第一次平成卷食得草根妹妹好滿意❤️,今次打算食另一款Signature Dish三色丼,不過...👉🏻👈🏻,草根妹妹覺得火炙魚生飯仲好食🤤,食完即刻變心心眼😍!.📍吞拿魚三味壽司($108/1set)吞拿魚三味壽司居明思議指吞拿魚唔同嘅部位,當中包括大拖羅、中拖羅同赤身。一般嚟講三味壽司可以以肉眼區分🍣,不過睇嚟今次大拖羅同中拖羅分別就唔太大,大拖羅唔夠肥美,無咗入口即融嘅感覺👉🏻👈🏻,失望😞。不過味道上大施羅、中施羅同赤身都新鮮🌊,師傅仲厚切魚生片👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳🔪,正既🤩!.📍火炙魚生飯-秋季限定($138)特登叫咗個火炙魚生飯🤩,原因1)一般用作火炙嘅魚生都偏肥美🤤,就好似今次魚生飯內有左口魚裙邊、三文魚腩、吞拿魚腩、星鰻等等,都屬於油脂含量較高嘅魚肉🐠,用火槍燒過後魚油會被迫出💦,加上焦香嘅表面,入口會有即化嘅感覺😍!原因2)大部份中意食火炙魚生嘅人同草根妹妹一樣🙈,想食魚生🐠,同時又怕魚肉太生👉🏻👈🏻,於是揀咗半生熟嘅火炙魚生。原因3)草根妹妹覺得火炙魚生種類多🐠🐟🦑🐙🦐🦀,一次過可以試唔同嘅口味🤤。價錢$138嚟講,抵食加推介✌🏻❤️!.📍三色丼($188)三色丼係十和田其中一
吞拿魚三味壽司
📍吞拿魚三味壽司($108/1set)
火炙魚生飯-秋季限定
📍火炙魚生飯-秋季限定($138)
三色丼
📍三色丼($188)
三色丼係十和田其中一款Signature Dish🍴,一次過可以滿足到貪心想嚐味嘅你🤣。三色丼包括吞拿魚蓉🐠、海膽🌊同蟹肉蟹膏飯🦀。
進食次序應該由淡至濃開始,先食吞拿魚蓉🐠,口感綿密,味道發揮正常,用豉油調味會更可以帶出鮮味。第二款應該食蟹肉蟹膏🦀,一絲絲嘅蟹肉新鮮,蟹膏份量慷慨。最後食味道相對較濃郁嘅海膽飯,可惜嘅係海膽唔新鮮👉🏻👈🏻,臭臭到之餘,仲有種苦澀嘅味道😭。
草根妹妹覺得三色丼敗係海膽上好可惜🥺,本身仲好期待,結果令人好失望。
2020-09-10
2020-09-15 143 瀏覽
武肺肆虐,很久沒出街吃飯了。最近疫情穩定,就約朋友仔食飯敍一敍,傾下偈。因為冇得去旅行,大家都對日本美食有好大渴求😂,所以決定食日本野!為滿足大家的日本慾望,選擇了在開飯網高評價的十和田。貪佢隔一條街就有Donki同Aeon,食飽就可以去行下街買下野,當自己去左轉日本🇯🇵進店時六點半,尚餘少量座位,不消一刻就滿了。不愧是高人氣日本店。我和朋友點了海鮮丼,海貝壽司拼盤,三味松葉蟹壽司和三味呑那魚壽司。大家也一致認為海鮮丼係最好味,大份刺身不吝嗇。我在奇怪為什麼飯是啡色,以為用豉油煮飯🤣🤣🤣,細問店員才知道是用醬油漬了。第一次見,挺特別。咬下去有醬油香又不會太咸,讚👍🏻海貝壽司拼盤又是值得點的選擇。種類特別,不是一般在街吃得到。我也是第一次吃鮑魚刺身壽司,口感爽脆鮮甜。整體質素不俗,食材新鮮。如想一試醬油漬飯壽司,值得推介。解除一下日本心癮!

2020-09-14 132 瀏覽
第一次食完後感覺好唔錯,魚生新鮮而且又夠厚,所以吸引咗我哋嚟食第二次。上次主要食壽司🍣,今次就試一試是佢嘅丼飯。.📍三色丼($188)呢款三色丼都可以話係店內名物,幾乎枱枱都有點💁🏻‍♀️。一客包含三小碗丼飯,有吞拿魚茸、海膽同蟹肉蟹膏,一次過滿足你三個願望😍。講真對佢嘅期待都好大,始終個個都點呢款,不過食落都幾失望☹️。吞拿魚茸最正常,口感夠黏笠,食得出係幾新鮮🐟。 蟹肉蟹膏食到蟹味,但味道唔濃郁,比起甲羅燒食到嘅蟹膏真係差得遠🦀。而最失望嘅係海膽,食落臭臭地🤢,完全唔想食落去,呢個真係敗筆呀!.📍火炙魚生飯-秋季限定($138)草根妹妹最鍾意食火炙壽司🍣,雖然姐姐啱啱相反,不過都唔介意就下佢嘅🥰。火炙魚生丼嘅配料都幾豐富,有帶子、魚鰻、左口魚、魷魚、油金魚、吞拿魚、三文魚、赤蝦。刺身好新鮮,火炙過逼出油份,食落更加柔軟甘香。飯面加咗三文籽,鹹鹹地撈埋個飯一齊食真係唔錯❤👍🏻。不得不提飯量真係好多🍚,但尚嫌赤醋飯醋味唔夠。計落丼飯真係比壽司抵食好多😆🤟🏻。.📍吞拿魚三味壽司($108)吞拿魚三色被單嗌其實真係抵啲🍣,一客有晒赤身、中拖羅同大拖羅。赤身柔軟,食得出係新鮮嘅👍🏻,不過中拖同大

📍三色丼($188)
📍火炙魚生飯-秋季限定($138)
📍吞拿魚三味壽司($108)
吞拿魚三色被單嗌其實真係抵啲🍣,一客有晒赤身、中拖羅同大拖羅。赤身柔軟,食得出係新鮮嘅👍🏻,不過中拖同大拖食落有少少失望,雖然刺身夠厚,但唔夠肥美,而且食到有筋,所以整體都扣左啲分👈🏻。
2020-09-14 152 瀏覽
尖沙咀自從疫情過後,成條街都好冷清但最近大家好似放監後岀返嚟,十和田晚市都要排隊,餐廳比我感覺好簡單潔淨,唔會有過多嘅裝潢,而家疫情仲有塊板隔住,其實都好安全👍🏻當然係向住餐廳主打菜式過嚟啦,今次叫左幾樣中意食既野嚟,有以下幾款🔻三色丼三色丼係包括:👉🏻海膽丼,海膽新鮮味道鮮甜顏色光澤鮮艷,一啲都唔苦冇腥味,連埋醋飯食忍吾住幾啖就食完👉🏻蟹膏松葉蟹丼,呢個比到驚喜,以為蟹膏都算多,蟹肉占嘅部份多到你估唔到👉🏻京蔥吞拿魚茸丼,好軟綿綿,但係配上豉油食,錦上添花有一種幸福嘅感覺包圍住!🥰🥰🥰🔻壽司好新鮮🍣三文魚壽司,我中意有火炙,入口即融,有配薑蓉,有配washabi ,口感質感層次豐富,軍艦張紫菜超脆,好新鮮,很有驚喜!🔻明太子雞翼香脆可口,幾啖都忍吾住食哂😍😍🔻吉列廣島蠔呢個炸蠔勁驚喜,個皮薄到呢,食幾粒都吾會厭

🔻三色丼

三色丼係包括:

🔻壽司好新鮮🍣

🔻明太子雞翼

香脆可口,幾啖都忍吾住食哂😍😍

🔻吉列廣島蠔

呢個炸蠔勁驚喜,個皮薄到呢,食幾粒都吾會厭
2020-09-13 141 瀏覽
位於尖東旺市 高質日本料理 同朋友二人前來 只需人均300$ 已經食到好飽🙈鰻魚飯 $98呢個飯好抵食 portion算大 而且好多汁配飯 唔會話乾 但食完基本上都飽飽地🤣燒明太子雞翼 $46兩件雞翼再配上少少沙律菜 個雞翼辣辣又無骨 入味好食 但比起壽司係相對無咁出色同抵食😂😂三文魚三味壽司 $38呢個拼盤由兩件三文魚壽司 (一件topping芥末 一件topping薑泥)再加一件火炙三文魚壽司組成 件三文魚係超厚!入口好滿足 我覺得火炙三文魚壽司係比較出色 燒既程度啱啱好 再加上沙律醬(自己問店員拎既)係超配!💯 另外再叫左個三文魚手卷因為呢間啲三文魚好食又抵食🤤!

鰻魚飯 $98

燒明太子雞翼 $46

三文魚三味壽司 $38
2020-09-13
2020-09-13 116 瀏覽
今日同有人去尖沙咀加拿分道附近吃晚餐。選了這間有很多好評的壽司店,差不多滿座。由於本人對拖羅10分喜愛這間壽司店的拖羅也很肥美,入口即溶的感覺。因此選了最貴最上乘的大拖羅,果然是不失所望,另外也叫了他們的特級壽司拼盤,也有驚喜,特別喜愛他的海縵壽司,很大條。最後黃店長溝通發覺他們的壽司飯啡啡地色,很特別,原來他們是用了未經漂白的醋來製作壽司飯,因此特別上了色,聽聞是比其他壽司飯用了更天然的材料,不過味道上和其他壽司飯沒有什麼大分別。
拖羅
拖羅
2020-09-13 120 瀏覽
唔明點解咁多人讚,見好多好評位置咁啱就腳就試吓,點知d飯咸到一個點!同朋友都要不停飲茶😩魚唔係特別鮮d位又唔係特別舒服,仲要件牛油果睇相都覺得硬啦😪走咗之後一路都口乾懷疑係咪豉油定wasabi好多味精?!冇下次👎
2020-08-28
2020-09-13 91 瀏覽
限聚令仲未完,但已經忍唔住要出街食嘢。因為咁啱出去扮工完畢,約左麗妹去試日本野。十和田一直有朋友介紹,所以都十分想試,又近尖沙咀,今日既興兩條友,未過限聚令,就去左試。入座時六點半左右,無book 位不過都係剛剛有位,兩條友遲啲都要等,7點未夠已經開始f多人。飽左咁耐,兩條友都放肆一吓咁,係咁點係咁點。十和田特色的是醬油漬飯,比一般飯香少少,本以為醬油會好咸,意想不到地,唔係太咸。算是唔錯有三味松葉蟹壽司, 海貝壽司拼盤,三味吞那魚壽司同,海鮮🦞噹。海鮮當非常唔錯一定要試吓。另外,比個松葉蟹滿分,非常有蟹味。鮮味之餘,仲係鮮味。最後值得一提是佢嘅三文魚子好新鮮是少數的好味,唔太咸,是佢本身咸鮮味。一啖食落去是滿口的魚子鮮味。三文魚子一直係V仔必點嘅壽司。下都要試吓。
限聚令仲未完,但已經忍唔住要出街食嘢。
因為咁啱出去扮工完畢,約左麗妹去試日本野。
飽左咁耐,兩條友都放肆一吓咁,係咁點係咁點。

海鮮當非常唔錯一定要試吓。
另外,比個松葉蟹滿分,非常有蟹味。鮮味之餘,仲係鮮味。
下都要試吓。

2020-09-09 207 瀏覽
睇openrice,比啲好評洗曬板咁濟,滿心期待去食,但唔記得睇負評,所以就中伏啦。兩個人一坐低電子落單叫左四種壽司一式兩件,另外叫左手捲同三色丼,帳面四百幾,賣單五百幾,覺得一啲都唔值!啲野勁快黎,個麵豉湯又唔夠熱,舊壽司啲魚又好淡好淡味,可以講無乜味,係米因為咁佢所以舊飯要整色整水?整完色整完水都唔好食個三色丼除左個蟹勉強合格之外,其他都唔好食特登去食既話可能會好失望,路過入咗去的話,當吃快餐。
個三色丼除左個蟹勉強合格之外,其他都唔好食
特登去食既話可能會好失望,路過入咗去的話,當吃快餐。
2020-09-09 102 瀏覽
這間店是由客人自行用手機掃QR code看菜單和點菜看看菜單 大部分是壽司和刺身 留意到有一些寫著秋季限定的特別拼盤最後點了一款超上壽司拼盤 $268裡面的款式還算多 9件壽司 6個小圈 一些常見款式 挺適合我和友人的口味 壽司非常新鮮😋 還配上蒸蛋和麵豉湯一set三色丼 $188因為有很多款丼飯不知如何選擇 看到這個小小的 有三種口味就決定了點這款賣相非常可愛 有三個日式漂亮小碗子盛著飯 上面各鋪滿松葉蟹肉蟹膏、海膽和吞拿魚蓉 蟹膏的份量真多 拌著蟹肉一起吃 十分香濃美味😍海膽的味道較淡 要仔細嚐才吃出少許海膽的鮮味 有點扣分🙈最後的吞拿魚蓉十分令人驚喜 非常肥美 加入一點點醬油 拌飯吃入口即溶😋一次過能嚐三款口味 很值得點這款來試👍🏻👍🏻燒明太子雞翼 $46雞翼連雞翼尖 外皮充滿油香 燒得金黃色 裡面的明太子和雞肉吃起來帶點辣 味道不錯👍🏻👍🏻👍🏻
這間店是由客人自行用手機掃QR code看菜單和點菜
看看菜單 大部分是壽司刺身 留意到有一些寫著秋季限定的特別拼盤
最後點了一款超上壽司拼盤 $268

三色丼 $188
蟹膏的份量真多 拌著蟹肉一起吃 十分香濃美味😍
海膽的味道較淡 要仔細嚐才吃出少許海膽的鮮味 有點扣分🙈
一次過能嚐三款口味 很值得點這款來試👍🏻👍🏻

燒明太子雞翼 $46
平成卷喺十和田總本店台柱之一🍣,店內八至九成客人都會點平成卷。🤩🤔🍣究竟係咩原因令平成卷咁受歡迎呢?.要同大家講吓十和田總本店已經係尖沙咀屹立咗好幾年💁🏻‍♀️,次次草根妹妹經過都見到好多人排隊等堂食👫,長長不絕嘅人龍已經係一個好食嘅指標🔝,搞到草根成日心思思想去朝聖😎。如果大家都想去食,記得好似草根咁早少少去等位啦。.📍平成卷($148)先講講賣相先🥳,飯卷內包有吞拿魚蓉和青瓜🐟🥒,再係飯卷上加上三文魚籽、海膽同更多嘅吞拿魚蓉,齋睇都覺得賣相吸引🤤!非常精緻✨,紅色、橙色、黃色等暖色系食物,令人胃口大開❤️🍴!.吞拿魚蓉肥美甘香,魚蓉同海膽慢慢係口腔融化😍,口感相當creamy🤤。另外,三文魚籽味道夠鹹👍🏻,有助提升整體味道層次🤩。.廚師選擇用赤醋飯作為飯卷👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳,正常來講用咗赤醋去調味,味道應該比一般嘅白飯有酸味,不過今次赤醋味道唔突出👉🏻👈🏻,呢一點需要改善💪🏻。.除此之外,草根仲有食其他壽司🍣,味道同質素都相當唔錯㗎!抵讚👍🏻!
平成卷
📍平成卷($148)
2020-06-23
15 分鐘 (堂食)
2020-08-13 301 瀏覽
其實對上一次去日本都唔知係幾耐之前,兩年?三年?我都唔太記得啦,所以就要去返間似樣啲嘅日本餐廳,食返個種味,回味一下先得。呢次我就黎左尖沙咀食日本野,呢間店係用手機點餐嘅都幾特別,先叫左個刺身熱下身先,叫左啲吞拿魚,鯛魚,鮑魚等。啲刺身好新鮮,食落嘅質感好似日本食開個啲。另外,三色丼都係可叫之選,三隻色都係好鐘意嘅食材,例如海膽咁,佢好滑好鮮甜,真係好似新鮮開出黎咁樣。蟹肉個個都好正,啲蟹膏係滿哂鋪面,沒得輸,蟹味濃郁。呢個飯真係正,有吞拿魚同埋海膽,個份量都比到好足,起碼鋪哂面先。之後叫左甜品,係個雪糕同啲椰果都好正。呢間店真係好有日本餐廳feel,好似真係去左日本食魚生咁,同朋友黎過下日本癮都唔錯。
蟹肉個個都好正,啲蟹膏係滿哂鋪面,沒得輸,蟹味濃郁。
之後叫左甜品,係個雪糕同啲椰果都好正。
一直認為要在夏天吃日本菜, 就是刺身或是丼飯那種冷食,才有消暑降溫的感覺, 早前就和bff吃了一頓稱心滿意的日式晚餐~我是第一次來「 十和田總本店」, 對餐廳確實充滿期望, 幸好並沒有失望, 因為餐廳的cp值極高, 價錢親民~餐廳並沒有餐牌, 在手機自助下單, 愛吃什麼就點什麼~活鮑魚刺身及芥辣八爪魚 活鮑魚很新鮮, 肉質結實, 爽脆中帶點咬口, 不用點醬汁, 已經有滿滿鮮甜味; 八爪魚滿有咬口, 口感煙煙韌韌, 帶有濃濃芥辣香, 辛而不辣。海膽蒸蛋海膽很肥美, 基本上是入口即滆, 與蒸蛋滆為一身, 口感滑捊捊, 鮮味滿滿~香蔥吞拿魚腩丼 蔥吞拿魚腩永遠都是我的至愛, 而這個丼飯的份量真的很大, 足夠我和bff share, 吞拿魚腩肥美, 口感軟綿綿, 香蒽及芝麻除了增強口感, 亦有提鮮作用, 加上芥辣, 令整個丼飯變得更惹味吸引~

餐廳並沒有餐牌, 在手機自助下單, 愛吃什麼就點什麼~

活鮑魚刺身及芥辣八爪魚

海膽蒸蛋

香蔥吞拿魚腩丼

2020-07-30
2020-08-12 272 瀏覽
每次經過十和田都好想嘗試下,但每次都人山人海,今日比較少人,次決左入去一試!海膽燉蛋燉蛋望落有啲乾,但食落味道都唔錯,蛋味濃,似鰹魚湯既味道,海膽更添色彩同味道!火灸魚生飯個人比較鐘意食火灸,又鐘意食魚生飯,呢個就岩哂我!呢度既魚生,比較厚身,食到魚獨有既質感,經過火魚,魚油會滲出,更添美味! 分別有吞拿魚、油甘魚、魷魚、海饅、虎蝦、三文魚、左口魚裙邊,可話款式非常之多!醋飯壽司除左魚生要新鮮,飯都要靈魂!而呢度既壽司飯虎混左秘製醬汁,少少酸,但可能一大盆禁整,飯身既質感變啲淋身,鐘意食淋飯既會比較鐘意!我個人就一般整體黎講,魚生好新鮮,人流都比較多,有機會要再食過!

海膽燉蛋

火灸魚生飯

醋飯

整體黎講,魚生好新鮮,人流都比較多,有機會要再食過!
2020-08-11 384 瀏覽
之前約咗朋友去尖沙咀食嘢,就諗起呢間平時好多人排隊嘅日本餐廳,忍唔住要試吓。餐廳落單好方便,可以直接用手機QR code,介面都容易操控。每張枱下面亦都有個籃可以放隨身物品,感覺相當清潔同細心!➡️ 廚師特選壽司 (配味噌湯+蒸蛋) ($368) ⭐️⭐️⭐️果然係特選,每件壽司都係當日最新鮮最靚!蒸蛋細細地好精緻,做得都幾滑嫩。但其實價錢有啲偏高,會建議午餐去比較抵!➡️ 海鮮丼 ($198) ⭐️⭐️⭐️💫丼飯好新鮮,每片魚生都食得出好鮮嘅魚味,廚師亦都切到幾大片,所有性價比中上!➡️ 北海道帆立貝+三文魚刺身 ⭐️⭐️⭐️💫帆立貝好大粒好新鮮,每片之間用咗新鮮嘅檸檬隔開,唔會黐埋一齊,食落亦都有少少檸檬味,正!三文魚剌身切到勁厚,好肥美🤤十和田總本店地址📍: 尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️💫環境👀: ⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️💫

廚師特選壽司 (配味噌湯+蒸蛋)

➡️ 海鮮丼 ($198) ⭐️⭐️⭐️💫
海鮮丼