2019-02-05 206 瀏覽
荔枝角既D2 place 開左戲院🎥之後,我又多左一個去呢個商場行街食野既原因。D2 place 位於荔枝角地鐵站既D2出口 十分方便易記,商場大部份都係小店,即使係餐廳,都唔會係啲大型連鎖餐廳👍🏻👍🏻今日睇完戲就去左呢間日本餐廳,餐廳裝修好別緻,用左好多支不同既清酒🍶造成一幅酒牆,既係display, 又係裝飾。餐廳仲有小房,私隱度高好多人推薦既明太子蛋卷,我當然都要試,唔錯👍🏻明太子份量多,蛋夠滑刺身拼盤,勁厚切👍🏻海膽,原本係想叫一板,點知叫錯左,不過呢個都好鮮味魚生丼飯,用料新鮮之餘,仲有上次去東京食過既白色魚仔,喺香港都係第一次食得到😍

餐廳仲有小房,私隱度高

刺身拼盤,勁厚切👍🏻

海膽,原本係想叫一板,點知叫錯左,不過呢個都好鮮味

• 明太子雞蛋卷
下班後和朋友約在荔枝角,兩人都突然想吃日本菜,所以就決定來這間網上評價感覺不錯的北海道爐端覓食這家餐廳走的似乎是居酒屋路線,裝潢頗有在日本時常去的居酒屋的感覺,氣氛還不錯!因為是居酒屋,所以菜式的選擇也很豐富,除了基本的刺身壽司之外,還有很多燒物、鍋物和小吃,真的讓人有點眼花瞭亂……不過幸好有兩個人,所以可以試多點菜式!!明太子雞蛋卷由最喜歡的開始說XDD雞蛋卷好吃!!!我有時候在家也會自己煎來吃,但不知為甚麼就是煎不出這種嫩滑的質感??(真的很想知道訣竅的說……)裡面加了明太子,添加一點鹹鹹的香味,又更好吃了,而且我本來就很喜歡明太子哈哈炸年糕其實是甜點系的炸年糕!但因為我很愛,所以決定放在前頭說XD口感煙韌,上桌時還是熱騰騰的,味道是淡淡的甜鹹,有些許牛油香,整個就是我的取向狙擊!!推這道~原板海膽刺身不在menu上而寫在板子上的隱藏(?)菜式,聽聞板子上的是日本產地,menu上的就不是,所以這道稍微貴一點點。搭配紫菜好好吃,不過要注意的是紫菜比較快會變「淋」,所以要快點吃完喔。燒牛舌沒有烤得過硬,還不錯~芝士燒蠔這道因為有很多芝士,調味較重,所以相對來說不太能吃出蠔的鮮味,算是中

由最喜歡的開始說XDD

炸年糕
其實是甜點系的炸年糕!但因為我很愛,所以決定放在前頭說XD

燒牛舌
沒有烤得過硬,還不錯~

芝士燒蠔
這道因為有很多芝士,調味較重,所以相對來說不太能吃出蠔的鮮味,算是中規中矩吧。

^投入前
^投入後
主打雪場蟹,湯底是昆布,本身是沒甚麼味道的,所以真的就是吃海鮮的鮮味。
蟹當然是不錯的,可是最讓我意外的卻是魚柳!??(而我不知道是甚麼魚其實……)裡面放的幾片魚柳竟然有淡淡的清甜味,完全不腥,感覺和蟹一樣好吃!!
真的要挑刺的話,就是價錢算是所有菜品偏貴的一項,但味道真的是還不錯~

前:蒜蓉牛油味灸燒大帶子(一隻$48)+後左:烏龍蜜桃酒 ($48)+後右:桃色吐息 ($38)
燒帶子味道也蠻不錯!
最後是兩杯飲品,我的是無酒精的桃色吐息,朋友的是烏龍蜜桃酒,都好好喝~

總括來說,是吃得很滿足的一餐,雖然CP值還算不上超超超高,但味道真的有在水準以上!!
而且居酒屋氣氛很有親切感,推和朋友一起來吃飯聊天~~XD
2019-01-31
2019-02-04 160 瀏覽
男胖子近日病左好耐,今日終於差不多好返,又可以盡情食到飽一飽。呢間餐廳主打爐端燒,店內環境好乾淨,仲有2人包廂添。我地先試一串燒牛舌,嘩,唔係誇張真係好好味,之後再叫多2串,一人一串先夠喉。燒茄子,好的骰。華味燒雞皮,好正呀!!又脆又惹味,而且唔肥膩。網燒安格牛,呢個比較失色,燒得熟左啲。醬油燒鱈場蟹,啖啖肉,如果唔燒就咁食個蟹味應該會出啲。芝士意粉,係用原個芝士煮,好濃芝士味!!食滿400蚊仲有野送,我地揀左炸蕃薯條,好甜好脆,好味。飲品仲買一送一,叫左白桃品柚子檸檬梳打。未飽再叫多round,叫左玉子燒,燒豚肉,燒露荀同秋葵。
呢間餐廳主打爐端燒,店內環境好乾淨,仲有2人包廂添。
燒茄子,好的骰。
華味燒雞皮,好正呀!!又脆又惹味,而且唔肥膩。
網燒安格牛,呢個比較失色,燒得熟左啲。
醬油燒鱈場蟹,啖啖肉,如果唔燒就咁食個蟹味應該會出啲。
芝士意粉,係用原個芝士煮,好濃芝士味!!
食滿400蚊仲有野送,我地揀左炸蕃薯條,好甜好脆,好味。
飲品仲買一送一,叫左白桃品柚子檸檬梳打。
未飽再叫多round,叫左玉子燒,燒豚肉,燒露荀同秋葵。
2019-02-04 117 瀏覽
第一次到這個商場,感覺很新淨,整個場人流不算高,見這間日本料理主打是北海道海鮮,所以便進去一試當天店內很忙,人手明顯不足,但服務仍算不錯👍三文魚+魚子丼,魚子非常新鮮,每粒都很脆口,三文魚都很肥美,不錯不錯!叫了一隻生蠔,有一點點的腥味,但入口仍是爽口的,還算可以燒鵪鶉蛋的蛋白很脆,味道很濃,讚!類似大板燒的感覺,可能是最後才上的餸菜,已經吃得很飽,所以只品嚐了一口而已,作不出什麼評論整體是很好的,但平日來會好一些,因為店內不算少,但人手卻很不足,所以下次會平日再來試

當天店內很忙,人手明顯不足,但服務仍算不錯👍

叫了一隻生蠔,有一點點的腥味,但入口仍是爽口的,還算可以

燒鵪鶉蛋的蛋白很脆,味道很濃,讚!

• 三文魚子丼
2019-02-03 100 瀏覽
幫老友補祝牛一,要就佢鍾意食啲咩之餘,又要近佢公司,因為佢收得好夜。一於去居酒屋,好夜都有得食,氣氛又好。先整條【鹽燒花魚】賀賀佢先,寓意佢唔好再咁大使,年年有餘。條魚燒得好香,鹹味直透魚肉內,魚腩部位至為好食。之後就係【燒帶子】。帶子好大隻,燒好之後,帶子殼上仍留有 “帶子鮮湯”,好鮮味,所以俾我飲晒。再來一份精選刺身。裡面有6款共12件,吞拿、油甘、甜蝦、帶子、三文魚和八爪魚。刺身最幾要新鮮,呢12件刺身完全合格。最後整多個【牛肉壽喜鍋】加虎蝦,烚下烚下。份量好大,差啲食唔晒,材料除咗有牛肉和虎蝦,仲有豆腐、金菇、冬菇、日式魚蛋、大蔥、旺菜。滾起嚟真係香噴噴,神仙都企唔穩。掃晒啲食材之後,放埋啲烏冬落去個壽喜燒湯內煮一煮,嗦一嗦啲湯汁就食得,當長壽麵咁食。

2019-02-03 95 瀏覽
最近多咗自己一個人去搵食,今晚喺荔枝角收工,度到去地鐵站,順便上去D2 Place 打個轉。見到間居酒屋,諗起以前睇日劇的情節,啲主角唔開心會獨自去居酒屋化悲憤為食欲。雖然今晚嘅心情未至於悲憤,但總是覺得唔多開心,所以扮番一晚主角,滿足下食欲,可能會好過一點。無叫Sake飲呀,驚飲大咗無人理,盞搞,所以都係飲黑加侖子橙汁。甜甜酸酸,酸微微嘅味道就正正反映出我個心情。今晚主打食魚,叫咗油甘魚刺身、鹽燒三文魚腩、燒多春魚和鹽燒花魚鹽燒花魚燒得幾靚,金黃色而且帶少少鹽燒花魚燶,所以零舍香。肉質較結實,燒得略為乾身,鹽香滲到魚肉內,近骨的位置最好食。鹽燒三文魚腩都係鹽燒,所以味道鹹鹹香香的。相比燒花魚,三文魚腩多了一份油脂香。燒多春魚香香脆脆的,可以將整條魚一次過食,內裡的魚春香味在口腔內爆發,唔講得笑。油甘魚刺身本來諗住刺身會先上的,原來好戲在後頭。件件厚切,新鮮肥味,入口即溶,超好味! 心情當堂好番晒。

鹽燒花魚

燒多春魚

油甘魚刺身
2019-02-02 185 瀏覽
長沙灣除咗係歷史悠久既工業區之外最近都開咗唔少新型嘅文青商場。今日去完位於荔枝角鐵路站D2出口附近嘅D2 Place睇完戲之後就去咗喺嗰個商場嘅北海道爐端燒食嘢了。一入到去俾人嘅感覺好舒服,座位都非常寬闊,餐牌方面有好多唔同種類嘅嘢食,刺身壽司燒物串燒打麵等等,一於樣樣都叫啲先。三文魚三文魚子丼三文魚鮮甜美味,肥瘦適中,非常香口。三文魚子粒粒爽脆,一次過滿足兩個味覺,推介!鹽燒三文魚腩三文魚腩燒得十分之香脆,淡淡都係肉,一啲都唔會好油膩,份量仲唔少添,健康之選。牛肉壽喜鍋因為今日天氣都幾清涼,就叫咗個鍋物,牛肉質素唔錯,配埋其他蔬菜烏冬等嘅配料,俾人感覺好窩心。豬骨拉麵豬骨拉麵跟半熟雞蛋,加埋幾塊厚切嘅叉燒,同埋香濃嘅湯底,配搭成一碗完美嘅拉麵,正!

豬骨拉麵
豬骨拉麵配雞蛋
2019-01-22
豬骨拉麵配雞蛋
2019-02-02 75 瀏覽
日本居酒屋文化必定係飲生啤🍺飲啖啤酒食下小食壽司🍣真係可以清除曬一日的疲累😌內部裝修很日本風,仿如日本遊行緊😂😂😂壽司set 件件啱我地口味,新鮮,尢其係赤身同油甘漁,肉色鮮紅,魚味鮮甜😋😋松葉蟹髙甲羅燒又幾好味喎,蟹肉超多,蟹膏很香濃,配上多士更正😋😋炸年髙,外脆內軟又彈牙,中間仲有芝士呢🤭🤭牛肉壽喜燒大大鍋很抵食,還很細心配上半份烏冬同鮮蛋,配料還可以再$加呢,飽晒😬😬環境價錢都合理,食材算新鮮,地方都夠闊落,有下次👍👍

內部裝修很日本風,仿如日本遊行緊😂😂😂

炸年髙,外脆內軟又彈牙,中間仲有芝士呢🤭🤭

環境價錢都合理,食材算新鮮,地方都夠闊落,有下次👍👍

2019-02-01 51 瀏覽
見完客喺荔枝角地鐵站已經又累又餓了,所以同同事去附近搵食歇一歇!原來呢座building 叫D2 ,係因為佢喺荔枝角D2出口,有創意😆好想飲杯啤酒呀!就揀咗呢間北海道爐端燒,見佢網上評價不錯。果然幾有氣氛,室內嘅裝修同日本嘅居酒屋差不多了!大大杯suntory😍😍😍即刻個人輕鬆晒😂😂食物選擇也很多,壽司刺身,爐端燒、拉麵、意粉、小食、清酒乜都有😋😋燒白飯魚干 $38 ,送啤酒一流,脆到好似薯片咁👍壽司叫了幾款我至愛,火炙左口魚,好軟好creamy 入口即化,表面燒得香香的😋鰻魚很厚肉👍松葉蟹膏甲羅燒,能媲美日本🇯🇵。而且很足料😍活赤背刺身一粒有四塊,$58新鮮抵食再叫埋牛肉壽喜燒同帶子魷魚燒,有啲大食🙈🙈不過可能好味,食下食下唔覺😂😂

好想飲杯啤酒呀!就揀咗呢間北海道爐端燒,見佢網上評價不錯。

果然幾有氣氛,室內嘅裝修同日本嘅居酒屋差不多了!

大大杯suntory😍😍😍即刻個人輕鬆晒😂😂

燒白飯魚干 $38 ,送啤酒一流,脆到好似薯片咁👍

鰻魚很厚肉👍

松葉蟹膏甲羅燒,能媲美日本🇯🇵。而且很足料😍

活赤背刺身一粒有四塊,$58新鮮抵食

2019-01-31 127 瀏覽
話說尋日同女友人去左荔枝角行一個新開叫D2 place既商場成個商場設計好前衛仲好多野食添啊,咁我同女友人行到攰就發現佢有間日本居酒屋咁既外表既鋪頭,我地比佢既外表吸引左入去.. 佢呢間名為北海道爐端燒佢主打係佢既燒物都好多選擇,同埋佢竟然有超濃芝士意粉食真係好正好creamy , 野食方面我地除左叫芝士意粉同一d燒物,我地仲叫做醬油燒鱈場蟹!佢隻蟹腳真係好厚肉好彈牙,我地亦叫左網燒安格斯牛扒塊扒燒得幾好,薄薄地油脂分佈幾好好好味,燒物就叫左燒牛舌,燒茄子,燒雞皮,牛油蘆筍燒同芥辣豚肉串,全部都燒得好好味火候岩岩好,之後就加左個炸甜番薯條同雞蛋卷個炸甜番薯條好正好脆口,好有甜品feel食完勁滿足,而野飲就叫左一杯白桃梳打同埋一杯柚子檸檬梳打
成個商場設計好前衛仲好多野食添啊
.. 佢呢間名為北海道爐端燒
佢主打係佢既燒物
都好多選擇,同埋佢竟然有超濃芝士意粉食
真係好正好creamy
佢隻蟹腳真係好厚肉好彈牙
,我地亦叫左網燒安格斯牛扒
塊扒燒得幾好,薄薄地油脂分佈幾好
好好味
,燒物就叫左燒牛舌,燒茄子,燒雞皮,牛油蘆筍燒同芥辣豚肉串
,全部都燒得好好味火候岩岩好
,之後就加左個炸甜番薯條同雞蛋卷

燒茄子
燒牛舌同芥辣豚肉串
牛油蘆筍燒
炸甜番薯條
2019-01-30
嚟到工廠區同朋友食飯,以前呢頭得啲小食肆,開左D2 Place之後就多左好多餐廳選擇,仲可以一路行商場一路等朋友放工。嚟到一樓見到間日本餐廳,門面好大,仲掛好一排長燈籠。今日唔想食壽司、刺身等凍冰冰嘅野,選擇左全熱食。荔枝煙肉卷$30雖然係好簡單嘅一道串燒,但我見到通常都會叫,微焦嘅煙肉配搭甜甜嘅荔枝,燒完仍然保持多汁。白鱔串$46一上枱已經聞到好濃烈嘅孜然味,同白鱔肉好似唔多夾,搶左白鱔本身嘅甜味。 幸好魚皮燒得香脆,肉質彈牙。軟殻蟹天婦羅$78新鮮炸起,香口無比。 唔係好大隻,但都有唔少蟹肉,一啖入口,食得簡易輕鬆。鍋物有五款。揀左松葉蟹棒海鮮鍋$188,係豬骨湯底。 入面有帆立貝、蠔、蝦、豆腐、雜菜,同埋已經細心拆左殼嘅蟹棒。配左半份彈牙烏冬。牛肉$88味道唔錯,肥瘦適中,幾大片。廣島蠔$38夠鮮甜,所以再追加兩隻,煮完都唔會點縮水,仍然水嫩。最後記住要攞單,憑單可以攞conis打街機或夾公仔!

嚟到一樓見到間日本餐廳,門面好大,仲掛好一排長燈籠。

今日唔想食壽司刺身等凍冰冰嘅野,選擇左全熱食。

荔枝煙肉卷$30

白鱔串$46

軟殻蟹天婦羅$78

鍋物有五款。

配左半份彈牙烏冬。

牛肉$88
味道唔錯,肥瘦適中,幾大片。

廣島蠔$38
夠鮮甜,所以再追加兩隻,煮完都唔會點縮水,仍然水嫩。

最後記住要攞單,憑單可以攞conis打街機或夾公仔!
2019-01-30 39 瀏覽
荔枝角既D2 place 係我最常去既商場之一,因為附近真係無乜野好行,而且D2 place 依家愈開愈多餐廳,行完街食飯都大把選擇。今日去左呢個Majimeya, 之前係尖沙咀食過都覺得唔錯,咁今日就揀呢間啦!食物款式選擇有好多,而且裝飾充滿日式風味星期一至四仲有優惠牆上有好多酒既裝飾,令人不期然都想飲返杯前菜點左個明太子煎蛋卷,超多明太子,蛋又夠滑串燒叫左我最愛既燒白鱔同牛舌基本上我每次去食串燒都會點呢兩樣!如果燒呢兩樣燒得好,其他野都唔會差。呢度我就覺得中規中矩牛舌如果口切,口感會更好。另外餐廳做緊鍋物推介我點左松葉蟹棒海鮮鍋配料好豐富,一人份量,烏冬只有半份,但味道係好唔錯既!而且有超多蔬菜!對於平時無乜機會食到菜既我黎講,真係覺得好好。

食物款式選擇有好多,而且裝飾充滿日式風味

星期一至四仲有優惠

牆上有好多酒既裝飾,令人不期然都想飲返杯

前菜點左個明太子煎蛋卷,超多明太子,蛋又夠滑

串燒叫左我最愛既燒白鱔同牛舌
基本上我每次去食串燒都會點呢兩樣!
如果燒呢兩樣燒得好,其他野都唔會差。
呢度我就覺得中規中矩
牛舌如果口切,口感會更好。

另外餐廳做緊鍋物推介

我點左松葉蟹棒海鮮鍋

• 明太子雞蛋卷
初時以為叫爐端燒就只得串燒食,但原來呢間餐廳行日本居酒屋風格,有傳統日式料理亦有洋食,而且味道仲好好!炒羊菜呢個菜好有驚喜,初時諗住係普通炒雜菜,但原來羊肉同菜炒埋一齊超好味!羊羶味好香!刺身拼盤叫左5款刺身嗰個,切得都幾厚身,新鮮而唔腥雞串燒拼盤拼盤有齊4款,雞肉、雞腎、雞翼、雞皮,外皮燒得香脆鹽燒味噌漬三文魚腩一份有3件,每件都好厚身,而且唔會燒得好乾,魚肉幾嫩滑煙肉芝士奶油意粉睇餐牌比佢張圖吸引左,實際上都好似張圖咁,將熱辣辣嘅意粉放上一大舊芝士上面撈,溶左嘅芝士均勻包圍住意粉,味道好濃好好食!仲可以另加三文魚籽柚子味噌燒蠔蘑菇蠔都幾大隻,有肉地,柚子味道酸酸地減輕左蠔嘅飽滯感,幾新穎嘅配味總括而言,呢間隱蔽左喺D2 Place嘅居酒屋係幾值得幫襯,每樣食物味道都好好!鐘意飲兩杯嘅仲可以同朋友試下啲日本酒

炒羊菜

一份有3件,每件都好厚身,而且唔會燒得好乾,魚肉幾嫩滑

煙肉芝士奶油意粉

柚子味噌燒蠔蘑菇

2019-01-28 106 瀏覽
難得等佢放工,所以近近地喺D2 place 附近食。炸年糕入面有嘅流心芝士,面脆內軟,正呀明太子玉子燒,個蛋夠晒滑,加埋明太子餡,值得一試炸豬配埋啲沙律,真係一流。炸豬個皮薄薄地,又脆脆地,啲豬夠晒軟熟,正呀煎餃子餡多,皮薄,配埋餃子醋,好味呀芝士意大利粉加埋好大隻嘅蝦,芝士汁夠晒多,好 creamy, 份量唔會太多,唔會太膩帶子魷魚燒配埋日式醬汁,個燒面夠薄薄脆脆,正肉燥味噌飯真係夠晒特別,鐘意食濃味嘢嘅我,撈埋啲肉燥黎食,配埋日本米,正蜜瓜小丸子配埋煙韌嘅小丸子,加埋蜜瓜,同埋底嘅粟米脆片,食落真係好搭調,又唔太甜又唔太膩2人難得食餐好,$500幾咁多嘢食真係唔錯
難得等佢放工,所以近近地喺D2 place 附近食。
炸年糕

炸年糕入面有嘅流心芝士,面脆內軟,正呀

明太子雞蛋卷

明太子玉子燒,個蛋夠晒滑,加埋明太子餡,值得一試

炸豬

煎餃子

煎餃子餡多,皮薄,配埋餃子醋,好味呀

芝士意粉

帶子魷魚燒

帶子魷魚燒配埋日式醬汁,個燒面夠薄薄脆脆,正

肉燥味噌溫泉蛋飯

蜜瓜小丸子

2人難得食餐好,$500幾咁多嘢食真係唔錯
肉燥味噌溫泉蛋飯
2019-01-27 41 瀏覽
朋友約左食飯,話帶我去位於D2 place嘅2期, D2 Two! 我第一次去呢度,覺得個商場好新淨,餐廳喺一樓的角落位置,全木的傢私,仲有各種不同嘅日本酒,我見餐廳有提供箱房,絕對適合鐘意privacy嘅朋友! 我地order左一板海膽&三文魚刺身! 兩款刺身都非常新鮮,海膽配紫菜,一流!! 甲羅燒: 鮮甜配埋蟹肉,朋友話送白飯超正! 跟住我地叫左個牛肉鍋,連埋半份烏冬!抵食! 我地仲叫感份燒三文魚腩,油份充足,香脆可口!仲有幾款串燒,白鱔串燒我第一次食,但好特別,必食推介

甲羅燒: 鮮甜配埋蟹肉,朋友話送白飯超正!

跟住我地叫左個牛肉鍋,連埋半份烏冬!抵食!

我地仲叫感份燒三文魚腩,油份充足,香脆可口!

仲有幾款串燒,白鱔串燒我第一次食,但好特別,必食推介