話說前幾日見到呢間火鍋店開張,當然就第一時間去試新嘢。餐廳地方雖然不大,但枱與枱之間都有相當嘅距離,絕對無好逼狹嘅感覺,而且唔會好似其他火鍋店咁煙霧濔漫,坐得非常舒服,係一班人吹水食飯嘅好地方。坐低就揀湯底,有粥底,蕃茄濃湯脆米或者椰子文昌雞,最後我地揀左椰子文昌雞,貪佢有隻雞可以食。揀完湯底就揀海鮮,海鮮選擇多同埋都係靚嘢,我地揀左肉蟹,鮑魚,大蜆,沙白,蠔,活魚,帶子。揀完海鮮就可以揀多6樣火鍋配料。落完order, 湯底同海鮮配料立刻送上。嘩,隔住個煲蓋都聞到好香嘅椰子味,d海鮮好新鮮,隻沙白仲噴緊水。店員好熱心咁講解點樣煮隻文昌雞,就係等水滾落雞,等大滾後熄火焗7分鐘,餐廳好貼心咁俾埋個計時器我地。對住咁多靚料,呢7分鐘過得特別慢。終於夠時間了,一開蓋二話不說整件雞先。雞肉好滑,烹調時間恰到好處,熟得嚟唔會好老,再配上青檸汁,令味道提升到另一層次,更加清新。食完雞就到海鮮,餐廳提供了烹調海鮮嘅次序同所需時間,令我地唔會因為自己嘅無知而浪費左咁靚嘅食材。隻計時雞又叫啦!食鮑魚時間到啦!鮑魚好鮮甜,爽口,配上火鍋醬料特別好味!肉蟹蟹肉爽實而甜,一咬就知係活蟹,唔係雪藏或者死蟹。魚好

椰子文昌雞

肉蟹蟹肉爽實而甜,一咬就知係活蟹,唔係雪藏或者死蟹。

魚好滑,沙白好新鮮,隻隻都開口,蠔雖然size不大,但味道非常鮮甜。帶子開左邊,灼一灼就食得,好爽甜。

望一望手錶,原來不知不覺已經吹左好耐水,枱面仲有一堆嘢未食,唔緊要啦,難得相聚,慢慢食,慢慢吹水。

所有食材非常新鮮,價錢合理,係打邊爐不二之選。響鈴係餐廳即叫即炸,非常有誠意,非常好味。只係一個響鈴已經值得再返黎食多幾次,更何況仲有咁多新鮮海鮮,翻焯指數爆晒燈。
2018-08-18 112 瀏覽
話說上星期日想打邊爐,但又唔知去邊度好, 點知機緣巧合,俾我入左一間叫做六十六十火鍋店, 入面環境都唔錯 , 唯一唔好嘅就係冷氣唔夠凍, 同服務員反映, 立即幫我開到最大冷氣, 但可能我係近門口位, 所以都唔係好涼, 都算接受到。 講下食材, 佢有三款湯底, 我揀咗椰子鍋底,文昌雞, 椰子湯底好清香, 文昌雞好彈牙, 海鮮好新鮮,真係好好味, 重要價錢唔貴, 好抵食。 環境坐得好舒服。 服務員工作態度好認真, 仲介紹我哋應該要點樣食。 唯一不好就係我個肚唔爭氣擺唔落。 真係可以一去再去
2018-08-12
  • 椰子湯底
2018-08-17 76 瀏覽
椰子文昌雞湯底夠香,款款海鮮超新鮮,連響鈴都係自家炸一d都唔油,連老人家都食到停唔到口,我媽將個湯底飲清,無諗過呢個街坊價錢可以食到咁高質材料👍🏽👍🏽一定會再食😋
2018-08-16
慶祝紀念
生日
  • 椰子文昌雞湯底
2018-08-16 87 瀏覽
當日覺得好口乾想試一試比較純正嘅火鍋。跟朋友試一試這個馳名的椰子雞火鍋。首先它最吸引之處就是用了獨到。用的是海底椰以及椰子肉做湯底,再加上文昌雞的雞肉非常鮮嫩,大家可以想像鮮味兩個字是怎麼寫。😊😊 我在外面試過很多火鍋,很多時候火鍋湯是有味精。但這家保證沒有,用料新鮮,而且老闆是用心經營。亦想提一提他們用的文昌雞,文昌雞出名是因為他們脂肪比較少,但雞味非常重。而且裏面海鮮非常多有蠔,蟹。蟹是用膏蟹 ,蟹膏非常多。😊
當日覺得好口乾想試一試比較純正嘅火鍋
跟朋友試一試這個馳名的椰子雞火鍋
但這家保證沒有,用料新鮮,而且老闆是用心經營。
而且裏面海鮮非常多有蠔,蟹。蟹是用膏蟹 ,蟹膏非常多。😊
2018-08-14 263 瀏覽
有時候兩個人😒出街食飯好迷惘,想打邊爐但又叫得唔多野食,好快就食飽,所以諗左好耐,都唔知食咩!最後去左長沙灣呢間新開既火鍋,睇到餐牌有3種湯底,粥底$200位、椰子🐔文昌雞$248位、蕃茄🍅泡飯$200位,最後簡左椰子文昌雞,包6種自選🦀🦐海鮮、2種🐚貝類、6種火鍋配料!份量剛剛好,又可以食到唔同種類海鮮,最重要夠新鮮,地方夠大,又坐得好舒服😌!隔離枱話椰青好好飲,一定要叫,我下次一定會試粥底😋同椰青🥥😋
肉蟹、鮑魚、蟶子皇、貴妃蚌
鴨血
  • 肉蟹
  • 貴妃蚌
2018-08-12 125 瀏覽
長沙灣食肆林立, 上次等巴士嗰陣見到間新開嘅火鍋店,橫掂食附近食到悶悶到,不如試下新嘢由於前一晚whatsapp訂左位, 一到已經即刻入得唔使點等✌店員推介椰子湯底嘅海南文昌雞套餐, 普通雞就食得多, 文昌雞唔係周圍有得食就 order 左!店員攞咗個湯底黎, 已經聞到好清香嘅椰子味 隨即店員送上雞及海鮮! 我哋落咗個雞先, 原來文昌雞肉質較有口感而且好有雞味, 同我平時出去食嗰啲雞好唔同, 呢度啲雞好明顯係靚啲新鮮啲同埋重雞味D我哋首先食咗個蟹,好多膏 又大隻之後落埋鮑魚,扇貝, 大蜆 同埋魚, 全部都超新鮮, 仲有個蝦( 一打開個蓋隻蝦跳出嚟 嚇到我哋大叫) 8樣海鮮食完其實都飽飽哋。食完海鮮我哋畢咗個湯嚟飲, 我同朋友每人仲飲咗兩碗, 椰子海鮮湯,超甜套餐包咗嗰6款配料,我哋食咗一半咋, 因為實在太飽,開頭仲驚唔夠食見到隔離枱飲酒我好想飲, 不過冇計我大肚唯有飲住汽水先 飲品主都是罐裝, 可惜冇我最愛嘅凍檸茶總結:環境坐得舒服ga,店員都好nice, 經常走埋嚟睇下食成點, 食物新鮮, 不過如果飲品加多幾款, 有啲即沖飲品就好啦 叫埋嘢飲埋單每人都係$26X, 都幾抵食臨走我朋友

就 order 左!
店員攞咗個湯底黎, 已經聞到好清香嘅椰子味

我哋首先食咗個蟹,好多膏 又大隻

) 8樣海鮮食完其實都飽飽哋。

見到隔離枱飲酒我好想飲, 不過冇計我大肚唯有飲住汽水先
飲品主都是罐裝, 可惜冇我最愛嘅凍檸茶

叫埋嘢飲埋單每人都係$26X, 都幾抵食

臨走我朋友已經話下次要再嚟試埋個蕃茄脆米湯底 ..................
  • 海南文昌雞椰子湯底海鮮火鍋套餐
2018-08-11 121 瀏覽
前兩日行過見到他們新開張坐咗好多人,今日我放假專登叫一家人過嚟食!他們位於青山道大街龍寶酒樓百佳附近,所以平時行過一見就見到!他們是屬於套餐形式,門口睇過價錢好抵食一包好多野,所以都不用猶豫入咗去食!他們是人頭收費套餐一開始有三個湯底選擇,$200粥底,$200蕃茄泡飯湯底,$248椰子雞湯底! 椰子雞見到個價錢真係幾抵食,出邊最少都要$300,所以今次就叫咗椰子雞湯底來試一試!不過套餐形式我都係第一次食,初頭都有啲唔明,不過原來好簡單,等我略略話比大家知!每一張枱有張點菜紙,首先我哋一張枱選擇一個湯底先,之後就係選擇海鮮,紅色同藍色部份各選三款,連埋黃色貝類,一共就包左八款海鮮! 有蟹有鮑魚有蟶子有元貝!之後下邊有好多款自選配料選擇,再選擇六款!完成! 因為我哋揀椰子雞湯底,員工介紹我哋要先將全部雞放入湯底煮滾,之後飲湯!不過阿媽好醒目連同蟹一齊放落去,之後先飲湯,碗湯真係特別鮮甜!這裏的雞真係正宗海南雞,雞皮彈牙,雞肉煙銀不是琳琳的,雞味比較重!同平時食嘅廣東的確好大分別!阿媽阿爸食到唔停得口!椰子香味亦都夠!海鮮方面:肉蟹: 超級大隻,肥大肉厚豪仔:超級鮮甜,估唔到同個湯底咁夾元

他們是人頭收費套餐

之後下邊有好多款自選配料選擇,再選擇六款!完成!

海鮮方面:
肉蟹: 超級大隻,肥大肉厚

豪仔:超級鮮甜,估唔到同個湯底咁夾

元貝:好新鮮,食落甜甜地,就係10分鮮甜

海蝦:估唔到隻蝦都屬於大隻,仲跳跳的

王立倉:平時真係好少用呢條魚打邊爐,一啲都唔聲,又多肉,啱晒我
海南文昌椰子雞湯

蜆:他們有兩款指定的,分量超多
鮑魚:一上到枱比老竇放咗入湯底冇影相,鮑魚好大隻

整體海鮮份量超級多,而且每一樣都好新鮮,跟埋個湯底清清地,食落真係好鮮甜!
食完個雞食完個海鮮其實已經好飽,但係原來仲有火鍋配料未上!

我哋仲叫咗:牛肉,豬豚肉,萵筍,云耳,生菜,娃娃菜
他們海鮮係主打,牛肉豬肉當然就唔係和牛或安格斯,不過味道都不錯,特別係豬肉,都幾好味!

他們套餐就包左咁多嘢食,食得超飽,真係食唔晒,最後啲菜我哋都要打包,呢一點又幾好有心思又環保,他們竟然可以給我們打包返屋企!他們亦都有各款汽水啤酒飲品選擇!價錢都公道10幾廿蚊!

最後一提嘅係見到隔離枱不停係咁讚個蕃茄泡飯好好食,係咪真係咁正呀⋯⋯下次真係要再來試吓!打邊爐最緊要食物新鮮,這裏真係值得推介!
2018-08-07 149 瀏覽
上fb見佢攪抽獎有半價優惠,咁啱有朋友響附近返工, 咁就梗係要去試下啦我哋訂咗星期一,8:45時段, 我哋早咗到,8:30 就已經入座。跟住睇到佢個餐牌, 總共可以有八樣海鮮, 我哋就揀咗活魚(今晚係多寶魚)鮑魚肉蟹, 藍色嗰邊我哋揀咗海蝦 馬刀貝同 貴妃蚌下面六樣配料,選咗牛豬花膠萵筍魚皮響鈴好啦湯底嚟到海鮮都到,貝類洗得乾淨,蝦是活的,肉蟹有羔份量同質都夠,突然老闆娘推介30蚊2隻扇貝,真係成隻手咁大,洗到白雪雪,正我朋友飽到上心口,所以後上的肉都係我包辦,係個響鈴有點油溢味,其他都ok到今日嘅驚喜出來了,由於無乜肉,個湯底仲好清,叫佢地可以上埋飯,佢就攞咗白飯同脆米(炸咗嘅米),先撈走D底料,再落白飯(我朋友話飽,咁我就叫佢落少D飯,之後後悔了),之後落埋脆米,果朕飯焦香飄上嚟,我朋友已經攞住個碗話要食,之後仲叫佢比D豬油渣落埋落去,香到呢……仲要肉蟹D羔味仲響個湯度我食咗兩碗,我朋友食咗兩碗半,食到個底乾乾淨淨(頂佢,又話飽)總結:正價都抵食,海鮮正,湯底清,泡飯超滿足
下面六樣配料,選咗牛豬花膠萵筍魚皮響鈴
好啦湯底嚟到海鮮都到,貝類洗得乾淨,蝦是活的,肉蟹有羔
總結:正價都抵食,海鮮正,湯底清,泡飯超滿足
鮮茄薯仔鍋底+脆米泡飯
2018-08-06
鮮茄薯仔鍋底+脆米泡飯
  • 肉蟹、活魚,扇貝