2015-12-29 4793 瀏覽
聖誕節想食buffet , 冇六七百一定唔得!但係凱悅軒的任食點心只係$318 ! 媽咪喜歡中菜,聖誕快樂!咁多點心,餃特別食!個皮好yin un 個叉燒又係好好味,肥瘦適中!總之樣樣都好味!我好希望自己個胃大D😜 而且點心質素好高 聖誕可以鮑魚or 灌湯餃2選1

咁多點心,餃特別食!個皮好yin un

個叉燒又係好好味,肥瘦適中!

總之樣樣都好味!

我好希望自己個胃大D😜
而且點心質素好高

聖誕可以鮑魚or 灌湯餃2選1
2015-12-25
2015-12-13 4675 瀏覽
聖誕將至,家人聚餐又不喜歡自助餐或其他者可一試凱悅軒的中菜。小妹光臨當天是星期五,在場客算上人來人往,但仍有八成滿,環境剔除某客人高談闊論的聲音外,清幽恬靜,侍應態度,反應良好,但添菜水等需要示意才添加,稍遜。食物素質頗佳,以下是小妹誠意推介(金粟記憶,食物正確的名早忘):前菜,湯:冰鎮鹵水九孔鮑,蒜蓉茄子,四寶燉萬壽果主菜:茉莉茶燻雞,大蝦蒸蛋白,魚湯泡勝瓜魚肚,菠蘿蕃茄炒飯甜品:荔枝糕, 酥皮流沙盞,蓮蓉西米焗布甸(小妹),蛋白杏仁茶,楊枝甘露五人行,八五折後二千多元,數學不佳的小妹大概以二千除五,人均四百港元,合理與否各位自行定斷,小妹認為非常值得。
前菜,湯:冰鎮鹵水九孔鮑,蒜蓉茄子,
四寶燉萬壽果
主菜:茉莉茶燻雞,大蝦蒸蛋白,魚湯泡勝瓜魚肚,菠蘿蕃茄炒飯
蒜蓉蒸茄子
布甸
生磨蛋白杏仁茶
  • 茉莉花茶燻雞
2015-12-01 3919 瀏覽
呢間真係想試好耐,因為佢星期一至日午市(11:30-14:30)都有個任食點心供應,$268一位另加茶錢同加一,以酒店級環境同服務黎講,價錢可以接受,如果有匯豐或AE白金卡,仲有85折。地方唔大,只得十幾張枱(連卡位),我係閒日去,初時冇咩客人,但大約1點左右就開始坐滿,所以最好都係book定位。呢個任食點心套餐有十幾種點心燒味、炒粉麵飯仲有粥、老火湯同甜品可選,雖然唔算包羅萬有,但每款試少少,都足以飽到嘔。注意菜牌會定期更換。唔駛驚分量好多,呢度按人頭供應相應分量菜式,如果係點燒賣蝦餃之類,兩個人會畀兩粒你,如此類推。每款點心上枱時都熱辣辣,唔會好似有d酒樓係溫溫吞吞咁,非常滿意。據聞佢嘅叉燒好食,就試下。厚切叉燒有少少肥,燶邊位唔多,咬落好腍好鬆化,蜜味好重,的確唔錯。不過我覺得最好食反而係鹵水金錢肚(飽到死都再encore左一次),鹵水加埋麻油味極香,金錢肚腍到冇牙都食到,必試。比較特別係椒鹽靈芝菇,菇菇炸得香脆,椒鹽味唔重,當零食送酒更加一流。我非常喜歡的豬腳薑呢度都有供應,有兩至三件豬腳、幾片薑,我冇食薑,豬腳就好腍好入味,甜酸醋都好美味。粉葛豬骨湯幾清淡,冇味精,好似媽媽湯
粉葛豬骨湯幾清淡,冇味精,好似媽媽湯咁天然。
蝦餃燒賣都算足料,但唔算好特別。
鮮竹卷細細條的,腐皮又滑又軟,餡料又爽口,口感豐富。
其他點心都係水準之上,不詳寫了。
甜點有兩種,芝麻糊同椰汁馬豆糕,前者又香又滑,後者都滑,但椰汁味唔重。
值得去指數:
用餐優惠
信用卡優惠
2015-10-26 3795 瀏覽
話說今日同honey家人吃飯,選擇左食凱悅軒,因為之前食過呢度既片皮鴨兩吃好正!所以今日既主角就係片皮鴨啦!照平時一樣,師傅會先拎個鴨出黎比我地望下,然後會係我地後面即開即食!片皮鴨皮薄薄一片,師傅一對巧手將油脂片走,咬落去不會太油,但有淡淡鴨油香味,食完齒頰留香!超好味!第二味: 鴨肉用作炒麵,麵條中間夾住鴨肉,既有芽菜的爽口,又有麵條的彈牙,多重口感!!

2015-10-25
  • 片皮鴨
2015-10-14 3723 瀏覽
一值想試這家中菜廳的任點午餐,終於有機會試了,雖然是平日,餐廳亦座無心虛設。 必試推介是蜜汁叉燒及椒鹽豆腐。叉燒肉質鬆軟多汁,蜜汁甜度適中,非常惹味。椒鹽豆腐外脆內軟,細細粒,很香口,一個人唔覺唔覺好快食晒成碟。而蝦餃,燒賣,老火湯雖然好食好飲,但不太驚喜。 提提大家,任點午餐,只限平日星期一至五。

提提大家,任點午餐,只限平日星期一至五。
蜜汁叉燒及椒鹽豆腐
蜜汁叉燒及椒鹽豆腐
2015-10-04 3613 瀏覽
凱悅軒隱藏在K11內,如果不是曾經在這兒參加過親友的婚宴,平日應該不會注意到。致電到凱悅軒訂位,如果只有兩個人,店員會問你介不介意入座旁邊的請請吧,可能你會覺得奇怪,酒吧怎麼可以吃點心,答案是可以的。請請吧位於凱悅軒內,晚上是有駐場樂隊演唱的酒吧,白天不營業,放着不用也浪費,所以會接收凱悅軒的客人。因為酒吧本身的裝潢中國風非常濃厚,所以在這兒用餐一點違和感也沒有。這兒有單點的點心,也有All-you-can-eat午市點心套餐,前者款式不多,一般蝦餃燒賣等大路的點心亦沒有放在這邊,唯有選擇後者。每位$268的點心套餐最少要點兩位,點心一共有17款,再加上粉麵飯4款,以及甜品2款。湯、叉燒等按每人份量,蒸籠點心可以少至每人1粒亦可,就算是食力不強的客人亦能開開心心把全部菜式試清光。先來二人份的蜜汁叉燒,一碟大概十片左右,叉燒又熱又香軟,瘦中帶點肥,入口爽爽的,那種甜甜的蜜味混了油脂味,很香很出色,令人忍不住要重覆再點一次。對海蜇並沒有特別的情意結,不過店員向我們推介,我們就試一試。雞絲海蜇切得比平時肥厚,整片的橘色令人想起海膽的顔色,入口索索有聲,爽口得很。師傅混了麻醬、芝麻和辣椒,微辣
點心套餐(每位)
對海蜇並沒有特別的情意結,不過店員向我們推介,我們就試一試。雞絲海蜇切得比平時肥厚,整片的橘色令人想起海膽的顔色,入口索索有聲,爽口得很。師傅混了麻醬、芝麻和辣椒,微辣香口,挺不錯。
點心套餐(每位)
點心先選了筍尖蝦餃皇及雞肉燒賣,蝦餃爆開,燒賣亦呈三角形,賣相似乎有點令人失望。蝦餃的蝦仁尚可,燒賣雖然同樣混有蝦仁,再加上雞肉和升菇,但入囗軟軟的,味道有點差強人意。
點心套餐(每位)
接下來是老火例湯,是日例湯是黑白豆竹絲雞,湯水燙得很,表面零油花,湯渣不多,但豆香滿瀉,感覺非常健康。黑豆和竹絲雞總令人想起產後進補的婦女,其實兩者含有豐富的蛋白質和維生素,很適合體虛血弱、脾胃不健的人食用。
點心套餐(每位)
這兒的點心應該是即叫即做,五香鹹水角溫度很燙,外脆內軟,皮有點厚但很軟糯,內餡的豬肉碎及蝦米粒塞得滿滿的,非常香口。
點心套餐(每位)
這兒的帶子貢菜餃挺特別,晶瑩的餃皮下加入了蝦仁、帶子粒、和類似菜遠粒的貢菜,它的真身,有點像青島的麵條菜,不過口感卻差很遠。整個放入口會嚐到一陣淡淡的薑味,個人很喜歡。
點心套餐(每位)
另一款挺特別的還有上湯牛肉球,棄用傳統的腐皮,改為用莧菜來煮,上湯清甜得可以一飲而盡,牛肉球帶粉紅色,size像牛丸一樣大小,馬蹄粒的爽口感亦比平時弱,但整體做法算是有驚喜。
點心套餐(每位)
炸物選了蜆蚧綾魚球及鮮蝦春卷,前者口感結實,不像平時的香軟,所以比較似魚蛋。後者窄長的一條,表皮又熱又脆,入面埋滿了蝦肉,可算份量十足。
點心套餐(每位)
點心過後,最後點了兩款甜品作結。蓮子紅棗茶小小一碗,但棗味濃郁,個人很喜歡。入口味道不會很甜,是一道很清新有益的甜品。椰汁紅豆糕的椰子味很重,質感算結實,夾起來也不會輕易散開,紅豆粒軟硬剛好,整體不錯。
點心套餐(每位)
屈指一數,原來我們一共嚐了12道點心和甜品,比起平時歎茶能嚐到的款式多了一倍。這兒雖然是酒吧,但樓底很高,拉開一面落地玻璃窗的布簾,光線透進來感覺不會陰沉。酒吧區三面可以坐客人,後面一排全是中式傳統木櫃,裡面放的全是調酒師用所用的各式酒類,想像夜晚三面都坐滿客人,那感覺還真的有點像賭桌的氣氛。這個空間客人比較少,所以比較寧靜,店員的服務都很周到,唯一要考慮的,是這兒的座椅有點矮,坐下來進食時胃部客易產生壓迫感,影響食力哦。
題外話/補充資料: ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~ 四月出走.個人Blog | www.fourmonth-away.com Facebook | 四月出走 Fourmonth away Instagram | ig_four_month ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~
2015-10-01
2015-09-08 3099 瀏覽
今天我們一家人來吃點心套餐,餐廳是中式佈置,氣氛寧靜。我們點了的點心如下:蜜汁叉燒:叉燒質地軟熟,肥瘦適中,熱熱地很美味涼拌鮮枝竹:枝竹很軟腍,上面有芝麻,蘸得很味美,感覺很新鮮,甜酸度恰到好處話梅青瓜:話梅味輕微,青瓜味道清新芥蘭生菜:是涷的,有點硬茶樹菇豬𦟌湯:味道似魚湯般香濃鮮甜,很美味椒鹽靈芝菇:很脆很惹味蝦餃:蝦很爽口新鮮,餃皮很薄瑤柱燒賣王:味道一般,質地有點實鵪𪂹蛋燒賣:鵪𪂹蛋美味,燒賣軟硬適中羊肚菌素粉果:皮很薄,質地很軟XO醬炒腸粉:XO醬和炒腸粉味道很夾煎釀茄子:很熱,質地軟熟,味道不錯窩䀡:非常熱辣燙口,肉質juicy皮蛋瘦肉粥:好多瘦肉,有油條附上,十分香脆蛋黃蓮蓉包:好香好熱,蓮蓉餡甜度適中滑蛋肉片炒河:炒河質感有點似pasta, 肉片很少,味道有點西式酸辣湯米線:只有酸味沒有辣味,並不好吃芝麻糊:很香滑,味道可以接受椰汁馬豆糕:很冰涷甜美總括而言,整體上大部份點心味道不錯,有兩位年紀較大的男侍應都很細心和有禮貌,唯一美中不足的是這裡有一位年紀較輕的男侍應態度很差,他不但黑面,而且還大力地拿放茶壺,又不願落單和加水,完全沒有禮貌。服務的分數全靠前面提及那兩位有

蜜汁叉燒:叉燒質地軟熟,肥瘦適中,熱熱地很美味

話梅青瓜:話梅味輕微,青瓜味道清新

芥蘭生菜:是涷的,有點硬

茶樹菇豬𦟌湯:味道似魚湯般香濃鮮甜,很美味

椒鹽靈芝菇:很脆很惹味

蝦餃:蝦很爽口新鮮,餃皮很薄

瑤柱燒賣王:味道一般,質地有點實

鵪𪂹蛋燒賣:鵪𪂹蛋美味,燒賣軟硬適中

羊肚菌素粉果:皮很薄,質地很軟

XO醬炒腸粉:XO醬和炒腸粉味道很夾

煎釀茄子:很熱,質地軟熟,味道不錯

窩䀡:非常熱辣燙口,肉質juicy

皮蛋瘦肉粥:好多瘦肉,有油條附上,十分香脆

蛋黃蓮蓉包:好香好熱,蓮蓉餡甜度適中

酸辣湯米線:只有酸味沒有辣味,並不好吃

芝麻糊:很香滑,味道可以接受
椰汁馬豆糕:很冰涷甜美

總括而言,整體上大部份點心味道不錯,有兩位年紀較大的男侍應都很細心和有禮貌,唯一美中不足的是這裡有一位年紀較輕的男侍應態度很差,他不但黑面,而且還大力地拿放茶壺,又不願落單和加水,完全沒有禮貌。服務的分數全靠前面提及那兩位有禮貌的侍應拉高番,建議這位後生仔應向前輩學習,敬業樂業工作才會開心的。
2015-09-06
慶祝紀念
生日
2015-06-10 4992 瀏覽
假期話咁快就完了,今日同家人一起去飲茶我地今日食他們的任食甜心套餐,選擇都唔少喎花生雞腳湯~~~個湯煲得好濃,又唔油,味道剛好NICE涼拌雲耳絲~~~少少麻辣,配上青瓜絲、蘿蔔絲同海蜇,好味蜜汁叉燒~~~肉質好軟,肥瘦均勻,味道非常GOOD吞拿魚芋角~~~芋角的餡料係吞拿魚有點奇怪,但芋角做得不錯的,炸得一點都唔油,不過都係平得的芋角好味D蝦餃~~~皮做得好薄,每隻都會見到蝦肉在餃皮外透出的棉花雞~~~棉花吸收哂湯汁雖然好肥但好好味呢!菜苗餃~~~餃皮同樣的薄,蝦肉夠爽口而有蝦味NICE七味豆腐粒~~~豆腐細細粒,一口一粒好方便,外皮炸得微脆,內裡軟軟滑滑的鮮蝦春卷~~~又係一讚,一點油都冇,脆卜卜好味咸水角~~~香香脆脆,皮做得很好燒賣~~~冇特別叉燒包~~~唔太大個,餡料味道好,包包又做得不錯素菜餃~~~媽咪的推介,皮薄到見到全部餡料GOOD其實仲食左好多野,但都係醫左肚先HAHA這裡環境好舒服,價錢又OK
假期話咁快就完了,今日同家人一起去飲茶
我地今日食他們的任食甜心套餐,選擇都唔少喎
花生雞腳湯
花生雞腳湯~~~個湯煲得好濃,又唔油,味道剛好NICE
涼拌雲耳絲
涼拌雲耳絲~~~少少麻辣,配上青瓜絲、蘿蔔絲同海蜇,好味
蜜汁叉燒
蜜汁叉燒~~~肉質好軟,肥瘦均勻,味道非常GOOD
吞拿魚芋角
蝦餃
蝦餃~~~皮做得好薄,每隻都會見到蝦肉在餃皮外透出的
棉花雞
棉花雞~~~棉花吸收哂湯汁雖然好肥但好好味呢!
菜苗餃
菜苗餃~~~餃皮同樣的薄,蝦肉夠爽口而有蝦味NICE
炸野
鮮蝦春卷~~~又係一讚,一點油都冇,脆卜卜好味
咸水角~~~香香脆脆,皮做得很好
燒賣
燒賣~~~冇特別
叉燒包
叉燒包~~~唔太大個,餡料味道好,包包又做得不錯
素菜餃
素菜餃~~~媽咪的推介,皮薄到見到全部餡料GOOD

其實仲食左好多野,但都係醫左肚先HAHA

這裡環境好舒服,價錢又OK
2014-12-28
花生雞腳湯
素菜餃
2015-05-23 4552 瀏覽
農曆新年期間同屋企人飲茶,一定人想坐得好D,凱悅軒可以話係我嘅不二之選。午市有點心放題,除左有點心之外,仲有前菜、燒味、湯之類。值得一讚嘅係點心可以一籠雙拼,而就算係粉麵飯類份量唔大,就算人少少想試多幾樣都得,中意嘅先再叫囉。其實所有食物都已經係酒店水準,絕對唔會有「唔好食」嘅情況出現。前菜牛展出色,點心就推介燒賣同拉排骨,燒賣足料而排骨就一d都唔痴骨,蒸得剛剛好。另外今次去食有個迷你焗豬扒飯,雖然係做中菜既地方但個豬扒飯竟然都咁好食,有炒底而且豬扒鬆化,如果餐牌有的話就必定要點!

2015-02-20
2015-03-14 6976 瀏覽
the food was okcrispy greens and ok scollapsthe scollaps are abit over cooked thoughbut the service was very good and attentivebe honest, I highly recommend this hotel for wedding banquets or even lunch buffetssuckling pigthe skin was lovely crispy and not too much fatnice!!!I ate like a pig check out the Fried Crab ClawSnot greasy at allit was perfect that is y I had two lol
the food was ok
crispy greens and ok scollaps

suckling pig
nice!!!

I ate like a pig
not greasy at all
2015-01-15 7133 瀏覽
2015年1月10日日本男友同佢父母一齊黎香港跟我家兩老見面,我做足資料搜集後決定去尖沙咀凱悅軒食晚飯。因為之前訂左檯,所以我地一行八人浩浩蕩蕩準時到達位於酒店3樓的中菜廳。服務員面帶笑容引領我地入座,餐廳的樓底都幾高,即使餐廳面積唔算好大都唔會覺得好焗促。餐廳燈光暗暗地,感覺上都幾溫暖同有情調。餐廳Captain推介我地食8人Set,不過個價錢都幾高,所以我地都決定點a la carte就好啦。我地叫左北京片皮鴨﹑蜜汁叉燒﹑腐皮卷﹑八味豆腐﹑琵琶豆腐﹑荷葉飯﹑蒸茄子同埋浸芥蘭。 以下幾個菜色都值得試下。蜜汁叉燒的肉質都幾軟,叉燒中間呈嫩紅色,外面掛上香甜暖蜜糖,不過個人認為味道咸左少少。一碟叉燒的份量都幾足夠,我地八個人每人都吃到2至3件,整體上都好好味 ^^蒸茄子就最深得我男友爸爸歡心。貌似平平無奇的茄子上淋上炒蒜蓉醬汁,蒜蓉味唔會好強,甜甜地,同茄子幾夾。平時食野都幾清淡的男友爸爸都一口接一口食唔停,我知道佢鍾意就好喇 ^^腐皮卷係素食,入面有野菌有雜菜。咬落去外皮脆卜卜,中間的餡料好夠味,我自己就好鍾意。如果一碟份量可以多少少就好喇,印象中好似得6件左右。八味豆腐!香港同日本代
2015年1月10日

八味豆腐!香港同日本代表都大力推薦﹗
 一大兜細細粒的豆腐被酥炸過,外脆內軟,外層有惹味的味粉,又唔咸,咬落去好熱,食完一粒又一粒,我地個個都俾佢10粒星星^^

另外一個亮點就係隻片皮鴨,服務員即席片皮,刀劃落去鴨皮的時候發出脆脆聲音,有好好的視聽效果。整體味道唔錯,唔油膩,麵皮有兩籠,我地每人平均都食左2至3件。我男友就話最鍾意片皮鴨,話個醬好好喎^^

因為我好鍾意豆製品,所以琵琶豆腐都好合我口味。每一件都好似兩隻麻雀咁大,豆腐軟綿綿,中間仲混左好似帶子肉,清清地幾好味。

如果想一家人食餐好少少又唔想太傷荷包的話,我個人認為凱悅軒都係唔錯的選擇。當然最緊要係同心愛的人一齊,即使係簡簡單單的食物都會變得美味無比啦 ^^
2015-01-10
2014-12-07 7253 瀏覽
自從今年三月在此參加朋友生日飯局後,就一直沒有空再來品嘗盧師傅廚藝了。其實自己十分喜歡凱悅軒的小菜、因為甚有家常風味!所以今晚家人提議在此聚會,自己不亦樂乎!餐廳裝修非常簡潔也非常舒服!在此晚飯的客人、都是以本地家庭及朋友聚會為主。少了一份強國氣但多了一份本土風。每次食飯自己都必然會點幾個此處必食的美饌、鹵水鮑魚、廣東叉燒、燒腩仔、五味豆腐、川椒豬頸肉、茄子及腐皮卷等作為前菜等。其中以鹵水鲍魚及五味豆腐為最愛!鹵水鲍魚、鹵水味完全和鮑魚融為一體!把鮑魚味提昇了、再加上鮑魚又夠爽口,一啖咬下、超正!五味豆腐、炸到一粒一粒、外面脆卜卜裡面軟綿綿!賣相好,加上外面灑上了辣味粉、一粒一啖、香口又好味道!烤北京片皮鴨,鴨烤到皮下脂肪都融化了、只剩下幼嫩鴨肉及香脆鴨皮。再配合麼麼皮及配料一起食用,入口時鴨油、京䓤及醬油味一起在口腔內、十分美味!蜜糖豆炒鮮白合、炒得恰恰好又小油,豆煮到八成熟帶有輕微菜青味,配以鮮百合小小甜味、入口頓時有清新的美味!帶子琵琶豆腐、豆腐滑溜又帶有小小豆香及豬肉味、加上了淡淡帶子鮮味,味道十分融洽!上湯豆苗、把豆苗莖切去只剩下嫩綠的葉,以上湯、紹酒、火腿絲混合煮成、入口豆

廣東叉燒

五味豆腐

片皮鴨

蜜糖豆炒鮮白合

帶子琵琶豆腐

上湯豆苗、把豆苗莖切去只剩下嫩綠的葉,以上湯、紹酒、火腿絲混合煮成、入口豆苗非常幼嫩及清新甘香!
上湯豆苗

特別要求片皮鴨身用來炒飯、師傅用了猛火快炒方法、使到飯一粒粒,又唔油膩、加上配料充足、入口味道豐富!
鴨肉炒飯

自己是第N次來了、不論食物出品、服務、餐具和環境,同任何朋友,飯腳和親朋來食飯都是有讚冇彈!
2014-10-25
帶子琵琶豆腐
上湯豆苗
鴨肉炒飯
2014-07-31 9343 瀏覽
我和我老豆,兩個都是打橫行的……巨蟹。所以,會等埋一齊慶生。今年,老豆話要食中菜,由我去選一間。既不要天價的酒店食肆,又想有一定水準,我就想起了這家低調高手 – 凱悅軒。其實,我也是這裡的粉絲,不論是朋友慶生,商務飯局,或甚是試菜,我也來過好幾次,總之沒有一次會是失望而回的。環境依舊典雅,服務到位,是老豆老媽子喜歡的地方。故此,食物還未上桌,老媽子已問我呢度既點心掂唔掂,價錢如何……可預見,她將會是這裡的熟客。好了,介紹食物。指定動作是叉燒,看其色澤以及燶邊位,相信依舊保持水準。這碟叉燒,應該是兩個不同部份,雖然兩者均有蜜香和肉香,味道對勁。墊底的是帶點肥,且肉質鬆化,但邊位的明顯頗韌,要花力氣去咀嚼。再來的柚子海中蝦,蝦是做得香脆,連殼也可以吞下去,蝦頭的羔更是甘香,配上酸酸甜甜的柚子醬汁,感覺清新醒胃。配角的青椒和紅西柚,我統統都不會放過。繼而是馬友煎肉餅,這道家常菜色,從來討我歡心。這兒的亦很出色,咸魚夠香,肉餅沒有死實實,卻亦不會完全失去口感,確是精彩。吃不完的,我妹已打包翌日帶飯了。最後一款咸食,有帶子琵琶豆腐。外表跟一般的琵琶豆腐沒兩樣,實質是花手功的菜色,因為這是釀入了帶

最後一款咸食,有帶子琵琶豆腐。外表跟一般的琵琶豆腐沒兩樣,實質是花手功的菜色,因為這是釀入了帶子粒,倍添口感。若然帶子可以更鮮甜,整件事應該會更上一層樓。

老媽子始終要吃飯,就來碟瑤柱蛋白炒飯。飯炒得乾身香口,粒粒分明,平凡中見真章。

雖然已飽得七七八八,但都不會走漏甜品呢個咁重要的環節,就點來兩款,其一是焗西米布甸,即叫即焗,等候時候會耐一點。不過,當看見桌上香噴噴的成品,蓮蓉細滑,就會同意,等再耐也是值得的。
結尾的酥皮流沙盞,是店家的招牌項目,咬下那酥皮後,裡頭是流心的湯丸,層次豐富,視覺和味覺均能得到滿足,大家不妨一試。

其實好想吃勻這裡所有甜品,尤其是冰糖葫蘆,只可惜實在太飽,為免浪費,還是留待下次吧!
2014-07-31 8057 瀏覽
朋友生左BB都成個月了,我地終於可以見面了有BB同行當然要搵一個較舒適又好的地方啦今次我地想飲茶,於是想一想下就來這裡了又真係好抵喎!每人都係$248任食點心喎!都算幾多選擇喎先來一人一碗是日老火靚湯粉葛乜乜湯~~~個湯煲得好濃,味道剛好喎飲完湯湯,就食D前菜先潮式鹵水鴨片~~~鴨片薄薄的,鴨肉又好入味,又唔會好肥,仲有墊底D豆腐好滑又好好味蜜汁叉燒~~~肥瘦均勻,肉質又鬆軟,仲有一份焦香,吃完一件又一件麻辣榨菜腎片~~~少少辣多多脆,我覺得個汁好好味呀,D榨菜好爽脆又唔會好咸,腎片又係好爽口,I LIKE IT雜菌素菜腐皮卷~~~真係好LIKE食腐皮卷,外皮煎得好香脆,餡料又好豐富喎點心出場了荀尖蝦餃皇~~~皮做得好薄,D蝦蝦約穏約現呀!柱侯金錢肚~~~金錢肚入哂味,NICE,又唔會"UN"海參帶子餃~~~又係皮薄餡靚之選,海參同帶子都好爽口,配上薄薄的皮真係好朋友呀香芹素粉果~~~一看就知晶瑩剔透,真係可以看透入面D餡料,雖然係素菜,但加入了香芹所以都好惹味呢松露燒賣皇~~~每粒都有松露宿架,松露好香,燒賣本身都好好味,面層的蝦蝦都好爽喎食左一輪點心,係時候食D炸野喇梅子醬燒鵝酥~
朋友生左BB都成個月了,我地終於可以見面了
有BB同行當然要搵一個較舒適又好的地方啦

今次我地想飲茶,於是想一想下就來這裡了
又真係好抵喎!每人都係$248任食點心喎!都算幾多選擇喎
粉葛乜乜湯
先來一人一碗是日老火靚湯
粉葛乜乜湯~~~個湯煲得好濃,味道剛好喎

飲完湯湯,就食D前菜先
潮式鹵水鴨片
麻辣榨菜腎片
雜菌素菜腐皮卷

點心出場了
荀尖蝦餃皇
荀尖蝦餃皇~~~皮做得好薄,D蝦蝦約穏約現呀!
柱侯金錢肚
柱侯金錢肚~~~金錢肚入哂味,NICE,又唔會"UN"
海參帶子餃
香芹素粉果
松露燒賣皇

食左一輪點心,係時候食D炸野喇
梅子醬燒鵝酥
梅子醬燒鵝酥~~~單看以為係叉燒酥,但其實食落都係似叉燒酥,熱辣辣好味的
鮮蝦春卷
鮮蝦春卷~~~又係新鮮熱辣的,外皮脆卜卜,好味
金勺鹹水角
金勺鹹水角~~~好LIKE個皮呀,煙煙UN UN,又脆脆地
蜆仔瑤柱肉菘粥
見有粥粥就食碗啦
蜆仔瑤柱肉菘粥~~~粥底煲得好綿,配料雖然唔多,但好入味

真係食到好飽,但又怎能唔食甜品
奶皇西米角
奶皇西米角~~~甜度適中,中間個奶皇好好味呀,西米軟硬又適中
栗子蓉焗西米布丁
栗子蓉焗西米布丁~~~真係食少少都飽,但係好味的,只係太飽啫
楊枝金露
楊枝金露~~~好香好濃的芒果香呀,最緊要係夠凍呀!HAHA
蛋白杏仁茶
蛋白杏仁茶~~~超香濃的杏仁茶,仲加入大量蛋白,NICE

真係好味又抵食喎!而且好ARM大食妹呢!HEHE
2014-05-18
粉葛乜乜湯
雜菌素菜腐皮卷
松露燒賣皇
奶皇西米角
蛋白杏仁茶
2014-06-05 8150 瀏覽
家姐生日,揀一日同佢補祝,她在尖沙嘴返工,可以在此區同她食飯兼倾心事,又想揀一間新食店來試,所以就揀凱悅軒。 因祇有我兩姊妹,食量都不算大,衹點了每人一盅四寶燉萬壽果、半隻茉莉茶燻雞及XO醬炒露筍,而甜品有豆䊢蔴蓉湯丸及芝蔴糕。四寶燉萬壽果 - 原個燉木瓜,裡面有竹笙、蟹肉、雞肉及火鴨粒等,湯中唔會過多的肉粒及餸料來清燉,所以湯水飲下感覺清甜潤喉,加上香甜的木爪肉,正! 半隻茉莉茶燻雞 - 雞肉非常嫩滑有肉汁,但唔會過鹹,唔錯!不過煙燻味再加重些就更合我口味。雞皮爽脆兼帶有煙燻味,喜愛食雞皮的朋友不容錯過。XO醬炒露筍 - 簡單不過的小菜,並不特別驚喜。豆䊢蔴蓉湯丸 - 因適憑週年紀念做特價,衹是五元一碗 (希望自己沒記錯),豆槳滿有豆味但祇是微甜,加以細小的蔴蓉湯丸,芝蔴味味濃,豆槳及芝蔴配搭味得宜,令人喜出望外兼無欺客。芝蔴糕 - 一款我喜愛的傳統甜點, 食落煙靭但幼滑,最令我喜愛的是,小小的芝蔴糕,芝麻味居然香濃, 幾粒芝麻加上糕面上,除了美觀裝飾外,亦加強芝蔴味及軟滑中帶有咬口,是水準之作!

茉莉茶燻雞
XO醬炒露筍 - 簡單不過的小菜,並不特別驚喜。
XO醬炒露筍

豆䊢蔴蓉湯丸及芝蔴糕
題外話/補充資料: 裝修很簡潔典雅,令人坐得舒服,唯獨樓底比較矮,枱與枱之間比較接近,如有隣近食客說話比較大聲的話,都有少少滋擾,有點美中不足。
2014-05-30
慶祝紀念