2022-03-16 380 瀏覽
抗疫疲勞! 禁晚市後真的很久很久沒有外出食飯, 其實有時是想外出逛逛抖抖氣今天幫家人外出購物資, 順便來到附近新屋苑的商場搵吃~很多食物都想吃, 我和男友每次外出都想吃多點, 吃好一點見到有久違的酸菜魚, 二話不說就入來了門面有打卡位, 內裡的裝潢簡潔也不錯!有幾個卡位都是連著大玻璃,  當日去的時間接近日落, 雖然樓下還有無限施工中的地盤, 但向前看是可以望到啟德的宏觀我們坐低後也趕緊點餐, 要在六點前離開見到有二人餐當中又包含酸菜魚, 就要一份吧!落完ORDER後也送上前菜, 是麻辣蒜香土豆絲, 爽甜的真不錯前菜: 椒麻皮蛋主菜: 酸菜魚 (BB辣)小菜: 乾煸四季豆這裡的酸菜魚可自選辣度, 因前一晚吃過泰菜, 不想太辣, 所以點了BB辣上菜時間適中, 不用等很久超大盆的酸菜魚, 看到面頭灑滿香口的芝麻而侍應送上後也有溫馨提示, 它家用的是少骨多肉的鱸魚, 先品嚐湯, 後食材料魚片大片, 也比食開的厚身一點點, 夾下去不易鬆散魚質滑嫩, 以前怕吃魚是因為怕有魚骨, 鱸魚真的啖啖肉, 廚師幾乎將魚骨也起了鍋底裡還有很多酸菜和萵荀, 超好味, 爽口又不過酸平時對味精有點敏感, 當日飲了
抗疫疲勞!
今天幫家人外出購物資, 順便來到附近新屋苑的商場搵吃~
很多食物都想吃, 我和男友每次外出都想吃多點, 吃好一點
見到有久違的酸菜魚, 二話不說就入來了
門面有打卡位, 內裡的裝潢簡潔也不錯!
有幾個卡位都是連著大玻璃,  當日去的時間接近日落,
我們坐低後也趕緊點餐, 要在六點前離開
見到有二人餐當中又包含酸菜魚, 就要一份吧!
前菜: 椒麻皮蛋
主菜: 酸菜魚 (BB辣)
小菜: 乾煸四季豆

上菜時間適中, 不用等很久
超大盆的酸菜魚, 看到面頭灑滿香口的芝麻

魚片大片, 也比食開的厚身一點點, 夾下去不易鬆散
鍋底裡還有很多酸菜和萵荀, 超好味, 爽口又不過酸
平時對味精有點敏感, 當日飲了2碗湯都不覺口渴, 也沒有味精反應
很想再回味

椒麻皮蛋用了黃心皮蛋, 晶瑩通透流心皮蛋
蛋香比黑皮蛋濃一點
椒麻調味恰到好處, 唔過份也不會搶走主角的味道!

至於乾煸四季豆就不過不失, 味道不偏咸及不過辣,
要讚的就是不過油膩, 最怕碟底滿是油
這個菜用來送白飯都一流呢~

最後還加了$28買了一份紅糖糍粑
幼身細小條狀, 會吃不停
不過表皮略為硬身一點, 可能炸的時間長咗
但整體都是OK的

最後想讚的, 餐廳會提供白開水給每檯人客
唔一定要order飲品
試過其他酸菜魚餐廳是沒有這個服務, 有時吃完很辣必須用飲品解辣
這點很貼心!!
題外話/補充資料: 雖然晚市六點前要禁堂食, 但服務生也沒有表現得很急想趕人走咁, 食得舒適無壓力~
2022-03-12
2022-03-16 259 瀏覽
今日同朋友一齊去九龍城玩,諗起好耐冇食酸菜魚,想開下胃口。搵到呢間川菜價錢唔貴,而且可以揀走辣或者小辣,適合我呢啲食唔到辣又想食酸菜魚嘅朋友過下癮餐廳座位舒適,乾淨企理,充滿日光。地點隱蔽,所以周末人不多,另設午市套餐,提供紙巾🧻、水,手機自助下單很方便另收加一服務費滋味二人套餐 $348+1涼菜三選一(椒麻皮蛋、涼拌土豆絲、蒜泥青瓜)主菜二選一(13少酸菜魚、水煮魚)小菜二選一(乾煸四季豆、麻婆豆腐)配白飯兩碗乾煸四季豆四季豆清甜,炒到好香,爽口又唔會太油,好好味#十三少酸菜魚餐廳出名酸菜魚和水煮魚,酸菜魚湯微酸味濃唔腥,好惹味。建議先飲啖靚魚湯,再食魚。無骨爐魚片清淡,肉質非常嫩滑,簡咗走辣所以不會辣,只有少少薑味。湯底還有酸菜等配菜,連埋魚片一齊食更滋味。紅糖糍粑 +$28新鮮出爐熱辣辣,脆卜卜好煙韌,外脆內軟,沾點紅糖,而且不會太甜,不錯椒麻皮蛋可以揀走辣,不過冇乜皮蛋味,餸飯幾好服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

餐廳座位舒適,乾淨企理,充滿日光。
另收加一服務費

滋味二人套餐 $348+1

涼菜三選一(椒麻皮蛋、涼拌土豆絲、蒜泥青瓜)
主菜二選一(13少酸菜魚、水煮魚)
小菜二選一(乾煸四季豆、麻婆豆腐)
配白飯兩碗

乾煸四季豆
四季豆清甜,炒到好香,爽口又唔會太油,好好味

#十三少酸菜魚
餐廳出名酸菜魚和水煮魚,酸菜魚湯微酸味濃唔腥,好惹味。
建議先飲啖靚魚湯,再食魚。
湯底還有酸菜等配菜,連埋魚片一齊食更滋味。

紅糖糍粑 +$28

椒麻皮蛋
可以揀走辣,不過冇乜皮蛋味,餸飯幾好

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
2022-03-13
2022-03-10 26 瀏覽
同fd口痕想食酸菜魚好耐,見到呢個新餐廳就黎試下,同朋友order左個二人餐($348),兩個人食到好飽之餘,都覺得好滿足🙈建議可以三個人黎食,份量十足🤭一入到就覺得餐廳內部環境💯分,樓底十分之高,通道夠闊,檯都大張,再加上窗口係落地大玻璃,可以透自然光入黎,空間感十足,唯一可惜就係出面仲係工地未起好,望外環境差啲😗涼菜:蒜泥青瓜 (9/10分)青瓜新鮮爽口,食落清新開胃。我通常係食完辣嘢覺得好辣,就食呢道涼菜解辣同清清味蕾🙈小菜:川式口水雞 (8.5/10分)望見咁紅就知佢其實都幾辣下,其實因為我唔食得辣🤪但係辣得幾過癮,餸飯一流🤤主菜:十三少酸菜魚(小辣)(8/10分)店員建議我地先飲左個湯先,湯底係師傅每日新鮮製作嘅鮮魚湯😍魚片份量唔少,最最最最重要係無咩骨‼️我超怕食魚吐骨,食曬成盆我都剩係搵到幾條細骨,仲要魚肉超嫩滑,師傅火候控制得幾好👍🏻建議如果食得辣可以叫大辣,小辣我係覺得唔算辣(食開譚仔十少辣😂)+$28 甜品:紅糖糍粑 (5/10分)香港少有食到,軟糯嘅糯米點上甜甜嘅紅糖漿,通常係煙煙韌韌嘅甜品,外皮係炸得啱啱好,唔會乾同太硬,但略嫌今次食到嘅糍粑唔夠軟糯煙韌🥺總體環境

涼菜:蒜泥青瓜 (9/10分)

小菜:川式口水雞 (8.5/10分)

主菜:十三少酸菜魚(小辣)(8/10分)

+$28 甜品:紅糖糍粑 (5/10分)

總體環境及服務而言係高,店員不時主動幫我地換水,食物整體除左紅糖糍粑有待提高,其他嘢全部都係表現優異,兩個人食到超滿足🥰
2022-03-07 26 瀏覽
大滿足!今日嚟啟德行吓,見到呢間十三少酸菜魚,晚市套餐有齊我鍾意嘅嘢:土豆絲、麻婆豆腐、酸菜魚、甜品。職員主動介紹酸菜魚有不同辣度可選,而且可以先飲魚湯,然後再食魚。飲咗一啖魚湯,我哋都覺得不得了,魚湯魚味濃淡適中,十分鮮辣。朋友少食魚都慾擺不能,飲完一碗又一碗。魚肉份量好足,口感滑溜。麻婆豆腐甜甜哋辣辣哋,我哋覺得可以再辣啲,估計係要照顧大眾口味土豆𢇁有蒜頭以及少少酸辣味,爽口開胃!最後食埋特色甜品真係感到好幸福好滿足!

土豆𢇁有蒜頭以及少少酸辣味,爽口開胃!

最後食埋特色甜品真係感到好幸福好滿足!
2022-03-07 38 瀏覽
啟德站行2分鐘,搭電梯上一層,就會嚟到呢一間酸菜魚。餐廳由於係落地玻璃,所以光線都非常充足,幾光猛,而且亦都好乾淨。我叫咗呢度嘅酸菜魚,店員特登同我講,要先飲湯,再食魚,魚肉非常滑,而且亦都好嫩,再加埋配菜亦都好豐富,呢度嘅酸菜魚仲可以選擇辣度,非常貼心。尖椒皮蛋亦都係我嘅至愛,呢度嘅尖椒皮蛋味道濃郁。之後我再點一點麻婆豆腐,呢度嘅麻婆豆腐特別之處係加咗好多紅油同蒜蓉,令到個香味更加突出。之後嘅紅糖糍粑,我都特別點一點,因為食完之後個味道都好重,想食返啲甜嘢去中和下,呢度嘅紅糖糍粑新鮮炸起,再配上紅糖,好好食。
啟德站行2分鐘,搭電梯上一層,就會嚟到呢一間酸菜魚。

尖椒皮蛋亦都係我嘅至愛,呢度嘅尖椒皮蛋味道濃郁。

2022-02-15
2022-02-28 19 瀏覽
最近疫情大家都不敢去食飯但真的待家太久了 ,要出出去十三少分店好多但就是想去啟德這裡雖然出面仍在裝修但選了餐廳最後位置,的確境觀仍不錯今天二人套餐,最先來了一碗炸黃豆,甜甜的幾好味😋再來椒麻皮蛋同川味口水雞 ,後者是比較辣一點但我還是可以接受亦喜愛這種麻的味道套餐有兩白飯再來盤超大碟既酸菜魚職員會通知我們先飲這個湯因為是用魚熬製的跟住就可以開始食佢嘅鱸魚了很滑又冇骨非常啱怕骨的人,味道揀了中辣挺刺激有麻辣味道,最後有個甜品紅糖糍粑煙煙韌韌的很好味我最愛這種,整體來說都是很有水準難怪分店越開越多啦
最近疫情大家都不敢去食飯

但真的待家太久了 ,要出出去

十三少分店好多但就是想去啟德這裡

雖然出面仍在裝修但選了餐廳最後位置,的確境觀仍不錯

今天二人套餐,最先來了一碗炸黃豆,甜甜的幾好味😋

套餐有兩白飯再來盤超大碟既酸菜魚

職員會通知我們先飲這個湯因為是用魚熬製的

跟住就可以開始食佢嘅鱸魚了

很滑又冇骨非常啱怕骨的人,味道揀了中辣

難怪分店越開越多啦

2022-02-27 24 瀏覽
成日經過唔同地方都會見到十三少酸菜魚既分店已經覺得好吸引,咁啱今日黎到啟德呢邊工作又見到佢地既分店就決定同個同事一齊係到食個lunch.入面環境帶住大塊落地玻璃,空間又闊落坐得好舒服.十三少滋味2人套餐椒麻皮蛋用上黃金皮蛋,蛋白外層晶瑩剔透而蛋黃呈鮮明既橙黃色,賣相好靚.椒麻夠麻又夠香,辣味味道唔會過嗆而蓋過麻香.十三少酸菜魚魚肉係由師傅每日新鮮起肉即製,起晒骨入口啖啖肉,魚肉厚身質感鮮嫩有彈性.酸菜酸辣爽脆好醒胃.湯底微酸又唔會過油膩,內裏香料有八角,花椒,新鮮胡椒.酸菜味道夠酸香而且內裏亦帶住白蘿蔔片及豆芽增加爽脆感.配埋白飯下飯一流,好快就清晒成碗飯.乾煸四季豆四季豆炒得脆身而且充滿香辣蒜香,入口囻唔會過油膩.紅糖糍粑糍粑炸成金黃色而且香脆朝身,咬落外脆內Q韌,沾上紅糖後變得香甜又帶一陣米香.

十三少滋味2人套餐

乾煸四季豆
四季豆炒得脆身而且充滿香辣蒜香,入口囻唔會過油膩.

• 紅糖糍粑
  • 椒麻皮蛋
2022-02-22 17 瀏覽
📍 十三少 Master 13🌍 九龍城啟德沐寧街10號OASIS Place商場1G號舖 Shop G, 1/F, OASIS Place, 10 Muk Ning Street, Kai Tak, Kowloon City📝 整體評分:9/10陪屋企人睇完樓,趁6點前食埋飯先走,二人套餐$338,有涼菜主菜小菜加白飯,3個人食都飽到上心口。🥢椒麻皮蛋🥢黃金皮強超Q彈,醬汁用左青紅椒蒜蓉陳醋辣油製成,好開口小菜。🥢十三少酸菜魚🥢兩老都唔係好食得辣,雖然話唔辣,但都會有入到口既辣。店員話每日都係用新鮮鱸魚熬製,可以先飲湯,湯頭好奶白鮮甜香辣,撈飯真係超正,魚片厚大嫩滑。🥢麻辣豬手🥢主要係食佢勁軟淋既豬皮同脂肪,好滑溜。🥢紅糖糍粑🥢 +$28香脆不油膩既炸糯米條,蘸滿甜而不膩既紅糖,絕!
📍 十三少 Master 13

📝 整體評分:9/10

🥢椒麻皮蛋🥢

🥢十三少酸菜魚🥢
兩老都唔係好食得辣,雖然話唔辣,但都會有入到口既辣。

🥢麻辣豬手🥢
主要係食佢勁軟淋既豬皮同脂肪,好滑溜。

🥢紅糖糍粑🥢 +$28
香脆不油膩既炸糯米條,蘸滿甜而不膩既紅糖,絕!

2022-02-20 63 瀏覽
聽朋友講呢間d 酸菜魚好味,特登黎試下!呢個2人餐真係好抵食,有招牌酸菜魚+自選前菜+一款小菜,仲有2大碗飯,好味又好飽!!🌟❤️十三少酸菜魚 魚肉好嫩滑,而且份量好多,好大盤!酸菜食落1d 都唔會太酸,但成盤酸菜魚又好夠味~入面仲有菇 薯仔片 同萵筍之類,特別中意佢鋪滿隻芝麻,好香好正rrr🧡椒麻皮蛋 水晶皮蛋擺盤已經夠晒靚,晶瑩剔透,而且好香椒麻辣味,好高質!!💛麻婆豆腐 好夠辣好夠滑,加埋d 肉碎,配飯一流~

椒麻皮蛋

💛麻婆豆腐 好夠辣好夠滑,加埋d 肉碎,配飯一流~
麻婆豆腐

麻婆豆腐
2022-02-18 20 瀏覽
之前男朋友話好想食酸菜魚,於是我就揀咗喺OpenRice呢度好多人推介嘅十三少!呢一間餐廳嘅環境裝修好乾淨,而且非常歡堂舒服!今次我哋就叫咗一份二人餐, $338非常抵食!我好鍾意食呢一度嘅皮蛋,呢度嘅皮蛋係金色嘅,而且外皮非常之彈牙,仲要係好香嘅麻辣香味!酸菜魚就當然唔少得一定要食啦,呢度嘅酸菜魚真係好香,湯底好充足!酸味同埋立美到十足,而且呢度嘅魚肉真係非常滑!值得推介

2022-02-17 18 瀏覽
啟德開咗一間新嘅四川餐廳,餐廳環境幾大,非常舒適。午市嘅時候人流都幾多。佢有呢個好抵食嘅二人套餐,入邊包括左涼菜、主菜、小菜、白飯同埋甜品超級豐富。呢度用QR code落單,好方便。涼菜方面,揀咗椒麻皮蛋,皮蛋係有好靚嘅金黃色,入邊嘅蛋黃仲要係流心嘅添。主菜方面,可以揀酸菜魚或者水煮魚,今次揀咗酸菜魚,酸菜魚好大盆,落咗好多了料,酸酸辣辣咁,非常入味。小菜點左口水雞,送飯一流呀!甜品有煙韌嘅紅糖糍粑,正!
啟德開咗一間新嘅四川餐廳,餐廳環境幾大,非常舒適。
午市嘅時候人流都幾多。

呢度用QR code落單,好方便。

小菜點左口水雞,送飯一流呀!
甜品有煙韌嘅紅糖糍粑,正!
2022-02-15 11 瀏覽
之前已經食過一次,見啟德開咗新分店再食過😌新店裝修幾簡約,有大窗,可惜個景係好多地盤仲起緊樓😂滋味二人套餐 $348涼菜 :椒麻皮蛋皮蛋晶瑩剔透,個醬汁酸酸辣辣小菜 : 口水雞個醬汁明顯比出邊食開嘅”結身”,但好夠麻,I like😋主菜 : 十三少酸菜魚之前有食過呢間既酸菜魚,但今次食好似改良左。侍應叫我地先飲湯,我心諗咁米好重口味囉,點知一飲竟然有驚喜🤩個湯味道岩岩好,無好酸或者好辣,重點落左炸蒜,好香。忍唔住飲左好多啖😜鱸魚肉無骨,大大舊紅糖糍粑 $28即叫即整熱辣辣,煙煙韌韌

滋味二人套餐 $348

涼菜 :
椒麻皮蛋
皮蛋晶瑩剔透,個醬汁酸酸辣辣

小菜 :
口水雞
個醬汁明顯比出邊食開嘅”結身”,但好夠麻,I like😋

主菜 :

紅糖糍粑 $28
即叫即整熱辣辣,煙煙韌韌
2022-02-15 13 瀏覽
我哋又食酸菜魚,今次孖寶爸都話Ichiban😆。餐廳裝修時尚有格調,坐得舒服😌。今次揀咗滋味2人套餐 $338,套餐包括涼菜、主菜、小菜和兩碗白飯,很滿足。涼菜 - 椒麻皮蛋中間蛋黃金黃色,皮蛋皮晶凝通透,擺盤很吸引❤️。配合蒜蓉花椒粒一起吃,很有濃郁的味道。主菜 - 十三少招牌酸菜魚🍲估唔到超級大碗,好震撼。材料十足,有爐魚、酸菜、土豆片、萵筍,好豐富呀!爐魚似走過油,很香口,配上帶有花椒香味的湯底🔥,辣辣地好正呀!小菜 - 麻婆豆腐正宗川菜的味道,有別於平常食那種,帶有麻香味道,豆腐亦非常滑溜,送飯一流。甜品 - 紅糖糍粑 (套餐+$28)外皮香脆,內裏是煙煙韌韌的糯米,加上黃豆粉和紅糖漿,很特別,有點像日式甜點。下次想試吓水煮魚🥰

我哋又食酸菜魚,今次孖寶爸都話Ichiban😆。

餐廳裝修時尚有格調,坐得舒服😌。

涼菜 - 椒麻皮蛋
中間蛋黃金黃色,皮蛋皮晶凝通透,擺盤很吸引❤️。

配合蒜蓉花椒粒一起吃,很有濃郁的味道。

主菜 - 十三少招牌酸菜魚🍲
估唔到超級大碗,好震撼。

材料十足,有爐魚、酸菜、土豆片、萵筍,好豐富呀!

小菜 - 麻婆豆腐

甜品 - 紅糖糍粑 (套餐+$28)

下次想試吓水煮魚🥰
2022-02-09
2022-02-14 19 瀏覽
十三少餐廳採用落地玻璃空間感十足,裝修方面頗有心思二人套餐有前菜、主菜、小菜同飯,份量都唔少,加埋甜品兩個人食得飽飽😋🌀十三少酸菜魚店員提醒可以先飲魚湯,今次係order標準辣度,魚湯水準唔錯,夠鮮甜,灑上芝麻更加提升香味,集鮮、香、辣於一身魚肉用嘅係鱸魚,肉質非常滑嫩,火喉控制得幾好,已經起晒骨可以放心大啖食👍🏽湯入面仲有好索湯嘅酸菜、萵筍同雞脾菇,加啲蔬菜類感覺更健康🌀 椒麻皮蛋第一次食半透明嘅皮蛋🤤蛋白位有冰花,而且係溏心,食材講究沾上黑醋汁同伴碟嘅辣椒、蒜粒,好味到爆燈💡🌀口水雞鋪滿芝麻,賣相非常吸引,醬汁偏濃厚,雞肉嫩滑入味,辣度適中,帶一點點醋香,十分開胃🌀紅糖糍粑金黃色嘅糍粑外層香脆,入面煙韌,沾上黃豆粉同紅糖,趁熱食十分滋味😋
十三少

餐廳採用落地玻璃空間感十足,裝修方面頗有心思

🌀十三少酸菜魚
湯入面仲有好索湯嘅酸菜、萵筍同雞脾菇,加啲蔬菜類感覺更健康

🌀 椒麻皮蛋
第一次食半透明嘅皮蛋🤤
蛋白位有冰花,而且係溏心,食材講究
沾上黑醋汁同伴碟嘅辣椒、蒜粒,好味到爆燈💡

🌀口水雞

🌀紅糖糍粑
2022-02-11 76 瀏覽
到九龍城啟德探朋友, 順便和他一起吃午餐🥢,朋友提議到十三少,位於啟德沐寧街10號OASIS Place商場1G號舖。 店內環境開揚舒適,落地玻璃,陽光非常充足。 見到有二人套餐$348( 椒麻皮蛋、 十三少酸菜魚、 口水雞、 白飯兩碗) 都幾吸引, 再加甜品紅糖糍粑$28。 🔸椒麻皮蛋 ~ 這款涼拌香辣清爽😚, 越食越開胃呀! 🔸十三少酸菜魚 ~ 第一啖一定要試下個湯, 用新鮮魚淆製,魚味非常濃郁🥰,酸度適中微辣的四川風味, 口感嫩滑無骨的魚片, 配上爽脆的酸菜和萵筍, 集酸、辣、鮮於一身。 🔸口水雞 ~ 麻辣開胃的口水雞, 雞件每件都很香嫩🤤。 🔸紅糖糍粑 ~ 一口酥脆軟綿的糍粑😋,配上紅糖,甜絲絲好味道。 一定要試下這裏的酸菜魚😋, 個湯真係好好味, 推介👍🏻。

🔸椒麻皮蛋 ~ 這款涼拌香辣清爽😚, 越食越開胃呀!

十三少酸菜魚

🔸口水雞 ~ 麻辣開胃的口水雞, 雞件每件都很香嫩🤤。

紅糖糍粑

一定要試下這裏的酸菜魚😋, 個湯真係好好味, 推介👍🏻。

2022-02-11
午餐
紅糖糍粑
  • 二人套餐$348(椒麻皮蛋、十三少酸菜魚、口水雞、白飯兩碗)