2020-12-16 237 瀏覽
限聚令準備實施,我都把握時間出街食下美食,星期日放假突然想食下壽司,拿拿臨就約咗朋友去mikiki,因為我印象中嚮兩三年前我食過一間日本餐廳壽司飯係啡色嘅壽司,食過又幾好味,想再試翻。Mikiki就唔難去嘅,好多架巴士都到,我地未夠12點就到咗,餐廳光線充足,坐落又有少少日本feel同都幾舒服。講翻野食,我地叫咗午市套餐一個火炙左口魚飯同一個壽司定食一齊share黎食。正如前文所講,呢度最大特色就係壽司飯係啡色,我特登問過餐廳嘅人點解要咁整,佢話我知原來佢地係用自家調製嘅醬汁去整壽司飯,飯嘅酸度會降低,但係飯會因為多咗淡淡地甜同香嘅味道,搭配壽司,食落會更加和味。先講火炙左口魚飯,我一向都幾中意左口魚,貪佢唔腥同夠魚油香,而火炙就唔洗講更加將呢個特點發揮得淋漓盡致,將左口魚特有嘅魚油燒曬出黎,而且魚油香味夠濃,有輕輕甘甜嘅味道,配埋特製嘅壽司飯真係一流,一啖食落比我嘅感覺係好潤好舒服。呢度比嘅分量都幾足,一舊魚送一啖飯係絕對有突,而且魚本身都切得薄身,令到魚油雖多但唔會整到我覺得好膩,總之就好好食。跟住就講壽司定食,我覺得分量都唔錯,就咁望落去都覺得好靚,令我流曬口水。整體黎講,食材真

跟住就講壽司定食,我覺得分量都唔錯,就咁望落去都覺得好靚,令我流曬口水。整體黎講,食材真係新鮮嘅,色澤無黯,都食得出鮮甜味,而且店員無講錯,估唔到個特製啡色壽司飯本身嘅味道令成個壽司味道更有層次,同普通嘅壽司比係令有一番風味。當中我印象最深嘅係穴子壽司,比嘅鰻魚好大舊,起碼係壽司飯嘅2倍,唔洗講一啖擺曬落口,就兩個字形容:滿足!

最後我地再清埋餐上嘅蒸蛋同味增湯作結,暖下個食咗唔少生野嘅胃,夠曬舒服。我下次一定都會回頭再幫襯,因為呢間餐廳價格親民,出品正,又有特色,大家都可以黎試下嫁。