就算是超強颱風來襲🌬,也不會打擊到人妻🐷想要吃的決心😤!整個下午都想食火鍋🍲,老公🍋最後當然不敵語言攻勢💥,最後乖乖的找了一個好地方給我😎。要滿足貪心的人妻🐷,自選套餐再合適不過😏,單看價錢真的是蠻吸引的🤩。店內坐了滿滿的食客😲,看來這家店應該頗受歡迎喔😌~每一枱都放了計時器⏲方便食客煮海鮮用🔥。食法則貼了在座位旁📝,開始前先看一看吧😉。蠔🌊:人妻最愛💖,怎能不點😂?肉厚味鮮😋,份量也頗多😲,二人每人都吃了大概有6-7隻🤤。貝類🐚:分別有兩款✌🏻,蜆的尺寸也不少📏,而且每一隻都很新鮮🤩,配上了蕃茄湯🍅,更覺清甜👍🏻。鮮魷🦑:老公🍋選了的鮮魷,處理得宜💦,口感爽滑😋。金刀貝🐚:含豐富的蛋白質😍,對降低膽固醇有顯著的食療功效👍🏻,加上口感香甜🤤,肉質細嫩,絕對是健康之選✨。蟶子皇🌊:也是具有很高的營養價值的貝類🤩,口感爽脆,肉質厚嫩💯。扇貝🐚:肉質甜美芳香😋,帶着大海的鮮美☺️,令人無法抗拒💘。肉蟹🦀:蟹膏很豐富🤩,蟹肉鮮味爽嫩😋,最慶幸的是有一個為我拆蟹肉的男人😘。美國肥牛🐮:油脂分佈平均👍🏻,輕輕一熝已經可以吃了🔥。娃娃菜🥦:鮮嫩的蔬菜當然不能少😏,清甜的口感,一解之前的油膩感😌。花膠仔
店內坐了滿滿的食客😲,看來這家店應該頗受歡迎喔😌~
貝類
鮮魷🦑:老公🍋選了的鮮魷,處理得宜💦,口感爽滑😋。
肉蟹
美國肥牛🐮:油脂分佈平均👍🏻,輕輕一熝已經可以吃了🔥。
娃娃菜
花膠仔🐠:含豐富蛋白質花膠😍,除了可補充骨膠原😌,對關節皮膚也是很有益的👍🏻,肉質蠻厚,口感爽脆🤤。
花膠仔
午餐肉🐽:老公🍋的最愛,他常就火鍋沒了它就不算完美🔥,久而久之,我也習慣了點它了😅。
午餐肉
牛丸🐮:口感彈牙😋,火鍋就是不能少了丸子的位置吧😎。
牛丸
蜂巢豆腐🐝:吸收了湯汁的清甜🤤,令它的味道更好、更有層次感🤩。
蜂巢豆腐
脆米泡飯🍚:最後加了入白飯炸米🥄,做成了蕃茄湯泡飯😍,加入了脆米的泡飯🍿,口感更好👍🏻。
脆米泡飯
總結:整體食材非常新鮮😋,加上真材實料煮成的湯底🍅,性價比非常高👍🏻。
2018-09-13
脆米泡飯
2018-09-18 55 瀏覽
去開長沙灣 到處走走見到有間新間的火鍋店 主打時令海鮮膽粗粗一試店內有點懷舊風 都幾得意原來佢有別於普通單點的火鍋店而係主打海鮮套餐算係一種新潮流套餐每位二百多元包醬料加一 都幾抵食湯底三選一我地揀左椰子文昌雞 賣相幾唔錯 有足半隻雞湯底好甜 有好濃椰香味 仲有件件椰肉 算係真才實料雞肉彈牙爽口 係真正的文昌走地雞同香港常常食到的黃油雞好唔一樣海鮮就大概有十款跟唔同顏色 共選八款當中不乏貴價食材份量都好夠 好有睇頭 蟹肉好厚實 啖啖肉帶子超級鮮甜 鮮味十足肉質仲要彈牙 係好新鮮的材料蠔肉軟滑不腥 一份仲有12粒鮮魷口感都唔錯貝類相對無甘出色其他食材可以自選6款 算係不過不失 比大家過下口癮但其實食完椰子雞 同8款海鮮已經好飽 捧住個肚 十分滿足。
去開長沙灣 到處走走

鮮魷口感都唔錯

貝類相對無甘出色

其他食材可以自選6款 算係不過不失 比大家過下口癮

但其實食完椰子雞 同8款海鮮
已經好飽 捧住個肚 十分滿足。
2018-08-21
2018-09-17 67 瀏覽
喺長沙灣青山道食到一個超抵食嘅海鮮火鍋套餐,只不過係二百蚊, 就有豐富嘅海鮮, 同埋六款嘅火鍋配料, 真係非常抵食,沒有之一首先食咗蟹肉質非常新鮮, 仲有好多蟹膏添, 咁多蟹膏真係堅正, 好creamy嘅蟹膏, 冇得頂蜆嘅質素真係不錯, 一啲沙都感覺唔到, 好鮮嫩滑口大蚌真係好大隻, 咬落去好q彈, 一樣係冇沙, 完全唔需要點任何醬汁, 因為佢個湯底: 蕃茄湯底非常之濃味, 吸收曬所有海鮮精華添!帶子一啲都唔靱, 我地掌握個時間真係啱啱好, 口感不錯另外嘅就係薄切牛肉, 佢唔算係肥牛, 咬落去有口感, 肉味香濃, 加埋蕃茄湯底, 芝味無窮

蜆嘅質素真係不錯, 一啲沙都感覺唔到, 好鮮嫩滑口

帶子一啲都唔靱, 我地掌握個時間真係啱啱好, 口感不錯

2018-09-17 62 瀏覽
朋友住喺長沙灣,今日專登入去探佢,佢再帶返我去食呢度新開嘅火鍋。預約左八點半,去到估唔到全場爆曬場,等左大約5分鐘等上一轉交枱,好快就入得啦!三款火鍋套餐我揀咗最普通嘅足底,只係$200 ,可以食到八款海鮮,再加六款自選配料,未食都覺得好抵!落完單就揀左醬料個粥底好清呀!先來左一碟蜆,二人份量都幾多!而且都算大粒架。仲有好多款海鮮,聖子、新鮮魚卜、帶子等等,樣樣都大大件架就年蠔仔都好巨型,食落好鮮甜呀蟹想出嘅時候仲喺度郁,超級新鮮!自己揀嘅配料,萵筍係必點,我嘅最愛。牛肉、豚肉各一碟都唔錯最後加埋芋頭、粟米、南瓜等等去煮粥,成煲粥都好鮮甜。

落完單就揀左醬料

個粥底好清呀!
先來左一碟蜆,二人份量都幾多!而且都算大粒架。

仲有好多款海鮮,聖子、新鮮魚卜、帶子等等,樣樣都大大件架

就年蠔仔都好巨型,食落好鮮甜呀

蟹想出嘅時候仲喺度郁,超級新鮮!

自己揀嘅配料,萵筍係必點,我嘅最愛。

牛肉、豚肉各一碟
都唔錯

最後加埋芋頭、粟米、南瓜等等去煮粥,成煲粥都好鮮甜。
2018-09-16 39 瀏覽
落巴士經過見到新開張,特別留意下門口嘅介紹,$200就可以食到你飽?!見到佢咁寫都忍唔住要試吓,一於約埋屋企人食一餐海鮮火鍋。我哋揀咗番茄濃湯底+脆米泡飯套餐 ,$200 仲要唔使加一囉真係好平!頭先我哋已經揀好咗湯底,職員轉個頭就已經幫我地上鍋啦!然後就有8款海鮮,每一樣都好生猛,有蠔、鮑魚、扇貝、肉蟹、貴妃蜆等等。每一樣都好新鮮,少食多滋味。湯底已經變得好甜,鮑魚彈牙,扇貝厚肉,全靠老公我仲有得食蟹鉗,超多肉啊!正到爆炸!仲有六款自選火鍋配料,普通貨色,但係牛同豬肉都唔錯。我最喜歡美國肥牛,西班牙梅頭肉都幾滑囗。打邊爐熱辣辣又點少得飲罐冰涼可樂呢!慢慢食其實都已經飽咗一半,食到最後就叫店員幫手整埋脆米泡飯,每人大概都可以分享到兩碗仔嘅,味道當然係好啦!因為成個湯底都吸收晒海鮮同埋肉嘅精華,脆米泡飯就變得特別滋味!地方夠大又有卡位坐,每人$200埋單回頭率極高!

頭先我哋已經揀好咗湯底,職員轉個頭就已經幫我地上鍋啦!

地方夠大又有卡位坐,每人$200埋單回頭率極高!
  • 番茄濃湯底+脆米泡飯套餐
2018-09-15 36 瀏覽
飲飲食食幾乎每個人都鐘意,要食到有質素食物價錢又實惠真係未必時時食得到,都係要靠網上看先知道口碑如何,就今次去呢度開飯一樣都係俾一個價錢又冇加一,就可以食到新鮮時令海鮮同其他配料,食到最後仲品嚐到鮮甜泡飯已經滿足,講緊當然係食火鍋,呢度主打海鮮火鍋套餐,必然會食到各款生猛海鮮,仲有三款特色套餐提供,我地揀咗番茄濃湯底脆米泡飯套餐,先點八款時令海鮮品嚐再選其他火鍋配料之後享用,等一陣已見湯底開始滾起,而海鮮亦逐一送到枱上開始是日火鍋,眼見各款生猛海鮮夠晒豐富,就先放肉蟹因為時間會比較耐先食到,再放埋花甲同沙白滾至開殼就食得,入口啖啖鮮嫩肉質食落特別鮮甜多汁其後有蠔食到肉質嫩滑又飽滿,之後有鮑魚同馬刀貝食落一樣咁鮮美,終於輪到肉蟹已見有好多蟹膏就知有幾正,真係要好好品嚐一番,入口肉質鮮嫩不在話下蟹膏濃郁食得又滿足食完一輪豐富海鮮再來有自選配料,又點會冇肉食嘻嘻,有美國肥牛食落肥美又嫩滑同西班牙梅頭肉入口啖啖肉夠滋味輪到炸魚皮入囗卜卜脆眨吓眼又食咗一輪係時候落脆米泡飯,再將湯裏精華吸收食落軟綿味道當然特別鮮又食完一餐經濟實惠嘅鮮味火鍋。
輪到炸魚皮入囗卜卜脆
又食完一餐經濟實惠嘅鮮味火鍋
  • 番茄濃湯底脆米泡飯套餐
2018-09-14 51 瀏覽
最近工作超級忙,收工後攰到邊度都唔想去。男友話好耐冇出街食飯,今晚要帶我去食新開既粥底火鍋,佢咁貼心,我即使攰都好難Say No食粥底火鍋,間間都有少少唔同,呢間去一開始係用清粥水做湯底去淥熟啲食材。點左8種海鮮,蟹超多膏,元貝大大隻,貝殼類新鮮到侍應放嗨枱面時仲識噴水,真係見到都開心除咗海鮮,仲有肥牛(非常肥美)梅頭肉(煙韌有肉味)響鈴(脆卜卜)花膠(滋補美味)......放到成枱都係,到最後逐樣逐樣俾我哋放哂落肚,到最後加入粥膽之時仲有專人負責,粥索晒啲海鮮、肉嘅精華,真係夠晒鮮甜!呢一餐食到心滿意足,期待下次再食過!
最近工作超級忙,收工後攰到邊度都唔想去。
男友話好耐冇出街食飯,
今晚要帶我去食新開既粥底火鍋,佢咁貼心,
我即使攰都好難Say No

食粥底火鍋,間間都有少少唔同,
呢間去一開始係用清粥水做湯底去淥熟啲食材。

點左8種海鮮,

蟹超多膏,
元貝大大隻,

貝殼類新鮮到侍應放嗨枱面時仲識噴水,

真係見到都開心

除咗海鮮,仲有肥牛(非常肥美)

梅頭肉(煙韌有肉味

響鈴(脆卜卜)
花膠(滋補美味)......
放到成枱都係,到最後逐樣逐樣俾我哋放哂落肚,

到最後加入粥膽之時仲有專人負責,

粥索晒啲海鮮、肉嘅精華,真係夠晒鮮甜!
呢一餐食到心滿意足,期待下次再食過!
2018-08-30
2018-09-12 2717 瀏覽
以人頭計算,選邊款湯底就收邊個價錢。如果是第一次去,強烈建議叫$248椰子文昌雞湯底,因為好出色。再去的話,就建議點另外兩款,因為價錢平d之餘,本身8款海鮮加6款火鍋配料都已經好ok。價錢方面最欣賞佢無加一,實收標價!好清晰!醬料唔駛另加錢,仲有特別的生薑蓉。味道幾夾,不錯!椰子文昌雞湯鍋內有大大件椰子肉和竹笙。竹笙超正,好適合呢個湯底,因為竹笙可以充份吸收椰子和雞油味!選擇信任餐廳的專業多於自己(哈哈!)職員話待湯滾後放雞落去,蓋鍋轉大火,水滾後關火焗7分鐘。(有雞雞公仔提醒你)「心諗,雞喎,唔係牛喎,水滾焗7分鐘就夠?」7分鐘過後,夾上黎睇,又真係剛熟,雞肉亦非常之嫩,並帶有淡淡椰味。作為餐點中第一道入口的食物,好高質!8款海鮮包括:奄仔蟹、大蟶子、鮑魚、貴妃蚌、沙白、黃油蜆、流浮山蠔、鮮魷。可以話連最沒有期望的鮮魷都好食,因為好爽口。奄仔蟹好多膏,可能用左椰子清湯煮,令蟹的鮮味更出,奄仔蟹蟹殼較脆,好易開到~真係鮮鮮鮮~第二款要讚的是黃油蜆,可能有之前食過,但平時無咩為意,今次以鮮味為主題,呢款黃油蜆好貼題。因為煮熟之後蜆肉會漲卜卜,一口咬落去D海鮮汁係標出黎!! 正!第三款好味

價錢方面最欣賞佢無加一,實收標價!好清晰!

醬料唔駛另加錢,仲有特別的生薑蓉。味道幾夾,不錯!

椰子文昌雞

選擇信任餐廳的專業多於自己(哈哈!)

文昌雞

8款海鮮包括:

可以話連最沒有期望的鮮魷都好食,因為好爽口。
真係鮮鮮鮮~

第三款好味的是流浮山蠔,呢個係驚喜,本身覺得平時都成日食啦,但只要跟住職員指示煮40秒至1分鐘,蠔味好濃,剛好熟肉質好滑。比美國桶蠔出色好多。
肥牛(前)梅頭(後)

炸魚皮

6款自選火鍋配料中,西班牙梅頭、肥牛最正! 切得夠薄身,但不影響肉質的鮮味,梅頭較有嚼勁,是我最喜歡的。
魚皮好脆,少少咸。好後悔無叫響鈴,見到隔離枱個響鈴大大舊,淺黃色好脆咁,偷聽到原來呢度既響鈴係即炸!
下次黎一定要點呢個!!!!!
2018-09-05
文昌雞
肥牛(前)梅頭(後)
炸魚皮
2018-09-12 57 瀏覽
這間新開火鍋店主打海鮮、粥底、椰子雞湯底套餐,按人頭費計,每位只需二百至二百幾元便可歎盡八款生猛海鮮加六款火鍋配料,不但份量好足,食物又好有質素,還不收加一,絕對物超所值,是間誠意滿滿的高質火鍋店,難怪新開不久都全場爆滿。椰子文昌雞湯底香氣撲鼻,湯底由椰青、椰皇、老椰三種椰子加上馬蹄,竹笙等熬成,湯底清甜,椰香味十足,加入海鮮後味道更有層次。文昌雞比一般雞更有濃厚雞味,肉質結實,沾上青檸汁後,椰香味雞肉即時吊出鮮味,好惹味。八款海鮮十分豐富,而且樣樣均是非常新鮮及好高質素,真材實料,毫不欺場,驚喜爆燈。大大隻肉蟹生猛得仍在不停郁動,肉質極度鮮甜,又啖啖肉,連不嗜蟹的我全程都吃得津津有味,愛不釋手。扇貝好大粒,肉質爽滑,好有鮮味。活魚非常爽脆,口感極佳,魚味出眾。鮮蠔份量超多,大隻飽滿,淥熟後不會縮哂水,質感滑溜肥美,好好味。花甲貝類一大盤好新鮮,仍微微在動,肉質爽滑多汁,完全不會有沙。金刀貝超級鮮甜爽滑,美味無窮!鮮魷勁爽口彈牙,鮮味十足,相當棒!自選火鍋配料亦絕不馬虎,貨真價實。西班牙梅頭肉好出色,肉質結實嫩口有嚼勁,肉味超濃,十分美味。美國肥牛色澤紅潤,油花細密均匀,肥瘦適中。響鈴

扇貝好大粒,肉質爽滑,好有鮮味。
活魚非常爽脆,口感極佳,魚味出眾。

自選火鍋配料亦絕不馬虎,貨真價實。

美國肥牛色澤紅潤,油花細密均匀,肥瘦適中。

響鈴及炸魚皮均是每日鮮炸,size巨型,炸得香脆而不會好油膩,淥一淥吸滿椰子湯十分美味。

萵筍十分清甜,跟椰子湯好配襯。

魚皮餃大大粒,餡料相當多。

2018-09-12 29 瀏覽
今日行過深水埗見到呢間新開張既舖頭都可以坐滿哂人,好似好正咁!200多就有海鮮食,仲可以揀粥底,椰子雞湯或者蕃茄湯泡飯。入到去原來已經full booking 了!幸好俾我地有得入去食,只要準時交還張枱俾下個booking就得.新開張就已經咁爆場👍👍我就揀左椰子文昌雞湯底🐔另外可以自己揀六款海鮮,2款指定海鮮!🤤🤤我地就揀左肉蟹🦀,扇貝,魚腩,魷魚,貴妃蚌,蠔!另外兩款就係海蜆,花甲🐚先黎個文昌雞,職員好nice咁教我地點食。每張枱都有個計時器,俾我地睇住個時間表跟住食又幾方便!呢次既食法有d唔同,滾好後先焗7分鐘,等d湯底更入味。再把青檸加落醬油或雞上做調料,更調出鮮味來,文昌雞肉味更重雞味又夠嫩肉👍而湯底用既係椰青肉,唔係椰子肉。所以更甜,椰青肉又夠嫩滑,幾好喎!再加有馬蹄,竹苼,令到湯底更加清甜!🤤 好飲!食完雞,就可以食海鮮喇!d海鮮好新鮮,隻蟹明明已經斬左件,仲識郁?!證明真係活海鮮黎,唔係冰鮮雪藏。可以放心食用!👍👍肉蟹🦀呢個真係推薦大家食!佢既肉真係好多而且好鮮味!唔洗沾醬油,都已經夠哂味道。加上湯底夠鮮甜,令到味道更加昇華!🤤啖啖肉!脆魚骨腩 大大舊,厚肉 🐟咬落好爽口

我就揀左椰子文昌雞湯底🐔

另外可以自己揀六款海鮮,2款指定海鮮!🤤🤤

食完雞,就可以食海鮮喇!
d海鮮好新鮮,隻蟹明明已經斬左件,仲識郁?!
證明真係活海鮮黎,唔係冰鮮雪藏。可以放心食用!👍👍

肉蟹🦀呢個真係推薦大家食!

脆魚骨腩 大大舊,厚肉 🐟
咬落好爽口彈牙,魚味鮮!唔錯😜

蠔 既份量都多,同粒粒size都唔會好細粒。
唔會話無肉食。
海水味夠濃,食得出新鮮 👍

海蜆同花甲都幾好。唔會話有沙!
食極都有咁,都有好多隻喎。

珊瑚蚌同魷魚一樣,原來淥幾十秒就食得!
食落好爽口彈牙。🤤

食完海鮮,其實都好飽。
但仲未完,因為仲有六款自選火鍋配料等緊你!😲😲!

美國肥牛 🐂質素幾好!淥幾下就食得。
肉夠嫩,又幾好味的。

西班牙梅頭肉🐷呢個都要叫!
估唔到又幾好味,煙韌得黎肉又幾嫩。
好有嚼勁。

自家製魚皮 同響玲
size都係好大件👍炸得夠哂脆口!
🤤

翠綠窩荀 🥗夠哂正,索哂個湯底。
夠哂鮮甜呀!😍
友人家住長沙環,最近向小編介紹了一間新開的火鍋小店「六十六十火鍋」。礙於地點關係,小編起初也對這個提議有點卻步。最後在友人力薦下,還是決定到長沙環走一趟,結果當然沒有令人失望!有別於坊間的火鍋店,單是火鍋生料選項也能填滿兩頁 A4 紙,「六十六十火鍋」的餐單相對簡單,加上餐廳以火鍋套餐型式經營,明顯走貴精不貴多的路線。另外,今時今日吃火鍋,人均消費動軋要四五百元。現在 $200/位全包,不用收取茶芥醬料加一費用,定價吸引。 二人同行要了一客「海鮮火鍋套餐」,並以「蕃茄濃湯」作湯底。在未開始淥煮食材前輕唊一口湯,蕃茄味清清的,酸中帶甜,能輕引食材鮮味。各式海鮮是首輪送上的食材,雖然擺盤無考究,但海鮮鮮度十足,肉蟹、鮑魚、海蜆也在「郁郁下」,其餘海鮮賣相也見光鮮。煮海鮮講究火喉,餐廳很貼心附上海鮮烹煮建議時間表,間接確保食品質素。要論最出色的海鮮,「肉蟹」當之無愧,蟹肉頂角結實又鮮甜,蟹羔份量豐盛。以蟹肴湯,湯汁洋溢濃郁的蟹香,足見此蟹的質素!  蟶子皇與鮑魚也出品出色。「蟶子皇」夠大隻肉厚,食感份外爽甜。「鮑魚」味鮮彈牙,沒有令人不悦的韌感。 至於「鮮蠔」,雖然外觀小巧,但口感很幼嫩。

蕃茄濃湯

鮑魚

至於「鮮蠔」,雖然外觀小巧,但口感很幼嫩。及後好奇一問,原來鮮蠔產自香港流浮山,選材夠地道,讚!
鮮蠔

貴妃蚌」、「海蜆」與「鮮魷」,全屬中上水準的食材,特別喜歡那份隱透鹹香的海水味!
貴妃蚌

海蜆

鮮魷

來到肉食環節,豬牛各一,不論「西班牙梅頭肉」或「美國肥牛」皆肉色紅潤,肉味濃郁,口感鬆軟,完全沒有經冷凍後的負面影響。
西班牙梅頭肉

美國肥牛

豬肉丸」是席間唯一雜項丸物,質感爽彈,正評!
豬肉丸

花膠仔」的選材比預期黏厚,膠質感強。
花膠仔

蜂巢豆腐」充滿氣孔是吸汁名物,稍稍放涼送口一咬,湯汁一湧而出,豆香與海鮮湯的甜味交替出現,好吃。
蜂巢豆腐

唐生菜」色澤翠綠,明顯經過適度篩選處理。菜葉可口,但放湯後菜味竟降低了蟹湯的鮮甜享受,令小編有點始料不及。
唐生菜

吃畢火鍋生料,最後的環節是由店員協助製作泡飯。店員先將湯中的食物撈起,再放飯入湯燴煮,待泡飯差不多收乾多剩水份後,便可投入脆米製成這客「蕃茄濃湯底脆米泡飯」。泡飯吸盡湯汁精華味道可口,脆米及炸魚皮碎則外加一份香口及脆卜卜的享受。

蕃茄濃湯底脆米泡飯

六十六十火鍋」沒有花巧的裝潢配套,食品擺盤賣相亦實而不華。雖然人均消費只是二百元,但海鮮質素非常出色,份量亦不少。其餘生料款式不多,但也夾上貴精不貴多之勢贏得掌聲,值得推介!

[10/9/2018; Mon]
2018-09-10
鮑魚
鮮蠔
西班牙梅頭肉
豬肉丸
2018-09-11 35 瀏覽
返工又有咩好怕,甘辛苦都係志在食好野😍今日同幾個中同放工打邊爐,我見網上話呢間海鮮好新鮮,已經滿心期待嚟食好耐。我係海鮮控,最鐘意食魚蝦蟹,通通都殺!好食吾好食,試一啖就知新吾新鮮,其他人都話我晒利!今晚呢間材料真係新鮮!真心比Like!講吓隻蟹先,真係超大隻,仲大個過我塊面,好生猛,落鍋時仲見到隻蟹叫救命,想爬返出黎,證明好新鮮!仲啖啖肉Tim點止隻蟹甘簡單,仲有蟶子、大墨魚圈、蜆、蠔、鮑魚,樣樣都very good! 又新鮮又甜美,尤其蠔係好creamy 餐廳嘅牛都吾輸蝕,一樣好好味!你以為厚身就吾好食?原來厚身都一樣好嫩口,仲好濃牛肉味食完就算?原來餐廳仲有surprise ,佢用湯底加飯、脆米等,整左

今晚呢間材料真係新鮮!真心比Like!

2018-09-11 31 瀏覽
平日真的好少去長沙灣,收工接到電話,屋企人訂左枱食飯,好彩由尖沙咀坐地鐵過到去,都不過20分鐘!一出地鐵行大約五分鐘就到達!粥底火煱就食得多,試吓脆米泡飯先🤔任你添😊番茄濃湯底☝🏻自選八款生猛海鮮,超新鮮,絕對不是雪藏,因為上檯時,仍然好生猛!手板咁長,好爽口鮮甜!我最愛的卜卜蜆,三人份量,足夠食用!😋蟹蓋已切開兩邊,方便食用,而且超多膏👍🏻實肉,啖啖肉,食出鮮味,雖然已切開,但放鍋時都要小心,差D被蟹腳夾親!細心的時間表,滾幾耐,晤駛再估估下!👌最後當然將咁鮮甜嘅湯底,製作埋脆米泡飯啦,好香濃,脆口,鮮甜😋😋😋😋超満足!以每位兩佰元,又免加一,又食到超飽,重要有海鮮,太抵食了!😌
一出地鐵行大約五分鐘就到達!
粥底火煱就食得多,試吓脆米泡飯先🤔
任你添😊
番茄濃湯底☝🏻
手板咁長,好爽口鮮甜!
我最愛的卜卜蜆,三人份量,足夠食用!😋
蟹蓋已切開兩邊,方便食用,而且超多膏👍🏻
細心的時間表,滾幾耐,晤駛再估估下!👌
2018-09-11 29 瀏覽
最鍾意食火鍋既老公,知道公司附近開咗間海鮮火鍋店,門外的poster 有幾款優惠套餐,二百幾蚊就可以試到海鮮全包宴,當然要搵埋奶奶老公入去幫襯店舖雖然不大,但有好多卡位坐得好舒服😌餐具都好特別,仲有個計時器,好貼心。$200元可以食到八款自選海鮮+六款火鍋自選配料,抵食到不得了海鮮新鮮到切開仲郁郁地蠔一d都腥,好肥美又鮮甜。蟶子成隻手咁長,肉質鮮甜,好爽口肉蟹-肉質滑溜鮮甜,嫩得黎又結實,不會像水蟹般肉質削又無口感。沙白-鮮甜好味蒿筍同炸魚皮好食到不得了,食到索索聲,食吾停口食完晒所有海鮮及配菜,把剩返濃湯再加入白飯及脆脆,簡直好食到不得了😍😍😍
海鮮新鮮到切開仲郁郁地
蠔一d都腥,好肥美又鮮甜。
蟶子成隻手咁長,肉質鮮甜,好爽口
沙白-鮮甜好味
蒿筍同炸魚皮好食到不得了,食到索索聲,食吾停口
2018-09-10
2018-09-11 27 瀏覽
趁住寶貝未開學,爭取時間同佢食飯睇戲撐枱腳😛晚餐嗨Openrice揾左好耐,終於決定嗨公司附近試下新開嘅粥底火鍋。 間鋪雖然係新開張,但生意就好好,入到店內坐低,見到全場爆滿,如果唔book位,相信都好難即日有得食!😅間鋪有3種唔同嘅湯底,價錢亦唔同,寶貝話想食海鮮粥,咁就一於叫粥底,每位200大洋🤣原本正宗嘅食法係先用粥水淥啲海鮮嚟食,跟住加入粟米,芋頭粒,南瓜粒,然後食肉類及其它食材,最後就加入粥膽,咁就可以食到又鮮又美味嘅海鮮粥,但可惜寶貝話想試下有埋芋頭味嘅海鮮,所以次序大轉變。🤣食材新鮮,用咩配料嘅湯底都一樣食到佢嘅鮮甜,特別係我仲意嘅貝類,肉肥美,干淨冇沙,正😋😋😋寶貝話D肥牛同西班牙梅頭肉好正,叫我應承佢下次再同佢嚟食,真係少有🤣等到最尾主角出場,但我哋就飽到食左少少就食唔落啦⋯⋯😅

等到最尾主角出場,但我哋就飽到食左少少就食唔落啦⋯⋯😅