2021-04-27 641 瀏覽
Search TST 台灣野第一個就出現呢間,睇佢啲相又好似幾吸引,見又多人like,但就好失策地冇睇食評,去到先知限時40分鐘,開頭覺得冇乜所謂,當試下新野所以就入去食,未食前就覺得價錢係正常嘅,但係食黎就覺得唔值呢個價。叫左個滷肉飯,牛肉麵同甜不辣,滷肉飯正常冇話好好食,牛肉麵一啲都唔好食,毫無驚喜,甜不辣有腥味,個醬唔好食。 。。。。由於我食嘢係比較慢,店員提醒就嚟夠鐘意都仲有好多未食完,佢地訂限時40分鐘唔理佢咩理由啦,但對於我嚟講就係完全唔夠架原來,時間仲少過返工放lunch😀完完全全浪費左我食好野嘅機會😩今次教訓就係一定要睇食評!!!!!!!

完完全全浪費左我食好野嘅機會😩

今次教訓就係一定要睇食評!!!!!!!

2021-04-27
2021-04-14 745 瀏覽
*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔸三寶牛肉麵🐮🍜 $105紅燒湯底唔算太濃,無花椒八角味或者任何微辛辣感。🔥餸料有牛肋肉、牛腱、牛筋。大概每樣兩件。肉質軟腍,整體不過不失。😋麵條軟硬適中,無太多口感。🥲加配左溏心蛋🥚,堅做到流心,火口剛好,值得一讚。👍🏻👍🏻✨牛肉麵以$105來評論,價錢偏高。未見表現突出,只能說普通,食一次就夠☺️*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*
*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

🔸三寶牛肉麵🐮🍜 $105

三寶牛肉麵
肉質軟腍,整體不過不失。😋
三寶牛肉麵

麵條軟硬適中,無太多口感。🥲
溏心蛋

加配左溏心蛋🥚,堅做到流心,火口剛好,值得一讚。👍🏻👍🏻✨

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*
2021-04-03
溏心蛋
2021-04-11 576 瀏覽
呢間店最貴重嘅係門外幾張長凳,每次經過嘅時候都見到不少少男少女坐在那裏等候,彷彿此店為人氣熱點,非食不可。今次下午2:30經過此地,"幸運地"看到長凳空空餘額,立馬跑進店內拿位,雖然看見店內仍有位子,但店員着我於門外長凳等候,未幾便吸引不少路人進店拿位,門外幾長凳不一會便又坐得滿滿。造成常常要輪候的假象。店內選擇不多,只有牛筋麵牛腩麵,及鴨血等台式食物。我倆就叫了兩碗麵及麻辣鴨血,另外叫了兩杯台式飲品。麻辣鴨血先來,味淡,麻辣不辣且淡,相當普通,索價$48 ,不合理。接著麵亦來了,先吃一口麵,感覺奇怪,再抬頭一看開放式廚房上堆滿一個個膠兜預先盛著的麵條,便馬上明白。此麵不是人工手拉,而是廉價車仔麵的工廠造法!麵條比759 的廉價台灣麵更廉價。再喝一口湯,只有醬油色水,沒有牛味,唉。再吃牛根牛肉,是雪藏貨。連滷蛋索價$93一碗,中了大伏。食此麵時令我好生懷念荔枝角億利工廈的正宗牛肉麵,可惜工作地點已搬,平時不能常去!

8 分鐘 (堂食)
2021-04-06 597 瀏覽
哩間店長期都有條人龍係門口要等到唔洗排個日呀婆也老了🙈其實排隊都唔洗排好耐嘅因為堂食只限40分鐘-🍚大)滷肉飯 HK$28💛滷肉肥瘦參半雖然唔係入口即融但都燉煮得好軟腍唔油膩但油脂香😚啲飯粒粒分明、軟硬適中用嚟撈飯一流🤩😋😋✌🏻我要2碗呀(即刻比人禁住😅因為我仲叫咗其他嘢食👇🏻-🍥皮蛋豆腐 HK$35Umm 就係皮蛋、凍豆腐...豆腐好似百福的味道🤔如果比我order多次🙋🏻我會轉軚,要多碗滷肉飯~ ^_^-🍜麻辣半筋半牛肉麵 HK$107牛肉幾腍幾入味牛筋軟得似啫喱咁🤔但我比較鍾意Q彈的牛筋🙉湯汁香濃但麻辣都幾辣吓😅(利申:我食開bb/小辣)麵條係粗身而且有咬口但唔夠掛湯🙈Btw朋友話食牛肉麵重點係個湯和牛肉🤔
哩間店長期都有條人龍係門口
滷肉肥瘦參半
雖然唔係入口即融
但都燉煮得好軟腍
唔油膩但油脂香😚
啲飯粒粒分明、軟硬適中
用嚟撈飯一流🤩😋😋
✌🏻我要2碗呀(即刻比人禁住😅
因為我仲叫咗其他嘢食👇🏻
🍥皮蛋豆腐 HK$35
Umm 就係皮蛋、凍豆腐...
豆腐好似百福的味道🤔
如果比我order多次
🙋🏻我會轉軚,要多碗滷肉飯~ ^_^
🍜麻辣半筋半牛肉麵 HK$107
牛肉幾腍幾入味
牛筋軟得似啫喱咁🤔
但我比較鍾意Q彈的牛筋🙉
湯汁香濃但麻辣都幾辣吓😅
(利申:我食開bb/小辣)
麵條係粗身而且有咬口
但唔夠掛湯🙈
Btw朋友話食牛肉麵重點係個湯和牛肉🤔
2021-04-06 378 瀏覽
牛肉麵普普通通,湯底太醬油,冇咗靈魂,半筋半肉嘅牛肉OK夠冧,滷蛋就伏伏地。反而冬瓜茶好味,甜度冰量perfect。小食選擇不多,如果有下次嘅話,想試下滷肉飯,唔知掂唔掂。假期夜晚6點半,排隊20分鐘,限堂食40分鐘,記得要先去拎飛再去排隊,見到排中間位置嘅人唔知要拎飛,盡量企近門口仔細聆聽好細聲嘅叫號。BTW,比較意外嘅係連登記個人資料嘅紙仔都冇準備,反而先問有冇安心出行?以為去咗康文署轄下機構。

半筋半肉牛肉麵
2021-04-05
20 分鐘 (堂食)
  • 冬瓜茶
2021-03-28 456 瀏覽
食物-差。麻辣鴨血,只麻不辣,超市盒裝仲好食過佢。皮蛋豆腐,冇豆腐味冇皮蛋味,只吃到鹹味。麻辣涼麵,只有鹹,沒其他味道。滷肉飯,平常。服務-差過食物。藍色頭髮姐姐仔服務員,應該稱呼佢為員,因沒有任何服務態度。四眼哥哥仔,在食客旁邊大聲講粗口,甚為親切。價錢-平唔係平就老馮咩都差。香港大把地方平靚正,無謂浪費自己時間。總結唔去冇損失,去咗一定係你嘅損失。係都要去既話,唔好有咩期望,不過可增加自己對食物質素和服務態度重要性的了解。
食物-差。
麻辣鴨血,只麻不辣,超市盒裝仲好食過佢。
皮蛋豆腐,冇豆腐味冇皮蛋味,只吃到鹹味。
麻辣涼麵,只有鹹,沒其他味道。
滷肉飯,平常。

服務-差過食物。
藍色頭髮姐姐仔服務員,應該稱呼佢為員,因沒有任何服務態度。
四眼哥哥仔,在食客旁邊大聲講粗口,甚為親切。

價錢-平
唔係平就老馮咩都差。香港大把地方平靚正,無謂浪費自己時間。

總結

2021-03-27
2021-03-28 358 瀏覽
每次經過都大排長龍,今次揀係下午茶時間過黎,等候時間縮短左好多。紅燒牛肉麵湯底夠濃,飲落好順喉;麵條屬於偏硬身,有嚼頭,份量相當多,夠晒飽。一碗麵大約都五塊牛肉,煮得好入味,夠軟身😋😋😋 台灣鴨血價錢同坊間一盒盒鴨血差唔多,不過口感方面梗係新鮮嘅滑啲香口啲!再配埋新鮮芫茜,真係好香😋 不過麻辣味方面可以再辣啲,略嫌唔夠辣。每份鴨血都配有兩舊台式百頁豆腐,蜂巢一樣的豆腐吸滿晒麻辣鴨血的湯汁,輕輕一咬,滿口都係麻辣香味,好正好正🥳😋

2021-03-28 315 瀏覽
疫情嘅關係都差唔多年幾冇去旅行了 就回味下台灣嘅味道😋 星期六嘅兩點去到 排咗大約半個鐘隊先有位🙊 ▫️滷肉飯(小) ($18)滷肉飯都幾接近台灣嘅味道 佢啲肉同汁嘅份量都好夠 仲有少量肥豬肉嘅香 珍珠米唔會太淋或太硬▪️百頁豆腐 ($25)四件豆腐比較實淨 好香豆味 亦都好香滷水汁嘅味 面頭淋上少少酸嘅醬 又幾夾喎🧐▫️麻辣乾拌麵 ($48)個麵睇落唔太辣 不過食落都真係幾辣 啱晒鍾意食辣嘅朋友😌仲有啲青瓜絲拌麵 中和返少少辣度🤣價錢唔算貴 不過份量偏細 啱晒細食嘅朋友☺️

▫️滷肉飯(小) ($18)

▪️百頁豆腐 ($25)

▫️麻辣乾拌麵 ($48)

價錢唔算貴 不過份量偏細 啱晒細食嘅朋友☺️
2021-03-18 538 瀏覽
之前每次經過呢家餐廳都大排長龍 前幾日lunch hour大約12:30pm經過 竟然無人排隊 本身唔係plan食呢間餐廳 但見到唔使排隊 即刻改變主意食台灣嘢😋 餐廳入面真係唔係好大 入到去都係得返bar枱有位🤭 呢到落單係自己scan qr code揀嘢食 好方便~黎到當然要試佢地嘅招牌啦 我最後叫左紅燒牛肉麵啦💛💛 一上菜已經聞到好香✨✨ 我首先飲左啖湯先! 真係好鮮甜 牛味都好濃郁 隱隱約約飲到啲藥材味 整體黎講湯底唔錯 忍唔住一啖接一啖飲🤭🤭 牛展份量算多 有5大塊 而且好入味同好腍👍🏼 美中不足嘅係麵條唔係好掛湯😭總括而言真係唔錯 唔怪得知一直都有咁多人排隊啦😂

總括而言真係唔錯 唔怪得知一直都有咁多人排隊啦😂
2021-03-15 436 瀏覽
疫情無旅行去 就去食下台灣嘢 當自己去咗旅行啦🤣呢間係黃店 所以去到都要排一陣隊 排咗大約半個幾鐘 都算好快叫咗個牛肉麵 啲牛肉好香 又唔怕韌 仲有成5塊 好足料 啲麵唔怕煮到腍 時間啱啱好 成碗麵又唔會太咸 好食😋仲叫咗個皮蛋豆腐 皮蛋係溏心 豆腐好滑 試面仲有啲木魚同汁 夾埋好好食🤣🤣仲叫咗個鴨血 辣辣地 好惹味
疫情無旅行去 就去食下台灣嘢 當自己去咗旅行啦🤣

仲叫咗個鴨血 辣辣地 好惹味
2021-03-10 706 瀏覽
佢地係主打無添加味精/化學成份🌟令食客食得安心健康啲💛·就算係平日都要大排長龍🤭同埋記得要入去拎飛先😆因為排我地前面個嗰食客以為就咁排隊就得🤣冇拎到飛😥白等左一陣🤭而一入到去就坐低用電話落單先😚然後好快就會有得食😆💫佢嘅牛肉麵湯底係用左10斤牛筒骨熬至少30個鐘🤭所以係好濃郁❗️😍帶藥膳味少少甘香🥰而唔會覺得好鹹!🤤食完唔會好口渴因為佢地係唔會添加任何味精🤤🙅🏻‍♀️ ·成碗嘅份量其實都算多!牛腱有3塊好軟腍😚膠質都好好👍🏻✨入口即化嘅感覺😚牛肋條就有兩條🐮不過就要啲嚼勁啦!韌咗少少咁🤏🏻🤣麵條係粗身啲凹凸不平似烏冬💫掛湯雖然一般🤨但係係煙韌好食嘅麵質!😋 滷水溏心蛋就成隻上😆有流心效果😚但好似冇咩滷水味🤭 成日都好好奇唔同舖頭嘅甜不辣(即係炸魚餅)會係點😆因為好想知每間舖頭會唔會有啲咩唔同呢🤣而呢間嘅口感同味道係未食過嘅!🤣✨ ·呢間嘅甜不辣食落唔似炸過💫口感比起平時個啲更煙煙韌韌🤤個汁係有啲似平時甜酸排骨嘅味😯但係係偏酸嘅🤣·🌟餐廳舖位比較細不過環境幾舒服🥳食物cp值算高其實都幾大份💛雖然座位少出面又排哂長龍😩🔥但絕對係值得去幫襯嘅小店🥰🥰亦都係回頭率高嘅舖頭😋✨
佢地係主打無添加味精/化學成份🌟令食客食得安心健康啲💛
牛腱牛筋條麵 (+滷水溏心蛋)

甜不辣
🌟餐廳舖位比較細不過環境幾舒服🥳
食物cp值算高其實都幾大份💛
雖然座位少出面又排哂長龍😩🔥
但絕對係值得去幫襯嘅小店🥰🥰
亦都係回頭率高嘅舖頭😋✨
牛腱牛筋條麵 (+滷水溏心蛋)
甜不辣
2021-02-24 965 瀏覽
⚠️💛🧡⛑🚃香港美食➡️尖沙咀一個人吃午餐的好處,加上時間未算太晏,完全不用等位,只是坐在bar枱,跟廚師們你眼望我眼,有一點尷尬而已🍜 阿宏蔥油拌麵 $46蔥味十足,吃完口臭臭的,幸好戴上口罩,只跟自己分享蔥味,醬汁惹味,麵條粗度適中
⚠️💛🧡⛑
🚃香港美食➡️尖沙咀

阿宏蔥油拌麵

🍜 阿宏蔥油拌麵 $46
2021-01-22
午餐
阿宏蔥油拌麵
2021-02-22 695 瀏覽
一恢復晚市後,第一時間出去食晚飯,去開尖沙咀行街,想食台灣牛肉麵,未去過呢間,8pm 巳經企滿人,㩒完飛估計要等成個鐘,一於行陣街再返轉頭,40分鐘後返嚟,等了2張就入得。餐廳細細,坐得都密,我哋點了牛肉麵,滷肉飯,鴨血,豆干鴨血幾好味,四十幾蚊碗,同一盒盒啲鴨血差唔多價錢,咁梗係依啲新鮮好食啲啦。滷肉飯(大)$28, 都幾多汁同滷肉粒,晤錯。豆干個味做得最似台灣食到嘅味道,而牛肉麵,做得也唔錯,總括嚟講,呢間店我個人覺得做到八成台灣味道,很不錯。
餐廳細細,坐得都密,我哋點了牛肉麵,滷肉飯,鴨血,豆干

滷肉飯(大)$28, 都幾多汁同滷肉粒,晤錯。
2021-02-21 926 瀏覽
六両三晚市一向多人排隊等候,加上剛放寬晚市堂食,趁今天星期六早點去排隊等候。時間尚早,等了10分鐘已有座位,全程自助點餐,可按自己喜好選擇飲品少甜,少冰及加配主食之要求。今日點了新推介麻辣鴨血$48,可加錢配冬粉及湯。麻辣鴨血不算太辣,夾起來不會太易碎,豆腐已吸取麻辣湯,很好味道。另一小食皮蛋豆腐$35,豆腐冰冷,拌勻皮蛋食,口感冰涼。反而麻辣乾拌麵$48真的有點辣,青瓜絲拌麵,食起來真的會噴火。幸好點了冬瓜茶$15解辣,清涼。
麻辣鴨血
另一小食皮蛋豆腐$35,豆腐冰冷,拌勻皮蛋食,口感冰涼。
皮蛋豆腐
麻辣乾拌麵
幸好點了冬瓜茶$15解辣,清涼。
冬瓜茶
麻辣鴨血
皮蛋豆腐
2021-02-14 637 瀏覽
麵店始終都是麵店,麵質一定要掂,我喜歡川味湯底配上的麵條質感,口感豐富,咬下去已經告訴自己這家店很著重造麵,而且一定是有自己的獨門工藝,至於牛肉或是筋,這個反而未見驚喜,可能是給麵本身比下去了!整碗湯麵總體造詣非凡,是值回票價的!