2022-01-20 291 瀏覽
位於觀塘嘅餐廳,想試下台灣野就要試下呢一間。第一次黎食,餐廳環境闊落,座位坐得都舒適。叫左個滷雞髀便當,平平地$68啖啖雞肉而且充滿住滷水汁,再配埋芽菜、白菜仔及雞蛋,即刻好掛住台灣嘅美食🥺 幾時可以去旅行...
位於觀塘嘅餐廳,想試下台灣野就要試下呢一間。
第一次黎食,餐廳環境闊落,座位坐得都舒適。

叫左個滷雞髀便當,平平地$68
滷水雞髀便當

滷水雞髀便當
2021-12-20 975 瀏覽
今日黎到觀塘分店既六両三食晚飯,難得天氣開始涼,今次就點左新推出既一人前的台式火鍋。呢個台式火鍋套餐分三款唔同湯底選擇,有辣有唔辣,任君選擇。蔬菜養生鍋想食清淡一啲所以點了這個蔬菜養生鍋,類似清湯湯底,跟鹿兒島豚腩肉及配菜籃。豚腩片脂肪比例剛好,配菜籃內除了雜菜還有金菇、蘿蔔、芋頭、番茄、南瓜、丸類、芋絲等,十分豐富。套餐還跟了一個主食,我點了台式關廟麵,麵條較薄身,建議煮耐啲啲先會腍身。沙茶牛骨鍋另外一款台式鍋挑選了招牌沙茶牛骨鍋,呢款湯底相對上較濃味。肉方面升級加了這個澳洲M5肉眼蓋,打邊爐最緊要牛出色,特意升級了。除了相同配菜籃之外,今次主食挑選了王子麵,呢款麵類似港式媽咪麵,陪襯濃味湯底/滷味既最佳搭檔,十分入味。天氣涼,下次不妨試下呢個一人前既台式火鍋。

蔬菜養生鍋

沙茶牛骨鍋

天氣涼,下次不妨試下呢個一人前既台式火鍋
2021-12-08
2021-12-19 574 瀏覽
六兩三座位好有空間感,入到黎先俾佢嘅裝修吸引咗,台灣街道壁畫背景,前邊有幾個卡位,睇落好舒適,但係店員話如果我哋想食火鍋就唔可以坐🥲,唯有下次。最近天氣咁凍一於嚟試吓佢呢度嘅一人火鍋,唔係好食得辣嘅我掙扎咗好耐,最後都係試咗呢個台式麻辣火鍋,湯底唔算好辣小小麻,食開bb辣嘅我覺得啱啱好,跟湯既兩舊豆腐已經煮得好入味,鴨血超大嚿,一開口感超軟滑。仲有值得一讚嘅係佢嘅牛都好高質,推介呢個澳洲和牛牛面肉,雖然要加$20,但係肉質鮮嫩爽口,真係麻辣湯底真係好夾。朋友就叫咗澳洲M5肉眼蓋,呢個雪花紋會多啲,油花較重,入口即溶嘅口感。佢呢度嘅用料都好新鮮,同高質,連個椰菜都係大椰菜。主食方面我哋揀咗台灣粗麵,佢有啲似台灣牛肉麵嘅質地,比較煙靭有口感,同比較濃郁嘅湯底幾夾。台式一人火鍋都幾特別,冬天嚟到同朋友食個火鍋仲可以叫唔同種類嘅食物,滿足晒幾個願望。

最近天氣咁凍一於嚟試吓佢呢度嘅一人火鍋

佢呢度嘅用料都好新鮮,同高質,連個椰菜都係大椰菜。

2021-12-14 612 瀏覽
午餐時段到訪,前面已經有兩三個人等緊小店位置有限,大約有5,6張枱四人枱等大約30分鐘就有枱了入到去用QR CODE 自助落單,今次試左紅燒牛肉麵牛肉係薄身一片片嘅,煮得夠冧入口牛味重麵身係粗麵底,有少少掛湯湯底濃厚,帶有微辣,飲完都唔會話口乾下次可以再試其他菜式
四人枱等大約30分鐘就有枱了

入到去用QR CODE 自助落單,今次試左紅燒牛肉麵
牛肉係薄身一片片嘅,煮得夠冧入口牛味重
麵身係粗麵底,有少少掛湯
湯底濃厚,帶有微辣,飲完都唔會話口乾

下次可以再試其他菜式
2021-12-14
30 分鐘 (堂食)
  • 紅燒牛肉麵
尖沙咀宜昌街:應該係好少人知嘅街名,平時行開呢條街,淨係見到有個舖頭好多人排隊。今次行經附近,可能時間比較早,終於少啲人,所以諗住去食嘢。初頭以為食日本拉麵,原來係食台灣嘢,咁啱晒啦,我就係想食拌麵。坐低叫咗清清地嘅兩樣嘢:皮蛋豆腐麻辣乾拌麵皮蛋豆腐首先要試嘅就係佢嘅醬汁:真係台灣嘅好友,甜甜地,最重要嘅就係豆腐皮蛋夠凍。麻辣拌麵:睇落去唔覺得好辣,食落去嗰種辣有真刺激嘅感覺,加埋皮蛋豆腐凍凍地,食落去超有快感。

坐低叫咗清清地嘅兩樣嘢:皮蛋豆腐麻辣乾拌麵

2021-12-06 641 瀏覽
⋆⁺₊⋆.六両三..無論入面定外面睇落去有啲似日本拉麵店ㅋ不過佢嘅真身係台灣餐廳~雖然店面較小,但一入到去見到枱面有橡筋比你紥起啲頭髮!好貼心( ˃᷄˶˶̫˶˂᷅ )..牛肉麵/ $80 / 🥨🥨個人覺得小辣都係比較辣(ó﹏ò。)牛肉唔係好淋,有啲硬身~.麻辣鴨血豆腐/ $48 / 🥨🥨🥨個鴨血反而冇個麵咁辣!冇乜麻辣嘅感覺,但鴨血口感不錯(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ)꒰ 而且豆腐都好入味啊~.冬瓜檸檬茶/ $23 / 🥨🥨🥨🥨冬瓜茶唔會話好甜~再加埋檸檬嘅酸味,飲落好fresh! (•̀ω•́)✧..[滿分5個🥨]...⌫ 六両三 (尖沙咀)尖沙咀宜昌街3號地下.#尖沙咀咔嚓#台式咔嚓

⋆⁺₊⋆
六両三
牛肉麵
/ $80 / 🥨🥨
個人覺得小辣都係比較辣(ó﹏ò。)牛肉唔係好淋,有啲硬身~
麻辣鴨血豆腐
/ $48 / 🥨🥨🥨
冬瓜檸檬茶
/ $23 / 🥨🥨🥨🥨
[滿分5個🥨]
...
⌫ 六両三 (尖沙咀)
尖沙咀宜昌街3號地下
#尖沙咀咔嚓
#台式咔嚓
2021-12-05 370 瀏覽
六両三地址: 尖沙咀宜昌街3號地下冇得去旅行✈️,但一直都好掛住台灣牛肉麵,唯有再去下六両三享受一下台灣風味嘅牛肉麵。第一次去就已經覺得食物質素高,而且價錢合理,絕對係值得幫襯嘅風味店呀!半筋半肉麵🍜 $85湯底色澤呈深啡,入口鹹中帶辣,充滿香濃嘅牛肉味,係成碗麵嘅靈魂之處;麵條粗身,煙韌彈牙;滑溜溜嘅牛筋好軟腍,幾近一咬即溶;牛肉肉質鮮嫩,煮得好淋,好香濃入味,真係值得一試!
六両三
地址: 尖沙咀宜昌街3號地下

半筋半肉麵🍜 $85
半筋半肉麵
半筋半肉麵
2021-11-24 710 瀏覽
𓂅麻辣鴨血豆腐辣味比麻味重,食食下滲透出花椒八角嘅味道,咸度如果降低少少,就會更好!鴨血同百頁豆腐嘅口感正常,都好入味!𓂅牛肉麵+溏心蛋牛展腍身入味,麵較粗身有口感 ,而湯底濃得黎唔會太咸。溏心蛋正常發揮𓂅滷肉飯用上肥肉同瘦肉層次分明嘅豬肉,口感有層次之餘都充滿油香,但略嫌唔夠多汁,個飯食到一半有多時就開始乾身,不過整體都覺得呢個滷肉飯幾好味!𓂅冬瓜茶清甜解渴,偏多冰
𓂅麻辣鴨血豆腐

𓂅牛肉麵+溏心蛋

𓂅滷肉飯

𓂅冬瓜茶
清甜解渴,偏多冰
.去到星期五夜晚如果想係尖沙咀食飯真係好難🤯咁岩呢間門口排隊既人唔多但呢間食飯得40分鐘 真係就到40分鐘就催一催你🙃唔理你叫幾多野食都催你⏰.🥢 三寶牛肉麵 $100本身落單叫左麻辣少辣🌶但黎到個麻辣都幾辣不過啲麵就幾好食🍜有啲似手打麵既感覺但牛肉就因為太辣而唔係好食到啲牛味🐮.🥢滷肉伴麵 $48滷肉既味都幾入味 食落幾淋🍝啲醬都幾夠又好重滷肉味呢個係超平價之選同埋好有台灣風味😀.🥢皮蛋豆腐 $38雖然台灣都幾出名 但我食落都覺得幾普通本身凍食 夏天食下降下溫都幾好☀️本身豆腐冇乜味 加埋啲醬汁就幾正但醬汁唔太夠皮蛋我本身都好鐘意食所以覺得正🌝.🥢滷豬腳 $48🥢滷甜不辣 $28豬腳整得好好食😋超淋仲要勁入味炆到啲肉同啲骨就黎分離咁🐷甜不辣就台灣風味好重鐘意佢煙煙韌韌既口感好正🤤.

去到星期五夜晚如果想係尖沙咀食飯真係好難🤯

炆到啲肉同啲骨就黎分離咁🐷
甜不辣就台灣風味好重
鐘意佢煙煙韌韌既口感好正🤤

2021-11-17 530 瀏覽
嚟咗好多次,由剛剛初時開得牛肉麵同滷肉飯嘅時候,已經成日幫襯! 六両三一向都多人食,大家記得攞咗飛先,唔係就咁企係餐廳出面排㗎!🌟推介🌟 必食牛腱牛肋條麵+ 滷蛋 $93超大碗👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 麵條就超讚,有韌度;湯底濃郁😋😋 牛腱比較好味;牛肋條就稍為有少少硬;滷蛋好香滷水汁,但又唔會鹹👍🏻 如果大家鐘意食流心蛋的話,咁就建議食溏心蛋比較好!三寶牛肉麵 + 溏心蛋 $107三寶就係牛筋、牛腱同牛肋條;溏心蛋都有滷過架👍🏻👍🏻滷肉飯(小) $18 每次嚟到都一定會點一碗滷肉飯食!滷肉半肥瘦適中剛好,唔會好油膩👍🏻👍🏻 🌟推介🌟 必食滷甜不辣 $25其實今次第一次試呢個,之前都無點過~ 估唔到咁好食😍😍 甜不辣即係魚肉餅,加上滷水汁同甜醬真係好好味😋👍🏻👍🏻金牌台灣啤酒 $25

🌟推介🌟 必食
牛腱牛肋條麵+ 滷蛋 $93
牛腱牛肋條麵+ 滷蛋

三寶牛肉麵 + 溏心蛋 $107
三寶就係牛筋、牛腱同牛肋條;溏心蛋都有滷過架👍🏻👍🏻
三寶牛肉麵 + 溏心蛋

滷肉飯(小) $18
滷肉飯  (小)

🌟推介🌟 必食
滷甜不辣 $25
滷甜不辣

金牌台灣啤酒 $25

15 分鐘 (堂食)
牛腱牛肋條麵+ 滷蛋
三寶牛肉麵 + 溏心蛋
滷肉飯  (小)
滷甜不辣
2021-11-13 476 瀏覽
平時晏晝行過黎度非常多人排隊今晚因為OT關係所以8點中經過哩度冇人排隊所以決定試下其實自己之前一年都去八至九次台灣入到去裡面嘅設計真係好似台灣牛肉麵嘅格局傳來一陣陣嘅牛肉麵香味即刻叫左一個半根本牛腩嘅紅燒牛肉麵辣道適中 湯底濃郁 牛筋嘅軟硬度非常配合麵條亦都唔會太淋 可以睇倒麵條有同牛肉湯一齊煮非常深色入味小食就係叫左鴨血現就係期待唔會好似喺街買返嚟嘅即食咁樣啦當然無失望鴨血一流香辣程度適中用左一個小鐵板上所以熱度非常好飲咗一個檸檬古早味冬瓜茶 ok 唯一唔好就係用餐時間只可用餐45分鐘 不過都明白嘅
平時晏晝行過黎度非常多人排隊

唯一唔好就係用餐時間
只可用餐45分鐘 不過都明白嘅
  • 半筋半肉麵
2021-11-11 532 瀏覽
行過覺得好特別,全木加木趟門,門口仲要有兩張木櫈俾人坐喺度等位👍🏻起初仲以為係日式餐廳,友人話呢間係食台式嘢😅👌🏻下次嚟試下沒有味精的堅持✊🏻👍🏻紅燒三寶牛肉麵湯飲落有少少薑嘅味道,麵硬咗少少🤏下次可能要叫煮淋少少,牛筋好淋、牛肉都淋唔會好硬、牛𦟌都可以,個油麥菜好香好味😋麻辣牛肉麵(小辣)見佢食到眼濕濕。麵硬咗少少🤏涼伴小黃瓜🥒讚不絕口。。。下次我都要試下🤤蜂蜜咸柑橘🍊(熱)可能冇攪勻,所以唔覺好甜,剛剛好走時見人食個滷肉飯好正咁,下次就嚟試下
起初仲以為係日式餐廳,友人話呢間係食台式嘢😅👌🏻下次嚟試下

沒有味精的堅持✊🏻👍🏻

紅燒三寶牛肉麵

麻辣牛肉麵(小辣)
見佢食到眼濕濕。麵硬咗少少🤏

涼伴小黃瓜🥒
讚不絕口。。。下次我都要試下🤤

蜂蜜咸柑橘🍊(熱)
可能冇攪勻,所以唔覺好甜,剛剛好

走時見人食個滷肉飯好正咁,下次就嚟試下
2021-11-01 708 瀏覽
本身響尖咀返開工聽講呢間台灣店出名入坐後叫左紅燒牛肉湯 同湯飯--------------------------味道比想像中強差人意同平時食開湯底既都偏咸同藥材苦味偏重一路食覺得不過不失到慢慢偏向難食無味精但應該都要顧下味蕾呀最後食左三分一百頁豆腐算係最好茶都好飲既店員都友善-------------------------本身少寫食評但都抒發下感受-------------------------
本身響尖咀返開工聽講呢間台灣店出名

-------------------------
2021-11-01
  • 百頁豆腐
2021-10-30 636 瀏覽
前幾日搵到呢一間係尖沙咀嘅台灣菜 價錢唔算平 但係就勝在係黃店💛夜晚差唔多9點先去到 見到入面仲係坐滿哂 不過最後等咗2分鐘就有位😀但係就見到門口黐住入座時間得40分鐘😨😨😨😨係40分鐘!會否太少😑😑😑不過知道食台灣野都唔會食好耐 同埋佢10點就關門 所以照食啦🍜阿宏蔥油拌麵 $46的確係好多醬 但係食落去又唔覺得佢特別濃味🥲完全唔係我想像嘅蔥油拌麵🍜三寶牛肉麵加滷蛋 $101好貴 有時都唔係好明點解香港食台灣野可以咁貴!味道正正常常 不過不失🔺麻辣鴨血 $48好奇怪😔麻辣味不重 鴨血嘅味道同口感好奇怪 而且唔夠滑😭😭🟤皮蛋豆腐 $35呢個係全晚最好食嘅一碟😅😅豆腐上舖滿木耳絲 香滑凍豆腐沾上醬汁 再加埋皮蛋 味道唔會過鹹 而且開胃 總括來講的確有點失望 首先淨係可以坐40分鐘的確有啲倉猝 另外食物質素的確唔值呢個價錢 但係黃店就支持一下吧

🍜阿宏蔥油拌麵 $46

🍜三寶牛肉麵加滷蛋 $101

🔺麻辣鴨血 $48

好奇怪😔麻辣味不重 鴨血嘅味道同口感好奇怪 而且唔夠滑😭😭

🟤皮蛋豆腐 $35

2021-10-27 467 瀏覽
⭐紅燒牛肉麵 $75⭐味道:6/10👧🏿👦🏻:湯底牛香唔濃較為清淡,但食完一碗都唔口渴,相信真係冇味精嘅👍🏻一碗有4大塊厚切牛展,軟淋唔柴,好滿足。麵條較為粗身。⭐滷肉飯 $18⭐味道:7/10👧🏿👦🏻: 肉粒肥肉比例好高,滿滿油脂感,配埋微甜嘅汁,超餸飯🥰可惜嘅係佢比較單調,只有五花腩,個人鐘意啲有埋香菇肉鬆口感豐富嘅滷肉飯。~~~~整體評分~~~~抵食:8/10環境:7/10服務:7/10

⭐紅燒牛肉麵 $75⭐

味道:6/10

⭐滷肉飯 $18⭐

味道:7/10

~~~~整體評分~~~~
抵食:8/10
環境:7/10