難得有個空閒既星期日🤣黎尖沙咀行陣街同隻豬嘆下日本野啦☺️平成卷呢個人氣招牌既平成卷物以吞拿魚蓉及青瓜既爽口鮮味內餡再用滿滿吞拿魚蓉及兩色海膽鋪喺飯卷頂🤩食得又睇得🤤🤤櫻蝦牛油果三文魚卷以牛油果及三文魚粒配合既卷物滿滿櫻花蝦鋪喺飯卷表面🦐🤤帶出啖啖牛油果香三文魚鮮味之餘🤤亦不失微微櫻花蝦鹹香🦐😋味噌牛肉飯配合洋蔥蔥花等炒香既味噌牛肉🤤🥩經汁煮炒香既牛塊更為嫩滑Juicy之餘更帶出啖啖鹹香及濃郁牛香🤤🥩配飯拌食一流🤤🍚火炙壽司拼盤以火炙芝士蝦、火炙三文魚、火炙左口魚邊等五味組合而成既火炙壽司拼盤款款都各有千秋各有其獨特風味🤤🍣炸雞件炸雞沾上份量剛好既炸粉食落唔會太厚粉之餘😋炸得剛剛好唔會太過燶乾哂身☺️食落肉質都算滑嫩Juicy的😋🐔海膽手卷以一流脆身紫菜包卷住飯量合同埋主角新鮮海膽既手卷每口都帶出啖啖海膽鮮味🍣🤤
難得有個空閒既星期日🤣

經汁煮炒香既牛塊更為嫩滑Juicy之餘
更帶出啖啖鹹香及濃郁牛香🤤🥩
配飯拌食一流🤤🍚

火炙壽司拼盤
以火炙芝士蝦、火炙三文魚、
火炙左口魚邊等五味組合而成既火炙壽司拼盤

包卷住飯量合同埋主角新鮮海膽既手卷
每口都帶出啖啖海膽鮮味🍣🤤
2020-10-25
2020-10-25 261 瀏覽
今日行開尖沙咀,經過見到幾多人食,所以入去試下,我同女朋友都鐘意食海膽,見到有個海膽丼,價錢好似$260左右,見圖好吸引,所以叫左一個share, 果然無令我地失望,海膽好甜同新鮮,嘅份量好足夠,鋪滿個飯面,而飯嘅量不是太多,感覺海膽多過飯,啲飯已經有豉油調味,基本上就咁食已經好滿足,鐘意食海膽嘅朋友可以一試另外仲叫刺甜蝦三文魚刺身,松葉蟹壽司,火炙帶子壽司,刺身都新鮮嘅,但驚喜就無咁大,埋單約$500,環境服務正常,掃QR code落單,有加一。

海膽丼

另外仲叫刺甜蝦三文魚刺身,松葉蟹壽司,火炙帶子壽司刺身都新鮮嘅,但驚喜就無咁大,埋單約$500,環境服務正常,掃QR code落單,有加一。
2020-10-21
[#日本美食].係尖沙咀做完野,好想食日本野點算好?約埋朋友去十和田嘆番個日本直送魚生、刺身,滿足一下食慾先~午餐set 都有好多選擇架,是日精選左新鮮刺身魚生飯 + 壽司雜錦併盆定食,魚生飯份量十足,飯面舖滿粒粒新鮮味美嘅多款魚生,有肥美嘅三文魚、油甘魚、劍魚裙邊、tuna ...等等,再加上粒粒晶瑩透亮嘅蟹籽,啖啖都咁鮮味爽口!.而壽司雜錦併盆有多款唔同新鮮食材如三文魚、油甘魚、tuna 拿魚、甜蝦、墨魚、蟹肉同鰻魚卷, 壽司飯用咗醬油飯底,壽司唔洗點醬油都好入味,再加埋茶蒸蛋同味噌湯,大滿足!!@十和田 ———————————————— 十和田總本店地址: 尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下 ————————————————
[#日本美食]

係尖沙咀做完野,好想食日本野點算好?

約埋朋友去十和田嘆番個日本直送魚生、刺身,滿足一下食慾先~

再加埋茶蒸蛋同味噌湯,大滿足!!

2020-10-12
2020-10-19 269 瀏覽
𝟸𝟶𝟸𝟶 𝙾𝚌𝚝 好耐無食過日本野喇 🤤今日咩日子?老公話同我2個人食個Lunch 🤔好耐無食過呢間喇 , 佢好多午餐我都食過👍🏻無論刺身壽司🍣, 定係熱食, 每次都有驚喜今日黎到, 咩都想食, 就黎個超足料丼啦海鮮丼 $198飯係醬油飯, 就咁食已經好好食再加試新鮮又大件既刺身 🤤🤤 食唔停口 份量勁大, 其實兩個女仔都應該夠食~三色丼 $188十和田既特色招牌 分別係蟹肉蟹膏、海膽同埋蔥吞拿魚蓉份量超多, 再配上醬油飯兩個餐都配埋麵豉湯同蒸蛋 雖然係配菜, 但一d 都唔馬虎, 好好食~OMG, 係太耐無放肆既關係? 我食左好多啊 🙈🙈哈哈, 期待老公幾時再帶我去食好野
𝟸𝟶𝟸𝟶 𝙾𝚌𝚝
好耐無食過日本野喇 🤤
今日咩日子?老公話同我2個人食個Lunch 🤔

好耐無食過呢間喇 , 佢好多午餐我都食過👍🏻
無論刺身壽司🍣, 定係熱食, 每次都有驚喜
今日黎到, 咩都想食, 就黎個超足料丼啦

海鮮丼 $198
飯係醬油飯, 就咁食已經好好食
再加試新鮮又大件既刺身 🤤🤤 食唔停口
份量勁大, 其實兩個女仔都應該夠食~

三色丼 $188
十和田既特色招牌
分別係蟹肉蟹膏、海膽同埋蔥吞拿魚蓉
份量超多, 再配上醬油飯

兩個餐都配埋麵豉湯同蒸蛋
雖然係配菜, 但一d 都唔馬虎, 好好食~

OMG, 係太耐無放肆既關係? 我食左好多啊 🙈🙈
哈哈, 期待老公幾時再帶我去食好野

2020-10-18 196 瀏覽
之前一直想試間三色丼好耐,因為見到網上啲圖好吸引 好似好靚咁 所以今次就黎試下😋 店舖裝修風格文青舒服 以木色調來作大主調。三色丼 $188分別有蔥吞拿魚腩蓉丼,海膽丼蟹膏蟹肉丼。 上到枱非常吸精😍 擺盤幾靚! 先食左蔥吞拿魚腩蓉丼 味道同平時食既差不多 蔥味都算出 而飯本身就已經係醬油飯 所以都唔係太需要加太多醬油。海膽鮮甜creamy 又覺得ok喎🥰蟹膏蟹肉丼 好重蟹膏味 一啲都唔會太咸! 蟹肉都正常既。櫻花牛油果三文魚卷 $78呢個又覺得幾好食 😋 櫻花蝦既味道超出 但食食下又唔會太乾 因為裏面仲有牛油果同三文魚 牛油果唔會太👌🏼

三色丼 $188

櫻花牛油果三文魚卷 $78
好似好出名,餐廳都有唔少人排隊。book左枱就唔使排枱面冇餐牌,係憑掃描QR code下單。1.蟹膏沙律一上碟真係嚇親。係咪癡左線,成碟都係蟹肉同埋蟹膏!蟹肉食極都有,份量足料到離譜。菜式應該叫做蟹肉蟹膏生菜吧。蟹肉也算鮮,蟹膏也香。然而成碟食就會覺得越食越鹹,建議3-4人食會好d。2.火炙魚生飯餐牌寫係季節限定有好多魚生,份量照樣好有保證。大部份魚都係燒至半生熟,例如三文魚、吞拿魚、蝦、魷魚、帶子等。三文魚同吞拿魚出奇鮮美好驚喜。三文魚子同出面食嘅味道有d唔同,感覺本身的魚腥味較淡,但多了種鮮味。鰻魚薄身好易入口。個別的魚有更強火炙味,又絕對唔會燒焦,恰到好處。飯主要帶甜味及微酸,非常開胃。飯量之多足夠兩女士吃有餘。3.三色丼三色丼分別有蟹肉蟹膏、海膽、吞拿魚蓉。海膽也算鮮味,配飯一流。而海膽飯面有一些紅色砂糖,中和海膽鹹味,呢一下反而係精髓。蟹肉比起之前沙律的蟹肉明顯更鮮。吞拿魚蓉味道亦好好,而且飯面夾著一塊紫菜襯托單一嘅吞拿魚味令味道變得更豐富。但比較可惜係幾樣野都比較膩,加上叫左蟹膏沙律,膩上加膩。呢d同餐廳冇關。整體食物質素及份量都絕對係中上,勝價比高。然而不足嘅係兩個飲上菜
好似好出名,餐廳都有唔少人排隊。book左枱就唔使排
枱面冇餐牌,係憑掃描QR code下單。

1.蟹膏沙律

2.火炙魚生飯
火炙魚生飯

餐牌寫係季節限定

3.三色丼
三色丼

整體食物質素及份量都絕對係中上,勝價比高。然而不足嘅係兩個飲上菜時間好近,完全食唔切,凍晒。呢一樣係幾致命。只能逐d落單先得。另外,枱亦都好細。椅子下則有欖可以擺袋。
2020-10-17
火炙魚生飯
三色丼
2020-10-16 137 瀏覽
每次黎到呢間,我都一定會叫海鮮丼,因為CP值高💗今次亦都唔例外海鮮丼 $198黑醋飯個味道剛好,唔會好酸,個蛋甜味適中,吞拿魚蓉口感香滑,凡立貝好鮮甜,厚切油甘魚好肥美,海膽食落香甜,仲有我最愛嘅三文魚籽,份量都多,好滿足😋火炙魚生飯 $138呢個系秋季限定,而且好豐富,絕對系抵食推介👍🏻有三文魚腩,凡立貝,油甘魚,吞拿魚腩,星鰻,牡丹蝦,魷魚,仲有左口魚裙邊同三文魚子,用火槍燒過後,半生熟嘅魚生食落有火炙香味,口感甚佳

海鮮丼 $198

火炙魚生飯 $138

2020-10-15 5908 瀏覽
環境:👍👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍😍影相:📸📸📸📸📸Encore:98%📝進入前要度體溫 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖過左8號風球,係屋企Stay 左一日今日終於又可以出動啦肥🐑提議食壽司諗左一陣,我地不約而同講「十和田」!價錢平民又高質,當然會令人不斷想回頭啦🙆‍♀️.🔸牛油果壽司 $15牛油果壽司看似簡單但係口感真係不得了😍綿密幼滑嘅牛油果配上鹹香漬飯團,真係好正😘。🔸三文魚三味 $38次次到十和田,肥🐑必定嗌佢一set三款,有芥辣,薑絲同火炙三味都只係$38,性價比超高🙈三文魚軟綿鮮甜,紅白紋交替清晰,食得出嘅「鮮」.🔸蔥吞拿魚腩 $22幼滑香滑嘅吞拿魚蓉加上香蔥碎提鮮綿綿口感又有魚香🥰.🔸吉列炸蝦卷 $78炸至金黃色嘅超吉列蝦用漬飯包裹住外圍塗上滿滿一層蟹籽集柔軟,爽脆於一身🤣.🔸吉列炸蝦烏冬 $88天婦羅炸粉厚又酥脆中間嘅蝦先會又嫩又滑😋配上煙韌彈牙嘅烏冬仲有海帶做點綴提鮮😘.🔸火炙芝士蝦微微嘅焦香撞上半溶車打芝士令人又愛又恨呀🙈.🔸蒸蛋 $28日式蒸蛋真係好正!細細嘅茶杯,裝住柔軟滑溜嘅蒸蛋蛋香味十足,好似掘寶藏咁,每羹都有驚喜🥰
環境:👍👍👍👍👍
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
過左8號風球,係屋企Stay 左一日
今日終於又可以出動啦
肥🐑提議食壽司
諗左一陣,我地不約而同講「十和田」!
價錢平民又高質,當然會令人不斷想回頭啦🙆‍♀️

🔸牛油果壽司 $15
牛油果壽司看似簡單
但係口感真係不得了😍
綿密幼滑嘅牛油果
配上鹹香漬飯團,真係好正😘

🔸三文魚三味 $38
次次到十和田,肥🐑必定嗌佢
一set三款,有芥辣,薑絲同火炙三味
都只係$38,性價比超高🙈
三文魚軟綿鮮甜,紅白紋交替清晰,食得出嘅「鮮」

🔸蔥吞拿魚腩 $22
幼滑香滑嘅吞拿魚蓉
加上香蔥碎提鮮
綿綿口感又有魚香🥰

🔸吉列炸蝦卷 $78
炸至金黃色嘅超吉列蝦
用漬飯包裹住
外圍塗上滿滿一層蟹籽
集柔軟,爽脆於一身🤣

🔸吉列炸蝦烏冬 $88

🔸火炙芝士蝦
微微嘅焦香撞上半溶車打芝士
令人又愛又恨呀🙈

🔸蒸蛋 $28
日式蒸蛋真係好正!
細細嘅茶杯,裝住柔軟滑溜嘅蒸蛋
蛋香味十足,好似掘寶藏咁,每羹都有驚喜🥰

2020-10-14
午餐
2020-10-14 172 瀏覽
午飯時間去了尖沙咀這間十和田總本店食午餐,平時經過都見佢坐滿人,似乎都幾受歡迎。午市時餐廳以和風丼為主,除了有刺身類亦有豬牛雞等,款式都算多。午市套餐全部都配上茶碗蒸及麵豉湯,蒸蛋裏面有些蟹柳、白果及菇等,非常幼滑。穴子丼穴子魚其實同鰻魚是親戚,而穴子就是海魚,而鰻魚則是淡水魚,肉質方面穴子較薄,而且很嫩滑,反之鰻魚則較結實彈牙。兩者比較穴子味道較鮮甜。叉燒烏冬配壽司烏冬爽口彈牙,份量十足,叉燒有兩片,肉質嫩腍。壽司方面有六件不同款式,三文魚、帶子、吞拿魚等等,全部壽司飯細細件,唔怕食飯食飽,而且刺身大件包裹著壽司飯,味道方面,刺身新鮮,其中三文魚、帶子鮮甜爽口。

穴子丼

叉燒烏冬配壽司

2020-10-14 191 瀏覽
今日有位食家同事帶我們去食好野,聽說這間日式餐廳出名丼飯。當然要試下啦餐廳環境乾淨企理,面積不算大,幸運地我們不用等位。餐牌用手機掃QR code下單,環保方便另每枱有抹茶粉自己加且有加一收費。我們點了:甜蝦丼(包蒸蛋+湯)$128 - 有成12隻大大隻甜蝦舖滿一個碗,十分沖擊視覺甜蝦鮮甜,丼飯大大碗,超正午市壽司(包湯)$98 - 我將三文魚壽司轉了蛋壽司。壽司有11件,每款都好食有質素壽司飯不會一夾即散雜錦魚生丼(包蒸蛋+湯)$108 - 大大碗丼飯賣相吸引魚生新鮮好足料抵食蒸蛋好滑,湯不會死咸,好飲今次食家同事真的無介紹錯哦

另每枱有抹茶粉自己加
且有加一收費。

我們點了:
甜蝦鮮甜,丼飯大大碗,超正

午市壽司(包湯)$98 - 我將三文魚壽司轉了蛋壽司壽司有11件,每款都好食有質素
壽司飯不會一夾即散

雜錦魚生丼(包蒸蛋+湯)$108 - 大大碗丼飯賣相吸引
魚生新鮮好足料

蒸蛋好滑,湯不會死咸,好飲
今次食家同事真的無介紹錯哦

午市壽司

甜蝦丼

雜錦魚生丼
2020-10-07
2020-10-13 153 瀏覽
尖沙咀嘅日本嘢雖然好多 驚伏就揀老字號🙌🏻禮拜六日嘅晏晝都唔使等位✨❣️海鮮丼 $198🍣 好多人推薦嘅呢款丼 性價比係幾高👅佢嘅料鋪到滿曬 每款都比得幾多🥺💕一次過試到晒好多食材 有蔥吞拿魚腩 帆立貝 虎蝦 三文魚子 玉子 同油甘魚🐟🐠最特別係佢啲飯用咗赤醋撈 所以會比平時香😌入面令我最驚喜係海膽!又多又鮮甜出面好多都好孤寒🙈二百幾蚊都得細細督🥺呢個配搭啱晒選擇困難症 我全都要👅❣️吉列炸蝦烏冬 $88🍤烏冬煙韌有口感 湯係classic嘅甜醬油湯底(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)呢個組合點都唔會唔好食!!😹不過炸蝦先係主角 炸粉好鬆脆 完全唔厚粉而且份量都唔少 cp值唔錯😚聽講佢平日嘅lunch set仲正 喺尖沙咀附近返工嘅可以試吓🥰
尖沙咀嘅日本嘢雖然好多 驚伏就揀老字號🙌🏻

不過炸蝦先係主角 炸粉好鬆脆 完全唔厚粉
而且份量都唔少 cp值唔錯😚

• 海鮮丼
2020-10-13 114 瀏覽
平時行過呢度都會見倒好多人排隊,所以一直都冇試過,今次見倒冇人排隊就即刻衝左入去一入到去就係野飲櫃,有sake同好多日本直送嘅果汁,汽水。呢度落單係自助落單,自己scan qr code落。兩點幾仲有午市套餐,所以我地就揀左兩個set喇。個餐包埋湯同蒸蛋,個蒸蛋真係好足料,每一啖都有餸嫁!三文魚親子丼我真係超鐘意食三文魚,所以又點小得三文魚丼阿!三文魚粒粒都係厚切而且係冇根嫁,中間仲好多魚籽。不得不提嘅係,裏面嘅飯調左味之餘中間仲有紫菜同三文魚鬆,真係好有心機嘅一個飯丼!刺身拼鰻魚飯呢個一個餐滿足左我兩個願望,有得鰻魚飯之餘又有得食刺身啲刺身又厚又新鮮,每一啖都好滿足。而鰻魚飯就細細個,不過都好夠飽

一入到去就係野飲櫃,有sake同好多日本直送嘅果汁,汽水。

呢度落單係自助落單,自己scan qr code落。
兩點幾仲有午市套餐,所以我地就揀左兩個set喇。

個餐包埋湯同蒸蛋,個蒸蛋真係好足料,每一啖都有餸嫁!

三文魚親子丼
我真係超鐘意食三文魚,所以又點小得三文魚丼阿!
三文魚粒粒都係厚切而且係冇根嫁,中間仲好多魚籽。

刺身拼鰻魚飯
呢個一個餐滿足左我兩個願望,有得鰻魚飯之餘又有得食刺身

刺身又厚又新鮮,每一啖都好滿足。
而鰻魚飯就細細個,不過都好夠飽

十和田嘅裝橫好有日本風格,但相對上舒服好多,因為呢到無日式果種壓迫感,坐得相對上都好闊落。十和田嘅壽司同同卷物等都用左赤醋飯,同一般食開嘅壽司飯好唔同,除左口感一流嘅珍珠米外,飯粒仲呈現醬油嘅色澤,確係不同。🔷三文魚三味壽司 💰38三味為火炙三文魚、三文魚配薑蓉、三文魚配山葵。三文魚肥美得黎切得都幾厚身,好有三文魚果種油脂口感同香氣。表面火炙左嘅就另一滋味,咬開一半係半生熟嘅3文魚,即系上半部係熟左,下半部則是魚生三文魚,好正。🔷赤蝦壽司(一件)💰38赤蝦同樣好新鮮,基本上十和田嘅刺身都好靚同鮮,應該同食材每天空運到港有關,經處理後更勝一籌。🔷火炙三味壽司 💰78火炙壽司故名思意即係將刺身表面經火燒過,會更加迫出油香,而且係即叫即燒。呢款有吞拿魚,香氣簡直撲鼻。🔷櫻蝦牛油果三文魚卷 💰78🔷牛油果壽司(一件)💰15呢款卷物太實材實料,卷表面用數唔到嘅櫻花蝦包住醋飯,又香且口感層次又昇華。另一出色嘅莫過是牛油果味同三文魚味好夾,食落好飲double 三文魚咁。🔷三色丼 💰188三色丼嘅料好有爆點,放到滿瀉咁制,款式為吞拿魚蓉、海膽、松葉蟹肉蟹膏,每款都各有特色,松葉蟹膏食落唔會覺得腥,仲
🔷三文魚三味壽司 💰38

🔷赤蝦壽司(一件)💰38

🔷火炙三味壽司 💰78

🔷櫻蝦牛油果三文魚卷 💰78
🔷牛油果壽司(一件)💰15

🔷三色丼 💰188
三色丼嘅料好有爆點,放到滿瀉咁制,款式為吞拿魚蓉、海膽、松葉蟹肉蟹膏,每款都各有特色,松葉蟹膏食落唔會覺得腥,仲有啲蟹肉係到食到好滿足。海膽好甘香又唔苦澀,食到舔舔脷。

🔷火炙牛肉湯烏冬 💰88
食到最後都完全會愛上呢碗烏冬,烏冬口感煙韌,不是普通烏冬。牛肉望落一啲都唔肥,但食落又會食到少許油脂味及牛感,真係估佢唔到。
2020-10-11
2020-10-08 7961 瀏覽
睇戲前食個dinner,去左the one 附近既十和田,難得weekday無咁多人梗係要食下日本野☺️一年總會去一至二次日本,真的很想念旅行的日子喔。餐廳🍴衛生做得不錯👍🏻 量體溫消毒做得很足!簡單日系器皿配綠茶,令人好思鄉呢🍣🍣🍣選擇困難症的我們二人order了餐廳既signature三色丼!三色丼賣相吸晴,有吞拿魚蓉、海膽、松葉蟹肉蟹羔🍴要贊一下餐廳特制既赤腊飯🍙跟新鮮既食材很配呢!本人對吞拿魚蓉情有獨鍾,這款吞拿魚蓉丼份量都幾多堆滿面層,加了點大䓤來點綴,口感綿滑同鮮味,個人加了小小wasabi 豉油一齊食更顯美味。朋友是海膽控,鮮甜同新鮮既海膽岩灑佢口味,滑滑的放入口便溶化了。第一次吃這款配搭,個人認為松葉蟹的蟹羔加滿滿既蟹肉很有驚喜,味道很濃郁同鮮甜,值得一試!穴子壽司日本美食當然不得不提壽司呢,壽司端出來散發出蒲燒味道,肉很肥美幾鮮味,口感不錯而且淡淡肉😋食完搵下資料發現原來海鰻稱為「穴子」,是鰻魚既親戚黎在海生長的叫「穴子」在淡水的叫「鰻魚」呢。
一年總會去一至二次日本,真的很想念旅行的日子喔。

穴子壽司

2020-10-07
10 分鐘 (堂食)
  • 三色丼
  • 穴子壽司
Openrice竟然沒有人提及這裡的炙燒左口魚裙邊丼 - 這道CP值極高的的餐點是我成為這裡常客的原因。作為炙燒左口魚邊fans,自從不再光顧元氣,每次來這裡必點一客炙燒左口魚丼。坐在吧台上等待,未幾便聞到師傅用火槍燒左口魚裙邊時散發的油香。丼飯上桌,滿滿一碗左口魚裙邊,表面被火槍灼過散發著些許炭香,咬下去魚油豐腴,香味在嘴裡散開,是極致的享受。這裡提供的是醋飯呈棕色,醋味較明顯,脂肪成份重的魚類配合此類飯與蔥一起吃,便不會這麼膩。更驚喜的是,這丼飯還附加份量慷慨的海膽。吃下去,用的是日本海膽,帶有海水的鹹香,鮮度不錯。香港很少有餐廳能讓我獨沽一味吃左口魚裙邊,連海膽的午市套餐,價錢相當實惠,只是$138。左口魚裙邊fans不能錯過!

炙燒左口魚裙邊丼

2020-10-08