2018-09-05
住係呢區十年八年,經常光襯呢間鋪頭。以前係父輩經營,除咗食到各式豆腐出品,煎豆卜,仲充滿濃濃嘅人情味。近年由太子女接手運作,全店裝修,又增加新款產品,管理上是一大進步。但,人情味去咗邊?之前已試過光襯時係太子女企檔,全程黑口黑面,對客人呼呼喝喝。坦白講,我光襯果十蚊八蚊,亦唔會要求你提供五星級嘅服務,但基本禮貌欠奉,黑面,態度奇差,我亦唔想使錢買難受!之後光襯,都係見到其他收銀姐姐企檔先光襯,一路相安無事。直至今早,又係太子女企檔,趕時間嘅關係唯有照行入去光襯,一朝早客人唔多,計埋我仲有两個客人買早餐,全程太子女黑面,無出過一句聲,全程要等客人自動報上要買咩食物,要咩醬,自動擺低錢,全程感覺係欠佢十萬八萬,臨走最好同佢講聲多謝老細。實在係不吐不快,呢間鋪之前上過蘋果新聞,介紹太子女讀完Master回港接手父業。香港哋傳承嘅除咗食物,更需要傳承嘅係人情味。