2020-10-11
十和田嘅裝橫好有日本風格,但相對上舒服好多,因為呢到無日式果種壓迫感,坐得相對上都好闊落。十和田嘅壽司同同卷物等都用左赤醋飯,同一般食開嘅壽司飯好唔同,除左口感一流嘅珍珠米外,飯粒仲呈現醬油嘅色澤,確係不同。🔷三文魚三味壽司 💰38三味為火炙三文魚、三文魚配薑蓉、三文魚配山葵。三文魚肥美得黎切得都幾厚身,好有三文魚果種油脂口感同香氣。表面火炙左嘅就另一滋味,咬開一半係半生熟嘅3文魚,即系上半部係熟左,下半部則是魚生三文魚,好正。🔷赤蝦壽司(一件)💰38赤蝦同樣好新鮮,基本上十和田嘅刺身都好靚同鮮,應該同食材每天空運到港有關,經處理後更勝一籌。🔷火炙三味壽司 💰78火炙壽司故名思意即係將刺身表面經火燒過,會更加迫出油香,而且係即叫即燒。呢款有吞拿魚,香氣簡直撲鼻。🔷櫻蝦牛油果三文魚卷 💰78🔷牛油果壽司(一件)💰15呢款卷物太實材實料,卷表面用數唔到嘅櫻花蝦包住醋飯,又香且口感層次又昇華。另一出色嘅莫過是牛油果味同三文魚味好夾,食落好飲double 三文魚咁。🔷三色丼 💰188三色丼嘅料好有爆點,放到滿瀉咁制,款式為吞拿魚蓉、海膽、松葉蟹肉蟹膏,每款都各有特色,松葉蟹膏食落唔會覺得腥,仲
🔷赤蝦壽司(一件)💰38
🔷火炙三味壽司 💰78
🔷櫻蝦牛油果三文魚卷 💰78
🔷牛油果壽司(一件)💰15
🔷三色丼 💰188
三色丼嘅料好有爆點,放到滿瀉咁制,款式為吞拿魚蓉、海膽、松葉蟹肉蟹膏,每款都各有特色,松葉蟹膏食落唔會覺得腥,仲有啲蟹肉係到食到好滿足。海膽好甘香又唔苦澀,食到舔舔脷。
🔷火炙牛肉湯烏冬 💰88
食到最後都完全會愛上呢碗烏冬,烏冬口感煙韌,不是普通烏冬。牛肉望落一啲都唔肥,但食落又會食到少許油脂味及牛感,真係估佢唔到。