2022-07-05 74 瀏覽
返食十和田,上次週末食多人啲,排左一下。但環境清潔度好ok,疫情下放心再食!今日平日,又遲左少少過左近一點時間。我地唔洗等,直入。手機落單,快靚正!午市壽司套餐配麵豉湯三文魚壽司、帶子壽司、吞拿魚壽司、油甘魚壽司必食既壽司常見款!當然另外仲有蝦壽司都食啦!鰻魚壽司,星鰻魚炙燒左香口同去腥好多,更易入口,再加醬汁!三文魚籽軍艦鮮味無得輸!爆爆三文魚籽汁加油!同埋蔥花吞拿魚軍艦都唔錯!喺尖沙咀區嚟講,佢算係平民壽司店性價比幾好!當然唔少得蟹籽加州卷,入面有青瓜、蟹肉!大讚!好鐘意食蟹,甜甜比較少見係加蟹肉同三文魚!壽司平叉燒湯烏冬,另外配麵豉湯同埋蛋日式蒸蛋近年愛物!佢有冬菇、日式魚蛋、蟹柳同埋白果!對於依個價錢來講係豐富,朋友讚介紹得好!三文魚壽司包住壽司飯,嗰首詩飯係最特別,係添加左豉油同其他常見嘅元素!味道啱啱好,唔會太咸!帶子壽司好厚又爽,大件點仲好,哈哈!好味嘛!吞拿魚壽司比油甘魚壽司無咁油光,但吞拿魚味道較濃!可以食左油甘魚先!墨魚壽司有啲咬口,鮮魚加少少芥辣提先!最後就食大蝦壽司,爽肉新鮮既,無失望!

午市壽司套餐配麵豉湯

鰻魚壽司,星鰻魚炙燒左香口同去腥好多,更易入口,再加醬汁!

壽司平叉燒湯烏冬,另外配麵豉湯同埋蛋

帶子壽司好厚又爽,大件點仲好,哈哈!好味嘛!

2022-07-01 226 瀏覽
成日食日本野都心大心細,咩都想試下,但有時又食唔到咁多野~今次再次拜訪人氣日式餐廳,之前試過佢既午市lunchset,今次就黎試下佢既晚市🤤三色丼($188)呢個岩晒咩都想試下既我🤣諗住佢可能分量細細,結果食落都幾飽肚,份量一啲都唔小分別有吞拿魚蓉丼、海膽丼同埋松葉蟹肉蟹膏丼(建議按此次序食,從淡到濃)三個丼都好高質,但最推介一定係松葉蟹肉蟹膏丼,味道非常濃郁🦀刺身三點 ($198)食完三色丼意猶未盡,叫左個刺身食鯛魚、吞拿魚同埋油甘魚三款刺身都非常鮮味同新鮮👍🏻👍🏻🍴 十和田總本店 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下#foodie #foodiegram #刺身#三色丼#日式美食#尖沙咀美食 #日式餐廳#香港美食推介 #香港美食分享
成日食日本野都心大心細,咩都想試下,但有時又食唔到咁多野~

三色丼($188)
呢個岩晒咩都想試下既我🤣
諗住佢可能分量細細,結果食落都幾飽肚,份量一啲都唔小

刺身三點 ($198)
食完三色丼意猶未盡,叫左個刺身
鯛魚、吞拿魚同埋油甘魚
三款刺身都非常鮮味同新鮮👍🏻👍🏻

🍴 十和田總本店 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下

2022-06-30 217 瀏覽
一、紫菜太韌,難於進食,咬十年都咬唔開二、食材不夠新鮮,海膽帶腥味,拖羅又乾又冇味,與價錢不成正比三、兩人共食了九百幾元,質素遠遠比不上附近更低價位的壽司店四、青瓜卷一上碟已有幾件散開,離譜五、收碟趕頭趕命,一夾起就收,影響食欲本身一心想食壽司,呢間兩年前食過覺得唔差,但今次真係好令人失望。呢個價錢我只可以話有更多好啲嘅選擇,希望店主可以正視下。成間餐廳感覺唔高級,忙到好似放題,啲嘢食又感覺求求其其,食到成肚氣,無咩必要唔會再食。
一、紫菜太韌,難於進食,咬十年都咬唔開
三、兩人共食了九百幾元,質素遠遠比不上附近更低價位的壽司
四、青瓜卷一上碟已有幾件散開,離譜
五、收碟趕頭趕命,一夾起就收,影響食欲

2022-06-25 6483 瀏覽
壽司吧🍣]🐷我愛'壽司'已開始變成癮🤭 見唔見到我個幸福陶醉樣😂🤣前幾日又同朋友再次到訪尖沙咀十和田總本店💕 我地兩個都係壽司控🥰 所以果日放工之後就相約一齊聊聊天,吃點愛吃的東西慰勞自己吧😊❤️尖沙咀 十和田總本店👅三文魚三味壽司🍙▪︎我係一個超級三文魚控😍無論係煎三文魚•煙三文魚•三文魚刺身,我都超級鍾意‼️ 所以一見到三文魚壽司拼盤,就即刻點左個二人前試試啦~ 一客有齊厚切薑蓉三文魚、Wasabi 三文魚同炙燒三文魚壽司🐟🐟🐟 三款都幾出色架☺️👅油甘魚刺身▪︎刺身超級厚切滑嫩,口感十足😍 油甘魚入口甘香,油分豐滿,非常新鮮❣️👅平成卷六件壽司卷大大件,用料十足😝 壽司卷上佈滿海膽・三文魚子・同吞拿魚腩蓉🐟 海膽鮮甜冇腥味,三文魚子粒粒飽滿又甜美,吞拿魚腩蓉份量十足👍 幸福幸福🐷🥰 👅中吞拿魚腩壽司🐋📢𝙎𝙒𝙄𝙋𝙀 𝙁𝙊𝙍 𝙈𝙊𝙍𝙀❗❗💕#reneetst#sushi#japan#十和田#tst#friends#sweet#relax#chill#happy#photos#hk#hkfoodie#hkeats#hkig#hkfoodie#foodporn#香港#work♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
[想念日本了♡開關前在香港跟我一起吃壽司吧🍣]

❤️尖沙咀 十和田總本店

👅三文魚三味壽司🍙

👅油甘魚刺身

👅平成卷

👅中吞拿魚腩壽司🐋

📢𝙎𝙒𝙄𝙋𝙀 𝙁𝙊𝙍 𝙈𝙊𝙍𝙀❗❗
💕#reneetst

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡ #food #foodie#eat #around #the #world#is#my #ultimate #goal #kol#pig#sweet
  • 三文魚三味壽司
2022-06-25 178 瀏覽
[尖沙咀]十和田總本店.壽司拼叉燒湯烏冬食剩指數:2/100壽司有6貫有三文魚、油甘魚、吞拿魚、帶子、魷魚、熟蝦全部都好新鮮魚肉既切法同平時唔同口感上更好壽司飯都同平時一般唔同顏色偏淺啡色係加左赤醋調味至於湯烏冬就正常發揮大片既叉燒彈牙既烏冬整個定食仲有麵豉湯同茶碗蒸真係幾抵食.鰻魚飯食剩指數:3/100鰻魚幾厚肉燒得都算幾香肥瘦就適中鰻魚汁好濃味配珍珠飯食幾唔錯同樣係定食有湯同茶碗蒸茶碗蒸都有水準蒸蛋好滑配料都好足
[尖沙咀]十和田總本店
壽司拼叉燒湯烏冬
食剩指數:2/100
壽司有6貫
有三文魚、油甘魚、吞拿魚、帶子、魷魚、熟蝦
全部都好新鮮
茶碗蒸都有水準
蒸蛋好滑
配料都好足
2022-06-19 438 瀏覽
今晚在尖沙咀放工後想食日本野🇯🇵經過金馬倫道見到十和田總本店!📍所以決試食下丼飯🍱-日式和風的報置,有bar 椅枱同其他位!🔍而且用QR CODE落單,所以好方便📱食物包括有丼飯、烏冬、刺身等好多唔同日本食物!🍤🍜🍱🍣由於今晚唔算太餓,所以點了2個丼飯!🍱-我點了雜錦魚生丼! 好滿的刺身!🍣而且食落好新鮮好肥美! 絕對驚喜!😍有三文魚、吞拿魚、比寄貝、帶子等好多唔同刺身!💡而且每一塊都好肥美新鮮!😋飯底仲有少少醬油,同刺身夾埋填係好好食!無論刺身同飯的份量都好有驚喜!🔶鍾意食魚生的朋友要試!✔️-另一款點了穴子丼,原來穴子亦即係海鰻,係鰻魚嘅一種!🧡不過平日係香港少食到呢!配上特製的燒汁! 好好味!🫙真係好開胃同好食! 我覺得值得試下!同埋係穴子同飯的份量都滿滿!🍚男士食都好夠足夠呀!😆-飲品則點了最簡單的汽水! 🥤好飽的晚上! 想不到份量禁多!不過要留意用餐時間有限⏰所以想食耐D傾偈既朋友要留意呢!☀️
今晚在尖沙咀放工後想食日本野🇯🇵
經過金馬倫道見到十和田總本店!📍
所以決試食下丼飯🍱
日式和風的報置,有bar 椅枱同其他位!🔍
而且用QR CODE落單,所以好方便📱
食物包括有丼飯、烏冬、刺身等好多唔同日本食物!🍤🍜🍱🍣
由於今晚唔算太餓,所以點了2個丼飯!🍱
我點了雜錦魚生丼! 好滿的刺身!🍣
而且食落好新鮮好肥美! 絕對驚喜!😍
有三文魚、吞拿魚、比寄貝、帶子等好多唔同刺身!💡
而且每一塊都好肥美新鮮!😋
飯底仲有少少醬油,同刺身夾埋填係好好食!
無論刺身同飯的份量都好有驚喜!🔶
鍾意食魚生的朋友要試!✔️
另一款點了穴子丼,原來穴子亦即係海鰻,係鰻魚嘅一種!🧡
不過平日係香港少食到呢!
配上特製的燒汁! 好好味!🫙
真係好開胃同好食! 我覺得值得試下!
同埋係穴子同飯的份量都滿滿!🍚
男士食都好夠足夠呀!😆
飲品則點了最簡單的汽水! 🥤
好飽的晚上! 想不到份量禁多!
不過要留意用餐時間有限⏰
所以想食耐D傾偈既朋友要留意呢!☀️
2022-06-15
穴子丼
😍火炙牛肉湯烏冬$88 烏冬十分有驚喜,吃起來十分彈牙🥰牛肉都燒得剛好很好吃,烏冬迷要試🥰  😋雜錦魚生丼 $128 份量驚人,有蟹籽,三文魚,吞拿魚,油甘,蛋,鮑粒,青瓜,魚生份量足以配到每一口飯,飯都已經用赤醋調味,女生可能吃半碗就夠😋 🥰炸雞件$38 性價比很高,雞件很大一塊,炸得香脆,肉質都嫩滑,新鮮炸起十分熱,要小心🥰 😚火炙芝士蝦 $15 一口份量,壽司飯都是已調味,火炙芝士味道很出色💕 所有食物的質素都很不錯,推薦火炙牛肉湯烏冬,炸雞件 😍𝑭𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘睇更多😍@Nevergetfat

😍火炙牛肉湯烏冬$88
火炙牛肉湯烏冬
火炙牛肉湯烏冬

😋雜錦魚生丼 $128

🥰炸雞件$38
炸雞件

😚火炙芝士蝦 $15

一口份量,壽司飯都是已調味,火炙芝士味道很出色💕
火炙芝士蝦

所有食物的質素都很不錯,推薦火炙牛肉湯烏冬,炸雞件

😍𝑭𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘睇更多😍@Nevergetfat
2022-06-16 244 瀏覽
位於尖沙咀金馬倫道< 𝓣𝓸𝔀𝓪𝓭𝓪 𝓢𝓾𝓼𝓱𝓲 >, 一間日本壽司店, 以日式木系簡約風格為主, 由二十多年經驗的資深日籍壽司師傅主理, 而食材由日本新鮮直送。火炙魚生丼 $¹³⁸秋季限定, 放有八款火炙魚生, 包括三文魚、三文魚籽、牡丹蝦、穴子、帶子、左口魚、吞拿魚及魷魚, 帶有豐富層次感。火炙三味壽司 $⁷⁸分別為三文魚、吞拿魚及左口魚, 很鮮味呢。吉列生蠔湯烏冬 $⁸⁸香脆呈金黃色的炸皮, 包裹著軟嫩的生蠔, 再配上濃濃的昆布烏冬。十和田總本店📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下

火炙魚生丼 $¹³⁸

火炙三味壽司 $⁷⁸
分別為三文魚、吞拿魚及左口魚, 很鮮味呢。

吉列生蠔湯烏冬 $⁸⁸

十和田總本店
📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下
2022-06-14
見呢間日本野咁多舔舔脷,所以抱住都大期望黎試試佢。佢啲海鮮都可以,我覺得最衰係啲飯偏淋,如果可以做到平時日本米既粒粒分明咁會好食好多。———————————🔽 三色丼呢個係最期待既,佢三款口味既味道都好好、好出,最值得點既一道,一款試哂三味,而且都真係好夠飽🔽 三款吞拿魚壽司🍣覺得普通,唔夠魚香(可能係我唔識欣賞🙈🔽 海膽蒸蛋:好味,熱辣辣,海膽香甜🔽 蟹肉元貝丼:足料,味道好,可惜又係衰左係啲飯手上,飯比教痴埋一舊🔽 平成卷:好多吞拿魚蓉,一放入口有一陣味(海膽?魚子?)𡁻多幾下就有魚蓉香🔽 明太子釀雞翼:熱熱地又脆脆地,有明太子香,值得一試總結: 味道係唔錯,但啲飯真係唔掂,希望佢只係一天失守
———————————
🔽 三色丼

🔽 三款吞拿魚壽司🍣
覺得普通,唔夠魚香(可能係我唔識欣賞🙈

🔽 海膽蒸蛋:好味,熱辣辣,海膽香甜

🔽 明太子釀雞翼:
熱熱地又脆脆地,有明太子香,值得一試

總結: 味道係唔錯,但啲飯真係唔掂,希望佢只係一天失守
2022-06-14 131 瀏覽
今日放假出咗去尖沙咀行街,心血來潮想食壽司,見到呢間日本餐廳入面好多人,好熱鬧,於是就諗住試吓。好好彩地,等咗5分鐘左右,就有位。午市都有好多唔同嘅套餐,我哋兩個分別選擇左午市壽司套餐同火炙左口魚邊丼。好快地店員就上湯,個湯清清地,唔係好鹹,入面仲有昆布同埋一啲腐皮,幾好飲。午市套餐分別有八件壽司同埋三件卷物,全部都好新鮮,我最鍾意嘅係蝦、赤身同埋帆立貝。全部都係水準之上,冇諗過呢個價錢可以食到咁新鮮嘅刺身。朋友對佢嘅火炙左口魚邊丼讚不絕口,估唔到仲有海膽喺上面,好豐富,海膽好新鮮,好甜,左口魚邊火炙過,入口即溶,魚油極重,最後佢食晒成碗飯。呢間嘅lunch真係好出色,而且性價比極高, 10分有驚喜!

2022-06-13 185 瀏覽
十和田 (尖沙咀)/🍾用餐體驗雖然係星期三晚,但都好多人,好彩朋友仔醒有BOOK定位啫😌🤍三色丼 $188😳呢晚唔算好餓,所以同朋友SHARE呢個細細地嘅三色丼。嚟到覺得好驚喜,色水好靚,分別有吞拿魚蓉丼、海膽丼同松葉蟹肉蟹膏。望落細細碗,但原來份量都唔少!🥳個人最鍾意松葉蟹肉蟹膏,味道好濃郁好香,值得一食!☺️次序上我建議由淡到濃咁食(吞拿魚蓉丼〉海膽丼〉松葉蟹肉蟹膏),令味蕾遂漸甦醒,可以更味嚐到每種食材的鮮味。🤍三文魚手卷@2 $38x2三文魚有成三四條大大條,又夠冰凍。壽司飯係預拌咗醬油嘅,令整個手卷更惹味🥰@towada_sushi/整體評分:味道 🌟🌟🌟🌟環境 🌟🌟🌟🌟🌟服務 🌟🌟🌟🌟🌟衛生 🌟🌟🌟🌟🌟抵食 🌟🌟🌟🌟.....#十和田 #日本菜 #刺身 #丼 #壽司 #手卷 #日本野 #三文魚 #海膽 #吞拿魚 #蟹膏 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #hkfood #hkfoodie #hkeater #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkcafe #hk #hongkong #homekong #hker #食好西 #食好東西
十和田 (尖沙咀)

🍾用餐體驗
雖然係星期三晚,但都好多人,好彩朋友仔醒有BOOK定位啫😌

🤍三色丼 $188

環境 🌟🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟🌟
衛生 🌟🌟🌟🌟🌟
抵食 🌟🌟🌟🌟
#十和田 #日本菜 #刺身 #丼 #壽司 #手卷 #日本野 #三文魚 #海膽 #吞拿魚 #蟹膏 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #hkfood #hkfoodie #hkeater #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkcafe #hk #hongkong #homekong #hker #食好西 #食好東西 #香港美食 #香港好去處 #香港情侶 #香港親子
2022-06-10 304 瀏覽
十和田總本店,在尖沙咀金馬倫道離地鐵站只有五分鐘路程,位置實在太方便,中午約朋友食lunch實在是無敵之選,午餐set lunch 選擇多食物有水準。刺身拼鰻魚飯(麵豉湯和茶碗蒸)四點刺身件件厚切,油甘魚甘香肥美,三文魚油脂分布平均美味之選,赤身厚身飽滿入口充滿幸福的感覺,赤蝦肉質鮮嫩彈牙鮮甜味十足,鰻魚飯鰻魚鮮滑唔腥加上香甜的鰻魚汁配飯一齊食大滿足。香蔥吞拿魚腩丼 (麵豉湯和茶碗蒸)香蔥吞拿魚腩丼配赤醋飯,一點點翠綠的香蔥,放在厚厚的吞拿魚腩蓉上,吞拿魚腩蓉甘香肥美和帶微酸的赤醋飯配上Wasabi和醬油,入口味覺大爆發,感覺令人開心又滿足。

午餐
2022-06-09 211 瀏覽
落雨心情差😔要食返啲好野開心返!今日揀左黎尖沙咀嘅十和田食lunch,呢間餐廳我相信都好多人識,距離尖沙咀B2出口步程唔需要3分鐘,地理位置方便,環境光猛舒服。🍣午市壽司套餐(配湯)($108)套餐一共十一件壽司,有帶子、三文魚、吞拿魚、油甘魚、鰻魚、熟蝦、三文魚子、香蔥吞拿魚腩以及三件加州卷。每一件刺身都係超厚肉,而且非常新鮮,保證口感係啖啖肉。另外lunch set有配埋麵豉湯,抵食!!!!

🍣午市壽司套餐(配湯)($108)
2022-06-08 151 瀏覽
話說日日係屋企食2餸飯食到厭,心血來潮想食個魚生飯,走左出尖沙咀快食順便買個糖水十和田之前食過幾次都吾錯,仲要價錢好合理,環境都幾舒服用QR code 落單,幾方便海貝丼係用貝類,我最鍾意有帶子鮑魚北寄貝同象拔蚌全部都好爽甜,新鮮有光澤仲有魚籽,如果多少少仲正老公就食個豚肉生姜飯,size 偏小,不過豚肉汁送飯好好味,生姜又爽脆,十分吾錯2個人食吾算貴,都係$200 幾,間吾中一餐真係好開心外賣真係好抵,不過係付近返工先食到

十和田之前食過幾次都吾錯,仲要價錢好合理,環境都幾舒服

用QR code 落單,幾方便

海貝丼係用貝類,我最鍾意

有帶子鮑魚北寄貝同象拔蚌

全部都好爽甜,新鮮有光澤
仲有魚籽,如果多少少仲正

2個人食吾算貴,都係$200 幾,間吾中一餐真係好開心

外賣真係好抵,不過係付近返工先食到
2022-06-05 252 瀏覽
是日午餐去咗尖沙咀金馬倫道已經開咗一段時間既 [ 十和田總本店 ]食午餐,好多介紹都話呢度既丼飯用料新鮮,份量多,而且用上赤醋飯,坊間的日本料理比較少有👍🏻🍱▪️香蔥吞拿魚腩丼 $ 128赤醋飯和吞拿蓉份量真係超多,吞拿魚腩蓉魚油豐富,幾肥美,配埋香蔥非常好食,赤醋日本米飯調味適中,不需額外再加豉油,每口飯都包圍住厚厚既吞拿魚蓉,好豐盛🍣▪️海鮮丼 $ 218材料超級豐富,有香蔥吞拿魚蓉,帶子,海膽,三文魚子,油甘魚赤海蝦,甜蛋,而且非常新鮮,特別係海膽和三文魚籽尤其出色,相當抵食 🐔▪️明太子雞翼 $ 48 無骨雞翼,中間係明太子免治雞肉餡,鹹鹹香香好好食,雞皮超級脆口,正正

🍱▪️香蔥吞拿魚腩丼 $ 128

🍣▪️海鮮丼 $ 218