2019-05-09 50 瀏覽
又到掛住台灣味道既時候啦,諗到公司附近呢間六両三唔錯,所以lunch time即刻衝過黎。呢間lunch time成日爆,好彩我一條友,所以多數bar枱都有位,不過之前都講過bar台比較唔好坐,因為張櫈太高,枱太低,所以要烏低身食,今日好彩有table坐。But anyway,我鍾意呢度既湯底,次次都飲晒先走。今次order咗紅燒牛肉湯飯,啱晒我本人,因為我勁鍾意食湯飯。牛肉炆得好林好入味(入味過牛筋),湯底配飯好正,不過呢度份量偏小,食完冇幾耐就肚餓,不過你可以加$18便套餐,包括一個小食給一個嘢飲👍🏻
紅燒牛肉湯飯
2019-05-07
午餐
紅燒牛肉湯飯
2019-05-09 68 瀏覽
湯麵@六両三地址: 尖沙咀宜昌街3號地下認真做事,出來一定好。店主為了一碗湯,親身到主明山學師 ,這裡湯是用足30公斤牛大骨,72小時熬製的。來喝一下湯己值回票價了六兩三個名好特別,佢的門口亦很有台灣夲土風格,又是在橫街窄巷內的,位置不難找.晚上去又剛下雨天就可不用等位.我同男朋友6:30已即入去食.有幾款食物都想食,有台式小食溏心蛋及滷肉飯及主打要食既是台灣牛肉麵 川味紅燒牛筋麵 店員介紹說選粗面是較夾的,口感像食烏冬 ,湯底味濃, 牛筋都有3件都幾大塊的,再配埋菜就不會太肥膩.肉質好juicy,男朋友好愛食牛筋,次次食面都要點,呢度冇失望,淋身得黎有咬口,超入味川味紅燒牛肋條麵 呢個是我大愛的,肉味香濃,牛肋條口感豐富,肉質好軟滑不(鞋)口,跟出面食的確有分別,很有去左台灣的感覺.滷肉飯就雖然細細碗但是我地2人是share,絕對夠食的.滷肉粒肥瘦平均,很入味,肥而不膩溏心蛋是我必點的,蛋汁仍存配上暖湯麵係非常夾的此處師傅用心製作,老闆也做到台風格,怪不得經常都全廳滿座啦。
湯麵@六両三

地址: 尖沙咀宜昌街3號地下

川味紅燒牛筋麵

川味紅燒牛肋條麵

溏心蛋是我必點的,蛋汁仍存配上暖湯麵係非常夾的

2019-05-07 58 瀏覽
初初開好食好多現在咩事,等得耐,湯唔夠味,雖然肉同筋夠冧,但完全唔入味,而且塊肉係完全凍嘅添⋯⋯最弊係d麵,幼麵唔入味不在話下,仲淋到好似上海麵咁唔會再嚟,好難食
初初開好食好多
唔會再嚟,好難食
2019-05-06 153 瀏覽
今天晚上選了這間好地道又抵食的台灣菜,好受歡迎的台式料理。地方都幾方便。雖然唔算大地方,但乾淨整齊,以淺色的木材選材,好簡潔的設計。牆上更有彩色蝴蝶的掛飾,簡單而美麗,更貼心為客人放袋子而製作了不同位置的掛勾!滿滿的客人,坐滿了餐廳,這邊的燈光好舒服有家庭感。開放廚房掛著一個個寫著台式菜餚的燈籠,好特別的設計。台灣音樂播放著,好聽感覺好!1. 百頁豆腐一份4件、醬汁甜甜的、豆腐入味彈牙又不失香滑!2. 涼拌小黃瓜喜歡小黃瓜的爽脆,又涼快的又香口的,酸酸咸咸的味道3. 滷肉飯大碗又抵食、魯肉香軟、肥瘦剛好又唔油膩、吸了醬汁的飯香軟、上面有片黃蘿蔔好爽好口感4. 川味紅燒三寶麵三寶包括了金錢腱、牛筋及牛肋條,金錢腱好軟腍好軟筋、牛筋好軟好入味、牛肋條香口好滑,不同口感不同軟腍感配合得好好、麵條好多份量又多,配上油墨菜,入味湯汁無味精唔咸又好飲更有微微辣味的口感5. 凍檸檬冬瓜茶4片檸檬的酸配上冬瓜茶甜甜的,好涼涼的
今天晚上選了這間好地道又抵食的台灣菜,好受歡迎的台式料理。

1. 百頁豆腐
百頁豆腐

一份4件、醬汁甜甜的、豆腐入味彈牙又不失香滑!

2. 涼拌小黃瓜
涼拌小黃瓜

喜歡小黃瓜的爽脆,又涼快的又香口的,酸酸咸咸的味道

3. 滷肉飯

滷肉飯
川味紅燒三寶牛肉飯
凍冬瓜檸檬茶
2019-05-05 61 瀏覽
六両三在尖沙咀已經很聞名,台灣的味道再次嚐回味檸檬冬瓜茶,解渴消暑真系好足料架半根半肉麵~牛根好淋好膠質100%膠原蛋白牛𦟌肉條理分明,一點也不韌,好入味,每一啖湯也有濃濃的牛肉味,感覺沒有味精,因為一點也不囗渴粗麵條,好彈牙、煙韌,掛湯能力高,手做麵條,真的零舍不同,推介一點也不癡牙牛筋麵~連男友都話要補充骨膠原佢話好膠好膠,好juice,一定有下次咁話大大舊豬手~一客有四件,啱曬食肉獸嘅我地,好入味,有骨有肉,諗番起都流口水店家的辣椒🌶️醬,本人感覺是小辣,加入湯麵中更滋味每人一碗麵,各一杯飲品+一個小食、平均$120,可以平平地嘆正中臺灣味道,絕對超值
六両三在尖沙咀已經很聞名,台灣的味道再次嚐回味
檸檬冬瓜茶,解渴消暑
真系好足料架
半根半肉麵~牛根好淋好膠質100%膠原蛋白
一點也不癡牙
牛筋麵~連男友都話要補充骨膠原
佢話好膠好膠,好juice,一定有下次咁話
大大舊
店家的辣椒🌶️醬,本人感覺是小辣,加入湯麵中更滋味
2019-04-16
  • 川味紅燒牛肉麵
  • 滷豬腳
  • 冬瓜茶
2019-05-05 41 瀏覽
食過返尋味指數:🌕🌕🌕🌕🌘收工之後係尖沙咀附近date下朋友,行下街街。偶然都想試試非西餐日餐類嘅野。七點鐘到步已經有人排緊隊luuu,隔離左右咁多餐廳,真係得哩間餐廳有人排隊。好彩唔洗等好耐就可以入去喇。木質嘅門同檯凳,都好有Feel。意料之外,吧台D凳都坐得算舒服。選擇都真係唔少,樣樣睇落都好吸引啊!油麥菜滷肉醬,一次過滿足曬想食滷肉飯不過唔想要飯,想食多d菜好似好健康嘅願望。豆腐非常滑,皮蛋好香。牛肉湯D牛肉好滑,D湯好足料。蔥油麵好出乎意料咁好味,加D酸菜更好味。芭樂汁同酸梅汁都好唔錯,令我有一種健康飲食嘅自豪感,哈哈。餐廳工作人員好快手,態度算係好唔錯。價格方面都算好抵啦,兩個人一共食左$211!係附近返工,真係可以經常黎食喔,如果唔怕排隊嘅話~哈哈
食過返尋味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

豆腐非常滑,皮蛋好香。

牛肉湯D牛肉好滑,D湯好足料。

蔥油麵好出乎意料咁好味,加D酸菜更好味。
芭樂汁同酸梅汁都好唔錯,令我有一種健康飲食嘅自豪感,哈哈。
餐廳工作人員好快手,態度算係好唔錯。

10 分鐘 (堂食)
  • 皮蛋豆腐
  • 阿宏蔥油拌麵
2019-05-05 1364 瀏覽
去開尖沙咀宜昌街成日都俾個好有台灣風既門口吸引,今日終於有機會同埋同事去食下!晚上7點幾已經人頭湧湧,店鋪空間唔大,好有台灣小店風味,不過裝修得比台灣既小店更精緻!店內亦傳來陣陣牛肉味餐廳主打台灣牛肉麵,同台式小食,飲品同埋滷肉飯,選擇都算多,剔好交俾店員就ok! 好少喺香港見到既黑松芭樂汁都有得叫,梗係叫返罐飲下啦!香噴噴既川味紅燒牛筋牛肋條(粗) 麵好快送到,牛味濃郁帶幾分辣,食得辣可以再加辣,賣相幾吸引,份量都幾大,牛筋滷我幾入味,辣得嚟幾軟稔! 牛肋條幾有咬口,兩種唔同口感既牛肉齊集在一齊!味道同道地既台灣牛肉麵真係一模一樣!好有驚喜!麵條煙軔彈牙!第一次喺香港見到有牛骨髓油炒出嚟既香辣醬,喺台灣唔難食到,香港還是第一次見,真係真材實料!食得辣既朋友不妨問待應拎一d 加入湯內,令湯更香更辣!食台灣牛肉麵又點會少得酸菜,呢度d酸菜同台灣在地既一樣都係又酸又脆口,加入麵可以增加口感同感少一點油膩既感覺!必食推介!講返呢度既滷肉飯,份量比一般台灣小店大,賣相唔錯,有陣陣滷水香味,豬油沒有台灣般咁多,老闆話係要調節返香港人既口味,喜歡多d豬油既朋友可以要求多豬油! 我個人就比較喜歡厚一

好少喺香港見到既黑松芭樂汁都有得叫,梗係叫返罐飲下啦!

麵條煙軔彈牙!

講返呢度既滷肉飯,份量比一般台灣小店大,賣相唔錯,有陣陣滷水香味,豬油沒有台灣般咁多,老闆話係要調節返香港人既口味,喜歡多d豬油既朋友可以要求多豬油! 我個人就比較喜歡厚一點豬油,可以更黏口,不過呢個滷肉飯喺香港嚟講已算十分出色! 滷肉入口即溶,珍珠米也有點黏口!

我哋今晚既晚餐圖,都幾豐富!

最後出場有我幾喜歡既台式小食皮蛋豆腐,醬油同木魚碎令到平平無奇既菜式變得好食!

皮蛋晶瑩剔透幾香甜!

2 人埋單食左2百蚊唔駛,喺尖沙咀嚟講,有咁高質既台灣美食,其實又幾抵食! 值得推介!
  • 味紅燒牛筋牛肋條麵
  • 滷肉飯
2019-05-04 782 瀏覽
日日返工忙到爆,好掛住之前去台灣偶遇到既小店入面食既牛肉麵呀....奈何呢排根本無乜可能出走!!!!所以唯有放工約朋友一齊黎試下呢間不時見到有人排隊既台灣麵店,黎下可唔可以暫時止下癮先個晚大概八點幾九點鐘黎到都仲係坐滿人,我地都等左十幾分鐘先入得店内不算大,有大概二十多個坐位,用上了木椅木桌,整個裝修設計有點日式拉麵小店的感覺呀而食物種類唔算多,主要係台式牛肉湯/麵同拌麵,另外仲有幾款台式小食同滷肉飯想試勻唔同牛肉部位既我要左一碗“川味紅燒三寶牛肉麵”HKd$88可以自選要粗面或者幼面,一向偏愛去咬口既小妹揀左粗面,面條食落有嚼口,就對我口味呀而且這裏的湯底不俗,又挺夠香的!藥材味道不太濃,但就帶有點點的微辣,正就是在台灣小店那時的感覺呀牛肉三寶分别是牛展肉、牛筋和牛肋肉三個部位也滷得入味,最欣賞當中牛筋入味而不過份軟身,食落感受到豐富膠質既同時又可以保持筋部應有既質感朋友當晚就話唔想食面,所以就嗌左碗“滷肉飯”HKd$28,份量適中,絕對足夠滿足一個正常食量既女生個晚另外要左兩個小食:“甜不辣”HKd$22同“百頁豆腐”HKd$25兩款小食既醬汁相若,均是微甜中帶點辣勁,口感qq彈

牛肉三寶分别是牛展肉、牛筋和牛肋肉

兩款小食既醬汁相若,均是微甜中帶點辣勁,口感qq彈彈既甜不辣一向係小妹既心頭好,而鬆鬆軟軟又帶點Q彈口感同淡淡淡豆香既百頁豆腐亦屬不錯
  • 百頁豆腐
2019-05-03 42 瀏覽
This restaurant was taken on the first day of 2019. I was so delighted to try this restaurant. In fact, many many months I have seen this from openrice, which makes me fascinated as I love Taiwanese food a lot. The beef noodle also has many choices, from braised beef to beef tenderloin, to beef shank, I could hardly make a decision a first. But I then made up my mind to have braised beef noodle, the very original one. Given the fact that the location is TST and the quality was sound, when I saw
The beef noodle also has many choices, from braised beef to beef tenderloin, to beef shank, I could hardly make a decision a first. But I then made up my mind to have braised beef noodle, the very original one. Given the fact that the location is TST and the quality was sound, when I saw the price tag $68, I was really shocked. How can it be so inexpensive?
As a whole, I really enjoyed dining at this restaurant. But if it also serves other Taiwanese food as well, I think I might give a second try.
Beef noodle
2019-01-01
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
除夕
用餐優惠
試食活動
Beef noodle
  • Braised beef noodle
2019-05-01 32 瀏覽
Tried this small, cosy restaurant in April. Very nice, authentic and tasty noodles. Pleasantly surprised with the mince and and rice, flavour wasn't overly salty nor was I gasping for water after the meal. Testimony to their claim of no msg policy.
2019-05-01 52 瀏覽
之前睇介紹講呢間鋪既師傅係台灣學過再番利 所以已經好想試今日終於可以利試下呢到咁古早味既菜式😍😍門面已經好有懷舊既感覺 好彩我早左點利 坐左陣都已經好多人 店鋪好貼心 因為要食麵 驚女士們整到頭髮 所以放左橡筋比大家整起頭髮先食 菜單都好多款式可以選 利得一定要試好多人都推介既牛肉麵啦!😋唔好睇佢得三塊牛 每塊都係好厚 食完個牛我都只係食得到半碗麵 牛同平時食既台灣牛肉麵唔同 佢係好軟身 有點似慢煮既牛 湯底都好正唔會太油另外點左個百頁豆腐 係第一次食 口感係硬豆腐同軟豆腐既中間 幾得意要有古早味 一定唔少得冬瓜茶 甜度係岩岩好 出面既冬瓜茶都會偏甜😍可惜唔係呢頭番工 如果唔係可以lunch成日利😭
之前睇介紹講呢間鋪既師傅係台灣學過再番利 所以已經好想試

今日終於可以利試下呢到咁古早味既菜式😍😍

門面已經好有懷舊既感覺 好彩我早左點利 坐左陣都已經好多人

菜單都好多款式可以選

利得一定要試好多人都推介既牛肉麵啦!😋

可惜唔係呢頭番工 如果唔係可以lunch成日利😭
2019-05-01 66 瀏覽
早前去完尖沙咀上training, 順便係附近食晚飯. 四圍行下就見到這間叫六両三食台式野的食店, 就入去試下.這裡有麵, 飯選擇.但我想試這裡的湯, 所以就直接點了牛大骨清湯.牛三寶拼盤. 小食甜不辣.甜不辣係我鍾意的台式小食之一, 見到也會點.質感煙煙韌韌. 牛三寶拼盤. 當中包括金錢腱,牛筋,牛肋條.全部食材也夠入味.而且整得稔身, 唔會覺得好硬和乾身.金錢腱夠大塊, 入口較有口感. 牛筋相對較有咬口. 牛肋條夠厚身, 而且瘦肉為主, 無乜肥, 最啱我. 淨食當然要配湯.牛大骨清湯非常清, 可以起中和作用. 這一餐好滿足.下次來要試下配麵食.

這裡有麵, 飯選擇.

但我想試這裡的湯, 所以就直接點了牛大骨清湯.

牛三寶拼盤.

小食甜不辣.

甜不辣係我鍾意的台式小食之一, 見到也會點.

質感煙煙韌韌.

牛三寶拼盤.

牛三寶拼盤

當中包括金錢腱,牛筋,牛肋條.

全部食材也夠入味.

而且整得稔身, 唔會覺得好硬和乾身.

金錢腱夠大塊, 入口較有口感.

牛筋相對較有咬口.

牛肋條夠厚身, 而且瘦肉為主, 無乜肥, 最啱我.

淨食當然要配湯.

牛大骨清湯非常清, 可以起中和作用.

這一餐好滿足.

下次來要試下配麵食.
牛三寶拼盤
剛剛去完台北,但番到香港冇幾耐就掛住台灣美食,尤其係台灣牛肉麵同滷肉。上OP望下,發現原來香港都唔少台灣菜,就趁假日出黎覓食啦~六両三,小店位置超方便,近Isquare同新港中心,食飽飽就有氣力去shopping。小店由門面設計到室內裝潢都充滿台灣味道。門外有2張木長凳,可以俾大家打咭影下文青相😁聽店員介紹,老闆係係陽明山學師架~同行男朋友鍾情台灣紅燒牛肉麵,於是揀左川味紅燒三寶牛肉麵。個細麵幾彈牙,紅燒湯底同平時食開嘅唔同,充滿濃郁嘅牛肉味,湯底特別清,無任何味精。小店牛肉麵嘅髓係D牛度,三寶有牛腱、牛筋和牛肋條。牛腱厚身啖啖肉,完全冇鞋口,肉質淋身而肉味濃郁。牛肋條口感超豐富,肉質好juicy,男朋友推介!而我就大愛牛筋,淋身得黎有咬口,超入味😋滷肉飯就食得多,滷肉伴麵就未食過,一於試下先。滷肉粒肥瘦平均,燘得夠入味,肥而不膩。必須要推介嘅係佢個粗麵,配上滷肉汁係超夾,麵質硬度剛剛好,麵香得黎超彈牙。原來滷肉伴麵可以咁好食😝我以為自己係台灣食緊野呀~我配埋個滷豬腳一齊食,完美組合呀!豬腳充滿⻣膠原,豬皮爽口。而滷水溏心蛋個溏心凍凍的,個蛋有酒香,食落去有驚喜呀🐣以小店嘅食物質素同價

同行男朋友鍾情台灣紅燒牛肉麵,於是揀左川味紅燒三寶牛肉麵。

滷肉飯就食得多,滷肉伴麵就未食過,一於試下先。

我配埋個滷豬腳一齊食,完美組合呀!

以小店嘅食物質素同價錢黎講,性價比超高呀~大家如果鍾情台灣牛肉麵、滷肉,唔洗飛過台灣啦,尖沙咀就有得食啦!
2019-04-28
午餐
  • 滷肉伴麵
  • 川味紅燒三寶牛肉麵
  • 滷豬腳
2019-04-28 51 瀏覽
之前來過一次,印象蠻深刻的,在尖沙咀又十分方便,想吃台灣牛肉麵就來這裡。店面雖小,但佈置得很有特色,感覺還是蠻舒服的。菜單這裡有不少台灣小菜,非常有台灣本土味。涼拌小黃瓜($22)爽脆,帶蒜香,酸中帶甜好開胃。滷肉拌麵($48),滷肉色澤亮,肥瘦比例剛好,不會太瘦,有醬油香,份量可以再多一點。粗麵夠爽身,加了葱和芽菜,增加了不少口感,很有古早味。甜不辣($22),魚漿有嚼勁,加了甜醬,好有台味。燙青菜+滷肉($26),生菜新鮮,加了百搭的滷肉和醬油,跟拌麵吃好配。川味紅燒牛筋麵($80),牛筋份量不少,筋軟滑又有咬口,湯頭味道豐富又濃郁,微辣,好惹味,粗麵軟硬度適中,附生菜,也不是一兩條,看得出店家也很關顧客人的營養均衡。

店面雖小,但佈置得很有特色,感覺還是蠻舒服的。

菜單

這裡有不少台灣小菜,非常有台灣本土味。

涼拌小黃瓜($22)爽脆,帶蒜香,酸中帶甜好開胃。

甜不辣($22),魚漿有嚼勁,加了甜醬,好有台味。

• 川味紅燒牛筋麵
  • 滷肉拌麵
  • 涼拌小黃瓜
2019-04-27 51 瀏覽
落大雨,諗住見到咩就食咩,命運安排下俾我見到呢間台灣牛肉麵,見有唔少好評,一於就試吓。叫咗紅燒半筋半肉麵,有粗幼麵揀,鐘意彈牙的我當然揀粗麵。唻到份量算中等,麵食落幾有口感,彈牙,唔錯。湯唔算好濃,但都夠味,不過湯既油量比較多,想品嚐湯既就要注意。 講埋啲餸,牛肉食落係驚喜,好淋,除咗牛肉足之外,紅燒都好入味,個牛肉我比好高分。可惜個牛筋就有啲珠玉在前既感覺,首先個筋唔夠淋,有啲硬,同埋對比起牛肉係非常唔入味,食落好似食緊一舊冇味既膠咁,有啲失望。最後就係個份量真係較少,食完碗麵走行一陣就有覺得肚餓了,如果大食啲可能真係要加吓啲小食咁。以咁既價錢有啲唔係幾抵,但又唔係差,不過不失,半斤八兩啦。