2018-11-18 131 瀏覽
荔枝角d2 place簡直係美食天堂,各國美食餐廳臨立,今晚我和同事收工後想食日本菜,選擇左一樓北海道爐端燒餐廳環境是居酒屋格調,更設有房間座位供客人選擇, 座位舒適食物選擇頗多,串燒,刺身,壽司等等和食都有齊軟殼蟹天婦羅軟殼蟹炸很乾身,入口相當脆口,而且仲有少量蟹羔,非常惹味甲羅燒本身極度喜愛甲羅燒,但並唔係所有地方都好食,呢度就真係好啱我口味,蟹羔混和蟹肉及味噌,十分鮮味,又唔會太咸,好正燒原條明太子明太子炸香外皮,做成微脆狀,明太子略帶咸香,鮮味十足明太子雞蛋卷雞蛋卷熱辣辣送上,蛋卷很軟熟,層次分明又有豐富雞蛋味燒原條鰻魚外皮烤得香脆,鰻魚肉厚唔多骨,魚肉有彈性燒雞軟骨表皮燒得焦香有微微咸味,軟骨本身超爽脆北海道爐端燒,真係可列為d2 place首選餐廳,長期幫襯

餐廳環境是居酒屋格調,更設有房間座位供客人選擇, 座位舒適

食物選擇頗多,串燒,刺身,壽司等等和食都有齊

軟殼蟹天婦羅

軟殼蟹炸很乾身,入口相當脆口,而且仲有少量蟹羔,非常惹味

甲羅燒

燒原條明太子

明太子炸香外皮,做成微脆狀,明太子略帶咸香,鮮味十足

明太子雞蛋卷

雞蛋卷熱辣辣送上,蛋卷很軟熟,層次分明又有豐富雞蛋味

燒原條鰻魚

外皮烤得香脆,鰻魚肉厚唔多骨,魚肉有彈性

燒雞軟骨

表皮燒得焦香有微微咸味,軟骨本身超爽脆

北海道爐端燒,真係可列為d2 place首選餐廳,長期幫襯

2018-11-18 9670 瀏覽
去完 D2 Place 睇戲後於新開的第二期找地方吃飯,於角落找到這間充滿日本居酒屋風情的北海道爐端。在這裡最正的地方莫過於有廂房,私隱度大增。是與美女吃晚飯談心的好地方。老實說,起初 L 沒有細緻看菜譜而以為是吃芥末山葵燒覺得很有趣所以點了這道菜。眾所周知「芥末」(常用於熱狗醬) 並不等於「芥辣」而後者正正就是將山葵磨成泥。所以 本來就想試這個組合到底是什麼。怎料當上桌後才發現是山芋😜,原來輕輕燒過後,咬下去質感爽口,而芥末醬又不是太辣,卻令山芋變得好特別。推薦配一杯角瓶高波,所謂高波就是梳打加威士忌加冰。口感比想像中偏淡但配合濃味的串燒確實不錯。不仿一試!至於秋葵、雞軟骨串、塩燒華味雞翼串及雞皮串。當中以雞翼最突出,除了因為包括雞翼尖份外惹味外,那種塩燒的方法不太鹹亦沒有蓋過食材本身的味道。特製神奇炒麵(第二代),味道像日式咖哩味但不辣更有甜味。麵質彈牙配菜亦極多。雞蛋卷蛋香雖不算突出,反之有淡淡的魚湯味,而且口感軟熟。鹽燒是日鮮魚頭雖然有點鹹但魚肉沒有太乾,整體來說是好吃。燒虎蝦肉質爽口而且入味。牛油露筍燒、牛舌、白鱔串及鹽燒帆立貝串,當中特別推薦白鱔,無骨而且爽口彈牙。而帆立貝

雞蛋卷蛋香雖不算突出,反之有淡淡的魚湯味,而且口感軟熟。

鹽燒是日鮮魚頭雖然有點鹹但魚肉沒有太乾,整體來說是好吃。

燒虎蝦肉質爽口而且入味。

牛油露筍燒、牛舌、白鱔串及鹽燒帆立貝串,當中特別推薦白鱔,無骨而且爽口彈牙。而帆立貝都算大隻,抵吃!

充滿著日式居酒屋的氣氛,讓人有種到日本旅遊的輕鬆感。

柚子雪糕清清味蕾,為今日一個完滿的總結。

最後女友當然滿意,以後又多一個拍拖吃飯的好地方了。
2018-11-01
2018-11-12 5295 瀏覽
自從荔枝角開了新的商場後, 多咗唔少食店, 偶然也會與友人去食飯, 今次我地選了北海道爐端燒. 我地點了幾款菜式, 小食有明太子雞蛋卷和炸雞. 明太子雞蛋卷. 蛋卷最重要係雞蛋要滑身, 這個蛋卷質感尚算滑身. 蛋本身無乜味道, 配上帶咸味的明太子, 兩者好夾. 唯獨明太子份量再多一點會更好味. 炸雞. 上枱時已香味撲鼻. 外皮炸得幾香脆, 炸粉適中, 唔會太厚. 而雞肉肉質幾嫩滑. 主菜就點了北海道雪場蟹立魚柳鍋(昆布湯). 由於湯底係昆布, 所以味道較淡, 多一些昆布會更好. 除了雪場蟹和魚柳外, 仲有不少蔬菜, 菇和豆腐. 海鮮尚算鮮美, 但材料少了一點. 蔬菜可以起中和作用. 這個鍋夠兩個人食.

我地點了幾款菜式, 小食有明太子雞蛋卷和炸雞.

明太子雞蛋卷.

明太子雞蛋卷

蛋卷最重要係雞蛋要滑身, 這個蛋卷質感尚算滑身.

蛋本身無乜味道, 配上帶咸味的明太子, 兩者好夾.

唯獨明太子份量再多一點會更好味.

炸雞.

炸雞

上枱時已香味撲鼻.

外皮炸得幾香脆, 炸粉適中, 唔會太厚.

而雞肉肉質幾嫩滑.

主菜就點了北海道雪場蟹立魚柳鍋(昆布湯).

由於湯底係昆布, 所以味道較淡, 多一些昆布會更好.

除了雪場蟹和魚柳外, 仲有不少蔬菜, 菇和豆腐.

海鮮尚算鮮美, 但材料少了一點.

蔬菜可以起中和作用.

這個鍋夠兩個人食.
炸雞
2018-11-11 3843 瀏覽
雖然我番工既地點好近依度,但D2 place 2 開左咁耐都係行過兩次,發現都有唔少特色商店同手作鋪,好岩年輕朋友黎行下街食下野嫁!依間食店位置比較隱蔽,位於一樓巷仔尾段,店外掛左d日式燈籠,店內就係居酒屋既格局,幾有日本風情嫁!水母刺身... 第一次食水母!口感真係好特別,似比較硬身既海晢,咬落好爽脆!本身冇乜味,所以就配上個酸酸地既汁都唔錯。海膽壽司... 一客有兩件,海膽都幾新鮮幾完整,如果可以甜多少少就更好喇!生蠔... 一隻都唔平啊!但好彩味道都ok,起碼冇”魚星”味,不過就一隻大一隻細... 性價比一般啊...明太子手羽先... 炸過既雞翼令外皮格外香脆!入面既雞肉都幾嫩滑嫁,中間就釀滿明太子,冇骨既雞翼食起黎特別爽!牛舌、白鱔串、豚肉露荀卷... 佢地既串燒都好好食啊,牛舌燒得唔會乾韌、白鱔就夠厚肉夠juicy 冇臭味、豚肉又唔會太多脂肪層,入面既露荀夠嫩夠爽脆。埋單其實都唔算平,味道都中規中矩,不過食完其實都唔係好飽,又有藉口再去滿足我既甜品胃喇!

海膽壽司

生蠔

明太子手羽先
明太子手羽先

2018-10-22
海膽壽司
生蠔
2018-11-09 127 瀏覽
K先生帶咗我去咗食日本料理,餐廳裝修很有日本風味。食物質素很高,價錢合理,性格比很高。安排座位後,店員馬上送來兩隻很靚的杯,而且d綠茶也很好飲。明太子雞蛋卷雞蛋卷煎得很香滑同蛋味又濃,明太子份量很多,非常好食。鹽燒魷魚鬚魷魚鬚鮮味十足,容易咬開,味道不錯。蝦天婦羅炸蝦天婦羅有五件,味道不錯。大葱雞肉串雞肉很嫩滑,大葱也很juicy, 大葱配雞肉真係絕配。香酥雞軟骨雞軟骨炸得很香脆可口,味道一流。海膽忌廉薯餅第一次食忌廉薯餅配海膽,味道不錯。神奇炒麵用豚肉片,香菇片配醬汁一齊炒,炒麵粉量足而且很彈牙。抺茶心太軟食飽飽,點咗份抺茶心太軟作甜品。

安排座位後,店員馬上送來兩隻很靚的杯,而且d綠茶也很好飲。

明太子雞蛋卷

雞蛋卷煎得很香滑同蛋味又濃,明太子份量很多,非常好食。

鹽燒魷魚鬚

魷魚鬚鮮味十足,容易咬開,味道不錯。

蝦天婦羅

炸蝦天婦羅有五件,味道不錯。

大葱雞肉串

雞肉很嫩滑,大葱也很juicy, 大葱配雞肉真係絕配。

香酥雞軟骨

雞軟骨炸得很香脆可口,味道一流。

海膽忌廉薯餅

第一次食忌廉薯餅配海膽,味道不錯。

神奇炒麵

用豚肉片,香菇片配醬汁一齊炒,炒麵粉量足而且很彈牙。

抺茶心太軟
食飽飽,點咗份抺茶心太軟作甜品

【#SUPERMAMA開心SHARE】必食超強海膽@北海道爐端燒 朋友在荔枝角番工 最近發現有間好好食的日式居酒屋 名為「北海道爐端燒 Majimeya」 帶我地一起去試下 呢間店位於荔枝角D2 Place二期1樓 日系風情滲晒出黎 磯燒鮑魚刺身 日本店必食的刺身,已經切成一片片的薄身形態 每片都很入味,口感彈牙 講真,食日本菜,真係好難抗拒咁正既磯燒鮑魚刺身架! 原板海膽刺身 嘩!超強大呀 真係大大份的原板海膽刺身 唔單只足原板,食落仲好鮮甜 唔腥唔融,非常新鮮! 真係好正呀!1個人KO成板 呢種食法咪就係勁囉! 豬軟骨醬油拉麵 醬油湯底夠出色,拉麵配上豬軟骨 教人食到索索聲,好好味 招牌酥脆雞塊 即點即製,非常出色 香脆的口感,絕對擔得起酥脆2字 加上雞肉的肉汁仍然保留到 可說是90分以上的水準 我地點左蜜瓜梳打同巨峰梳打 味道清爽得來又夠甜 好好飲,好適合送住日本美食來飲呀

朋友在荔枝角番工
最近發現有間好好食的日式居酒屋
名為「北海道爐端燒 Majimeya」
帶我地一起去試下

呢間店位於荔枝角D2 Place二期1樓
日系風情滲晒出黎

磯燒鮑魚刺身
日本店必食的刺身,已經切成一片片的薄身形態
每片都很入味,口感彈牙
講真,食日本菜,真係好難抗拒咁正既磯燒鮑魚刺身架!

原板海膽刺身
嘩!超強大呀
真係大大份的原板海膽刺身
唔單只足原板,食落仲好鮮甜
唔腥唔融,非常新鮮!
真係好正呀!1個人KO成板
呢種食法咪就係勁囉!

豬軟骨醬油拉麵
醬油湯底夠出色,拉麵配上豬軟骨
教人食到索索聲,好好味

招牌酥脆雞塊
即點即製,非常出色
香脆的口感,絕對擔得起酥脆2字
加上雞肉的肉汁仍然保留到
可說是90分以上的水準

我地點左蜜瓜梳打同巨峰梳打
味道清爽得來又夠甜
好好飲,好適合送住日本美食來飲呀

2018-11-08 96 瀏覽
同fd行完市集黎左食日本野,我地2個都好中意食日本野既人黎,所以揀左入黎食🤤 睇下menu 先,順便影低俾大家參考一下!我中意食番餐廳推介既菜式,實係好味先介紹俾食客啦。.蝦天婦羅 $72有5隻手掌長既大蝦,炸皮超脆,食時要小心入面熱呀。蝦肉爽口,係新鮮既,用手拎住食風味更佳🤣.蒲燒鰻魚 $158一上枱聞到好香既燒鰻魚汁味,有5大塊,完全起晒骨,啖啖肉超yummy。.精選刺身拼盆 278拼盆擺得好靚呀,一定要相機食先!哩個刺身拼盆共有5款新鮮刺身。每款有厚切3-4塊,食得滿足,好肥美同鮮甜,牡丹蝦大大隻好鮮,三文魚同吞拿魚好厚身,食緊果時真係大滿足,好高質!

蝦天婦羅 $72

蒲燒鰻魚 $158

精選刺身拼盆 278

2018-11-07 84 瀏覽
荔枝角D2 Two就在我公司隔離,這晚相約同事吃飯,就選了北海道爐端燒,想不到荔枝角的餐廳,晚上都那麼多人!裝潢帶日本風,牆上放了酒櫃,有很多款日本酒!餐牌上的酒精飲品款式也很多,我點了一杯烏龍秋海,用燒酒和烏龍調和,無甜味但也算易入口。餐牌食物的選擇很多,我們都點了幾款!和風凱撒沙律新鮮的沙律菜,日本豆腐粒,很滑,想不到有Parma ham,挺特別!加上他他醬,酸酸地,開胃!原條明太子燒我很喜歡吃明太子,這裡有原條燒,咸香,惹味!活赤貝刺身赤貝是貝殼類,很爽很鮮甜!蒲燒鰻魚不得不讚這裡的蒲燒鰻魚很好吃,燒得很夠火喉,醬汁甜甜的,有點焦香,肉質軟稔!松葉蟹膏甲羅一人點了一個,滿滿的蟹膏和松葉蟹肉,再伴匀蔥花後吃,鮮味無窮!海膽軍艦大大片的海膽,極鮮甜,紫菜還脆身,好滿足!燒牛舌很彈牙的牛舌,惹味!整體各樣食物都很好吃,食材又新鮮,下次再去!
裝潢帶日本風,牆上放了酒櫃,有很多款日本酒!

餐牌食物的選擇很多,我們都點了幾款!
和風凱撒沙律

原條明太子燒
我很喜歡吃明太子,這裡有原條燒,咸香,惹味!
活赤貝刺身
赤貝是貝殼類,很爽很鮮甜!

蒲燒鰻魚

松葉蟹膏甲羅

海膽軍艦

大大片的海膽,極鮮甜,紫菜還脆身,好滿足!
燒牛舌

很彈牙的牛舌,惹味!
整體各樣食物都很好吃,食材又新鮮,下次再去!
2018-10-30
自從重新回到工作崗位上之後, 繁忙緊張的生活有再次回到軌跡, 有什麼relax得過放工之後三五知己呷上一口, 盡情傾訴作上的喜與怒~ 同事們都喜歡到這間, 雖然有時不是來喝酒, 但感覺很chic, 很能放鬆心情~ 我也喜歡這裏不時有時令串燒, 食物款式也多元化~ 今晚竟然還有我的至愛(≧∇≦) 活赤貝刺身已經好久好久沒吃了,因為就算是日式料理店也很講緣份,因為這些貝類不鮮不賣,所以買得到基本上都一定新鮮,而且即開即食,點會唔係最爽最甜先? 這款明太子魚雞蛋卷 可以算得上是色香味俱全! 隨著熱呼呼的蒸氣飄來陣陣的雞蛋香,已經好索下! 千層的蛋卷中間的一點紅色明太子,看起來不是美得 像一幅畫作? 尤其是吃起來鬆軟的口感更是叫人回味! 在眾多款小食之中我個人十分喜愛這款海膽蟹餅。 炸蟹餅吃得多, 加海膽就真係未試過(≧∇≦) 加咗矜貴嘅海膽成個菜式感覺也高尚起來,哈~ 海膽的點綴令視覺上豐富了, 不過吃起來味道不算突出。 反而即炸的蟹餅那鬆脆的口感和彈力十足的 內涵令人有意外驚喜! 既然是摸酒杯底的居酒屋又點少得串燒呢?! 今日的是日精選包括有五款時令串燒, 128蚊串到五串價格都尚算抵食

我也喜歡這裏不時有時令串燒, 食物款式也多元化~

在眾多款小食之中我個人十分喜愛這款海膽蟹餅。

既然是摸酒杯底的居酒屋又點少得串燒呢?! 今日的是日精選包括有五款時令串燒, 128蚊串到五串價格都尚算抵食, 而當中包括帆立貝串燒、 雞肉棒串燒、 日本番薯串燒、 日式燒手羽和五花腩豚肉。 然後我哋另外叫咗燒牛舌。

呢度啲串燒都燒得幾好食! 有火牛有碳香但係唔會燶, 尤其帆立貝更加係大件夾抵食!我尤其喜歡那肥大的月牙肚仔,軟糯的質感令人感覺欲罷不能(≧∇≦)

想飽肚的話,我非常推介這款雞蛋粥,不是dry雞蛋,還有幾隻蝦仔,再加埋紫菜,講真都幾好味!而且足足二人份量,食埋剛剛好!
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。北海道爐端燒.新鮮就係好味。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 自從D2開動,到荔枝角食飯變成了樂事 有得歎美食又有得行街 仲要近地鐵,真心方便 是夜與日系女生一起 首選去試「北海道爐端燒Majimeya」 蜜瓜梳打 好有蜜瓜味,好清爽刺激,好適合配日本食物 巨峰梳打 巨峰的甜味香濃,就是冰冰溶了,仍是非常香甜 味噌燒蟹蓋 又名:松葉蟹甲羅燒 蟹味突出,蟹膏超多,和蟹肉同撈,非常滋味 原板海膽刺身 鮮甜濃香,配以紫菜和青瓜,更將味道推到極致 咁香濃的味道,實在不能像森美一樣一次過塞入口 一定要慢慢品嘗 壽司set 每天都有精選的壽司推出 今晚是三文魚、油甘魚、吞拿魚、北寄貝 帆立貝、牡丹蝦、紋甲魷魚、海膽 賣相與新鮮度高企 我和朋友各吃心水的選擇 個人偏好油甘魚、吞拿魚,因為夠油香魚香 海膽和牡丹蝦都份量十足,夠鮮甜可口 炸八爪魚 必點!香脆可口的小吃 即點即炸,配汽水、啤酒都是一流! 蜜瓜小

雜感女生 好味日記
˚*。北海道爐端燒.新鮮就係好味。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

自從D2開動,到荔枝角食飯變成了樂事
有得歎美食又有得行街
仲要近地鐵,真心方便
是夜與日系女生一起
首選去試「北海道爐端燒Majimeya」

蜜瓜梳打
好有蜜瓜味,好清爽刺激,好適合配日本食物

巨峰梳打

巨峰的甜味香濃,就是冰冰溶了,仍是非常香甜

味噌燒蟹蓋
又名:松葉蟹甲羅燒

蟹味突出,蟹膏超多,和蟹肉同撈,非常滋味

原板海膽刺身
鮮甜濃香,配以紫菜和青瓜,更將味道推到極致
咁香濃的味道,實在不能像森美一樣一次過塞入口
一定要慢慢品嘗

壽司set
每天都有精選的壽司推出
今晚是三文魚、油甘魚、吞拿魚、北寄貝
帆立貝、牡丹蝦、紋甲魷魚、海膽
賣相與新鮮度高企
我和朋友各吃心水的選擇
個人偏好油甘魚、吞拿魚,因為夠油香魚香

海膽和牡丹蝦都份量十足,夠鮮甜可口

炸八爪魚
必點!香脆可口的小吃
即點即炸,配汽水、啤酒都是一流!

蜜瓜小丸子
不要看杯子平平無奇
味道卻是令人拍掌
蜜瓜雪糕下的多層次
有芒果味、蘋果味的福福
加上香軟甜蜜的紅豆、脆脆的粟米片

簡直令人吃不停口

小評:
味道:★★★★☆
環境:★★★★☆
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2018-11-05 91 瀏覽
喺D2 place睇完戲搵野食,見到哩間餐廳裝修得好和風,就同男朋友入左黎食。好似去左日本既居酒屋咁,仲播住日文歌,有feel哦。壽司set $168共有8件手握壽司,抵食喎!出面至少$200幾起跳。有齊我中意食既魚,仲有海膽卷呀,好鮮甜呀。油甘魚同三文魚都係我favourite, 一啖擺落口係幸福既感覺呀。火炙鰻魚壽司 $36一客有2件,鰻魚燒得好香,岩晒鰻魚控既我。神奇炒麵 $62本身係俾佢個名吸引左所以叫左,想知點神奇法😂 大概係店家特製既醬汁同煮法。食落未覺得神奇😂 係落左豚肉、野菌同雜菜既炒麵,係好味既,名稱只當笑一笑😆招牌酥脆雞塊 $62好耐冇食炸雞喇,好興奮。炸得超脆,點d沙律醬食仲正,配啤酒一流!
好似去左日本既居酒屋咁,仲播住日文歌,有feel哦。
壽司set $168
火炙鰻魚壽司 $36
一客有2件,鰻魚燒得好香,岩晒鰻魚控既我。
神奇炒麵 $62
招牌酥脆雞塊 $62
2018-11-01 91 瀏覽
今日同男朋友出咗D2行街,順便喺附近搵食, 行咗兩個圈都冇咩餐廳啱,最後就決定咗去北海道爐端,都有一段時間冇嚟呢度食過$128 就有得食原板海膽刺身好抵食ar~仲要係大大板好新鮮,味道甘香神奇炒麵好似比起上次食仲大碟咗炒麵好入味,炒得好乾身唔會好油膩,仲落咗好多配菜,有豚肉、蔬菜,好豐富炸年糕中間仲有 流心芝士,味道唔會好濃,一啲都唔漏炸既時間啱啱好,做到外脆內軟河豚干第一次食河豚干,口感味道有少少似肉乾,加上餐廳用咗醬汁醃,夠曬惹味,送酒一流壽司Set $168 有八款唔同嘅壽司色澤好靚望落幾新鮮,有我最鍾意嘅#油甘魚#帆立貝#牡丹蝦

$128 就有得食原板海膽刺身
好抵食ar~仲要係大大板好新鮮,味道甘香

神奇炒麵
好似比起上次食仲大碟咗

炸年糕中間仲有 流心芝士,味道唔會好濃,一啲都唔漏
炸既時間啱啱好,做到外脆內軟

河豚干

壽司Set
$168 有八款唔同嘅壽司
色澤好靚望落幾新鮮,有我最鍾意嘅#油甘魚#帆立貝#牡丹蝦

係開附近返學, 就同男朋友約定喺呢度食嘢! 我哋入去冇幾耐就見到一班日本人, 我哋都喺度諗應該啲嘢好正中先至會見到日本人啦我哋食咗一個串燒, 食咗一個牛肉火鍋, 叫咗兩隻蠔, 叫咗一個天婦羅蝦 佢今日有優惠有半價可以叫帶野飲, 同埋送一個炸雞首先講下個串燒啦, 其實最好味嘅係個雞翼, 因為我好鍾意食雞翼, 另外個小番薯都好好味佢燒得啱啱好燶燶哋, 有調味但係又唔係太鹹 最衰唔飲啤酒, 如果飲啤酒就仲好味啦男朋友叫咗兩隻號佢話隻蠔好肥, 本來仲想叫多兩隻㗎, 不過真係食唔落啦個牛肉火鍋呢佢就會加半份烏冬, 其實如果兩個人食就差唔多, 唔需要再叫其他嘢個牛肉火鍋我覺得有少少 UN, 可以好啲嘅就係唔夠湯汁內容好豐富但係湯汁太少, 煲起上嚟嘅時候會燶邊, 一般啦個天婦羅炸得好乾身啲, 都好新鮮, 食得出好爽脆香甜 呢個都唔錯驚喜嘅反而係送嘅炸雞, 佢話係韓式炸雞, 但係喺日本店度食韓式炸雞好似有啲得意, 不過點都好啦呢個韓式炸雞竟然係我今晚食咩餸裏面最鍾意嘅一個應該冇乜機會會再嚟你哋舖頭食㗎, 希望你哋會開分店入大埔, 咁我就可以再試過啦
係開附近返學, 就同男朋友約定喺呢度食嘢!

佢今日有優惠有半價可以叫帶野飲, 同埋送一個炸雞

佢燒得啱啱好燶燶哋, 有調味但係又唔係太鹹
 最衰唔飲啤酒, 如果飲啤酒就仲好味啦

內容好豐富但係湯汁太少, 煲起上嚟嘅時候會燶邊, 一般啦

題外話/補充資料: 題外話你哋舖頭嘅職員有時講嘢都幾大聲, 我泥餐廳係食嘢嘅, 唔係聽你哋傾計嘅~~唔該曬
2018-10-25
2018-10-27 99 瀏覽
上個星期六去荔枝角探完朋友, 就落去附近d2 place商場行下, 估唔到咁耐冇嚟,搖身一變商場已成為一個富有特色既商場。 行行下又肚餓, 所以就揀咗呢間餐廳嚟醫肚。餐廳嘅裝修近似日本居酒屋,用左木色調,望落舒服。 火炙鰻魚同埋八爪魚壽司材料一啲都唔馬虎, 鰻魚肥美肉厚,而且食落無骨,口感軟滑, 當然唔少得八爪魚非常新鮮甜美,食得出係新鮮刺身手切。壽司飯同壽司醋比例適中。呢一客串燒,比平時其他地方食到更加香脆。 豚肉露筍卷除咗豚肉燒得夠金香之外, 裏面嘅露筍吸收晒豚肉精華,仲有口感夠爽。燒秋葵加上木魚碎, 令平凡秋葵都變得搶手。仲有雞肉棒燒得金香,用上汁燒,令乾身既雞肉鋪上一層醬汁更惹味。鹿兒島赤雞火鍋, 火鍋用料豐富, 除咗有赤雞之外,亦有大量蔬菜, 好似牛蒡,金菇、娃娃菜、冬菇等等。 雞肉火鍋湯底偏甜, 非常啱我口味, 煮滾後雞肉令我食起黎更覺口感順滑柔軟,肉質彈牙。最後仲有豬骨拉麵,湯底夠濃郁係我鍾意既湯底,加上彈牙既拉麵,仲有爽滑叉燒,脂肪分佈平均,實屬唔錯。

餐廳嘅裝修近似日本居酒屋,用左木色調,望落舒服。

鹿兒島赤雞火鍋火鍋用料豐富, 除咗有赤雞之外,亦有大量蔬菜, 好似牛蒡,金菇、娃娃菜、冬菇等等。 雞肉火鍋湯底偏甜, 非常啱我口味, 煮滾後雞肉令我食起黎更覺口感順滑柔軟,肉質彈牙。

2018-10-25 2331 瀏覽
朋友生日飲,去了荔枝角長義街9號D2 Place二期的北海道爐端燒食飯。一進餐廳,播放日本的老歌曲,很有一種日本居酒屋的感覺。店員十分有禮,帶領我們在餐廳一角的位置,感覺好有私隠,這裡還有包廂,可以讓客人傾偈。我們點了煙肉芝士奶油意大利面,明太子雞翼,北海道雪場蟹立魚柳鍋(昆布湯)煙肉芝士奶油意大利面芝士味十分香濃,香滑,意大利粉軟硬適中,有趙頭,這個意粉推介啊!明太子雞翼,賣相精緻,雞翼包住明太子,有明太子的咸香味道,雞翼炸得皮香肉嫩,好惹味。北海道雪場蟹立魚柳鍋(昆布湯),雪場蟹味道鮮甜,色澤新鮮,好的海鮮,即使不用點醬油都經已好好味。立魚柳顏色帶粉紅,沒有魚骨,可放心大啖大啖食,啖啖立魚肉內裡還有些舞茸菇,形狀似跳舞的裙子,口感爽脆。黑加倫子橙汁特飲,酸酸點點,好開胃總結:如果想靜靜地,享用一餐日本菜,這間北海道爐端燒算是不錯,位於荔枝角商業區,晚上人流不多,但食物質素有保證,又不需要在旺區和人流迫,是個好選擇

一進餐廳,播放日本的老歌曲,很有一種日本居酒屋的感覺。

立魚柳顏色帶粉紅,沒有魚骨,可放心大啖大啖食,啖啖立魚肉

內裡還有些舞茸菇,形狀似跳舞的裙子,口感爽脆。

黑加倫子橙汁特飲,酸酸點點,好開胃