2021-03-14 87 瀏覽
呢度星期日食都有午餐🥣 日本壽司料理嚟講,環境乾淨,座位舒服。午餐價錢$90-$200不等,有平有貴。揀左$100左右嘅都相當唔錯。▶️ 壽司套餐配湯及蒸蛋$98套餐有8件壽司🍣 加3件卷物是日壽司係有三文魚、吞拿魚、穴子、蟹子、海膽、赤蝦、油甘魚、象拔蚌。短襪係吞拿魚蓉。▶️ 穴子丼配湯及蒸蛋 $108穴子份量都算幾多,薄薄地,丼飯係壽司醋飯,酸酸地。套餐嘅蒸蛋夠熱,又夠滑,味道唔錯。麵豉湯我覺得幾好飲,味道夠濃,入邊有海帶,同埋麵豉湯放咗一陣再飲仍然好夠熱。

▶️ 壽司套餐配湯及蒸蛋$98
套餐有8件壽司🍣 加3件卷物

▶️ 穴子丼配湯及蒸蛋 $108
穴子份量都算幾多,薄薄地,丼飯係壽司醋飯,酸酸地。

套餐嘅蒸蛋夠熱,又夠滑,味道唔錯。

2021-03-14 64 瀏覽
週日出外,順道在家附近食日本菜晚膳。有多款日式食品,刺身、壽司、卷物、丼飯、炸物小食等,以 QR code 在電話下單,十分方便。雜錦魚生丼 - 角切三文魚及吞拿魚新鮮,裡面還有爽脆赤貝及左口魚,再加上飛魚籽,鮮味豐富。火灸魚生丼 - 有帆立貝、左口魚、鰻魚、蝦、吞拿魚、三文魚、油甘魚及魷魚等,每件輕輕灸過,把油脂逼了出來,味道更甘香,與雜錦魚生丼各具風味。明太子雞翼 - 雞翼去骨再釀入明太子,最適合怕骨人士如我,雞肉帶明太子鹹香,不用額外調味已經非常惹味。丼飯份量多,富水準又價錢相宜,值得再試。
週日出外,順道在家附近食日本菜晚膳。

有多款日式食品,刺身壽司、卷物、丼飯、炸物小食等,以 QR code 在電話下單,十分方便。

雜錦魚生丼 -

火灸魚生丼 -

明太子雞翼 -

丼飯份量多,富水準又價錢相宜,值得再試。
2021-03-09 136 瀏覽
冇乜野做就諗住黎新蒲崗行下睇下 第一次黎mikiki商場😂見到呢間十和田幾寬敞 又想食日本野就入左黎😆呢度係用QR code點餐~Set lunch選擇都算多 叫左✨午市壽司套餐 $98包左茶碗蒸同麵豉湯~如果再滑啲就更加分! 壽司一共有八件 再加三件卷物 份量啱啱好 賣相都唔錯😊 平時最鍾意食吞拿魚 但呢度最有驚喜係海蝦!勁厚肉又鮮甜😆壽司飯係啡色 用左自家醬汁整 比一般壽司飯少左啲醋味~✨鰻魚飯 $98壽司套餐男朋友咁大食係會唔夠飽所以佢嗌左鰻魚飯~一樣都有包湯同蛋 鰻魚燒得好香 醬汁唔會太甜 唔錯👍🏻👍🏻
Set lunch選擇都算多 叫左
✨午市壽司套餐 $98
壽司飯係啡色 用左自家醬汁整 比一般壽司飯少左啲醋味~
✨鰻魚飯 $98
2021-02-22 143 瀏覽
第一次幫襯,加上下午茶時間,店內得3個客人....但平時食開壽司刺身,本人都好中意食既,但今次真係勁失望與勁差既壽司🍣,壽司飯硬過隔夜飯,無味勁之難食,從來未似過甘難食嘅壽司🍣😓😓😓😓😓😓😓😓
2021-02-22
2021-01-07 293 瀏覽
今天到了這家日本料理店午餐。它的裝修以淺木色木材為主,座椅下有藤籃放外套,設計貼心。午餐以定食、烏冬和壽司為主。這裡用手機掃二維碼閱讀餐牌,自行點菜,方便快捷。我點了牛肉定食,它亦配了面豉湯和蒸蛋。面豉湯充滿暖意,淡淡的鹹香,面豉的濃度恰到好處。蒸蛋是日式傳統做法,滑溜無比,內裡有嗚門卷、一隻蝦仁和一些蟹柳。主菜的牛肉,味道濃郁而質感軟滑。配了爽口的洋蔥和青椒絲,增加了口感,新鮮清甜。值得一讚是牛肉的醬汁,甜美而充滿日式風味。這頓午餐只須$78(另加一服務費),物有所值。

這頓午餐只須$78(另加一服務費),物有所值。
2021-01-06
2020-12-16 237 瀏覽
限聚令準備實施,我都把握時間出街食下美食,星期日放假突然想食下壽司,拿拿臨就約咗朋友去mikiki,因為我印象中嚮兩三年前我食過一間日本餐廳壽司飯係啡色嘅壽司,食過又幾好味,想再試翻。Mikiki就唔難去嘅,好多架巴士都到,我地未夠12點就到咗,餐廳光線充足,坐落又有少少日本feel同都幾舒服。講翻野食,我地叫咗午市套餐一個火炙左口魚飯同一個壽司定食一齊share黎食。正如前文所講,呢度最大特色就係壽司飯係啡色,我特登問過餐廳嘅人點解要咁整,佢話我知原來佢地係用自家調製嘅醬汁去整壽司飯,飯嘅酸度會降低,但係飯會因為多咗淡淡地甜同香嘅味道,搭配壽司,食落會更加和味。先講火炙左口魚飯,我一向都幾中意左口魚,貪佢唔腥同夠魚油香,而火炙就唔洗講更加將呢個特點發揮得淋漓盡致,將左口魚特有嘅魚油燒曬出黎,而且魚油香味夠濃,有輕輕甘甜嘅味道,配埋特製嘅壽司飯真係一流,一啖食落比我嘅感覺係好潤好舒服。呢度比嘅分量都幾足,一舊魚送一啖飯係絕對有突,而且魚本身都切得薄身,令到魚油雖多但唔會整到我覺得好膩,總之就好好食。跟住就講壽司定食,我覺得分量都唔錯,就咁望落去都覺得好靚,令我流曬口水。整體黎講,食材真

跟住就講壽司定食,我覺得分量都唔錯,就咁望落去都覺得好靚,令我流曬口水。整體黎講,食材真係新鮮嘅,色澤無黯,都食得出鮮甜味,而且店員無講錯,估唔到個特製啡色壽司飯本身嘅味道令成個壽司味道更有層次,同普通嘅壽司比係令有一番風味。當中我印象最深嘅係穴子壽司,比嘅鰻魚好大舊,起碼係壽司飯嘅2倍,唔洗講一啖擺曬落口,就兩個字形容:滿足!

最後我地再清埋餐上嘅蒸蛋同味增湯作結,暖下個食咗唔少生野嘅胃,夠曬舒服。我下次一定都會回頭再幫襯,因為呢間餐廳價格親民,出品正,又有特色,大家都可以黎試下嫁。
間中都有從同事口中聽講過十和點呢間日本料理,原本以為是普通連鎖店質素,早幾日跟同事嚟食,食物質素出乎我意料之外!午市壽司套餐(配湯和蒸蛋)$98,一共九款壽司🍣,包括海蝦、油甘魚、吞拿魚、三文魚、魷魚、穴子、海膽魷魚、吞拿魚茸卷,與出邊餐廳不同的是壽司飯加入了赤醋,更突出刺身嘅鮮味。穴子丼(配湯和蒸蛋)$108,穴子的形態、口感好似鰻魚,但口感會比較薄,淋上醬汁會好鮮甜,加上灑上了芝麻就更加香。另外麵豉湯亦不是求其用粉沖嗰種,加入了香菇、白蘿蔔,提升了口感之餘,易更加香。至於蒸蛋有日本魚片、香菇、白果,蒸蛋仲好似布甸咁滑嘟嘟。飲一口綠茶🍵,茶味濃郁,令我非常之滿意🥰

飲一口綠茶🍵,茶味濃郁,令我非常之滿意🥰
2020-12-10
午餐
2020-12-06 104 瀏覽
唔食一排魚生,大胃就會好似道友咁周身唔聚財,行個街都會周身郁,咁啱經過呢間,上次喺尖沙咀食過覺得唔錯,原來佢喺新蒲崗有分店,入去頂癮先天氣凍,飲多啲抹茶暖個胃先上次食左口魚丼覺得正,今次試吓壽司先,一樣油香滿瀉如果唔鍾意薑同wasabi可以落order時要求拎走佢地上次冇食到拖羅,今次三個一齊上,新鮮又滿足三文魚set幾抵吓,但一樣啖啖肉鰈魚好爽口,但不失油香嗰種纏綿感覺胃弟原本想食鰻魚飯,但穴子穴特別啲,果然冇嗌錯,一樣咁惹味呢度比起尖沙咀空間感大啲,坐得舒服啲

天氣凍,飲多啲抹茶暖個胃先

火炙左口魚邊

上次食左口魚丼覺得正,今次試吓壽司先,一樣油香滿瀉

如果唔鍾意薑同wasabi可以落order時要求拎走佢地

吞拿魚三味壽司

上次冇食到拖羅,今次三個一齊上,新鮮又滿足

三文魚三味壽司

三文魚set幾抵吓,但一樣啖啖肉

鰈魚邊

鰈魚好爽口,但不失油香嗰種纏綿感覺

穴子丼

胃弟原本想食鰻魚飯,但穴子穴特別啲,果然冇嗌錯,一樣咁惹味

呢度比起尖沙咀空間感大啲,坐得舒服啲
2020-12-06
火炙左口魚邊
吞拿魚三味壽司
三文魚三味壽司
鰈魚邊
穴子丼
2020-12-03 94 瀏覽
十和田這個名字已經聽了很久,一直都想去吃吃看,終於有機會了。雜錦魚生飯: 魚生滿滿的愛在壽司飯面,份量超級多,一點都沒有將價就貨, 壽司飯已經調味, 不需要下壽司豉油。 有赤蝦🦐、 吞拿魚腩茸、玉子、 帆立貝、 太子、 三文魚子、魷魚、海膽、鯛魚🐟。 海膽、凡立貝也很讚👍🏻 另外叫了 火火三文魚腩壽司🍣, 三文魚腩不算是十分厚切,但是脂肪分布均勻,魚油四溢。 三文魚子軍艦,紫菜是脆的,光是這一點就值得給一個讚了。 吞拿魚茸小卷吞拿魚茸都算多,味香。

海膽、凡立貝也很讚👍🏻

三文魚子軍艦,紫菜是脆的,光是這一點就值得給一個讚了。

吞拿魚茸小卷

吞拿魚茸都算多,味香。

2020-11-28 114 瀏覽
晚餐想食壽司,又唔想太貴,呢一間$200左右一個晚餐set就啱晒我 budget la. 我叫咗一個壽司套餐。 一共有15件壽司。壽司飯是經過調味的,有高級壽司店感覺。 牡丹蝦壽司,牡丹蝦🦐 非常大隻, 非常鮮甜。 鯛魚、玉子、三文魚子、蟹子壽司 都做得唔錯, standard 以上。 海膽壽司用嘅海膽係細粒嘅海膽, 未至於牛奶般滑溜鮮甜,但絕對對得住呢一個價錢。 有六少件吞拿魚茸小卷, 可惜紫菜唔係好脆身。 象拔蚌壽司鮮甜爽脆,有驚喜。

我叫咗一個壽司套餐。

一共有15件壽司
壽司飯是經過調味的,有高級壽司店感覺。

牡丹蝦壽司,牡丹蝦🦐 非常大隻, 非常鮮甜。

有六少件吞拿魚茸小卷, 可惜紫菜唔係好脆身。

象拔蚌壽司鮮甜爽脆,有驚喜。

2020-11-22 131 瀏覽
之前食過已經覺得呢度既食材幾新鮮,食物既品質都唔錯:)星期日係中午既時份黎到,都有十多款不同配搭既套戲可以選擇~除左有壽司刺身外,仲有烏冬或者係鰻魚丼等既熟食選擇,款式甚多!!我地睇左陣都好快揀到食d咩~我哋分別要左壽司套餐$98同雜錦魚生飯$108:)每個set都有湯同蒸蛋~昆布味噌湯偏清唔太濃都ok~日式蒸蛋都幾滑:)我既壽司拼盤有十一件~其中三件係穴子卷=]最愛火炙壽司,魚脂特別豐盛!!!兩款軍艦壽司都唔錯,幾鮮味:)朋友既魚生丼都幾吸引,份量都唔少!!最後仲可以按自己喜歡既濃度,沖返杯抹茶嘆返啖~
之前食過已經覺得呢度既食材幾新鮮,食物既品質都唔錯:)

星期日係中午既時份黎到,都有十多款不同配搭既套戲可以選擇~

我地睇左陣都好快揀到食d咩~

我哋分別要左壽司套餐$98同雜錦魚生飯$108:)

每個set都有湯同蒸蛋~
昆布味噌湯偏清唔太濃都ok~

日式蒸蛋都幾滑:)

我既壽司拼盤有十一件~

其中三件係穴子卷=]

最愛火炙壽司,魚脂特別豐盛!!!

兩款軍艦壽司都唔錯,幾鮮味:)

朋友既魚生丼都幾吸引,份量都唔少!!

最後仲可以按自己喜歡既濃度,沖返杯抹茶嘆返啖~
2020-11-22 169 瀏覽
下午2點半捉緊了午市lunch set的尾巴😁,午市套餐選擇多元化,價錢豐儉由人,由$78至$198不等,我地就選擇了比較經濟實惠的套餐$98和$108。凡是套餐都配有湯和蒸蛋,麵豉湯味道很濃又不會太咸,茶碗蒸入口順滑,蛋味香濃,套餐真係好抵呀🤑。.午市壽司套餐💲98性價比很高,有共10件壽司,包括 穴子壽司卷3件、赤身壽司、三文魚子軍艦、蟹肉蟹膏軍艦、甜蝦壽司、油甘魚壽司、三文魚壽司、燒左口魚壽司。當中三文魚子非常鮮甜,味道持續停留口腔😋;蟹膏味道濃厚;燒左口魚油份好高,油香豐腴。壽司飯已有醬油調味,如果唔太重口味都唔需要額外再點豉油。.穴子丼💲108穴子約有6大片,將整個碗舖滿了,鰻魚汁都好多,壽司飯已有醬油調味,如果唔太重口味都唔需要額外再點豉油。
午市壽司套餐💲98

穴子丼💲108

2020-11-22
  • 午市壽司套餐
2020-11-21 85 瀏覽
我哋一家本身超鍾意食十和田。疫情期間,見屋企附近嘅新蒲崗分店晚市比平時少好多人,所以都會成日外賣自取,希望佢多啲生意,唔想佢執笠。今晚經過,特登買咗其中一個好好食嘅火炙左口魚裙邊丼。返到屋企,打開嘅時候發覺佢比平時嘅份量少左差唔多一半:飯又少,海膽有少,同埋唔係好新鮮,所以打電話去店舖問係咪落單有誤會。點知店員不停話不嬲份量係少,仲話"咁你想點?"其實我好心打電話嚟,只係想提醒你哋改善下啫。如果想你換或退錢嘅話,我就會親自落嚟啦。近排你哋啲嘢食嘅質素已經越嚟越差,我都嚟幫襯,係因為見到附近開咗間日本嘢食,排晒長龍,你哋就拍烏蠅,所以先嚟支持下。咁樣都俾人激一餐飽,以後唔使再食啦,多謝晒~

咁樣都俾人激一餐飽,以後唔使再食啦,多謝晒~

2020-11-21
5 分鐘 (外賣自取)
2020-11-20 65 瀏覽
今日同女友人黎左新蒲崗mikiki行下,發覺呢個商場仔都好多野行下,咁我地就順便係度醫肚啦。 我地發現佢呢度有十和田。。 我地之前係尖沙咀食過佢另一間分店, 都ok唔錯既。 咁今次我地就試買佢新蒲崗呢間分店啦。 今次我地叫左火炙左口魚邊井,海鮮井,竹莢魚刺身同埋炸雞件。 味道方面都同尖沙咀分店一樣幾好。 個火炙左口魚邊井就d魚生片就半生熟咁幾爽口鮮甜,撈埋d飯好有熟食既感覺。我個海鮮井就比滿滿幾新鮮魚生包圍住,由其後佢個海膽, 堅大份撈埋飯食超爽。跟住個竹莢魚刺身好特別,唔係點豉油食既,反而係要點佢秘制既酸汁食。 感覺好fresh好爽同開胃。最後食埋個炸雞件就兩口子岩岩好飽晒。。
今日同女友人黎左新蒲崗mikiki行下
,發覺呢個商場仔都好多野行下,咁我地就順便係度醫肚啦
。 咁今次我地就試買佢新蒲崗呢間分店啦
。最後食埋個炸雞件就兩口子岩岩好飽晒。。

2020-11-15
2020-11-20 70 瀏覽
在Molokai商場逛完看看有甚麼餐廳🍴發現有十和田 之前吃過尖沙咀店 覺得很不錯 所以就推薦朋友不如試上這間 朋友第一次吃~店裡人不算很多 有清靜的環境 燈光柔和店員幫我們量了體溫就安排了一張卡位給我地 都是由客人自行用手機掃QR code看菜單和點菜 可是我手機沒電 朋友手機網速很慢 店員很貼心 借出I pad給我們點食物👍🏻❣️我點了一碗香蔥吞拿魚腩丼 $118朋友點了一碗鰻魚飯 $98櫻花蝦牛油果三文魚卷$78 有6件😋😋😋香蔥吞拿魚腩丼裡面是吞拿魚腩蓉 脂肪比例剛好 每一口都是入口即溶 實在想一吃再吃 在上面淋上有wasabi我豉油 更能提升鮮味 超好吃👍🏻👍🏻👍🏻朋友的鰻魚飯 我嚐了少許鰻魚 味道很好 醬油配對軟滑的鰻魚肉👍🏻😍櫻花蝦牛油果三文魚卷 第一口吃覺得外面的蝦乾有點硬 然後吃到裡面的牛油果和三文魚肉 很搭的味道👍🏻 最後櫻花蝦的味道一直停留在嘴裡 這種味道很特別😋
在Molokai商場逛完看看有甚麼餐廳🍴

店裡人不算很多 有清靜的環境 燈光柔和