2021-10-25
尋日星期日一家人去咗99冰室食晏,原本我老公已經反對去嗰度,因為上年有次我大仔見到廚房有人跌咗薯條執返嚟煮,老公話以後唔好再嚟。但我都有時趁老公唔喺度就同倆個仔嚟,因為成日去食開嗰間好悶。其實有時佢哋都會失準端上不同以往嘅煮法食物給我們,不太過份都算,吞咗去。但尋日過份到呢,細仔叫咗平時最鍾意食嘅D3日式芝士牛肉珍珠飯,怎料佢哋俾咗碗似足飯堂派飯嘅牛肉飯出嚟,已經唔計佢用個綠色膠碗似足飯堂用嘅膠碗(平時係用深啡色嘅日式碗),碗裡裝有大碗白飯,少量牛肉和白烚紅蘿蔔片,芝士呢——無。細仔(幾歲大)見到即刻話呢個唔係我叫㗎媽咪,我要嗰個平時唔係咁架!我同職員講並俾埋之前嚟食影低咗嘅同一款食物嘅相佢睇,相差好遠。個職員先至話廚房替工唔知道平時呢款食物係點之過失,又話廚房無哂芝士。這個解釋怎樣接受!😤 另我老公叫咗個茶餐揀咗個牛肉出前一丁,佢哋竟然俾咗個炸菜麵佢,我老公話佢點嘅係牛肉唔係炸菜,職員話廚房無哂牛肉,我老公話唔要炸菜轉揀餐肉面,諗住穩陣。點知佢地就咁批走炸菜放一片餐肉俾佢就算,個湯仍然係炸菜湯。搞到我哋成餐食得好唔容易。我當然仲俾老公怨我又嚟呢度啦🤬 以後一定唔會再嚟囉😤😤