由於太想食日本嘢,又唔想食一啲大集團的,咁啱去開新蒲崗,喺呢個商場,想搵間坐得舒服嘅餐廳,不如就呢一間啦安排入座之後,其實除咗餐廳環境,佢嘅用具感覺都幾日本㗎,而客人就可以按自己嘅喜好,使用抹茶粉,調教自己喜歡嘅抹茶,幾好味㗎事不宜遲,真係介紹吓佢拎咗啲食物先,佢同大集團最大嘅分別就係,佢唔會好單一化,或者好友程式化,意思係佢呢度嘅食物款式都幾有個性,例如呢一個 火炙壽司拼盤,佢就包括 5款魚生在內,例如左口魚及蝦等等除咗魚生新鮮,大家可以見到佢嘅飯係用上油漬飯,所以食起嚟,更有味道,但係又唔會有種唔喜歡嘅感覺呢一個係平成卷,上面有晒我同朋友都好鍾意食嘅食材,包括三文魚子,吞拿魚蓉及海膽!卷嘅當中就用上青瓜等等嘅配料,成個卷物嘅味道非常濃郁,食起嚟好實在好滿足,而當中嘅材料都係非常新鮮,呢一個係非常出色的卷物!手卷都要試一試嘅,我哋就揀咗比較普通嘅挪威手卷,當中包括大量嘅蟹籽,松葉蟹絲及蟹柳絲等等,由於外層嘅紫菜非常新鮮,配合埋入面嘅新鮮食材,口感同樣地非常豐富,就算只係一啲普通嘅食材,都令到呢一個手卷變得不平凡呢個我諗係呢間日本餐廳其中一個招牌菜式,佢係三色丼,可以見到呢三個飯都係有

呢個我諗係呢間日本餐廳其中一個招牌菜式,佢係三色丼,可以見到呢三個飯都係有唔同嘅材料喺上面,下面係用上醬油漬嘅飯

最左邊有大量松葉蟹肉及蟹柳絲嘅飯,中間係非常新鮮,完全係鮮甜嘅海膽飯,而最右邊就係用上吞拿魚蓉嘅飯

三個飯嘅味道都好出色,都係果句,由於食材新鮮,所以都真係好好味

雖然冇錯,呢一個係普通嘅唐揚炸雞,但係佢呢度都做得非常好食,因為外脆內軟,入面雞肉Juicy白滑,真係好想食多幾件

呢個望落都知不得了啦,佢係 穴子!我諗都係海鰻嗰啲朋友掛。。。由於真係太好食,所以我哋都冇去深究,唔好見佢咁大條,好似價錢會好貴咁,但係佢一件都只係 $38,如果比起其他壽司來講,佢絕對物超所值

最後最後,就用呢一件牡丹蝦及左口魚壽司同大家做個結尾啦

呢間日本餐廳其實係尖沙咀同樣都有分店,兩間分店我都食過,同樣地所選用嘅食材,提供嘅食物質素都非常高質,同一啲大集團嘅日本餐廳完全唔一樣,都可以講係有日本嘅味道,所以大家絕對值得一試㗎
難得今日終於搞掂一個project,可以準時收工,唔洗在公司食外賣,於是同teammate 一齊食返餐好的!到公司附近的mikiki覓食,之前食過呢度的午市丼,咁今次就試下堂食的晚餐先!標準動作,入店前量體溫,酒精搓手店內採用簡潔裝潢,全店木系簡約色調採用QR點單,方便又快捷,兼且有圖有真相狂風掃落葉咁點嘢食,壽司、刺身、小食、卷物 無一倖免話咁快,食物陸續送上來個大合照,笑一笑海膽茶碗蒸茶碗蒸一向是我的至愛😍😍呢個海膽茶碗蒸,只係$38咋,平時食一件海膽軍艦都唔至呢個價呢,比普通的茶碗蒸都係多$10左右,真係超值之選!海膽極之鮮甜,甚有光澤蒸蛋滑浖浖,兼且材料豐富,仲有魚片🍥,蟹柳🦀,香菇🍄推薦度💯% 燒明太子雞翼雞翼漲卜卜,表面香口不油膩,內裏肉質嫰滑Juicy,明太子微辣又惹味甜蝦刺身 甜蝦大大隻🦐,肉質爽彈鮮甜,仲有不少蝦膏呢壽司🍣同卷物都陸續上枱不得不提的是 這店採用赤醋 (赤酢) 作壽司飯,原來赤醋壽司飯不是新事物,是在傳統江戶前時代已經使用,赤醋是以酒粕為原料,酸味會比較柔和,沒有普通米醋或白醋的刺鼻,醇香味也會增加,不會搶去海鮮的鮮味松葉蟹三味壽司最鍾意這些三味壽司se
難得今日終於搞掂一個project,可以準時收工,
唔洗在公司食外賣,
於是同teammate 一齊食返餐好的!

到公司附近的mikiki覓食,之前食過呢度的午市丼,

咁今次就試下堂食的晚餐先!

標準動作,入店前量體溫,酒精搓手
店內採用簡潔裝潢,全店木系簡約色調

採用QR點單,方便又快捷,兼且有圖有真相

狂風掃落葉咁點嘢食,
壽司刺身、小食、卷物 無一倖免

話咁快,食物陸續送上
來個大合照,笑一笑

海膽茶碗蒸

茶碗蒸一向是我的至愛😍😍
呢個海膽茶碗蒸,只係$38咋,

平時食一件海膽軍艦都唔至呢個價呢,
比普通的茶碗蒸都係多$10左右,真係超值之選!

海膽蒸蛋

海膽極之鮮甜,甚有光澤
海膽蒸蛋

蒸蛋滑浖浖,兼且材料豐富,
仲有魚片🍥,蟹柳🦀,香菇🍄

推薦度💯%

燒明太子雞翼

雞翼漲卜卜,表面香口不油膩,
內裏肉質嫰滑Juicy,明太子微辣又惹味

甜蝦刺身

甜蝦大大隻🦐,肉質爽彈鮮甜,
仲有不少蝦膏呢

壽司🍣同卷物都陸續上枱

不得不提的是 這店採用赤醋 (赤酢) 作壽司飯,

原來赤醋壽司飯不是新事物,是在傳統江戶前時代已經使用,
醇香味也會增加,不會搶去海鮮的鮮味

松葉蟹三味壽司

最鍾意這些三味壽司set….一次可以試到唔到款式,

三味壽司包括 🦀蟹肉蟹膏軍艦、🦀蟹棒壽司 & 原條🦀蟹腳壽司

蟹肉蟹膏軍艦

入口滿滿的蟹肉,加上鮮甜的蟹膏,好滿足!

原條蟹腳壽司

蟹肉質地都飽滿,配埋酸薑都好正呀!

帆立貝壽司、赤蝦壽司

帆立貝又是我的至愛,
大大粒帆立貝舖在赤醋飯上,
輕輕的加了一點醬油用來提味,真的不用多
帆立貝就是要享受它的鮮及甜!!

赤蝦大大隻,肉質飽滿爽口彈牙!
赤蝦壽司

一份6件,海鰻肉質較紥實,味道亦比較濃郁,
掃上甜甜的蒲燒汁,格外惹味
加埋中間包住青瓜同卷蛋,口感豐富

總括而言,刺身壽司類都令人眼前一亮✨
小食驚喜萬分,性價比超高,可以一戰!

BTW, 發現有壽司套餐takeaway…

lunch開餐又多一個新選擇
$216.5 (晚餐)
赤蝦壽司
  • 松葉蟹三味壽司
2020-09-20 756 瀏覽
旅行癮起既治癒方法唯有去食下其國家野啦~依間尖沙咀有分店,原來新浦崗都有,所以近近地去新浦崗食好野~我地叫左:唐揚炸雞烏冬雞肉外脆內滑,一啲都唔油膩,配埋蛋黃醬食,oishi!烏冬煙靭,湯底用左鏗魚,好美味,仲要有好多昆布,好多料呀!為湯底同烏冬加添一份海鮮美味🥰雜錦魚生飯上次係本舖食過佢既魚生,真係好新鮮,黎到分店唔encore 唔得😁嘩,同樣重量級份量,厚切,新鮮!魚生油光靚,魚脂肪滿滿,彈牙~有咩魚生唔重複講勒,但有一種材料我上次見唔到,今次係分舖見到既係鮑魚呀!同埋好爽口既螺肉😘再次配有味飯,飯粒分明軟綿綿😘燒明太子雞翼我真係好鐘意食明太子,佢地依度有日本地道既明太子雞翼,梗係要食啦~一咬明太子既味道立即浸入口腔,超濃郁。而且辣辣地好惹味👍🏻三文魚三味壽司魚生新鮮,最特別係佢都係用左有味飯去做,令味道多份層次咁,有自己既特色~火炙三文魚既火炙控制得好好,外面一半左右熟,裡面仲有少少生。食到生既鮮,熟既香。分店同樣保持到本店水準👍🏻👍🏻👍🏻
旅行癮起既治癒方法唯有去食下其國家野啦~

我地叫左:
唐揚炸雞烏冬
雞肉外脆內滑,一啲都唔油膩,配埋蛋黃醬食,oishi!

雜錦魚生飯
嘩,同樣重量級份量,厚切,新鮮!
魚生油光靚,魚脂肪滿滿,彈牙~
再次配有味飯,飯粒分明軟綿綿😘

燒明太子雞翼
一咬明太子既味道立即浸入口腔,超濃郁。
而且辣辣地好惹味👍🏻

三文魚三味壽司
食到生既鮮,熟既香。

分店同樣保持到本店水準👍🏻👍🏻👍🏻

2020-09-20
  • 雜錦魚生丼
2021-01-07 28 瀏覽
今天到了這家日本料理店午餐。它的裝修以淺木色木材為主,座椅下有藤籃放外套,設計貼心。午餐以定食、烏冬和壽司為主。這裡用手機掃二維碼閱讀餐牌,自行點菜,方便快捷。我點了牛肉定食,它亦配了面豉湯和蒸蛋。面豉湯充滿暖意,淡淡的鹹香,面豉的濃度恰到好處。蒸蛋是日式傳統做法,滑溜無比,內裡有嗚門卷、一隻蝦仁和一些蟹柳。主菜的牛肉,味道濃郁而質感軟滑。配了爽口的洋蔥和青椒絲,增加了口感,新鮮清甜。值得一讚是牛肉的醬汁,甜美而充滿日式風味。這頓午餐只須$78(另加一服務費),物有所值。

這頓午餐只須$78(另加一服務費),物有所值。
2021-01-06
2020-12-16 72 瀏覽
限聚令準備實施,我都把握時間出街食下美食,星期日放假突然想食下壽司,拿拿臨就約咗朋友去mikiki,因為我印象中嚮兩三年前我食過一間日本餐廳壽司飯係啡色嘅壽司,食過又幾好味,想再試翻。Mikiki就唔難去嘅,好多架巴士都到,我地未夠12點就到咗,餐廳光線充足,坐落又有少少日本feel同都幾舒服。講翻野食,我地叫咗午市套餐一個火炙左口魚飯同一個壽司定食一齊share黎食。正如前文所講,呢度最大特色就係壽司飯係啡色,我特登問過餐廳嘅人點解要咁整,佢話我知原來佢地係用自家調製嘅醬汁去整壽司飯,飯嘅酸度會降低,但係飯會因為多咗淡淡地甜同香嘅味道,搭配壽司,食落會更加和味。先講火炙左口魚飯,我一向都幾中意左口魚,貪佢唔腥同夠魚油香,而火炙就唔洗講更加將呢個特點發揮得淋漓盡致,將左口魚特有嘅魚油燒曬出黎,而且魚油香味夠濃,有輕輕甘甜嘅味道,配埋特製嘅壽司飯真係一流,一啖食落比我嘅感覺係好潤好舒服。呢度比嘅分量都幾足,一舊魚送一啖飯係絕對有突,而且魚本身都切得薄身,令到魚油雖多但唔會整到我覺得好膩,總之就好好食。跟住就講壽司定食,我覺得分量都唔錯,就咁望落去都覺得好靚,令我流曬口水。整體黎講,食材真

跟住就講壽司定食,我覺得分量都唔錯,就咁望落去都覺得好靚,令我流曬口水。整體黎講,食材真係新鮮嘅,色澤無黯,都食得出鮮甜味,而且店員無講錯,估唔到個特製啡色壽司飯本身嘅味道令成個壽司味道更有層次,同普通嘅壽司比係令有一番風味。當中我印象最深嘅係穴子壽司,比嘅鰻魚好大舊,起碼係壽司飯嘅2倍,唔洗講一啖擺曬落口,就兩個字形容:滿足!

最後我地再清埋餐上嘅蒸蛋同味增湯作結,暖下個食咗唔少生野嘅胃,夠曬舒服。我下次一定都會回頭再幫襯,因為呢間餐廳價格親民,出品正,又有特色,大家都可以黎試下嫁。
間中都有從同事口中聽講過十和點呢間日本料理,原本以為是普通連鎖店質素,早幾日跟同事嚟食,食物質素出乎我意料之外!午市壽司套餐(配湯和蒸蛋)$98,一共九款壽司🍣,包括海蝦、油甘魚、吞拿魚、三文魚、魷魚、穴子、海膽魷魚、吞拿魚茸卷,與出邊餐廳不同的是壽司飯加入了赤醋,更突出刺身嘅鮮味。穴子丼(配湯和蒸蛋)$108,穴子的形態、口感好似鰻魚,但口感會比較薄,淋上醬汁會好鮮甜,加上灑上了芝麻就更加香。另外麵豉湯亦不是求其用粉沖嗰種,加入了香菇、白蘿蔔,提升了口感之餘,易更加香。至於蒸蛋有日本魚片、香菇、白果,蒸蛋仲好似布甸咁滑嘟嘟。飲一口綠茶🍵,茶味濃郁,令我非常之滿意🥰

飲一口綠茶🍵,茶味濃郁,令我非常之滿意🥰
2020-12-10
2020-12-06 29 瀏覽
唔食一排魚生,大胃就會好似道友咁周身唔聚財,行個街都會周身郁,咁啱經過呢間,上次喺尖沙咀食過覺得唔錯,原來佢喺新蒲崗有分店,入去頂癮先天氣凍,飲多啲抹茶暖個胃先上次食左口魚丼覺得正,今次試吓壽司先,一樣油香滿瀉如果唔鍾意薑同wasabi可以落order時要求拎走佢地上次冇食到拖羅,今次三個一齊上,新鮮又滿足三文魚set幾抵吓,但一樣啖啖肉鰈魚好爽口,但不失油香嗰種纏綿感覺胃弟原本想食鰻魚飯,但穴子穴特別啲,果然冇嗌錯,一樣咁惹味呢度比起尖沙咀空間感大啲,坐得舒服啲

天氣凍,飲多啲抹茶暖個胃先

火炙左口魚邊

上次食左口魚丼覺得正,今次試吓壽司先,一樣油香滿瀉

如果唔鍾意薑同wasabi可以落order時要求拎走佢地

吞拿魚三味壽司

上次冇食到拖羅,今次三個一齊上,新鮮又滿足

三文魚三味壽司

三文魚set幾抵吓,但一樣啖啖肉

鰈魚邊

鰈魚好爽口,但不失油香嗰種纏綿感覺

穴子丼

胃弟原本想食鰻魚飯,但穴子穴特別啲,果然冇嗌錯,一樣咁惹味

呢度比起尖沙咀空間感大啲,坐得舒服啲
2020-12-06
火炙左口魚邊
吞拿魚三味壽司
鰈魚邊
穴子丼
2020-12-03 29 瀏覽
十和田這個名字已經聽了很久,一直都想去吃吃看,終於有機會了。雜錦魚生飯: 魚生滿滿的愛在壽司飯面,份量超級多,一點都沒有將價就貨, 壽司飯已經調味, 不需要下壽司豉油。 有赤蝦🦐、 吞拿魚腩茸、玉子、 帆立貝、 太子、 三文魚子、魷魚、海膽、鯛魚🐟。 海膽、凡立貝也很讚👍🏻 另外叫了 火火三文魚腩壽司🍣, 三文魚腩不算是十分厚切,但是脂肪分布均勻,魚油四溢。 三文魚子軍艦,紫菜是脆的,光是這一點就值得給一個讚了。 吞拿魚茸小卷吞拿魚茸都算多,味香。

海膽、凡立貝也很讚👍🏻

三文魚子軍艦,紫菜是脆的,光是這一點就值得給一個讚了。

吞拿魚茸小卷

吞拿魚茸都算多,味香。

2020-11-28 47 瀏覽
晚餐想食壽司,又唔想太貴,呢一間$200左右一個晚餐set就啱晒我 budget la. 我叫咗一個壽司套餐。 一共有15件壽司。壽司飯是經過調味的,有高級壽司店感覺。 牡丹蝦壽司,牡丹蝦🦐 非常大隻, 非常鮮甜。 鯛魚、玉子、三文魚子、蟹子壽司 都做得唔錯, standard 以上。 海膽壽司用嘅海膽係細粒嘅海膽, 未至於牛奶般滑溜鮮甜,但絕對對得住呢一個價錢。 有六少件吞拿魚茸小卷, 可惜紫菜唔係好脆身。 象拔蚌壽司鮮甜爽脆,有驚喜。

我叫咗一個壽司套餐。

一共有15件壽司
壽司飯是經過調味的,有高級壽司店感覺。

牡丹蝦壽司,牡丹蝦🦐 非常大隻, 非常鮮甜。

有六少件吞拿魚茸小卷, 可惜紫菜唔係好脆身。

象拔蚌壽司鮮甜爽脆,有驚喜。

2020-11-22 60 瀏覽
之前食過已經覺得呢度既食材幾新鮮,食物既品質都唔錯:)星期日係中午既時份黎到,都有十多款不同配搭既套戲可以選擇~除左有壽司刺身外,仲有烏冬或者係鰻魚丼等既熟食選擇,款式甚多!!我地睇左陣都好快揀到食d咩~我哋分別要左壽司套餐$98同雜錦魚生飯$108:)每個set都有湯同蒸蛋~昆布味噌湯偏清唔太濃都ok~日式蒸蛋都幾滑:)我既壽司拼盤有十一件~其中三件係穴子卷=]最愛火炙壽司,魚脂特別豐盛!!!兩款軍艦壽司都唔錯,幾鮮味:)朋友既魚生丼都幾吸引,份量都唔少!!最後仲可以按自己喜歡既濃度,沖返杯抹茶嘆返啖~
之前食過已經覺得呢度既食材幾新鮮,食物既品質都唔錯:)

星期日係中午既時份黎到,都有十多款不同配搭既套戲可以選擇~

我地睇左陣都好快揀到食d咩~

我哋分別要左壽司套餐$98同雜錦魚生飯$108:)

每個set都有湯同蒸蛋~
昆布味噌湯偏清唔太濃都ok~

日式蒸蛋都幾滑:)

我既壽司拼盤有十一件~

其中三件係穴子卷=]

最愛火炙壽司,魚脂特別豐盛!!!

兩款軍艦壽司都唔錯,幾鮮味:)

朋友既魚生丼都幾吸引,份量都唔少!!

最後仲可以按自己喜歡既濃度,沖返杯抹茶嘆返啖~
2020-11-22 46 瀏覽
下午2點半捉緊了午市lunch set的尾巴😁,午市套餐選擇多元化,價錢豐儉由人,由$78至$198不等,我地就選擇了比較經濟實惠的套餐$98和$108。凡是套餐都配有湯和蒸蛋,麵豉湯味道很濃又不會太咸,茶碗蒸入口順滑,蛋味香濃,套餐真係好抵呀🤑。.午市壽司套餐💲98性價比很高,有共10件壽司,包括 穴子壽司卷3件、赤身壽司、三文魚子軍艦、蟹肉蟹膏軍艦、甜蝦壽司、油甘魚壽司、三文魚壽司、燒左口魚壽司。當中三文魚子非常鮮甜,味道持續停留口腔😋;蟹膏味道濃厚;燒左口魚油份好高,油香豐腴。壽司飯已有醬油調味,如果唔太重口味都唔需要額外再點豉油。.穴子丼💲108穴子約有6大片,將整個碗舖滿了,鰻魚汁都好多,壽司飯已有醬油調味,如果唔太重口味都唔需要額外再點豉油。
午市壽司套餐💲98

穴子丼💲108

2020-11-22
  • 午市壽司套餐
2020-11-21 26 瀏覽
我哋一家本身超鍾意食十和田。疫情期間,見屋企附近嘅新蒲崗分店晚市比平時少好多人,所以都會成日外賣自取,希望佢多啲生意,唔想佢執笠。今晚經過,特登買咗其中一個好好食嘅火炙左口魚裙邊丼。返到屋企,打開嘅時候發覺佢比平時嘅份量少左差唔多一半:飯又少,海膽有少,同埋唔係好新鮮,所以打電話去店舖問係咪落單有誤會。點知店員不停話不嬲份量係少,仲話"咁你想點?"其實我好心打電話嚟,只係想提醒你哋改善下啫。如果想你換或退錢嘅話,我就會親自落嚟啦。近排你哋啲嘢食嘅質素已經越嚟越差,我都嚟幫襯,係因為見到附近開咗間日本嘢食,排晒長龍,你哋就拍烏蠅,所以先嚟支持下。咁樣都俾人激一餐飽,以後唔使再食啦,多謝晒~

咁樣都俾人激一餐飽,以後唔使再食啦,多謝晒~

2020-11-21
5 分鐘 (外賣自取)
2020-11-20 25 瀏覽
今日同女友人黎左新蒲崗mikiki行下,發覺呢個商場仔都好多野行下,咁我地就順便係度醫肚啦。 我地發現佢呢度有十和田。。 我地之前係尖沙咀食過佢另一間分店, 都ok唔錯既。 咁今次我地就試買佢新蒲崗呢間分店啦。 今次我地叫左火炙左口魚邊井,海鮮井,竹莢魚刺身同埋炸雞件。 味道方面都同尖沙咀分店一樣幾好。 個火炙左口魚邊井就d魚生片就半生熟咁幾爽口鮮甜,撈埋d飯好有熟食既感覺。我個海鮮井就比滿滿幾新鮮魚生包圍住,由其後佢個海膽, 堅大份撈埋飯食超爽。跟住個竹莢魚刺身好特別,唔係點豉油食既,反而係要點佢秘制既酸汁食。 感覺好fresh好爽同開胃。最後食埋個炸雞件就兩口子岩岩好飽晒。。
今日同女友人黎左新蒲崗mikiki行下
,發覺呢個商場仔都好多野行下,咁我地就順便係度醫肚啦
。 咁今次我地就試買佢新蒲崗呢間分店啦
。最後食埋個炸雞件就兩口子岩岩好飽晒。。

2020-11-15
2020-11-20 33 瀏覽
在Molokai商場逛完看看有甚麼餐廳🍴發現有十和田 之前吃過尖沙咀店 覺得很不錯 所以就推薦朋友不如試上這間 朋友第一次吃~店裡人不算很多 有清靜的環境 燈光柔和店員幫我們量了體溫就安排了一張卡位給我地 都是由客人自行用手機掃QR code看菜單和點菜 可是我手機沒電 朋友手機網速很慢 店員很貼心 借出I pad給我們點食物👍🏻❣️我點了一碗香蔥吞拿魚腩丼 $118朋友點了一碗鰻魚飯 $98櫻花蝦牛油果三文魚卷$78 有6件😋😋😋香蔥吞拿魚腩丼裡面是吞拿魚腩蓉 脂肪比例剛好 每一口都是入口即溶 實在想一吃再吃 在上面淋上有wasabi我豉油 更能提升鮮味 超好吃👍🏻👍🏻👍🏻朋友的鰻魚飯 我嚐了少許鰻魚 味道很好 醬油配對軟滑的鰻魚肉👍🏻😍櫻花蝦牛油果三文魚卷 第一口吃覺得外面的蝦乾有點硬 然後吃到裡面的牛油果和三文魚肉 很搭的味道👍🏻 最後櫻花蝦的味道一直停留在嘴裡 這種味道很特別😋
在Molokai商場逛完看看有甚麼餐廳🍴

店裡人不算很多 有清靜的環境 燈光柔和