2021-11-28 246 瀏覽
好似係第一次寫食評,因為通常難食咪算,最多咪 bad list 唔再幫襯,唔會寫食評話人地差既。今次呢間真心覺得完敗,一無可取🤬🤬3:17落單叫瑞士汁雞肶+紅豆冰,飲品就好快到,但係隻雞肶就一催再催,等到3:50先到第一次食無汁既瑞士汁雞肶,變左一隻深色左既白烚雞肶,用刀一切係超級實又鞋既千年雪藏雞肶,就算唔係全香港最難食既雞肶,應該都係全北角最難食雞肶 number one

今次呢間真心覺得完敗,一無可取🤬🤬

2021-11-28
下午茶
2021-11-13 266 瀏覽
餐單選擇很豐富,中西皆宜,还有冰淇淋雞蛋仔。🌟🌟香煎西冷牛扒薯菜(含餐湯) $68肉就太硬了,但是這個價位的肉我也不應該有太多的期待。青紅蘿蔔湯又咸又甜,不知道怎么做到的🌚菜很多,好評。
2021-11-11
2021-11-06 202 瀏覽
Happy Saturday❣ 食個靚早餐·Have A Good Morning! 茶餐廳《早餐》$43食啲咩?! ●雪菜肉絲米粉●菠蘿包+炒蛋●凍奶茶 ▪︎跟餐原本跟牛油方包/薯餅。▪︎加$5可以轉菠蘿包,好少茶記跟餐有~呢樣吸引! 米粉▪︎好大碗,雪菜分量算多,仲跟左一片生菜🥬感覺健康啲。 菠蘿包跟炒蛋▪︎等左20分鐘先嚟, 包面好薄好乾,一咬層皮就跌晒,包內層軟熟新鮮。奶茶▪︎茶味唔夠濃,奶太多,有點失望。 北角 冰室99

茶餐廳《早餐》$43食啲咩?!

●雪菜肉絲米粉
●菠蘿包+炒蛋
●凍奶茶

▪︎跟餐原本跟牛油方包/薯餅。
▪︎加$5可以轉菠蘿包,好少茶記跟餐有~呢樣吸引!

米粉
▪︎好大碗,雪菜分量算多,仲跟左一片生菜🥬感覺健康啲。

菠蘿包跟炒蛋

奶茶
▪︎茶味唔夠濃,奶太多,有點失望。

北角 冰室99

2021-10-25 175 瀏覽
尋日星期日一家人去咗99冰室食晏,原本我老公已經反對去嗰度,因為上年有次我大仔見到廚房有人跌咗薯條執返嚟煮,老公話以後唔好再嚟。但我都有時趁老公唔喺度就同倆個仔嚟,因為成日去食開嗰間好悶。其實有時佢哋都會失準端上不同以往嘅煮法食物給我們,不太過份都算,吞咗去。但尋日過份到呢,細仔叫咗平時最鍾意食嘅D3日式芝士牛肉珍珠飯,怎料佢哋俾咗碗似足飯堂派飯嘅牛肉飯出嚟,已經唔計佢用個綠色膠碗似足飯堂用嘅膠碗(平時係用深啡色嘅日式碗),碗裡裝有大碗白飯,少量牛肉和白烚紅蘿蔔片,芝士呢——無。細仔(幾歲大)見到即刻話呢個唔係我叫㗎媽咪,我要嗰個平時唔係咁架!我同職員講並俾埋之前嚟食影低咗嘅同一款食物嘅相佢睇,相差好遠。個職員先至話廚房替工唔知道平時呢款食物係點之過失,又話廚房無哂芝士。這個解釋怎樣接受!😤 另我老公叫咗個茶餐揀咗個牛肉出前一丁,佢哋竟然俾咗個炸菜麵佢,我老公話佢點嘅係牛肉唔係炸菜,職員話廚房無哂牛肉,我老公話唔要炸菜轉揀餐肉面,諗住穩陣。點知佢地就咁批走炸菜放一片餐肉俾佢就算,個湯仍然係炸菜湯。搞到我哋成餐食得好唔容易。我當然仲俾老公怨我又嚟呢度啦🤬 以後一定唔會再嚟囉😤😤

2021-10-19 105 瀏覽
最近見佢有小菜,諗住試一試,點知真係一試難忘 (極級難食) !今晚叫左外賣,明明已重複三次叫西寧軟雞,菠蘿咕嚕肉,回家一打開發現貨不對辦,冇咗菠蘿咕嚕肉,只見到一盒黑色又乾嘅嘢唔知咩嚟,打去餐廳度問,服務員話唔好意思落錯單,仲話呢個一樣又酸又甜嘅叫蜜餞欖角骨,都係好好食。心諗唔錯都錯咗,又無謂專登拿回去換或退,一來一回好浪費時間,都要照食照先,點知食落又乾又差又超級鹹,一啲甜味都冇,唉,從未食過咁難食既野,另外哥個西檸雞,佔左三份一係炸雞皮,肉又小,炸粉又厚,套餐仲夠膽收人80幾蚊,真係無下次囉😥😥😥😥

2021-10-18
20 分鐘 (外賣自取)
2021-09-10 110 瀏覽
當晚係北角附近收工,超肚餓,一於就走入和富商場食個快飯🤣 可能和富商場位置比較偏僻,所以即使晚餐時段但人流都偏少。Menu: 我既晚餐就係:1️⃣ 咖喱雜菜煎蛋意粉($58)送熱飲呢個咖喱度偏辣,雖然未至於辣到食唔到,但總是會令到你想咳🤭 佢嘅雜菜款式都多,包含:西蘭花🥦、豆豆🫒、紅蘿蔔🥕、薯仔🥔、蕃茄🍅,飽肚絕對唔成問題😌2️⃣ 柚子芝士蛋糕(+$18)估唔到呢個柚子芝士蛋糕有驚喜!🥳 真係食得到有一粒粒柚子係蛋糕入面😍 甜度適中👍🏻 推薦大家追加呢個蛋糕🍰最值得稱讚嘅係呢間餐廳嘅服務態度👏🏻 侍應哥哥都好好人,知道我當日要食素,都同我一齊研究餐牌有咩素食,好有人情味😆👦🏻
當晚係北角附近收工,超肚餓,一於就走入和富商場食個快飯🤣
可能和富商場位置比較偏僻,所以即使晚餐時段但人流都偏少。

Menu:

我既晚餐就係:
1️⃣ 咖喱雜菜煎蛋意粉($58)送熱飲

2️⃣ 柚子芝士蛋糕(+$18)
柚子芝士蛋糕

2021-09-09
柚子芝士蛋糕
2021-08-13 134 瀏覽
咁個餐你唔使套餐就包咗一杯嘢飲啦然後呢個餐湯同埋個主菜。個餐嘅份量係非常之大嘅。有兩塊豬扒啦咁而家係好大兜意粉。但個豬扒呢就係比較乾心同埋唔入味。我覺得唔好食嘅。同埋就係都好難砌囉同埋硬。咁價錢上嚟講係偏貴。咁個湯呢就羅宋湯啦,咁就非常之普通唔係咁好飲,但係入面狗薯仔㗎我覺得有啲驚喜呀。但一整體嚟講嘅話我都覺得係間嘢偏貴嘅。而佢嘅質素其實就係普通茶嘅質素囉。個意粉係完全唔合格唔好食。咁但係佢就畀可能普通茶嘅就座位上係好彩啲囉。除非真係食到冇嘢好食啦如果唔係都唔推薦大家試呢間。

咁個餐你唔使套餐就包咗一杯嘢飲啦然後呢個餐湯同埋個主菜。

個餐嘅份量係非常之大嘅。
有兩塊豬扒啦咁而家係好大兜意粉。

但個豬扒呢就係比較乾心同埋唔入味。

我覺得唔好食嘅。
同埋就係都好難砌囉同埋硬。

咁價錢上嚟講係偏貴。
但一整體嚟講嘅話我都覺得係間嘢偏貴嘅。

而佢嘅質素其實就係普通茶嘅質素囉。

個意粉係完全唔合格唔好食。

咁但係佢就畀可能普通茶嘅就座位上係好彩啲囉。
除非真係食到冇嘢好食啦如果唔係都唔推薦大家試呢間。

2021-08-08 100 瀏覽
鰻魚縮水兼咬落煙韌😅餐送上枱見鰻魚浸係咖哩汁度 個賣相已經出事 味道略為奇怪 兩者既汁本身帶有甜味 攪到個咖哩汁無咖哩味飯上面既旋風蛋包變薄蛋皮 什扒有水準 只係當中既牛扒有三分一係筋
鰻魚縮水兼咬落煙韌😅
餐送上枱見鰻魚浸係咖哩汁度
個賣相已經出事 味道略為奇怪
兩者既汁本身帶有甜味 攪到個咖哩汁無咖哩味
飯上面既旋風蛋包變薄蛋皮

什扒有水準 只係當中既牛扒有三分一係筋
2021-07-21 253 瀏覽
冰室99 地址: 北角和富道21-53號和富中心地下G16號舖電話: 21211649=====================我去staycation 時都幫襯,多堤抵食的餐廳在港島區不易找,香港租金太高昂了專程坐車來食,相似食物及質素的餐廳在中上環索價要貴一倍呢!$128 火焰脆皮鹹豬手,跟燒汁配淨菜。淋上點了火的酒便是火焰,豬手皮極脆,鹹香惹味。$168 鐵板牛拚羊架2支跟黑椒汁跟薯菜。試曬牛羊牛柳好厚呀,切開中心粉紅的日,富牛味有肉汁。羊架也肉厚有羊酥香,鐵板的樂趣就是淋上汁吱喳喳的聲音好asmr包湯,飲品,是日有白湯,粟米忌廉湯再有丹麥toast包。用手撕開一層層個丹麥toast 好好食架!每次都非常期待食到呢個丹麥吐司。
冰室99

地址: 北角和富道21-53號和富中心地下G16號舖
電話: 21211649
=====================

2021-07-20 78 瀏覽
和富中心新开99冰室,新試,78元大大份雞扒套餐,食物新鲜,雞扒冇雪味,入味,配即焗熱多士及餐湯,不錯。只是環境细,座位迫了小小,1點吃飯要排5-10分鐘。推荐,會再去。
只是環境细,座位迫了小小,1點吃飯要排5-10分鐘。
推荐,會再去。
2021-07-16
2021-07-19 1205 瀏覽
在北角、炮台山、天后一帶勁缺乏有outdoor 座位的餐廳,尤其是我們這些養狗之人特別感覺強烈。幸好北角和富廣場慢慢革新,愈開愈來餐廳。這間「冰室99」就是其中一間,室內地方大,又有outdoor座位的餐廳。所以早在我發現之前,家中兩老已經經常帶着家中狗狗到此用膳,坐在室外吃午餐及下午茶。(攝於10點關門時)今晚就留下狗狗,帶他們坐室內試試其晚餐。發現餐廳的菜色甚多,有多款晚餐、有扒餐、有意粉、有焗飯、有農夫包馬來咖喱、有丼飯、蛋包飯、特色飲品、甜品、甚至特色雞蛋仔都有!三個人點了兩個餐 - 「懷舊鐵板餐」及「晚市套餐」,再加特色飲品,份量大,實在夠飽,連只要+$18就有的甜品都吃不下。時日餐湯是《意式雜菜湯》- 有菜料,濃稠度剛好,最重要是夠熱。餐包是用上厚身的牛油絲酥包,夠熱很香,口感軟綿好吃!「懷舊鐵板餐」 - 《特級T骨牛扒 $128》配黑椒汁 及 自選 配薯菜配是日餐湯餐泡及時日甜品T骨牛扒點到5成熟(要預上到鐵板就會變成6-7成熟)。送上時熱烘烘,再淋上黑椒汁吱吱聲特別吸引!牛扒好大塊而且算厚身,切開中間肉質粉嫩,入口有咬口但不韌。薯菜有薯角和雜菜,如果點飯/意粉拌黑椒汁應

(攝於10點關門時)
今晚就留下狗狗,帶他們坐室內試試其晚餐。

餐包是用上厚身的牛油絲酥包,夠熱很香,口感軟綿好吃!

「懷舊鐵板餐」 - 《特級T骨牛扒 $128》
配黑椒汁 及 自選 配薯菜
配是日餐湯餐泡及時日甜品

薯菜有薯角和雜菜,如果點飯/意粉拌黑椒汁應該都不錯。

另外就點了一個「晚市套餐E」-《鐵板雞扒拼蒜蓉大蝦 $128》
配蒜蓉汁 及 自選 配薯菜
配是日餐湯、餐包及時日甜品,咖啡或茶

大蝦煎過好香,中間已開殼食得方便,蝦肉彈牙有蝦鮮味;

雞扒看似乾身,但實際雞皮香口帶脆,雞肉亦出奇地嫩滑,有驚喜!

轉凍飲加$3 ,特色飲品一律正價減 $10,點了一杯特飲《芒果派對 $30 減$10》- 大杯,芒味香甜,滿足。

轉凍飲加$3 ,特色飲品一律正價減 $10,點了一杯特飲《草莓奶昔$35減$10》- 同樣香甜解渴,滿足。

2021-06-16
2021-07-18 66 瀏覽
話說之前去和富中心見到間冰室。終於約到我朋友同我去試下上網見到威靈頓牛同農夫包都推介冰室竟然有威靈頓同農夫包😲點都要試下啦睇下drink list竟然有白牛~~ 好耐冇見到喇!!😍同朋友點左一黑一白飲品同餐湯好快就到正常茶餐廳白湯水準, 唔差嘅但我決定留肚食正餐再黎跟餐嘅丹麥酥, 好香牛油味啊~勁鬆脆咖哩海鮮農夫包個包脆到呢...一切啲麵包碎彈到周圍都係 XDDDDD咖哩好香濃,麵包吸哂啲咖哩汁。好好味啊勁多海鮮, 芝士多到可以拉絲🤩農夫包旁邊沙律菜夠新鮮食哂啲沙律菜又忍唔住繼續食個包朋友就決定留肚食威靈頓牛柳威靈慎牛柳要左7成熟配薯菜味道非常好如果酥皮再脆啲就好一路食嘅期間見到好多檯多點鐵板餐香到呢.....我同朋友都話下次要再黎食佢地嘅鐵板餐
話說之前去和富中心見到間冰室。
終於約到我朋友同我去試下
上網見到威靈頓牛同農夫包都推介
冰室竟然有威靈頓同農夫包😲點都要試下啦
睇下drink list竟然有白牛~~ 好耐冇見到喇!!😍
同朋友點左一黑一白
飲品同餐湯好快就到
正常茶餐廳白湯水準, 唔差嘅
但我決定留肚食正餐
再黎跟餐嘅丹麥酥, 好香牛油味啊~勁鬆脆
咖哩海鮮農夫包
個包脆到呢...一切啲麵包碎彈到周圍都係 XDDDDD
咖哩好香濃,麵包吸哂啲咖哩汁。好好味啊
勁多海鮮, 芝士多到可以拉絲🤩
農夫包旁邊沙律菜夠新鮮
一路食嘅期間見到好多檯多點鐵板餐
香到呢.....我同朋友都話下次要再黎食佢地嘅鐵板餐
2021-07-15
2021-07-18 59 瀏覽
週末想在家附近找個坐得舒適沒人趕的地方吃個簡便午餐,想起曾於試業時試過這裡的晚餐不錯,決定再次光顧餐廳有戶口位置,方便有需要人仕室內裝修光亮整潔,座位寬敞舒適午市套餐共九款選擇,皆奉送是日餐湯及咖啡或茶忌廉周打蜆湯細膩幼滑,口感豐富香煎西冷牛扒我配飯、意粉或薯菜!醬汁有黑椒汁、蒜蓉汁或燒汁作選擇黑椒汁夠惹味,牛扒易入口,質地腍,嫩滑多汁即磨咖啡芳香濃郁,口感細膩,為假日消磨時間的良伴除了咖啡外,還有一系列的奶昔及特飲供應,下次可再來試試
餐廳有戶口位置,方便有需要人仕
室內裝修光亮整潔,座位寬敞舒適

午市套餐共九款選擇,皆奉送是日餐湯及咖啡或茶
是日餐湯
忌廉周打蜆湯細膩幼滑,口感豐富
香煎西冷牛扒
黑椒汁夠惹味,牛扒易入口,質地腍,嫩滑多汁
即磨咖啡
即磨咖啡芳香濃郁,口感細膩,為假日消磨時間的良伴
除了咖啡外,還有一系列的奶昔及特飲供應,下次可再來試試
2021-07-17
午餐
是日餐湯
即磨咖啡
同屋企人食朋友介紹的冰室,三個人每人叫一樣,叫咗一個黑松露忌廉海鮮意粉,一個咖喱雜菜煎蛋配農夫包,一份牛扒餐。黑松露忌廉海鮮意粉,意粉香濃嘅黑松露味而且入口彈牙👍🏻。咖喱雜菜煎蛋配農夫包,咖喱配雜菜好入味,而且個農夫包超級脆口,一切嘅時候啲麵包碎飛到周圍都係🤣🤣🤣牛扒正常發揮,但個黑椒汁都幾出色👍🏻👍🏻

黑松露忌廉海鮮意粉,意粉香濃嘅黑松露味而且入口彈牙👍🏻。

牛扒正常發揮,但個黑椒汁都幾出色👍🏻👍🏻
2021-07-11 55 瀏覽
近排大食妹一路有條豬扒飯癮,但系lunch 太多飯聚,無得毒毒去嘆番個一X焗豬扒飯今晚無約人,難得呀媽肯夠大食去茶就擦番餐,終於有得食豬扒飯喇<鮮茄焗豬扒飯$78>二話不說嗌番個鮮茄焗豬扒飯賣相一流,炒飯底炒得幾香仲要蛋碎豬扒份量極多,食咗差唔多六、七舊面層蕃茄膏茄用碎咗嘅芝士甜甜地,撈飯食一流真心好味過大型連鎖店,一定要試吓<威靈頓牛柳配薯菜$188>扒餐包左餐湯、丹麥酥同埋甜品雜菜湯好多雜菜,勁豐富餐包竟然係丹麥酥,焗完之後好有牛油香威靈頓牛柳大概要等半個鐘,一切啲牛柳汁即刻噴出嚟,中間嗰層酥皮搽咗芥末醬,少少辣辣地薯菜值得一讚係有薯角,食完成個餐真係好滿足<雪糕紅豆冰+$14>叫特飲可以減$10,飲品Menu都幾多嘢揀叫咗個雪糕紅豆冰,略嫌紅豆太少<凍檸樂+$10>

<鮮茄焗豬扒飯$78>
二話不說嗌番個鮮茄焗豬扒飯
賣相一流,炒飯底炒得幾香仲要蛋碎
豬扒份量極多,食咗差唔多六、七舊
面層蕃茄膏茄用碎咗嘅芝士甜甜地,撈飯食一流
真心好味過大型連鎖店,一定要試吓

<威靈頓牛柳配薯菜$188>
扒餐包左餐湯、丹麥酥同埋甜品
雜菜湯好多雜菜,勁豐富

餐包竟然係丹麥酥,焗完之後好有牛油香

薯菜值得一讚係有薯角,食完成個餐真係好滿足

<雪糕紅豆冰+$14>
叫特飲可以減$10,飲品Menu都幾多嘢揀
叫咗個雪糕紅豆冰,略嫌紅豆太少

<凍檸樂+$10>