2013-01-11 110 瀏覽
因為天氣冷的原因, 在九龍辦完事, 大家就提議去打邊爐, 我對大角咀一帶不是太熟悉, 友人建議來這裡用餐, 我們6:00P.M準時到達, 幸好不用排隊, 一行10人很高興地坐下不知道為什麼我總是負責點菜, 奇怪的是這店沒有注明食物的價錢, 反正打邊爐來來去去都果幾樣, 於是就隨便叫了十幾樣食物, 本來以為人多可以多點些, 誰知道食物一上桌, 我們就開始後悔了, 每碟都是超大的, 我甚至沒見過拳頭大的雲吞我正在疑惑怎會有這麼大塊頭的食物, 環視周圍每枱都是這樣, 也許是這店的獨有特色吧! 嘩.....不到6:30全店已坐滿客人最後, 我們打包很多食物回家, 實在太多了吃不下, 整體食物是新鮮的, 味道也不錯!

題外話/補充資料: 食物份量太大, 不是熟客真的會點多
2012-12-09
用餐優惠
試食活動
  • 鱔魚
  • 豬肉青
我們大約七點半來到,看見門口很多人,原來店內是沒有人的,是一口氣放客人內進,如果趕不了第一輪就有排等了,雖然我和朋友兩個是不知道,但好好彩也入到第一輪,我們兩個人吃力奇豬肉煲因為客人一口氣進舖,大家一口氣落單,所以等了差不多一小時才有東西吃.,先叫了湯底,但太滿了,先把蕃茄和粟米拎開,,附近有枱客人都問我們怎樣吃@v@事實上的確很多,但這個豬骨湯底令我失望,我喜歡骨煲皇的骨煲因為是軟骨,可惜力奇的是硬骨,沒什麼豬肉和骨是可以吃的,還有四隻雞腳而這裡的侍應完全不能溝通,好像不聽中文似的,有枱客問有冇漏單,佢聽了幾次都聽唔明,最後客人都放棄問了,我們叫了雪梨水,我們吹了很多次,另一個侍應問我們要酸梅湯或是庶汁,原來吹了這麼久都不知我們要雪梨汁,之後他再問我們是否叫了炸魚皮,我們沒有,只再重覆是雪梨汁好吃的有手打蝦九,蝦料很足,反而手打墨丸只是彈牙,卻沒什麼味鯇魚腩都好好吃,超滑的羊肉酥得來不像羊的酥味,但由於湯底變怪了,已不知是那樣出了問題.,我們這湯底,煲煲下有些怪味,所以我們把所有骨和雞腳拎走,擺返一早抽起的蕃茄粟米湯,打算自行轉換湯底,可惜是失敗的,依然有怪味,朋友說可以內裡本身的瓜
我們兩個人吃力奇豬肉煲
湯底不太好

食物是很新鮮的
鯇魚腩都好好吃,超滑的

我們這湯底,煲煲下有些怪味,所以我們把所有骨和雞腳拎走,擺返一早抽起的蕃茄粟米湯,打算自行轉換湯底,可惜是失敗的,依然有怪味,朋友說可以內裡本身的瓜熔了

這餐實在太貴了,500蚊一個人,兩個人還是不要來力奇比較好,還有一定要快快落單........共打了3小時的火鍋
2012-11-24
5 分鐘 (堂食)
食物是很新鮮的
2012-11-12 227 瀏覽
平時好少去依種地舖火鍋店, 平時都係去酒樓或者集團式既地方打邊盧.今次第一次黎力奇. 不過有驚喜!!無得book 位, 係出面街等咗好耐. 豬骨煲真係超大個,超多料. 有好多tomato, corns 同其他蔬菜 .加上, D 豬骨真係超大舊!! D 材料滿晒成個煲, 我估成個煲都好重, 拎出黎果位店員要好大力先得呢. haha碟牛肉又係超大碟!!! 搭到好高, 唔似得有D火鍋度, D 牛肉得少少就叫一碟. 牛肉size 夠闊身, 而且脂肪比例岩岩好, 用黎打邊爐一流.依碟牛夠8 個人食啊另外叫咗D 魚旦, 肉圓, 都好好食, 爽口又夠彈!!!D 菜都好大份, 我地叫咗2份食唔晒, 有份完全未食過, 比返D店員.
今次第一次黎力奇. 不過有驚喜!!

無得book 位, 係出面街等咗好耐.
依碟牛夠8 個人食啊

另外叫咗D 魚旦, 肉圓, 都好好食, 爽口又夠彈!!!
20 分鐘 (堂食)
本身我都唔想講出黎,因為真係好恐怖加嘔心,雖然我唔可以肯定力奇係唔係有其他用途,係先入為主既情況下,真係極端反感。諗諗下,我不如講出我既經歷等大家自己判斷。事源係前幾日同朋友出去食飯,突發奇想,想去食豬骨煲。當然,一講到豬骨煲就立刻想起大角咀,果頭有幾間好出名ga,是是但但都up 到幾間,只不過有兩位朋友就係大角咀人,異口同聲話 力奇豬骨煲 好好食,有去過幾次都唔錯,咁大家就去到大角咀搵力奇。鋪頭幾易見到,因為有個好大塊既banner 掛左係街頭。佢鋪頭入面係好似工廠大廈果d飯堂咁,嗯……好似 快加好(有係葵湧區或觀塘區返工既朋友就知呢間 快加好 係乜ga la) 咁樣既格局。其實對我黎講就冇乜野,咪當佢好似室入大排檔lor,鐵檯膠凳,鐵檯仲要矮身,方便火鍋。第一個問題黎la,冇人接應你ga,你入左去都冇人問你幾位,不過可能太多人,最後要自己搵位坐。朋友Y講過之前要係出面等位,咁即係之前有人叫籌而家冇la,等我仲誤會左幾次,認錯左幾次普通食客係力奇d店員。最後知道店員只係帶圍裙既阿姐幾名,煩左d阿姐好耐叫佢幫手執檯,好心地阿姐就叫左我地去另一間鋪度,因為果邊唔洗執檯。第二個問題,全部野

第二個問題,全部野都係自助形式+餐牌冇標價錢。
坐到埋位開始點野食,發覺得一紅一藍order 紙俾你點野食,仲要冇寫價錢,雖然係地踎豬骨煲估佢唔會貴得去邊,不過都想有個知字,同埋心中有個數。唔緊要,照叫,點左個豬骨煲,一個大牛,一個羊,脆肉鯇,粟米豬肉餃,手打蝦丸同墨魚丸。點完就出去交功課,冇錯,係交功課,因為咁大個鋪位只得一位阿姐坐陣,佢仲要忙到爆炸,仲點好意思叫佢行埋黎。
交完功課,冷靜左一陣,豉油助料要自己行出去拎,湯'殼'同碗都可要自助。連牙籤都係要出去拎。

第三個問題,等野食超耐。
我計過,我當日落單開始計到見到個豬骨煲係有差唔多一個鐘,因為我總共睇左4節'名緩望族'先見到個煲!!!每隔5-10分鐘個阿姐先係隔離拎一煲過黎。等到超餓,最攪笑係上菜冇次序,\唔係叫你先淡後濃呢d咁講究,係個煲都未黎,半個鐘前就放低d火鍋料係度,抖涼定要攤凍ar?!?!?!

第四個問題,肉類質素偏低
一個鐘後個豬骨煲黎到,都幾震撼下,因為真係好大煲,大煲到驚佢一滾就瀉,要夾返一半以上既涵出黎先得,一路夾就見到有好多豬骨,6隻雞腳,大量蘿蔔,粟米同大蔥。
相隔15分鐘後,羊肉到啦,一涮就散開……頂,仲要係冇乜羊味。
本來叫左個大牛,但係見到人地d大牛大到成座山咁高,襯佢成個半鐘頭都未上碟就叫佢改你細牛,大約再半個鐘就黎到,唉……d牛原來都一樣一涮就散,d顏色都怪怪地。唔知係唔係我地廢,'6'完d牛同羊之後,完全分唔出邊塊羊同邊塊牛?!?!。

諗到呢度,我地大家已經停晒手,唔想再掂檯上任何野,直情係想嘔,因為感覺好嘔心,太恐怖。我地立刻埋單走入,大約1200蚊八個人分,每人一百五十。
2012-10-22
20 分鐘 (堂食)
公司有同事遠道而來,為一盡地主之誼,就帶外地同事黎呢度一嘗地道美食。五個人,叫左一個豬骨煲,兩碟肥牛,其他雜七雜八野。結果係大部份都食得晒既,除左 d 桂花蚌同珊瑚蚌食唔晒要打包外。講下食物 :肥牛 : OK,手切版肉味幾好,美國既機刨肥牛不過不失蠔 : OK,無特別,小弟唔好蠔所以難以評價丸類/餃類 : 手打丸類 OK,餃類正常講下服務 :可以既話想比 0 分。三個鋪位三個門口,中間做執料既,最左邊鋪有位,但叫我地去拎飛,OK 我明。去到最左邊,無人派飛,職員又唔見,咩事?又行過去中間問使唔使拎飛,佢就叫我過左手邊搞 ... 搞一大輪,結果係唔使拎飛就咁坐低 ... 咁都得!寫野,叫野飲,追單,呢 d 其他人已經彈到暈,唔講咁多了。講下價錢 :五條友埋單成千八銀 ... 家陣係叫左唔少野,但唔係 d 咩特別野同貴價野,四個人聽見都呆左。以前響到叫埋鮑魚都係 2xx 落樓,乜家陣貴左咁多?不過佢又無計錯數,吹佢唔漲,只怪自己無留意價錢。總結 :超高消費 0 服務,中左六合彩先會再黎。

講下食物 :
肥牛 : OK,手切版肉味幾好,美國既機刨肥牛不過不失
蠔 : OK,無特別,小弟唔好蠔所以難以評價
丸類/餃類 : 手打丸類 OK,餃類正常

講下服務 :
可以既話想比 0 分。

寫野,叫野飲,追單,呢 d 其他人已經彈到暈,唔講咁多了。

講下價錢 :

總結 :
超高消費 0 服務,中左六合彩先會再黎。
2012-10-07
10 分鐘 (堂食)
2012-10-14 113 瀏覽
我係一個好中意打邊爐既人,呢日約左朋友食飯,朋友推介去食力奇火鍋,本身都真係唔係太想去呢間,因為地點唔係太方便,但朋友話好想去試下豬骨煲,所以唯有照去啦...去到旺角再轉的士去到都已經8點幾,都幾多人,得近住廁所有張細台,唯有坐大台同人地搭台啦搵位坐底左,大家都好肚餓,快快叫野食啦,點知叫左好耐都冇人理我地終於有人見到我地啦....哪哪聲叫野食啦,仲要一次過叫曬D野食,費事又要等等等呢個係值得讚既,切的夠薄,都好有牛味仲叫左金菇、生菜、炸魚皮我知好多食肆係唔會將菜洗得好乾淨,都係求其用水沖下就算呢度離譜到用水沖下都唔會,似係菜檔拎返黎直接擺上台俾客食,一打開棵生菜好多泥,叫人點食丫

[IMG:1
豬骨煲:好大煲丫.....3個人可以食得曬嗎

都好多料,有粟米、蕃茄、南瓜、蘿蔔、雞腳,冬瓜等,當然唔少得既豬骨啦
由於太大煲啦,所以要先拎d出黎,唔係都唔可以涮其他野
搞左一輪...終於食得啦
個湯底好有膠質感,但就好咸,之後仲越食越咸
但一開始叫既野飲都仲未到,追親單都冇人理,真係好鬼燥

要加湯加水都已經係自己黎啦,要我咁樣食野真係唔會有下次
呢個係值得讚既,切的夠薄,都好有牛味

仲叫左金菇、生菜、炸魚皮
我知好多食肆係唔會將菜洗得好乾淨,都係求其用水沖下就算
2012-08-15 450 瀏覽
星期六GIRLS NIGHT有人提議去打邊爐話LI 間好好食好啦好啦 知道環境唔係好好, 不過試一試如果你要求食野既地方要有返一定既整潔度, 舒適度, 同有少許格調或裝修咁你千萬不要考慮LI 度一坐底前後左右都係NON LOCAL 既客人客人同侍應都係講普通話, 超嘈已經唔覺得自己係香港食緊飯加上坐係將膠椅, 身處白磚牆廁所裝修既餐廳心情立即下沉搞左好耐, 完全冇招呼下,好辛苦先搵到張ORDER 紙, 自己行去比侍應過左15分鐘, D 碗終於都黎但D 豌筷完全洗唔乾淨, 又因為LI 度係0 服務, 我地要行入果個濕都嘔既廁所洗碗再等左15分鐘, 火鍋終於出場, 但係冇配料!然後又等左15分鐘, 終於上左一碟手切牛肉非常厚但味道.......然後又等左15分鐘, 終於上左一碟雪花牛肉好大碟 係會令人見到後心花怒放既牛肉係好大份既. 但一份係$245好啦食左半個中肥牛究竟其他配菜去左邊?????基本上LI 間野係每15分中先上一碟野完全食到燥底5個人共吃了魚皮, 栗米, 蘿白, 2碟牛肉, 珊瑚蚌, 豬紅同芝士丸所花既時間係3個鐘先上齊仲要取消左個手打丸同水餃D間野份量係比較多味道十份普通
星期六GIRLS NIGHT
有人提議去打邊爐
話LI 間好好食
好啦好啦
知道環境唔係好好, 不過試一試

咁你千萬不要考慮LI 度
一坐底前後左右都係NON LOCAL 既客人
客人同侍應都係講普通話,
超嘈
已經唔覺得自己係香港食緊飯
加上坐係將膠椅, 身處白磚牆廁所裝修既餐廳
心情立即下沉

過左15分鐘, D 碗終於都黎
再等左15分鐘, 火鍋終於出場, 但係冇配料!
然後又等左15分鐘, 終於上左一碟手切牛肉
非常厚但味道.......
然後又等左15分鐘, 終於上左一碟雪花牛肉
好大碟 係會令人見到後心花怒放既
雪花肥牛
牛肉係好大份既. 但一份係$245

好啦食左半個中肥牛
究竟其他配菜去左邊?????

基本上LI 間野係每15分中先上一碟野

服務係非常不濟

我實在冇接受唔到再黎一次

2012-08-11
2012-06-17 65 瀏覽
早一個月已經約好今日一家人去「力奇火鍋」拾下拾下。。20:00pm 入坐,都知依到所有野都自助無招呼嫁喇!但最估唔到出菜都咁差囉。起碼等45mins先黎第一碟貴花丰,比你吊命三催四請先再黎牛肉!等到真係火都黎埋。都唔明火鍋店又唔洗開爐煮。淨係執野出黎都可以咁慢既!同個出菜既小姐講啦!答都唔答一句完全無視人囉!屋企人個個都火滾呀!等足2個鐘先食得3碟野!邊有火鍋店咁做生意嫁?食龍肉都無味啦埋單話走竟然話要收$14xx囉!有無搞錯連未出既野都計埋數汽水又收多,真係勸大家真係要check清楚d單呀!依間「力奇火鍋」就算開到咁大又點吖d野平又點吖?!內部亂到爆,出菜又慢,完全唔休做既心態。 我諗如果繼續等我地8點入坐起碼要食到12點囉。。。真係勸大家去前要諗清楚,你有咁多時間等先好去
早一個月已經約好今日一家人去「力奇火鍋」拾下拾下。。
20:00pm 入坐,都知依到所有野都自助無招呼嫁喇!
但最估唔到出菜都咁差囉。
起碼等45mins先黎第一碟貴花丰,比你吊命

三催四請先再黎牛肉!等到真係火都黎埋。
都唔明火鍋店又唔洗開爐煮。淨係執野出黎都可以咁慢既!
同個出菜既小姐講啦!答都唔答一句完全無視人囉!
屋企人個個都火滾呀!
埋單話走竟然話要收$14xx囉!有無搞錯連未出既野都計埋數
汽水又收多,真係勸大家真係要check清楚d單呀!
出菜又慢,完全唔休做既心態。
我諗如果繼續等我地8點入坐起碼要食到12點囉。。。
真係勸大家去前要諗清楚,你有咁多時間等先好去
2012-06-15
2012-04-30 92 瀏覽
十分足料嘅豬骨煲!!! 因為配料太充足, 所以要將部份夾起先可以放其他食物...羊肉片油脂分佈OK, 又夠羶... 正嘢!! 蛹蠔新鮮大隻, 淥極都唔太縮水... 堅得!! 桂花蚌冇俾流嘢, 條條新鮮大條~ 爽口~ 最令人欣賞嘅地方係佢每碟食物都用西洋菜墊底... 比起普通嘅生菜更有誠意 真係O晒嘴 比乒乓波更大粒嘅雲吞同水餃... 隊多2粒都唔使食其他嘢~初頭以為咁大粒一定會好難熟同唔知入面Hea住啲咩材料啦~但食落口又好OK喎, 肉同蝦分佈平均, 又唔會塞得太實的的令到口感冇晒~真係估佢唔到~ 我覺得呢個真係must試 縱使今次有抱期望去, 但都冇失望咁出返嚟嘅...因為佢個湯底確實係唔錯...其他嘢經過個湯底淥完之後完全淰晒豬骨鮮味,就算唔點豉油直接入口都好OK~
十分足料嘅豬骨煲!!!

因為配料太充足, 所以要將部份夾起先可以放其他食物...
羊肉片油脂分佈OK, 又夠羶... 正嘢!!
蛹蠔新鮮大隻, 淥極都唔太縮水... 堅得!!
桂花蚌冇俾流嘢, 條條新鮮大條~ 爽口~

真係O晒嘴
比乒乓波更大粒嘅雲吞同水餃... 隊多2粒都唔使食其他嘢~

初頭以為咁大粒一定會好難熟同唔知入面Hea住啲咩材料啦~

真係估佢唔到~ 我覺得呢個真係must試
縱使今次有抱期望去, 但都冇失望咁出返嚟嘅...

因為佢個湯底確實係唔錯...

其他嘢經過個湯底淥完之後完全淰晒豬骨鮮味,

就算唔點豉油直接入口都好OK~

題外話/補充資料: 呢到嘅服務態度就絕對係冇架啦, 不過預左... 同埋穩陣起見就唔建議叫竹蔗茅根飲嘅, 因為稀到唔知去左邊, 但又甜到死呢下頂隱, 咁大家諗下佢用左幾多竹蔗茅根精沖俾我地飲啦, 價錢又唔平!! 所以綜合左嘅意見都係叫番普通汽水或飲茶啦...
2012-04-15
  • 生蠔
  • 粟米豬肉餃
環境還是富有 “特色” 的。 就是所有東西都是自助的,沒有裝修,也沒有服務。 場內只有膠椅、木枱和打邊爐。 要留意的是在點菜時你可能要問清楚價錢。 因為無論在點菜紙上,還是在牆上見到的食物名字,都是沒有附加價錢的。 我們則反正還是要付鈔,還是不問價錢就叫了食物。 有點膽博膽吧。 可能太早入座,點了的豬骨煲等了大半個鐘才上桌。 上桌時還是以前的大堆頭。 我們又是要將很多的食材先放一邊,才可真的打邊爐。 要說的是蔬菜的品種跟以前有點不同,有點亂來的感覺。 而且,豬骨和豬手的數量已大大的減少了。 味道則還是一樣。 而我卻覺得可以多一些胡掓,縱使可能會有不同意。 再來的是美國肥牛肉 (大)。 當然又是大堆頭。 但牛肉的大堆頭又是以冰凍的卷曲造成。 牛肉本身質數就是差,是極普通的肥牛。 珊瑚蚌。 就是普通的珊瑚玤。 還可以怎樣嗎? 說分量算了吧。 手打丸。 是真的手打丸。 但其實最好的只有墨魚丸。 蝦丸會在滾湯中散掉變成多粒小蝦丸,而鯪魚丸則粉嫌過多,而且魚肉方面有點異味,相信是用了不太新鮮的貨色造成。 但件頭真的很大,有乒乓球的大小呢。 其實,吃落會比較辛苦,所以不求大而求適中會比較好。 在力
醬料只有三味。無限任取!
豬骨鍋
美國肥牛 (大)
珊瑚蚌
三丸 (墨魚丸最好食)
在力奇打邊爐必定會捧著肚子離開,問題是你付了多少鈔票。 今晚我們每人付了210元。 以這樣的質數是付多了,所以現在力奇確實不用太抵食?
買單
有一些項目是叫價太高,繼牛肉(大) 貨不太對辦後,還有大蠔。 點菜紙寫明是美國桶蠔。 但上桌的蠔是扁身,欠缺了美國桶蠔的甜味,甚至有沙。 這些都說明了這些不是美國桶蠔,比較接近的是在街巿只賣數十元一斤的沙井蠔,而且還未沖洗乾淨。 是被騙的感覺。

最後,也是給你們一個資訊。 除非你是長期缺糖,否則切勿點叫它們的酸梅和檸賓。 這兩個飲料是甜得過份,比可樂要甜多一倍也有。

2012-04-09
醬料只有三味。無限任取!
美國肥牛 (大)
  • 豬骨煲
一向只活躍於港島區的我,今次因相約了九龍區的朋友,經他們介紹跟說服下,終於”唔過海”的我半推半就的跟他們來到 ”力奇四季火鍋”。幸好有九龍區的代表帶路 ^.^,我們才不至於大角咀的某某街角迷路。加上天黑路暗,實在不知道自已身在何方,更加不知道車子該往何處走。終於成功地泊好車,一行3人很快便入座 (大概是因為那是平日吧!) 我們點了豬骨煲、鮮牛、小蠔、肉眼根、三丸。豬骨煲,力奇的豬骨煲真是遠近馳名,豬骨、蕃茄、薯仔、白蘿蔔、勝瓜等等。滿滿的一盤,就是連蓋也沒法蓋上,想要騰出空位來灼其他食物也不容易,要先征服面前的小山丘才可!真的非常豐富,要是情侶二人前來力奇,只是點了這個豬骨煲也能吃得飽飽。 各樣材料也挺新鮮的,湯也是奶白色的,好不吸引!但要說說他們後加的湯,雖然同是奶白色,但較鹹,下次或許只加清水更好。朋友說力奇火鍋出名吃海鮮,美國桶蠔和鮑魚都是首選,我們的美國桶蠔屬於小蠔,當然另有巨型版的啦,他們叫大蠔,閒說大蠔的size跟一隻手掌一樣大,真的不簡單!美國桶蠔鮮味不錯,而且新鮮!以往吃火鍋都是選肥牛,但自從某次到朋友家中試過鮮牛後,便發現火鍋與鮮牛其實也很夾的!當然選料要有一定水平啦

豬骨煲 $200
美國桶蠔 (小) $105
美國桶蠔鮮味不錯,而且新鮮!
鮮牛 $168
以往吃火鍋都是選肥牛,但自從某次到朋友家中試過鮮牛後,便發現火鍋與鮮牛其實也很夾的!當然選料要有一定水平啦!這裡的手切鮮牛就是屬於 “合格級” ,牛肉味較淡,但看看它的份量只是$168,都是合理的。
肉眼根 $168
還有第一次嚐試肉眼根,樣子有點像豬下青,每片也有層白色脂肪包圍著,脂肪紋滲入了肉眼根內。
由於豬肉較難熟透,幸好力奇的肉眼根都切得薄薄的,需時不太久。我覺得這個肉眼根比豬下青還好吃,就是比較香、滑。
手打三丸── 墨丸、蝦丸、鯪魚球 $90
手打三丸── 墨丸、蝦丸、鯪魚球
色澤飽滿的,賣相很吸引!墨丸、蝦丸都非常彈牙,但可不是 ”人為” 的口感,吃得出是由新鮮材料製成,而且咬下會發現真的有墨魚、蝦肉呢! 一向不太愛鯪魚球的我,沒有嚐試,朋友說都是有水準的。

題外話/補充資料: 食物是新鮮的,但不要對環境及服務有什麼期望。 **記緊先洗洗碗筷及不要著名貴或心愛的衣服去用膳呀!
2012-03-28
5 分鐘 (堂食)
豬骨煲 $200
手打三丸── 墨丸、蝦丸、鯪魚球 $90
美國桶蠔 (小) $105
肉眼根 $168
  • 手打墨丸
  • 肉眼根
2012-04-08 51 瀏覽
因為得到其中一位同事推介 , 所以決定大班人一齊過黎呢區開餐一行人叫左好多食物 , 炸魚皮真係幾好味 , 豬骨煲好足料-差唔多滿到瀉 , 菜肉餃就好咸 , 肥牛及生蠔不過不失 , 腐皮蝦一般 , 丸類都幾好食 , 其實大部份食物水準及份量都可以 , 而且價錢都算大眾化忽然有些物件係我的頭頂掃過 , 抬頭一望 , 原來有一位穿著粉紅色雪紡超大衫袖的女職員從事樓面工作 , 可能她不是普通伙記 ,所以想著什麼就著什麼 , 火鍋店雖然係明火煮食 , 但係檯上大部份都是生料 , 少數是熟食 , 她這樣的衣著 , 特大衫袖掃完檯面的生肉 ,然後再掃到客人的頭髮上 , 如果她的衫袖不小心勾住檯面的湯煲 , 也會造成人為意外希望從事飲食業既人都要為人為己 , 萬事小心

其實大部份食物水準及份量都可以 , 而且價錢都算大眾化

希望從事飲食業既人都要為人為己 , 萬事小心
2012-04-02
  • 炸魚皮
  • 蝦滑
  • 墨魚滑
2012-03-22 45 瀏覽
上星期日一行八個到力奇火鍋店打邊爐,之前去過五、六次,食物基本OK,但建議需要自備碗筷,因為真係頂唔順佢地對於清潔的標準...我地六點半左右到達,無咩人,直接坐低,自己照顧自己,唔駛預有侍應會幫到你。當我熟練地自取調味料既時候,其他客人竟然叫我幫佢地倒水,我幫佢地唔係問題,但無理由搶埋人地份工啦,雖然呢度侍應的工作相信並不包括沖荼、取碗筷、調味料等等,所以當呢度係Hostel個觀感就fit哂。之後叫左個招牌豬骨煲(水準Ok)、大肥牛(都Ok)、珊瑚蚌(一般)、貴妃蚌(一般)及大桶蠔(下面詳述)...食食下…其中兩個朋友仔突然放低筷子,兩人都發現隻生蠔有異味(當然唔係海水味咁高級啦),其他未食既都即時停低唔食住,果時有9成蠔仲未食。諗住淨係叫佢地換番兩隻就算啦,點知佢地既回覆係﹕無理由,d蠔成桶番泥,唔會有咁既情況。咁係乜野道理?唔通一桶番就唔會有d有事、有d無事?搞左一陣,個侍應同我地講,老世話今次算啦(好似係我地搞事咁,食物有問題係食客的錯),同我地取消左大桶蠔...“但係要收番細桶蠔既錢”。咁緊係唔合理啦,因為我地9成都無食到(而家又唔係玩俄羅斯輪盤,有機會嗅既你博唔博呀?),最後

搞左一陣,個侍應同我地講,老世話今次算啦(好似係我地搞事咁,食物有問題係食客的錯),同我地取消左大桶蠔...“但係要收番細桶蠔既錢”。咁緊係唔合理啦,因為我地9成都無食到(而家又唔係玩俄羅斯輪盤,有機會嗅既你博唔博呀?),最後都比我地好辛苦咁爭取到唔洗計蠔錢。

呢次係我地最後一次光顧力奇,要去試下既朋友仔記住小心d同埋自備碗筷。其實,按照力奇依家咁既食物質素、零服務態度、惡劣的衛生環境及咁既價錢,性價比真係好低。服務衛生環境我地仲可以忍,但係連食物都係臭0既就唔得!
2012-03-18
2012-03-20 40 瀏覽
沒來力奇年多, 食物質素基本上能夠保持, 但價格飆升了不少, 這晚點的食物不多, 亦沒有點很多貴價的食物, 推算比一年前貴了兩至三成, 以這裡惡劣的環境, 近乎自助式零分的服務, 開始覺得物非所值豬骨煲保持大堆頭的格調, 料是十足的了, 但一開始已經把配料分開放在碟上, 為什麼湯底還是要這麼甜?! 結果就是壞食越甜, 要想辦法加清水 (平常吃火鍋多半只會投訴店家只加清水而不添上湯吧)全晚最好的機切肥牛, 雖則肉味比坊間的手必牛較淡, 但機切的口感折然不同, 其特色在別處難求鮑魚已經升價至$88一隻, 比起早一兩年足足跳升了一倍!!! 這天要半打切片淺嚐已花費了五百多, 折合要十多塊錢一片, 實在有點不值, 也覺沒有早年的那麼鮮甜

2012-03-18
2011-12-20 22 瀏覽
終於有機會去勁多笑嘅力奇,今次4個人去,叫咗本地牛,羊拼豬,水餃,雲呑,蝦滑,黑拍葉,豬骨等。本地牛太厚,羊冇肉味不過豬肉眼根就好香,又爽又滑,水餃,雲呑,蝦滑都好新鮮,如果少人去就比6。5 分,但係如果一班人去我會非常推介
2011-12-19
15 分鐘 (堂食)
  • 蝦餃,豬肉眼根