知點解分兩隻色既碟, 但睇menu 只係得一款
我比較鍾意食肥d 既, 所以自己揀
order 唔用紙, 要自己叫
同埋你叫d 野, 都係o係條輸送帶拎俾你, 無先即整
感覺上都幾新鮮, 好似好過板前, 一壽司, 元氣
當然每間分店都唔同, 遲d 會試埋峰壽司
六個人埋單970
2008-01-10 40 瀏覽
禽日去elements看完戲同老婆大人去食千,一看menu覺得唔係有太多選擇,不過都ok!!!整體上味道都幾好,但我都係覺得板前好食d,種類又多d,價錢又差不多.不過唔知係唔係平日少人關係,迴轉bar的壽司有一些唔係太新鮮,可能人少關係啦!!!本人點了吞拿魚醬油漬壽司,油甘魚,牛他他,鰹魚,甜蛋,味道幾得,都幾新鮮.服務的侍應沒食評中講得那麼差,幾有禮貌,柯打的食物都來得很快,可能又係少人啦!!!不過如果elements有多間板前的話,我估我會入了板前 ,不過板前實在太多人等位 .....總括來講,可以一試!!!!!
,不過板前實在太多人等位

.....總括來講,可以一試!!!!!
2007-12-31 4 瀏覽
上個星期先食完和花亭,今日又去千兩食tea。兩個人食jor 8碟,好飽啊!三文魚x2:切得ok厚,很肥美,入口食到魚油香,但有少少筋日本扇貝x 2:雖然唔係特大o個隻,但都好鮮甜,又厚肉,軟軟的,口感一流油甘魚:薄到識飛,不過都算新鮮金槍魚x2: 好厚肉,味鮮,有魚味,但當然不是入口即溶那種喇炸軟殼蟹:唔係即炸,唔熱又好油由於係tea time, 迴轉帶上無咩壽司,要落柯打。壽司師傅成日顧住傾偈,又唔wear mask, 衛生爭少少。由於成日顧住傾偈,所以令到有一剎那d單堆jor好多,搞到有d人不停催。但整體服務算唔錯,服務員有笑容;離坐時,d師傅又會講“多謝,Happy New Year!”,幾有禮貌!有個高高嘅師傅仲好靚仔添!
上個星期先食完和花亭,今日又去千兩食tea。
兩個人食jor 8碟,好飽啊!

三文魚x2:切得ok厚,很肥美,入口食到魚油香,但有少少筋

油甘魚:薄到識飛,不過都算新鮮

炸軟殼蟹:唔係即炸,唔熱又好油

2007-12-21 12 瀏覽
上次去食味道不錯所以今次再幫親十二點左右黎到好彩唔駛等位但都以經有唔少人估唔到星期4都咁早都咁多人d野食水準都好好中toro(必食)25蚊仲要超好食囉他他牛牛肉紅卜卜咁以前都唔太敢食以d生牛肉不過真係好好食甜蛋:蛋還是熱的中間夾住d飯真係好好食海謄:我覺得令次果d怪怪地比上次差左上次味道好d 希望下次黎食會正常返帶子:好新鮮又大隻好好味不過估唔到咁大個埸得2個師傅(二個都好後生)係到見佢地走黎走去咁真係幾慘眼見佢地好多單咁但出黎既野食質素又ok wow 唔會求求其其咁值得一讚
上次去食味道不錯所以今次再幫親十二點左右黎到
帶子:好新鮮又大隻好好味

不過估唔到咁大個埸得2個師傅(二個都好後生)係到
見佢地走黎走去咁真係幾慘
2007-11-22 13 瀏覽
千- 如果不說,實在沒想到和元氣是有關係的,因為裝潢一點也不相似~~而且味道實在太好了,不知怎的,今天我和老公叫了很多魚生壽司,每件也非常高質素,很美味呢~~(說實話,我和老公去其他手握壽司店也很少吃那麼多魚生壽司的,所以其實也不知其他壽司店的魚生質素如何,總之千的魚生令我覺得很滿意就是了~~)...有幾款個人應為是必試的:首推是日精選:他他牛壽司($25)....吃下去味蕾在跳動呢,哈哈,是誇張了點吧,不過真的很好吃~甜蛋壽司($12):甜蛋壽司通常也不會差到那裡,但總不會令人有深刻印象~~愛吃玉子的我對千的甜蛋壽司有所驚喜,是我在香港吃過最好味的甜蛋壽司,微溫香甜軟熟夾著少許蛋汁...簡直不能抗拒,不過唔知係咪碟碟都會有咁既水準呢~~極上壽司拼盤(HK$115):因為迥轉帶上的魚生壽司賣相實在太吸引,但是每樣都叫對不好魚生的我們又似乎太多...所以最後叫了這一道拼盤~~包括海膽壽司:味道當然及不上北海道啦,不過也是可以的~甜蝦壽司:很鮮甜啊,yummy~帶子壽司:老公話肉厚肥美好味道~我不懂如何分辦那3件魚生壽司,不過我和老公也一致認為好吃,看來這個拼盤蠻抵吃呢~~軟殼蟹手卷($1

海膽壽司:味道當然及不上北海道啦,不過也是可以的~
甜蝦壽司:很鮮甜啊,yummy~
帶子壽司:老公話肉厚肥美好味道~

軟殼蟹手卷($18):雖然食落油左少少,不過也很香脆,味道還是不錯的~~

其他還有三文魚壽司($14)、鰻魚壽司($18)、加洲卷($18)、鮮冬菇壽司($12)也很不錯....還有值得一提的是這裡的wasabi有一點點黑色的,那是表示生磨呢,新鮮的山葵,老公說很不錯~~

千両
已經十多年沒有吃過這麼好的toro, 而且還只收HKD25 / 碟, 不吃, 簡直是對不起自己!! 記得八十年代在佐敦用HKD100 吃一碟大toro, 今日用HKD25 就吃到一碟中toro, 咁, 仲駛想?? 即去!!此店在Element, 新開的, 新張期內有兩隻壽司做優惠:中toro 原價HKD40現在做HKD25不過至到15號咋深海池魚原價HKD25現在做HKD18都係做到15號咋一入到去即order : 兩碟中toro : 一看, 已經不得了, 油光亮澤, 一入口, 魚嘅鮮味出哂呢, 然後魚油開始在口腔漫漫溶化, 那份滿足, 非筆墨所能形容.一碟深海池魚: 很少吃到深海池魚, 魚味濃, 魚肉爽口但油份夠. 好!一碟油甘: 水準之上兩碟三文魚: 當然水準之上炸蝦卷蝦: 是熱辣辣的, “張”份很薄, 味又不會太濃, 好吃!一碟玉子: 玉子壽司是我一定會叫的, 但這裡絕對是食過最好的!! 旦是一層層layer, 好分明的. 只在中間夾少少飯. 旦, 仍是暖暖的!! 吃完這個, 實在感動. 那麼有誠意做一個HKD12 嘅玉子壽司, 實在難得!芝麻鰻魚卷: 這個就麻麻地

中toro 原價HKD40現在做HKD25不過至到15號咋
深海池魚原價HKD25現在做HKD18都係做到15號咋

一入到去即order :
一碟油甘: 水準之上
兩碟三文魚: 當然水準之上
芝麻鰻魚卷: 這個就麻麻地…..
值得一提的是他們的飯份量比較小, 而且醋的份量剛好, 不會太酸或搶喉.

吃罷第一round 已知龍與鳳, 我與朋友二話不說, 再order :
三碟中toro : 完全無走樣, 掃光!
一碟深海池魚: 又掃光!
一碟帶子: 好新鮮, 清甜, 無渣!
一碟玉子: 熱辣辣的, 我太幸福!!!!

吃罷仍然意猶未盡再order :
兩碟中toro : 無跌walt, 油光亮澤…..掃光………
兩個敦旦: 一打開已聞到旦香濃郁, 旦的質地很滑. 正!!

吃到如今兩個人已經飽哂, 但朋友話未食過鹽燒金鎗魚頭, 無嘢講, 叫啦!
個魚頭好大, 但魚肉好嫩滑, 點黑椒及鹽食會係最好嘅配搭, 可惜店舖無黑椒提供唯有點”wasabi溝沙律醬”一樣ok.

千兩–無疑已經喚醒我遺忘已久的對壽司的熱愛!!

2007-11-06 12 瀏覽
之前成日想去中環總店試下...但成日都係得個講字無去過...今次去睇3D怪誔城之前去左試下...其實都幾貴下...even用埋渣打白金咭個promotion,lunch都要$200...唔係咁抵食law...而且款式唔夠多...
之前成日想去中環總店試下...
但成日都係得個講字無去過...
今次去睇3D怪誔城之前去左試下...
其實都幾貴下...
唔係咁抵食law...
而且款式唔夠多...
2007-10-27 16 瀏覽
熱熱嘅炸蝦卷係即叫即整, 甜蝦唔會乾巴巴仲有些少甜味. 係食過嘅炸蝦卷最好味嘅一間.相中嘅辣味甜蝦cocktail都有驚喜. 個汁甜甜辣辣,醒胃! 至於其他食物,個人覺得板前做得好d. 呢到價錢都偏貴,未必會再encore.

千襾
2007-10-26 12 瀏覽
一睇之下, 原來以上幾位都係重陽節假期到過圓方千兩, 仲要大家食既時間差不多,可能大家是坐隔離的啊?!認識呢間千兩已經很久, 因首間在十分高尚的ifc內而令我們郤步. 今時今日實在聽得太多話佢好好味,而且唔駛過海就有得試,就來食啦! 千兩確是比一般迴轉壽司有所不同,淨坐位已經大有不同,空間感很足夠! 唔似其他狂迫人落o黎坐到迫迫夾夾,坐得好舒服! 睇過餐牌,今日精選~(很多朋友推介既~牛たたき,縞鰺,平目,鯛魚....,跟著我地看見在迴轉帶上既壽司也很新鮮,第一碟攞入來既係..睇落十分新鮮既甜蝦刺生! 唔...果然係很新鮮啊!  跟著攞咗碟今日精選~縞鰺(其實都唔知咩魚!)嘩!完全唔駛落味已經十分鮮甜! 真係得呀!雖然$40碟,但都要encore!然後order咗“〔牛たたき,鯛魚...〕他他牛實在令味雷跳舞啊! 很有牛味又唔騷! 實在太好味嗱! 又要encore!帶子亦很新鮮(比起其他迴轉店),終於揾到一間似樣既迴轉壽司呀! 實在令我覺得幫襯得太遲!但今日推介樣樣都無既! 得一,二樣嘢有,彈!啲妹妹仔待應,唔多熟手,彈彈彈... ! 高級壽司,請請啲熟手既待應,否則做壞哂招牌!無錯,

但今日推介樣樣都無既! 得一,二樣嘢有,彈!
無錯,雖然有個靚仔師父係度,但其他幫手既後生仔唔多掂! 相信佢地全部都係genki掉過來! 當靚仔師父行開咗,佢地就唔掂檔,係個開放sushibar講埋啲粗言呀,大聲講嘢啊,亂亂籠咁,比人感覺好無形象! 彈彈彈....

另外,本人見到迴轉帶上既壽司如加州巻之類唔係好得,"岩岩參參"咁,出品不佳,彈彈,見到都唔想攞!
千襾
(非會員)
我上個重陽節假期去左Elements間千兩;雖然預左假期去呢類地方會差啲,但真係冇諗到咁差!我地一家四口差唔多兩點幾三點先去到,諗住避開個食飯時間,點知周圍都好多人排隊,特別係比較便宜嘅食肆;咁算啦!諗住豪一豪佢食貴啲,點知個啲懶係高級嘅餐廳(包括中西式)大部份已經收爐(廚房放lunch喎!要到晚市先再開)!冇野食,淨係得飲野;一係就冇左午餐,得返啲勁貴嘅menu!好心佢地假日就唔好放lunch啦!平日冇乜人就話啫!唔怪得見到好多人要買麵包坐係出面啲椅度食!終於排到去千兩食,諗住正啦!(以前都想去太古城嗰間試吓)點知仲差!食到一肚氣!我哋坐係卡位嗰邊;因為勁肚餓(成四點幾啦!),所以去旋轉壽司嗰度攞左兩三碟壽司食住先頂吓肚;跟住就俾個侍應話我哋坐卡位唔可以攞吧枱嗰啲!唉!算啦!咁點壽司紙啦!都係啲好普通嘅,例如三文魚,吞拿魚之類,大約十幾客;之後仲點左中肥吞拿魚(原本想點大肥,不過賣晒),諗住呢度出名等呀等,等左好耐都冇野食,人哋後面遲過我哋黎都食緊喇(佢哋嗰碟剌身係吧枱嘅廚房出);問個侍應,又話我哋啲落order嘅要係廚房出,冇咁快;問佢點解廚房出碟三文魚壽司要咁耐,又答唔出;話幫我

等呀等,等左好耐都冇野食,人哋後面遲過我哋黎都食緊喇(佢哋嗰碟剌身係吧枱嘅廚房出);問個侍應,又話我哋啲落order嘅要係廚房出,冇咁快;問佢點解廚房出碟三文魚壽司要咁耐,又答唔出;話幫我哋追吓,又冇晒下文!等左一排先得一碟(兩客)中肥吞拿魚到左(呢個係之後先落單嘅)

追左幾次,個侍應啲態度已經好差,又黑面又扮聽唔到;終於叫住佢問點緊咁耐都冇野食!又話頭先去廚房見到佢哋’砌緊’,仲爭幾舊就得;我哋叫佢攞住幾件出黎先,因為真係好肚餓;佢又話唔得,一定要一齊上

又等左五分鐘,真係等唔到啦!就同個侍應(都係嗰個)講話我哋唔等啦,宜家就埋單走!佢就黑晒面咁話爭一兩舊就砌好啦;我問佢宜家係咪唔可以埋單走先,叫你經理出黎問吓佢啦!佢話(啲語氣好差)唔係~不過話俾你知仲有一兩舊,等多一陣就有得食啫~嬲到咁,仲等?話佢一定要等晒先可以一齊上,佢又話佢哋不嬲都係咁喎~嗰個咁嘅侍應(我記得佢叫咩名,不過廢是係呢度講),全程黑面,一句sorry都冇,唔知點train出黎!?

跟住埋單啦,竟然要出去櫃檯埋!!??呢度唔係懶高檔咩!?又唔俾去吧檯攞野食,又死都要等齊先上!呢間乜野黎架?櫃檯個侍應啲態度就好好多,係咁話唔好意思,問我哋點緊未食完就走,又話頭先係佢幫我哋落單嘅,有咩問題...之類;佢話其實我哋可以叫佢哋啲侍應去旋轉壽司嗰度攞野食...嘩!唔早講!嗰個侍應淨係唔俾我哋攞,冇話可以幫我哋攞!

算啦!埋單走人,臨尾見到有個侍應托住一大盤壽司出黎,去到我哋個位見到冇晒人,唔知點算;嗰個黑面侍應同佢講,話佢哋唔等,走左囉喎~(勁悔氣)我望吓嗰盤原本屬於我哋嘅壽司;唔望尤自可,一望把幾火!!

以為佢哋將啲壽司(十幾客,即二十幾件)’砌’落一大隻碟度,好似併盤咁靚靚地攞出黎(試過去其他壽司店係咁),所以一定要一起上;點知原來全部分開一碟碟細碟(普通嗰啲圓碟),只不過係一次過一個大托盤出黎!!咁做乜一定要一齊出呢?一開始整好嗰啲唔攞出黎先?放係度封塵呀?乜啲制度咁死嘅咩?仲要我哋催左咁多次,攞住一兩碟出黎封住我哋把口都好卟!

真係不知所謂!!請我都唔再去!

ps 嗰碟中肥吞拿魚都係麻麻地,有筋嘅!
2007-10-20 24 瀏覽
一向從不在假日出去與人迫的我, 今天由於媽媽剛去完旅行回來, 想與她吃一頓飯, 顧不得今天是假期, 就勇往直前去了Elements, 上次我去一個人都沒有, 今天人山人海, 我都心知不妙了.....本是想帶上海媽媽去試上海名店夏麵館, 但那條龍起碼可以排三句鐘, 不必了.....我今朝只食了一條蕉呢!!上次千兩的經驗不錯, 就千兩吧, 結果......閒日與假日真需要那麼大的差別嗎?錯單, 漏單不停發生, 不單我們, 亦圍繞我們周圍的其他客人, 我們一坐下, 就送來一碟蛋壽司, 我說我沒叫, 她就給我旁邊的客人, 人家說:我剛剛坐下.....她只好拿回壽司bar。我一落完單, 不久就告訴我沒有海膽, OK,fine,算了吧, 最令人氣憤的是, 我那兩碟大肥吞拿魚腩, 一直都沒來, 到我追單, 她說沒有了, 我說我聽到壽司師傅說"沒有", 但那是在我食到一半時才發生的事, 海膽一早說沒有,OK, 但大肥告拿魚腩是我order很久才說沒有, 為什麼? 結果, 她們不知在那裡拿來一碟, 聲稱是"大肥"的, 但那樣子頂多是"中肥"的給我, 但由於價錢是一樣的, 我也不想再糾纏了, 不得不提的
上次千兩的經驗不錯, 就千兩吧, 結果......
閒日與假日真需要那麼大的差別嗎?
OK, 但大肥告拿魚腩是我order很久才說沒有, 為什麼? 結果, 她們不知在那裡拿來一碟, 聲稱是"大肥"的, 但那樣子頂多是"中肥"的給我, 但由於價錢是一樣的, 我也不想再糾纏了, 不得不提的是, 那碟不好食!
還有, 衛生很有問題, 她們的檯很濕, 我叫她們再擦一擦, 結果她們的布更濕, 喂!!我不是在茶餐廳呀!! 有無搞錯!! 最後是我自擦乾的......
結果我倆求其食一點就走, 比我一個人食時還少......
這間千兩是bad list 的了, 只會再去IFC的那間, 但也不會在假期去。
超級喊臉一個!!

2007-10-16 13 瀏覽
昨天去了千兩,環境唔錯,但食物沒想象的好。反而泊車好激氣,因為出車時間是同一分鐘但Over了15秒便扣多一個鐘費用,簡直搶錢。勸各位車主小心時間。
2007-10-16 21 瀏覽
第一次去Elements, 感覺真的很像IFC, 可能同樣行行下有出口指你去機場…言歸正轉, 星期日晚差不多9點鐘才去到Elements, 很多食肆也有很多人在排隊, 千兩亦是其中一間. 之前上Openrice搵料, 見已經有兩個笑臉, 就姑且一試.等左大約30分鐘, 唔算耐.一坐低拿臨落單: 3客火炙三文魚,1客火炙尤魚, 1客中拖羅, 1 客蒸蛋, 1客帶子…等等等左好耐都只入係來得一碟….過一陣送來另一碟, 但不是我叫的…同樣情況發生在隔離台, 又係送上一些沒有叫的魚生…肚餓得很, 但望著不斷迴轉, 但來來去去都是那幾碟, 實在沒有勇氣拿一碟試…再三叫waiter check 之後, 終於送上一碟火炙三文魚及其他…但我是叫三碟火炙三文魚的呢!! 火炙三文魚的味道比不上板前壽司, 等了又等, 又見勢色不對, 就只好埋單…埋單時不忘同餐廳經理反映–兩碟火炙三文魚及一碟中拖羅完全不知所蹤…經理只是不停說”不好意思”, 完全沒有任何補救行動…簡單來說, 沒有下次…希望餐廳也好好反省, 錯誤也沒有下次…

等左大約30分鐘, 唔算耐.

2007-10-12 29 瀏覽
今天看到雜誌才知九龍站開了座很大的shopping mall, 說似IFC, 中午與朋友在荃灣的潮江春食完茶(潮的食物不值一寫, 只是因地點就近朋友公司才去的), 就搭地鐵去探一個險, Elements的確很大很大, 也名店林立, 但我覺得如果為名店, 根本不需來這裡, 其實每個mall的品牌都近似的啦, 所以我反而在乎它的食肆, 本來是想試一間上海麵店, 想食黃魚湯麵, 但去到說休場(已經3pm了), 要5:30才再開, 見到對面是千兩, 忽然想將它與IFC的作一個比較, 於是就算不餓也行了入去.是日食了:海膽-- 比IFC的略差, 味道不太好甜蝦-- 很大隻, 雖不能說是超鮮甜, 但也真的很新鮮 我還encore了一次呢, IFC昨天無貨三文魚子-- 比IFC的好很多, 超鮮甜, 完全不腥. 也encore了一次帶子-- 最差是這個, 細隻, 不新鮮, 不甜 昨天IFC的雖嫌太凍, 但真的鮮甜, 又大隻環境方面這裡比IFC暗一些, 但都OK, 且有少少high呢,服務方面差不多, 不過這裡可以直接對住師傅, 有時還由
是日食了:
海膽-- 比IFC的略差, 味道不太好
甜蝦-- 很大隻, 雖不能說是超鮮甜, 但也真的很新鮮
我還encore了一次呢, IFC昨天無貨
三文魚子-- 比IFC的好很多, 超鮮甜, 完全不腥.
也encore了一次
帶子-- 最差是這個, 細隻, 不新鮮, 不甜
昨天IFC的雖嫌太凍, 但真的鮮甜, 又大隻

服務方面差不多, 不過這裡可以直接對住師傅, 有時還由師傅直接交給我呢, 也可以直接向師傅order, 幾好玩, 而且不得不提的是, 有一個高大英俊的呢, 但他比較cool, 反而其他幾個就nice, 不錯!!

再講Elements的環境, 洗手間是最好笑的地方, 在入口的地方已有一個阿姐引路, 入到去更驚, 有4,5個阿姐, 需要這麼多人嗎?

在這裡逛, 會覺得工作人員比客人多, 沿途又會見到一些指引方向的美女, 甚至我在水牌處看一看, 都有人過來問需不需要幫忙, 但有時還真要用到她們呢, 因為這裡的確大到會迷路!!