餐廳:凡高廚房 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣軒尼詩道451-457號勝華樓2樓B室銅鑼灣有間隱世嘅藝術餐廳竟然開咗15年最近先比我發掘到,呢間凡高廚房 @vangoghkitchen 一睇個名就知係以梵高做主題👨🏼‍🎨,唔少梵高嘅著名作品,例如《夜晚露天咖啡座》(Cafe Terrace at Night)、《在阿爾的臥室》(The Bedroom at Arles)、《星月夜》(The Starry Night)都可以喺呢度欣賞到😎餐廳嘅出現喺因為老闆以前去荷蘭阿姆斯特丹旅行嗰陣參觀過梵高博物館🇳🇱,佢因梵高嘅作品而著迷,同時萌生咗一個念頭:將梵高嘅畫作同餐廳融合,打造成一間藝術主題餐廳🍴,比人喺度食飯嘅同時可以一邊欣賞餐廳嘅設計同藝術作品🎨,而餐廳每一個角落都喺打卡位📸,幾個唔同角落配合梵高嘅畫作,比人恍如置身喺佢嘅作品當中✨唔知你想喺夜晚露天咖啡座飲杯咖啡☕️,定喺阿爾嘅臥室入面坐吓搖搖櫈同篤波呢🎱?午市有行政套餐、精選午餐同健康午餐可以揀,我同朋友就叫咗兩個行政套餐嚟Share🍽,包是日頭盤——法式炸芝士🧀、餐廳用咗8種菇菌人手攪煮嘅人氣主打湯——98%野菌湯(98%材料喺菇菌,另外2
餐廳:凡高廚房 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣軒尼詩道451-457號勝華樓2樓B室

唔知你想喺夜晚露天咖啡座飲杯咖啡☕️,
定喺阿爾嘅臥室入面坐吓搖搖櫈同篤波呢🎱?

包是日頭盤——法式炸芝士🧀、
餐廳用咗8種菇菌人手攪煮嘅人氣主打湯——98%野菌湯(98%材料喺菇菌,另外2%喺香草同忌廉)、三揀一主菜、
是日甜品——甜品碟上寫咗「Van Gogh」嘅紅莓醬朱古力慕絲蛋糕🍰,同飲品一杯☕️

✝️招牌炭燒澳洲新鮮羊架 $198
餐廳選用澳洲頂級穀飼羊肉,呢啲羊羊喺食提煉紅酒入面嘅葡萄渣大🍷,去除咗多餘嘅筋同肥膏,加入香料去炭燒。
肉嘅位置雖然較少,但肉質非常鮮嫩,無強烈嘅羊羶味,豐富嘅肉汁當中帶有濃香肉味。配埋羊燒汁就更加惹味😋,另外仲有唔少煎煮過嘅配菜,例如原片蕃茄🍅、翠玉瓜等

✝️炭燒美國安格斯西冷牛扒 $198
安格斯西冷牛扒喺高品質嘅美國牛肉認證🇺🇸,油花豐富而多汁💦,西冷比肉眼脂肪少,肉質比例均勻,唔會好肥膩,
幼嫩得嚟最重要牛肉味香濃🐮,炭燒令牛扒呈現網紋睇落更加吸引🤤,亦將牛肉香味由中心逼到表面,非試不可🤩

依家疫情期間外賣自取仲做緊最高四七折優惠😍,$48就可以食到Carbonara🍝,喺附近返工嘅打工仔千祈唔好錯過呢🥡
2022-02-08
10 分鐘 (堂食)
2022-02-08 95 瀏覽
就快又到情人節啦,梗係要同另一半食返餐好嘅慶祝啦😎最近疫情嚴重咗所以決定提早慶祝情人節😋今次揀嘅呢間餐廳環境好有feel,好似去咗畫廊咁,店員服務都好好👍🏻_Starting drink 可以選擇半甜紅葡萄酒或者無酒精熱情果乳酸飲品🍹小編今次就揀咗熱情果特飲,飲落去酸酸甜甜好開胃頭盤:帶子煙三文魚鮮蝦華都夫沙律塔🥗首先要讚下佢哋嘅擺盤都好精緻,沙律好清新,配上煙三文魚一齊食好惹味!蝦肉夠爽口彈牙👍🏻🦐海鮮拼盤:有凍蝦、翡翠螺、生蠔、青口全部海鮮都好新鮮,睇得出洗得好乾淨,生蠔清甜大隻😋🥣耶路撒冷亞支竹香菌忌廉湯飲落去菇味好香濃,另外佢哋個麵包係烘到外脆內軟,配埋一齊飲好滿足🥩炭燒美國安格斯西冷牛扒配法國鵝肝 $528今次就揀咗五成熟,西冷牛扒食落去牛味香濃燒到剛剛好,鵝肝有入口即化既感覺,另外旁邊嘅焗薯仔都好好食🦞波士頓龍蝦意大利粉伴龍蝦忌廉汁 $458呢個好有驚喜!龍蝦竟然係原隻上,蝦肉蛋牙多膏,旁邊嘅意大利粉同樣掛汁,食落去鮮甜香口,鍾意食龍蝦嘅朋友仔一定要試吓最後仲會包左餐茶同甜品🍮法式拿破崙香濃朱古力慕絲擺盤好靚打卡一流,拿破崙食落好香脆,慕絲好滑酸酸甜甜好滋味題外話,餐廳仲有

_

頭盤:帶子煙三文魚鮮蝦華都夫沙律塔🥗

🦐海鮮拼盤:有凍蝦、翡翠螺、生蠔、青口
全部海鮮都好新鮮,睇得出洗得好乾淨,生蠔清甜大隻😋

🥣耶路撒冷亞支竹香菌忌廉湯

🥩炭燒美國安格斯西冷牛扒配法國鵝肝 $528
今次就揀咗五成熟,西冷牛扒食落去牛味香濃
燒到剛剛好,鵝肝有入口即化既感覺,另外旁邊嘅焗薯仔都好好食

🦞波士頓龍蝦意大利粉伴龍蝦忌廉汁 $458

最後仲會包左餐茶同甜品🍮
法式拿破崙香濃朱古力慕絲
擺盤好靚打卡一流,拿破崙食落好香脆,慕絲好滑酸酸甜甜好滋味

題外話,餐廳仲有做外賣同到會,想係屋企食都得㗎😊
用餐優惠
試食活動
2022-02-08 74 瀏覽
凡高廚房地址: 銅鑼灣軒尼詩道451-457號勝華樓2樓B室電話: 35281333=====================van gogh是畫家,荷蘭後印象派畫家。大家成日見到吶喊😱呢幅畫都係出自佢手筆。店內都掛左好多畫,仲有個花花鞦韆。呢求以van gogh 餐廳,中午健康餐俄式雜菜湯+餐包或沙律 +$10可以兩樣都享受到。$108 燒雞伴炒雜菜套餐仲有甜品同花茶,若去cafe 點同樣甜品加花茶,已經等於成份餐價錢,中午確是抵食架。有埋卡路里做參考,蔬菜多食完無負擔,雞肉嫩滑。個醬甜中帶辣,好惹味c行政餐 $198 要了羊架,6成熟,切開中間粉嫩,帶羊味。野菌忌廉湯好實在,因含有好多菇,每一啖都是蘑菇同忌廉架香。包甜品及coffee /tea Cream burlee 好滑,另一款chocolate mousse cake 都岩配茶/咖啡。
凡高廚房
地址: 銅鑼灣軒尼詩道451-457號勝華樓2樓B室
電話: 35281333
=====================

呢求以van gogh 餐廳,

中午健康餐

俄式雜菜湯+餐包或沙律 +$10可以兩樣都享受到。

行政餐 $198 要了羊架,6成熟,切開中間粉嫩,帶羊味。

野菌忌廉湯好實在,因含有好多菇,每一啖都是蘑菇同忌廉架香。

甜品及coffee /tea
2022-02-06 76 瀏覽
情人節正日係奶奶嘅生日,所以年年都會同老公提早慶祝情人節!今年老公社交平台搵到呢間凡高廚房有情人節套餐,環境好靚,而且openrice食評幾好,所以老公book定枱,一齊食好西!情人節 special set 有 6 個 course:1. 紅酒 or 情人節特飲(冇酒精嘅熱情果乳酸菌)2. Seafood platter (有生蠔、翡翠螺、青口同埋蝦) or deluxe salad。我同老公都好鐘意食海鮮,所以都揀左海鮮盤,啲海鮮超新鮮,生蠔好厚肉,海水味好濃郁,翡翠螺同埋蝦都好爽口鮮甜,青口都肥厚,正!3. Appetizer 有 帶子煙三文魚蝦沙律他他。同樣地,海鮮真係好新鮮!4. 湯 有野菌忌廉湯,正正常常。5. Main course 有4款。我哋揀左炭燒羊架同炭燒安格斯牛扒。肉質本身靚,加埋火候時間控制得啱啱好,好食!6. Desert 有拿破崙加藍莓 mousse。拿破崙好酥脆,mousse好滑,唔會好甜,為呢餐畫上完美句號!最後仲有一杯餐飲。6個course,兩個人加埋大約$1000真心好抵,最緊要係食物好高質!真心推介
情人節正日係奶奶嘅生日,所以年年都會同老公提早慶祝情人節!

情人節 special set 有 6 個 course:
1. 紅酒 or 情人節特飲(冇酒精嘅熱情果乳酸菌)

4. 湯 有野菌忌廉湯,正正常常。

最後仲有一杯餐飲。

用餐優惠
試食活動
凡高廚房已經開咗好多年,喺銅鑼灣屹立不倒咁多年仲要係樓上鋪一定有佢嘅原因。最近冇得食晚餐,就去食lunch支持一下樓上店!餐牌方面選擇多多,超過10數款不同主題的lunch,豐儉由人。價錢大概是100至$200左右的範圍,如果食扒類別大概$300內。餐包香草包非常好食,熱辣辣而且好香質感軟熟。第一套是精選午餐是日頭盤/餐湯二選一,加$10可以兩樣都有晒餐湯係雜菜湯頭盤方面係炸芝士,旁邊有啲沙律菜,仲有特別嘅山茶油可以自己加,好有益。雜菜湯有好多唔同嘅粒粒,口感十足,帶有輕微咸香,具有意大利風味。刁草挪威三文魚柳伴牛油薯蓉 $148三文魚柳煮得夠香,裏面仍然保持水份,質感亦嫩,性價比高;旁邊就有牛油蒜蓉,味道香滑牛油味重。第二套是行政套餐是日頭盤:炸芝士98%野菌忌廉湯裏面有很多款不同的雜菌,味道特別香濃,而且食到粒粒雜菌口感豐富!下次就算其他套餐要加錢都會叫!波士頓龍蝦意大利粉伴龍蝦忌廉汁 $188呢個龍蝦忌廉汁好香,意大利粉水份適中 ,另外大大隻波士頓龍蝦盡現眼前,好多肉仲有啲龍蝦籽,唔會有雪藏味,味道調整得不錯!是日甜品水果忌廉表面有士多啤梨及藍莓,比較健康,裏面就係Cream,其

最近冇得食晚餐,就去食lunch支持一下樓上店!

餐包香草包非常好食,熱辣辣而且好香質感軟熟。

第一套是精選午餐

是日頭盤/餐湯二選一,加$10可以兩樣都有晒

餐湯係雜菜湯

刁草挪威三文魚柳伴牛油薯蓉 $148

第二套是行政套餐是日頭盤:炸芝士

波士頓龍蝦意大利粉伴龍蝦忌廉汁 $188

是日甜品水果忌廉表面有士多啤梨及藍莓,比較健康,裏面就係Cream,其實都可以加錢升級其他甜品,我哋冇乜所謂就沒有加,我少食Cream就朋友幫我食埋~

飲品方面我哋揀咗凍咖啡同埋熱檸茶,凍咖啡方面無論係奶同埋糖水都係分開,可以自行選擇比例,相當人性化呢!

MENU
2022-01-31 43 瀏覽
以Vango爲主題的西餐廳 四周都有Vango畫像做裝飾而且樓底頗高 空間感十足✨仲有鋼琴同桌球枱添 好有格調店員好熱心 招待得好好 而且為我地講解午餐套餐健康午餐清楚列明卡路里 食得健康~d野食都係以西餐為主,有前菜、湯品、飯或意粉、主菜到甜品,樣樣都齊哂餐湯頭盤(蘋果田園)最特別係有羽衣甘藍這款沙律菜🥗爽脆又新鮮 好健康水份充分瀝乾 令沙律唔會有多餘水份蘋果同醋汁令人變得非常開胃餐湯蕃茄雜菜 用料滿滿 料比湯還要多入面有好多蔬菜方型粒粒 口感豐富😍濃稠適中 蕃茄味道唔錯 而且好夠熱啊健康午餐B $108西班牙紅椒粉無皮雞肉串伴意式傳統炒雜菜無皮雞串 食落好有嘅雞香味~口感好夠滑 紅椒粉勁香 辣辣地 不會死鹹雞肉以瘦為主 唔肥質素相當唔錯👍🏻👍🏻仲有三色燈籠椒做陪襯 燒得好好 唔會話太膩 健康午餐D $168烤加州鱸魚柳血橙蜜汁伴意式雜菜一入口品嚐到嘅係濃郁鱸魚味🐟魚肉微暖嫩滑 齒頰留香~血橙蜜汁微妙甜 加埋一齊好味道 意式時蔬有沙律菜 翠肉瓜 露荀.. 好豐富焦糖燉蛋為整道菜完美作結以桔仔 藍莓 草莓做水果點綴燉蛋夠香夠幼滑甜度適中同時很creamy 做得出色好吃 三高茶: 洋甘菊
以Vango爲主題的西餐廳 四周都有Vango畫像做裝飾
而且樓底頗高 空間感十足✨仲有鋼琴同桌球枱添 好有格調

店員好熱心 招待得好好 而且為我地講解午餐套餐
健康午餐清楚列明卡路里 食得健康~

餐湯頭盤(蘋果田園)
最特別係有羽衣甘藍這款沙律菜🥗爽脆又新鮮 好健康
水份充分瀝乾 令沙律唔會有多餘水份
蘋果同醋汁令人變得非常開胃

餐湯蕃茄雜菜 用料滿滿 料比湯還要多
入面有好多蔬菜方型粒粒 口感豐富😍
濃稠適中 蕃茄味道唔錯 而且好夠熱啊

健康午餐B $108
西班牙紅椒粉無皮雞肉串伴意式傳統炒雜菜
無皮雞串 食落好有嘅雞香味~
口感好夠滑 紅椒粉勁香 辣辣地 不會死鹹
雞肉以瘦為主 唔肥質素相當唔錯👍🏻👍🏻
仲有三色燈籠椒做陪襯 燒得好好 唔會話太膩

健康午餐D $168
烤加州鱸魚柳血橙蜜汁伴意式雜菜
一入口品嚐到嘅係濃郁鱸魚味🐟
魚肉微暖嫩滑 齒頰留香~
血橙蜜汁微妙甜 加埋一齊好味道
意式時蔬有沙律菜 翠肉瓜 露荀.. 好豐富

焦糖燉蛋為整道菜完美作結
以桔仔 藍莓 草莓做水果點綴
燉蛋夠香夠幼滑
甜度適中同時很creamy 做得出色好吃

三高茶: 洋甘菊 用了甜菊糖
也很不錯 飲得健康~

總括很滿意這頓午餐 極適合吃水談心
好值得再嚟 支持!
2022-01-16
2022-01-31 88 瀏覽
呢間餐廳未入到去嘅時候已經令到我哇哇聲 因為淨係門口我已經企咗五分鐘 喺度欣賞外面嘅畫 覺得自己好似去咗藝術博物館一樣入到餐廳個感覺完全一樣 都係好典也好靚嘅感覺 至於食物方面性價比好高 完全唔會因為裝修好靚而收到超貴我哋叫咗set lunch 頭盤非常有驚喜 好欣賞個三文魚卷 有三四重口感 每一層都好有特色 而且好香濃嘅味道 真係會開胃咗另外加咗一個海鮮拼盤 比我想像中更加新鮮 平日唔係太接受到生蠔嘅我 今次竟然都覺得好好食 絕對有機會因為呢間餐廳而愛上生蠔😝主食方面 我哋試咗一個蟹肉忌廉汁意粉 欣賞佢個汁做得好香濃 但唔會太鹹 而且個意粉質感係彈牙嘅 係高質嘅另外係超愛佢個牛扒 平日講七成熟 大部分餐廳都會整咗八成 咁就會嚡口喇 但係呢度啱啱好真係七成熟 令到佢肉質好細嫩 非常好味

2022-01-19
午餐
經常見到不少網民都推介依間位於銅鑼灣既西餐廳~適逢假日終於抽到空黎試下由於禁夜市堂食關係 所以我地係食午餐~餐廳位置尚算方便 由sogo行大約5分鐘就到~係餐廳地下擺放左外賣自取既餐牌 所以好易搵到踏入餐廳已經驚嘆左~餐廳裝修風格係走藝術風格~就好似餐廳名凡高咁一入到去就見到一張美式桌球枱,後面仲有2張好靚既鞦韆吊椅 一睇就知係打卡位呢~另外空間都闊落~枱與枱之間唔會好逼餐牌選擇豐富~除左有正常既午市套餐外仲特別有行政套餐~而一場黎到我地都決定直接叫2個行政套餐試下呢~首先送上左一個炸芝士作前菜~雖然份量不大,但芝士好濃郁,加上醬汁既配搭令到好開胃!餐湯係98%野菌忌廉湯~係用左多種蘑菇製成~蘑菇味適中~唔會過淡或過濃,亦會食到一粒粒既蘑菇再配搭埋餐包~好好味呢!淨係個湯同前菜已經令我對主菜充滿期待招牌炭燒澳洲新鮮羊架主菜方面首先點選了招牌炭燒澳洲新鮮羊架,熟度為7成熟羊架賣相精緻~羊肉唔會羶,肉質嫩滑,醬汁既配搭岩岩好另外配菜同薯溶都好入味!炭燒美國安格斯西冷牛扒另一個主菜就點選左炭燒美國安格斯西冷牛扒,熟度同樣為7成熟賣相一樣美觀,西冷份量不小~7成熟既熟度岩岩好,肉質好嫩滑唔會柴

另外空間都闊落~枱與枱之間唔會好逼

招牌炭燒澳洲新鮮羊架
另外配菜同薯溶都好入味!

炭燒美國安格斯西冷牛扒

另一個主菜就點選左炭燒美國安格斯西冷牛扒,熟度同樣為7成熟
賣相一樣美觀,西冷份量不小~7成熟既熟度岩岩好,肉質好嫩滑唔會柴,入口充滿牛味
配搭埋醬汁及岩鹽令味道更加豐富。

當日既甜品係焦糖布丁~~焦糖夠脆 篤穿佢再配合滑嘟嘟又夠奶香味既布丁~好味!

食到咁上下我地就去左打卡位影下靚相~估唔到餐廳仲有美白打燈器提供!!真係超細心呀!
影完相又玩左一陣桌球~哈哈!裝備都好齊全呢~好似一間正宗既波樓咁

總結而言依間餐廳真係無令我失望呀!餐廳環境夠高級優雅,員工服務態度良好
食物質素又高水準~同時又可以打卡同玩~性價比超高!
等遲D開返晚市再黎試埋先

2022-01-25 56 瀏覽
今日同女友去了時代廣場睇一折展銷後,本身諗住食拉麵,但之後在openrice 揾下有咩選擇,最後變左食西餐。龍蝦意粉 女友點左龍蝦意粉 ,幾足料,係原件的龍蝦,味道唔錯,而且份量都幾多,我最後要幫女友食先食得完。安格斯漢堡 + 薯角個漢堡好大個,中間的肉都勁厚,本身我想點意大利飯,但另一枱的客人點左安格斯漢堡,我見到幾吸引,所以叫左一份。我幾鍾意個面包脆口的口感。不過由於太大,我都要分開幾層去食。海鮮拼盤本身都無打算點這個海鮮拼盤,但因為有得跟餐去跟配,無理由唔加埋,都算每款都有,有生蠔、蝦、青口、螺,幾新鮮,其實新鮮已經無得輸 ^^菇湯幾濃,而且可以飲到有菇在湯內的感覺 甜品其實已經好豐富,我太飽,所以我無食,但女友唔知點可到甜品,佢話幾好味餐廳都幾舒服,我見有情侶去拍照。整體來說,食物同環境都唔錯,可以一試。

龍蝦意粉

安格斯漢堡 + 薯角

海鮮拼盤

菇湯
幾濃,而且可以飲到有菇在湯內的感覺

甜品

2022-01-15
2022-01-15 67 瀏覽
而家禁堂食晚市, 得返週末中午可以約下朋友食飯. 喺openrice搵到這間餐廳, 喺樓下見到啲餐牌百零蚊又唔算太貴, 咁啱又想食牛扒就走咗上嚟. 凡高呢個名一諗起好有藝術風格, 企喺門口度已經感受到藝術氣質, 門口有部消毒霧化機長期開住. 入到嚟就見到兩大幅壁畫再加埋吊座, 成間餐廳裝修都好凡高. 啲枱凳又闊落, 真係一間好特別嘅餐廳. 講真啲午餐價錢又唔算太貴, 我叫咗個美國安格斯牛扒, 朋友叫咗個西班牙雞肉串. 由於兩個價錢唔同嘅餐我哋有兩款唔同嘅湯, 我就鍾意我嗰磨菇湯, 好有味道飲完一啖又一啖, 朋友個係俄羅斯菜湯, 似羅宋湯但係冇嗰陣酸辣嘅味道, 真係健康餐. 佢嘅雜菜沙律就冇乜特別, 反而我個牛扒餐嘅沙律包左水牛芝士配蕃茄, 好食好多. 只要安格斯牛扒就十分高水準, 食落口有陣炭燒嘅味道, 加上佢周邊嘅脂肪非常之油香, 而且份量唔少. 朋友嘅雞串又係得意之作, 雞肉外脆內軟再有少少西班牙辣椒粉辣辣地嘅口味. 再配上蘑菇青椒等食材, 而且雞肉又唔帶太多脂肪, 女士們都唔擔心食得多. 最後甜品就係焦糖燉蛋, 同埋加咗48蚊嘅心太軟, 兩個甜品都十分出色. 另有外賣及到會可提供.
2021-12-14 188 瀏覽
有朋友之前去過這間凡高廚房, 知道我對飲食有點要求, 所以他今晚便帶我來這裡吃晚飯。餐廳位置不但方便, 而且室內裝修很精緻, 門口擺放了一張桌球台, 牆壁上的油畫也充滿了藝術的氣息。歐陸式前菜小食這份是晚餐F的前菜, 有一片清甜的哈蜜瓜, 捲成玫瑰花的帕馬火腿, 淋上酸酸甜甜的黑醋, 份外惹味。98%野菌忌廉湯餐湯另加$38即可升級做這款野菌忌廉湯, 野菌磨得非常幼滑, 令香味更濃厚, 滲進忌廉湯內。火焰美國Prime護心肉牛柳串這道菜式賣相討好, 一上枱時侍應把它淋了酒, 再用火輕輕一燒, 令牛肉帶點微微的焦香味, 餐廳用了美國prime級的護心肉, 是牛的橫隔膜, 這款肉含豐富的纖維, 肉質軟腍, 肉味濃郁, 帶點油脂的甘香, 配以牛肉燒汁伴蒜蓉香草醬薯角, 令整道菜式味道更上一層樓。朱古力心太軟跟餐另外加$48便可以歎到這款極為邪惡的朱古力心太軟, 一把它切開, 溫暖的朱古力流心醬便一湧而出, 味道香濃持久, 配以雲呢拿雪糕, 一冷一熱的衝擊著味蕾。挪威雪蟹田園沙律朋友點的是健康晚餐HA, 這碟沙律色彩繽紛, 賣相吸引, 中間有一堆鮮甜的挪威雪蟹, 與清甜的沙律菜互相配合, 味道

歐陸式前菜小食
98%野菌忌廉湯

火焰美國Prime護心肉牛柳串

朱古力心太軟

挪威雪蟹田園沙律
朋友點的是健康晚餐HA, 這碟沙律色彩繽紛, 賣相吸引, 中間有一堆鮮甜的挪威雪蟹, 與清甜的沙律菜互相配合, 味道很夾。

俄羅斯野菜湯
這碗湯裡面包含了多款蔬菜, 營養價值很高, 而且味道有點像羅宋湯一樣, 非常醒神開胃。

法包
法包上枱時是溫暖的, 切開後塗上牛油, 牛油即時融化, 香氣四散。

意式輕煎虎蝦紐西蘭牛柳粒蒜片意大利粉
這碟意粉除了可以見到有多款蔬菜粒外, 餐廳還特地用了有機橄欖油來煮, 份外健康又美味, 虎蝦經煎香後, 口感爽滑彈牙, 鮮味十足。

Natvia法式焦糖燉蛋
上面的焦糖很香脆, 燉蛋很嫩滑可口。

三高茶(洋甘菊)
喝花茶, 功效甚多, 除了去油解膩之外, 洋甘菊可以止咳, 祛痰, 舒緩頭痛, 偏頭痛或感冒引起的肌肉痛。
2021-12-13 98 瀏覽
好耐冇同屋企人食飯,揀左呢間西餐唔止d野好食,更重要係服務都五星級,剩係講換碟次數,依家唔多餐廳由前菜到甜點每道菜都換抵讚食物最吸引係串燒牛肉,一上枱 嘩 左一聲,咁大串中左輻射? 唔止大串 肉質仲夠嫩多汁,青椒夠熟唔會有陣草青味
好耐冇同屋企人食飯,揀左呢間西餐

抵讚

2021-12-07 133 瀏覽
經友人介紹黎到銅鑼灣上樓的呢一間特色西餐廳,裝潢充滿格調,還有著名打卡掛畫牆身。晚宴套餐除了主食,還附送餐湯,前菜及餐包。是日餐湯是椰菜花忌廉湯,健康又營養,更有椰菜花粒粒,充滿咬口。前菜-水牛芝士配番茄,夠曬開胃。主食-燒澳洲刺身級帶子及虎蝦配鮮墨魚汁意大利粉食材新鮮,燒澳洲帶子十分鮮甜,大大粒,虎蝦肉質挺身,夠爽。配上鮮墨魚汁意粉,墨魚汁融入麵條,帶點蒜香,必試啊!另一個晚宴套餐主食點了羊。同樣附送餐湯,前菜及餐包。呢個套餐跟的湯係餐廳招牌-98%野菌忌廉湯,果然出名,相信呢個湯用左好多粒野菌,令到味道十分濃郁,而且有粒粒野菌,真材實料。前菜係大蝦黑松露煙三文魚,值得一讚的係煙三文魚入面更包住黑松露芝士,有助三文魚的鮮味。主菜-炭燒紐西蘭酥香草羊架配蒜蓉香草醬薯角呢個香草羊架7成熟,肉質鮮嫩,羊味好濃厚,配上沙律菜和特色蒜蓉香草醬薯角,很喜歡這個特調醬汁,類似蛋黃醬,炸薯角蘸上這個醬汁相當夾。甜品方面是奶凍,造型更是浮誇系噴乾冰,拍照美美的,仙氣十足。奶凍綿滑,份量多多。飲品方面點了一杯蘋果汁和花茶。花茶的部分選擇了熱茉莉花茶,幫助提神解鬱,養顏美容,女士必點。下次黎銅羅灣不妨試下

晚宴套餐除了主食,還附送餐湯,前菜及餐包。
前菜-水牛芝士配番茄,夠曬開胃。

主食-燒澳洲刺身級帶子及虎蝦配鮮墨魚汁意大利粉

另一個晚宴套餐主食點了羊。同樣附送餐湯,前菜及餐包。

主菜-炭燒紐西蘭酥香草羊架配蒜蓉香草醬薯角

飲品方面點了一杯蘋果汁和花茶。

下次黎銅羅灣不妨試下呢一間特色西餐廳。
2021-11-29 133 瀏覽
餐廳由門口開始已經掛左幾幅梵高畫作,內裡更加有大型牆畫,色彩繽紛嘅枱櫈,仲有個好靚嘅千秋可以打卡餐廳環境真係攞晒分,而食物方面我地都好滿意!menu 嘅dinner set有好多唔同款式,有平至200幾,至過千嘅set,我地就揀左其中嘅roasted pork rib同炭燒素漢堡扒慢煮三文魚柳兩款set均配salad同餐湯,其中我地加錢轉左個98%野菌忌廉湯,呢個真心好正好濃嘅菇味!另外嘅健康野菜湯唔會落好多調味,唔會過濃嘅紅湯我覺得非常好素漢堡扒望都幾似真漢堡扒,食落都好香呀,我地估緊唔知係咪有用紅菜頭整,三文魚唔會煎得太乾身,好香,底下有啲瓜、沙律菜,仲有個大啡菇,夠晒豐富🤓豬肋骨配上燒烤汁好開胃,煮得好冧好易砌開,亦唔會太多肥豬肉岩晒我地,旁邊微微煎香左嘅蒜蓉香草薯仔又係好好味!甜品都係高質要必推嘅,呢晚有擺得靚靚嘅心太軟同焦糖燉蛋
甜品都係高質要必推嘅,呢晚有擺得靚靚嘅心太軟同焦糖燉蛋

2021-11-28
想一邊享受藝術品一邊食晚餐,呢間樓上西餐廳就岩啦,餐廳如同梵高展館,多幅他的名畫都掛係牆上,連餐墊都係。.晚餐有多款Set dinner選擇,仲有凍海鮮拼盤等。.Chief's Dinner Set $498前菜 - 煙三文魚帶子塔帶子、忌廉芝士煙三文魚、海蝦 既凍盤餐前小食.甘筍薑湯 - 睇顏色都睇得出香濃甘筍蓉,好少飲用薑煲成既西式湯,估唔到又幾好味.普羅旺斯式炒田螺 - 法國既烹調方式,用蒜、胡椒及橄欖油炒既田螺,加上芝士焗薯蓉.波士頓龍蝦及法國香蔥忌廉汁意大利飯 原隻有膏芝士焗龍蝦,配以海鮮忌廉汁煮既意大利飯,飯既軟硬適中.Set Dinner $248.前菜 - 意式蛋批 - 蛋批有黑松露香味.雜菜湯 - 多款蔬菜粒煮成濃湯.燒澳洲刺身級帶子及虎蝦 伴鮮墨魚汁意大利麵海鮮食材用上帶子及新鮮虎蝦,意大利麵麵質有彈性且吸收了墨魚汁既鮮味,不錯.是日甜品 - 士多啤梨芝士蛋糕士多啤梨同芝士味夾得好,口感滑溜.

晚餐有多款Set dinner選擇,仲有凍海鮮拼盤等。
Chief's Dinner Set $498
前菜 - 煙三文魚帶子塔

帶子、忌廉芝士煙三文魚、海蝦 既凍盤餐前小食

波士頓龍蝦及法國香蔥忌廉汁意大利飯

Set Dinner $248
前菜 - 意式蛋批 - 蛋批有黑松露香味

雜菜湯 - 多款蔬菜粒煮成濃湯

燒澳洲刺身級帶子及虎蝦 伴鮮墨魚汁意大利麵

是日甜品 - 士多啤梨芝士蛋糕

士多啤梨同芝士味夾得好,口感滑溜
2021-11-21