2006-06-18 3 瀏覽
17/Jun 特地到元朗吃勝利牛丸,點了淨牛丸及牛腩米粉。牛丸真的名不虛傳,彈牙有口感,不像旺角吃到的肉丸比較硬(應該是麵粉加太多) 。牛腩米粉裏主要是牛筋(奇怪了,那有一家會給牛筋比牛腩還多的...),燉的很有味道,最驚喜的是米粉,不是外間用的劣種米粉。敗筆--- 服務生對客人不理不啋,自顧自的在閒話家常....
17/Jun 特地到元朗吃勝利牛丸,點了淨牛丸及牛腩米粉。

2006-06-08 14 瀏覽
多年前搬入元郎,已經愛上左佢,焦論湯,牛腩,牛丸,都非常好味,仲成日推介比d朋友,不過近兩年除左牛丸仲係好彈之外,湯已經唔再有牛腩濃味,牛腩尚可,不過冇以前咁林,咁入味. 唯一保持極高水準唧竟然係蛋治,麵包夠新鮮,下午3點都仲軟熟.蛋炒得唔老,勁過好多茶餐廳.
2006-05-26 20 瀏覽
好多飲食雜誌都有提過呢度,話呢度啲牛丸同牛腩好出名。早陣子我因為有工程在附近進行嘅緣故,所以就行咗入去幫襯吓佢,諗住叫咗碗牛丸麵先,如果好食嘅就加淨牛腩。牛丸係就係都幾彈牙,但係就細粒咗啲,而且都冇咩牛肉味。食完碗麵都冇加牛腩,因為望落都好似麻麻地。如果住嚮附近又或者嚮附近活動嘅話不妨一試,要特登揸車入嚟食就無謂。
2006-05-16 11 瀏覽
我平均一個月都會食兩次既牛丸牛筋麵(油麵)!Quality 每次都好好!!個腩汁真係好味!!!
我平均一個月都會食兩次既牛丸牛筋麵(油麵)!
Quality 每次都好好!!
個腩汁真係好味!!!
2006-05-12 23 瀏覽
勝利牛丸好鬼咸..一定要飲野先得....味精好重...不過d牛筋幾正就真既..總之就好咸啦.
2006-03-27 8 瀏覽
25 March 2006 (Sat) - 午飯同朋友遊車河,黎到元朗食晏,朋友話勝利牛丸出名,叫我試下!我叫咗丸腩麵,友人要牛丸河,呢度既單拼同雙拼係同價,所以都ok抵食,我哋再叫咗個油菜,佢冇問我要乜就比咗生菜我,我懷疑佢只係得一種,我哋再一人叫咗杯嘢飲!我覺得都幾普通,牛丸好細粒,不過都爽口,牛腩有肥有瘦有筋,都算唔錯!時菜加腩汁,好味但唔夠清,早之乜都唔落,我平時食油菜都走油,但見佢有得加腩汁,所以試下,點知麻麻!最幣係我食完嗰餐之後,個人就唔多舒服,想嘔想嘔咁,唔知係水肚不服定真係呢間嘢既關係呢?
25 March 2006 (Sat) - 午飯

2006-03-13 10 瀏覽
15蚊碗又真係貴左d囉~不過d牛丸又真係幾好食,唔加腩汁就淡得滯牛筋入口漿牙. 下晏如果要食快餐又唔洗咁飽o既話,係一個好選擇...成間店得牛腩同牛丸叫...唔快就假.
15蚊碗又真係貴左d囉~
不過d牛丸又真係幾好食,唔加腩汁就淡得滯
2006-03-06 9 瀏覽
每次嚟勝利必食牛丸,彈牙又好味,元朗食牛丸必到之地!
每次嚟勝利必食牛丸,彈牙又好味,元朗食牛丸必到之地!
2006-02-27 4 瀏覽
星期四係元朗返工,五點約埋老豆放工,聽人講勝利牛丸好出名,上過報紙,所以就慕名去光顧。去到就見到佢\\\地門口貼左張報紙出黎,不過當然唔會去睇,入到佢\\\,人流一般,同老頭叫左一碗牛丸,一碗牛腩河,等梗個陣,我見周圍d人枱面上都冇茶,可能無茶供應,但習慣左要叫杯茶洗下d餐\\\具,又見有個好大的熱水機,所以就問個阿姐拎兩杯茶黎,我見佢\\\好唔情願咁,不過都肯拎黎。d牛丸係幾彈牙,但係其他有咩特別,冇咩牛丸味道,牛腩河d腩汁好濃好結,但係完全冇咩味,全部味精味,一d腩味都冇,簡單黎講冇咩味,加上d牛腩好多油,全部浮晒係d湯度,唔夠清。食完之後,好失望,名實不符,以後都唔會咁信報紙d報道。

食完之後,好失望,名實不符,以後都唔會咁信報紙d報道。
2006-02-25 12 瀏覽
經常聽人說這裏的牛丸很好吃,吃後…
經常聽人說這裏的牛丸很好吃,吃後…
我食呢間野都是貪方便咋,十分鐘就食完.D牛丸好普遍,不是很有牛肉味.D牛腩好(痴)牙,D腩汁唔多掂,汁味妤鹹已覆過牛腩原有的味道,D牛腩質素普通.D腩汁好勁味清,少食為妙.食客記注叫野食時,記注講(少色),不然的話,你又要光顧多一支飲品.註:間野無水或茶供應.雖然間野唔憂做,晚上七點前收舖,但身為一間食店,應把食客的健康放在第一位,D牛腩太鹹會對健康唔好架,所以應該改善下食物的質素喇.
我食呢間野都是貪方便咋,十分鐘就食完.
D牛丸好普遍,不是很有牛肉味.

D腩汁好勁味清,少食為妙.

2006-02-12 11 瀏覽
以前未食過咁彈牙既牛丸, 覺得幾好, 亦會買黎打邊爐, 但愈食愈覺得佢冇味, 淨係夠彈冇用, 堂食果碗湯得過咸字, 佢差過統一伊麵包湯粉.
2006-01-16 10 瀏覽
(14/1/06)好朋友聽聞呢間牛丸好味,老遠來食。原來此店只賣牛丸,同牛筋腩。牛丸的確是爽,同平時食開的唔同,牆上雜誌紙教道,食牛丸方法,點埋佢D"秘製"辣椒醬,我睇都是平平無奇,少少已辣喇。牛筋腩,牛筋太"林",唔得;牛腩就good喇。至於湯底,食完真"確"喉o羅。
(非會員)
2005-12-30 4 瀏覽
前幾日同我BF去食...因為好幾個月冇食過﹏但發覺食落D牛腩無以前咁稔,D牛丸就KEEP 住幾爽口...不過D湯依然勁味精.食完超口渴...整體黎講真係麻麻地.D牛腩愈黎愈唔好食...係D牛丸稍為好食D...

2005-06-29 7 瀏覽
牛丸好爽口!正!唔好睇佢細細碗,食完都幾滿足!推介牛丸米再自己加少少辣!正!