2016-03-16 889 瀏覽
今朝相約同事係荃灣食早餐之後去開工,見甘耐無食過八麵玲瓏,所以入去食返,我今次叫左雪菜雞絲麵,腸仔蛋,這裏和其它餐廳不同的是用雞絲.不是豬肉絲的!但是價錢算貴,1個早餐$33雪菜雞絲麵食落味道是比較咸左d,雞絲食落沒有雞肉味,只因湯底咸味蓋過了雞肉味,麵質煮得是可以的,較彈牙,其實好多餐廳的早餐麵都煮得太林不好食,而這裹就可keep到彈牙!而腸仔它是會煎過的,好過出面其它餐廳,放落去就算,腸仔煎過起碼香口好多,但這裏的腸仔都是咸味重d!
但是價錢算貴,1個早餐$33
$33 (早餐)
2016-03-05 413 瀏覽
約左朋友行山, 行之前先去食早餐, 搭車對面最多選擇, 就揀左呢間八麵玲瓏, 因為之前食過米線都OK.早餐就同夜晚米線果D唔同, 早餐都好一般茶餐廳款式, 所以要左炸菜肉絲米線.個湯好油, 定唔知因為D炸菜, 炸菜唔辣無咩味, 少少肉絲, 而米線唔算太腍, 幾爽口, 份量適中.跟餐仲有餐肉蛋, 跟多士, 多士即烘, 夠脆夠熱. 餐肉厚薄一般, 不過唔會太咸. 整體都好正常.跟餐熱奶茶, 茶味唔算濃, 不過算夠滑, 提神.

跟餐熱奶茶, 茶味唔算濃, 不過算夠滑, 提神.
$31 (早餐)
2015-10-12 664 瀏覽
近日秋意漸濃,於是約了一眾好友打算行城門水塘,約了大家在上城門水塘的小巴站等。自己因住得較偏遠,特意提前了出門時間,結果早到了半個鐘,所以早餐可以由普通咬麵包,變為坐定定食個正式的早餐了!!選了小巴站對面的八麵玲瓏,因為被餐牌的蕃茄湯通粉吸引了!蕃茄湯通粉的固定配菜 是豬柳、火腿及太陽蛋,豬柳火腿都是現成買回來的貨色,比較鹹,所以每次都是小口小口的,再配一大啖通粉中和微酸湯底味道濃郁,仍可見到少量蕃茄肉,附加兩三條小白菜最精彩之處便是其太陽蛋,輕輕擢破蛋黃,蛋黃漿溢出,與蕃茄湯混和後,令湯底更為濃稠,可輕易掛在通粉上,有畫龍點睛之功香濃蕃茄湯通配一杯熱奶茶,令因早起處於迷糊狀態的我精神起來,為是日郊遊增加體力,健康一日由美味早餐開始!!
近日秋意漸濃,於是約了一眾好友打算行城門水塘,
約了大家在上城門水塘的小巴站等。
自己因住得較偏遠,特意提前了出門時間,

選了小巴站對面的八麵玲瓏,
因為被餐牌的蕃茄湯通粉吸引了!

蕃茄湯通粉的固定配菜 是豬柳、火腿及太陽蛋,
豬柳火腿都是現成買回來的貨色,比較鹹,
所以每次都是小口小口的,再配一大啖通粉中和
微酸湯底味道濃郁,仍可見到少量蕃茄肉,附加兩三條小白菜
最精彩之處便是其太陽蛋,
輕輕擢破蛋黃,蛋黃漿溢出,與蕃茄湯混和後,
令湯底更為濃稠,可輕易掛在通粉上,有畫龍點睛之功

為是日郊遊增加體力,健康一日由美味早餐開始!!
$30 (早餐)
2015-09-27 262 瀏覽
今日又係荃灣工作,老闆又叫我賣外賣,同上次1樣,八麵玲瓏!事彈la....其實早餐依度算ok!我今次外賣早餐係……雪菜雞絲麵,餐肉煎蛋凍啡!雪菜味道依然重,落d麵到,配合幾好!麵……1食落去就知係x光麵,口感味道就普通d!餐肉係2件有煎的,所以食落香口煙韌!蛋就半生熟,我就1般,下次試下叫全熟先!杯凍啡,重啡味,落奶太小了,下次同店員傾下,加多d奶先得!
今日又係荃灣工作,老闆又叫我賣外賣,同上次1樣,八麵玲瓏!
事彈la....其實早餐依度算ok!
我今次外賣早餐係……雪菜雞絲麵,餐肉煎蛋凍啡!
雪菜味道依然重,落d麵到,配合幾好!
麵……1食落去就知係x光麵,口感味道就普通d!
餐肉係2件有煎的,所以食落香口煙韌!
蛋就半生熟,我就1般,下次試下叫全熟先!
杯凍啡,重啡味,落奶太小了,下次同店員傾下,
加多d奶先得!
外賣自取
$32 (早餐)
2015-09-20 247 瀏覽
連續2日係荃灣工作,今次又係食八麵玲瓏!禽日食左,覺得都ok呀,所以今日又食多1次!但今次我係食孖寶套餐!叉燒米線+火煺奄列熱奶茶叉燒米線,米線彈牙,我係賣外賣的,拎到返工都可以彈牙,都唔錯可能離工作點,唔係遠la...叉燒夠多,味道有小小咸味道ok,湯底味濃,但火煺奄列就麻麻,有d生生o地
連續2日係荃灣工作,今次又係食八麵玲瓏!
禽日食左,覺得都ok呀,所以今日又食多1次!
但今次我係食孖寶套餐!
叉燒米線+火煺奄列熱奶茶
可能離工作點,唔係遠la...
叉燒夠多,味道有小小咸
味道ok,湯底味濃,但火煺奄列就麻麻,有d生生o地
2015-09-06 778 瀏覽
1朝早開工,又未食早餐,諗住去對面餐廳食,老細話八麵玲瓏早餐幾好食,叫我去買外賣,我心諗...姐係叫我做外賣仔,唉"事彈la.."甘我就叫左雪菜雞絲麵,餐肉熟蛋,凍奶茶佢ga係雞絲,唔係豬肉絲其實麵都係大X麵果隻,係湯底昧濃清香,食落似出前x丁果隻!而餐肉係有2快的,有煎到ga...所以食落"趣"口!至於雞蛋,我叫全熟,但無燶邊LOw..整體算ok !
做外賣仔,唉"事彈la.."
甘我就叫左雪菜雞絲麵,餐肉熟蛋,凍奶茶
佢ga係雞絲,唔係豬肉絲
其實麵都係大X麵果隻,係湯底昧濃清香,食落似出前x丁果隻!
而餐肉係有2快的,有煎到ga...所以食落"趣"口!
至於雞蛋,我叫全熟,但無燶邊LOw..
整體算ok !
2014-01-09 848 瀏覽
一間看似平平無奇的米線店, 原來隱藏住不少驚喜!!平時這類粉麵店, 好少會有杯咁足料的西爪汁, 配上香口野最適合不過!酥炸豬扒同雞翼, 真係香脆到不得了, 就算外面咁脆都唔會炸到裡面好乾, 豬扒夠厚好咬口, 實在係心目中的 top 10 !平淡的冬菇清湯上海麵, 原來用了豬骨湯底, 咁正當然飲多幾啖!
一間看似平平無奇的米線店, 原來隱藏住不少驚喜!!
2013-12-11
  • 炸豬扒
  • 炸雞翼
  • 豬骨湯麵
2013-12-29 637 瀏覽
天氣寒冷,同家姐諗住食碗熱熱的米線,大家都覺得八面玲瓏的米線幾好味。夜晚七點幾,一入鋪頭都好多,不過我地只係兩個人,唔駛等。我地都點了鎮江骨米線唔辣,兩杯熱檸蜜,一個豬頸肉小食,鎮江骨仲係咁好味。但檸蜜太甜,好彩樓面姐姐都係俾杯熱水我地。加了熱水冇咁甜。小食豬頸肉ok.。但唔算好好食.不過鋪頭好細,想找間坐得舒服的就唔好擇這裡啦。食完碗米線,個人暖好多
2013-12-29
2013-06-23 495 瀏覽
打風的日子,吃個簡單麵食就好。這小店座位並不寬敞,甚至坐對面的吃麵若欠儀態更會彈得你滿手、滿臉是湯汁 !不過,這並不阻我們求好吃的心情。甫坐下就點雙餸麵——多要一款才$4,但份量仍是一整份的量!一點不吝嗇! 我的是豬頸肉、雞扒紅薯粉。先來的是豬頸肉紅薯粉,而她還有非常貼心的做法:炸物另上。 看到份量嘛?$4一塊大豬扒,實在吃得人滿滿的飽足。炭燒豬頸肉不單惹味,而且用料合宜,每一片雖不至於厚切,但還是爽口彈牙的,實在不得不讚!至於炸豬扒,她強調是秘製的。當中,你一定先吃到蛋香,然後當你細嚼,又會找到花生香(加入了花生醬呢!);據說還有其他的,但這兩味道卻是最令人齒頰留香!再說,豬扒鮮炸起來也不會太油膩,不錯。至於紅薯粉,看,多晶瑩剔透!咬下一口,煙靭非常!喜歡它那彈牙的口感,加上小麻辣,實在是非常合拍!跟餐還有這「懷舊」紅豆冰。粒粒紅豆冰加上不怎混水的椰汁,不禁暗叫一句:老闆,你真的如此不計成本?不過,話說回來,紅豆冰是多加$6的餐飲,不喜歡也可以免費點熱飲的~另一麵食,是三寶丸、雞扒米線。福建三寶丸是它的招牌丸:包心肉丸、燕餃和扁餃。照片好像看不清,就描述一下:包心肉丸是外
!不過,這並不阻我們求好吃的心情。

我的是豬頸肉、雞扒紅薯粉
豬頸肉紅薯粉
先來的是豬頸肉紅薯粉,而她還有非常貼心的做法:炸物另上。
秘製香炸豬扒
!再說,豬扒鮮炸起來也不會太油膩,不錯。
紅薯粉
至於紅薯粉,看,多晶瑩剔透!咬下一口,煙靭非常!
喜歡它那彈牙的口感,加上小麻辣,實在是非常合拍!
紅豆冰
跟餐還有這「懷舊」紅豆冰。粒粒紅豆冰加上不怎混水的椰汁
,不禁暗叫一句:老闆,你真的如此不計成本?

另一麵食,是三寶丸、雞扒米線。
福建三寶丸米線
福建三寶丸是它的招牌丸:包心肉丸、燕餃和扁餃。照片好像看不清,就描述一下:包心肉丸是外層由魚肉打造的白色丸,而內裡是包著秘製豬肉和蔥的餡料
,不如坊間的「爆醬」,倒是惹汁非常的汁料令人「安全」地吃著
;個人是比較喜歡它。至於燕餃,其實就是一顆雲吞模的丸,餃皮包著的是豬肉和蔥,是福建丸的特色——肉餡堅實,但卻讓人有真材實料的感覺
扁餃就是特色丸!——黃色餃皮包著肉餡,呈扁扁的狀態;曾聽聞有食客說這扁餃扁扁的好像有點偷工減料!其實不然,這才是它的真實樣子!福建扁餃就是強調外皮煙靭的啊!
脆炸雞扒
每款炸物均一視同仁:另外上桌,以防泡在湯汁變稔了。這是炸雞,雞皮被炸得酥脆非常,嘩!吃得人食指大動,實在太邪惡了!而雞肉白滑又不會太老,很不錯!當你細吃時,就發現炸的過程廚子還用薯蓉之類包著炸雞,嘩!未免太「小心眼」了!怎可以做得這麼細膩?
凍奶茶
這次跟餐飲品,加了$2點了凍奶茶。WELL,讚了一整篇食評,怕要成了繕稿了
!不過,也不是特意要用來挑剔,只是茶香不足,幸而不是過甜,也不至於委實成了一杯糖水而已;這個有待改進!

總括而言,這小小的店子絕對是平民們一個開飯的好地方,划算又好吃;我總是一去再去!
題外話/補充資料: 這店子服務也不錯,姐姐們都挺會認人;連我們平常點凍啡這次改點凍奶茶都記得!有時還會跟客人談上兩句!小店地方不大,但卻包著不少人情味,不錯!
2013-06-21
豬頸肉紅薯粉
秘製香炸豬扒
紅薯粉
紅豆冰
福建三寶丸米線
脆炸雞扒
2012-02-01 363 瀏覽
3人行街日,係荃灣其實都好多野食揀,特別係甜品,不過因為我地太晏仲未食正餐,於是揀了喱間,原來係mk果間八面玲瓏既分店,個格局同荃灣喱間真係好唔同,唔係上openrice都唔知係分店來...!奶茶好淡味!湯底一般,紅薯粉都係配酸辣湯底最好,可借我果日唔舒服冇要到酸辣呀~!玫瑰雞翼,味道唔錯,酒香味濃,因為偏凍的食,雞皮口感竟然帶有少少爽口,幾特別~!
奶茶好淡味!

2012-02-01
2011-08-20 252 瀏覽
以前荃灣有兩間八麵玲瓏,我由此2000開始已經“幫襯”。 以前每個星期我會去食兩至三次;因為覺得佢地食物好味,價錢又平宜,WAITER服務態度又好!我最喜歡食“鎮江肉排酸辣米線”, 味道極佳!! 但近年食物水準及WAITER服務態度不斷下降! 今日,本想再一次比機會呢一間餐廳。可惜,我的結論是”死心“!我不會再一次”幫襯“佢!!我今日叫左一碗“大辣菜肉雲吞酸辣米線”加“木瓜西瓜汁”!!WAITER幫我下單時一D禮貌都冇,之後食了一碗沒有“酸菜”的米線! 而以前極好味的“酸辣”,而家變成一個極普通的辣油湯!!酸辣冇酸菜,跟住飲果杯“木瓜西瓜汁”冇木瓜味!! 加上現在它的價格又極高!! 食一碗一餸米線加果汁要OVER $36,早幾個月都係$32左右!!佢地加價加到離曬譜!!但品質同服務態度就極差!! 我覺得根本唔值得再比機會佢地!

我覺得根本唔值得再比機會佢地!
2011-08-20
2011-06-05 192 瀏覽
剛剛經過荃灣,原來已經七點半,所以決定食我以前返工成日去果間紅薯粉食野!一星期五日起碼食三日!!!決定唔到我最鐘意食ge鎮江肉排還是福建三寶,所以叫晒兩樣佢既伴菜有芽菜同椰菜,都好爽好好味ga!!!
2011-06-03
  • 鎮江肉排 福建三寶
2011-01-16 135 瀏覽
今次也是從Openrice的搜尋器中找到這間店, 於是趁入開荃灣時專程去試吃. 小店的大名早已聽聞過, 不知與旺角的那間是否姊妹店??假日中午時侯, 店內的食客很多, 我們等了好一陣子才有位坐. 店內地方很少, 但枱椅卻很多, 所以是"背貼背"的坐, 很不舒服! 看過餐牌後, 決定點幾款不同的麵食來試.其中, 以福建三寶, 鎮江肉排最有特色. 福建三寶是魚丸, 魚餃等食物, 說不上很好吃, 但卻較特別. 鎮江肉排約有三兩件, 有點像士多啤利骨, 酸酸甜甜的, 令人很開胃. 如果不介意地方擠迫的話, 廿多元的消費便可以有粉有飲品, 質素又不算差, 怪不得那麼多食客了.

2011-01-02 101 瀏覽
2010年6月25日 荃灣 ( 八麵玲瓏 - 1)晚上,沒有煮飯,跟太座來到這店食麵,叫了兩個麵餐。鎮江排骨紅薯粉,嚐過這裡的鎮江排骨幾次,也是懐念的,香甜味美,還有,這裡的紅薯粉軟滑又煙韌,口感幾好嘅。滷水豬大腸上海麵,豬大腸滷得很入味,好好食,這是太座的至愛。另外她最愛吃這裡的麵,因為這裡師傅淥麵功夫很好,不會過腍。木瓜奶及西瓜汁,木瓜奶較稠身,木瓜溝奶兩者結合得不錯,味道幾好嘅。西瓜打成沙冰蓉,冰甜可口,冷凍爽喉,感覺不錯的。這裡環境較為擠迫,人又多,怕迫的我,很少會來此,太座就經常來,她喜歡這裡的麵食,每次都是陪她來罷!講真的...這裡食物又幾好食的。
2010年6月25日 荃灣 ( 八麵玲瓏 - 1)
晚上,沒有煮飯,跟太座來到這店食麵,叫了兩個麵餐。
餐牌

餐牌
埋單了
  • 滷水豬大腸
2010-06-28 67 瀏覽
Always order the $20 BBQ pork noodles services with fried eggs (2 eggs portion)+ham slice, toast and hot drink.熱央 /w extra milk is quite goodone suggestion is the egg+ham can use less oil.With this price, it is very good to start off the day with this breakfast.Also, sitting space is quite tight.

2010-06-21