2018-12-04 624 瀏覽
公和好有豆豆味啊!深水埔掃街第二站,都系去老牌鋪頭~公和豆品廠。下午三點幾去到,大部分枱都有人坐,啊姐好醒目咁話叫我地上二樓,食左幾次現在才知道,原來系有閣仔,上面有四張枱,望落來又幾鬼有風味喔。上到去已經有兩張枱坐左客,其中一枱應該系遊客,後來又來一台遊客。叫了一杯熱豆漿,一碗熱豆花,一碟豆卜。但來錯左杯凍豆漿,想改就要等有客再上樓上至有伙計跟住上來。終於來了一台有遊客的,女伙計不太想幫我換。豆漿豆花都好有豆味,吾知道現在真系用門口寫的石磨哩?豆卜煎的香脆,正。
公和

好有豆豆味啊!

深水埔掃街第二站,都系去老牌鋪頭~公和豆品廠。

2018-12-04
2018-11-11 761 瀏覽
哩間豆品店非常出名,我都係慕名而來專登去食,豆腐花果然名不虛傳,超級滑流,落埋黃糖食真係絕配,另外再點多份煎釀豆腐,煎至金黃,熱辣辣,食落仲好香口,當小食唔錯。
2018-10-20 960 瀏覽
行過深水埗,終於試左公和荳品! 豆花果然好滑溜,點左熱豆花,食落豆味更加香! 另外叫左份煎釀雙拼,黃金魚腐+煎釀豆腐。兩樣都煎到金黃香脆熱辣辣,煎釀豆腐仲外脆內軟添! 如果油少啲就更好。

2018-09-26
2018-10-11 755 瀏覽
🥢煎釀豆腐$22/8件🥢深水埗老店,這次趕時間沒有機會堂食,也要外帶回家😈一返到屋企,即刻開黎食,仲好熱辣辣❤️豆腐豆味濃郁,外脆內軟,好軟滑~(👆🏻重口味人士仲特登叫姐姐煎燶啲🤪)釀魚肉份量只有薄薄一片,沒有搶走豆腐的風味😌淋上甜醬油很惹味,會讓人忍不住一塊接一塊地吃🤤.食物質素: 🌕🌕🌕🌗🌑食物顏值: 🌕🌕🌕🌘🌑性價比: 🌕🌕🌕🌘🌑回頭率: 🌕🌕🌕🌗🌑
🥢煎釀豆腐$22/8件🥢

深水埗老店,這次趕時間沒有機會堂食,也要外帶回家😈
一返到屋企,即刻開黎食,仲好熱辣辣❤️
豆腐豆味濃郁,外脆內軟,好軟滑~
(👆🏻重口味人士仲特登叫姐姐煎燶啲🤪)
釀魚肉份量只有薄薄一片,沒有搶走豆腐的風味😌
淋上甜醬油很惹味,會讓人忍不住一塊接一塊地吃🤤
食物質素: 🌕🌕🌕🌗🌑
食物顏值: 🌕🌕🌕🌘🌑
性價比: 🌕🌕🌕🌘🌑
回頭率: 🌕🌕🌕🌗🌑
外賣自取
2018-10-10 620 瀏覽
這間位於深水土步的公和荳品店簡直是我每次來深水土步必去的啦! 其實的是荳品的愛好者,所有有香滑荳花的地方,我都想去試,而呢間試過後,更是難忘,所以已經支持多年了 ! 呢間荳品店好處是有堂食,而且堂食荳品種類繁多,有煎豆腐﹑炸豆卜(配上店家的辣醬,一流!)﹑豆漿﹑豆花等,實在是太棒了,而我來到這店必定點的是豆花,很香滑很有豆香。值得一提的是,在樓上有很多位置,但今次坐樓上時,發現荳品的溫度不是熱,都不及坐樓下那時的熱度,所以建議可坐在樓下呢 !

2018-09-28
2018-10-07 575 瀏覽
#foodie #foodiemap #Tofu #Tofupudding #yummy #yummytea #kungwobeancurbfactory #公和荳品廠雜併6件 $15大豆腐花 $12豆味香濃 豆腐花夠滑夠層次炸物也新鮮熱辣,十分可口PS 加辣醬更美味在秋老虎的午後嚐些凍甜點與炸物真解熱解饞 也很推薦大家嚐嚐美味指數⭐⭐⭐⭐⭐價錢💰$10-$50#travelgirllol #travelgirldiary #travelsweetheart #nofilter #hongkong #hongkongfood #shamshuipo #kungwo #深水埗 #公和豆腐花

雜併6件 $15
大豆腐花 $12

豆味香濃
豆腐花夠滑夠層次
炸物也新鮮熱辣,十分可口
PS 加辣醬更美味

• 煎釀豆腐
  • 豆漿
  • 煎釀豆卜
2018-10-05 340 瀏覽
出開深水埗咁岩經開這間老字號豆品店,反正有d口乾,買碗豆腐花濕一濕下個口,真係好滑,好好食,大熱天時食返碗透心涼,店內人多,所以坐得有d迫,不過都係食少少野者,好快就走
位於深水埗的公和荳品廠,是一間已有58年歷史的豆類製品餐廳。曾經獲多次米芝蓮推介的小店,這天終於有機會品嚐啦。荳花$12荳花,即豆腐花,大碗售$12,小碗售$10,凍熱同價。至今依然保持前鋪後工場的設計,客人可品嚐到每天新鮮即製的豆類食品,使用加拿大非基因改造豆去製造豆腐,豆卜,豆腐花,豆漿等等,熱荳花質感較凍荳花更滑溜,更順囗,更溜更濕,豆味香濃,撒上大量的黃糖,是民間的高質甜品唷。..............................公和荳品廠                                    深水埗北河街118號地下

曾經獲多次米芝蓮推介的小店,這天終於有機會品嚐啦。

荳花$12

荳花,即豆腐花,大碗售$12,小碗售$10,凍熱同價。

公和荳品廠

深水埗北河街118號地下
2018-10-04
2018-09-27 312 瀏覽
深水埗又一美食天堂❤️除咗豬潤麵、腸粉同咸牛肉蛋治外,一定要食嘅就係炸豆腐豆卜每次執深水埗一定必到公和荳品,如果你係#荳製品控,咁你一定識呢間野😏一年365日都係咁多人,不過唔洗驚,多人但唔會等得耐。個個黎都係買荳腐花啊、荳腐魚肉、荳卜、自創魚腐💕…但真係好想同大家推薦荳卜同魚腐(唔係米線個d) 荳卜真係好好食,超新鮮 勁脆! 食嘅時候加少少豉油同多多甜辣醬🤗🤗 超級好味重點係14蚊6舊超級抵食!
深水埗又一美食天堂❤️
除咗豬潤麵、腸粉同咸牛肉蛋治外,一定要食嘅就係炸豆腐豆卜

重點係14蚊6舊

超級抵食!
2018-09-16 427 瀏覽
公和小時候在深水埗長大,對於深水埗這個教佢是充滿回憶的。雖然歷年來不斷轉換租客,但是這間豆品廠依然到屹立不倒。經過了翻身,座位店舖內變得更加明亮。留底二手的高,光線充足令人坐得咁舒服。常常覺得這這裏的豆品品味十足,除了豆腐花、豆卜,這裏還有售賣了豆腐和其他豆製品。對於傳統豆腐花,個人認為一定要品嚐熱的,豆味香濃,更加滑溜,還要加上適當的黃糖,增加了口感。除了豆腐花,個人還喜歡整裏的聲平,不過今天太飽了,下一次要再來,重拾兒時的回憶。
公和

2018-09-05 426 瀏覽
住係呢區十年八年,經常光襯呢間鋪頭。以前係父輩經營,除咗食到各式豆腐出品,煎豆卜,仲充滿濃濃嘅人情味。近年由太子女接手運作,全店裝修,又增加新款產品,管理上是一大進步。但,人情味去咗邊?之前已試過光襯時係太子女企檔,全程黑口黑面,對客人呼呼喝喝。坦白講,我光襯果十蚊八蚊,亦唔會要求你提供五星級嘅服務,但基本禮貌欠奉,黑面,態度奇差,我亦唔想使錢買難受!之後光襯,都係見到其他收銀姐姐企檔先光襯,一路相安無事。直至今早,又係太子女企檔,趕時間嘅關係唯有照行入去光襯,一朝早客人唔多,計埋我仲有两個客人買早餐,全程太子女黑面,無出過一句聲,全程要等客人自動報上要買咩食物,要咩醬,自動擺低錢,全程感覺係欠佢十萬八萬,臨走最好同佢講聲多謝老細。實在係不吐不快,呢間鋪之前上過蘋果新聞,介紹太子女讀完Master回港接手父業。香港哋傳承嘅除咗食物,更需要傳承嘅係人情味。
2018-09-05
外賣自取
早餐
2018-08-15 590 瀏覽
發現深水埗有豆製品廠。 仲賣埋豆漿, 豆腐花同小食全部都好吸引, 不過咁熱氣落住雨去要自己係餐廳搵位, 侍應都唔會幫你搵位, 咁老字號就係咁。大家都似乎係熟客, 獨自安坐品嘗佳品第一次食就要左雙拼, 極愛佢係煎豆卜。 豆腐都okay不過平時我都唔會食人豆腐既。豆漿有冷熱同大小。 我地都好鍾意飲。仲有其他食品同生豆製品外賣, 可惜住得遠買唔到返去。個豆腐花我冇食到。 呢間餐廳我地兩個荳迷都很喜歡。 下次去附近行街都會黎坐坐食下小食呢
發現深水埗有豆製品廠。 仲賣埋豆漿, 豆腐花同小食
全部都好吸引, 不過咁熱氣

大家都似乎係熟客, 獨自安坐品嘗佳品

豆漿有冷熱同大小。 我地都好鍾意飲。

仲有其他食品同生豆製品外賣, 可惜住得遠買唔到返去。

• 凍豆腐花
  • 豆漿
  • 煎釀豆卜
2018-08-10 592 瀏覽
天氣熱沒什麼胃口,於是來吃豆花,真的又嫩又綿,周圍的人都點了雙拼,加上擔心晚點肚子餓,吃完豆花後衡量一下應該還吃得下,再加點了雙拼,一樣豆味十足!最後外帶了豆漿回去當宵夜~
豆花
雙拼
2018-07-31
豆花
雙拼
2018-08-01 386 瀏覽
喺眾多甜品入邊,我最鍾意食嘅就係睇落最普通,但係好難整得好食嘅豆腐花。豆腐花唔難整,梗係要整到又香又滑溜,其實非常考功夫。暫時心中第一位一定係公和荳品廠。店面其實毫不起眼,門口係賣煎釀三寶等街頭小食,行入店內就有好多枱凳俾人坐。豆腐花望落平平無奇,但係一擺入口就覺得非常香滑,好似一唔留意就會滑左落肚。而且同出面好多豆腐花唔同,他們的豆腐花好香豆味,好新鮮好天然的感覺。
2018-07-31 432 瀏覽
平時食咩都中意要熱既,但因為天氣太熱,要左一冷一熱。各試一啖,記得一定要食熱嫁!重要既事情講三次,一定要食熱嫁!一定要食熱嫁!一定要食熱嫁!熱豆腐花食落有豆香,但凍既就無豆味。豆腐花質地夠硬實,唔似平時食果啲咁易散;質地都夠滑,一吸就入左喉嚨;本身豆腐花落左糖水,我無左加黃糖都覺得夠甜,個人比較中意品嚐食物本身既味道。微甜帶豆香既滑豆腐花唔錯質素屬中上,太驚喜又未至於,比下有餘啦見好多人都食煎釀豆腐,但我怕豆腐煎完太油就冇試到,有機會再試~
平時食咩都中意要熱既,但因為天氣太熱,要左一冷一熱。

熱豆腐花食落有豆香,但凍既就無豆味。
豆腐花質地夠硬實,唔似平時食果啲咁易散;
質地都夠滑,一吸就入左喉嚨;

微甜帶豆香既滑豆腐花唔錯
質素屬中上,太驚喜又未至於,比下有餘啦

豆腐花
2018-07-30