2020-11-04 111 瀏覽
餐廳裝修簡約,以淺木色為主調,配以蘋果綠色嘅坐墊,感覺清新。蟹膏沙律,鋪天蓋地嘅蟹膏底下係新鮮嘅去殼蟹肉,蟹膏多到淹沒哂成個碗,墊底嘅生菜新鮮,口感爽脆,同蟹膏嘅綿密口感配合得天衣無縫,印象中上次係用牛油菜嘅,口感比生菜更柔軟嫩滑。海貝壽司併盤,海貝壽司併盤嘅內容係會隨季節性轉換,確保一年四季,不時不食;併盤一共有八件壽司,以下幾款係比較令人印象深刻嘅:帆立貝,帆立貝貝肉厚身而圓大,肉質細嫩,味道鮮甜;壽司飯方面我都係鐘意偏酸一啲。赤貝,赤貝肉質以鮮甜聞名,新鮮嘅赤貝外表呈橙紅色、帶光澤,正如面前所見一樣,入口肉質爽厚脆嫩,鮮味十足,赤貝貝足最常見嘅切法係蝶切,由中間切開攤平,做成蝴蝶造型,令口感爽脆之餘更有更多嘅層次感。象拔蚌,我們經常食到嘅象拔蚌係佢嘅“象鼻”部分,叫虹吸管,又肥又粗,最長可以達到一米以上。象拔蚌的味道,在於它的鮮美,口感上比較鮮嫩、滑溜,略微有啲勁道。喺口入面回味多幾次,仲會感受到一種獨特嘅鮮甜。鳥貝,又名石垣貝,整體呈現漸變顏色,形狀細長,貝足嘅顏色較深,頂端有明顯嘅銳角,形如鳥嘴,此為「鳥貝」得名嘅原因之一。入口係無與倫比嘅爽甜鮮活,稍微點啲日本豉油同芥末一啖

鳥貝,又名石垣貝,整體呈現漸變顏色,形狀細長,貝足嘅顏色較深,頂端有明顯嘅銳角,形如鳥嘴,此為「鳥貝」得名嘅原因之一。入口係無與倫比嘅爽甜鮮活,稍微點啲日本豉油同芥末一啖鯨吞,由得佢肆意咁喺嘴入面調皮地旋轉,口味為之特別,瞇埋眼感受嚟自海洋嘅味道,回味悠長。
2020-11-04 86 瀏覽
一直聽説這家的午市套餐性價比很高!!今天training後便與友人一同前來以QRcode落單,十分方便當中有十多款不同定價及款式的套餐~~~當天點上了“午市壽司套餐”HKd$98+10%,朋友則選了“雜錦魚生丼”HKd$108+10%每個套餐都包有湯品,朋友的魚生丼更會配上日式蒸蛋,十分豐盛:)午市壽司套餐一客有9款,共11件壽司當中有兩款軍艦壽司3件穴子卷更有我最愛的火炙左口魚不論是壽司還是魚生丼的刺身也為新鮮,平均味道質素頗佳,的確值得一試!這兒的抹茶是自行沖調,可濃亦可淡吃罷壽司後喝上一杯既暖又濃的抹茶已夠滿足喔!
一直聽説這家的午市套餐性價比很高!!

今天training後便與友人一同前來

以QRcode落單,十分方便

當中有十多款不同定價及款式的套餐~~~

午市壽司套餐一客有9款,共11件壽司

當中有兩款軍艦壽司

3件穴子卷

更有我最愛的火炙左口魚

這兒的抹茶是自行沖調,可濃亦可淡

吃罷壽司後喝上一杯既暖又濃的抹茶已夠滿足喔!
2020-11-04 149 瀏覽
疫情關係無得✈️✈️✈️去日本,唯有留港消費。2020年10月24日約左朋友去尖咀食晏,係Openrice search就搵左依間,因為好評都唔算少而且又未去過第一次試,結果依間野真係唔掂,伏🕳️🕳️🕳️,都唔知點解會禁多正評💯,睇相👁️👁️就知咩事唔需要多講🤐🤐🤐。除左以上發生的事,其他生的野都無咩味😭😭😭講真價錢已經都唔係話平,但質素就竟然係水準以下👎👎👎👎,完。

2020-11-03 95 瀏覽
好耐無食日本嘢‼️ 十和田嘅壽司同丼都幾大份,好抵食👅🤩而且選擇都好多,一定搵到啱自己食嘅日本菜😙-🍙三文魚親子丼🍣-呢個lunch set包親子丼、麵豉湯同蒸蛋‼️份量真係超多🤩成個丼都佈滿三文魚粒粒,係多到會食唔曬🤣🤯而且粒粒都好厚切好肥美🍣三文魚籽爆汁嗰吓,撈埋食真係好夾😚😚十和田嘅飯係赤醋飯,幾香,嗰丼仲有啲位係甜甜地,好似有粒粒砂糖咁好正😚-評分:8.2/10 價錢:$118-🐂火炙牛肉湯烏冬🍜-有三大片牛肉,火炙得幾香口🐂最驚喜嘅係讚岐烏冬,真係好好咬,勁有口感💖但湯底就有少少鹹🤏🏻 佢嗰lunch set仲有送兩舊三文魚壽司,好厚切好鮮甜🍣-評分:7.6/10價錢:$88-📍 十和田總本店 尖沙咀📍
🍙三文魚親子丼🍣
評分:8.2/10
價錢:$118
🐂火炙牛肉湯烏冬🍜
評分:7.6/10
價錢:$88
📍 十和田總本店 尖沙咀📍
2020-11-03 78 瀏覽
喺尖沙咀金馬倫道竟然有間CP值高嘅日本餐廳- 十和田!淨係門面就好似嚟到日本咁😆今日就約咗朋友嚟呢度食lunch 😁😁😁呢度有好多款嘅lunch set可以選擇呀😎😎😎有丼飯set, 魚生飯,鰻魚飯,Sushi set 數下數下都有幾十款! 而且lunch set仲會配上湯或者蒸蛋,實在太豐富啦!你睇,簡直唔止一人份量!我叫咗個穴子丼,魚嘅質感好似鰻魚質,但又冇咁濃味,配上醬汁都好好食!仲要下面唔係白飯,係店舖自家製嘅有味飯!有好多好多魚呀😋😋😋😋我朋友叫咗個黑松露鯛魚 我朋友叫咗個黑松露鯛魚丼!望落去就知道食材很新鮮! 下面都係自家製有味飯!真係比白飯煮得好食!我哋兩個人根本食唔晒!滿載而歸!下次可以試吓其他lunch set👍🏻👍🏻👍🏻
喺尖沙咀金馬倫道竟然有間CP值高嘅日本餐廳- 十和田!
淨係門面就好似嚟到日本咁😆

今日就約咗朋友嚟呢度食lunch 😁😁😁

有好多好多魚呀😋😋😋😋

我朋友叫咗個黑松露鯛魚 我朋友叫咗個黑松露鯛魚丼!

2020-11-02
餐廳:十和田總本店 (尖沙咀)地址:尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下每次出開尖沙咀都會經過金馬倫道,留意咗呢間十和田總本店好耐🇯🇵,今日終於有機會嚟食個晏喇😋每張櫈下面都有一個兜比客人放野😎,咁就唔洗成餐飯放個袋喺大脾或者怕要放喺地下👍🏼;落單係scan QR code,再用手機睇餐牌揀野食,夠先進又唔洗哂咁多紙♻️蒸蛋 $28蒸蛋熱辣辣🔥,雖然有啲貴,但蛋滑香濃,啲料都幾多,鳴門卷🍥、蟹柳、冬菇🍄,食到中間仲見到我鍾意嘅白果😍豚肉生姜燒飯 $78呢個份量完全喺超多!豚肉嘅份量多到食兩碗飯都仲得🍚🍚,望落去以為好多汁會好重口味🙈,點知食落惹味得黎又唔會好咸👍🏼,仲有淡淡辛香嘅薑味,配埋飯一齊食啱啱好😋,呢個價錢呢個份量真係抵食🤩火炙魚生飯 $138秋季限定嘅魚生飯,有9款魚生,當中有炙燒穴子、帶子、左口魚、三文魚等😋,燒得岩岩好,睇落唔會黑媽媽😆,微微焦香唔會蓋過魚生嘅鮮香,燒過之後油脂輕輕帶出,食落魚生更香濃。最重要係飯嘅份量好多😂,而且加咗赤醋同醬油,係香港嚟講算係比較少食到,的確惹味咗,不過我就鍾意淡味啲😛
餐廳:十和田總本店 (尖沙咀)
地址:尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下

蒸蛋 $28
蒸蛋熱辣辣🔥,雖然有啲貴,但蛋滑香濃,啲料都幾多,
鳴門卷🍥、蟹柳、冬菇🍄,食到中間仲見到我鍾意嘅白果😍

豚肉生姜燒飯 $78
呢個份量完全喺超多!

火炙魚生飯 $138
秋季限定嘅魚生飯,有9款魚生,
當中有炙燒穴子、
帶子、左口魚、
2020-11-01
8 分鐘 (堂食)
2020-11-02 91 瀏覽
近排放寬返少少晚市抗疫措施好多人都急不及待出去食飯不過食還食 始終都要注意個人衛生有病徵就唔好出街啦約咗友人去尖沙咀食壽司選擇咗呢一間《十和田總本店》一坐低就可以飲返杯熱辣辣嘅綠茶叫咗一個細嘅火炙三味壽司有火炙吞拿魚 火炙左口魚邊 同埋火炙三文魚當中以火炙左口魚邊油份最高入口即溶 有爆脂效果火炙吞拿魚雖然油份無咁重但經過火炙後 同樣是肥美口感較左口魚邊更為細緻而火炙三文魚大家應該不會陌生火炙三文魚外面燒得金香 帶有微微嘅焦香味嗰種香氣實在令人難以抗拒另外亦叫咗一個鯖魚壽司拼盤8件壽司有4款刺身 分別係鯖魚 沙甸魚 小肌魚 竹筴魚鯖魚平時食嘅都係用醋醃製過今次食未經醃製嘅鯖魚色澤呈現粉紅和赤紅可以品嘗到其獨特魚香 同平時食到嘅醋鯖魚感覺截然不同至於沙甸魚壽司要適合嘅季節先能夠食到沙甸魚嘅肉質非常之油潤嫩滑可謂入口即溶不過沙甸魚嘅魚油味比較重如果平時食唔慣魚嘅朋友可能未必會習慣不過對於我鍾意魚腥味嘅人嚟講加一抹薑蓉同青蔥配搭味道相當一絕小肌魚肉質比較結實味道屬於最淡嘅一嚿 應該先吃至竹筴魚則第一次吃肉質彈牙 油份豐富 令人齒頰留香總括嚟講呢度嘅壽司款式選擇都算幾多唔想食連鎖壽司店嘅話絕對可
近排放寬返少少晚市抗疫措施

總括嚟講

呢度嘅壽司款式選擇都算幾多

唔想食連鎖壽司店嘅話絕對可以考慮一下

2020-11-02 103 瀏覽
今次叫左三色丼飯,三文魚三味壽司,同火炙牛肉湯烏冬,兩個人食total $345, 價錢中等,但就食到好飽。三色丼飯分別有蔥花吞拿魚蓉,海膽,同蟹膏蟹肉,分開放喺三小碗飯上面,三款料全部都冇腥味。海膽唔算好濃味,食到尾鮮甜味會更加突出,偏好淡味海膽既人應該會鍾意食。蟹肉同蟹膏鮮味都好濃,尤其是蟹肉,唔似出面一般海鮮丼既蟹肉咁淡味。三文魚三味壽司,飯有少少心思,師傅有落醬油調味,賣相都加左啲分最後係火炙牛肉湯烏冬,牛肉有4-5大片,白菜,娃娃菜同烏冬份量都好足。烏冬值得一讚嘅地方係浸左好耐湯都keep到好煙韌,但湯底有少少偏咸,食完要飲多幾啖茶

2020-11-01 92 瀏覽
放假去左尖沙咀行街,好想食日本壽司,於是揀左十和田本總店🤞🏻總共叫左五樣食物,好耐未食過咁好水準的日本菜,真係好掛住去日本旅行的日子😢蒸蛋:🌟🌟🌟🌟🌟每次食日本菜見到都會必叫❤️蛋蒸得好滑,口感好實在,又唔會水汪汪平成卷:🌟🌟🌟🌟🌟見要食評好多都叫左呢個,我都叫左黎食平成卷上面加左海膽,三文魚籽同吞那魚蓉,包住吞那魚蓉同青瓜,青瓜令到成件壽司口感更加豐富,本身三文魚籽都有咸味,我覺得壽司唔需要點鼓油已經好夠味👍🏻👍🏻👍🏻海鮮丼:🌟🌟🌟🌟🌟真係勁足料,魚生有鯛魚,蝦,帶子,海膽,三文魚籽同吞那魚蓉,每款都好鮮甜😚另外,個玉子都好好味又唔會太甜壽司飯裝得好滿,壓到實一實,食完真係好飽吉列生蠔:🌟🌟🌟🌟外皮炸列好脆,襯熱食的話,咬落好juice,又唔腥😋👍🏻👍🏻蟹柳細卷:🌟🌟🌟🌟本身擔心唔飽,嗌左個細卷,點知食完平成卷同同海鮮丼之後已經飽左7-8成😂好彩最後都食得晒

蒸蛋:🌟🌟🌟🌟🌟
每次食日本菜見到都會必叫❤️
蛋蒸得好滑,口感好實在,又唔會水汪汪

平成卷:🌟🌟🌟🌟🌟
見要食評好多都叫左呢個,我都叫左黎食

海鮮丼:🌟🌟🌟🌟🌟
壽司飯裝得好滿,壓到實一實,食完真係好飽

吉列生蠔:🌟🌟🌟🌟

蟹柳細卷:🌟🌟🌟🌟

2020-11-01 196 瀏覽
🇭🇰十和田總本店·呢間其實我之前已經食過佢個三色丼㗎喇 我覺得佢啲丼飯都幾好食 所以嗰日想食日本嘢就再翻兜左佢😈我覺得佢啲丼飯真係超級抵食 而且佢啲料好多 食得超滿足🥰🥰·海鮮丼$198呢個我自己覺得佢冇松葉蟹嗰個丼咁好食 但係就勝在有多啲唔同嘅魚生同埋影相靚啲😏佢個吞拿魚蓉超有誠意 真係超級甜 不過我自己覺得佢如果加多少少蔥粒嘅話個口感會更好😍🤤之後佢入邊最特別係有三款海膽 佢有兩款都唔錯既 不過最深色個隻我就覺得稍為腥少少🤭之後佢個油甘魚係超級厚切 而且好新鮮 口感唔錯 隻蝦我男朋友就話勁彈牙同埋好鮮甜 佢直頭想就咁嗌一個海蝦丼🦐😂之後帶子嘅話呢 佢呢個飯入邊個帶子因為佢片開左一半 所以食落冇咁啖啖肉 反而我哋另外嗰丼飯入面粒帶子就真係不得了😈最後佢個玉子就麻麻哋啦 因為佢個蛋味唔係好重 淨係得個甜味 所以遜色少少🙊·北海道凡立貝松葉蟹丼$148佢呢一個我真係超鍾意 佢啲蟹肉係多到可以每啖飯都鋪蟹肉 之後佢啲蟹肉係真係超級鮮甜😍🦀️而且佢應該係真係自己拆既 因為我地食到佢少少蟹殼 所以雖然好開心 但係大家食嘅時候要小心啲啊😌😌之後佢呢一個呢上面有四粒帶子 又係超厚切 食落勁鮮甜🤤佢上
🇭🇰十和田總本店
海鮮丼$198
海鮮丼

北海道凡立貝松葉蟹丼$148
北海道帆立貝松葉蟹丼

佢呢一個我真係超鍾意 佢啲蟹肉係多到可以每啖飯都鋪蟹肉 之後佢啲蟹肉係真係超級鮮甜😍🦀️而且佢應該係真係自己拆既 因為我地食到佢少少蟹殼 所以雖然好開心 但係大家食嘅時候要小心啲啊😌😌之後佢呢一個呢上面有四粒帶子 又係超厚切 食落勁鮮甜🤤佢上面都有幾多三文魚籽 所以其實連埋一齊食係連豉油都唔使落 真係每一啖都超滿足 好正🥰
#rbyeat
#rby日本菜
#rby尖沙咀 #rby新蒲崗
📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下
📍新蒲崗太子道東638號Mikiki地下G27號舖
海鮮丼
北海道帆立貝松葉蟹丼
2020-10-30 203 瀏覽
尖沙咀人氣壽司店 十和田主打壽司、刺身、丼飯 食物選擇唔少最有特色既莫過於琥珀色既赤醋飯 酸度柔和 容易接受 餐廳座位較為迫夾 一張二人枱就未必擺得晒啲野食▪️火炙魚生飯 (秋季限定) $138魚生種類豐富 有三文魚腩 吞拿魚 左口魚 魷魚 鰻魚 帶子 牡丹蝦 三文魚籽經火炙既魚生 油脂被迫岀 入口帶微微焦香同油香 特別鍾意火炙左口魚 肥美油脂感豐富 帶一點入口即融鰻魚軟嫩偏薄 但勝在燒得好香口三文魚肥美厚切 但食落就有少少腥▪️吞拿魚三味壽司 $108赤身 中拖羅 大拖羅 每一款都好厚身赤身柔軟 中拖羅中規中矩有筋大拖羅油分豐富 啖啖魚油甘香 帶點入口即融 肥仔至愛 不過都係有啲筋▪️吉列炸蝦卷 $78吉列炸蝦外皮脆身 唔會太厚 加上爽口青瓜同魚籽 口感都幾豐富
尖沙咀人氣壽司店 十和田
主打壽司刺身、丼飯 食物選擇唔少

▪️火炙魚生飯 (秋季限定) $138

赤身柔軟 中拖羅中規中矩有筋

▪️吉列炸蝦卷 $78
吉列炸蝦卷
2020-10-28 135 瀏覽
想食正宗嘅日本料理,一定要黎十和田,眼見尖沙咀嘅吉舖多的是,但十和田依然喺疫情下係屹立不到平時我就唔食三文魚,因為擔心會有蟲,但十和田就有信心保證,所以我就叫咗三款三文魚試吓最頂嘅係火炙三文魚燒完之後,仲迫左啲魚油出嚟添,下面兩款分別係有薑同埋芥末嘅三文魚最後我哋仲叫咗個丼飯,蟹肉鋪滿晒成個飯碗,仲有粒粒晶凝通透嘅蟹籽仲有三舊好肥美嘅帶子其實呢款挪威卷同加州反卷差唔多但挪威卷嘅材料就有三文魚、蟹肉、青瓜、紫菜、蟹籽最後食到咁上下梗係自己沖番杯抹茶清下個胃口
三文魚三味壽司
仲有三舊好肥美嘅帶子
北海道帆立貝松葉蟹當
其實呢款挪威卷同加州反卷差唔多
挪威卷
但挪威卷嘅材料就有三文魚、蟹肉、青瓜、紫菜、蟹籽
最後食到咁上下梗係自己沖番杯抹茶清下個胃口
2020-10-26
三文魚三味壽司
北海道帆立貝松葉蟹當
挪威卷
2020-10-27 167 瀏覽
尖沙咀十和田呢間餐廳都好出名,喺尖沙咀就係總本店 ,去到餐廳都好多人,非常熱鬧。不過佢分位都分得好好,感覺有一段距離,比較安心。入到去發現係用手機落單, 十分環保,值得讚賞。火炙壽司拼盤$ 108壽司拼盤有多款不同的壽司,包括左口魚,三文魚,吞拿魚,芝士熟蝦,魷魚等等,表面熱辣辣,油香十足,特別是左口魚入口即溶,非常好吃!另外魷魚也極有口感,很特別, 三文魚亦極具油香海膽(一件)$ 68玉子(一件)$ 12雖然目前不是當做季節,但是海膽也非常鮮甜, 十分不錯!還有玉子大大件口感香滑,性價比高。左口魚刺身(12片跟酸汁)$ 180喜歡吃刺身的我們,選擇了左口魚刺身,這種白身魚口味比較清新,鮮味十足,加上酸汁令味道更加清新。

入到去發現係用手機落單, 十分環保,值得讚賞。

火炙壽司拼盤$ 108

海膽(一件)$ 68
玉子(一件)$ 12

左口魚刺身(12片跟酸汁)$ 180
2020-10-26 177 瀏覽
日本癮又起 同朋友嚟咗十和田lunch 開咗咁耐第一次嚟咋😆木系裝修好日式 而且位與位之間有足夠距離距離 尤其是今次我地坐吧枱位置 坐得好舒服❤️◽火炙魚生飯(秋季限定)因為個人對火炙魚生嘅喜愛 加上對"限定"一詞從來無抗拒力 所以呢個係我不二之選😍魚生飯入面有左口魚/三文魚腩/吞拿魚/穴子/帆立貝等等 超級豐富 全部都好好味 焦香嘅外層 加上燒過後迫出嘅油脂🤤真係唔簡單 呢個大推🙌🏻◾北海道帆立貝松葉蟹丼滿滿嘅松葉蟹肉 多到我朋友都不斷share比我✌🏻配咗三件厚厚嘅帆立貝 實在太太太太滿足◽吉列炸蠔係我同朋友都好鐘意嘅小食 基本上每次食日本野都要order 平時喺香港食呢個多數都配蛋黃醬 呢度仿效日本配返炸物嘅燒汁 又令人諗返好想去旅行啦😫整體嚟講都好滿意 而且價錢亦唔貴 日本癮起嘅好建議嚟試吓啊🇯🇵
◽火炙魚生飯(秋季限定)
◾北海道帆立貝松葉蟹丼
◽吉列炸蠔
2020-10-26 120 瀏覽
因為疫情既緣故,已經成年無去日本(香港人第2個鄉下)飲飲食食。所以今日特意同fd搵間日式餐廳,食返餐好既懷緬下一去到就見排晒長龍!好多香港人都同我一樣好掛住日本等左半個鐘終於入到去啦一埋位就啦啦聲scan個QR code點野食啦張枱唔算大張,所以食物一送上黎,唔係好夠位放,食落有d麻煩呢碟三文魚刺身,睇落厚身,食落肥美!十分享受手卷都好食!紫菜軟硬度適中,唔會話霖晒!食材亦新鮮之後亦嗌左份海鰻卷,呢款就相對失色左,食落海鰻口感略為生硬,個醬汁唔算味濃我地仲有嗌左2款壽司拼盤!可以試下唔同既壽司麻overall都叫唔錯,食材都算新鮮,但飯既質感都係一樣,略為生硬最後埋單,2個人食左6百幾蚊
。所以今日特意同fd搵間日式餐廳,食返餐好既懷緬下

一去到就見排晒長龍!好多香港人都同我一樣好掛住日本

等左半個鐘終於入到去啦

一埋位就啦啦聲scan個QR code點野食啦

張枱唔算大張,所以食物一送上黎,唔係好夠位放,食落有d麻煩

呢碟三文魚刺身,睇落厚身,食落肥美!十分享受

手卷都好食!紫菜軟硬度適中,唔會話霖晒!食材亦新鮮

我地仲有嗌左2款壽司拼盤!可以試下唔同既壽司

最後埋單,2個人食左6百幾蚊

2020-10-23
30 分鐘 (堂食)