2019-03-10 55 瀏覽
十和田已經唔係第一次幫襯了 每次想念日本壽司就會嚟到尖沙咀十和田 除咗壽司全部都好新鮮之外 價錢好合理 地理位置亦都好方便 所以成日約朋友都會嚟呢一度 我最鍾意呢一度係可以用iPad落單 乜嘢都自己嚟 又可以慢慢睇 同埋可以分開好多次落單 食完幾件壽司再落單 每次嚟到我都會食咗呢一個前菜先蟹膏沙律🥗$68!!!每次同朋友嚟佢哋見到第一個反應都會嘩一聲 泛濫嘅蟹膏加蟹肉 下面嘅生菜係用嚟包住啲蟹膏食 非常清新既配搭呢個價錢真係非常之抵!壽司總括來講都好新鮮 即叫即做賣相亦都好精緻 左口魚壽司清爽 食完又不會覺得太油膩 松葉蟹壽司鮮甜 鍾意食蟹嘅朋友一定要試

每次嚟到我都會食咗呢一個前菜先
蟹膏沙律🥗$68!!!
呢個價錢真係非常之抵!

壽司總括來講都好新鮮 即叫即做

2019-03-09 68 瀏覽
今晚約了朋友到尖沙咀的「十和田」吃晚飯,地點十分方便,正正在金馬倫道的大街地鋪。走進餐廳,第一個感覺就是光線充足,再配搭日式的裝修,感覺很舒服。店員很快奉上熱水,然後自己再按個人喜好加上抹茶粉。餐廳利用iPad來點選菜式,感覺既新穎又環保。食物也有多個款式可以選擇,例如壽司拼盤、刺身、小食、丼飯等等。經過細心思量,我們覺得吃丼飯是最化算。燒明太子雞翼$38:我個人喜歡吃不需要自己拆骨的雞翼,放進口啖啖肉,而且有足料的明太子。平成卷$138:首先覺得賣相非常吸睛,但原來除了賣相,卷物內的吞拿魚魚腩茸好味得令人停不了口!三色丼$168:這個丼可算是最高性價比!可以一次過吃三款優質食物,分別是蟹肉蟹膏丼、吞拿魚魚腩茸丼,最吸引我的就是海膽刺身飯!海鮮丼$198:入面有大大的刺身海蝦,非常鮮甜!還有那爽甜的帶子刺身,的確好正,入面還有我喜歡的海膽!今晚能夠和朋友享受輕鬆時光之余,又能夠享受這高質的美食,真可說是人生一大樂事!

經過細心思量,我們覺得吃丼飯是最化算。

2019-03-08 53 瀏覽
星期六喺尖沙咀行街去到夜晚時分行到加連威老道,見到呢間之前喺報紙雜志經常睇到嘅壽司店,因為當時只係六點幾唔使等位,於是我就同朋友入去試一試一坐低店員就提供一部平板電腦俾我哋點菜,方便過平時其他壽司店要叫店員過嚟先落到單叫咗一個三文魚三食+一個活鮑魚壽司,一食落口嘩左一聲,活鮑魚非常新鮮,完全比得上之前喺日本食高級壽司嘅質素,我朋友見我食得咁滋味之後自己叫多咗一件,佢都非常欣賞由於早食晚飯嘅關係其實我唔算太肚餓於是就叫左一個吉列蠔烏冬做結尾,佢哋嘅吉列號係配上日本炸串酸酸甜甜嘅醬汁,非常開胃!而且烏冬都做得非常彈牙!結果買單同我朋友食咗$400都唔使,CP值超高!

結果買單同我朋友食咗$400都唔使,CP值超高!
2019-03-08 65 瀏覽
地點非常方便嘅日式餐廳,地鐵站一出行5分鐘已經見到,一入到去,餐廳好寬敞,其實係舒服嘅,不過餐廳會盡量fill in某一個corner,所以客人與客人之間嘅空間咁就唔算好大。嘢食方面,佢以壽司同丼飯做主打,客人可以用iPad慢慢睇慢慢落單。好欣賞佢嘅餐具,好精緻好高雅,令人見到心情都開心啲。我哋今晚叫咗明太子雞翼,唔會太辣,唔會太肥膩, $38好抵食。跟住叫咗個三色丼有海膽、吞拿魚茸同埋蟹膏蟹肉。另外在叫咗個海鮮丼同平成卷。今晚我哋叫嘅嘢食裏面,食材都好相類,不過勝在夠新鮮。

好欣賞佢嘅餐具,好精緻好高雅,令人見到心情都開心啲。

跟住叫咗個三色丼

有海膽、吞拿魚茸同埋蟹膏蟹肉。

另外在叫咗個海鮮丼同平成卷。
今晚我哋叫嘅嘢食裏面,食材都好相類,不過勝在夠新鮮。
2019-03-07 43 瀏覽
朋友相聚想吃日本菜,想起十和田的價錢在尖沙咀來說十分相宜,便再次到訪。每次必點的刺身沙律,分量十足,角切刺身被堆成一個小山,有蟹子、八爪魚、三文魚、油甘魚、立魚等等,配上沙律菜,伴着芝麻醬,是個豐富出色的開胃菜。點了一個貝類壽司拼盤,包括赤貝、榮螺、馬刀貝、象拔蚌、帶子,最驚喜的還有鮑魚。明太子雞翼是新鮮即炸的,隻隻脹卜卜,釀入滿滿的明太子,香口惹味,是個不錯的小食。炸蠔的外皮很薄,炸得金黃,生熟程度剛好, 10分推薦。

每次必點的刺身沙律,
分量十足,角切刺身被堆成一個小山,
有蟹子、八爪魚、三文魚、油甘魚、立魚等等,
配上沙律菜,伴着芝麻醬,是個豐富出色的開胃菜。

點了一個貝類壽司拼盤,
包括赤貝、榮螺、馬刀貝、象拔蚌、帶子,最驚喜的還有鮑魚。

明太子雞翼是新鮮即炸的,
隻隻脹卜卜,釀入滿滿的明太子,香口惹味,是個不錯的小食。

炸蠔的外皮很薄,炸得金黃,生熟程度剛好, 10分推薦。
2019-03-06 55 瀏覽
今日去尖沙咀十和田食日本菜,知道他的手握壽司多選擇又新鮮。先叫兩款,火炙芝士熟蝦和鰻魚,鰻魚$28好厚肉,唔多骨,燒得好香,面頭有啲脆口,配上綠茶,清一清口感,自己多少隨意落綠茶粉。店員不時協助加水,如枱面有位時,會放上一整壼水,可自行加水,夠方便。到試芝士熟蝦$15,芝士蝦呢個味道好夾,略嫌芝士燒到未夠熔。三文魚三味壽司$38三件和特大甜蝦壽司$38,特大甜蝦壽司超彈牙,鮮甜,三文魚三味都很新鮮,厚切,刺身面夠光澤,旁邊山葵和薑絲面,口味配搭不錯,薑絲帶來新鮮感。還點了唐揚炸雞烏冬$78,烏冬彈牙,雞肉脆身夠嫩。原來唔止手握壽司好食,還有熱食都好好食。
今日去尖沙咀十和田食日本菜,知道他的手握壽司多選擇又新鮮。

先叫兩款,火炙芝士熟蝦和鰻魚,

鰻魚$28好厚肉,唔多骨,燒得好香,面頭有啲脆口,
蒲燒鰻魚(一件)

火炙芝士熟蝦
三文魚三味壽司(三件)

還點了唐揚炸雞烏冬$78,烏冬彈牙,雞肉脆身夠嫩。
唐揚炸雞湯烏冬

原來唔止手握壽司好食,還有熱食都好好食。
2019-02-17
蒲燒鰻魚(一件)
火炙芝士熟蝦
三文魚三味壽司(三件)
唐揚炸雞湯烏冬
2019-03-06 72 瀏覽
有朋友一直想試呢間十和田總本店,但約極都約唔到時間。呢日我咁啱經過,就率先為佢試吓味。餐廳地方好寬敞,裝修帶日式味道。呢度採取電子落單,每枱客人都會有一部ipad嚟睇menu+落單,好方便。午餐有好多選擇,包括魚生飯、各款丼飯、壽司拼盤、烏冬等等。午餐通常都會跟埋蒸蛋同味噌湯。見到個穴子丼,覺得好新奇,就點咗。餐廳每枱客人除咗比ipad之外,仲會比壺熱水。我等餐嘅時候就沖下抹茶飲~味噌湯(跟餐)味噌湯好飲呀,好足料。蒸蛋(跟餐)蒸蛋好滑,好濃蛋香味,亦都係好足料,有蟹柳、菇、鳴門卷喺入面。穴子飯($108)原來穴子就姐係星鰻,鰻魚嘅一種。樣係同平時嘅鰻魚差唔多,味道、口感都係。穴子燒得好入味,而燒汁令味道更豐富。仍然保留住魚嘅肉汁,而且非常新鮮!質素、服務、價錢嚟講都唔錯,大家都不妨嚟試下~

餐廳地方好寬敞,裝修帶日式味道。
見到個穴子丼,覺得好新奇,就點咗。

味噌湯(跟餐)
味噌湯(跟餐)
味噌湯好飲呀,好足料。
蒸蛋(跟餐)
蒸蛋(跟餐)
穴子飯
穴子飯($108)
穴子燒得好入味,而燒汁令味道更豐富。
仍然保留住魚嘅肉汁,而且非常新鮮!

質素、服務、價錢嚟講都唔錯,大家都不妨嚟試下~
穴子飯
2019-03-05 72 瀏覽
行開係金馬倫道。見到十和田。之前都聽過話食料新鮮,咁就去試試。星期四晚算多人。等了大約數分鐘就入座等位時候見到好多細細支梅叫酒。都多款式,坐下來,地點環境都唔錯,最緊要乾淨,舒服😌之後店員不是比餐牌,係比ipad落單,自己選好之後就好似圖片中一樣,今次想試試超証壽司拼盤及三文魚子,😊😊😊😊價錢及所以都清楚就自己落單。先吃至愛海膽。分量多,鮮甜海膽浴入口裏,壽司飯粒粒分明三文魚子都好出色,每粒都溶入我口中,所以都另外叫多一碟,吞拿魚都要特別講。入口即溶。所有食品都新鮮。蒸蛋及湯吃清。好滿足的一餐
等位時候見到好多細細支梅叫酒。都多款式,
坐下來,地點環境都唔錯,最緊要乾淨,舒服😌

2019-02-28
5 分鐘 (堂食)
2019-03-04 66 瀏覽
好耐之前行過尖沙咀見到呢間十和田總本店,見到入面坐滿晒人,所以一直都好想入去食。今日lunch 行過呢度,嘩趁仲早入面無咩人就入去食啦!Lunch menu 好多選擇,價錢都係$98-$138不等,尖沙咀日本野黎講算可以。我叫咗個$98壽司set, 嘩有好多件壽司🍣仲有麵豉湯!三文魚壽司夠肥,食落都唔錯喎火灸左口魚係我最愛,燒得好香,魚油味一流。原條鰻魚壽司更加係正,醬汁好入味呢,佢真係好長好長,好滿意。個人黎講覺得整體口感都唔錯,lunch set 的壽司盛係最抵食。

我叫咗個$98壽司set, 嘩有好多件壽司🍣仲有麵豉湯!

三文魚壽司夠肥,食落都唔錯喎

火灸左口魚係我最愛,燒得好香,魚油味一流。

2019-02-21
2019-02-26 71 瀏覽
<好正既日本丼飯>🇯🇵🍚呢間喺金馬倫道既十和田 其實成日經過。 但有時夜晚就約左其它野食 lunch又要排 😂 今日難得 tea時間經過冇乜人就黎試下 原來佢可以 ipad點野食 有丼飯 小食 壽司 刺身等等 🐟 都幾方便 入面環境舒服 主要長枱櫈 仲有 d對住 bar枱 既位置 可以見到師傅整野食😃🍴黑松露鯛魚丼 🍚(配味噌湯 蒸蛋) 🥚 108 蚊首先佢既蒸蛋好香滑 水份落得比例好好 而且落足料 入面有蟹柳 冬菇🦀 🍄日本魚蛋 仲有白果添😍 味噌湯 有好多油條 除左有麵豉香味外 仲加添左軟林既口感 😃 鯛魚上枱放得好靚 都幾多塊 厚度適中 鯛魚魚肉比較厚實 有少少肉筋連住既感覺 魚味唔算濃 主要係口感 所以佢落左 d葱花 酸薑 wasabi 甜粉(紅色嗰 d ) 增加魚同飯既香味 😆 而飯係日本飯 口感偏軟熟 落 d豉油 已經好正🐟#日本菜 #丼飯 #鯛魚 #壽司 Score 平均分 <7.5/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性

<好正既日本丼飯>🇯🇵🍚

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#十和田總本店
尖沙咀 金馬倫道42 號華懋金馬倫中心地下
~~~~~~~~~~~~
2019-02-26
2019-02-26 107 瀏覽
香港人特別喜愛日本菜, 我也不例外。基本上刺生壽司用料一定要新鮮,現在太多食物安全的問題。海貝壽司拼盤 很抵食,貝類壽司比較少見超特選壽司拼盤 有湯跟蒸蛋, cp值最高刺身沙律x 2 一叫再叫encore 之選海鮮丼 起碼有七種材料,十分豐富燒明太子雞翼 每一隻都漲卜卜吉列生蠔 朋友一邊吃一邊爆汁炸雞件 新鮮熱辣整體餐廳環境很有日本風情,明亮潔淨。是個吃壽司的好地方, 但若有不吃生的朋友可能要注意,Menu 上大多都是壽司。我們四位都是壽司fans, 就沒有此concern~

海貝壽司拼盤 很抵食,貝類壽司比較少見

超特選壽司拼盤 有湯跟蒸蛋, cp值最高

刺身沙律x 2 一叫再叫encore 之選

海鮮丼 起碼有七種材料,十分豐富

燒明太子雞翼 每一隻都漲卜卜

吉列生蠔 朋友一邊吃一邊爆汁

炸雞件 新鮮熱辣

• 燒明太子雞翼
  • 海鮮丼
  • 吉列生蠔
  • 蒸蛋
2019-02-26 129 瀏覽
Sat at the counter. Very cramped and we could not remove or turn off the ipad that is used to place orders. Very annoying eating while staring at the ipad screen. Need to make our own tea, the hot water took up more space. Ordered sashimi rice bowl. Most of the ingredients were ok but the sea urchin was off. I had one bite and a strong and unpleasant odor came up my nose. Even my friend smelt it when I talked. Felt nauseous for the rest of the day. I didnt finish the rest of the meal and immediately left. Told the staff and while paying the manager made up an excuse that it was the lid of the uni container and not the uni itself which was fresh. How does that help?! So now it’s not spoilt but dirty?? Will never come back.
2019-02-22
2019-02-24 198 瀏覽
朋友想食日本菜,介紹佢來十和田,價錢中等,勝在魚生材料新鮮,又多款選擇。而且座位舒適,以和式的裝潢,地方很大。Menu 在tablet直接下單 ,簡單方便!有壽司、炸物、丼、拼盤、刺身等,很容易用。單點壽司點了玉子$12及火炙左口魚邊壽司$32,所有壽司都由師傅手握新鮮製造,而且很快上菜!玉子夠大塊,甜甜地,唔會煮到好老身。最喜愛左口魚邊壽司$32,火炙完令魚油迫出,魚香味更濃。再點了新鮮活鮑魚$59,口感好滑,好爽脆,不過刺身食法原來帶唔出鮑魚鮮味。主食點了北海道帆立貝松葉蟹丼$138,原來仲有三文魚籽,餸飯很好吃,鮮甜!帆立貝則好厚身,同樣很鮮甜!松葉蟹肉同樣出色,蟹味濃,份量多,大大啖的松葉蟹肉!小食點了炸明太子雞翼,外脆內軟,炸雞翼拆骨$38,釀了明太子,漲卜卜足料,少少辛辣,

而且座位舒適,以和式的裝潢,地方很大。

活鮑魚刺身

最喜愛左口魚邊壽司$32,火炙完令魚油迫出,魚香味更濃。

火炙左口魚邊壽司

活鮑魚刺身

帆立貝則好厚身,同樣很鮮甜!

松葉蟹肉同樣出色,蟹味濃,份量多,大大啖的松葉蟹肉!

明太子雞翼

明太子雞翼
玉子壽司
北海道帆立貝松葉蟹丼
2019-02-22 78 瀏覽
今日同個靚女同事嚟咗呢度食lunch12點左右來人唔算多環境好寬敞同乾淨、典型日式餐廳嘅設計好舒服自座點餐機夠方便套餐跟嘅茶碗蒸蛋同味噌湯蒸蛋好滑、裡面好足料有白果、蟹柳、冬菇同魚肉片點完一陣上菜都好快手同事叫咗火炙左囗魚丼、仲有埋海膽正呀!試咗d左口魚微微咁燒過果然特別香口、油脂非常豐富D醋飯都煮得啱啱好粒粒分明我叫的壽司定食!呢個套餐好抵只係$98已經有大大條穴子同海膽火炙左囗魚d油脂真係好香呀海膽、蝦同帶子全部都好鮮甜穴子都燒得好香口
今日同個靚女同事嚟咗呢度食lunch
12點左右來人唔算多

環境好寬敞同乾淨、典型日式餐廳嘅設計
好舒服

自座點餐機
夠方便

套餐跟嘅茶碗蒸蛋同味噌湯
蒸蛋好滑、裡面好足料有白果、蟹柳、冬菇同魚肉片

點完一陣上菜都好快手

同事叫咗火炙左囗魚丼、仲有埋海膽
正呀!
試咗d左口魚
微微咁燒過果然特別香口、油脂非常豐富
D醋飯都煮得啱啱好粒粒分明

我叫的壽司定食!呢個套餐好抵
只係$98
已經有大大條穴子同海膽

火炙左囗魚d油脂真係好香呀
海膽、蝦同帶子全部都好鮮甜
穴子都燒得好香口

• 海鮮丼
  • 壽司拼盤
2019-02-22 58 瀏覽
偶爾想食好啲,又唔想諗咁多食乜食乜,食丼飯就最適合🐵十和田一向企理乾淨,地方光猛明亮。午餐有唔同嘅套餐,包括茶碗蒸同味噌湯。茶碗蒸有冬菇、鳴門卷、蟹柳同白果,蒸得好滑,高湯味香又濃。味噌湯都好豐富,又唔會太鹹。朋友聽我食過穴子丼,就點咗佢。穴子比較薄身,但燒得好香,微微嘅焦香味,配上甜身嘅燒汁同芝麻粒,更顯香口。我就點咗黑松露鯛魚丼,鯛魚清新而且肉身緊緻,微微爽口。上面放上咗黑松露醬同油,令成個丼飯更豐富,加埋醋飯,唔會膩得嚟又有幾重味道。
偶爾想食好啲,又唔想諗咁多食乜食乜,食丼飯就最適合🐵

十和田一向企理乾淨,地方光猛明亮。