好耐無黎凡高廚房,今次門口仲養左鸚鵡,超得意😂不過要注意唔好伸手指過去,後果自負!餐廳仍舊充滿藝術氣息,影相打卡位永遠都咁靚👍🏻唯一唔同就係發現到新menu!計好哂卡路里,仲有生酮餐,真係非常緊貼潮流!意式輕煎虎蝦紐西蘭牛柳蒜片意大利粉兩隻虎蝦大大隻,口感彈牙,鮮味十足紐西蘭牛柳切粒煎香,牛味香濃唔會又乾又柴;蒜片意粉超香口,食唔停!炭燒美國prime護心肉柳刺身帶子伴法國黃茵初榨山茶油帶子微煎超鮮甜護心肉非常軟嫩,肉質彈牙帶咬口,如果覺得唔夠味可以加紅酒汁大啡菇非常juicy!甜品係cream brulee焦糖唔會太厚,燉蛋香濃,口感幼滑,一流👍🏻👍🏻

餐廳仍舊充滿藝術氣息,影相打卡位永遠都咁靚👍🏻

意式輕煎虎蝦紐西蘭牛柳蒜片意大利粉
兩隻虎蝦大大隻,口感彈牙,鮮味十足
紐西蘭牛柳切粒煎香,牛味香濃
唔會又乾又柴;蒜片意粉超香口,食唔停!

炭燒美國prime護心肉柳刺身帶子伴法國黃茵初榨山茶油

帶子微煎超鮮甜
護心肉非常軟嫩,肉質彈牙帶咬口,如果覺得唔夠味可以加紅酒汁
大啡菇非常juicy!

甜品係cream brulee
焦糖唔會太厚,燉蛋香濃,口感幼滑,一流👍🏻👍🏻
  • 炭燒美國prime護心肉柳刺身帶子伴法國黃茵初榨山茶油
2022-07-13 1008 瀏覽
今日好似入左一間藝術品,那裡都係畫作,仲有獨特裝飾,由門外到內,都係好特別餐廳。什至連防疫用既隔板都會係畫作。每一幅餐墊,都係獨特,好似把食物放係桌上欣賞。旁邊仲有一座鋼琴。出面仲有桌球仲有一張好靚既搖椅。加上環境好靜好舒服。頭盤-密瓜巴馬火腿每一張餐墊都係吾同,好有心思。獨一無二先食一個starter, 已經覺得好開胃。另外,今日餐湯是意大利雜菜湯,另人相當開胃既湯,再食住麵包,靜待主菜。同時繼續欣賞下牆上每一幅畫作。意式馬賽海鮮飯大蝦,青口,帶子配海鮮汁。今日其中一份主菜,好好味道既當中每粒米飯都吸曬個海鮮汁,相當鮮味, 個味道恰到好處。而當中既海鮮,份量都好夠。火焰美國prime 護心肉牛柳串這個火焰牛柳好厲害,上菜時師傅會幫你把酒加在燒烤盤上,然後沙一聲,馬上做出火焰牛柳既效果,立即影相打卡先。個牛柳份量超大份,共有6粒, 又厚,又大粒,又香,裡面既肉仲係好滑好嫰。配埋黑椒汁,更加之香口,個味更加濃。甜品方面今日加了$38 配焦糖燉蛋,焦糖加上相當滑既燉蛋,真係吾錯,而且真係好滑。另一份既係泡芙飲品方面都升級了特飲,是一杯熱情果雪糕梳打,天咁熱好合適,又清新又好飲。餐廳仲有提供
今日好似入左一間藝術品,

出面仲有桌球仲有一張好靚既搖椅。加上環境好靜好舒服。

頭盤-密瓜巴馬火腿
每一張餐墊都係吾同,好有心思。獨一無二
先食一個starter, 已經覺得好開胃。

意大利雜菜湯
意式馬賽海鮮飯
大蝦,青口,帶子配海鮮汁。
今日其中一份主菜,好好味道既

個牛柳份量超大份,共有6粒,

甜品方面
今日加了$38 配
焦糖燉蛋,焦糖加上相當滑既燉蛋,真係吾錯,而且真係好滑。
另一份既係泡芙
焦糖燉蛋

飲品方面都升級了特飲,
是一杯
熱情果雪糕梳打,天咁熱好合適,又清新又好飲。

餐廳仲有提供到會,屋企開party 都可以食到。而且有做到離子消毒,係疫情下比較放心
意大利雜菜湯
焦糖燉蛋
今日嚟到呢間極有意式風情,牆身嘅佈置用咗好多以梵高著名嘅作品,嚟到呢到真係可以欣賞唔少佢嘅作品,好有詩情畫意😻將藝術集結再融合哂喺一間餐廳到☺️☺️好有藝術氣息😝💕餐廳嘅另一個角落仲有桌球枱同埋梵高畫風嘅搖櫈🤩🤩等住野食嘅時候可以打卡同埋玩陣桌球😍😍我地今日就叫左2個晚宴套餐,套餐包埋歐陸式前菜小食同埋是日餐湯,而且仲配埋精選甜品同埋餐飲😛😛呢個size dinner咩都有餐,認真抵食😚☺️今日嘅餐湯係羅宋湯,估唔到咗足料,餐廳仲好貼心,將食材切到一粒粒,好易入口又開胃🤤🤤🎨香煎勺草格寧蘭比目魚柳 伴 白豆牛油檸檬忌廉汁 $318比目魚煎至兩面金黃色同熟透🙈🙈睇落已經非常吸引🥹 而且口感好鮮甜,啖啖肉又脆口,仲配埋蘆筍非常好吃😗😗 一開始以為得薯菜,仲驚會唔夠飽😿 但呢到嘅薯角完全係大大舊又好食,真材實料👍🏻👍🏻🎨火焰美國Prime護心肉牛柳串 配 牛肉燒汁伴蒜蓉香草醬薯角 $378呢個火焰牛柳串以前睇見人地介紹個陣已經覺得好吸睛,好有睇頭😌😌今日終於輪到我係平台展示比大家睇到😆店員係我地面前表演將酒精淋係牛柳串上面,視覺效果真係冇得頂🥺🥺護手肉大約係3成熟,火燒完之後仲保持到肉質嘅鮮嫩,依

🎨香煎勺草格寧蘭比目魚柳 伴 白豆牛油檸檬忌廉汁 $318

護手肉大約係3成熟,火燒完之後仲保持到肉質嘅鮮嫩,依舊多汁☺️☺️入口仲唔會好韌落入口👍🏻👍🏻真係抵讚❣️

🖼最後食埋呢個精選甜品,為呢餐飯作個完美啲句號😆😆泡芙都整到咁精美😙😙真係睇得又食得🥰🥰入口仲好creamy👅👅太鍾意呢種感覺啦🤩
2022-07-04 121 瀏覽
今晚係同朋友之間特別日子加上我都係對藝術有熱情嘅有識之人,所以為咗記念今年依個日子,特地揀咗依名以畫家凡高命名嘅餐廳 - 凡高廚房餐廳近灣仔消防局,一出𨋢就見到2隻活潑嘅鸚鵡,入到去會見到餐廳真係包含好多凡高嘅元素。依度嘅食物選擇非常多,海鮮到各式肉類、頭盤、甜品都有,套餐種類好多兼顧到唔同數量嘅客人,我同朋友分別一人叫咗一個餐,下面就等我講下2個餐嘅味道。《極致牛之盛宴套餐》依個套餐包一個餐前小食、麵包、餐湯、主菜&甜品餐前小食係一款三文魚芝士配大蝦,大蝦非常新鮮,成個小食可以當成沙律咁食。麵包&餐湯麵包依度特要讚一下,熱辣辣外皮仲有少少脆好少餐廳會特登處理麵包,另外,餐湯係忌廉蘑菇湯濃稠感啱啱好,味道唔錯。主菜最後當然係主菜,炭燒美國頂級prime安格斯肉眼配牛肉濃汁 伴蒜蓉香草醬薯角,不得不讚薯角整相當好食,牛肉一向都好睇廚師功力,入口唔un,而且仲保留到牛肉本身味道,好食!甜品我哋問過店員,依款係朱古力慕絲,質感幼滑,仲有濃濃嘅朱古力味晚宴套餐包括:餐前小食、麵包、餐湯&主菜餐前小食依個套餐嘅餐前小食,巴拿馬火腿配哈蜜瓜,雖然唔知係風乾幾個月嘅火腿,由於咸味幾重配埋哈密瓜一齊相

《極致牛之盛宴套餐》

依個套餐包一個餐前小食、麵包、餐湯、主菜&甜品

麵包&餐湯

主菜

甜品

晚宴套餐

包括:餐前小食、麵包、餐湯&主菜

餐前小食

依個套餐嘅餐前小食,巴拿馬火腿配哈蜜瓜,雖然唔知係風乾幾個月嘅火腿,由於咸味幾重配埋哈密瓜一齊相當開胃

餐湯

雜菜湯,味道濃郁而且配料非常多

主菜

意式馬賽海鮮飯,本人係一個飯桶嚟,所以一定要有飯,依個risotto就非常適合我,而且係海鮮為主,飯嘅硬度啱啱好,每一啖都有濃濃汁包住啲飯,值得推薦。
2022-06-16
2022-07-03 98 瀏覽
今日喺銅鑼灣行完街之後順便食個晚餐,我同朋友一致認同食西餐,又想有位打下卡所以就搵到呢間用梵高做主題嘅西式餐廳。入到嚟估唔到餐廳都幾大 仲有桌球,電視 一個好闊嘅打卡位 有兩個千秋,同埋周圍都係梵高嘅畫作,享受晚餐嘅同時仲可以欣賞買藝術,真係一種特別嘅享受。呢度比較特別嘅係佢哋唔好做單點嘅食物全部都係套餐 所以我同朋友一人嗌咗一個晚市套餐。《意式馬賽海鮮飯》$258首先每個套餐都會跟前菜:巴馬臣火腿配蜜瓜沙律,同埋餐湯:意大利雜菜湯,如果想升級做集菌湯就需要加錢。西班牙海鮮飯就食得多但意大利嘅海鮮飯就比較少食,呢個用龍蝦汁做底,意大利飯粒粒分明有咬口,而且海鮮嘅份量都幾多,整體來講都唔錯值得一試。《火焰美國Prime護心肉牛柳串》$328食西餐點可以少得牛肉,呢個牛柳串一上枱店員就喺面前表演火焰燒牛柳,燒過嘅牛柳更加香,同埋食起嚟一啲都唔韌,真心唔錯。食完main之後,最後就到甜品,係士多啤梨慕絲餅,幾軟滑 但有少少雪藏味,整體不過不失。跟餐仲嗌咗兩杯梳打特飲,有雪糕係面,幾好飲唔太甜。

《意式馬賽海鮮飯》$258

《火焰美國Prime護心肉牛柳串》$328

跟餐仲嗌咗兩杯梳打特飲,有雪糕係面,幾好飲唔太甜。
呢間以梵高為主題嘅餐廳開咗15年,成間餐廳嘅藝術氣息非常重,除咗featuring wall同牆身嘅嘅掛畫,餐廳仲播住梵高套戲。另外,仲有桌球枱同搖椅俾人打卡☺️Set dinner C 意式馬賽海鮮飯$288呢個系列嘅套餐包括前菜小食、餐湯、主菜、甜品及飲品。前小食係沙律菜同埋哈密瓜拼ham,味道不過不失。餐湯加咗$38轉98%野菌忌廉湯,飲落好多菇粒,真材實料🍄個海鮮飯就有一隻大蝦、一粒帶子、兩隻青口,海鮮飯嘅味道唔會好腥,但我自己鍾意食軟飯多啲,鍾意食硬飯嘅朋友可能啱食呢個海鮮飯多啲。甜品個賣相我以為係tiramisu,原來係朱古力蛋糕,如果朱古力味香濃啲就更好🙂健康晚餐 Set dinner HD 生酮炭燒美國Prime護心肉柳 刺身帶子伴法國黃菌初榨山茶油 $398此系列包羅挪威雪蟹/蘋果田園沙律、俄羅斯野菜湯及新鮮餐包、主菜、Navita法式焦糖燉蛋及飲品。俄羅斯野菜湯同蘑菇湯一樣都係落足料,餐包味道唔錯👌🏻護心肉柳會食到佢陣炭燒味;刺身帶子如果轉做香煎帶子會更加襯成碟熟食。炭燒大啡菇夠juicy,但成碟嚟講我最鍾意啲蒜頭,點埋嗰醬仲香濃🧄焦糖燉蛋係朋友聖餐用最喜歡嘅嘢食,我

Set dinner C 意式馬賽海鮮飯$288

此系列包羅挪威雪蟹/蘋果田園沙律、俄羅斯野菜湯及新鮮餐包、主菜、Navita法式焦糖燉蛋及飲品。俄羅斯野菜湯同蘑菇湯一樣都係落足料,餐包味道唔錯👌🏻護心肉柳會食到佢陣炭燒味;刺身帶子如果轉做香煎帶子會更加襯成碟熟食。炭燒大啡菇夠juicy,但成碟嚟講我最鍾意啲蒜頭,點埋嗰醬仲香濃🧄焦糖燉蛋係朋友聖餐用最喜歡嘅嘢食,我就反而更喜歡杯玫瑰茶,味道清香🌹
2022-06-22
2022-06-23 88 瀏覽
好懷念中學時代會同朋友去Cafe玩嘅時光以前會去一間喺銅鑼灣叫做薯仔屋嘅Cafe機緣巧合之下知道凡高廚房原來同薯仔屋係同一個老闆開嘅朋友介紹之下,知道呢度有好多梵高嘅畫作,happy friday就同朋友嚟食晚餐🍝-老闆Vincent非常之好客同friendly會走到每一台介紹食物好欣賞老闆咁有heart!-先講沙律同埋餐湯呢個蘑菇湯係非常之足料用上唔同種類嘅菇,味道香濃又creamy-燒澳洲刺身級帶子大蜆及虎蝦配墨魚汁意大利粉分量十足,不過同好熟嘅朋友先會揀呢個set,因為食完成個咀都會黑晒🤣-佢個Menu嘅設計都好用心,仲有生酮飲食嘅推介,啱晒減肥嘅我哋炭燒護心肉配刺身級帶子護心係牛比較接近心臟嘅位置,牛味好重,廚師火候控制得啱啱好,鍾意食牛嘅人唔好錯過-跟餐仲有甜品同埋飲品送焦糖燉蛋為今餐畫上一個完美嘅句號
好懷念中學時代會同朋友去Cafe玩嘅時光
以前會去一間喺銅鑼灣叫做薯仔屋嘅Cafe
機緣巧合之下知道凡高廚房原來同薯仔屋係同一個老闆開嘅

老闆Vincent非常之好客同friendly
會走到每一台介紹食物
好欣賞老闆咁有heart!
先講沙律同埋餐湯
呢個蘑菇湯係非常之足料
用上唔同種類嘅菇,味道香濃又creamy

燒澳洲刺身級帶子大蜆及虎蝦
配墨魚汁意大利粉

炭燒護心肉配刺身級帶子

跟餐仲有甜品同埋飲品送
焦糖燉蛋為今餐畫上一個完美嘅句號

銅鑼灣梵高主題西餐廳 — 凡高餐廳▫️呢間位於銅鑼灣嘅凡高餐廳,以梵高嘅畫作為主題,環境裝修佈置充滿藝術氣息🎨餐廳更設置咗鞦韆等打卡位。▫️餐湯本身餐湯包咗雜菜湯,我自己就+$38叫左野菌蘑菇湯🍄呢款湯係以8種唔同種類嘅野菌及蘑菇煮成,包括牛肝菌、大啡菇、松露油等。面頭加咗cream同橄欖油做點綴,飲嘅時候食到好多好多蘑菇粒粒,好足料,口感好豐富。▫️🍚意式馬賽海鮮飯($288)配料包括有大蝦、帶子、青口、燈籠椒。醬汁有好多青口好鮮甜,而帶子好厚身,煎得半生熟,食落去好多汁!▫️🍝燒澳洲刺身級帶子大蜆及虎蝦墨魚汁意粉($278)大蜆好鮮甜,虎蝦好爽口,帶子屬刺身級,意粉份量都好多▫️🍮焦糖燉蛋(套餐+$38)整得好滑溜,蛋香味濃郁~▫️雜果慕絲拿破崙(套餐+$38)中間加咗忌廉,配上生果一齊食,層次好豐富!▫️朱古力心太軟真係好流心😍一切開呈瀑布狀態,側邊位置食落會有微脆口感,而且朱古力味濃郁!好好食😋
銅鑼灣梵高主題西餐廳 — 凡高餐廳
餐湯
▫️
🍚意式馬賽海鮮飯($288)
配料包括有大蝦、帶子、青口、燈籠椒。
▫️
🍝燒澳洲刺身級帶子大蜆及虎蝦墨魚汁意粉($278)
大蜆好鮮甜,虎蝦好爽口,帶子屬刺身級,
意粉份量都好多
▫️
🍮焦糖燉蛋(套餐+$38)
整得好滑溜,蛋香味濃郁~
▫️
雜果慕絲拿破崙(套餐+$38)
中間加咗忌廉,配上生果一齊食,層次好豐富!
朱古力心太軟

2022-06-18 223 瀏覽
網上推介中伏半價海鮮餐、未試過食過海鮮盤食唔晒、淡而無味生蠔又腥、主菜牛扒砌到手軟、$20 +1個甜品火焰雪山、可以雪糕蛋糕分離、甜到漏、真係唔明白主持究竟點樣食到咁好味😡稍為正常啲係個焗蟹蓋和餐後飲品~熱檸水!回望返原價竟然價值千八蚊嘅晚餐!其實老板靠網上為咗推銷生意、可否做一啲有心嘅新鮮食物出嚟、這是我第一篇我在OpenRice嘅食評、這幾年都未試過食過一餐咁差咁冇水準嘅食物、這餐仲諗住和朋友慶祝生日食飯、超級失望
2022-06-15 102 瀏覽
非常有情調的小眾私房菜餐館,以梵高的畫作為主題,雖座落在銅鑼灣不起眼的大廈中,電梯門一打開還是有被精心設計過的門面驚喜到,門一開便是梵高幾幅最有名的向日葵畫作,藝術氣息撲面而來,點綴以攀爬於木架之上的各色花卉,充滿歐陸風情的座椅,還有兩隻可愛的小鸚鵡。原來這家小店已有十幾年的歷史,往來的食客仍絡繹不絕。餐牌提供了各種選擇,甚至還有素食和生酮飲食。意式輕煎虎蝦牛柳粒意大利粉,不用太多佐料都已經滿口生香,牛柳粒也表現不俗,意大利粉硬度適中。炭燒素漢堡扒慢煮三文魚柳,光澤誘人的三文魚柳吃起來更是入口即化,素漢堡也滿足了一些素食愛好者,配上炭燒芝士洋蔥焗大啡菇,非常豐富。最後是焦糖燉蛋,配上新鮮草莓和薄荷葉,甜而不膩,擺盤更是為這道菜增色不少。總而言之是一家非常值得打卡的藝術小資隱世餐館。
非常有情調的小眾私房菜餐館,以梵高的畫作為主題,

原來這家小店已有十幾年的歷史,往來的食客仍絡繹不絕。

餐牌提供了各種選擇,甚至還有素食和生酮飲食。

總而言之是一家非常值得打卡的藝術小資隱世餐館。
2022-06-15 80 瀏覽
香港探店銅鑼灣梵高廚房非常有情調的小眾私房菜餐館,以梵高的畫作為主題,整間餐館都洋溢著濃厚的藝術氛圍,甚至貼心地設置了打卡鞦韆位。一進門就受到服務人員的熱情招待,有種賓至如歸的親切感,店主熱情的介紹他開這家餐廳的初衷,原來這家小店已有十幾年的歷史,往來的食客仍絡繹不絕。餐牌提供了各種選擇,甚至還有素食和生酮飲食。炭燒美國護心肉柳刺身帶子,這道菜取牛身上最靠近心臟的部位,肉質非常緊實鮮嫩,廚師的火候也控制得剛剛好,使得牛粒熟而不韌,帶子表層也微微炙烤過,非常鮮甜,配上炭燒啡菇,很適合生酮飲食者。炭燒素漢堡扒慢煮三文魚柳,光澤誘人的三文魚柳吃起來更是入口即化,素漢堡也滿足了一些素食愛好者,配上炭燒芝士洋蔥焗大啡菇,非常豐富。
香港探店銅鑼灣梵高廚房

餐牌提供了各種選擇,甚至還有素食和生酮飲食。

2022-06-14 88 瀏覽
是日係我同男朋友嘅周年紀念日,兩個星期前已經book位去呢間朋友介紹嘅餐廳,如朋友所講,成間餐廳嘅格局同佈置都好梵高,一行入去即刻令人眼前一亮,充滿打卡位~晚餐以套餐為主,我哋嗌左一個龍蝦餐同一個晚宴套餐。龍蝦餐頭盤:煙三文魚帶子塔帶子係屬於刺身級,鮮甜,配煙三文魚同沙律好夾。龍蝦餐前菜:普羅旺斯式炒田螺,田螺彈牙,薯蓉綿滑。晚宴套餐頭盤:哈密瓜配Parma ham唔會輸,沙律醬好味。龍蝦湯:龍蝦味好濃,份量都好多,仲有熱辣辣嘅餐包配埋,好正!野菌忌廉湯:呢個係加$38轉嘅,果然冇令我失望,個湯全部都係磨菇茸,極豐富嘅口感同味道,鍾意蘑菇嘅話千祈唔好錯過呀!主菜:波士頓龍蝦伴法國香蔥忌廉汁意大利飯好大隻龍蝦,龍蝦用芝士焗,爽口彈牙又鮮甜,好豐富嘅口感,意大利飯充滿龍蝦味,成口都係龍蝦嘅味道,大滿足!鮮墨魚汁意大利粉: 帶子、大蜆同虎蝦都好大隻好新鮮,但最令我意想不到嘅係個墨魚汁意粉。以往我食嘅墨魚汁意粉多數都係得咸味,呢個墨魚汁意粉係充滿層次嘅忌廉味,仲有少少鮮味。我超鍾意呢種感覺,而且佢份量係超超超超級大,我諗廚師應該用咗一包意粉去做。最貼心最令我欣賞嘅係,佢特登將啲意粉整成蜂巢咁,

晚餐以套餐為主,我哋嗌左一個龍蝦餐同一個晚宴套餐。

龍蝦餐頭盤:煙三文魚帶子塔
帶子係屬於刺身級,鮮甜,配煙三文魚同沙律好夾。

龍蝦餐前菜:普羅旺斯式炒田螺,田螺彈牙,薯蓉綿滑。

主菜:波士頓龍蝦伴法國香蔥忌廉汁意大利飯

鮮墨魚汁意大利粉: 帶子、大蜆同虎蝦都好大隻好新鮮,但最令我意想不到嘅係個墨魚汁意粉。以往我食嘅墨魚汁意粉多數都係得咸味,呢個墨魚汁意粉係充滿層次嘅忌廉味,仲有少少鮮味。我超鍾意呢種感覺,而且佢份量係超超超超級大,我諗廚師應該用咗一包意粉去做。最貼心最令我欣賞嘅係,佢特登將啲意粉整成蜂巢咁,令到入邊嘅意粉保持住溫度,唔會好快成個意粉凍哂。

甜品:最後甜品有芝士蛋糕同泡芙,畫下完美句點。

離開嗰陣可以同門口隻雀仔講拜拜。

總括而言,我覺得作為一間主題餐廳黎講,呢度啲嘢食性價比都算高,同埋個墨汁意粉真係好好食,鍾意梵高嘅話可以一試。
2022-06-09
慶祝紀念
紀念日
  • 墨魚汁意大利粉
  • 野菌忌廉湯
  • 波士頓龍蝦伴法國香蔥忌廉汁意大利飯
2022-06-08 1028 瀏覽
凡高餐廳係銅鑼灣聞名已久~~一直都想嚟,不過每次都揀咗去第二間今日終於有人主動提議嚟呢間食晚飯一出𨋢門,已經比好多藝術或包圍住,仲有小鸚鵡餐廳內每個角落都好有藝術氣息Seafood Platters麵包蟹爆蟹膏啊蟹膏好甘香!花螺比平時嘅大隻,叉出嚟好juicy非常鮮甜生蠔都好唔錯,係我鍾意嘅爽口口感不過略嫌少左海水嘅鹹味!我哋仲叫左個羊架餐前菜:帶子、煙三文魚、凍蝦帶子微微煎香,外香內軟98%野菌忌廉湯呢個湯真係非常濃郁每一啖都有粒粒野菌嘅口感,原來係用左8款野菌磨製的,包括黑松露、松茸、磨菇等!非常好飲作為麵包控,呢個餐包係高水準分別有香草包&罌籽包‼️鬆軟度十足,香草味突出,而且係熱辣辣的澳洲頂級和羊架羊架肉質非常軟嫩juicy一啲羶味都無!肉味好濃郁,所以一定要食和羊架甜品 - 吉士撻只要like 社交平台就會送一杯Sangria🍷
凡高餐廳係銅鑼灣聞名已久~~
一直都想嚟,不過每次都揀咗去第二間

今日終於有人主動提議嚟呢間食晚飯

一出𨋢門,已經比好多藝術或包圍住,仲有小鸚鵡

餐廳內每個角落都好有藝術氣息

Seafood Platters
麵包蟹爆蟹膏啊
蟹膏好甘香!

花螺比平時嘅大隻,叉出嚟好juicy

非常鮮甜

生蠔都好唔錯,係我鍾意嘅爽口口感

不過略嫌少左海水嘅鹹味!
我哋仲叫左個羊架餐

前菜:帶子、煙三文魚、凍蝦
帶子微微煎香,外香內軟

98%野菌忌廉湯
呢個湯真係非常濃郁

每一啖都有粒粒野菌嘅口感,
原來係用左8款野菌磨製的,包括黑松露、松茸、磨菇等!
非常好飲

作為麵包控,呢個餐包係高水準

分別有香草包&罌籽包‼️
鬆軟度十足,香草味突出,而且係熱辣辣的

澳洲頂級和羊架

羊架肉質非常軟嫩juicy
一啲羶味都無!
肉味好濃郁,所以一定要食和羊架

甜品 - 吉士撻

只要like 社交平台就會送一杯Sangria🍷
2022-06-06
2022-06-05 135 瀏覽
凡高打卡主題cafe, 成間cafe都係走古典式裝潢設計,如走入左凡高嘅博物館展覽。Set dinner包左沙律、餐湯、餐包、前菜、主菜、甜品同飲品。蟹肉沙律同98%野菌忌廉湯都好足料,餐湯加入左多種野菌與黑松露,香濃多層次。不得不提餐包係每日新鮮製造嘅,口感軟熟。前菜的蛋批都帶有淡淡黑松露的清香。主菜推薦炭燒美國Prime護心肉柳,三成熟的護心肉柳完全沒有任何筋膜,肉質軟腍多汁,牛味突出。另一道主菜燒美國豬肋骨配燒烤汁伴蒜蓉香草醬薯角,都好有驚喜,豬肋骨入味軟腍,薯角加上自家製的蒜蓉香草醬,比一般餐廳食到的更惹味。甜品法式焦糖燉蛋🍮焦糖味道甜而不膩,口感滑嫩。鐘意凡高嘅風格朋友可以黎一試!

前菜的蛋批都帶有淡淡黑松露的清香。

甜品法式焦糖燉蛋🍮焦糖味道甜而不膩,口感滑嫩。

鐘意凡高嘅風格朋友可以黎一試!
唇膏與你沒法日夜熱吻,梵高寂寞才願伴著星辰?呢刻我唔只淨係想聽身體唱歌,都足以說服我,能夠係呢個聚集天地靈氣、藝術氣息既既用餐,彷彿有種與神對話既境界。👇📌Set · Dinner - ▪️ A n t i p a s t o - ▪️ Soup of the Day -▫️ 梵高第一式一定先黎個「歐陸式·前菜小食」同埋「是日·餐湯」,前菜其實係Prama ham加埋melon同埋醋汁,鹹香帶點果甜,相當開胃;而餐湯「俄羅斯雜菜湯」酸酸甜甜,仲有粒粒雜菜,口感豐富。▪️ Marseille · Paella - $288 ▫️ 梵高第二式就輪到主菜啦喂,我就嗌左個「意式馬賽·海鮮飯」,一次過食勻大蝦、帶子、青口、燈籠椒。先講飯粒夠哂正宗,係果種意大利正宗帶有咬口果隻,唔係港式軟腍腍果種,加上蝦肉夠新鮮爽彈,帶子鮮甜,配搭海鮮汁,相當出色。▪️ Roasted Beef Tenderloin Kebab · Demi-Glace House Fries & Resto Aioli - $378▫️ 另一主菜「火焰美國Prime·護心肉牛柳串」上枱時staff會比你相機ready,隨即淋上火焰,等佢燒一
唇膏與你沒法日夜熱吻,梵高寂寞才願伴著星辰?
呢刻我唔只淨係想聽身體唱歌,都足以說服我,
能夠係呢個聚集天地靈氣、藝術氣息既既用餐,
彷彿有種與神對話既境界。👇
📌Set · Dinner -
▪️ A n t i p a s t o -
▪️ Soup of the Day -
Prama ham
而餐湯「俄羅斯雜菜湯」酸酸甜甜,仲有粒粒雜菜,口感豐富。
▪️ Marseille · Paella - $288
意式馬賽·海鮮飯
一次過食勻大蝦帶子青口燈籠椒。先講飯粒夠哂正宗,
意式馬賽·海鮮飯
係果種意大利正宗帶有咬口果隻,唔係港式軟腍腍果種,
加上蝦肉夠新鮮爽彈,帶子鮮甜,配搭海鮮汁,相當出色。
火焰美國Prime·護心肉牛柳串
隨即淋上火焰,等佢燒一陣就食得,牛柳食落肉質嫩滑得黎,
火焰美國Prime·護心肉牛柳串
仲好有彈性,完全唔韌,夠哂juicy,底層既蒜蓉香草醬薯角
而旁邊配上牛肉燒汁,份外惹味。
▪️ Dessert of the Day -
雜莓芝士餅
▫️ 而今日既精選甜品就係「雜莓芝士餅」,芝士餅入口夠軟綿,
面頭雜莓口感清新,減膩一流。
📌W I N E -
▪️ S A N G R I A -
西班牙水果紅酒
▪️ BRUSA VINO BIANCO RUBICONE PINOT BIANCO IGT -
House white wine
▫️ 野飲亦有驚喜,「西班牙水果紅酒」果香十足,酒味唔算太重,
相當易入口,加多杯House white wine,配返頭先個海鮮飯,絕配!
2022-06-01
15 分鐘 (堂食)
西班牙水果紅酒
House white wine