2020-06-28 2689 瀏覽
以前嚟Mikki主要都喺落「一田」,但就真喺好專登先會過嚟,依家有咗啟德站,過嚟Mikki就直接同近咗好多,唔使再由黃大仙站或鑽石山站駁小巴過嚟。趁過開嚟新蒲崗啲廠廈攞嘢,順便到「一田」買少少醬料,又順便食埋個飯先走,點指兵兵,隨意入咗「十和田」。貪佢由門面望入去地方大,環境濶落,樓底高,空間感強。一室和風淺木色系,配以明亮黃光,柔和舒服。鋪尾一邊喺對住街景嘅落地大玻璃窗,不過,入咗夜外面有啲黑,就無乜景。如有留意,每張櫈下都設有一個小籃,讓客人放吓雜物、背包或小袋,非常貼心。不過,大個啲嘅背囊就塞唔落喇!日式芥末、醬油、筷子早已放晌枱上,而餐碟拎上手喺啲好有質感嘅陶瓷,仲印有「十和田」鋪號,娩白色嘅碟面,半點污漬都無。呢度無實體餐牌,店員提供二維碼,搵手機掃一掃就進入餐牌介面。否則,亦可利用餐廳提供嘅平板進行點餐,夠晒環保。食物分類、價錢、參考圖片都一目了然,而且,落咗咩單,亦可隨意覆核,非常易操控。由於好難逐個分類打開個介面嚟影相,故只有將所有分類做個截圖,等大家大概知道有啲分類而已。信州白葡萄梳打 $38原枝嘅白葡萄梳打連雪凍咗嘅Suntory啤酒杯送嚟,倒入梳打後,幾有飲啤酒嘅
信州白葡萄梳打 $38

原枝嘅白葡萄梳打連雪凍咗嘅Suntory啤酒杯送嚟,倒入梳打後,幾有飲啤酒嘅感覺,哈哈!入口先喺冰涼嘅感覺,非常清爽,而葡萄味頗突出,帶點甜味,加上梳打散發嘅氣泡,真喺幾有種飲緊葡萄汽酒嘅感覺,只喺差在有無酒精而已。
北海道凡立貝松葉蟹丼 $148

見餐廳供應唔少丼飯,而小弟一見有蟹肉元素嘅丼就甚感興趣,因為鍾意食蟹,但就唔多鍾意拆蟹,嫌麻煩囉,又唔熟手,所以,專登點咗呢客「北海道凡立貝松葉蟹丼」。唔喺講笑,直情喺蟹肉大放送,啲蟹肉鋪滿飯面,撩起嚟睇目測有半吋厚,加埋大大粒雪白嘅凡立貝、晶瑩剔透嘅三文魚籽,非常有睇頭,未食都吸引死,實在無揀錯。
北海道凡立貝松葉蟹丼
先試試啲北海道凡立貝,果然喺靚嘢,大大粒,又夠厚身,口感卻柔嫩非常,味道清甜,極之鮮味。間場又可以配以一片醃蘿蔔或酸薑片,均可大大提升下一啖所食嘅凡立貝或松葉蟹肉嘅鮮味
北海道凡立貝松葉蟹丼
再試吓啲松葉蟹肉,有唔少大大嚿嘅蟹肉,淨食帶有海水嘅鹹鮮味,肉質挺實,唔會霉霉爛爛,甚具質素。最正喺唔使拆,啖啖蟹肉入口,爽到爆
北海道凡立貝松葉蟹丼
而門面掛住個「日本產米」使用,質素有保証。確實,啲赤醋飯咬落更有飯香,質素黏糯,而且,份量十足,單喺食完晒成碗飯,非常飽肚。飯內更放有一片紫菜,再加啲蟹肉、三文魚籽、日本芥末,一口過放入口,食味一流
北海道凡立貝松葉蟹丼
做咩事都好,多多少少總會先入為主,第一印象頗重要,一定店嘅門面、環境予人感覺好多少都有着數,再配合埋企晌門口負責招呼嘅店員,有好嘅態度,會幫到餐廳給人有個良好印象。食海鮮丼,如果啲食材睇落夠新鮮已大大提升食客嘅信心。個松葉蟹丼比預期好食,尤其滿滿嘅蟹肉,食得好滿足;加上舒適嘅環境,人唔太多,唔會嘈嘈吵吵,招呼殷勤,可以輕鬆用餐,悠閒舒服!
2020-03-04 1870 瀏覽
又是因為晚飯餸菜裡面沒有雞肉的關係,所以我又要在晚上一個人坐專線小巴來到新蒲崗,尋找可以享用牛肉,而我又未在「開飯喇」寫過食評的食店。結果我在新蒲崗「太子道東」旁邊,大型購物商場「Mikiki」的地下舖位裡面,找到名稱叫做「十和田」這一間日本壽司料理餐廳。我在晚上光顧「十和田」,但是「十和田」裡面環境寂靜,幾乎一個人都沒有。直到我進入「十和田」店舖裡面之後,「十和田」裡面才有侍應發現到我的存在,急急上前招呼我。我向「十和田」侍應索取餐牌,「十和田」卻告訴我要掃描「十和田」提供的條碼,在手機屏幕上點餐。我惟有把自己手提電話裡面,沒有掃描條碼應用程式的事實告訴給「十和田」侍應知道,於是「十和田」侍應知道後,把另一部有點餐應用程式的平板電腦遞給我,讓我能夠開始點餐。我在晚上考慮光顧「十和田」之前,其實已經嘗試在網上搜索過「十和田」裡面的餐牌,就已經知道「十和田」本身,其實也有廚房製作和食客提供丼飯類食品,包括牛肉丼在內,所以我才上門光顧「十和田」。結果我很快就在「十和田」的平板電腦點餐屏幕裡面,找到「丼飯」食品項目裡面,有一款名稱叫做「味噌牛肉飯」的食品,我二話不說就立刻選擇了它。「十和田」

「十和田」裡面的丼飯食品「味噌牛肉飯」,「味噌牛肉飯」的實際售價價錢看似不算便宜,一客「味噌牛肉飯」售價需要港幣七十八元。

但是當我完成點餐程序,三十分鐘過後「十和田」廚房裡面的人,終於製作完成我的「味噌牛肉飯」食品,侍應端着「味噌牛肉飯」送到我的餐檯檯面之上。

原來「十和田」售價港幣七十八元的「味噌牛肉飯」,實際上「十和田」使用了,實際體積比一般丼飯飯碗還要巨大,差不多可以裝起一份拉麵的大型湯碗作為餐具。

「十和田」的「味噌牛肉飯」,跟我以前食過的「和風牛肉飯」,又或者是「洋蔥牛肉飯」的最大分別,就是在「味噌牛肉飯」洋蔥牛肉的旁邊還有不少的雜菜配料,包括有青椒絲跟醃紅蘿蔔絲。

至於「十和田」「味噌牛肉飯」裡面的實際味道,跟一般洋蔥「和風牛肉飯」的最大分別,就是傳統「和風牛肉飯」裡面有來自日本醬油裡面的濃郁甜味,反而「味噌牛肉飯」醬油裡面的味道反而不算很甜。

相反地,「十和田」「味噌牛肉飯」裡面的「味噌」醬汁味道相對就比較鹹,而且「味噌牛肉飯」裡面醬油覆蓋牛肉飯的實際範圍,也沒有「和風牛肉飯」甜醬油覆蓋的範圍那麼大。

至於「十和田」「味噌牛肉飯」裡面的牛肉,原來「十和田」真的使用,感覺類似牛柳的切絲牛肉,所以「味噌牛肉飯」裡面的牛肉製成品相對比較幼細,而且牛肉不會連着脂肪一起上,牛肉肉質相對比較乾和瘦。

不過,慶幸「十和田」「味噌牛肉飯」裡面的牛肉外表,雖然看來比較乾和瘦,但是實際上「味噌牛肉飯」裡面的牛肉口感卻一點也不韌,很容易咬得斷,嚼得爛。
穴子

加上「十和田」廚房在「味噌牛肉飯」表面上的味噌醬汁旁邊,除了放下了不少青椒絲,和醃紅蘿蔔絲之外,還灑了芝麻在紅蘿蔔絲旁邊,芝麻令到醬汁味道偏鹹,蘿蔔味道偏酸的「味噌牛肉飯」,多了一層來自芝麻的香味。

至於「味噌牛肉飯」底層裡面的白飯飯粒,飯粒口感感覺有點硬,而且鹹味味噌醬汁淋在白飯上的份量其實不算很多,所以需要花多點時間,才能完全嚼爛和吞嚥白飯。
玉子

至於「十和田」裡面的壽司,我今次沒有選擇新鮮魚生壽司,反而選擇款式相對比較簡單的「玉子壽司」,「十和田」的「玉子壽司」,每件賣港幣十二元,不算非常便宜。

「十和田」的「玉子壽司」實際製成品,「玉子」煎蛋的實際製成品色澤比較暗淡,顏色偏向白色,相對我以前食過的「玉子壽司」黃色「玉子」煎蛋,「十和田」「玉子」賣相就遜色得多了。

儘管「十和田」「玉子壽司」裡面的「玉子」煎蛋實際製成品色澤比較暗淡,但是論味道「玉子壽司」玉子煎雞蛋裡面的雞蛋甜味,甜味還是存在的。

至於我在「十和田」平板電腦餐牌裡面選擇的第二款壽司,是甜醬油燒海鰻配白飯的壽司「穴子」。「穴子」表面上的醬油味道雖然很甜,但是「穴子」海鰻的實際質感,卻比我預計的軟腍,欠缺了新鮮鰻魚燒出來的感覺。
味噌牛肉飯

我嘗試過用筷子,直接夾起「穴子」壽司,然後把「穴子」壽司直接收入口中,怎料「穴子」壽司表面的甜味醬油海鰻,竟然在我筷子夾住「穴子」壽司的一刻自然崩潰散開,散落在「十和田」木製餐碟上面。

所以,即使「穴子」壽司表面上的醬油海鰻,醬油海鰻味道仍然很甜,但是海鰻實際口感跟新鮮程度,則跟我食過和期望的「海鰻」有所出入。

「十和田」「穴子」海鰻壽司的實際售價價錢,是港幣三十元,幾乎是售價港幣十二元「玉子」煎蛋壽司的三倍,但是「穴子」的實際口感新鮮程度,竟然跟「玉子」壽司只是「五十步笑百步」而已。

而且星期三晚上的「十和田」,店舖裡面的食客實際人數,竟然少得超乎我的想像,食店當時樓面的燈光又不是非常光猛,令我在享用牛肉飯期間,跟侍應之間有一種十分尷尬的感覺。

雖然我始終沒有嘗試過「十和田」裡面的魚生,所以對「十和田」壽司評價仍然有保留。但是「十和田」的「玉子壽司」,玉子雞蛋只剩下甜味,卻失去應有鮮豔色澤。至於「穴子」海鰻也是一夾即散,有點出乎意料。

所以,我不認為「十和田」的壽司味道不好,只是色澤和色澤顯示的新鮮度有進步的空間而已。至於牛肉飯裡面的醬汁偏鹹,始終還是不及我平日食的甜味醬汁牛肉飯,那麼得我歡心而已。
2020-01-29
穴子
味噌牛肉飯
2020-07-18 23 瀏覽
有質素嘅壽司店,晚市通常都是貴的。但同時,他們的午市套餐又出奇地抵食。mikiki嘅十和田壽司店,正是如此。高度推薦此店的午市套餐: 只需約$100元,就已經包括蒸碗蛋,麵豉湯,及正餐,而且分量絕對充足。至於唔食壽司嘅你,是否與此無緣? 正正相反😝。呢度壽司套餐固然很正。但我更想推介其他午餐。今次我想推介比你--豬肉燒。上枱熱辣辣,豬肉夠多夠入味,配菜洋蔥又香口,味道一流。特別推介-當你朋友不食生野,而你又喜歡壽司。呢度絕對係一個好選擇。
。mikiki嘅十和田壽司店,正是如此。

高度推薦此店的午市套餐

。但我更想推介其他午餐。

2020-07-07 49 瀏覽
今日出左黎新蒲崗幫手hold活動,完左之後就同拍檔一食個晏先返去扮工我地去左商場個邊行左個圈,最終同事決定要食壽司呢度既lunch set都幾多選擇,由價錢最平約七十多元既烏冬到二百多元既貴價丼,總共有成十多個套餐同事一心想食壽司,所以好快就決定左要“午市壽司套餐”HKd$98+10%我心大心細左一輪之後決定跟風每個套餐都會有一份日式蒸蛋同味噌湯滑一滑既蒸蛋食到最底仲有一粒銀杏,令每啖都有蛋香同銀杏既香味壽同套餐中共有八款壽司,共十一件分別有兩款軍艦:三文魚籽同蟹膏蟹肉三件穴子卷同六款壽司,最深得我心既絕對係呢件魚脂爆燈既火炙左口魚

我地去左商場個邊行左個圈,最終同事決定要食壽司

我心大心細左一輪之後決定跟風

每個套餐都會有一份日式蒸蛋同味噌湯

壽同套餐中共有八款壽司,共十一件

分別有兩款軍艦:三文魚籽同蟹膏蟹肉

三件穴子卷

同六款壽司,最深得我心既絕對係呢件魚脂爆燈既火炙左口魚
2020-07-07 38 瀏覽
今日收工之後同男友去咗幾年前屋企附近成日去既mikiki食飯,果陣無乜餐廳,宜家愈開愈多😀喺水牌搵食咩嗰陣畀我地發現到呢間十和田😯之前幾次經過尖沙咀嗰間都好多人排隊,今次咁岩見到一定要試下😆7點去到無咩人,店員係門口見到我地即刻急步過黎招呼👍男友叫左個北海道帆立貝松葉蟹丼,我叫咗個炙燒牛肉湯烏冬,同加左件我最愛既鰻魚壽司😍鰻魚壽司係第一樣黎到,一嚟到令我非常驚豔!!估唔到$28一件壽司,舊鰻魚竟然咁厚肉😱😱 鰻魚汁唔會太膩同太甜,一啲都唔腥,飯底有輕調味過黎唔係白飯,搭配埋一齊非常好食!😳😳北海道帆立貝松葉蟹丼十分足料!! 男友話啲松葉蟹揭極都有鋪到好厚😂 同帆立貝一樣咁鮮味😋😋 食得出食材非常新鮮👏🏻 同樣個飯底都係有淡淡既色調有輕輕調過味~我個烏冬既牛肉幾薄,好滑好淋調味岩岩好,都係好好食😍 烏冬好彈牙好滑,湯底唔係普通清湯/醬油,係有啲鹹鮮味,加埋啲牛肉味更加鮮甜🤤以後收工想食靚日本野應該都會嚟新蒲崗呢間分店,唔駛點等位又坐得舒服闊落😁
喺水牌搵食咩嗰陣畀我地發現到呢間十和田😯
7點去到無咩人,店員係門口見到我地即刻急步過黎招呼👍

炙燒牛肉湯烏冬

2020-07-06
炙燒牛肉湯烏冬
去開Mikiki幫阿媽攞嘢_(´ཀ`」 ∠)_見到十和田好似幾日本🇯🇵茶屋feel(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)又幾闊落(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)於是就去咗試吓一坐低想飲杯茶(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)見到係可以自己落抹茶粉可以飲到杯濃嘅抹茶🍵好開心🥳QR落單方便-📌三色丼(💰188)有蟹肉蟹膏🦀分量滿滿蟹膏幾鮮好濃配上蟹肉淡淡海水味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).海膽🌞幾鮮甜✨creamy✨讚.同埋蔥吞拿魚蓉🐟分量一樣好足👍🏻配埋蔥同芝麻更加香.飯都有醬油清清淡淡 好食💕-📌吉列炸蝦卷(💰78)蟹籽分量足夠🥳炸蝦🍤脆卜卜但係入邊隻蝦仲係好嫩✨🤤夾埋青瓜解油膩👍🏻沙律醬配炸蝦一流-最後發現佢差唔多每個位都有個插穌位🤣同埋野食質素都幾高🥳份量再多D就好
去開Mikiki幫阿媽攞嘢_(´ཀ`」 ∠)_
又幾闊落(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)於是就去咗試吓

可以飲到杯濃嘅抹茶🍵好開心🥳QR落單方便
📌三色丼(💰188)

有蟹肉蟹膏🦀分量滿滿
蟹膏幾鮮好濃配上蟹肉淡淡海水味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

海膽🌞幾鮮甜✨creamy✨讚

同埋蔥吞拿魚蓉🐟
分量一樣好足👍🏻配埋蔥同芝麻更加香

飯都有醬油清清淡淡 好食💕
📌吉列炸蝦卷(💰78)
蟹籽分量足夠🥳炸蝦🍤脆卜卜
但係入邊隻蝦仲係好嫩✨🤤
夾埋青瓜解油膩👍🏻沙律醬配炸蝦一流

最後發現佢差唔多每個位都有個插穌位🤣
同埋野食質素都幾高🥳份量再多D就好
2020-05-31 244 瀏覽
好耐冇食過刺身同壽司,所以今次你呢間野食個丼飯。呢度係用tab落單,不過當日睇好多都已經冇咗貨,或者賣晒(?) 今次叫咗個火炙左口魚邊丼,另一個已經唔記得咗叫咩名。食落啲魚生都新鮮夠凍,但係個左口魚可能份量太多,所以食到最尾都有少少滯。呢度嘅Wasabi好攻鼻,食得好過癮。左口魚飯上面仲有啲海膽,但係我自己唔太中意食海膽,所以俾咗人食,友人表示d海膽都係不過不失,冇臭味。叫一個既三文魚經過火炙後都有油香。
好耐冇食過刺身壽司,所以今次你呢間野食個丼飯。
今次叫咗個火炙左口魚邊丼,另一個已經唔記得咗叫咩名。
呢度嘅Wasabi好攻鼻,食得好過癮。
叫一個既三文魚經過火炙後都有油香。
2020-05-05 443 瀏覽
無法再差既食物諗住開開心心食餐好既點知黎到個丼飯係凍底上面既刺身已經望到唔新鮮而明太子雞翼同埋炸蚝竟然可以係凍叫廚房換過啲熱食出到黎雞翼可以炸到黑晒粒蚝細到得番炸皮既5分1可見疫情底下冇生意服務態度可以差成點唔該晒!冇下次
無法再差既食物
可見疫情底下冇生意
服務態度可以差成點
唔該晒!冇下次

2020-04-05 542 瀏覽
今日好想食壽司 但係又唔想幫襯元x 於是試下開業已久的「十和田」看到外面餐牌寫住 如果叫外賣 成張單有八折😍 聽落去好抵 於是就叫左一啲壽司外賣番屋企食點知壽司質素完全唔掂 同價錢價格完全唔成正比 好失望😩三文魚刺身無味 😔炸雞件 $38雞啲味道有點怪 我地估計係油的味道 😑玉子 $12難食海膽 $48冇味穴子 $38正常蟹膏 $56蟹膏只有好少 完全食唔出火炙牛肉赤蝦卷 $108味道唔太夾 而且牛肉只是簿簿一層香蔥吞拿魚茸丼 $118吞拿魚茸入口是冰凍的 而且完全冇味 除左feel到自己食緊冰之外 咩味都無😔價錢仲要一啲都唔平 雖然外賣成張單有八折 但我都一定唔會再叫 失望晚餐

點知壽司質素完全唔掂 同價錢價格完全唔成正比 好失望😩

火炙牛肉赤蝦卷 $108
味道唔太夾 而且牛肉只是簿簿一層

香蔥吞拿魚茸丼 $118

外賣自取
今日同老公要出去整啲野,所以食個早lunch.依度環境舒適,安排好好,量體溫和check有無手帶令人食得安心。佢用電子網上落單,好環保,又易用。我地見到連日本人都黎食。我地點左:海鮮丼(配湯和蛋)仲要俾你揀走蔥、走芥末、走薑、少飯,電子得黎好細心。有海膽、帶子、香蔥吞拿魚蓉、帶子、鱆紅魚、蛋、三文魚籽正呀!有味飯,唔係普通珍珠飯,增加香味!海膽超級滑,入口即溶👍🏻香蔥吞拿魚超濃蔥味,吞拿魚超級滑。帶子新鮮好滑鮮蝦好大隻,又彈牙😋雜綿魚生丼(配湯和蛋)我走芥末~有三文魚、帶子、吞拿魚、鱆紅魚、蛋、蟹籽魚生份量超多,差不多同飯份量一樣,或者多過飯~三文魚好滑又綿🍣魷魚好爽脆彈牙🥰蟹籽混入飯度食好脆口。蒸蛋:好香滑、熱辣辣有東菇、魚蛋、蟹柳之外,仲有白果,好日式🇯🇵麵鼓湯佢比平時既麵鼓湯多左,睇出佢花心思同材料😋
今日同老公要出去整啲野,所以食個早lunch.
佢用電子網上落單,好環保,又易用。
我地見到連日本人都黎食。

我地點左:

海鮮丼(配湯和蛋)
仲要俾你揀走蔥、走芥末、走薑、少飯,電子得黎好細心。
有海膽、帶子、香蔥吞拿魚蓉、帶子、鱆紅魚、蛋、三文魚籽
正呀!有味飯,唔係普通珍珠飯,增加香味!
海膽超級滑,入口即溶👍🏻
香蔥吞拿魚超濃蔥味,吞拿魚超級滑。
帶子新鮮好滑
鮮蝦好大隻,又彈牙😋

雜綿魚生丼(配湯和蛋)
我走芥末~
有三文魚、帶子、吞拿魚、鱆紅魚、蛋、蟹籽
魚生份量超多,差不多同飯份量一樣,或者多過飯~
三文魚好滑又綿🍣
魷魚好爽脆彈牙🥰
蟹籽混入飯度食好脆口。

蒸蛋:
好香滑、熱辣辣
有東菇、魚蛋、蟹柳之外,仲有白果,好日式🇯🇵

麵鼓湯
佢比平時既麵鼓湯多左,睇出佢花心思同材料😋
2020-04-01
  • 海鮮丼
  • 雜綿魚生丼
2020-03-11 380 瀏覽
星期日午餐想吃壽司,就選擇附近的十和田。點菜需要用手機的QR code自助下單,選了午市壽司套餐,每一件都好吃,特別喜歡火炙魚背,肥美油脂滿滿,蟹膏壽司也好吃。整個套餐唯獨蒸蛋比較失望,不是滑滑的,也比較淡味,需加豉油調味。額外點了吞拿魚三味壽司,赤身不錯,中拖羅就一般般,應該不會再點了整體而言午餐的性價比比晚餐高,下次再來會試試他的午餐丼飯
星期日午餐想吃壽司,就選擇附近的十和田。

午市壽司套餐(廚師發板)

吞拿魚三味壽司

整體而言午餐的性價比比晚餐高,下次再來會試試他的午餐丼飯

2020-03-08
2020-01-13 334 瀏覽
之前黎食過lunch 質素其實都ok, 今日腸胃唔多好都係㨂食熟野,㨂左個豚肉生姜燒定食。食第一下塊豚肉其實個味都幾ok, 個汁甜甜地撈飯唔錯。望真d 塊塊肉都肥到pk, 脂肪位佔左三分二!最後咬左少少肉送飯就算,食完個胃真係頂住頂住,成碟野油到喊。最好食係個蛋,可惜送到黎唔熱又凍,不過個蛋算滑唔會太乾,同埋幾足料。湯都好飲,好多海帶,又唔會太咸。但埋單加埋一八十幾蚊,食個咁既飯條氣真係唔多順,肥到咁我真係唔敢食~

2019-12-23 261 瀏覽
很久前在這裡吃過晚餐,價錢不便宜,味道沒有什麼特別,今次見到午市有優惠套餐,於是再試一次。這裡點餐是掃QR code,很方便,隨時可以加單。今次點了午餐的廚師發板,共有十一件壽司,壽司是用有味飯,飯的份量不多,刺身的味道不是太新鮮,部分更有根,卷物的紫菜更加是淋的。隨餐送的蒸蛋一點都不滑,咬口非常實淨,味道麻麻。麵豉湯味道偏淡。整體而言,假如不是有優惠,基本上不會再幫襯,有優惠價錢還是偏貴,而且食材不夠新鮮。

這裡點餐是掃QR code,很方便,隨時可以加單。

今次點了午餐的廚師發板,共有十一件壽司壽司是用有味飯,飯的份量不多,刺身的味道不是太新鮮,部分更有根,卷物的紫菜更加是淋的。隨餐送的蒸蛋一點都不滑,咬口非常實淨,味道麻麻。麵豉湯味道偏淡。
廚師發板(午餐)

同朋友特別鐘意吃日本料理,起新蒲崗行左陣,發現呢間,比其他日本料理店,較貴,就決定試下,睇睇質素如何@_@呢間野用電話落單,同用綠茶粉沖茶~感覺還好~一開始同朋友先點左個松業蟹三味壽司和三文魚壽司,壽司的飯,掌握得唔錯,我個人覺得。但系刺身個質素對唔對得住個價,呢個我就有所保留啦~呢個吉列生蠔烏冬,有驚喜,本身以為只系用來醫肚,但系個烏冬好好味,又爽口,個湯底不加味精,好吃,個生蠔都過關,好多汁呢個海鮮丼比我感覺只是不失不過,要$198,個人認為個質素可以再好D, 魚蓉幾鮮味,但粒元貝好細粒簡單D來講真係完全唔值~最后來個海膽蒸蛋,幾鮮味,D 海膽同D蛋好夾~總結,呢間日本料理,個人認為,個價錢系比較唔合理,唔知道關唔關地點問題,因為呢個價錢,其實我總有好多更好ge 選擇,就唔明點解要來呢間。但呢間店,作為一些比較有經濟承擔力的人去吃,就絕對可以一試,但作為平民的我地,可以唔洗考慮呢間~~

呢間野用電話落單,同用綠茶粉沖茶~感覺還好~

一開始同朋友先點左個松業蟹三味壽司和三文魚壽司
松業蟹三味壽司和三文魚壽司

吉列生蠔湯烏冬
呢個吉列生蠔烏冬,有驚喜,本身以為只系用來醫肚,

海鮮丼

簡單D來講真係完全唔值~
海膽蒸蛋
最后來個海膽蒸蛋,幾鮮味,D 海膽同D蛋好夾~

2019-12-18
吉列生蠔湯烏冬
係附近做運動前同朋友來Dinner 呢區比較少日本餐廳所以就去mikiki試下呢間十和田啦order 左兩個丼飯雜錦魚生丼 $108 個飯底係凍架= =好失望已經d飯好似本來就有用匙油調味過但其實得色,係冇匙油味的 唯一可取就係份量好多!有勁多三文魚/ 魚生 帆立貝丼飯 $128 份量好大, 友人comment 同我上面個魚生飯一樣to conclude呢個價錢咁既份量都OK既但味道就真係below mean (sosad)
係附近做運動前同朋友來Dinner
呢區比較少日本餐廳
所以就去mikiki試下呢間十和田啦

order 左兩個丼飯
雜錦魚生丼 $108
個飯底係凍架= =好失望
已經d飯好似本來就有用匙油調味過
但其實得色,係冇匙油味的

唯一可取就係份量好多!
有勁多三文魚/ 魚生

帆立貝丼飯 $128
份量好大, 友人comment 同我上面個魚生飯一樣

to conclude
呢個價錢咁既份量都OK既
但味道就真係below mean (sosad)