2022-06-11 496 瀏覽
📍六両三主打台灣牛肉麵嘅小店🍜當日大概係下晝一點幾去到,都要排下隊,等咗大概二十分鐘。好彩門口有排凳可以坐👍🏻舖頭算係細鋪,但又唔會話好逼,環境舒服,裝潢亦都好靚🤣同埋係用QR Code落單,方便📱☞紅燒牛肉麵(加多咗粒蛋湯底有牛肉味,但唔算好濃味(應該都無咩點落味精)同喺台灣食嘅相比,個人嫌略有啲清淡抵讚嘅係牛肉煮得好淋,幾好味😋👍🏻推薦:☻︎☻︎☻︎唔洗排隊嘅時候都可以一試嘅
📍六両三

☞紅燒牛肉麵(加多咗粒蛋

抵讚嘅係牛肉煮得好淋,幾好味😋👍🏻

推薦:☻︎☻︎☻︎

唔洗排隊嘅時候都可以一試嘅
2022-06-07 486 瀏覽
📍六両三📍#饅頭去尖沙咀 #饅頭食台灣菜------------------------------1️⃣ 紅燒三寶牛肉麵 加鹵蛋 ($95+$10)湯底色水幾靚,冇乜油花,但飲落牛骨香會較為清淡,酸菜味會更為突出,冇乜層次,不過食到最後都唔會覺得好鹹好口渴🙈,相信店家真係冇落味精。手工麵質地就有啲似烏冬,較為粗身,頗有咬口,但由於湯底過於清淡,所以就咁食麵會有啲空虛。餸方面就有牛鍵、牛筋同牛肋三款,小編再加多咗隻鹵蛋:牛鍵肉牛肉味濃郁,軟腍唔柴,點解?因為佢真係片得太薄😅,每一片都係入囗即化,一啖就 K.O.咗;牛筋都煮得幾入味,口感就偏Q彈,唔係軟身漿口嗰款;牛肋炆得夠火喉,入囗唔乾唔韌,味道上冇太大驚喜;鹵蛋蛋白口感亦非常Q彈,感受到濃濃嘅鹵水香料,蛋黃亦夠粉溶💕。整體嚟講呢碗麵唔難食,冇乜令我好失望或者要大彈嘅地方,但105蚊真係overpriced了,我覺得唔使排隊去試一次就可以。------------------------------🔸整體評分:7.3/10🔸小編回頭率:6.5/10
📍六両三📍#饅頭去尖沙咀 #饅頭食台灣菜
1️⃣ 紅燒三寶牛肉麵 加鹵蛋 ($95+$10)

🔸整體評分:7.3/10
🔸小編回頭率:6.5/10
2022-05-25 664 瀏覽
見到係喺尖沙咀嘅小店,所以想試一試🧐🏠舖頭係好細嘅,因為12點就到,所以唔使等就入得啦,食食下都見到出面有人開始等位🫣一般小店嚟講,都算坐得舒服~📱鋪頭係用QR code落單嘅,方便🕑食物都好快就到(1)牛肉麵 $75🐮牛肉真係幾好味嘅,唔會太韌,都夠入味,4塊嘅份量啱啱好🍜麵唔錯嘅,個人都幾鍾意食煙韌嘅麵!好有咬口!其實佢有得俾你淋啲嘅,不過我就覺得正常就係最好🥣其實你都唔會食到有好頸渴嘅感覺,不過可能我個人比較合重口味啦,所以我就覺得係正正常常,唔算太特別💬可能本身有啲大期望,所以食落反而覺得平平無奇,我又唔會特別推薦大家特登去排隊試🤔(2)滷肉飯(中) $28🐷滷肉飯反而更加好味!佢比嘅份量啱啱好撈晒成碗飯食😍😌夠鹹,好好送飯😙💬平價之選,可以一試最後比張單大家睇吓~
見到係喺尖沙咀嘅小店,所以想試一試🧐

📱鋪頭係用QR code落單嘅,方便

🕑食物都好快就到

(1)牛肉麵 $75
牛肉麵

🐮牛肉真係幾好味嘅,唔會太韌,都夠入味,4塊嘅份量啱啱好

(2)滷肉飯(中) $28
滷肉飯(中)

💬平價之選,可以一試

最後比張單大家睇吓~

2022-05-20
滷肉飯(中)
2022-05-25 452 瀏覽
Weekday night, 見落雨唔洗點排隊,終於到我試!見好多人推介牛肉麵,但我唔食牛又想食麵,其他麵/小食種類唔係好多,一個人食,我只係點咗一碗麵及溏心蛋,都幾伏….飲食記錄:阿宏蔥油拌麵老實講,賣相好唔吸引😀蔥油好濃燶味,大蔥過燶,除此以外得類似老抽味及勁油,麵底差過超級市場買到嘅台式即食麵好多,無味道/彈性溏心蛋切開都流心,但無味道

飲食記錄:

溏心蛋

切開都流心,但無味道
2022-05-12
5 分鐘 (堂食)
2022-05-19 440 瀏覽
🧡六両三。台灣牛肉麵▪️三寶牛肉麵 $105🐂牛筋.牛鍵.牛肋肉適合選擇困難的朋友,一次過滿足三個願望。🤭▪️麻辣鴨血🌶🔥 $48十分辣,但十分過癮!▪滷肉飯 $28十分抵食之滷肉飯,肥瘦適中。☺️繁忙時間需要排隊,但可以懷緬台灣風味,就饒恕佢要等一等啦。🤭𝙫𝙖𝙡𝙪𝙚: 𝟴/𝟭𝟬𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬𝙚𝙣𝙫𝙞𝙧𝙤𝙣𝙢𝙚𝙣𝙩: 𝟳/𝟭𝟬
🧡六両三。台灣牛肉麵

▪️三寶牛肉麵 $105

🐂牛筋.牛鍵.牛肋肉

適合選擇困難的朋友,一次過滿足三個願望。🤭

▪️麻辣鴨血🌶🔥 $48

十分辣,但十分過癮!

▪滷肉飯 $28

十分抵食之滷肉飯,肥瘦適中。☺️

𝙫𝙖𝙡𝙪𝙚: 𝟴/𝟭𝟬

𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬

𝙚𝙣𝙫𝙞𝙧𝙤𝙣𝙢𝙚𝙣𝙩: 𝟳/𝟭𝟬
2022-04-18
15 分鐘 (堂食)
  • 滷肉飯
  • 麻辣鴨血
2022-05-14 617 瀏覽
六両三一直以黎都好想試,但係好似一路都好多人食要排好耐隊咁,諗住宜家熱潮散左睇去食應該少人啲,最後都等左差唔多半個鐘先有得食。呢度既牛肉麵湯底主打無味精,而且滷肉飯都好似唔錯。今次就嗌左最多人食既牛肉麵試~果然味道唔錯,不過要排隊就唔會特別想再黎食🙈始終佢價錢都唔平。1⃣️川味紅燒牛肉麵($75) 一黎到即刻試下個湯底🤩湯底好香濃!牛肉有四至五片,切得比較薄。麵條係最有驚喜既😋食落好煙韌彈牙!  2️⃣燙青菜拌肉燥($28)肉燥肥瘦均勻,拌上青菜食幾香~
1⃣️川味紅燒牛肉麵($75)

2️⃣燙青菜拌肉燥($28)
肉燥肥瘦均勻,拌上青菜食幾香~
川味紅燒牛肉麵
川味紅燒牛肉麵
2022-04-14 991 瀏覽
味道😋😋😋🌗環境😋😋😋😋🌗服務😋😋😋😋衛生😋😋😋😋抵食😋😋😋🌗今日好早就係尖沙咀出沒,好多鋪頭都未開門,但我已經好肚餓,行過宜昌街見到間食台灣牛肉面嘅鋪頭,所以就揀左佢啦。如果有留意過我某d post應該會知道我係勁唔鍾意食台灣d正餐,因為十之八九我都覺得唔好食。可能你會問我點解揀佢,因為是黃店,要支持一下。我好鍾意間鋪裝潢,以台日嘅古典設計,感覺好舒服同寧靜嘅感覺。今日叫左個牛三寶面同白桃烏龍茶牛三寶就唔係牛歡喜個d,係紅燒牛肉、牛舌同牛筋。佢個湯底望落好濃,但飲落就唔算濃,可能本身我個人比較重口味🤣佢牛舌做法就似做牛展一樣,所以睇落會以為係牛展黎,食落唔錯。紅燒牛肉好大舊,咬落唔韌,做得唔錯,味道都可以,而牛筋好正,夠晒彈牙,煮嘅時間岩岩好。麵嘅質素都好好,份量唔算好多,不過加埋牛嘅量就岩岩好了!一般黃店都會落得難食嘅評語,不過依間嘅味道我覺得唔錯,可以再去食過,只係價錢比較貴左d,今次埋單$117,仲要有限時40分鍾嘅規定(不過應該係繁忙時段先咁!)總括黎講,可以再次返食,不過要揀d冇咩人時間,如果唔係會排好耐同食得急。
味道😋😋😋🌗
環境😋😋😋😋🌗
服務😋😋😋😋
衛生😋😋😋😋
抵食😋😋😋🌗

今日叫左個牛三寶面同白桃烏龍茶

2022-03-30 762 瀏覽
Honestly have no idea why this place is so popular. All the servers were always on their phone even though the place is busy. The food was mediocre and we were very disappointed with the whole dining experience..📍Braised Beef Tendon and Shank Noodle Soup $90Though they claimed that no MSG was added to the soup, it was super salty. The beef was quite tender but I couldn’t really taste its flavour except saltiness..📍Spicy Duck Blood $48The texture of it was weird. It tasted like bean curd instead
Braised  Beef Tendon  and  Shank  Noodle  Soup

📍Spicy Duck Blood $48
The texture of it was weird. It tasted like bean curd instead and it was not spicy at all.
Spicy  Duck  Blood

Overall rating: 1/10
2022-03-29 564 瀏覽
因為疫情關係,唔算多人等,等2-3張枱左右環境唔大,有小店feel,木枱感覺好家居Order一個紅燒半筋半腩牛肉面,同埋一碗小的魯肉飯小食方面唔多選擇,只點了甜不辣牛肉好淋身,淋到夾一夾就爛筋好大舊,食到有點膩面質方面都不錯,比較有咬口而魯肉飯的細size,同台灣的size差唔多,而且都便宜 ($18)食落好有台灣的感覺,一啖魯肉配珍珠飯,一流汁都多,而飯的軟硬度還好,個人比較中意粒粒分明,所以適合我的口味甜不辣非常煙un,好有𡁻口,汁配搭亦十分match
因為疫情關係,唔算多人等,等2-3張枱左右
環境唔大,有小店feel,木枱感覺好家居
Order一個紅燒半筋半腩牛肉面,同埋一碗小的魯肉飯
小食方面唔多選擇,只點了甜不辣
牛肉好淋身,淋到夾一夾就爛
筋好大舊,食到有點膩
面質方面都不錯,比較有咬口

食落好有台灣的感覺,一啖魯肉配珍珠飯,一流

甜不辣非常煙un,好有𡁻口,汁配搭亦十分match
2022-03-26
2022-02-26 1033 瀏覽
🇹🇼六両三好耐冇食過台灣菜,經過見到就決定試吓🤪🍜麻辣乾麵$48麵唔會太硬,辣度啱啱好,微微嘅辣但又唔會辣到痹哂 如果你可以食得辣啲,可以同店員講加辣🍜滷肉拌麵 $46滷肉份量好多,本身落單前仲驚麵同肉份量唔平均,結果啱啱好,唔會太鹹👍🏻🥚溏心蛋 +$15流心蛋係正嘅😙🥬滷肉青菜$28油麥菜加滷肉,正常發揮🥃冬瓜茶 $20🥃薑母茶 $152個人埋單 $174食物質素ok,座位有少少逼,店員有禮貌絕對推薦大家嚟試🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻
🇹🇼六両三

好耐冇食過台灣菜,經過見到就決定試吓🤪

🍜麻辣乾麵$48
麵唔會太硬,辣度啱啱好,微微嘅辣但又唔會辣到痹哂
如果你可以食得辣啲,可以同店員講加辣

🍜滷肉拌麵 $46

🥚溏心蛋 +$15
流心蛋係正嘅😙

🥬滷肉青菜$28
油麥菜加滷肉,正常發揮

🥃冬瓜茶 $20
🥃薑母茶 $15

2個人埋單 $174
食物質素ok,座位有少少逼,店員有禮貌
絕對推薦大家嚟試🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻
2022-02-17 637 瀏覽
平時見人推薦呢度既牛肉麵 見到湯底係唔用味精 天然真材實料黎煲出黎既 今日特登試一試唔同既味道 叫左一個細既滷肉飯黎試 味道同台灣好貼近 肥瘦肉相間 味道平衡得岩岩好 飯粒油亮粒粒充滿油香 睇落細細碗其實好飽肚 另外叫左佢一個豬手黎送飯 豬手既骨膠原非常充足 好有口感 滷水滷得非常入味唔會覺得太韌 加上蔥花的調味恰到好處 整體而言感覺好似台灣的老牌小店 口味亦都帶一點台式的古早風味 價錢唔貴也值得一試 希望下次黎試一試佢招牌既牛肉麵啦
2022-02-16 467 瀏覽
次次經過門口,都會見到好多人排隊,冇晚市嘅星期六食個early dinner,餐廳比較細,座位唔多,4點幾都要排隊,不過都係等左一兩張枱,好快有位。三寶牛肉麵湯底算濃有牛肉味,但唔會太鹹同冇咩味精味,食完都唔會口渴。麵係粗麵,煙韌彈牙,但厚身左D,唔係好入味加埋湯底唔重口味,夾埋D麵食會覺唔夠味。牛肉就煮得好淋,好香濃入味,牛筋都好淋,差唔多入口就溶!蔥油拌麵拌麵麵質好過牛肉麵,冇咁厚,夾埋好香口嘅醬,好好食! 而且醬汁份量岩岩好,唔會話太多好鹹/太少唔夠味,推介!!!皮蛋豆腐 推介!!!係咁多樣最好食嘅!!香滑凍豆腐加上醬汁、皮蛋、木魚,味道調得岩岩好,唔會過鹹,好開胃!!甜不辣煙韌好食,唔會話成舊好粉,夾埋個汁同甜醬,味道岩岩好,小小地一份做小食岩岩好!!

三寶牛肉麵

蔥油拌麵

皮蛋豆腐

甜不辣

2022-02-04 621 瀏覽
六兩三平日下晝行過宜昌街,都會比六兩三既裝修吸引到。餐廳門口好似日本既拉麵店,而入面既裝修就行木系風格。餐廳唔算好大,但疫情期間,兩個人都係坐四人枱,所以都幾餐桌都幾寬敞。牛肋條麵牛肉麵湯底比較清淡,但本身六兩三都標榜冇味精既湯底,清清地反而唔錯。牛肉個樣就好韌,但咬落竟然係好滑好冧,而且肉味幾香。而麵係類似手打既,麵比較粗身,食到最後都唔會因為吸咗湯而冧晒。滷肉飯本身見佢28蚊,諗住佢都唔會好大碗。點知一黎到,比我想像大碗好多。滷肉飯既豬肉肥瘦分明,肥肉既油脂味好香,而瘦肉為滷肉飯增添口感。而滷肉汁唔會死咸,有少少甜味,味道幾平衡。而白飯係類似珍珠米,就算有過多油脂同汁都唔會令成碗飯濕淰淰,好食。甜不辣口感非常煙韌,但唔會好似香口膠咁咬唔開,配上酸酸甜甜既醬汁,好開胃!
六兩三

牛肋條麵

滷肉飯

甜不辣
🍽 紅燒牛肉麵💰$75🌟7.5/10➰之間都食過幾次 不過牛肉麵真係第一次試相比起店內其他食物 牛肉麵相對遜色冇咩牛肉味 同埋肉嘅份量偏少相反個麵加咗唔少分係有咬口嘅粗身麵 (見圖2)而湯底就偏清淡 重口味人士未必啱...雖然唔係差 不過可以更好下次都係食返滷肉飯😮‍💨————————————————🏋🏻‍♀️🗣用增肌嚟迎接冬天嘅來臨😙-抵食指數:🌕🌕🌕🌑🌑食物:🌕🌕🌗🌑🌑環境:🌕🌕🌕🌗🌑邪惡指數:🌕🌕🌗🌑🌑-📍尖沙咀宜昌街3號地下📍觀塘巧明街107號國基集團中心4樓2號舖-💰人均消費:$50-$100
🍽 紅燒牛肉麵💰$75
🌟7.5/10

之間都食過幾次 不過牛肉麵真係第一次試
相比起店內其他食物 牛肉麵相對遜色
冇咩牛肉味 同埋肉嘅份量偏少
相反個麵加咗唔少分
係有咬口嘅粗身麵 (見圖2)
而湯底就偏清淡 重口味人士未必啱

💰人均消費:$50-$100
紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵
2021-11-11
15 分鐘 (堂食)
2022-01-26 312 瀏覽
每次經過六両三門口,都會見到好多人排隊,難得今次中午時間,前面得兩、三個人排緊隊,咁就一於同朋友一齊試吓啦。店舖係比較細間,座位真係唔多。黎到食台灣菜,點都要試吓個滷肉飯啦😋我就叫咗個細碗,其實都夠食既,而且上面層滷肉都唔少,只係$18😱直情係驚喜價!另外,再叫咗個蔥油拌麵,食落都幾香!最後我哋仲叫咗個小食,糖不辣(必食之選)❤️❤️非常之煙煙韌韌,超好咬口,可惜一碗得五舊左右,完全唔夠喉🥲

另外,再叫咗個蔥油拌麵,食落都幾香!