今日原本約左朋友去旺角,點知被放飛機,好彩竟然搵到間正野食。其實真係好耐冇黎女人街,真係變左好多。 黎到見到呢間舖都幾企理,又都想食雲吞麵,就入去試下啦。一開頭見價錢都唔平,但食落原來真係物有所值。落單後竟然會有welcome drink, 係一杯凍菊蜜,唔會好甜,真係清清喉比客人好好食麵。我叫左雲升雲吞麵,老闆話係用左2種唔同既魚湯煮成,另外再加左蝦丸同豬肉丸各1粒,因見網上話係必食。 黎到個麵都唔細碗,第一時間試個湯,果然好清甜,唔係出面既死咸,真係飲得。 而2粒肉丸都好大粒,完全食到係人手打同冇落粉。 蝦丸直情成粒蝦餃,同雲吞一樣啖啖蝦,而肉丸就好爽口,超正。菜芯好新鮮又夠甜同好多瑤柱碎。個蠔餅多蠔到誇張,而且一啲都唔鯹,係好新鮮。仲炸到少少燶邊,真係好好食。咁用心又煮得咁好既麵店真係好值得去食多啲。
一開頭見價錢都唔平,但食落原來真係物有所值。

菜芯好新鮮又夠甜同好多瑤柱碎。

咁用心又煮得咁好既麵店真係好值得去食多啲。
2023-11-22
2023-11-21 569 瀏覽
今晚和朋友去了旺角行街, 行到肚餓, 便去了旺角通菜街看看有什麼餐廳. 剛巧看到這間粉麵店很像覺得挺不錯, 便決定進去吃晚餐.見到價錢不貴, 價格親民.(金剛)雙湯蝦醬肥牛瀨粉 ($68) + 1粒雲吞 ($8) :首先個湯底是雙湯: 傳統大地魚金湯及秘製香蝦海味金湯, 真的大讚, 非常好飲. 飲得出係好足料, 唔係落味精, 個湯好香濃的大地魚同蝦味, 非常正. 由於現在較少店鋪食到瀨粉, 所以這次我和朋友都選了瀨粉, 但發現瀨粉掛湯能力一般, 而且會搞到個碗好似有點迫, 所以下次可能選回食麵會比較好.肥牛份量夠多, 而且都滑, 不錯. 另外雲吞大大粒, 入面蝦肉彈牙, 好香好好食.海家魚湯銀魚豬丸瀨粉 ($69) :魚湯非常鮮甜同好香的魚味, 喜歡喝魚湯的朋友一定要點這個.豬丸好重豬肉味, 幾彈牙, 不錯.跟餐加了一碟菜心, ($15):個蠔油茶心份量都多, 抵食, 而且個蠔油幾好味.一人炸蟹餅 ($60): 都好大件, 炸蟹餅入面都好多蟹肉, 好惹味, 不錯.一人炸蠔缾 ($48): 入面好多蠔仔好食, 煎得好香, 非常惹味.
見到價錢不貴, 價格親民.
海家魚湯銀魚豬丸瀨粉 ($69) :
魚湯非常鮮甜同好香的魚味, 喜歡喝魚湯的朋友一定要點這個.
豬丸好重豬肉味, 幾彈牙, 不錯.
跟餐加了一碟菜心, ($15):
個蠔油茶心份量都多, 抵食, 而且個蠔油幾好味.
2023-10-24
2023-11-14 31 瀏覽
樣樣都想試,所以自己DIY 碗撈麵🍜雙湯蝦籽醬油香蔥撈麵(幼麵)加配 雲吞、蝦丸、豬肉丸(各一粒)加配 薑醋豬手(一份)雙湯=傳統大地魚金湯+秘製鄉下海味金湯先筆一啖湯,wow 除左有大地魚鮮味,仲有yummy 嘅鮮味,問一問,原來係自家秘製金湯😋雲吞🥟大大粒,十分爽口彈牙蝦丸🦐大大粒,好鮮味,係會見到粉橙色嘅蝦肉豬肉丸🐽都係大大粒,口感食得出係自家製,同一般丸係唔同蝦籽 份量多,唔腥薑醋豬手好有心思,面頭嘅魚乾脆口,將成個小食口感提升。而豬手有4大舊,甜酸度適中,乾淨靚仔,完整,唔係煮到骨肉分離果種,肉質唔「嚡口」,豬皮口感似花膠😋,薑都唔錯☘️瑤柱蠔油青菜心先夾瑤柱食啖先,味道係鹹鹹地,原來有自家調味,而蠔油味道 都與別不同,我哋有問係邊隻牌子🤣,原來係有再自家調味🤙。自己平時食菜心唔會點多蠔油,都忍唔住……🤭🌼菊花茶(免費)菊花味濃,唔係好甜,原來係自家煲。值得傳承嘅 家鄉烹調食物同味道都冇缺點(同埸另外兩枱客都讚)
樣樣都想試,所以自己DIY 碗撈麵

🍜雙湯蝦籽醬油香蔥撈麵(幼麵)
加配 雲吞、蝦丸、豬肉丸(各一粒)
加配 薑醋豬手(一份)
雙湯=傳統大地魚金湯+秘製鄉下海味金湯
雲吞🥟大大粒,十分爽口彈牙
蝦丸🦐大大粒,好鮮味,係會見到粉橙色嘅蝦肉
豬肉丸🐽都係大大粒,口感食得出係自家製,同一般丸係唔同
蝦籽 份量多,唔腥
薑醋豬手

☘️瑤柱蠔油青菜心

🌼菊花茶(免費)
菊花味濃,唔係好甜,原來係自家煲。
值得傳承嘅 家鄉烹調
食物同味道都冇缺點
(同埸另外兩枱客都讚)

見佢主打魚湯 有撈麵有湯麵有飯本身想食嗰個蠔仔蟹肉湯飯點知竟然話冇晒飯😐最後叫咗海家漁湯銀魚蠔仔蟹肉配河粉 ($88)勁細碗 呢個價錢真係好唔抵食D蠔正常味道 蟹肉唔多河粉份量適中 不過好碎湯底都唔係好有魚味 認真一般😪另外叫左個雙湯手打蝦丸幼麵 ($78)蝦丸比較特別少少係有蝦肉喺入面但味道都係好普通 唔係話特別彈牙一碗細蓉嘅份量 幼麵係兩啖就食哂食完都唔飽… $78實在係偏貴☹️唯一比較出色嘅係炸蠔餅 ($48)寫明一人份 都算幾多蠔仔 炸得幾香口成餐最好食就係佢😮‍💨整體好一般 見到廚師都係得一個出餐比較慢 都要耐心等候🫠
見佢主打魚湯 有撈麵有湯麵有飯
本身想食嗰個蠔仔蟹肉湯飯
點知竟然話冇晒飯😐

最後叫咗海家漁湯銀魚蠔仔蟹肉配河粉 ($88)
勁細碗 呢個價錢真係好唔抵食
D蠔正常味道 蟹肉唔多
河粉份量適中 不過好碎
湯底都唔係好有魚味 認真一般😪

另外叫左個雙湯手打蝦丸幼麵 ($78)
蝦丸比較特別少少係有蝦肉喺入面
但味道都係好普通 唔係話特別彈牙
一碗細蓉嘅份量 幼麵係兩啖就食哂
食完都唔飽… $78實在係偏貴☹️

唯一比較出色嘅係炸蠔餅 ($48)
寫明一人份 都算幾多蠔仔 炸得幾香口
成餐最好食就係佢😮‍💨

整體好一般 見到廚師都係得一個
出餐比較慢 都要耐心等候🫠
2023-11-14 17 瀏覽
呢排無意中見到旺角有呢間餐廳😯我好鐘意蝦味濃嘅湯底,食完覺得值得分享👍🏻先講下甜辣醬銀魚秋葵,呢個前菜味道唔錯。銀魚炸得香脆,甜辣醬係啱啱好,而秋葵都係清新口感!洛神花茶同凍菊花茶係好飲嘅茶飲,唔會太甜,而且解渴🤤雙湯蝦醬肥牛麵同海家漁湯銀魚雙丸麵都係好不錯嘅選擇!肥牛麵係鮮嫩,湯底有層次感,重蝦醬味🤤最後嚟緊炸蟹餅都係唔錯!外皮酥脆,內裡蟹肉鮮美,一啖一啖都好滿足🤤呢間餐廳雖然細細地,但服務好好!
呢排無意中見到旺角有呢間餐廳😯
我好鐘意蝦味濃嘅湯底,食完覺得值得分享👍🏻

洛神花茶同凍菊花茶係好飲嘅茶飲,唔會太甜,而且解渴🤤

呢間餐廳雖然細細地,但服務好好!
2023-11-14 14 瀏覽
長文慎入!結論講起,真係好好食,如果只可以嗌一樣嘢,一定要嗌漁湯蝦丸面,堅出色!如果呢間餐廳喺北上消費熱潮入邊捱唔住,我就冇得再食,所以寫近700字長文吹奏佢😆一場嚟到當然樣樣都要試😌送咗兩小杯菊花茶,樓面姐姐話係用嚟夾返個面,會提升味道,貼心嘅安排魚湯河粉震撼我!魚湯超級好飲,一定一定一定要嗌,唔嗌就走寶!呢個係好清嘅魚湯,唔係平時煲到杰身嘅嗰種,但魚味係超級濃,細細一啖已經充滿成個口,完全想像到有幾多條魚葬身喺呢啖湯入邊。最後一啖不留😂另外非常推介蝦丸,初初睇餐牌嘅時候都好奇,加一粒蝦丸要12蚊,究竟何方神聖,食完就明白了。大粒足料不特止,每粒蝦都鮮味彈牙,好食到我主動同隔籬枱睇緊Menu嘅食客講一定要嗌蝦丸,真係唔想大家錯過🤣呢碗雙湯雲吞麵都同樣出色,佢嘅自家湯底非常出色,好香蝦味同埋魚味,飲得出係雲吞麵湯底,但佢嘅鮮味係非常突出,呢碗又係一啖不剩飲哂。佢哋嘅雲吞亦都好出色,蝦丸做得咁好,同樣都係鮮蝦雲吞,四個字講晒就係皮薄餡靚想叫啲小食又好冇頭水,樓面姐姐推介草菇。朋友話,如果自己煮,處理草菇係好麻煩,又keep得唔耐,所以都唔多地方有。草菇新鮮夾埋蒜蓉醬汁、銀魚仔、芫荽,食吓
長文慎入!

一場嚟到當然樣樣都要試😌

想叫啲小食又好冇頭水,樓面姐姐推介草菇。朋友話,如果自己煮,處理草菇係好麻煩,又keep得唔耐,所以都唔多地方有。草菇新鮮夾埋蒜蓉醬汁、銀魚仔、芫荽,食吓有一粒食下有一粒,好快就食晒👍

薑醋豬手,幾大份,豬手炆得軟淋入味,滿滿養顏骨膠原,好食!

兩支飲品,菊花茶同洛神花茶,少甜,清清地好飲!

呢度嘅菜式大部份調味都唔係好重,好欣賞佢會用返食材嘅味道嚟提鮮,唔係出邊普遍見到一式一樣嘅調味,非常難得

我哋七點幾走,見到左右隔離有啲舖頭都排緊隊,但呢度嘅人就唔係好多,真係希望多啲人識得欣賞傳統手藝,一碗出色嘅魚湯,工序絕對唔會少得過一碗百幾蚊既拉麵。

希望長做長有,唔係我就冇得飲呢碗魚湯🥲
今日行行下街發現,⭐️旺角鬧市原來有間麵店。裝修簡潔、乾淨企理。仲標榜無落味精,😌😌一於試試佢。見到menu有好多款都好吸引,所以🤭🤭就同朋友揀左:🥳😎😎1)雙湯蝦醬肥牛麵($58)湯底用左大地魚湯🐟同蝦湯🦐,非常鮮味。肥牛用左牛肩胛一d都唔肥,牛肉非常新鮮。絕對對得住價錢。🤩2)雙湯蝦籽雲吞醬油香蔥撈麵($70)雲吞裡面既蝦非常鮮甜。味道調得好好。⭐️😊仲有一碗湯跟,食麵食到咁上下再飲d湯,就唔會太dry。3)一人炸蟹餅($60)蟹餅好脆口。唔會整到好油,味道雖然唔算好濃,但係食到淡淡既蟹味😋😋❤️4)六喜甜辣醬海參花($59)呢款小食少少辣,就算我唔太食得辣都食到。煙煙韌韌😚,味道都幾醒胃。5)飲品 凍菊花茶($20)凍洛神花茶($20)一路食野一路飲埋解渴飲品就最正,兩杯飲品都唔太甜,岩曬香港人口味🤩👍🏼

見到menu有好多款都好吸引,所以🤭🤭就同朋友揀左:🥳😎😎

1)雙湯蝦醬肥牛麵($58)

2)雙湯蝦籽雲吞醬油香蔥撈麵($70)

3)一人炸蟹餅($60)

4)六喜甜辣醬海參花($59)

5)飲品 凍菊花茶($20)凍洛神花茶($20)
朋友食過話好食今日就帶我黎試下個雙湯同大地魚湯嘅麵❤️一坐低老闆娘就介紹咗佢哋呢度出名嘅蝦丸,豬肉丸。 老闆娘話佢哋嘅丸係無添加同手打嘅,用嘅材料都係鮮豬肉鮮蝦! 而且湯底係冇味精❤️啱晒我呢啲成日都要食外賣嘅人士😂🤣(樂也)雙湯手打蝦丸瀨粉$78個蝦丸好大粒, 超級彈口鮮甜! 雙湯嘅意思係有兩種湯加埋包括係 大地魚金湯 同秘製香蝦海味金湯 飲洛口真係充滿海鮮嘅鮮味一啲都冇味精嘅感覺❤️❤️食完返到去成晚都冇口乾乾嗰種感覺 confirm 冇味精👍🏻🤣🤣🤣大地魚金湯蝦籽雲吞麵$48雲吞總共有四粒,亦都係大粒爽口鮮甜 ! 咬入去望到裏面啲蝦👍🏻 而且我係嗌幼麵,個幼麵好好食! 好彈牙,同出邊嗰啲粉麵檔差好遠! 十分推介💯嗌咗兩碗粉面,老細送咗一細杯菊花茶,佢話食麵之前飲一杯會令到個味道提鮮! 感覺到老細對於佢煮嘅食物都有執着! 佢個辣油似係似係辣嘅XO醬! 裏面有好多蝦米仔 ,同埋其他材料 🤣 一人炸蠔餅$48睇張相片就睇到好多蠔🦪而且新鮮炸出嚟熱辣辣上邊亦有超級多芫荽 😍凍菊花茶 冷$20凍洛神花茶 冷$20兩杯嘢飲都唔會太甜,似係自家製造 。 整體來講餐廳環境都舒服食物質素幾高,而且健康冇味
朋友食過話好食今日就帶我黎試下個雙湯同大地魚湯嘅麵❤️

而且新鮮炸出嚟熱辣辣
上邊亦有超級多芫荽 😍

凍菊花茶 冷$20
凍洛神花茶 冷$20
兩杯嘢飲都唔會太甜,似係自家製造 。

整體來講餐廳環境都舒服
食物質素幾高,而且健康冇味精 。 地點都方便,喺油麻地站附近! 價錢都合理👍🏻
2023-11-04
  • 雙湯手打蝦丸麵
2023-10-26 31 瀏覽
鍾意周圍食野的我,今日就找到一間以傳統香港地度加上創新意念的麵店《六喜見》,餐廳堅持湯底不添加味精,令食客食得健康開心。除麵食外,還有數款小食,自家製健康飲品。每個麵食,餐廳都會跟送細細杯的菊花茶,店員介紹菊花茶可清清味蕾,增加湯鮮甜味。🥢雙湯手打蝦丸粗麵蝦丸非常大粒,全部以鮮蝦打成,入口啖啖蝦肉,彈牙帶蝦鮮味,湯底就以傳統大地魚金湯,及秘製香蝦海味金湯淆製,色澤清晰,入口鮮味濃郁。🥢一人炸蠔餅蠔仔份量非常多,蠔肉新鮮飽滿,餅底炸至金黃,入口香脆。🥤凍洛神花茶(自家製)帶有洛神花微酸,甜度適中,清爽解渴。

🥢雙湯手打蝦丸粗麵

🥢一人炸蠔餅

蠔仔份量非常多,蠔肉新鮮飽滿,餅底炸至金黃,入口香脆。

🥤凍洛神花茶(自家製)

帶有洛神花微酸,甜度適中,清爽解渴。

• 雙湯手打蝦丸麵
  • 一人炸蠔餅
2023-10-25 576 瀏覽
旺角通菜街好多餐廳,各式種類都有。今日試左間主打冇味精嘅餐廳,係越黎越少見嘅雲吞麵,撈麵專賣店。裝修簡潔企理,店員態度親切。我就叫左 雙湯蝦籽雲吞醬油香蔥撈麵(粗麵)。加左一粒蝦丸,一粒豬丸。再叫多左個小食,一人炸蠔餅。加配多杯熱奶茶。一人炸蠔餅首先上枱,新鮮炸起,見到一粒粒肥美蠔仔漲卜卜。 炸得夠脆,亦都唔覺會好油。蠔仔鮮味,冇腥味,口感十足。調味適中,個人鐘意點少少醋,有另一種美味。雙湯蝦籽雲吞醬油香蔥撈麵(粗麵),加蝦丸,豬丸。店員上枱時附送一小杯自家製菊花茶,話先飲完,可以提升撈麵味道。菊花茶清涼淡香,有微微嘅甜味,非常解渴清新。雙湯蝦籽雲吞醬油香蔥撈粗麵。份量十足,面頭佈滿蝦籽及鮮蔥,仲有魚乾等吊起鮮味,賣相十足。雲吞有4粒,皮薄夠滑而餡料足,大大粒蝦肉同肥瘦適中嘅豬肉。食落真係有別於其他餐廳加左味精嘅雲吞。蝦丸,豬丸 大大粒,睇得出係自家製,足料,有咬口!粗麵底薄身夠諗,撈起上黎唔會痴住,條條分明。湯汁濃香,而且分開上 可因應個人喜好添加。奶菜幼滑香濃。感受到小店非常努力去提供健康嘅美食,對於鮮味有要求嘅食客一定要試下。路過食碗麵都係唔錯嘅選擇~
旺角通菜街好多餐廳,各式種類都有。

裝修簡潔企理,店員態度親切。

加配多杯熱奶茶。

蠔仔鮮味,冇腥味,口感十足。
調味適中,個人鐘意點少少醋,有另一種美味。

雙湯蝦籽雲吞醬油香蔥撈麵(粗麵),加蝦丸,豬丸。

雙湯蝦籽雲吞醬油香蔥撈粗麵。

雲吞有4粒,皮薄夠滑而餡料足,大大粒蝦肉同肥瘦適中嘅豬肉。

食落真係有別於其他餐廳加左味精嘅雲吞。

蝦丸,豬丸 大大粒,睇得出係自家製,足料,有咬口!
粗麵底薄身夠諗,撈起上黎唔會痴住,條條分明。

湯汁濃香,而且分開上 可因應個人喜好添加。

奶菜幼滑香濃。

路過食碗麵都係唔錯嘅選擇~

2023-10-25
2023-10-25 22 瀏覽
今日同朋友逛女人街,見到一間新開麵店。此店出品自家制丸類及特色湯底,食物亦無添加味精。家中二寶好鐘意食湯麵,又要食得健康,一於外賣返屋企孝敬下佢哋😊。雙湯蝦子雲吞麵 $51.-雲吞皮薄餡料飽滿,蝦肉彈牙,味道鮮甜,幼麵煮得剛好,軟硬適中,口感爽彈。隻湯是大地魚金湯和秘製香蝦海味金湯,大地魚味突出,加埋蝦子及韭黃,令整體味道更加鮮香😋。雙湯蝦醬肥牛河粉 $68.-肥牛份量多,質感軟腍無筋🤩,有陣陣牛味及油脂香味,河粉滑漏柔韌,掛上湯及蝦子後零舍好食。淨蝦丸跟魚湯 $82.-自家製蝦丸選用老虎蝦,質感零舍彈牙,蝦味突出,奶白色的魚湯,味道清甜有陣陣魚香味😍。淨薑醋豬手跟魚湯 $78.-薑醋汁煮至濃稠,甜、酸、辣度適中,豬手煮得剛好又入味🥰,豬皮綿滑,筋肉部份非常軟腍,一口咬下骨肉分離,非常易食。
今日同朋友逛女人街,見到一間新開麵店[六喜見]。此店出品自家制丸類及特色湯底,食物亦無添加味精。家中二寶好鐘意食湯麵,又要食得健康,一於外賣返屋企孝敬下佢哋😊。

雙湯蝦子雲吞麵 $51.-

雙湯蝦醬肥牛河粉 $68.-

淨蝦丸跟魚湯 $82.-

淨薑醋豬手跟魚湯 $78.-

2023-10-21
2023-10-24 126 瀏覽
去到旺角同朋友食飯經過女人街後見到一間新開的小店?仲要係食我最鍾意的海鮮類野食😍😍😆😝門面係舊香港式茶記style入面座位唔多,勝在2人位之間相隔不算太近,同時樓面唔大唔怕會擔心太多人係度好嘈🫣坐低望真d,係一間以魚湯/蝦籽為湯底主要材料的面食店。蝦籽、蝦醬、大地魚… 睇到已經有d唔識揀,都好吸引😍最後同朋友商量完,叫左一個雙湯蝦醬肥牛面,一個海家漁湯銀魚雙丸面,一杯凍洛神花茶,一個一人炸蟹餅,一個六喜甜辣銀魚秋葵,一齊share😆🤤然後… 個日佢可能廚房出左d事,等左一段時間先有野食,老闆好友善道歉同時送左枝凍菊花茶俾我地呢~😆(佢本身d野都講明即叫即整👍🏻)雙湯蝦醬肥牛面🦐🍜🐂(附送一小杯凍菊花茶)湯底傾向清甜,望落似較深色的雲吞面湯底表面再有一層油,第一口湯的感覺好順,清甜有淡淡鮮味同時唔膩。再蝦醬混合後層次再豐富了,同時唔影響本身的口感,湯頭仍然清甜,飲曬個湯都唔會口渴啱曬我😆😆 配埋銀魚仔🐟的鹹香一流🥳(不過對於口味較重的朋友來說,若能再多少少蝦醬可能會更出色)肥牛🐂唔老唔係個d成半個都係肥個種平價貨海家漁湯銀魚雙丸面🐟🐖🦐🍜(附送一小杯凍菊花茶)奶白魚湯底,配有不少蝦籽,湯
去到旺角同朋友食飯
門面係舊香港式茶記style

雙湯蝦醬肥牛面🦐🍜🐂(附送一小杯凍菊花茶)

海家漁湯銀魚雙丸面🐟🐖🦐🍜(附送一小杯凍菊花茶)
奶白魚湯底,配有不少蝦籽,湯底應該仲加左類似胡椒的辛香料,飲一口整個人都溫熱過來☺️ 蝦籽時常係底同埋好細粒,好不容易打撈到配埋面一齊食,鮮味加增😆😆 蝦丸好好食,彈牙鮮味十足,可見成隻蝦係個丸度(應該唔只一隻🦐添🤤)手打豬肉丸同樣彈牙鮮甜,不過係豬肉的鮮甜,2種材料食出不同又類似的感覺,正推推推推推❗👍🏻👍🏻

一個一人炸蟹餅🦀
現炸需時最少15min,細細地一塊,整塊差不多有一大半都是蟹肉,足料,炸物最怕油膩熱氣,佢食落好脆但無呢個感覺(隔離食蠔餅都好吸引,下次會想試蠔餅呢🤤🤤)

六喜甜辣銀魚秋葵🫛
比較辣,十分建議配面一齊食,增加面食的味覺層次,秋葵唔知佢係生食定點,口感脆脆的,唔似自己屋企煮咁好多黏液的口感,幾新奇,值得一試😆

凍洛神花茶(+菊花茶)
佢2個茶都係自家製作,菊花茶refresh,好啱嚐一口鮮味的湯面後,再一口茶,能再次嚐到鮮味的刺激(好似人地食拉麵飲一口冰水的效果咁😆)洛神花茶酸酸好開胃同解膩合適叫左炸物的人👍🏻👍🏻
六喜甜辣秋葵
海家漁湯銀魚雙丸面
雙湯蝦醬肥牛面
凍洛神花茶
2023-10-21 16 瀏覽
在門口經過 已經被餐廳的魚湯蝦湯味道所吸引 湯底都不加味精 以原汁原味的材料熬製🍽️淨蝦丸(6粒)(漁湯)$82自家手打丸 用上新鮮蝦 能看到蝦丸仍保留彈牙蝦肉 配上新鮮魚熬製的魚湯 彷如置身海中🍽️雙湯蝦籽雲吞麵 $51雙湯即是大地魚湯及蝦湯 魚湯鮮甜中又帶蝦油香 雲吞大粒爽口 而老闆會為粥粉麵飯的食物 送上一小杯菊花茶 在用餐前飲用 更可帶出食物的鮮味🍽️海家漁湯銀魚蠔仔蟹肉湯飯 $88餐廳每日向艇家取貨 材料非常新鮮 湯飯用上珍珠米 口感煙韌 而湯底非常重鮮魚鮮甜味 原汁原味 一梳梳的蟹肉亦為湯底帶來蟹味 層次豐富 蠔仔份量也相當滿足🍽️六喜甜辣醬海參花 $59海參花是海參咀 非常有嚼感 甜辣醬很惹味 🍹菊花茶 $20自家制菊花茶 菊花味香濃 甜度適中 健康之選

🍽️淨蝦丸(6粒)(漁湯)$82

🍽️雙湯蝦籽雲吞麵 $51

🍽️海家漁湯銀魚蠔仔蟹肉湯飯 $88

🍽️六喜甜辣醬海參花 $59
海參花是海參咀 非常有嚼感 甜辣醬很惹味

🍹菊花茶 $20
自家制菊花茶 菊花味香濃 甜度適中 健康之選

2023-10-12 37 瀏覽
店員服務態度很NICE,一進去就主動向我們介紹店里的特色的吃食,態度熱情大方!(如來)雙湯香蔥芫茜蒜香鱔仔乾草菇麵+雲吞 $64+16據店員介紹這係由大地魚金湯再加上秘製香蝦海味金湯,熬製而成嘅湯底,係全港獨家手創嘅招牌麵。而且,鍾意芫茜嘅朋友仔一定要試下,滿滿一大碗嘅芫茜,海鮮嘅湯底再加上芫茜嘅香味,成碗面食完之後,要連湯飲埋!非常嘅鮮美!而且,仲送了一杯洛神花茶,在飲湯食麵之前喝一口洛神花茶,清膩爽口!海家漁湯銀魚雙丸麵(豬丸+蝦丸)$89海家漁湯銀魚湯底沒有上面雙湯湯底那麼濃郁,但也不失銀魚的鮮味。而且,兩粒豬丸和蝦丸都勁大粒!老實講一個女孩子的胃口根本吃不完,最後要和朋友一起分享!甜辣酱皮蛋$28這款甜辣酱非常好味,食落真係同個名一樣甜甜辣辣的,感覺用來撈飯撈面都很好食!甜辣酱银鱼秋葵 38.00甜辣酱+秋葵,微甜辣加上涼拌的秋葵,好開胃爽口!很少食秋葵的我都忍不住食多左億點點!甜辣酱海参花$59因為很好奇海參花是什麼,經店員的熱情介紹下,叫了來試試。果然一如店員所說,吃起來特別勁道,配上秘製甜辣酱更加惹味!

(如來)雙湯香蔥芫茜蒜香鱔仔乾草菇麵+雲吞 $64+16

海家漁湯銀魚雙丸麵(豬丸+蝦丸)$89

甜辣酱皮蛋$28

甜辣酱银鱼秋葵 38.00

甜辣酱海参花$59
因為很好奇海參花是什麼,經店員的熱情介紹下,叫了來試試。
果然一如店員所說,吃起來特別勁道,配上秘製甜辣酱更加惹味!
2023-10-01
2023-10-05 37 瀏覽
平時同班姊妹好鍾意喺旺角行街,肚餓嘅時候就想喺附近搵啲嘢食,點知比我見到呢間好傳統有地道嘅麵舖。😍😍我哋點咗雙湯手打蝦丸醬油香蔥撈麵,蝦丸好大粒,咬落勁彈牙,好多蝦肉,食得出係手打唔係機整嘅,撈麵嘅醬汁好惹味,又唔會太鹹,🍜🤩而朋友就叫咗海家漁湯銀魚蠔仔蟹肉湯飯,附送左碗大地魚湯,飲落勁香,湯底濃郁,真材實料,應該煲咗好耐。湯飯入邊有好多蠔仔同蟹肉,蟹肉新鮮,而且蠔仔冇乜沙。🦀🐚我哋仲叫咗雲吞,皮薄餡靚,裏面蝦肉彈牙,令到我哋忍唔住再叫多咗啲炸雲吞,非常酥脆。除此之外,我哋仲叫咗炸蠔餅和炸蟹餅,兩款都唔錯,上台嘅時候熱辣辣,一定係啱啱先炸好,蠔仔同蟹肉嘅份量都幾多,幾好食。🦪🦐