2018-10-01 100 瀏覽
在荔枝角做完運動,揾地方醫肚 ,走入D2 一定有野食行入商場,地下嗰層見到很多西餐、漢堡等⋯⋯今日假期,真係有很多老外集中在此。行上一樓見到依間日本菜,門外見很多定食選擇,運動完想食清啲,日本野好店員帶我坐那張枱看到㕑房,相當唔錯打開餐牌,多種選擇還有很多追加選擇,剌身、泡芙、雪糕等⋯⋯咁辛苦運動完,點都忍住唔加推有趣的是,我一入坐,連袋都未放好,一拎起餐牌,店員就將此盤放在我枱面前我問: 是我的嗎?店員答: 對。原來人人入來都係食依盤野,她真知我心,知道我現在勁肚餓之後請店員介紹一下,有咩好食,她提議食炸豬排或者燒花魚,運動完,食清啲,就選定燒花魚定食啦!定食價錢$88, 花魚一夜于,骨做得很脆,魚骨有陣陣煙熏味,勁愛定食有免費柚子蜜、薑蜜等,連埋加一連貼士,剛剛好$100。
在荔枝角做完運動,揾地方醫肚 ,走入D2 一定有野食

店員帶我坐那張枱看到㕑房,相當唔錯

打開餐牌,多種選擇

還有很多追加選擇,剌身、泡芙、雪糕等⋯⋯

咁辛苦運動完,點都忍住唔加推

我問: 是我的嗎?
店員答: 對。

原來人人入來都係食依盤野,她真知我心,知道我現在勁肚餓

花魚一夜干定食

定食有免費柚子蜜、薑蜜等,連埋加一連貼士,剛剛好$100。

花魚一夜干定食
一直以為這家店只吃串燒,所以經常經過都沒進去。這天一個平日的晚上突然想食好一點,再在門外看看餐牌,原來除了串燒還有其他主吃,於是入去試試。雖然不用等位,但都很full.畢竟是串燒為題的餐廳,所以也打算吃點串燒,本來隨便挑了幾件串燒,但後來發現有串燒set,就直接點了這個set.味道醃得很不錯!明太子雞翼是必點的,有驚喜,好吃。牛肉壽喜鍋湯底不錯,牛肉正正常常吧。總體而言,食物不錯,但再吃的意慾一般,侍應反應較慢,要舉好耐手先叫到他們。
一直以為這家店只吃串燒,所以經常經過都沒進去。
明太子雞翼是必點的,有驚喜,好吃。

牛肉壽喜鍋湯底不錯,牛肉正正常常吧。
  • 明太子雞翼
2018-09-29 611 瀏覽
朋友住荔枝角,説附近有間不錯的日本餐廳,帶我們去食好西咁話,所以今天便來會一會這間北海道爐端。北海道爐端位置方便,地鐵站行五分鐘左右便到。店鋪門外掛滿燈籠,加上日本的門簾和假趟門,裝修充滿舊日本的味道。店內同樣以木為主,最吸晴莫過於這個貼牆的木酒櫃,擺滿各式各樣的日本酒。北海道爐端燒的座位寬敞舒適,還有好幾間”小廂房”,私穩度高,聚會談心一流。食物方面,最愛這個網燒安格牛,外表看著平平無奇,還有少許烤燶了,誰知吃落十分驚喜!肉質鮮嫩,沾著醬汁吃更惹味,但本身牛肉牛味香濃,不沾醬已經很美味,軟腍無骨,吃落十分方便,所以很快搶吃光了。炸年糕炸年糕外面炸至金黃色,香脆可口,內𥚃卻煙韌軟糯,強烈的口感對比,非常美味。海膽忌廉薯餅海膽忌廉薯餅又是另一樣我們十分喜歡的食物。本身不好海膽,但這道菜的海膽新鮮沒異味,不抗拒。外面炸得金黃香口,內𥚃的是忌廉薯仔蓉,忌廉的比例較多,所以口感更軟滑流心,像吃炸鮮奶般。我們點著點著,點了五款有明太子的食物,來個明太子宴席吧!明太子本身味道較咸,建議送飯更好味。明太子雞蛋卷我和朋友都愛吃雞蛋卷,每次餐牌有都會點,這次亦不意外。雞蛋卷稍稍煎香,內𥚃嫩滑相當,中間夾
朋友住荔枝角,説附近有間不錯的日本餐廳,帶我們去食好西咁話
,所以今天便來會一會這間北海道爐端。

北海道爐端位置方便,地鐵站行五分鐘左右便到

店內同樣以木為主,最吸晴莫過於這個貼牆的木酒櫃
,擺滿各式各樣的日本酒。

食物方面,最愛這個
網燒安格牛
,外表看著平平無奇,還有少許烤燶了,誰知吃落十分驚喜!

海膽忌廉薯餅
海膽忌廉薯餅又是另一樣我們十分喜歡的食物。

明太子雞蛋卷
我和朋友都愛吃雞蛋卷,每次餐牌有都會點,這次亦不意外。雞蛋卷稍稍煎香,內𥚃嫩滑相當,中間夾著滿滿的明太子,送飯一流

明太子雞翼
原以為明太子雞翼只是把明太子鋪在雞翼上面,誰知原來是釀在雞翼𥚃,一起炸至金黃色,咸香可口,雞翼去骨,吃落十分方便且啖啖肉

明太子燒魷魚鬚
明太子燒魷魚鬚,明太子似乎失了蹤? 當時沒有注意到,不過魷魚鬚燒得剛剛好,多汁爽口,韌度適中,容易咬開,充滿牛油香味

明太子飯團
我不愛吃飯,但很喜歡吃飯團
,尤其是包著紫菜更美味,北海道爐端的飯團很煙韌,包著咸咸的明太子剛好,不用再加調味,若果紫菜大塊點,可以包著整個飯團更好

明太子茶漬飯
朋友點了明太子茶漬飯,說味道不錯,試了一口湯底,隱隱的一陣酒味,帶點甘,拌著飯吃倒不覺,可能被明太子的咸香覆蓋了,吃著吃著朋友說像飲了酒般心跳加速

串燒方面,我們每人點了兩串,分別有牛舌,汁燒牛柳粒串,白膳串,汁燒帆立貝和雞腎串。我吃了牛舌和帆立貝,味道可以。
牛舌非常厚,爽口彈牙,加了少許椒鹽更惹味。帆立貝大粒新鮮,鋪滿燒汁,甜甜的。

吃飽了,第二個胃說要吃甜品,於是我們點了抹茶心太軟和抹茶千層蛋糕。甜品味道一般般,不夠咸點好吃
。抹茶心太軟整個焗熟,沒有了流心的效果,千層蛋糕不夠香滑,不用留胃吃了。
抹茶心太軟
抹茶千層蛋糕

menu
2018-09-17
明太子茶漬飯
週五晚上,到D2 place吃個晚餐,第一次到D2 place 二期,餐廳位置在1樓角位。來到餐廳,見到餐廳內有位,但店員仍需派飛等候,等了約10分鐘,原來是安排番剛才見到的吉位。1.點了串燒套餐,有5款串燒,味道唔錯。2.牛肉涮涮鍋追加虎蝦,牛肉鍋湯底好味,虎蝦比想像中細。3. 酒煮蜆,蜆有沙,味道較清淡。4.服務方面,可能是星期五晚關係,店員比較煩忙,想點菜亦有點困難,想加些湯及換隻碗係應咗之後冇比到,服務與價錢未能配合。

2018-09-28
10 分鐘 (堂食)
  • 串燒
2018-09-28 43 瀏覽
餐廳食物選擇多,有壽司,串燒,小食都有!價錢豐儉由人,由平幾十蚊,到貴到幾百蚊時刺身均有 大愛炸物,叫了一大盤必叫牛舌:厚身、爽口,正!豚肉露筍卷:筍爽口、牛肉燒得剛好,不會過火候!一口薯:甜甜,日式料理中不可缺少的。雞蛋卷:份量足,價錢更是十分吸引($58)明太子雞亦:兩大雞亦,內是少辣的,雞亦外皮煎得剛好黃金色,賣相與味道都是正正的!不錯蘿卜都要炸一炸外皮不是一般得外皮,好似麻薯那樣:煙煙銀銀,幾特別!內的蘿卜很鮮甜!燒蟹蓋:成份蟹都是蟹膏,十分邪惡,蟹膏香,夾有蟹肉,一口一口,十分高級享受

大愛炸物,叫了一大盤

必叫牛舌:厚身、爽口,正!
豚肉露筍卷:筍爽口、牛肉燒得剛好,不會過火候!
一口薯:甜甜,日式料理中不可缺少的。

雞蛋卷:份量足,價錢更是十分吸引($58)

蘿卜都要炸一炸

2018-09-11
2018-09-28 218 瀏覽
從荔枝角D2出口走到D2 place,很快便找到這間北海道爐端。餐廳採用日本居酒屋設計,開放式廚房,木系裝潢,日式燈籠。有一大個酒櫃陳列著各式日本酒。另有私穩度較高的卡位。擺設見心思。最愛這櫻花粉紅的陶瓷杯子。明太子雞蛋卷 Spicy cod roe egg omelette $68層層玉子燒口感濕潤,不加多餘調味,味道清淡。蛋卷內包著粒粒明太子,略鹹,配合清淡的蛋卷剛好。炸明太子雞翼 Fried chicken wings with spicy cod roe $52/2隻輕輕炸過的無骨雞翼,雞皮微脆,肉質仍能保持嫩滑。去骨設計非常貼心,每一口都是肉,包著大大粒明太子,口感特別,調味適中,味道不錯。醬油味炸年糕 Fried baron mochi $48/3件賣相低調,像幾顆炸饅頭,但出乎意乎地好吃!!本來怕年糕會很韌很黏牙,但完全不會;外層炸得微脆,內裡非常軟糯綿滑,並有流心芝士,鹹香可口,材料簡單但相當好吃,值得encore。海膽忌廉蟹肉炸薯餅 Fried crab cream croquette with sea urchin $68/3件第二個驚喜!薯餅炸得外脆內軟,薄薄一層
餐廳採用日本居酒屋設計,開放式廚房,木系裝潢,日式燈籠。
有一大個酒櫃陳列著各式日本酒。
另有私穩度較高的卡位。
擺設見心思。
最愛這櫻花粉紅的陶瓷杯子。
層層玉子燒口感濕潤,不加多餘調味,味道清淡。
蛋卷內包著粒粒明太子,略鹹,配合清淡的蛋卷剛好。

輕輕炸過的無骨雞翼,雞皮微脆,肉質仍能保持嫩滑。

醬油味炸年糕 Fried baron mochi
賣相低調,像幾顆炸饅頭,但出乎意乎地好吃!!
醬油味炸年糕 Fried baron mochi

第二個驚喜!薯餅炸得外脆內軟,薄薄一層麵包糠裹著忌廉薯蓉,口感非常軟滑,並有少許蟹肉點綴。
 每件薯餅均伴以大大片海膽,鮮甜香滑,有畫龍點精之效,食過翻尋味。

明太子牛油燒魷魚鬚 Grilled squid legs with cod roe & butter $58
魷魚鬚燒得香口,略韌,帶牛油香,明太子味不突出。
網燒安格斯牛扒 $178
網燒安格斯牛扒
來到爐端燒專門店當然要點招牌燒肉,安格斯牛扒份量十足,有臉那麼大!
網燒安格斯牛扒
燒得油香四溢,牛扒雖比想像中薄,但更易入口,無筋無渣,完全不韌。
網燒安格斯牛扒
中心仍呈淺粉紅,肉質嫩滑。

(左起) 汁燒牛柳粒串 $46;汁燒帆立貝串 $40;鹿兒島雞腎串 $26;白鱔串 $42;牛舌串 $42
牛柳粒伴以微甜燒汁,珠玉在前,跟安格斯牛扒比相對失色,但仍然美味。
汁燒牛柳粒串
白鱔肉質幼嫩。
白鱔串
明太子茶漬飯 $32
明太子茶漬飯
高湯吃不出茶味,反而有酒味,喝完有心跳加速的感覺!原來加了日本餐酒,蠻特別。
明太子茶漬飯
很多明太子,鹹香味美。

明太子飯團 $20/件
明太子飯團
繼續吃明太子,簡直是明太子放題

抹茶心太軟 $48
抹茶心太軟
港女們點了兩客抹茶甜品,翠綠的抹茶心太軟口感鬆軟,不太流心,甜度適中。

抹茶北海道千層蛋糕 $58
抹茶北海道千層蛋糕
看到千層蛋糕馬上心心眼!抹茶味不夠濃,但賣相搭救。

餐牌
汁燒牛柳粒串
2018-09-27 196 瀏覽
一年之後再來到同名的餐廳係D2 place 嘅呢一間北海道爐端呢次叫左2個Set 可以試多啲野🙆🏻‍♀️首先嚟左個串燒拼盤 ($128)有5款串燒 當中帆立貝串夠大粒除此之外 芥辣豬腩串 味道夠特別👍🏻至於壽司set ($168) 有八款壽司🍣加拿大海膽壽司 鮮甜美味其餘壽司不過不失 但都新鮮嘅😬煙肉芝士奶油意大利麵($128) 是必吃的滿滿的芝士黏上每條意粉🤤最後以招牌酥脆雞塊 ($62) 為呢餐作句號雞塊外脆內軟 啖啖肉架!飲品要左葡萄沙瓦 ($48) 同桃色吐息 ($38)_________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
一年之後再來到同名的餐廳
係D2 place 嘅呢一間北海道爐端
呢次叫左2個Set 可以試多啲野🙆🏻‍♀️
串燒拼盤

首先嚟左個串燒拼盤 ($128)
有5款串燒 當中帆立貝串夠大粒

煙肉芝士奶油意大利麵($128) 是必吃的
滿滿的芝士黏上每條意粉🤤
招牌酥脆雞塊

最後以招牌酥脆雞塊 ($62) 為呢餐作句號
雞塊外脆內軟 啖啖肉架!
飲品

飲品要左葡萄沙瓦 ($48) 同桃色吐息 ($38)
_________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
串燒拼盤
壽司set
煙肉芝士奶油意大利麵
招牌酥脆雞塊
飲品
呢日同朋友行D2 place,原來樓上好多野食,最後揀左「北海道爐端」試下。門面設計好有北海道居酒屋feel,掛滿燈籠既木屋,於是就吸引左我哋入去店𥚃有房、有長枱,適合下班傾公事或朋友、家庭聚會都得。而且內裏設計好有日本特色,擺左好多日本酒。醬油燒海苔鵪鶉蛋,餐廳將鵪鶉蛋用醬油少少酒醃過再燒,蛋入味,燒得外面都幾彈牙,面頭既海苔點綴得黎,味道都幾夾鹽燒鯽魚,北海道特產之一,雖然肉質紮實,但鯽魚嘅脂肪頗多,好肥美所以食起上嚟都好滑,而且吱上檸檬汁一d魚腥味都無,反而帶出鮮味煙肉芝士奶油意大利麵,餐廳最特色嘅地方係即場喺顧客面前將意大利麵放入一大磚芝士裏面撈勻,條條意大利麵都沾滿香濃嘅芝士而且我地點左三至四人份量亦很多!配料揀咗蝦,都幾大隻點埋d芝士汁變咗芝士大蝦哈哈炸日本生蠔,餐廳炸得皮薄酥脆,一咬落去生蠔juicy,小心燙口另外叫咗牛肉壽喜鍋,餐廳已經預先落好晒材料係個鍋,嚟到只要滾起就食得,另外雞蛋可以攞嚟點牛肉,令牛更加滑身;或者直接落係鍋中打出蛋花。配菜都幾多,如果想食多啲蔬菜又食牛肉嘅朋友可以叫呢個炸明太子雞翼(1份兩隻),我地點左兩份一人一隻。飽滿嘅雞翼裏面釀滿明太子明太子帶

而且我地點左三至四人份量亦很多!配料揀咗蝦,都幾大隻
點埋d芝士汁變咗芝士大蝦哈哈

明太子帶點辛辣好惹味香口
而且雞翼唔油膩,炸得雞皮脆卜卜

整體來講,小食款式夠多,一班朋友黎可以叫多啲試唔同食物,下次會試吓佢嘅串燒

2018-09-25 39 瀏覽
係D2 place做完嘢咁就新片約埋喺附近返工嘅朋友你知道就真係越嚟越都好特別嘅嘢食 呢間餐廳嘅感覺真係好有舊式日本既感覺 暗暗既燈光加上木製既傢私 好有feel 而且佢原來仲有d位係一間間房咁 最啱傾密計啦〰️水母刺身〰️$58對水母既認識都只係水族館 食 都係第一次 顏色是半透明的 估唔到平時睇落軟淋淋既水母食落口會係有d硬 及爽口 本身冇乜味 所以要靠個醬汁既咸味 〰️汁燒免治雞肉棒〰️$28除左雞肉外 仲夾雜左d好細粒既雞軟骨 增加左個咬口 燒汁份量剛好 唔會太咸〰️三文魚及三文魚籽飯〰️$118開頭睇落個飯真係覺得有d細碗 但係食完後覺得好飽 有四片三文魚同大量三文魚籽 完全滿足晒我呢個勁鐘意食三文魚籽既人〰️海鮮丼〰️$128呢個係海鮮刺身雜錦飯 當中包括左油金魚.三文魚.吞拿魚.蝦.三文魚籽.八爪魚 呢個飯我個fd食到一半已覺得好飽啦

〰️水母刺身〰️$58

〰️汁燒免治雞肉棒〰️$28

〰️三文魚及三文魚籽飯〰️$118

〰️海鮮丼〰️$128

2018-09-20 71 瀏覽
D2 place,位於荔枝角工業區嘅新式商場,地鐵荔枝角站D2出口一出就到,交通方便,係購物消閒嘅好地方,裏面有數間專為小朋友而設嘅遊玩場,小朋友放電之際,大人又可以行下特色市集,而且食肆林立,係一家大細假日嘅一站式好去處,足夠hea上大半天今天放假同朋友來shopping直落食埋晚飯,揀左尼間極具日本特色嘅餐廳北海道爐端門口前掛滿一排亮著嘅燈籠🏮非常吸精,加上人手畫嘅卡通插畫極之生動可愛,非常吸引,就入去試下店內環境暗暗的,幾有格調,顏色主要用左木色同黑色,非常柔和,再配搭螢光筆寫嘅特色餐牌,為環境增加一點色彩,不至於太沉悶另外設有幾間箱房,客人可按要求入坐,提高私人度,非常貼心餐牌選擇包羅萬有,有拉麵,小食,刺身,壽司,串燒,鍋物等等.......仲有即場喺客人面前整嘅芝士意粉,別具特色我地叫左客牛肉壽喜鍋配烏冬,賣相不錯,牛肉分量好多而且新鮮有肉味,其他配料有鮮冬菇,日式魚蛋,金菇,娃娃菜等,非常豐富,湯底甜甜的,非常鮮味,配合爽滑旦牙嘅烏冬,好味又飽肚煙肉芝士奶油意大利粉,店員收到order便會搖著叮噹🔔推著手推車來到枱前即值席為客人制作,幾有卓頭丫意粉香滑creamy,芝士味

北海道爐端

,非常吸引,就入去試下

另外設有幾間箱房,客人可按要求入坐,提高私人度,非常貼心

餐牌選擇包羅萬有,有拉麵,小食,刺身壽司,串燒,鍋物等等.......仲有即場喺客人面前整嘅芝士意粉,別具特色

煙肉芝士奶油意大利粉

意粉香滑creamy,芝士味極濃,配上鮮甜嘅大蝦,芝士迷必試,小朋友也一定會喜歡

三文魚(輕微香煎)

微煎過嘅三文魚,增加左香味,大大塊,分量十足,而且肥瘦均勻,紋理清晰,非常鮮甜,不錯

蘋果秋海

蘋果秋海,蘋果味好濃,酸酸甜甜嘅有氣飲品,帶微量酒精,味道清新,而且冰涼解渴

大家也不妨試試吧

慶祝紀念
紀念日
煙肉芝士奶油意大利粉
三文魚(輕微香煎)
蘋果秋海
2018-09-19 1518 瀏覽
很小帶老爺奶奶食日本菜,因為這幾年在D2 Place Two學畫畫,正好畫室對面就是這間北海道爐端燒,常常看著進出的客人,每次上課中途也很想衝進去嚐嚐,所以今晚特意約老爺奶奶來吃日本菜,讓他們知道除了中菜以外,日本菜其實也很美味啊﹗店內裝潢與佈置充滿日本風味與色彩⋯餐牌上飯麵選擇相對地少⋯這個醋鯖魚(炙燒)為我們帶來很大的驚喜,原以為是熟的,所以沒有看清楚就刺身頁選了,到送來時大家都很疑惑,這個是我們點的醋鯖魚嗎?怎麼是生的?既然自己點錯,惟有吃掉,誰不知口感一點都不生,爽口得來滑滑的,口道鮮甜得來又酸酸的,非常好吃又開胃,大家都十分喜歡這個醋鯖魚,推薦大家一定要試試啊﹗日式炸物一向都吸引,所以我們也點了幾款炸物,這個炸八瓜魚即點即炸,熱辣香脆,內裡八爪魚一點都不乾不軔,加點檬檬汁上面更加多一份清新的口感,即時熱氣全消~香酥雞軟骨同樣即點即炸,香脆可口,雞軟骨在咀嚼下發出清脆的咕嚕聲,令人滿足﹗爐端燒之中我最受是燒牛舌,牛舌軟滑得來口感爽彈,濃郁的牛味漸漸增強回甘,實在太美味了﹗鹿兒島雞腎串非常爽口,灑上鹽巴更令調味昇華,正﹗醬油燒鵪鶉蛋也是必吃之選,蛋味香濃⋯明太子燒魷魚鬚一點也不軔

店內裝潢與佈置充滿日本風味與色彩⋯

餐牌上飯麵選擇相對地少⋯

醋鯖魚(炙燒)

炸八瓜魚

香酥雞軟骨

燒牛舌

鹿兒島雞腎串
鹿兒島雞腎串非常爽口,灑上鹽巴更令調味昇華,正﹗

醬油燒鵪鶉蛋
醬油燒鵪鶉蛋也是必吃之選,蛋味香濃⋯

明太子燒魷魚鬚

明太子燒魷魚鬚一點也不軔,滑嘟嘟的魷魚鬚一點都不軔,每根魷魚鬚都塗滿醬油,非常惹味﹗

整體食物質素非常之高,全部食物都新鮮即製,價錢合理,喜歡日本菜的朋友值得一試﹗
2018-09-05
醋鯖魚(炙燒)
炸八瓜魚
香酥雞軟骨
燒牛舌
鹿兒島雞腎串
醬油燒鵪鶉蛋
2018-09-18 792 瀏覽
荔枝角近年有左D2 PLACE一二期落成之後,多左好多唔同食肆,夜晚都變得熱鬧起黎。除左本身附近四小龍嘅住客,仲有唔少外區客黎呢度搵食架。朋友話食過尖沙咀嘅北海道爐端,味道唔錯,又見呢度有一間,相信係同一集團,所以就約我地一齊黎試下。呢度菜式有頗多選擇,刺身、壽司、中華料理、炸物、串燒等等,非常吸引。呢度嘅醋鯖魚會用灸烤方式微微烤一下,而鯖魚本身有一定的腥度及酸味,所以用醋泡浸過的鯖魚除了可去除本身嘅腥味,仲可以增加魚嘅甜味,但仍可食到魚生嘅味道,而口感卻有一點煮熟的感覺。用清酒煮大蜆,咬落除了蜆嘅鮮味,仲有啖啖酒香,相當吸引。自小愛吃鵪鶉蛋,通常喺街食飯有得ORDER我都會叫,口感彈牙,營養價值又高。食日本料理,日式火鍋又點少得呀。呢個牛肉壽喜鍋,用上等牛肉,脂肪不多,肉質鮮嫰而且肉味香濃。浸入熱湯中幾秒,再點一點鮮雞蛋,徐徐入口,感覺滿足。天婦羅沾上炸粉不多,食材夠新鮮所以食到南瓜及蕃薯本身味道,而且炸得夠晒香口鬆脆。烏冬口感彈滑、厚實、细腻,而且有油豆腐及日本魚旦作伴,賣相及味道都一流。
除左本身附近四小龍嘅住客,仲有唔少外區客黎呢度搵食架。
所以就約我地一齊黎試下。
呢度菜式有頗多選擇,刺身壽司、中華料理、炸物、串燒等等,非常吸引。
醋鯖魚(灸烤)
日式酒蒸大蜆
用清酒煮大蜆,咬落除了蜆嘅鮮味,仲有啖啖酒香,相當吸引。
鵪鶉蛋
牛肉壽喜鍋+烏冬
浸入熱湯中幾秒,再點一點鮮雞蛋,徐徐入口,感覺滿足。
南瓜蕃薯天婦羅
南瓜蕃薯天婦羅
油豆腐烏冬
  • 鹿兒島雞腎串
2018-09-16 617 瀏覽
今晚朋友帶路,去到d2 place食北海道爐端燒,開頭仲以為係食串燒為主,坐落先發現除左串燒外,原來咩都有!餐廳由外到内都好日式餐廳感覺,位置都幾多,適合一家大細或者同朋友嚟食飯!餐廳食物選擇都幾多,壽司,串燒,小食,料理,樣樣都有!價錢豐儉由人!平到幾十蚊既小食都有,貴到幾百蚊時刺身都有供應!我哋坐低無耐先叫左幾個小食,先再睇下有咩啱食,小食嚟得好快,分別有明太子燒尤魚鬚,醬油燒庵鶉蛋,黑芝麻牛肉沙律3個小食,其中我最鍾意幾入味又有咬口既庵鶉蛋! 尤魚鬚都燒得幾香口,又唔韌! 食完小食,我哋叫既主菜都陸續嚟到! 先有特製炒羊菜,鑊氣幾好,唔知點解佢可以炒到d r羊肉無膻味!鹽燒花魚,同鯖魚味道有少少似,不過更香,魚味更重,肉質都係偏硬身,加左d醬油上去燒,賣相好吸引,除左中間有條骨外,基本上都係啖啖肉! 吉烈炸蠔熱辣辣送到,炸得幾鬆化,簡單d嚟講係皮薄餡靚,入面隻蠔都幾juice! 叮叮叮,跟住出場既係芝士cream炒意大利麵,待應會搖響個叮叮先再推架放左芝士盤既餐車出嚟,喺張檯前面炒俾食客睇,意粉既熱力整溶晒d芝士先再上碟!待應擺靚好d意粉再加上大蝦,香草,煙肉就正式上檯,呢碟意粉

羊肉無膻味!

待應擺靚好d意粉再加上大蝦,香草,煙肉就正式上檯,呢碟意粉索晒d芝士,芝士味極濃郁,每啖都係厚厚既芝士味,非常邪惡!

加上香草同煙肉,各自有自身既香味,令呢碟意粉更香口!
要特別講下,呢碟意粉真係足3-4 人份量,另有2 人份量選擇,真係要睇返自己食量先好叫

食完大大碟意粉就到擺得靚靚既牛肉壽喜鍋出場,即場喺檯面煮熱嚟食,之後打埋隻雞單落去,令到所有野食都有d蛋花,更鮮甜,壽喜鍋附帶一份烏冬,食完d牛肉同配菜後,再擺埋個烏冬落去煮,煮晒d湯汁嚟食真係非常滋味!

最後出場既係明太子雞翼,賣相吸引,燒得香脆!除左芝士意大利粉外,呢個都係我必食推介!

咬開入面都是滿滿帶點辣既明太子,可見用料十足,雞肉加上帶辣既明太子,非常惹味,外脆內嫩既口感處理得非常好!

呢餐1 行4人食左大約$1000, 食物同環境嚟講價錢都幾合理
!
  • 明太子雞翼
  • 煙肉芝士奶油意大利麵
2018-09-15 44 瀏覽
四個女仔去, 星期五有間房坐,不滿座, 13度菜式差不多同一時間上枱, 味道唔錯,但職員笑容欠奉,最深刻印象食物有水母刺身,爽口但無味,日本滑蛋粥有sake味,汁煮螺也美味!
2018-09-14
  • 日式滑蛋粥
2018-09-12 41 瀏覽
荔枝角D2係好多文青嘅聚集地,其實都好適合吃貨去,今日收工同朋友來試下呢間北海道爐端燒~酒鬼見到牆上各式酒樽表示心動......見到呢個串燒精選好吸引,一於點返一盤來試~串燒五款$128和風芥辣豬腩串通常食豬腩串都係普通燒汁,今次呢款有芥辣就多左D日本風味,好特別。帆立貝串呢個好鮮甜,所以唔需要好重調味,品嚐食物的原味就好。鹽燒雞翼串燒雞翼超惹味~簡簡單單鹽燒已經好香,而且已經去骨,推薦!汁燒免治雞肉棒日本番薯仔網燒安格斯牛扒$178/份今日最鍾意的就係佢喇~!以安格斯牛扒來說一點也不貴,網燒牛扒真係好好味,牛味香濃,肉質鮮嫩,送飯一流!我真係特登點多碗白飯~原板海膽刺身$128一板海膽刺身百幾蚊就有交易,當然唔可以走寶啦~呢款係韓國馬糞海膽,雖然冇日本海膽咁大片鮮甜,但性價比超高,味道亦唔錯,咁平的海膽真係唔知邊度搵如果都係想食返日本海膽,都可以選擇其他海膽壽司~整體來講係一間性價比好高嘅日本餐廳,大家來D2行開手作市集果陣,都可以來試下!

荔枝角D2係好多文青嘅聚集地,其實都好適合吃貨去,
今日收工同朋友來試下呢間北海道爐端燒~
酒鬼見到牆上各式酒樽表示心動......
見到呢個串燒精選好吸引,一於點返一盤來試~
串燒五款$128
和風芥辣豬腩串
帆立貝串
呢個好鮮甜,所以唔需要好重調味,品嚐食物的原味就好。
鹽燒雞翼串
燒雞翼超惹味~簡簡單單鹽燒已經好香,
而且已經去骨,推薦!
汁燒免治雞肉棒
日本番薯仔

網燒安格斯牛扒$178/份
今日最鍾意的就係佢喇~!
以安格斯牛扒來說一點也不貴,
網燒牛扒真係好好味,牛味香濃,肉質鮮嫩,送飯一流!

我真係特登點多碗白飯~

原板海膽刺身$128
一板海膽刺身百幾蚊就有交易,當然唔可以走寶啦~
呢款係韓國馬糞海膽,雖然冇日本海膽咁大片鮮甜,
但性價比超高,味道亦唔錯,咁平的海膽真係唔知邊度搵

如果都係想食返日本海膽,都可以選擇其他海膽壽司

整體來講係一間性價比好高嘅日本餐廳,
大家來D2行開手作市集果陣,都可以來試下!
2018-09-06