2019-06-19 1516 瀏覽
食晚飯,兩個人叫左一個牛肉壽喜鍋$170咁上下啦,無特別唔難食亦唔算好食。追加松葉蟹腳,兩條盛惠$72,同條筷子咁上下粗幼啦。多春魚三條$28,三條一粒春都無,個waitress仲話唔會條條都有春喎。個海膽忌廉炸蟹肉薯餅,熱就好熱嘅,但蟹肉同薯仔嘅存在感極低,咬開入面有最少1/3係空嘅,但個殼都係脆嘅,3粒$72,每粒大約麻將🀄️咁大啦,值唔值就見人見志啦。又唔好剩係彈啦,坐位都ok嘅。但......咁嘅價錢我絕對唔會再去囉

2019-06-05 1667 瀏覽
今日約咗個朋友去荔枝角食飯,左揀右揀揀咗呢間望落唔錯嘅日本餐廳,就走咗入去試試。先叫咗個雞泡魚乾,呢個一定冇得輸,夠熱夠香口牛舌,好有牛味,加多幾滴檸檬汁,好正燒日本蕃薯,果然同平時食開嘅唔同,燒完都仲有啲汁,唔會太乾,仲好甜燒三文魚腩,好多魚油 😍 最後叫多個牛肉壽喜燒,有蛋同烏冬跟,正整體味道好,質素高,好有水準嘅一餐日本菜

先叫咗個雞泡魚乾,呢個一定冇得輸,夠熱夠香口

牛舌,好有牛味,加多幾滴檸檬汁,好正

燒三文魚腩,好多魚油 😍

最後叫多個牛肉壽喜燒,有蛋同烏冬跟,正

整體味道好,質素高,好有水準嘅一餐日本菜
2019-05-28 1312 瀏覽
今日lunch同班同事去左食日本菜,D2 Two唔多人所以好快有位(話說我地係一行9人)一黎到枱上已經準備左沙律同漬物,唔係好酸幾好味。湯等有人父低先拎黎,幾熱唔咸。赤燒一夜干,皮有少少脆,偏喊但要黎送飯幾好味,肉質嫩滑。

一黎到枱上已經準備左沙律同漬物,唔係好酸幾好味。
湯等有人父低先拎黎,幾熱唔咸。

赤燒一夜干,皮有少少脆,偏喊但要黎送飯幾好味,肉質嫩滑。
赤魚一夜干定食
2019-05-28
午餐
赤魚一夜干定食
2019-04-23 2009 瀏覽
每次經過D2 place 二期,都會比依間裝潢非常日式的食店吸引。終於,今晚選擇了在這裡享用晚餐。薑汁豚肉炒野菜 $68非常驚喜,野菜爽口,豬肉味濃郁,食完一口又一口。煙肉芝士奶油意大利面 2人份 $128淡淡芝士味中又混合點忌廉味,偏向日式,少了西式意粉那種油膩感,2人份都足夠4人淺嚐。帆立貝 ,海膽軍艦,三文魚,炙燒左口魚群邊壽司偏細件,味道還可,沒有十分驚喜。汁燒免治雞串 $32鹽燒大蔥雞肉串 $28一客只有一串,沒有很出色,中規中矩松葉蟹棒海鮮鍋 $188這個鍋的海鮮不是重點,重點是這鮮甜湯底帶出野菜鮮味,再加配上的烏冬,熱騰騰的,令人禁不住一口又一口,停不了牛油醬油烤鱈白子 $92有點昂貴,但很想試一次,聞說鱈白子在日本料理上是貴價食材。 入口有一種奶香味,口感很特別,軟軟的,入口溶掉的感覺。還有兩樣食物非常令人回味,可惜沒有拍照。豬骨拉面煮雞蛋 $98鹽燒油甘魚鮫 $82個人認為會再光臨,相近價格,比一間連鎖日式食店出色很多。但有同行人卻認為食物帶有味精。

薑汁豚肉炒野菜 $68
非常驚喜,野菜爽口,豬肉味濃郁,食完一口又一口。

煙肉芝士奶油意大利面 2人份 $128

帆立貝 ,海膽軍艦,三文魚,炙燒左口魚群邊
壽司偏細件,味道還可,沒有十分驚喜。

汁燒免治雞串 $32
鹽燒大蔥雞肉串 $28
一客只有一串,沒有很出色,中規中矩

松葉蟹棒海鮮鍋 $188

牛油醬油烤鱈白子 $92

還有兩樣食物非常令人回味,可惜沒有拍照。
豬骨拉面煮雞蛋 $98
鹽燒油甘魚鮫 $82

個人認為會再光臨,相近價格,比一間連鎖日式食店出色很多。
但有同行人卻認為食物帶有味精。

2019-04-23 1119 瀏覽
同朋友過咗嚟D2所以順便一齊食晚飯,見到呢間日本餐廳嘅裝修好有日本風味,所以入嚟試吓明太子卷蛋✨賣相靚,帶有日式卷蛋既招牌香甜同嫩滑,然後裏面包住充滿鹹香嘅明太子!實在太美味了😍左:串燒牛舌,非常鮮嫩多汁又爽口!調味亦非常足夠💕推薦!右:串燒雞皮,第一次食雞皮,原來咁好食,好似薯片咁樣脆卜卜,一啲都唔肥膩!南瓜番薯天婦羅係穩陣好味之選👍🏻日式卡邦尼大蝦意粉呢個真係出奇地咁好味😍忌廉汁非常香濃,裏面仲有煙肉、洋蔥、蒜蓉同埋大蝦,而且意粉好彈牙!回味無窮的一餐😋

明太子卷蛋✨

左:串燒牛舌,非常鮮嫩多汁又爽口!調味亦非常足夠💕推薦!

南瓜番薯天婦羅係穩陣好味之選👍🏻

日式卡邦尼大蝦意粉
2018-09-01
2019-04-19 898 瀏覽
星期天晚上,走到荔枝角的D2 place吃晚飯。路過北海道爐端燒,被門前的公仔海報吸引,決定今晚就在這裡用餐了。地方不算很大,但檯興檯次間尚算有距離,保留了一定隱私度。點了4串串燒,分別是冬菇串 - 不會再試,冬菇無味,無咬口,好淋。大蔥雞肉串 - 不會再試,雞肉略乾,蔥面有點燶。豚肉蘆荀燒 - 不會再試,豚肉沒有味道,蘆荀還好。鹽燒華味雞肉串  - 好味,雞肉juicy,鹽令肉味昇華。另外點了芥辣八爪魚 - 味道不過不失,芥辣不夠刺激感。神奇炒麵 - 令人一吃難忘的炒麵,醬汁味道濃郁而不膩,炒麵軟硬度剛剛好,好味!牛肉壽喜燒 + 烏冬 - 絕對絕對失望。牛肉無肉味,湯底無味,配料好,唯一出色的地方是用了皇帝菜,豐富了整道鍋物的味道。
星期天晚上,走到荔枝角的D2 place吃晚飯。

地方不算很大,但檯興檯次間尚算有距離,保留了一定隱私度。

點了4串串燒,分別是
冬菇串 - 不會再試,冬菇無味,無咬口,好淋。
大蔥雞肉串 - 不會再試,雞肉略乾,蔥面有點燶。
豚肉蘆荀燒 - 不會再試,豚肉沒有味道,蘆荀還好。
鹽燒華味雞肉串  - 好味,雞肉juicy,鹽令肉味昇華。

另外點了
芥辣八爪魚 - 味道不過不失,芥辣不夠刺激感。

題外話/補充資料: 第二次再去的時候,服務十分差,食物也沒有第一次去的水準,令人失望。
2019-03-24
  • 神奇炒麵
2019-04-08 548 瀏覽
清明節放假,早上行完山,晚上食好野😘雖然我們只有二人,但亦安排坐4人桌,舒服傾偈👍🏻帶子新鮮,海鮮火鍋亦好味侍應亦不時過來幫忙,好helpful 食完更可以逛下D2 place的手作、特色小鋪作散步🚶‍♀️
清明節放假,早上行完山,晚上食好野😘

雖然我們只有二人,但亦安排坐4人桌,舒服傾偈👍🏻

帶子新鮮,海鮮火鍋亦好味

侍應亦不時過來幫忙,好helpful

d2 place開左戲院,睇完戲唔知食咩好,行過樓下,見到有間日本野,食物種類多,又唔太貴,就同一齊去試下喇!餐廳安排左間房比我地,最岩一班人坐低傾下計餐牌種類繁多,好難揀呀!我地生同熟野都有叫🤣🥢炸雞 [😈😈😈(😈)😈]雞肉好juicy,炸漿好酥脆!正!🥢蟹肉薯餅[😈😈😈(😈)😈]忌廉蟹肉好滑,薯餅外脆內軟,重拾我喺日本食嘅味道!🥢串燒[😈😈(😈)😈😈]我嗌咗大葱雞肉串、牛舌同埋芝士雞肉串,大葱雞肉串同牛舌好食,芝士雞肉串就一般啦~🥢明太子玉子燒[😈😈😈(😈)😈]呢個好好食!玉子燒又香又滑,加埋明太子個味道啱啱好!encore!!🥢天婦羅蝦[😈😈😈(😈)😈]脆漿好酥脆,蝦再大隻啲就好啲喇🥰🥢 雞鍋 [😈😈(😈)😈😈]呢個有啲清,一般啦~成餐飯整體十分滿意!性價比高!
餐廳安排左間房比我地,最岩一班人坐低傾下計
餐牌種類繁多,好難揀呀!我地生同熟野都有叫🤣
🥢炸雞 [😈😈😈(😈)😈]
炸雞

雞肉好juicy,炸漿好酥脆!正!
🥢蟹肉薯餅[😈😈😈(😈)😈]
蟹肉薯餅

忌廉蟹肉好滑,薯餅外脆內軟,重拾我喺日本食嘅味道!
🥢串燒[😈😈(😈)😈😈]
串燒

🥢明太子玉子燒[😈😈😈(😈)😈]

🥢天婦羅蝦[😈😈😈(😈)😈]
脆漿好酥脆,蝦再大隻啲就好啲喇🥰
天婦羅蝦

🥢 雞鍋 [😈😈(😈)😈😈]
鹿兒島赤雞鍋
呢個有啲清,一般啦~
成餐飯整體十分滿意!性價比高!
炸雞
蟹肉薯餅
天婦羅蝦
  • 明太子雞蛋卷
2019-03-16 301 瀏覽
是日轉工第一日係荔枝角依區返工,本身唔熟依頭,只係去過下D2place知道有幾多野食。咁同事就帶我地黎依間食welcome lunch,我地叫左唔同既lunch set, 不過坦白講選擇就唔係話太多同埋感覺唔係話好日式。拉麵我就麻麻,所以就叫左燒牛肉。黎到個賣相唔錯,食落去d牛係好「林」同醬汁幾好食。不過個set成150蚊,真係唔係好岩日常打工仔平日lunch, 間唔中黎食下就ok既。
黎到個賣相唔錯,食落去d牛係好「林」同醬汁幾好食。
2019-03-10 250 瀏覽
呢間係一間食物質素好普通但價錢昂貴,CP值勁低以及服務態度非常之差的日本餐廳,所以我都幾肯定唔會再幫襯呢間餐廳!首先個場明明仲有客(唔計我嗰枱),但係就因為要趕時間收工而倒晒啲茶,到我出聲想再加茶嘅時候,待應只係黑口黑面、態度好差地回應一句「啲茶倒晒啦喎!」,然後轉身走咗去。之後埋嚟收碟嘅時候又問都唔問一句仲要唔要,明明個碟仲有嘢未食完都照收,到我叫住佢話仲有嘅時候仲要黑我面,呢啲係咩態度呀😤😤😤
2019-03-09
2019-03-05 277 瀏覽
This is a more popular restaurant in D2 Place.The egg roll tasted really good and smooth.The skewers were nice as well, especially the ox tongue, albeit someone may find it a bit too salty.The cheese spaghetti was creamy but slightly greasy.The dessert was just fair.Overall, the egg roll and skewers surely worthed a try.

The dessert was just fair.

2019-02-25
2019-03-01 254 瀏覽
這居酒屋經過多次,但都是登門不入,打退堂鼓,今日諗唔到食什麼,就決定一試。食日本菜而沒有綠茶或煎茶提供,這也算是第一間。想怕是居酒屋格局,飲的應該是啤酒吧😂餐牌油笠笠,張檯就黐笠笠,實在太有居酒屋的特色。我跟同事都點選了壽司配冷烏冬定食。沒多久,店員就捧上一餐盤,上面放著沙律、漬物及味噌湯。味道一般,沒有什麼特色。之後便上冷烏冬及壽司拼盤。冷烏冬只是一小碗,並已浸在冷麵汁裡,實在太不講究。壽司同樣沒有驚喜,份量不多,種類也是十分普通的,新鮮情度算是合格。真心講句,這個定食盛惠$128絕對不值,下一次我寧可行遠一點去鮨德,級數實在差太遠了😆

2019-02-25 198 瀏覽
食物一般,刺身一般,拉麵塊叉燒好難食。服務態度惡劣,落單成十分鐘都冇人理,斟杯茶者叫左幾次先有,埋單都要三催四請,d侍應成日住望手機mon,冇下次。俾openrice 食評昆左黎食。
食物一般,刺身一般,拉麵塊叉燒好難食。
俾openrice 食評昆左黎食。
2019-02-24
2019-02-07 302 瀏覽
某日同朋友黎到呢間位於荔枝角嘅日本餐廳食晚飯😋餐廳主打食爐端燒,雖然呢間餐廳唔係好出名,估唔到都幾有驚喜wor😗先講飲品,我地order左兩款,一款係乳酸飲品,另一款係蜜桃酒烏龍茶,兩款飲品都充滿果香,非常清甜,蜜桃酒烏龍茶有淡淡酒香,好易入口。食物方面,我地order以下菜式:燒扇貝扇貝肉質鮮嫩,加左牛油同香草燒,非常惹味。明太子玉子燒我個人最鍾意呢道菜因為玉子整得好嫩滑,配上惹味嘅明太子,簡直係perfect match!!海膽刺身海膽刺身都幾新鮮,味道鮮甜,咬落有少少爽口,價錢亦唔算太貴。炸芝士年糕年糕外皮炸得好香脆,芝士同年糕融為一體,食落口感煙煙韌韌,感覺亦唔會好油膩。燒牛舌一啲都唔韌!充滿牛香味,調味鹹淡適中。味噌焗蠔呢道菜因為落左味噌,所以比較濃味。蠔肉鮮甜,都幾有肉地架。蟹腳海鮮鍋物呢個鍋物材料非常豐富,有魚肉、蟹、菌類、蔬菜、豆腐等。蟹腳大大條,肉質結實,鮮甜嫩滑,食得出好新鮮!魚肉亦非常鮮甜,湯底鮮甜,蔬菜🥬同菌類索曬啲湯汁,所以特別好味!呢間餐廳環境幾舒服,食物質素又OK,好適合約埋三五知己黎呢度飲返杯,食下爐端燒喔~

食物方面,我地order以下菜式:

燒扇貝
扇貝肉質鮮嫩,加左牛油同香草燒,非常惹味。

海膽刺身

炸芝士年糕

燒牛舌
一啲都唔韌!充滿牛香味,調味鹹淡適中。

味噌焗蠔
呢道菜因為落左味噌,所以比較濃味。蠔肉鮮甜,都幾有肉地架。

蟹腳海鮮鍋物
呢個鍋物材料非常豐富,有魚肉、蟹、菌類、蔬菜、豆腐等。

2019-01-30
  • 明太子雞蛋卷
  • 燒牛舌
  • 炸年糕
2019-02-06 242 瀏覽
位於荔枝角林立的2樓日式餐廳,地點非常方便。北海道爐端燒,餐廳是以日本裝修為主,可以坐約100人左右,有五間間開的㕔房,每間可以坐上4到6個人。我們選了多款的菜色,包括醬油燒鵪鶉蛋,這款鵪鶉蛋是用特製的醬油燒製。燒茄子,茄子經燒烤後放上堅魚絲,令到茄子有多層的口感。 ,酥炸薯條,薯條經油炸後放上紫菜粉,加上番茄醬,外面非常甘脆。日式飯糰, 日式飯糰我們order了飯內有一梅子,加上有一小片紫菜,令到飯糰的賣相和味道獨特。第二代神奇炒麵,這款炒麵選擇了蘿蔔絲,冬菇絲,當然少不了的是豚肉,加上特別的醬油和日式咖哩炒致十分香口。串燒冬菇,冬菇經串焼後如上堅魚絲,堅魚𢇁經熱力在冬菇面上舞動,十分有趣和好味。日式雞蛋粥,這碗粥真是非一般的雞蛋粥,裡面加了好多材料包括有新鮮的帶子,蝦仁,魚肉和蛋白㷛致軟爛的粥底,非常好味和值得一試。雞蛋捲,當然這款是日本巧手的作品,鳮蛋漿経多層的煎後捲起,經切成6件上枱,和伴有日式酸姜,另到胃口大增。

我們選了多款的菜色,包括
醬油燒鵪鶉蛋,這款鵪鶉蛋是用特製的醬油燒製。
燒茄子,茄子經燒烤後放上堅魚絲,令到茄子有多層的口感。 ,