一直都想食好耐,可惜舖頭比較細,每次都等好耐先入房次次都放棄左,今次一於下定決心👍🏻果然無令我失望😆-滷肉飯🐷$28-細細碗既滷肉飯好出色🐷滷肉好入味,肥瘦分明混合冬菜惹味十分👍🏻面頭仲有兩小片黃色酸瓜中和番滷肉既肥膩感🥒米飯煮到軟硬適中、恰到好處、粒粒分明🍚川味紅燒半筋半肉麵🐂$90-牛肉牛展位炆到勁稔身同入味,筋都同樣煮到好稔身,牛筋牛肉都選擇紅燒口味🥩,超級入味!配菜有油麥菜🥬唯獨牛肉湯比較淡口少少,飲落同睇落會有少少落差,都香牛味🐂麵質地比較粗身,我個人就不是太喜歡🙊百頁豆腐🎹$25-好少何會有地方有得食百頁豆腐!質地煙煙韌韌咁有少少似食梗魚膚腐咁🐟個汁偏鹹少少,4️⃣大件食落啖啖都係好滿足👍🏻皮蛋豆腐🥚$35-友人表示呢個每次必點!滑溜溜既豆腐舖上木魚碎,四周散落溏心皮蛋件。配上甜甜既醬油同麻油,混合面頭既蔥花🌱口感豐富,惹味十分!甜不辣🍬$25-甜不辣個醬特別,甜甜辣辣,食落似魚餅幾特別🐟-冬瓜茶$20-細杯少少都夠凍🧊
滷肉飯🐷$28

川味紅燒半筋半肉麵🐂$90

百頁豆腐🎹$25

皮蛋豆腐🥚$35

甜不辣🍬$25
甜不辣個醬特別,甜甜辣辣,食落似魚餅幾特別🐟
冬瓜茶$20
細杯少少都夠凍🧊
  • 甜不辣
  • 滷肉飯
  • 皮蛋豆腐
  • 百頁豆腐
2021-06-27 413 瀏覽
唔係講笑,呢碗野我係食唔晒🤣一次食牛食到食唔晒🤣🤣覺得自己愧對「牛魔王」呢個稱號•👅紅燒半筋半肉麵牛筋炆得好淋,好滑,「咕」一聲就滑左入喉嚨😛肉條又好大條🤣有少少肥加大大肉,食完啲牛都已經食唔落啲麵啦😏湯底好濃,但又唔會太咸,一定會再返兜呢間😚•👅 皮蛋豆腐呢個皮蛋豆腐又係好好食🤣🤣凍嘅,但個汁同豆腐同皮蛋好夾,好似食啲豆腐花咁🤤加埋上面郁下郁下嘅木魚,點埋啲汁食好好口感😍

👅紅燒半筋半肉麵

👅 皮蛋豆腐

2021-06-22 784 瀏覽
見OpenRice好評如潮,平時又有人龍,即管試吓。麻辣鴨血 - 份量係四大舊,可惜味道淡如水、少少麻又唔辣、成碟只有一粒麻椒,係我食過最差嘅鴨血魯肉飯 - 正常無驚亦無喜,好彩只係叫個細嘅就算係黃店,做餐廳應該要有誠意,加多幾粒麻椒,汁唔好煮咁水,我諗都只係一兩蚊成本嘅分別卦,但起碼唔會令人覺得 - 無下次。至於服務,咁嘅價錢,無高期望,但店員態度比起茶記伙記更冷淡,更冷漠,其實如果你唔太想喺食肆度做,就唔應該留喺度。
見OpenRice好評如潮,平時又有人龍,即管試吓。
魯肉飯 - 正常無驚亦無喜,好彩只係叫個細嘅
2021-06-20 593 瀏覽
首先,抵達店面的時候,需要拿票等候約2桌。之後,因為還未齊人,不需入座,需要再等,直到所有人到齊方可入座。朋友點了一個麻辣牛腱牛肋條面走青,牛肋條偏硬不好咬,朋友表示失望。由於是麻辣和雙拼牛,所以價格比較貴,要$90,朋友覺得不值得。我點了一個最普通的牛肉麵,加了一顆滷蛋。滷蛋沒有什麼特別,也沒有什麼滷香味,如果不是特別熱愛牛肉麵加蛋的話,可以不用花$10加它。湯底方面不錯,有牛肉味,店家表示不加味精,崇尚自然。店面裝潢挺古早,但是比較小,因此比較擁擠,加上椅子不太好坐,所以一般都是吃完馬上走(他們有限用餐時間)。之前看到其他食評提到店家有提供綁頭髮的橡皮圈,我們當天也有一隻碗放在桌上,但已經沒有橡皮圈。另外,倒水是自助服務,所以如果不是坐靠近水的地方可能不太方便。整體來說,沒有很差,但也不會特別推薦,適合平常上班lunch吃。
首先,抵達店面的時候,需要拿票等候約2桌。

麻辣牛腱牛肋條面走青

我點了一個最普通的牛肉麵,加了一顆滷蛋。
湯底方面不錯,有牛肉味,店家表示不加味精,崇尚自然。
牛肉麵加滷蛋

2021-05-04
20 分鐘 (堂食)
2021-06-11 912 瀏覽
之前男朋友介紹我試呢間台灣野,琴日咁岩行過又唔洗排隊就入去一試啦。環顧四周環境,感覺佈置幾傳統,我覺得最值得一讚既係佢有提供橡膠比客人綁頭髮,呢個真係加曬分,不過門口貼住限時食40分鐘對我呢D食野慢既人黎講都有D壓力,好彩上菜都黎得快食台灣野,就緊係要佢呢期大熱既麻辣鴨血啦!佢有冬炒、大大舊鴨血同皮蛋豆腐。不過試完之後完全令我對麻辣鴨血改觀。首先佢完全唔麻又唔辣,皮蛋豆腐有小小鞋身,而個鴨血口感尚可接受,感覺不過不失啦

年多前還在六兩三附近上班,吃過幾次覺得不錯,今次再吃就是失望和一肚火。。。一坐下,店員安排我坐最近門口的第一張枱門口位,坐低不夠20秒,便馬上被趟門別人推開門時狠狠的夾到手臂,我們二人被安排坐這四人位,但被門100%會夾中的位置,完全沒提示及指引給客人不要坐,然後被夾紅了手,跟眼鏡店員男理論時,他視若無睹,要跟他不停反應起碼6,7次,然後先換來一句唔好意思,仲要係黑面咁款, 老實,這價錢食三寶麵,質素完全不及前幾天在荃灣吃段純貞好味,服務差是重點,以後不會再去也不推薦朋友來,完~

2021-05-19 1072 瀏覽
小店坐位唔多 所以我地星期五晏晝1:00去都要等大約半個鐘 然後用餐時間只有40分鐘喔~😆-▪️牛肉麵 (川味紅燒) 𝙱𝚛𝚊𝚒𝚜𝚎𝚍 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝙽𝚘𝚘𝚍𝚕𝚎我食牛肉麵第一啖係先試佢個湯底🥄一飲落口就可以感受到個湯底係熬咗好耐 好深色 好濃牛味 同少少藥材味(?) 微辣 而且完全「無味精」👍🏻味道唔係鹹而係好濃郁 所以食完都唔會覺得口渴😋 牛腱超級腍好好味!仲有少少骨膠原 而且有四大塊 😋 個麵底彈牙 但我自己唔太好粗嘅麵🙊▪️滷肉飯 (大) 𝙱𝚛𝚊𝚒𝚜𝚎𝚍 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝚁𝚒𝚌𝚎一大碗白飯 上面鋪左滷肉同一塊醃黃蘿蔔白飯粒粒分明 粒粒飯都好飽滿 滷肉切得幾大嚿 肥肉部份較多 食落口感軟腍 滷水亦好香 鹹鹹甜甜 撈飯好正 唔覺唔覺就食曬成碗😚 如果再多少少滷肉就更好啦~▪️滷蛋 𝙲𝚘𝚛𝚗𝚎𝚍 𝙴𝚐𝚐普通 其實我本來想叫滷水糖心蛋😂點知嚟到先發現嗌錯咗🤦🏻‍♀️▪️甜不辣 (小) 𝚃𝚊𝚖𝚙𝚞𝚛𝚊甜不辣上面有啲甜甜地嘅醬汁 食落幾夾▪️冬瓜茶 (加大) 𝙼𝚎𝚕𝚘𝚗 𝚃𝚎𝚊我覺得有少少太甜 (我平時飲嘢叫微糖)-總括而言:滷肉飯好抵食🥳牛肉麵係比較健康嘅味道 如果想要鹹d嘅湯底嘅話 就未必啱你~ *店家好細心
我食牛肉麵第一啖係先試佢個湯底🥄

▪️滷肉飯 (大) 𝙱𝚛𝚊𝚒𝚜𝚎𝚍 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝚁𝚒𝚌𝚎
一大碗白飯 上面鋪左滷肉同一塊醃黃蘿蔔
白飯粒粒分明 粒粒飯都好飽滿

▪️滷蛋 𝙲𝚘𝚛𝚗𝚎𝚍 𝙴𝚐𝚐

▪️甜不辣 (小) 𝚃𝚊𝚖𝚙𝚞𝚛𝚊
甜不辣上面有啲甜甜地嘅醬汁 食落幾夾

▪️冬瓜茶 (加大) 𝙼𝚎𝚕𝚘𝚗 𝚃𝚎𝚊
我覺得有少少太甜 (我平時飲嘢叫微糖)
*店家好細心🥰每枱都放有一小碟黑色橡筋 俾客人紮起條辮 令啲頭髮唔好掂到d湯同食物👏🏻
💰:$75/$28/$10/$10/$20+$5
2020-11-04
午餐
2021-05-18 1180 瀏覽
經過尖沙咀想食小小嘢,就上網搵到呢間,當時5點鍾佢哋啱啱開門營業,我哋坐低就睇睇餐牌,但係佢哋啲員工就不停大聲講話,環境十分嘈。後來我哋叫左一個牛肉牛根麵一個滷肉麵,首先講吓牛肉牛根麵,牛肉係炆得好淋,但冇咬口又冇乜肉味,湯就一般唔太差亦唔係好正,個麵底先至係重點~難食!係預先煮定曬備用,麵已經唔係用靚嘅麵,仲要煮定,真係服左呢間野仲要收咁嘅價錢,仲會有人排隊等。我選擇支持小店,但就唔會盲目去支持,希望佢哋日後有改善⋯⋯
2021-05-14 1114 瀏覽
次次經過六兩三門口都見長長人龍,放工6:30pm趕到同係尖沙嘴返工嘅朋友食飯,好好彩摱車邊咁做到個輪最後一枱入座嘅客~小店嘅布置好有心,而且仲好細心咁為女士提供橡筋紮頭髮!Scan 一scan QR Code就可以睇menu落order。叫左紅燒牛肉麵,唔好睇個湯底咁深色會好鹹,飲落係完全另一回事!冇加味精,清淡唔油而有些少牛羶味,係我少有可以完全飲哂嘅牛肉麵湯底。牛肉好軟,麵係粗身嘅好Q,份量又多,整體評分唔錯。再加多個甜不辣,魚漿扎實好好咬,配酸甜醬汁好開胃,不愧為台灣經典小食!小店面積同座位雖然唔多,但上菜速度非常快,食物質素唔錯,服務殷勤,最重要有心💛,食過就知道點解佢人氣長期高企~

紅燒牛肉麵

甜不辣

紅燒牛肉麵
甜不辣
  • 川味紅燒牛肉麵
2021-05-14 947 瀏覽
見佢咁多好評就入黎試下啦,餐牌食物選擇種類唔多,食左個半筋半肉麵,滷肉飯(小),麻醬麵,味道一般啦,又未去到好好食要返轉頭個種,個半筋半肉麵個湯底係冇咩味精,所以鍾意食濃味既你,可能會失望😔,至於個麻醬麵個味道好特別,鍾意食辣嘅人會好鍾意,滷肉飯正正常常,所以整體食物係一般。環境方面,裝修就好似日本餐廳咁,用木為主。服務員態度一般 ,唔會同你講多謝晒,個個好似自己做自己嘢咁,佢哋職員有三至四個左右。

環境方面,裝修就好似日本餐廳咁,用木為主。
2021-05-13
3 分鐘 (堂食)
2021-05-11 526 瀏覽
夜雨凄迷,这家小巷里的台湾麵店, 外观很有情调。有点日本电影场景的格调。(但因为下雨没拍照)进去后,原来很窄小,也有点乱。一下子从天堂回到凡间。台湾滷肉拌麵,不过不失。流心蛋不错。 A 菜不好吃。菜本身不好吃,烹调得也差。最揼心就是那碗牛骨清汤,几乎是没味的,够胆死收我 $20 。不算很贵。整体也不过不失。是一间很 Cosy 的小馆。有日本深夜食堂的韵味。

进去后,原来很窄小,也有点乱。一下子从天堂回到凡间。

2021-05-04
10 分鐘 (堂食)
2021-05-09 527 瀏覽
First time trying Taiwanese noodles and I am very happy about this place. Small queue at the entrance since the shop is very crowded. Slow-cooked beef noodles were great, I really loved the tender meat and salty soup. Pork with rice and noodles with rice tasted also great.
Slow-cooke beef noodles
2021-05-09
5 分鐘 (堂食)
Slow-cooke beef noodles
2021-05-03 468 瀏覽
.📍六両三📍香港尖沙咀宜昌街3號地下這間台式料理人氣蠻高的,常常可以看到有人排隊或拿外賣,點了個麻辣牛肉麵(80hkd)、滷肉拌麵(46hkd)、甜不辣(28hkd)、百頁豆腐(25hkd)、涼拌小黃瓜(28hkd)跟冬瓜茶(20hkd),先說我最推薦的是冬瓜茶,是我目前在香港喝過覺得最像台灣的,不太會死甜,牛肉麵的麵體是比較粗跟硬挺的那種,湯底是真的有麻到,肉跟筋膜的分佈也是很均勻的,然後小菜的調味是醬油膏,不算太重口,乾麵對我來說就中規中矩❣#foodiblum台式
📍六両三
📍香港尖沙咀宜昌街3號地下

#foodiblum台式
每次經過尖沙咀都會見到呢間大排長龍嘅台灣台因為店舖嘅座位好少,所以想食都一定要排隊今次平日嘅晚上過嚟試,六點幾等到七點左右就有位入去,可以接受———————————————————————🔸紅燒三寶牛肉麵($88)呢度嘅牛肉麵湯底比平時食開嘅淡好多有啲似清雞湯嘅淡度飲落去冇咩味精嘅味道三寶牛肉麵包括左牛展、牛筋同牛肋條最啱啲有選擇困難症嘅人本身自己唔係幾鍾意牛筋嗰種質感但好彩呢度嘅烹調時間夠長,牛筋唔會太韌所以都幾好食🔸滷肉飯(小)($18)本身以為細碗嘅份量會勁少但同朋友各自叫咗碗麵,再加個飯share都飽到食唔晒我食滷肉飯最驚就食到太勁嘅五花肉但呢度嘅滷肉都唔係勁多肥肉適合啲怕油膩嘅人🔸皮蛋豆腐($35)一個好清新嘅小食豆腐雪的夠凍,加埋皮蛋、特製醬汁同木魚有種解油膩嘅感覺———————————————————————💛六両三 (尖沙咀)💛尖沙咀宜昌街3號地下
每次經過尖沙咀都會見到呢間大排長龍嘅台灣台
因為店舖嘅座位好少,所以想食都一定要排隊
———————————————————————

🔸紅燒三寶牛肉麵($88)
呢度嘅牛肉麵湯底比平時食開嘅淡好多
有啲似清雞湯嘅淡度
飲落去冇咩味精嘅味道
三寶牛肉麵包括左牛展、牛筋同牛肋條
最啱啲有選擇困難症嘅人
本身自己唔係幾鍾意牛筋嗰種質感
但好彩呢度嘅烹調時間夠長,牛筋唔會太韌所以都幾好食

🔸滷肉飯(小)($18)
本身以為細碗嘅份量會勁少
但同朋友各自叫咗碗麵,再加個飯share
都飽到食唔晒
我食滷肉飯最驚就食到太勁嘅五花肉
但呢度嘅滷肉都唔係勁多肥肉
適合啲怕油膩嘅人

🔸皮蛋豆腐($35)
一個好清新嘅小食
豆腐雪的夠凍,加埋皮蛋、特製醬汁同木魚
有種解油膩嘅感覺
———————————————————————

💛六両三 (尖沙咀)💛
尖沙咀宜昌街3號地下
2021-04-28 368 瀏覽
下雨天想吃一碗暖身的牛肉麵,身在尖咀的我即刻想起這裡,曾經力推六両三給朋友,但暫時卻不會了。牛肉麵除了肉,湯底也很重要,今次一食已經覺得偏咸,食完成個麵渴喉,太重味精了。。。。。很失望有一刻覺得應該去春×堂。。。。
下雨天想吃一碗暖身的牛肉麵,身在尖咀的我即刻想起這裡,

曾經力推六両三給朋友,但暫時卻不會了。

有一刻覺得應該去春×堂。。。。