2021-06-01 160 瀏覽
之前食過尖沙咀十和田已經一食愛上,今日來到新蒲崗知道有十和田,當然唔可以錯過啦。店舖環境簡潔亮麗,給人一種舒適的感覺,真係可以慢慢享受他們的美食。他們只需嘟嘟QR code,便可方便選餐。下午來到,當然係食午市套餐,貪佢夠抵食!他們先來麵鼓湯、蒸蛋...可以慢慢歎,等待我嘅精美套餐。午市壽司套餐午市壽司套餐一來就有9款壽司,1款卷物。9款壽司🍣都是新鮮時令製作,味道鮮甜,魚味十足;還有他們的葱吞拿魚蓉卷,更是口感軟綿,一食愛上。雜錦魚生丼另外一款叫了雜錦魚生丼,當中已有超多魚生配料:吞拿魚、三文魚、蟹子、玉子、青瓜...等等刺身,而且每款都是厚切的,新鮮肥美、魚味濃郁,魚生都佈滿在整碗丼飯上,輕輕撥開魚生,更見到他們是以赤醋飯作飯底,米飯粒粒分明,非常入味,跟魚生食起來,更覺滋味。星期六、日都有午市套餐供應,真係抵食之選。

他們只需嘟嘟QR code,便可方便選餐。

下午來到,當然係食午市套餐,貪佢夠抵食!
他們先來麵鼓湯、蒸蛋...可以慢慢歎,等待我嘅精美套餐。

午市壽司套餐
午市壽司套餐一來就有9款壽司,1款卷物。

雜錦魚生丼

星期六、日都有午市套餐供應,真係抵食之選。
2021-05-30
2021-05-30 111 瀏覽
喺新蒲崗發現咗一間環境,服務,食物質素都唔錯嘅日式料理。餐廳鋪面寬敞,日式簡約裝修,暖色燈光,成個環境都好舒服。侍應好細心,食完啲嘢都好快執,服務都算唔錯。食物方面,我試咗幾樣我幾鍾意and幾特別嘅嘢👅火炙壽司拼盤 ($108) 👍🏻👍🏻火炙壽司不嬲都咁好味,而今次嘅拼盤更加係咩海鮮都有,唔使揀就有齊晒所有款,真係簡單方便快捷。成個拼盤最鍾意就係佢嘅火炙左口魚,肉質鮮嫩,入口即溶。👅納豆手卷 ($32)好耐冇食納豆,本身唔算係fans,但見到Menu有佢,突然好想獵奇下。比起我喺日本食嘅正宗納豆,呢個納豆黏性比較冇咁強,可能啱d未食過納豆嘅人,唔會嚇親佢地(笑👅吉列生蠔 ($38) ❣️呢個可能係成間餐廳最抵食嘅嘢。$38就有四隻吉列生蠔。隻隻都肥美鮮甜,外殼炸得鬆脆,內裏入口即溶。佢亦都係我成間餐廳最鍾意嘅食物吉列炸蝦卷 ($78) 👍🏻👍🏻正常水準,最啱同friends share食

喺新蒲崗發現咗一間環境,服務,食物質素都唔錯嘅日式料理。

👅火炙壽司拼盤 ($108) 👍🏻👍🏻

👅納豆手卷 ($32)

👅吉列生蠔 ($38) ❣️

吉列炸蝦卷 ($78) 👍🏻👍🏻
正常水準,最啱同friends share食

2021-05-29 75 瀏覽
我的味覺天生比較敏銳,所以會一直堅持選擇適合自己的餐廳,這是我一間我經常去的日式餐廳,也是經常令我放心的餐廳,我只能形容它是相對完美並奇蹟出現在香港的日式餐廳,每次想食魚生飯,茶碗蒸和其他日式熱食,也會想到這一間餐廳,餐廳環境和食物一直堅持衛生,食物也從來未出現過不新鮮的問題,味道一直都保持水準,食材上也可以見到餐廳對品質的堅持,例如餐廳的芥辣也是堅持用新鮮山葵磨出來的,餐廳設計風格日式,位置也不是在最繁忙的地段,每次週未晚上不想去旺區迫排隊和不想擔心泊車的問題,只想安心食頓優質料理的話,我也沒法想到其他更好的地方,以親民價錢就可以食到高級餐廳的味道,而不用擔心衛生問題,還有什麼不值一試?
2021-05-29
  • 雜錦魚生丼
2021-05-27 137 瀏覽
呢間新蒲崗嘅日本餐廳,晚市都唔係好多人,而且地方闊落又有卡位坐❣❣,啱哂打卡傾計慢慢Chill。抹茶粉任落🍵沖出嚟隻色好靚。 環境清靜,服務唔錯。三文魚刺身$48 三片刺身都好厚,夾起都幾大片。肉質唔韌,非常新鮮🍣。 三文魚親子丼$118 🥣呢個非常出色。唔單止好足料,有好多好多舊三文魚,食極都仲有,而且舊舊都係厚切,口感豐盈,魚脂香氣撲鼻。🤩🤩個飯都有驚喜,係醬油飯,但食多幾啖都唔覺得好濃味,啱啱好。 秘製豚肉烏冬 $78 🍜見到濃郁嘅醬油湯底,加上煮淋嘅娃娃菜就知道有誠意啦🥬🥬。烏冬粗身彈牙索哂汁。豚肉肥瘦適中,有好多塊,好抵食。 抹茶雪糕 $18 🍧抹茶同奶味一半一半。唔止得一球雪糕,仲有椰果,正🥰🥰

三文魚刺身$48
三片刺身都好厚,夾起都幾大片。肉質唔韌,非常新鮮🍣。

三文魚親子丼$118 🥣

秘製豚肉烏冬 $78 🍜

抹茶雪糕 $18 🍧
抹茶同奶味一半一半。唔止得一球雪糕,仲有椰果,正🥰🥰
2021-05-27 91 瀏覽
平日晚上去不太多人,店員非常細心,安排了我們坐下後, 馬上介紹如何落單和熱水樽。我朋友都不太肚餓,所以每人叫了一個主食和兩件壽司🍣三文魚壽司油脂分布好平均,首先飯不是平常的醋飯,是由顏色的,味道很好😻🍣穴子壽司其實就是長版的鰻魚壽司,醬汁非常好味,不會太甜,鰻魚的口感也很好,不是那種放了很久很軟爛的口感👍🏻👍🏻🍚三文魚親子丼生物乳粒黃生物魚子的份量都很多,空口吃了很多粒,也還是足夠配飯,沒有腥味👍🏻飯嘅份量都幾多🍲秘製豚肉湯烏冬豚肉不油膩幾清爽,口感係普通叉燒湯頭都清爽,不會飲完好口渴烏冬是彈牙的,浸咗好耐食都仲係好彈牙👍🏻座位坐得好舒服,而且人不太多,點都唔會趕你走,可以傾偈傾好耐👍🏻👍🏻❤️

我朋友都不太肚餓,所以每人叫了一個主食和兩件壽司

🍣三文魚壽司

🍣穴子壽司

🍚三文魚親子丼

🍲秘製豚肉湯烏冬
豚肉不油膩幾清爽,口感係普通叉燒
湯頭都清爽,不會飲完好口渴
烏冬是彈牙的,浸咗好耐食都仲係好彈牙👍🏻

2021-05-26 50 瀏覽
係 Mikiki 想食比較好嘅壽司🍣,一定係來十和田,佢都應該算係新浦崗區內相對優質嘅壽司🍣店!佢哋嘅壽司🍣飯係用赤醋🤩製作而成,食起上嚟🤤特別有層次感,左口魚裙邊壽司🍣油脂豐富🥰而且幾厚肉😋,三文魚籽😍粒粒分明好鮮味,海膽都幾鮮甜同埋新鮮👍!除咗壽司🍣之外,我哋仲叫咗個㊙️秘製豚肉湯烏冬🍜做主食,佢啲豚肉🐖幾肥美又嫩又𣺉,而且都👌ok厚身,有啲咬口,湯🥣底幾清唔會太鹹。

2021-05-20 190 瀏覽
上個月已經嚟過一次食呢一間日本餐廳😍佢哋嘅午餐真係好吸引,價錢亦都好合理,今次帶媽咪嚟食呢個日本餐廳連佢都話好食呀♥️💕今次同上一次一樣都係叫左刺身拼鰻魚飯,刺身厚薄適中,食落非常新鮮,無論吞拿魚或者赤蝦都覺得好鮮甜,以$118嘅價錢包埋鰻魚飯、麵豉湯、茶碗蒸!真係好抵食呀,午市仲冇+1服務費♥️♥️‼️‼️而我今次終於可以嗌到呢個香蔥吞拿魚腩丼🥰🥰因為記得上一次嚟嘅時候餐牌顯示冇得落order,所以今次有得嗌真係要試吓究竟好唔好食,因為本人真係好鍾意食香蔥吞拿魚腩,香蔥吞拿魚腩打成蓉,口感軟腍 ,配上香蔥令成個口感更加有層次,而且帶動鮮味提升咗好多😋😋而且飯亦都悉心用醬汁調配,唔係純粹白飯咁簡單,同樣都係包埋麵豉湯同埋茶碗蒸,一樣都係$118!而且份量又大碗,真係好好食同埋非常之抵食🥳相信都會繼續encore呢一間嘅午餐🤤🤤🤤

• 香蔥吞拿魚腩丼
2021-05-19 172 瀏覽
新蒲崗日式料理都有幾間,但如果講環境、服務同食物質素都唔差的話,咁呢間一定係排第一。枝豆 $38正常水準。穴子胡瓜手卷 $58必食😍穴子即係海鰻,鰻魚大多都係淡水養成。穴子入口即溶,加上胡瓜爽口增添口感,Jeng🤤吉列生蠔 $38鍾意食蠔記得點,食落好肥美,而且有4隻,真係超抵食👍🏻吉列炸蝦卷 $78正常水準,可以叫黎同朋友share食。火炙壽司拼盤 $108樣樣火炙壽司都有款,選擇困難症之選。特別推薦火炙左口魚邊真係超超超好食,入口即溶🥰豆腐蛋糕 $18雪糕有椰果跟配,豆腐味好淡,但雪糕唔係雪沙雪到有一粒粒冰晶個種,咁嘅價錢又配埋椰果,都可以接受。餐廳都細心,預先俾兩種餐具方便食雪糕同椰果。

枝豆 $38
正常水準。

穴子胡瓜手卷 $58

吉列生蠔 $38
鍾意食蠔記得點,食落好肥美,而且有4隻,真係超抵食👍🏻

吉列炸蝦卷 $78
正常水準,可以叫黎同朋友share食。

火炙壽司拼盤 $108

豆腐蛋糕 $18
2021-05-05 453 瀏覽
呢日weekend唔使返工,訓到好遲起身,就同屋企人走屋企附近呢間日式餐廳食lunch。呢度係用QR code 落單,好方便。呢度既lunch set都幾抵食,我地一大點左一個lunch set。我點左午市壽司套餐,呢個套餐有成11件壽司咁多,有唔同款既壽司,好豐富,啲魚生都幾新鮮,性價比好高!屋企人點左穴子丼,呢個係熟食黎既,啲魚係燒過既,勁惹味。加埋啲醬汁撈飯食好吸引。Lunch set係配埋麵鼓湯同埋茶碗蒸,正!
呢度係用QR code 落單,好方便。
屋企人點左穴子丼,呢個係熟食黎既,啲魚係燒過既,勁惹味。
加埋啲醬汁撈飯食好吸引。
Lunch set係配埋麵鼓湯同埋茶碗蒸,正!
  • 午市壽司套餐
2021-05-04 329 瀏覽
▫️ 【刺身拼鰻魚飯·配湯·蒸蛋】$118⭐️強烈推薦⭐️ 午餐價錢真係幾抵食~而且呢個刺身嘅賣相非常之精緻,望到已經加晒分♥️刺身包括有吞拿魚、油甘魚、三文魚、赤蝦,最鍾意就係食賣蝦😍而且鰻魚飯都好好食,鰻魚肉質軟腍,鰻魚汁又夠濃!最重要係覺得個價錢好抵食,仲包埋茶碗蒸,同麵豉湯添🤗性價比高!▫️ 【雜錦魚生丼·配湯·蒸蛋】$108呢一款雜錦魚生丼勝在份量真係好多🤭如果要求唔高呢一款真係好抵食,因為每一粒魚生都切到好大粒、好厚身,呢個真係值得一讚!味道方面係合格🤗勝在都係夠抵,一樣都係包埋茶碗蒸同埋麵豉湯😯
▫️ 【刺身拼鰻魚飯·配湯·蒸蛋】$118

▫️ 【雜錦魚生丼·配湯·蒸蛋】$108
2021-04-29
2021-05-02 207 瀏覽
放假同朋友去開新蒲崗,lunch time入咗Mikiki搵食,見到有間食日本野嘅環境唔錯就入去食。我哋每人叫咗一個set, 有湯同蒸蛋包埋,個蒸蛋好滑,時間控制得啱啱好,入面啲配料好足,比起出面食到嘅更有心機。雜錦魚生丼我點左魚生飯,有好多魚生,飯同魚生比例各佔一半,啲魚生仲係厚切,唔會好似出面嗰啲咁碎咁細粒,而且魚生夠新鮮又種類多,有三文魚、吞拿魚、油甘魚、蟹子......大部分都係魚腩位,超肥美,個魚生飯都用左特別醬油整,食落幾特別。鰻魚飯朋友點左鰻魚飯,條鰻魚比想像中大,個汁唔錯,唔會太甜,而且個珍珠飯底都係粒粒分明,好有咬口。每人平均都係一百蚊左右,但食物質素唔錯,性價比高!

雜錦魚生丼

鰻魚飯

每人平均都係一百蚊左右,但食物質素唔錯,性價比高!
2021-05-02 217 瀏覽
小妹之前已經光臨過尖沙咀嘴總店今日去開新蒲崗見到原來開左分店禁就梗係要試試佢喇分店位置更加闊落同寬敞坐得更加舒服每枱都綠茶粉同熱水可以自己沖調教濃淡 非常方便點餐都係用手機QR code自助落單小妹同男友和自點左個午餐分別係鰻魚飯同壽司set鰻魚非常肥美完全無骨 加上饅魚汁配上珍珠米非常正 可惜醬汁有點多有點咸 如果可以少啲汁就更好可能因為小妹叫左少飯既關係?男友點既壽司set 總共有成11件一睇就知魚生都好新鮮唔好睇壽司米啡啡地色以為好咸 其實只係染上顏色味道只係比平時味道更香!男友都非常滿意 話禁快KO晒佢地而每個餐仲包左茶碗蒸同麵豉湯添今餐非常滿足 暫時解除對日本野食少少既思念下次黎要再試其他野食
小妹之前已經光臨過尖沙咀嘴總店

完全無骨 加上饅魚汁
配上珍珠米
非常正 可惜醬汁有點多
有點咸 如果可以少啲汁就更好
可能因為小妹叫左少飯既關係?

男友點既壽司set 總共有成11件
一睇就知魚生都好新鮮
唔好睇壽司米啡啡地色
以為好咸 其實只係染上顏色
味道只係比平時味道更香!
男友都非常滿意 話禁快KO晒佢地

2021-04-02
午餐
  • 午市壽司套餐
2021-04-30 156 瀏覽
放工跟朋友約了去mikiki夾公仔夾了半小時都沒有戰利品 唯有放棄去了旁邊的十和田吃日本菜掃QR code自助點餐火炙壽司拼盤有單點的火炙壽司 但拼盤比較優惠一份有5件芝士火炙蝦火炙魷魚火炙三文魚火炙吞拿魚火炙左口魚燒得剛剛好 面層微焦最喜歡左口魚 油脂豐富鰻魚飯鰻魚非常厚身 肥美無刺燒鰻魚醬汁偏甜加上紫菜碎和芝麻  更加香口炸雞件炸得皮脆肉嫩 沾沙律醬同吃一流價錢不貴 食物質素又不錯下次再來夾公仔應該會再吃
放工跟朋友約了去mikiki夾公仔

炸得皮脆肉嫩 沾沙律醬同吃一流

價錢不貴 食物質素又不錯
下次再來夾公仔應該會再吃
2021-04-30 102 瀏覽
lunch 去食壽司~ Mikiki 商場門口一入就見到間壽司店,好吸引。地點方便~~坐低用QR code落單,又快又方便。 有好多lunch set, 我地當然揀壽司set !上菜快,落左單好快就有麵豉湯,又熱又夠味,有海帶等~~ 好快就有壽司食~壽司餐$98 ,有11件,好抵食。是日壽司有三文魚、吞拿魚、油甘魚、牡丹蝦、蟹子、黃金魷魚、鰻魚、鳥貝及3件吞拿魚蓉小卷。壽司質素都幾好,壽司飯有壽司醋,味道唔錯!仲有綠茶飲,坐得舒服~~

好快就有壽司食~壽司餐$98 ,有11件,好抵食。

仲有綠茶飲,坐得舒服~~

外賣自取
2021-04-28 111 瀏覽
平時經過尖沙咀 次次都勁多人排隊所以咁耐都未食過十和田咁啱今日早收工過開嚟mikiki見到呢間分店唔洗等位即刻入去試下先自助下單 揀左兩set壽司超特選壽司拼盤呢個有跟埋茶碗蒸同麵豉湯茶碗蒸幾好 有冬菇 蟹柳 鳴門卷壽司都好新鮮呢個價錢 用料都係高檔嘅對得住價錢中拖羅 蟹腳 牡丹蝦 三文魚子 海膽 穴子 吞拿魚蓉呢啲平時都要30蚊一件起十件壽司 再加埋茶碗蒸同湯成個set先298 我覺得超值另外再叫一份火炙壽司拼盤呢個都ok 燒過嘅魚類 油份都幾重 好香口
平時經過尖沙咀 次次都勁多人排隊
所以咁耐都未食過十和田