2023-08-20 147 瀏覽
路過九龍城啟德,見到十三少酸菜魚,之前冇食過呢個品牌,大膽帶屋企人試吓。餐廳喺樓上,搭𨋢好快到,座位都坐得幾舒服。因為食完下午茶,所以今餐晚餐唔係叫咗好多,只係叫咗一個酸菜魚套餐,加小菜,甜品同飲品。酸菜魚:份量適合,叫咗小辣,惹味得嚟又唔算太刺激,不足嘅係唔夠熱,無辣嘴嘅感覺。四季豆:份量適合,預設辣度,我覺得味道剛剛好,但屋企人覺得少辣。皮蛋:份量,味道,賣相都很好,醬汁加分。話梅排骨:份量同味道都唔錯,用嚟撈飯都幾好食。糍粑:份量適合,外皮炸得幾香脆,點醬同點醬都好食,唔算太甜太膩,但食完好黐牙。五花茶:原本以為係自家製,但原來係支裝。贈送甜品:舖頭係食完嘅時候每位客人送咗一碗熱紅棗雪耳糖水,味道都幾好,但材料比較單調。總結:如果當普通食餐飯都唔錯,坐得幾舒服,但如果好鍾意食酸菜魚就唔好期望太大。下次再試吓佢嘅酸菜魚火鍋,熱啲可能會比較啱心水。

皮蛋:份量,味道,賣相都很好,醬汁加分。

話梅排骨:份量同味道都唔錯,用嚟撈飯都幾好食。

五花茶:原本以為係自家製,但原來係支裝。

四季豆
話梅排骨
糍粑
  • 乾煸四季豆
2023-08-12 107 瀏覽
啟德因屯馬線通車後交通方便得多,當區陸續有樓盤入伙,商場亦進駐了不少餐廳,十三少就係其中之一。餐廳裝修簡約,有一大片特大玻璃幕牆,視野廣闊,坐位寬敞,食得舒服。2人滋味套餐 $348涼拌土豆絲土豆絲有點微辣,酸酸地很醒胃。蒜泥青瓜好大碟,青瓜也切得大粒,爽甜清脆。十三少酸菜魚超級大盆,酸菜魚肉份量多,肉質嫩滑,配有萵筍和酸菜,叫左唔辣,酸度輕微,越食越好味。乾煸四季豆四季豆配有肉碎,叫左唔辣,帶有鹹香,食落好惹味。紅糖糍粑紅糖糍粑炸到外皮鬆脆內裏煙韌,要點埋附加的甜醬食,係一個好好既飯後甜品。

2人滋味套餐 $348

涼拌土豆絲
土豆絲有點微辣,酸酸地很醒胃。

蒜泥青瓜
好大碟,青瓜也切得大粒,爽甜清脆。

乾煸四季豆
四季豆配有肉碎,叫左唔辣,帶有鹹香,食落好惹味。

2023-08-11 166 瀏覽
@master13_hk serves contemporary sichuan cuisine 🥢simplistic interior and spacious seatings 💫 signature boiled fish with pickled cabbages 🐟 made with fresh fish daily and boiled for 3 hours every morning 🌶 numbing, spicy, fragrant, and sour 🔥@master13_hk 新派精品川菜 🥢 裝修簡約 坐位闊落 💫 招牌菜 十三少酸菜魚 🐟 每日新鮮屠宰魚 純魚湯底 每天早上熬製3小時 🌶 四川香料辣椒 老墰酸菜 麻辣香酸 🔥🍽 二人滋味套餐 meal for two HKD$348🍳椒麻皮蛋 (單價 HKD$42)preserved eggs with chili pepper蛋白晶凝通透 蛋黃糖心半流心 🐣 口感彈滑 椒麻蒜香 🧄 開胃惹味🐟 十三少酸菜魚 (單價 HKD$248)master 13 boiled fish with pickled c

🍽 二人滋味套餐 meal for two HKD$348

二人滋味套餐

🍳椒麻皮蛋 (單價 HKD$42)
蛋白晶凝通透 蛋黃糖心半流心 🐣
口感彈滑 椒麻蒜香 🧄 開胃惹味

椒麻皮蛋
椒麻皮蛋

🐟 十三少酸菜魚 (單價 HKD$248)
master 13 boiled fish with pickled cabbages
魚片新鮮 每骨啖啖肉 🐟 純魚湯底鮮甜
酸菜鹹酸 口感脆嫩 🥬 配鮮嫩秀珍菇 爽脆萵筍
自選辣度 揀咗小辣 🌶 麻辣香酸

酸菜魚

🐓 川式口水雞 (單價 HKD$78)
sichuan style chicken in chili sauce
雞肉嫩滑 雞皮滑溜有彈性 🐥
口水汁香口 椒麻惹味 🌶
大量芝麻 🥒 青瓜墊底 口感清爽

川式口水雞

口水雞

🍚 白飯 (單價 HKD$15 x 2)
steamed rice
軟硬適中 粒粒分明

🤎 紅糖糍粑 套餐+HKD$28 (單價 HKD$48)
glutinous brown sugar rice cake
炸到金黃色 外面香脆
裏面煙靭軟糯 紅糖香甜滋味

紅糖糍粑

📍九龍城啟德沐寧街10號OASIS Place商場1G號舖 🇭🇰
  • 川式口水雞
2023-08-03 275 瀏覽
chill爆靚景川菜🌸前菜(黃金豆)🌟🌟🌟🌟🌟成日食川菜都會食到,今次小編終於知道叫咩名啦!味道有點似青豆脆,不過真係好好味。🌸涼拌土豆絲🌟🌟🌟🌟🌟超夠酸而且微辣,每一口都覺得好醒胃同埋消暑感覺。🌸口水雞🌟🌟🌟🌟🌟呢個口水雞超有驚喜,初頭食落唔覺太辣、醬汁有點甜甜地,慢慢d辣度才出,雞肉雞嫩滑,配搭雞皮上芝麻又覺得有另一番風味。雞肉下面仲有好多涼拌青瓜,酸酸地好惹味。🌸酸菜魚(小辣)🌟🌟🌟🌟🌟呢個酸菜魚一尐都唔輸蝕!大大兜,有超多鮮甜魚片,配搭不少花椒、乾辣椒、酸菜、萵苣,湯汁超夠酸呀!🌸紅糖糍粑🌟🌟🌟🌟🌟呢個煙靭度十足,糍粑軟糯,沾滿紅糖簡直絕配。呢個紅糖係特別好味,小編超鐘意呀!🌸餐配白飯🌟🌟🌟🌟🌟白飯都夠好味,軟硬度適中,配餸黎食一流呀!======詳情======十三少 (九龍城)九龍城啟德沐寧街10號OASIS Place商場1G號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #九龍城美食 #九龍城好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #
chill爆靚景川菜

🌸前菜(黃金豆)🌟🌟🌟🌟🌟

🌸涼拌土豆絲🌟🌟🌟🌟🌟
超夠酸而且微辣,每一口都覺得好醒胃同埋消暑感覺。

🌸口水雞🌟🌟🌟🌟🌟

🌸酸菜魚(小辣)🌟🌟🌟🌟🌟

🌸紅糖糍粑🌟🌟🌟🌟🌟

🌸餐配白飯🌟🌟🌟🌟🌟
白飯都夠好味,軟硬度適中,配餸黎食一流呀!

======詳情======
十三少 (九龍城)
九龍城啟德沐寧街10號OASIS Place商場1G號舖
================

#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #九龍城美食 #九龍城好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #夏日打卡日常 #川菜 #口水雞 #黃金豆 #涼拌土豆絲 #酸菜魚 #啟德 #紅糖糍粑 #OASISPlace商場 #啟德站 #十三少
2023-07-31
  • 涼拌土豆絲
  • 口水雞
2023-07-25 141 瀏覽
去年12月幫襯過,希望今年都有得食!秋冬是食蟹最好的季節,這是因為季節與蟹的生長品質有很大的關係!但是對於喜歡食蟹但又不喜歡拆蟹的人,可能是一種矛盾如果你是喜歡食蟹,但又害怕拆蟹的你!可以看以下内容:1)十三少蒜香荷葉蟹飯飯有著濃濃的蒜香味!飯面有2隻蟹,肉味鮮甜結實,蟹亦很新鮮!每粒飯都渗透蟹的味道!喜歡食蟹的你,就算害怕拆蟹也可以食到蟹的味道!如果你是喜歡食酸菜魚的風味,但又怕吃辣的你!就可以看以下内容:2)十三少酸菜魚間間餐廳酸菜魚,都可以選擇,有辣有唔辣!但作為微辣,既不擔心辣的刺激!但又可以吃到川菜的味道!這種打破矛盾,簡直並非筆墨可以形容!酸菜魚份量非常之多,鱸魚肉身嫩滑亦無骨,而魚皮亦好好味!而酸菜份量也不少,其他配菜也很多!曬有大量芝麻,來到枱前已經很香!真真正正“色香味俱全”以上兩道主菜還未上菜之前首先來一道前菜:蒜泥青瓜青瓜加上蒜泥,令青瓜不會再有瓜的苦澀味道!令到青瓜更清甜爽脆,作為前菜可以清一清味蕾,這樣就可以更真真正正去感受主菜的味道!推介:川式口水雞雞選用了新鮮雞,令到雞肉更滑,雞的鮮美嫩爽,加上紅油的奔放潑辣。完美演繹了一道「口水雞」推介:椒麻皮蛋甜品:紅
去年12月幫襯過,希望今年都有得食!

如果你是喜歡食蟹,但又害怕拆蟹的你!可以看以下内容:

1)十三少蒜香荷葉蟹飯

2)十三少酸菜魚

以上兩道主菜還未上菜之前
首先來一道前菜:蒜泥青瓜

推介:川式口水雞

推介:椒麻皮蛋

甜品:紅糖糍粑(川菜必吃的甜品之一)
飲品:桂花烏龍冷泡茶

2022-12-22
2023-07-21 94 瀏覽
ʚ 十三少ɞ終於俾我搵到一間性價比超高嘅川菜館,平時喺香港嘅川菜館一條酸菜魚可能都要三百幾蚊,但係呢度二人餐包一份酸菜魚、一份涼菜、一份小菜加兩碗飯都係三百幾蚊,而且環境非常舒適,超大落地玻璃,裝修十分精緻,朋友聚會十分唔錯。ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ❀ 椒麻皮蛋涼菜揀左椒麻皮蛋,皮蛋晶瑩剔透,溏心蛋黃令口感更佳,搭配蒜頭一齊食,十分惹味!❀ 乾煸四季豆小菜揀左乾煸四季豆,揀左唔辣!一上菜就有好香嘅鑊氣,四季豆配肉燥一齊煸炒,唔會好油好鹹,四季豆焦香爽脆😋❀ 十三少酸菜魚主角酸菜魚用大量嘅酸菜、菇同萵筍墊底魚湯味道鮮美,酸酸地辣辣地,十分之開胃我哋揀咗小辣,唔食得辣嘅都接受到魚嘅份量好多,魚片口感嫩滑,食到魚嘅鮮甜味,唔會有腥味👍🏻❀ 紅糖糍粑加$28有紅糖糍粑,糍粑炸到外皮酥脆,內裏煙靭,再喺表面灑上黃豆粉配紅糖漿食。
ʚ 十三少ɞ

ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ

❀ 椒麻皮蛋

❀ 乾煸四季豆

❀ 十三少酸菜魚
主角酸菜魚用大量嘅酸菜、菇同萵筍墊底
魚湯味道鮮美,酸酸地辣辣地,十分之開胃
我哋揀咗小辣,唔食得辣嘅都接受到
魚嘅份量好多,魚片口感嫩滑,食到魚嘅鮮甜味,唔會有腥味👍🏻

❀ 紅糖糍粑
2023-06-24 122 瀏覽
自從屯馬綫開通後,啟德進駐咗唔少新餐廳,當中包括主打酸菜魚嘅「十三少」😍有別於其他分店,啟德分店裝潢比較新潮有格調,座位旁邊係落地大玻璃,感覺非常悠閒愜意🌿坐底見到menu有個價錢實惠嘅二人套餐,即刻點咗個嚟試👏🏻🔸滋味2人套餐($348)➰涼菜、主菜、小菜➰配送白飯2碗⚜️涼菜:椒麻皮蛋黃金皮蛋晶瑩通透,溏心蛋黃更添吸引程度🙆🏻‍♀️以蒜香紅油調味,酸酸辣辣咁相當醒胃💥⚜️主菜:十三少酸菜魚相當出色嘅招牌酸菜魚🎊鱸魚份量十足,肉質嫩滑且無骨🐟湯頭鮮甜濃郁帶微微酸辣味,配料有酸菜、蘿蔔、萵筍、秀珍菇等🥘再加入大量白芝麻,令菜式變得更為香口,誠意推介🤘🏻⚜️小菜:麻婆豆腐豆腐香嫩滑溜,入口即化◻️以豬肉碎、豆瓣醬、花椒炒開🌶辛辣惹味令人欲罷不能,佐飯好選擇🍚⚜️甜品:紅棗雪耳糖水享用完套餐後,餐廳送上兩碗紅棗雪耳糖水🥣入口清甜潤喉,既滋補又解辣,非常窩心嘅安排🧡⚜️加配:紅糖糍粑(+$28)糍粑外層炸得香酥可口,內裏則係煙韌軟糯嘅口感💋配上黃豆粉,再蘸上黑糖漿,倍感甜蜜🥳

🔸滋味2人套餐($348)
➰涼菜、主菜、小菜
➰配送白飯2碗

⚜️涼菜:椒麻皮蛋

⚜️主菜:十三少酸菜魚

⚜️小菜:麻婆豆腐

⚜️甜品:紅棗雪耳糖水

⚜️加配:紅糖糍粑(+$28)
2023-06-20 117 瀏覽
餐廳位於1樓, 環境好闊落, 有好多卡座位, 枱與枱之間有距離, 坐得幾舒適。𓊈2人滋味套餐 $𝟹𝟺𝟾𓊉𓆹 蒜泥青瓜蒜泥青瓜好爽脆, 腌得好入味, 帶有少少酸, 好開胃。𓆹 十三少酸菜魚酸菜魚好大盤亦足料, 裡面有萵筍, 秀珍菇同大量酸菜, 味道帶酸且辣, 主角魚塊好嫩滑, 熟度剛剛好, 配飯食真係好夾。𓆹 紅糖糍粑 +$𝟸𝟾糍粑外皮好香脆, 裡面好煙靭, 帶有濃郁嘅甜味同糯米香氣, 可以蘸點側邊嘅紅糖醬, 味道更豐富。𓊈麻辣滷豬手 $𝟾𝟾𓊉豬手滷得好軟腍, 滷水汁帶少少麻辣味, 每一啖都充滿骨膠原, 好好食。

𓊈2人滋味套餐 $𝟹𝟺𝟾𓊉

𓆹 蒜泥青瓜
蒜泥青瓜好爽脆, 腌得好入味, 帶有少少酸, 好開胃。

𓆹 十三少酸菜魚

𓆹 紅糖糍粑 +$𝟸𝟾

𓊈麻辣滷豬手 $𝟾𝟾𓊉

2023-06-03 137 瀏覽
成日都好想番深圳食酸菜魚 但真係未抽到時間唯有係香港搵食啦 今日就試下啟德呢間精品川菜♥︎二人餐好扺食 除左可以揀酸菜魚/水煮魚仲可以再揀一款涼菜同小菜 配2碗白飯另加$28仲有紅糖糍粑做埋甜品➜滋味2人套餐 $348•涼菜 - 椒麻皮蛋用左黃心皮蛋 入口比較軟身 椒麻汁好惹味•主菜 - 酸菜魚真係超級大盆 份量好多😂上枱好震撼魚片無食到骨 好嫩滑 除左酸菜仲有白蘿蔔加上芝麻令成道菜更香 酸酸辣辣好開胃•小菜 - 乾煸四季豆四季豆好爽口 亦好有鑊氣•甜品 - 紅棗雪耳糖水呢個糖水好滋潤 仲好多雪耳 又唔會太甜•紅糖糍粑糍粑炸到好香脆 入面就好煙韌本身已經有黃豆粉 再點小小紅糖就更好食
成日都好想番深圳食酸菜魚 但真係未抽到時間

本身已經有黃豆粉 再點小小紅糖就更好食
  • 酸菜魚
  • 乾煸四季豆
2023-05-20 99 瀏覽
周末通常很繁忙,由早至晚接送小朋友上各種的活動,所以晚上多會只留在家中,讓外傭姐姐為我們解决晚餐。可能因為今天520,决定搞點新意思,兩老出走到很少去的啟德新區吃晚飯。近來又熱又濕,就選了那𥚃的「十三少」,品嘗很少食的酸菜魚。送了小朋友回家,就出發去啟德,黃昏六點多就到了,餐廳內當時只有幾枱食客。我們點了酸菜魚二人套餐再加「紅糖糍粑」。用花生做筷子托,有點玩味。先來的是我們選的前菜「涼拌土豆絲」,帶點小辣,味道不錯之餘也很醒胃。再來就是二選一的小菜「乾煸四季豆」,可選擇辣的程度,我們就選了不辣,讓自己的舌頭留點空間休息一下主菜「酸菜魚」,可選連白飯,我們只揀小辣,味道上有辣又有麻,我們覺得小辣是正確的選擇,首先我們愛辣但不是愛嗆喉的辣,小辣讓當中的魚片不會被辣味完全搶去風頭,整體味道不錯,份量也很十足!最後在我們添加的甜品來之前,餐廳再免費送上應該是雪耳糖水,這糖水剛好平衡到吃下又辣又麻的酸菜魚,我覺得心思很不錯!已飽得七七八八,「紅糖糍粑」也來了。外表像幾條魚柳條但吃下其實是煙煙靭靭的,再點上附加的微甜的醬,味道配合得不錯,只是一碟有八條,對於兩個人又已吃下一大碟酸菜魚算有點吃力 順

用花生做筷子托,有點玩味。

順帶一提侍應服務不錯,可能因為辣食為主,我們枱上的飲用水從來不缺,有時侍應更主動為我們杯子添水,到了七時多客人也多了但這方面的服務質素沒變,值得加許!

比較商榷是地點,附近大部份只有地產代理,既沒有什麼店鋪、商場,甚至公共休嬉公園也未見,暫時很難吸引到外區來的客源。

2023-05-20
2023-05-12 84 瀏覽
屯門線開通之後真係好方便,發現啟德Oasis Place有*十三少*踪影,為食妹👧🏻心郁郁想食酸菜魚😮‍💨,甘耐冇食酸菜魚當然要試吓啦😛。🫧涼拌土豆絲🫧土豆絲帶點微辣🥔,爽口開胃。🫧麻辣滷豬手🫧豬手🐷滷得非常軟腍,麻辣辣得有勁👍🏿,食唔停口。🫧酸菜魚🫧魚片🐟大大片無骨,酸度恰到好處,配以酸菜、萵筍份量十足。🫧紅糖糍粑🫧糍粑外脆內軟,沾上紅糖、黃豆粉真係最佳拍檔😎。

🫧涼拌土豆絲🫧
土豆絲帶點微辣🥔,爽口開胃。

🫧麻辣滷豬手🫧
豬手🐷滷得非常軟腍,麻辣辣得有勁👍🏿,食唔停口。

🫧酸菜魚🫧
魚片🐟大大片無骨,酸度恰到好處,配以酸菜、萵筍份量十足。

🫧紅糖糍粑🫧
糍粑外脆內軟,沾上紅糖、黃豆粉真係最佳拍檔😎。
2023-05-12 67 瀏覽
💚黃金豆 小食如果鍾意食粉皮嘅人有機會會見到呢啲黃金豆口感就類似零食嘅青豆咁係唔錯嘅小食😌😌🥔酸辣土豆絲薯仔用咗涼拌嘅方式上過咗冷河嘅薯仔 口感爽脆辣度會多過酸度 作為涼拌唔錯❣️🐓川式口水雞呢度嘅調味同坊間嘅唔同平時好少食雞皮我都食咗佢嘅皮下脂肪唔算多 雞肉嫩滑 香口冰凍 醬汁都幾足夠 送飯一流😌🐟十三少酸菜魚另加寬粉本身佢係唔跟寬粉嘅但個人喜好鍾意酸菜魚跟寬粉因為特別索汁🤣🤣🤣魚肉份量正常 食唔到腥味或者有骨酸菜滲有濃濃嘅花椒味 唔會太酸🌶度揀咗小辣 更能食出魚嘅原味白飯兩碗❣️紅糖糍粑外層用咗吉列嘅方式脆炸內裏軟身 有口感 而唔會整損個嘴重點係黃豆粉同紅糖 一齊食真係好解辣❣️雪耳紅棗糖水食完成餐飯之後再飲佢特別滋潤清甜😌😌
💚黃金豆 小食

一齊食真係好解辣

❣️雪耳紅棗糖水
食完成餐飯之後
再飲佢特別滋潤清甜😌😌
滋味2️⃣人套餐涼菜3選1,小菜又可以2選1主食仲可以揀酸菜魚/水煮魚🐟我梗係揀酸菜魚啦😋大大盆,裝到好多嘅魚肉👍🏻魚肉鮮嫩,小辣嘅辣度對於我嚟講就啱啱好~~~ (我食開四小辣🙃)配菜有酸菜、蘿蔔、萵筍同埋菇菇如果有埋寬粉就更正喇🤭不過有酸菜湯撈飯都好正👍🏻但兩個人去食酸菜魚…食完一大盤魚真係飽到唔係好食到其他嘢🫠所以四個人一齊去就最滿足🥰咩都可以試吓~~<<椒麻皮蛋>>晶瑩剔透嘅黃金皮蛋有超流心嘅溏心蛋黃~帶有醋味嘅辣椒汁,食落唔會太辣太刺喉,反而酸味味好開胃😋<<川式口水雞>>皮爽肉滑嘅嫩雞惹味到想添飯!加埋海量嘅芝麻就更香口,口感更豐富👏🏻臨尾個姐姐仲請咗我哋食糖水解解辣🤪
滋味2️⃣人套餐
涼菜3選1,小菜又可以2選1
主食仲可以揀酸菜魚/水煮魚🐟

我梗係揀酸菜魚啦😋
大大盆,裝到好多嘅魚肉👍🏻
酸菜魚

配菜有酸菜、蘿蔔、萵筍同埋菇菇
如果有埋寬粉就更正喇🤭
不過有酸菜湯撈飯都好正👍🏻

但兩個人去食酸菜魚…食完一大盤魚真係飽到唔係好食到其他嘢🫠
所以四個人一齊去就最滿足🥰
咩都可以試吓~~

<<椒麻皮蛋>>
晶瑩剔透嘅黃金皮蛋有超流心嘅溏心蛋黃~
帶有醋味嘅辣椒汁,食落唔會太辣太刺喉,反而酸味味好開胃😋

<<川式口水雞>>
皮爽肉滑嘅嫩雞惹味到想添飯!
加埋海量嘅芝麻就更香口,口感更豐富👏🏻

臨尾個姐姐仲請咗我哋食糖水解解辣🤪
2023-03-13
  • 椒麻皮蛋
大家身邊有沒有一種朋友,明明不太吃辣,但又偏偏愛吃川菜? 前陣子,和一個不太能吃辣的朋友試了一家令我印象深刻的十三少酸菜魚🐟當晚點了二人餐~ 合共$348 ! 包了:涼菜x1 椒麻皮蛋 晶瑩剔透的黃金皮蛋配上蒜香紅油,微辣~非常開胃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)小菜x1 乾煸四季豆四季豆味道咸香,微辣,辣度剛剛好,配有肉碎,撈飯一流,十分惹味!主菜x1 十三少酸菜魚選用新鮮鱸魚混合四川正宗老壇酸菜和潮汕酸菜煮成! 酸菜大大盆,魚片新鮮爽滑,少點筷子功也夾不了,哈哈! 魚肉大件,切得很薄,很入味。一客酸菜魚的份量極多,還有很多配料,有好多酸菜、萵筍、菇、蘿蔔~吸滿了湯汁,加上大量白芝麻,非常香口! 湯底酸酸辣辣,湯頭一樣好喝,一點也不會嗆喉!配白飯一流~朋友點菜時弱弱地問店員可否要超級Bb 辣,結果果然象徵式地出現了兩條辣椒🤣👍🏻 甚至可選不辣,照顧不嗜辣的人👍🏻黑糖糍粑 +$28熱辣辣,上枱時還冒着煙~非常煙韌,黑糖味濃郁!

當晚點了二人餐~ 合共$348 ! 包了:

涼菜x1 椒麻皮蛋

小菜x1 乾煸四季豆

主菜x1 十三少酸菜魚

黑糖糍粑 +$28
熱辣辣,上枱時還冒着煙~非常煙韌,黑糖味濃郁!
2023-03-18 89 瀏覽
鍾意食酸菜魚嘅我😂朋友話有一間叫13少嘅酸菜魚唔錯,仲要有二人套餐,啱晒我哋就過去試吓十三少酸菜魚@ 啟德餐廳 十三少十三少酸菜魚 ,因為加咗白芝麻嘅緣故,所以整體都幾香,魚肉都算幾滑,而且入邊嘅配菜亦都好多辣到可以接受椒麻皮蛋 辣度不高配蒜味可以,仲有最愛的黃色皮蛋麻婆豆腐 ,豆腐 辣度都不少,豆腐和肉碎入晒味,混白飯一齊食最正再加咗$28要了甜品, 黑糖糍粑 ,咬落去感覺好煙韌,而且帶點脆脆黑糖味濃郁唔錯,但係我哋實在太飽,最後都食唔晒

椒麻皮蛋 辣度不高配蒜味可以,仲有最愛的黃色皮蛋