2011-07-05 4 瀏覽
第一次來呢度食野叫左蕃茄餐肉蛋通粉,檸蜜脆脆 &咸檸七,蕃茄餐肉蛋通粉-蕃茄味湯底好濃,餐肉兩塊,配搭得好好味!!脆脆有檸檬蜜糖味,好特別!,九蚊四個人食都夠,我見其他人叫奶醬脆脆都唔錯,下次試吓先,咸檸七超正,,有咸甘桔味,又大枝雪碧,食到好飽,超滿足, 不過阿姐態度較差~
第一次來呢度食野

叫左蕃茄餐肉蛋通粉,檸蜜脆脆 &咸檸七,

蕃茄餐肉蛋通粉-蕃茄味湯底好濃,餐肉兩塊,配搭得好好味!!

咸檸七超正,,有咸甘桔味,又大枝雪碧,

食到好飽,超滿足, 不過阿姐態度較差~
2011-07-04 14 瀏覽
原本打算去鏞記,不過又想試吓勝香園。在炎熱天氣下,坐大排檔的滋味的確唔好受,但只要食物品有質素,就心咁情願一路流汗一路食。很佩服D阿姐大熱天時仲可以咁好招呼。雖然阿姐話茄牛米要等,我哋都叫咗一碗,另加檸蜜脆脆、凍奶茶和一枝忌廉。飲品先上,奶茶夠味,正好降吓溫。跟住檸蜜脆脆上枱,真係好脆,阿仔話不如番屋企照做,我就話要食就黎勝香園。阿仔問對面街的九記為何有人龍,我就話仲未開門,所以D人在門口排隊。剛說完,茄牛米就上枱了。OMG,點解得咁少蕃茄阿姐答話D蕃茄在底,但我撈來橯去,都只有少許蕃茄,跟同枱甚至乎隔離枱的份量相比,始終有D距離。這時候,九記開門了,阿仔食完碗米粉話仲未飽。埋單後,我哋走過對面的九記。阿仔猛咁話自己發育中,可以食多D嘢。

2011-07-04
2011-06-27 6 瀏覽
因為朋友遲到,趕唔到班船去玩,唯有係中環搵食第二次來呢度食野主打蕃茄,當然要食啦!!叫左蕃茄碎牛炒蛋通粉,蜜糖檸檬脆脆朋友叫了蕃茄火腿餐肉煎蛋通粉D料都幾足,蕃茄味都好濃,好好味!!不過,味精都好重,食完之後,我飲左好多水,番到家都覺得口渴,只係呢樣差D,其他都好好個脆脆整得好好味,九蚊雞就有得食,我覺得好抵但係D咁熱既天氣到食,真係有D辛苦呀!!!!
因為朋友遲到,趕唔到班船去玩,唯有係中環搵食

第二次來呢度食野
主打蕃茄,當然要食啦!!
叫左蕃茄碎牛炒蛋通粉,蜜糖檸檬脆脆
朋友叫了蕃茄火腿餐肉煎蛋通粉

D料都幾足,蕃茄味都好濃,好好味!!

不過,味精都好重

個脆脆整得好好味,九蚊雞就有得食,我覺得好抵

但係D咁熱既天氣到食,真係有D辛苦呀!!!!
2011-06-27
  • 檸蜜脆脆
星期六,都會預左呢間野是勁多人~呢間野,我在2007年食過後就冇來過了,還記得當時是食蓄茄蛋通 + 無敵檸麥脆脆~個時已覺得呢個係無敵duo~2011年,我便與yin到訪此地~食 and 食~~大約4時,我地终於行到呢間(已見人龍的街邊檔),個個都係烈日當空下食住熱騰騰的tomato-related food~~我地等左大概10mins都有位了,坐低時便看看menu,我地已選定了︰凍奶茶(少冰﹑少sugar) - 我其實係好少飲cold drink的,但因為敵不過mr.sunshine,都係surrender了,不過tea香十足,很讚!!!蕃茄腿牛米︰原來個日太late了,通粉已經sold out,不過都不錯,很有stay-home風味,但並不太impressive!蕃茄腿牛公仔面︰yin說看己整得會仲好食wo~~不過我唔會質疑的~~~~幼醬麥多︰第一次食,好好食,chunky的toast配上奶油及花生醬,啖啖juicy,toast上仲有粒粒dried raisin,增加口感呢~檸蜜脆脆︰signature dish,上碟時成個mickey mouse頭咁,很可愛! 佢真係好crunc
星期六,都會預左呢間野是勁多人~

2011年,我便與yin到訪此地~食 and 食~~

檸蜜脆脆︰signature dish,上碟時成個mickey mouse頭咁,很可愛! 佢真係好crunchy,啖啖都係索索聲的,酷愛十分!
因為叫得太多 (雖然我既lunch係4pm先食),但都食唔晒,要打包了幼醬麥多及檸蜜脆脆,回家後給mama試都覺得好好~~

p.s. 個度有位嬸嬸好攪野,好似有時串佢都唔知咁~

2011-06-18
13 分鐘 (堂食)
2011-06-20 2 瀏覽
上一次專誠黎食但係因為工程既原故食唔成今次終於有機會食到啦果然係名不虛傳..大排檔好有風味!而出名既茄斫呀通呀的確好好味 好入味脆脆更加係整得非常好食第二度都食唔到!!經濟又實惠最緊要係好味
上一次專誠黎食但係因為工程既原故食唔成
今次終於有機會食到啦
果然係名不虛傳..
大排檔好有風味!
而出名既茄斫呀通呀的確好好味 好入味
脆脆更加係整得非常好食
第二度都食唔到!!
經濟又實惠最緊要係好味
15 分鐘 (堂食)
2011-06-19 16 瀏覽
又再為勝香園執筆寫食評,因為地理位置之便,勝香園已成為我日常生活的一部份,一星期起碼有兩天在此吃早餐.如果與我一樣,同是早上來勝香園,大家又有沒有發覺,美輪街樓梯上,有一位流浪漢自成一角,正在享受勝香園的早餐?如果要你餐餐也是茶餐廳的ABC.就算未吃死也會悶死,城中一些有實力的茶檔/茶記,是不會有什麼套餐供應,九龍城樂園如是,勝香園如是.來勝香園吃個檸檬脆脆,茄牛蛋通,勝過吃梳打沙嗲牛麵,和只是塗上牛油的白麵包.今次的食評,不會出現這兩款自己喜愛的味道,反而未吃過公司三文治,心血來潮,便來一客.麵包是烘過,番茄,炒蛋,火腿,餐肉,很多地方也吃得到,為何勝香園也做得好吃過人?番茄是新鮮得流出汁,炒蛋滑得還有蛋汁,配搭酸甜的醬汁,真的好吃.很少吃勝香園的豬扒,老實說,我覺得她們的煎豬扒,略嫌過乾一點.不論是茄牛蛋上的豬扒,抑或是扒蛋麵.其實,也是同一塊豬扒,這一次未免想多了一點.當然,其太陽蛋一貫地靚仔,番茄湯酸甜又開胃,百吃不厭,如果你要我與尖沙咀某大廈地庫內的那間二揀一,我一定投勝香園一票.早上喝鹹檸七,代替奶茶,未免有點"囂",但早上無須等位,幾囂也囂得起.四圍的牆上,貼著我最敬重的

四圍的牆上,貼著我最敬重的家駒畫像,原來是宣傳某個向家駒致敬的音樂活動,家駒,你走了十八年,告訴我那邊的天色好嘛?我想對你說一聲,現今還是沒有樂壇,仍是叫做"娛.樂.圈",唉.
你身在遙遠的Paradise,而我坐在自己的Paradise - 勝香園,與你的畫像遙望著.喝著冰凍鹹檸七,祝你愉快.

抬頭望著雨後陽光的天空,理應是無盡美夢,可惜只得一個破天空,將最後一口檸七喝光,回到現實,仍然是要闖,似昨日一樣,無語問蒼天.
2011-06-16 3 瀏覽
一個雨天中的優閒下午,和 '為食豬' 先去了"蛇王芬"食雙腸飯,我食蛇羹,她飲豬肺湯。之後遊上"公利" 飲清甜的蔗汁。再慢慢行下去帶 '為食豬' 試下"勝香園"出名的番茄湯底的美食,點了番茄鮮牛通粉,我點了混醬 (牛油、花生醬、煉奶、果醬) 脆脆,再加一杯冰凍的"莫加"。番茄湯底水準依舊(用心去煮出的香濃番茄味湯底),牛肉新鮮好味(沒有用蘇打粉的)。"莫加"是新驚喜(可能很久沒去過可知道)朱古力咖啡中有些小粒綿花糖。很滿足的一個下午。見證了天氣不會影響享受美食心情。
之後遊上"公利" 飲清甜的蔗汁。
很滿足的一個下午。
見證了天氣不會影響享受美食心情。
2011-06-16
$21.5 (下午茶)
  • 番茄鮮牛通粉
2011-06-14 11 瀏覽
六月上旬(悶熱)是的,我已經寫過很多次勝香園.我也知道出內容差不多的hea評,很煩.但我依然要寫.因為我想寫,也覺得值得寫.原因很簡單:勝香園,是香港其中一間做得最好,也是最有心機的大牌檔. 吃完,如果不寫點東西,好像對勝香園不太尊重.早上九時,勝香園是難得的寧靜,空枱多得可以選擇.來這裡,十次有八次都是叫兩杯兩件:我的杯是凍奶茶,其中一件定必是油檸蜜脆脆.另一件,今天想吃點花生醬,便要了份醬占粗麥多.凍奶茶入口醇滑,充滿奶香,但偏甜了少許,下次還是要少甜好了.先來的是油檸蜜脆脆,豬仔飽頂和飽底各兩片永遠呈米奇老鼠狀,叫人每次見到都會心微笑.拿起’耳朵’嘗一口,蜂蜜的香甜和檸檬的酸剛好互相平衡,加上牛油香,這個配搭,簡單但味美,是吃幾多次也不會厭的味道.至於麵包本身,從來做耳朵的飽頂都是乾一點脆一點的,所以個人比較喜歡吃較充實的飽底.但今天的硬得過火,質感像石頭般實,失去了平日的爽脆質感.醬占粗麥多的塗醬味道則較淡,只有輕輕的花生咸香和菓甜,但多士烘得脆稔有致,麵包本身又有豐富麥香,所以也是很好吃的.吃完,阿姐熱情地上前打招呼.把握機會向她反映脆脆過硬的問題,她立刻說為甚麼不早點告訴她
六月上旬(悶熱)

吃完,阿姐熱情地上前打招呼.把握機會向她反映脆脆過硬的問題,她立刻說為甚麼不早點告訴她,讓她幫我們換個飽?我們笑說不用了,但阿姐這個熱情的主動offer,實在令人窩心.

這種人情味,在今天越來越商業化的的香港,真的買少見少.這也許是為甚麼勝香園的出品吃起來,總是比別處的更美味….
2011-06-10
$18 (早餐)
2011-06-14 20 瀏覽
個人十分認同「食得是福」,但這次「食到是福」,就是因為食到勝香園真的太幸福了!!我極少到中環,對中環的道路完全不熟悉,事關一直很想到中環逛逛和覓食,便約了前「中環上班一族」的姑媽帶我到中環找我想到的地方.在她的提議下,我們上午十一時多便到達勝香園,是日閒日,趁未到Lunch Hour,我們率先到來,雖然食客已不少,但我們仍能找到位子,真慶幸不用等位呢!我們很快便拿定主意,各自要了咸檸七,她要茄通,我要番茄蛋腸公仔麵,另外我們叫了一客檸蜜脆脆.兩客咸檸七率先來到,是分開一支雪碧(咸檸七不是應配七喜嗎?不過味道都一樣)和有咸檸檬和冰的杯.把雪碧倒進杯內,「Sasa」聲的,聽落已很想喝.我迅速把雪碧和咸檸檬混好,然後急不及待大口大口的吸著吸管喝.嘩!一陣咸香的感覺立刻湧入喉嚨,之後雪碧和咸檸檬相輔相成的酸甜味也隨之而來,而且十分冰凍,在這炎熱的環境下喝最適合不過!姑媽的茄通先來,我沒有拍照和品嘗,之後番茄蛋腸公仔麵也來了,是滿滿的一碗!之前看食評,有人說公仔麵的番茄比通粉的多很多.果然沒錯!番茄鋪滿了整碗麵,每一口麵也附著番茄吃,口感極豐富.公仔麵本身煮得不太淋,使麵能保持爽口彈牙.番茄湯則
兩客咸檸七率先來到,是分開一支雪碧(咸檸七不是應配七喜嗎?
姑媽的茄通先來,我沒有拍照和品嘗,之後番茄蛋腸公仔麵也來了,是滿滿的一碗!之前看食評,有人說公仔麵的番茄比通粉的多很多.果然沒錯!番茄鋪滿了整碗麵,每一口麵也附著番茄吃,口感極豐富.公仔麵本身煮得不太淋,使麵能保持爽口彈牙.番茄湯則略嫌淡味,不夠濃厚,但勝在材料(番茄)豐富,使湯的番茄味足夠.煎蛋和煎腸普普通通,沒有甚麼特別.
要吃完那碗麵已需極大胃納,但怎可不嘗另一招牌美食檸蜜脆脆?幸好和姑媽分享一份.
脆脆咬下的確很脆,不是外脆內淋,是由面到底也是脆!脆脆上面的檸蜜也是一絕,甜中帶酸,和脆脆很夾,比起奶油脆豬少了一份油膩,多了一份清新的感覺,這脆脆真的不可不吃,而且吃完也想再吃!

今餐我十分滿意,吃完我們慢逛中環,然後去吃我一直很想吃的YOGURTIME!

2011-05-16
  • 咸檸七
  • 番茄麵
今日去醫生取降膽固醇藥, 行刑前去試吓港島笑面最多食店. 路痴即係路痴, 摸到周身大汗先搵到. 已經想殺人. 大排檔都唔諗好招呼, 不過無諗過人咁少(時為10時, 少過10個人)都唔"show'我. 有d火. 叫阿姐來點嘢, 雖然收緊錢, 望見我叫佢又唔應我. 其實一句nice"來啦"咪得, 好彩另一個阿姐睬我, 如果唔係唔知等幾時.由於太熱及太火, 點了簡單食物: 凍檸蜜及檸蜜脆脆. 畀我脆脆時沒有叉, 我要自己取. (可能佢哋覺得用手啦)我覺得檸蜜ok. 檸蜜脆脆過譽咗, 包底燶黑了一片. 味道不突出. 冇特色冇相lu~進食的其間, 見到2件事 - 1/有人食完, d阿姐好耐唔執枱. 2/坐我對家的人走時, 好熱情講拜拜. 應該認識.

進食的其間, 見到2件事 -
1/有人食完, d阿姐好耐唔執枱.
2/坐我對家的人走時, 好熱情講拜拜. 應該認識.

2011-06-13
$21 (早餐)
2011-06-13 9 瀏覽
香港是個奇妙的地方,地方小、人口多,交通方便,資訊發達,訊息傳得快,電視名咀、網上平台、媒体的追捧,一個傳言可以閃电般熱遍全城,燒得火熱,壞的可使人萬刦不復,好的则可使人登上龍門,這種特色在飲食業做就了不少神話,單是小小的一條歌賦街,就已有最少兩間受萬民追捧的殿堂級食肆。九記清湯腩已試過多次,亦有不少食友在 OR 寫了食評,今天不是談九記,而是對面的勝香園。不知道是九記還是勝香園先成名,讓歌賦街旺起來,我個人是先慕九記之名而來,見到對面排大隊,才知原來一山有二虎,九記以外還有勝香園。想到勝香園朝聖很久了,但每次都有 10 多 20 人的大隊,心想熱潮總會有一日退的,待不用排隊再來吧!可惜主觀意願往往跟客觀事實不符,熱潮不單沒退,反而愈燒愈火紅,10多人的隊已變成 20 多30 人的長龍,以為是冇緣份了,已作出放棄的打算 ..... 直至最近在 OR 見到 達人 PPS post 的 相好正,引得饞虫作動,再看 PPS 的貼士,一言驚醒夢中人,為啥不趁還有兩天假,在 weekday off-peak hours 去,避開人龍呢?週四,早上 10:00 左右到達,果然冇人龍,但亦已經坐滿哂

週四,早上 10:00 左右到達,果然冇人龍
,但亦已經坐滿哂,要等位

不過只等了 10 分鐘左右已可入座,實際跟預期吻合,真是好的開始
10:00 時左右,人不太多
甫坐下,看看左右,發覺此館客源可真廣,除我等慕名而來的港客外,旣有按圖索驥尋美食的遊客,亦有溜狗小休的年輕 couple,此外還有買完菜在閒聊的主婦嬸嬸,送完信在此歇腳的信差哥哥 ...嘩,街坊、信差最熟窿路,有他們幫襯,食物水準應有保証,心中的期待又提高了不少。

到大牌檔食,對環境及服務不會有什麼期待,期待低了,往往便有意外驚喜
我們坐在靠馬路的座位,又冇人排隊等位,不覺逼夾,而放在一角的座地風扇亦發揮了其作用,陣陣涼風送來,不覺悶熱,環境比期待中好。
服務嗎?來大牌檔本就冇預算有啥服務,以前亦領教過不少成了名的館子那種黑面、愛理不理的態度,心中早有預算,誰知又有驚喜,我們坐下想落 order,但就是沒人理會,此時一位哥哥拿飲品給鄰座的客,我們連忙把他截下來落 order, 「對不起,我不落 order, 要找其他人!」

心中正老大不高興,侍應婆婆走過來,一面收拾枱面,一面說「唔好意思,以為你們已落單,今天要点什麼呢?」服務比期待中好,不賴喔!

So far, 實際都比預期好,主角的食物又如何呢?我們 order 了以下名物:
咸檸七
以 Sprite 做的咸檸七 ($12)
失禮,咸檸七我是第一次試,鮮檸及咸檸已代篤 (餐牌寫明"所有檸飲已代篤,如不需代篤,請早揚聲",又幾得意!),加進雪得冰凍的汽水便成,咸、酸、甜、清、涼兼得,夏日消暑開胃之選。
檸蜜脆脆
檸蜜脆脆 ($9)欠了点內軟淋漓感
看過勝香園的不少食評,對檸蜜脆脆有極高的期待,結果是期望過高,有点失望了,檸蜜脆脆酸、甜、香、脆的配搭冇疑什有創意,但個人覺得包做得太脆了,少了內軟的口感,而檸蜜抹得亦不夠重手,欠了深深透入包內的淋漓感覺,還是喜歡翠華的奶油脆朱多些,下次會試檸蜜軟朱或厚多,相信會較啱自己口味。
另一名物茄牛通亦有点失望,通粉冇疑做得好,彈牙有咬口,不會淋 pat pat 的,牛肉亦夠鮮,但主角的茄則比預期遜色,不夠茄味,偏稀一点,賣 $22 亦是偏高了!
茄牛通 ($22)
整体而言,環境及服務比期待中好,食物本來亦不錯,但期望 build up 得高,有一丁点失望,要排長龍的話不會再來,但稍侯 10 minutes, 仍是值得的。期望跟實際就是這麼微妙,不抱厚望,往往會有意外驚喜,反之,期望過高,稍有落差,难免會有失望。下次會 脫去期待的枷鎖,encore, 再試 檸蜜 or 咖央軟朱/厚多,再公道評分
2011-06-02
10 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
10:00 時左右,人不太多
  • 咸檸七
  • 茄牛通
2011-05-30 21 瀏覽
五月廿八日昨天的豬仔飽癮未止,還硬食了分又薄又難吃的’多士’,今早就到勝香園吃個名正言順的滿分脆脆吧.九點多到達,叢美輪街的樓梯向下望以見到大堆’黑頭’在移動,週末的早上果然特別多客人.幸好也找到兩個位置不用等.也不望餐牌了,就要了油檸蜜脆,兩杯鴛鴦,加一分粗麥多.老實說,勝香園的油檸蜜脆真的好吃到沒話說,所以是每次必叫的項目. 而除了脆脆以外通常會叫的是厚多士. 上星期我從星加坡回來,云云美食當其中最令人回味的就是阿坤的咖央多. 勝香園碰巧也有咖央多-今天就來一份粗麥多版本的,來個星港咖央多pk賽好了!星加坡的咖央多士用的是薄薄的啡麵包,先在電爐烤至香脆,塗上祕制咖央醬,再加牛油一大片,切開一半即成.熱食時麵包香脆至極,咖央帶濃濃椰香但不過甜,加上牛油,味道多了一抹咸鮮甜味.油膩,但真的好吃得叫人不忍將牛油拿掉,反而帶淚將之一口一口吃光光.而勝香園的多士都是厚的,外面烘得香脆,裡面的麵包芯卻還是軟稔稔的,但很有嚼口,也充滿麥味和香,就是難得可以單吃麵包都會覺得很好吃的好東西.多士上面塗上一朕黃色的咖央醬,味道比星州的稍甜了甜,椰香沒那凸出.加上沒有牛油的關係,味道有點單調的甜.雖然和
五月廿八日

而勝香園的多士都是厚的,外面烘得香脆,裡面的麵包芯卻還是軟稔稔的,但很有嚼口,也充滿麥味和香,就是難得可以單吃麵包都會覺得很好吃的好東西.多士上面塗上一朕黃色的咖央醬,味道比星州的稍甜了甜,椰香沒那凸出.加上沒有牛油的關係,味道有點單調的甜.雖然和港式的奶醬占有明顯差別(就是exotic一點),麵包嚼來也好吃,但從正宗不正宗的角度出發,這份多士不算很特別,就是很港式的做法吧.

賽果:阿坤多士勝!

好,比併完畢.
平心而論,把兩地不能做法的咖央多硬拿來比較是不公平的,阿坤獨沽一味,勝香園還要兼顧脆脆豬仔飽熱狗飽還有湯麵湯通粉. 而且星州吃咖央早已集以為常,我們卻是當成一種較特別的多士塗料,心態不同,又怎會弄出差不多的東西來?

吃完咖央粗麥多,再吃油檸蜜脆脆,是一貫的爽脆甜美,好吃極.這天客人較多所以要等長點時間才有多士脆脆吃,但其實也有好處,起碼都是新鮮熱辣即烘的,不像平時會先弄一堆再放在多士爐上保溫.檸汁下得慷慨,蜂蜜和牛油都多得滲進脆脆一半,用手捉住吃會弄得手指黏黏,所以一定要帶紙巾去抹手!

值得每週來一次吃這個永遠不會覺得厭的脆脆!住得近就是有近廚得食這個好處;)
2011-05-28
1 分鐘 (堂食)
$19 (早餐)
  • 油檸蜜脆脆
2011-05-30 9 瀏覽
今天星期六要返工,放工與同事去食lunch,諗左好耐唔知食乜,比我諗到去勝香園,去到要排隊,等等吓,比我見到方力申駕住架車經過,好喇有位,叫左茄蛋通,咸檸七,咖映脆脆,奶油多,一件豬扒,個人感覺茄蛋通好咸,蕃茄味唔夠,咖映脆脆似整定,不新鮮,豬扒冇特別,完全失望,不會再去,我個人推介尖沙咀興發大牌檔,好食好多!
2011-05-28
15 分鐘 (堂食)
2011-05-26 10 瀏覽
接近2時到達, 仍然座無虛席...28c 氣溫下, 只靠幾把風扇真係會吃到汗流浹背..不想同人迫..外賣一碗茄牛麵 $22 + 檸蜜脆脆 $9 (湯+麵分開載..) + 外賣盒 $1.5等左10幾分鐘, 客人有增無減...生意好到爆燈a.茄牛麵:牛肉份量多, 尚有少許咬感, 可惜牛肉味淡...麵: 質感覺得比大光麵還要差....真係唔知點形容..福字麵都比她好..硬兼無味相信叫米粉, 通粉會穩陣些蕃茄茸+湯:見到店後面是一個個超大size 的罐頭蕃茄空罐, 沒留意是那個牌子..雖則是罐頭, 湯很濃蕃茄味像下了茄膏, 杰身..蕃茄粒也多, 味帶酸...要讚的只是蕃茄湯..可惜被那個劣質麵破壞了..b. 檸蜜脆脆 (走牛油)檸檬的酸配上蜜糖的甜, 加上烘到脆脆的麵包, 很難唔好吃!仲算試過了...滿足了好奇心, 若要再來..都只是為檸蜜脆脆...查實兩樣食物自己在家弄也一點不困難...
接近2時到達, 仍然座無虛席...
28c 氣溫下, 只靠幾把風扇真係會吃到汗流浹背..
不想同人迫..

等左10幾分鐘, 客人有增無減...生意好到爆燈

a.茄牛麵:
牛肉份量多, 尚有少許咬感, 可惜牛肉味淡...

麵:
質感覺得比大光麵還要差....真係唔知點形容..
福字麵都比她好..硬兼無味

相信叫米粉, 通粉會穩陣些

蕃茄茸+湯:
雖則是罐頭, 湯很濃蕃茄味像下了茄膏, 杰身..
蕃茄粒也多, 味帶酸...

要讚的只是蕃茄湯..可惜被那個劣質麵破壞了..

b. 檸蜜脆脆 (走牛油)
檸檬的酸配上蜜糖的甜, 加上烘到脆脆的麵包, 很難唔好吃!

查實兩樣食物自己在家弄也一點不困難...
麵包烘不停
2011-05-26
12 分鐘 (外賣自取)
$32.5 (午餐)
麵包烘不停
2011-05-22 4 瀏覽
大熱天時,其實最好留好有冷氣地方食野不過為左搵好野食,行完d無冷氣都係值得既一早已聽聞過勝香園大名,只係此店位置偏僻,真係唔會無啦啦黎呢度幫店影相留念先哈哈,但係今日真係同朋友無啦啦由地鐵站行上黎食行到上黎岩岩12點中午,熱到成身都係汗對面既九記牛腩同樣都係咁多人唔講咁多,不用等位,即刻搭枱叫野食叫左檸蜜脆脆,咸檸七同茄牛麵,大概5分鐘黎齊晒,值得一讚個人黎講唔會特別推介,因為就算去一般茶餐廳都可以食到呢個水準只不過出面未必見到一大堆茄蓉放面不過如果唔叫茄牛麵又驚食唔飽,真矛盾檸蜜脆脆無得頂,難怪係我隔離幾個客都叫呢個食脆口得黎又唔覺熱氣,一啖脆脆一啖咸檸七,perfect match而且佢既檸蜜甜酸度適中,最怕食一d得個甜d既咸檸七係大熱時候叫岩晒,夠消暑ma,有童年既回憶既感覺整體來講,算唔錯,不過都係意料之內,可能因為出名,所以會抱著有要求既原則來食。
大熱天時,其實最好留好有冷氣地方食野

不過為左搵好野食,行完d無冷氣都係值得既

幫店影相留念先
哈哈,但係今日真係同朋友無啦啦由地鐵站行上黎食

行到上黎岩岩12點中午,熱到成身都係汗

對面既九記牛腩同樣都係咁多人

唔講咁多,不用等位,即刻搭枱叫野食

叫左檸蜜脆脆,咸檸七同茄牛麵,大概5分鐘黎齊晒,值得一讚

只不過出面未必見到一大堆茄蓉放面

不過如果唔叫茄牛麵又驚食唔飽,真矛盾
檸蜜脆脆無得頂,難怪係我隔離幾個客都叫呢個食

而且佢既檸蜜甜酸度適中,最怕食一d得個甜d既
咸檸七係大熱時候叫岩晒,夠消暑ma,有童年既回憶既感覺

2011-05-20