2021-06-09 388 瀏覽
勝香園的茄牛系列和檸檬蜜糖脆脆, 就成了我在那裡的Must-Have Items, 風雨不改, 始終如一. 茄牛系列的湯底, 茄粒和茄膏的比例依然係是如此平衡, 甜酸味道與稠稀質感平衡同樣可喜, 牛肉肉質不死實, 也不鬆散, 略帶肉香以茶餐廳來說就夠高質. 至於檸檬蜜糖滲入香脆的豬仔包內, 依然保持外面的香脆, 內裏滲滿醬汁不但令味道更突出, 也改善了豬仔包內裡乾燥而過於粉散之口感, 比起茄牛系列我更喜歡呢!
2021-05-30 486 瀏覽
晚餐有大餐吃,午餐就簡單點處理了。勝香園,多年來還是保持這個路邊大排檔的樣子。在沒有遊客的情況下,還是有好多本地客幫襯的嘛,生意還是好得沒停手。番茄腸仔通粉,朋友點的,番茄通粉始終是這裡的招牌,番茄湯底的濃厚看顏色就看的出,酸酸的很開胃,就是腸仔看起來有點孤零零。番茄餐蛋公仔麵,最愛流心雞蛋,每次戳爆蛋黃的時候都有種療愈的感覺,同時蛋黃亦令食物更加滑膩好吃,富有蛋香。奶油脆脆,真的很脆脆,必點名物,咔啦咔啦幾下就沒了,一份都不夠我自己一個人吃的。偶爾來懷舊一下,感覺也不錯。
晚餐有大餐吃,午餐就簡單點處理了。
勝香園,多年來還是保持這個路邊大排檔的樣子。

番茄腸仔通粉
番茄餐蛋公仔麵
奶油脆脆
偶爾來懷舊一下,感覺也不錯。
2021-05-26 677 瀏覽
#lunch #上環有晚突然好想食蕃茄湯麵,人肉餐廳搜索引擎(肥仔男朋友)推薦咗呢間比我,我應該都真係好想好想食先會大熱天時30幾度都肯去大排檔食'(*゚▽゚*)'牛油檸檬汁蜜糖脆脆🍋🥯有檸檬味嘅豬仔包o(≧v≦)o酸酸甜甜的好有趣!咖央多士🍞啲咖央搽得好完美(=´∀`)人(´∀`=)每個角落都搽得到,個多士都烘到好脆好脆。美中不足係個多士好厚,但係咖央好薄,個咖央又唔算好濃味,如果可以搽厚啲就好啦(・ω・)ノ番茄鮮牛肉豬扒蛋麵🍅番茄雞排蛋面🍅超紅超番茄(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 雞排好食過牛肉同豬扒٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و結局係搵咗個吹正風扇嘅位,比想像中冇咁辛苦ε-(´∀`; )不過都睇得出熱天係少左人去嘅。為咗食蕃茄湯可以幾堅毅?(=´∀`)人(´∀`=)
#lunch #上環

牛油檸檬汁蜜糖脆脆🍋🥯
有檸檬味嘅豬仔包o(≧v≦)o酸酸甜甜的好有趣!
牛油檸檬汁蜜糖脆脆

咖央多士🍞
咖央多士

番茄鮮牛肉豬扒蛋麵🍅
番茄雞排蛋面🍅

牛油檸檬汁蜜糖脆脆
2021-05-24 329 瀏覽
今日做野經開中環,諗起好耐沒食過呢間老字號 - 勝香園。由於啱啱好十二點,啲人仲未開始放lunch,所以一埋去就有位。一坐低就叫左兩樣野食,分別是蕃茄牛肉太陽蛋麵同埋咖央多士。個麵好快就整好,不過多士反而要耐啲,因為多人叫,要逐份整。蕃茄牛肉太陽蛋麵 ($36)講番茄牛蛋麵先,湯底超濃,而且茄肉超多,不過就略嫌有些少酸,但屬可接受範圍。至於牛肉份量就正常,唔算太多或太少,同埋都算稔身,唔錯。咖央多士 ($18)另外嘅咖央多士就用左厚多士,面頭有一層薄薄嘅咖央醬,頭兩件食落都脆身,不過食完碗麵再食就變硬左。啲醬落得啱啱好,唔會太多食到成口醬,平衡番。值得一題嘅是,強烈建議大家秋冬先去食,一路食一路流汗都食得有啲辛苦。唔怕熱就夏天挑戰下啦。

一坐低就叫左兩樣野食,分別是蕃茄牛肉太陽蛋麵同埋咖央多士。
個麵好快就整好,不過多士反而要耐啲,因為多人叫,要逐份整。

蕃茄牛肉太陽蛋麵+咖央多士
蕃茄牛肉太陽蛋麵 ($36)
至於牛肉份量就正常,唔算太多或太少,同埋都算稔身,唔錯。

咖央多士 ($18)
啲醬落得啱啱好,唔會太多食到成口醬,平衡番。

唔怕熱就夏天挑戰下啦。
2021-05-24
蕃茄牛肉太陽蛋麵+咖央多士
2021-05-10 520 瀏覽
趁著還沒盛夏,吃一下勝香園。不然再熱一點,滿身大汗,再好吃也吃不下。餐牌看似有無數選擇,但離不開蕃茄湯底,再配以一種或兩種配料,可食通粉、公仔麵或米粉。雖然簡單,但蕃茄湯底濃郁,不過煎蛋過熟,蛋黃都熟透了,之前吃過米粉,很硬不掛湯,這次通粉,好多了通粉中間的洞洞滲入了湯汁,夠熱又好吃,而且通粉份量很足。這碗多了牛肉,牛肉會軔,介意的話可選其他配料。勝香園的奶茶沒有特別出色,但也不難喝,只不過茶再濃一點會更好。
可食通粉、公仔麵或米粉。

蕃茄蛋通粉
雖然簡單,但蕃茄湯底濃郁,不過煎蛋過熟,蛋黃都熟透了,
之前吃過米粉,很硬不掛湯,這次通粉,好多了
通粉中間的洞洞滲入了湯汁,
夠熱又好吃,而且通粉份量很足。
蕃茄牛肉蛋通粉
這碗多了牛肉,牛肉會軔,介意的話可選其他配料。
勝香園的奶茶沒有特別出色,但也不難喝,
只不過茶再濃一點會更好。
2021-05-08
蕃茄蛋通粉
蕃茄牛肉蛋通粉
好耐冇食過呢間旅遊書介紹必去嘅港式茶檔,有日喺附近飲完咖啡☕️經過突然間好想食,又唔使等位,所以就坐低食咗碗茄牛公仔麵🤣🔸番茄牛肉公仔麵呢日唔係咁想食通粉,所以轉咗做公仔麵😙老實講蕃茄湯底嘅通粉/麵,有好多地方都比呢度出色,不過就係想食返啲港式味,食下大排檔嘅感覺都唔錯😂🔸牛油檸檬汁蜜糖脆脆多人鍾意呢個脆脆多過個茄牛麵,烘到好脆,檸檬汁同蜜糖嘅份量啱啱好,甜甜酸酸好食😋大家經過都可以幫襯下,呢啲港式茶檔可能越來越少!

🔸番茄牛肉公仔麵

🔸牛油檸檬汁蜜糖脆脆

大家經過都可以幫襯下,呢啲港式茶檔可能越來越少!
2021-04-23 528 瀏覽
依家見天氣唔係咁熱,嗱嗱臨去返啲舊式茶檔食個飯先。係我初出嚟做嘢時,勝香園係我飯堂之一,今日見去開果到,幫襯吓先啦!!蕃茄碎牛腸仔麵 $34味道同我初時食係有唔同,之前蕃茄味十足,但而家只有酸味,雖然依然會見到唔少蕃茄肉鋪面,但茄味欠奉😔檸蜜脆脆 $20人氣食品!! 基本上每一枱客人都有點呢個食品,酸酸甜甜嘅醬汁再配上烘到脆卜卜嘅豬仔包。差啲忍唔住要外賣多碟返屋企🤤鮮油多士 $20麵包烘得香脆,牛油亦都比得大方。咸檸樂 $22呢度所有檸檬飲品,係出餐前都會幫你篤檸檬,鹹檸檬比得大方,仲有兩片鮮檸跟埋,正!!

蕃茄碎牛腸仔麵 $34

檸蜜脆脆 $20

鮮油多士 $20
麵包烘得香脆,牛油亦都比得大方。

咸檸樂 $22
2021-04-20 384 瀏覽
以前讀書嘅時候成日都會去食勝香園,嗰時仲未出名到要排晒隊,喺嗰度做嘅姐姐成日嗌我地"阿妹,阿細佬",好有親切感,畢業之後少咗機會返去幫襯,但係就成日都好掛住勝香園嘅味道。今日心血來潮一早去食個早餐,熟悉嘅大排檔格局,熟悉嘅姐姐,久違嘅味道。🔺蕃茄鮮牛肉煎蛋公仔麵蕃茄湯夠濃,亦有好多鮮蕃茄喺入面,重點係公仔麵,軟硬度適中唔會煮得太腍。🔺檸蜜脆脆真係冇得輸,冇一間大排檔或者茶餐廳可以比得上佢哋嘅檸蜜脆脆,麵包非常之脆,咬落去好鬆軟,檸蜜唔會太酸亦都唔會太甜,好味到可以一個人食晒成碟。🔺鹹檸七天氣熱辣辣,食完嘢,配埋個鹹檸七就Perfect!見好多人話勝香園啲嘢保持唔到水準,又話唔抵食,有時去食嘢除咗追求味道,都可以感受吓嗰份人情味,同埋香港地嘅特色,呢啲咁地道嘅檔口真係買少見少,有得去好去喇🥲

🔺蕃茄鮮牛肉煎蛋公仔麵

🔺檸蜜脆脆

🔺鹹檸七
天氣熱辣辣,食完嘢,配埋個鹹檸七就Perfect!

早餐
  • 茄牛麵
  • 凍鹹檸七
  • 蜜糖檸檬脆脆
  • 咖央脆脆
2021-04-17 382 瀏覽
好少過海㗎,一場嚟到中環........就咁......就諗起好似附近有個檔口仔有蕃茄湯底嘅麵食。即刻OpenRice 下,search到啦——係勝香園啦!中環老字號,街邊檔(唔算大排檔啩)。幾年前嚟過一次朝聖係要排長龍㗎吓......今次係一到即入坐仲有位比我揀添喎,盛況不再係因為疫情,還是其他原因,我唔清楚。茄牛蛋麵好快上枱,目測已經肯定個蕃茄湯底濃過我樓下茶餐廳同連鎖快餐店,麵面再嚟一團蕃茄碎醬仲發現一粒只係椿爛咗一半嘅車厘茄,即刻覺得又幾Fresh喎⋯⋯入口湯底偏酸我仲要咁喎,牛肉夠稔,蛋半生熟,我好滿意呀。再嚟杯熱奶茶,有茶味喎,啱我口味。埋單$49,合理呀。

入口湯底偏酸我仲要咁喎,牛肉夠稔,蛋半生熟,我好滿意呀。
再嚟杯熱奶茶,有茶味喎,啱我口味。

埋單$49,合理呀。
茄牛蛋麵
2021-03-25 512 瀏覽
幾年都冇幫襯過,星期六中午去到都唔使排隊,都已經知道咩事。叫左碗蕃茄牛肉通,及蕃茄蛋牛肉通,檸蜜脆豬,凍檸茶,凍奶茶。成碗蕃茄湯好多,但通粉少,只食到酸味,食唔返以前嘅味道。檸蜜脆豬保持到水準,不過兩個人成咗成140蚊早餐,講真真係唔值咁嘅價錢。
幾年都冇幫襯過,星期六中午去到都唔使排隊,都已經知道咩事。
成碗蕃茄湯好多,但通粉少,只食到酸味,食唔返以前嘅味道。
蕃茄牛肉通
檸蜜脫豬
2021-03-20
檸蜜脫豬
2021-03-24 365 瀏覽
🇭🇰🍅勝香園♨️大熱天時去街邊懷舊大排檔真係熱到不得了🥵🥵佢位唔算好多 我地早到唔洗等中午時份已經Full🈵想像唔到以前有好多大陸客咪有排等😂戶外不過都有幾把大風扇吹下不過頭髮就會吹到打風🤣-🍞牛油檸檬汁蜜糖脆脆(💰$20)即叫即整 🍋酸酸甜甜🍯幾醒胃脆脆的很好食 必叫‼️-🍜茄牛通(💰$31)🍅蕃茄湯底濃身 有蕃茄肉但感覺偏甜左少少😖🐃牛肉算多 OK 唔鞋唔滑整體黎講比一般茶記有誠意✔️-🥤凍奶茶(💰$15)🍼奶味比較重 香滑好飲 好快就飲哂成杯可能係戶外既關係 🧊啲冰溶得比較快記得唔好搞埋冰水飲啊 會變淡哂🤓-整體黎講🍞脆脆同🥤奶茶比較出色如果🍅蕃茄湯可以冇咁甜就很好了
🇭🇰🍅勝香園
♨️大熱天時去街邊懷舊大排檔真係熱到不得了🥵🥵
佢位唔算好多 我地早到唔洗等
中午時份已經Full🈵想像唔到以前有好多大陸客咪有排等😂
戶外不過都有幾把大風扇吹下
不過頭髮就會吹到打風🤣
🍞牛油檸檬汁蜜糖脆脆(💰$20)
即叫即整 🍋酸酸甜甜🍯幾醒胃
脆脆的很好食 必叫‼️
🍜茄牛通(💰$31)
🍅蕃茄湯底濃身 有蕃茄肉
但感覺偏甜左少少😖
🐃牛肉算多 OK 唔鞋唔滑
整體黎講比一般茶記有誠意✔️
🥤凍奶茶(💰$15)
🍼奶味比較重 香滑好飲 好快就飲哂成杯
可能係戶外既關係 🧊啲冰溶得比較快
記得唔好搞埋冰水飲啊 會變淡哂🤓
整體黎講🍞脆脆同🥤奶茶比較出色
如果🍅蕃茄湯可以冇咁甜就很好了
2021-03-22 333 瀏覽
今日大約8點早餐時候,食緊早餐嘅人唔少,但都無需要等位有別於其他餐廳,e到所有食物都係單點,沒有套餐,只收現金我點左招牌個咖央脆脆,番茄鮮牛肉通粉,凍奶茶咖央脆脆要等大約10-15分鐘,點餐後先做,上台食都仲係熱,但其實味道無咩特別,不過唔係太甜番茄鮮牛肉通粉係用新鮮番茄同牛肉做,應該無落茄膏,所以唔會覺得好濃,感覺就係一個幾清嘅通粉凍奶茶茶香唔係太濃整體來說,不過不失,不過以無套餐嘅價錢黎講,真係有d貴不過e類型嘅露天查檔係香港越來越少,以“遊客”身份另拜訪一下都係需要嘅
今日大約8點早餐時候,食緊早餐嘅人唔少,但都無需要等位
有別於其他餐廳,e到所有食物都係單點,沒有套餐,只收現金

我點左招牌個咖央脆脆,番茄鮮牛肉通粉,凍奶茶

咖央脆脆

番茄鮮牛肉通粉

凍奶茶
茶香唔係太濃

整體來說,不過不失,不過以無套餐嘅價錢黎講,真係有d貴

題外話/補充資料: 雖然人唔多,但碗碟都唔係及時收好同台都唔係即時清潔,衛生程度一般
2021-03-22
中環可謂老字號林立,其中勝香園自然是表表者,是日想念它的蕃茄麵,當然坐言起行蕃茄蛋鮮牛麵 $34一上桌,滿滿都是真材實料的蕃茄蓉鋪滿碗上,裡面是煎蛋、鮮牛肉和邪惡的公仔麵,實在是很滿足的香濃蕃茄配搭,好味,很喜歡這裡的味道始終如一,偶爾會懷愐昔日的香港味道牛油檸檬汁蜜糖脆脆 $20在這裡來說,此脆豬價錢偏貴,但物有所值,清香帶酸的檸檬汁與甜甜的蜜糖味非常合拍,一上台外脆內軟,得先行吃光才不會愈放愈淋熱奶茶 $13以一杯馳名中外的舊港式奶茶作結尾,實在不枉此行

蕃茄蛋鮮牛麵 $34
,很喜歡這裡的味道始終如一,偶爾會懷愐昔日的香港味道

牛油檸檬汁蜜糖脆脆 $20

熱奶茶 $13
以一杯馳名中外的舊港式奶茶作結尾,實在不枉此行
  • 牛油檸檬汁蜜糖脆脆
📍中環老字號大排檔‼️ • 熱辣辣番茄湯麵🍅 -- 勝香園·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_港式#pigfoodiexhk_粉麵==============================中上環有唔少老字號大牌檔,其中勝香園就以佢嘅番茄湯麵同檸蜜脆脆聞名,前幾日就同朋友去試下!🤤呢到嘅餸/麵/湯底基本上可以任意配搭,一場嚟到就緊係要試下佢哋嘅番茄湯!😆------------------------------⭐️番茄碎牛炒蛋配米粉 $34 (7.5/10)湯底質感頗厚身,底下仲有好多番茄蓉🤩番茄味濃郁夠酸,超開胃!😋米粉索曬湯底真係好正💖👍炒蛋大塊,幾香口~但碎牛嘅份量就好少,下次都係直接order鮮牛肉好啲🙈------------------------------ ⭐️牛油檸檬汁蜜糖脆脆 $20 (6.8/10)呢個係鋪頭招牌之一緊係要試下‼️包入面搽咗牛油同檸蜜,食落幾有甜香~但包體略嫌有啲乾韌🙈無想像中驚喜🙈------------------------------賣相:6.8/
📍中環老字號大排檔‼️ • 熱辣辣番茄湯麵🍅 -- 勝香園
#pigfoodiexhk_中環
#pigfoodiexhk_港式
#pigfoodiexhk_粉麵

⭐️番茄碎牛炒蛋配米粉 $34 (7.5/10)

⭐️牛油檸檬汁蜜糖脆脆 $20 (6.8/10)

賣相:6.8/10
名稱:勝香園
地址:中環美輪街2號排檔
前往方法:上環站E1出口
2021-03-17 172 瀏覽
每隔一段時間就會想食comfort food,會特登過港島食勝香園。🚗勝香園既名物有茄牛通同埋檸蜜脆脆,每一次我都會叫,視乎餓感幾強再加餸。佢有另外好多嘢可以加,午餐肉、鹹牛肉蛋、腸仔、煎蛋,你諗得到喺茶餐廳可以食到嘅嘢都可以加💛但係有樣嘢要注意,如果鍾意食通粉嘅人要早少少去到,有一兩次三點幾先到已經賣晒通粉🥲所以食嘢都要付出🤣今次叫咗蕃茄蛋午餐肉鮮牛通,凍奶茶,同埋一上枱已經好快清晒既檸蜜脆脆,檸蜜翠翠真係必叫,同埋最好一坐埋位就要一次過叫埋如果唔係有排等。喺呢度嘅蕃茄湯底係我最鍾意食嘅味道,好容易連啲湯都一次過飲埋🤭我諗呢度會係我top3經常會幫襯嘅地方。

我諗呢度會係我top3經常會幫襯嘅地方。
15 分鐘 (堂食)
  • 牛油檸檬汁蜜糖脆脆
  • 蕃茄碎牛炒蛋通粉