2019-12-19 40 瀏覽
This hotpot restaurant is back-dropped by different small shops selling groceries, wet food, casino, public housing units, etc. Friends and I were amazed by the decoration at the restaurant revealing the old days of typical neighborhood in Hong Kong without homogeneous malls and chain stores. The chicken pot was served with ready-cooked chicken pieces, fish maw, onion, coriander, chilli and Sichuanese peppercorn. It was highly flavored with an intense aroma, a bit hot & spicy but neither burning nor scorching. A milky bottle of chicken soup was tabled for mixing the remaining sauce of the chicken pot to become the soup base for hotpot. We ordered beef, vegetables, stir-fried beancurd rolls, sweet potato noodles, wasabi-tasted pork ball, citrus fish balls, cheesy tofu ball. Among all items, we highly recommend the citrus fish balls – one of the most popular street food in Hong Kong. They are pre-fried, come in various ball shape instead of identical factory-made fish balls and tiny in size. Fish balls were still very chewy and toothsome even we overcooked them. Likewise, we recommend the stir-fried beancurd rolls as it also come in various shapes, freshly home fried and only takes a few second to cook. The restaurant was full and busy. Yet, waitresses were nice and responsive, food was served speedily.
花膠雞煲-並唔係宜家出面好興飲埋湯嗰隻花膠雞煲,而係秘製醬汁雞煲with花膠,個煲一上枱花膠已經煮得好淋好入味,切圈紫洋蔥一啲都唔吝嗇,好香😍今次叫咗微辣,花椒麻香辣度stable 在唔會越煲越辣。特登揀咗個紅薯粉去索啲汁。Friendly reminder : 醬汁既texture 比較結,記得不時搞一搞以免癡底陳皮魚蛋-第一次打邊爐有呢種經典街頭小食,細細粒好咬口,充滿濃郁陳皮香同童年回憶A級安格斯肥牛-叫咗個大份$188 份量好多 感覺抵食d (細份$158)肥牛切得薄同埋細細塊的 碌幾秒就已經剛剛好! 見到隔離枱叫手切肥牛,肥膏紋理好均勻 下次可試蝦膠好彈牙!日式芥辣貢丸- 驚喜在唔係得浸味,入面真係有Wasabi😂 友人好喜愛 覺得好特別 中式辣x日式辣海鮮芝士豆腐- 外皮係炸過,外型似魚餅,擺入口好嫩即炸響鈴- 賣相好靚 一朵朵玫瑰花型 腐皮卷,一樣都係碌3秒就夠啦蔬菜類- 新鮮飲品-大大杯椰汁冰,大大杯凍檸茶,飲品一叫秒上。7:00去到有啲空位 8:00已經座無虛席 裝修係港式嘅懷舊風- 舊式戲院、賭廳、海鮮檔、五金舖、地產舖。大埔友人最有感覺既係面前嘅「大埔戲院 金院滿

蝦膠好彈牙!

海鮮芝士豆腐- 外皮係炸過,外型似魚餅,擺入口好嫩

蔬菜類- 新鮮

飲品-大大杯椰汁冰,大大杯凍檸茶,飲品一叫秒上。

7:00去到有啲空位 8:00已經座無虛席 裝修係港式嘅懷舊風- 舊式戲院、賭廳、海鮮檔、五金舖、地產舖。大埔友人最有感覺既係面前嘅「大埔戲院 金院滿座」,因為好耐以前小區內六間戲院全部都執晒啦,大埔人多年來一直都訴求喺區內想有戲院。
2019-12-18 30 瀏覽
上星期六同男朋友近近地去大埔搵野食,見天氣凍想打邊爐,經過八妹已經聞到勁香雞煲味見岀面已經排長龍都試下拎位,點知兩個人等左一陣就有位。入到去好彩有張圓枱俾我地,我地兩個人點左招牌秘制八妹雞煲半隻雞(微辣),好好食!好高質難怪排長龍。另外我地都點左其他送加兩支黑啤,加埋呢個惹味湯底真係一流!最啱輕輕鬆鬆同朋友一齊打邊爐傾下計再飲返杯啤酒,亦都好啱呢排凍凍地既天氣。總括來講環境就坐得較迫,假期六日都要預留時間等位,但勝在夠貼地雞煲夠惹味高質
見岀面已經排長龍都試下拎位,點知兩個人等左一陣就有位。

難怪排長龍。

• 雞煲
  • 秘制八妹雞煲
2019-12-12 36 瀏覽
今期又去咗食至愛雞煲,要做得出色又食得惹味咁食先開心,所以食貴少少都係值得嘅,就今次來呢度開飯主打招牌美食就係人人必食雞煲真係一坐低就先要order 秘製雞煲味道係原味唔辣,再要碗八妹辣雞汁一齊食,因即叫即做比較耐少少時間先有得食,再點埋火鍋配料留待一陣享用,雞煲終於出來可以即刻起筷熱辣辣咁品嚐一下雞煲風味,雞肉沾滿香濃醬汁入口香嫩又滑溜,真係忍唔住口食完一件又一件味道十足夠惹味,想食辣D就可以點辣雞汁食仲滋味食到咁上下再加上湯繼續火鍋時間有手切肥牛、牛坑腩、大腸三款口感各有特色再來有大大隻桶蠔肉質肥美又鮮甜繼續邊食邊飲渡過一個晚上

食到咁上下再加上湯繼續火鍋時間
有手切肥牛、牛坑腩、大腸三款口感各有特色
再來有大大隻桶蠔肉質肥美又鮮甜
繼續邊食邊飲渡過一個晚上
2019-12-07 428 瀏覽
今日放假去咗接個best friend放學,佢話大埔區有間雞煲佢想食好耐,暫時先放學都趕住去返工,咁岩今日大家都唔使返工,就去左八妹雞煲撐枱腳🥰餐廳都自以八九十年代舊式香港裝修,環境夠大,除咗可以鬆動D坐得舒服啲之餘,食完都唔會好大浸味,幾通爽。混醬corner ,有樣特別嘅就係佢好似海底X咁有餐前小食嫁😗岩曬我講到明係秘製,鍋底梗係揀雞煲啦!因為我地得兩個人所以嗌左半隻,但係原來半隻都幾大煲,我哋揀咗中辣,繼續帶甜味同埋好香洋蔥八角同埋香蔥味,有總四川菜嘅風味,雞肉鮮嫩多汁,上枱岩岩熟已經食得,而且雞胸肉都唔會鞋口,仲保持到質感👍🏻野生竹笙同埋日本蠔其實我就唔識點分野生同唔野生,不過呢隻竹笙真係爽口d,體型長身啲有啲似墨魚咁款,竹笙吸收晒雞煲嘅精華,將鮮味發揮得淋漓盡致!唔係講笑真係好長,入口滑,咬落爽。日本蠔就夠晒大隻,馺得耐都唔會無左影,蠔味濃郁,銅味較重,柔滑兼備!打邊爐摯愛同埋最好食嘅手切肥牛,油花比例平均,色澤紅潤,牛味濃郁,因為係手切嘅所以唔會太薄,所以油花仍然保持到水準,唔會溶曬係個湯度👍🏻👍🏻👍🏻正!新鮮手打蝦滑,鮮味彈牙,全蝦肉製成唔溝肥豬肉,味道甘香,加埋蟹子增添

講到明係秘製,鍋底梗係揀雞煲啦!

野生竹笙同埋日本蠔

唔係講笑真係好長,入口滑,咬落爽。

新鮮手打蝦滑,鮮味彈牙,全蝦肉製成唔溝肥豬肉,味道甘香,加埋蟹子增添層次感👍🏻

蘿蔔片好就好在切得夠薄,落水好快就熟唔駛等到食飽都未淋😀

帶子肉厚鮮甜,用嚟打邊爐就比較挺身一啲,口感梗係唔夠刺身好啦,不過好似食乾瑤柱咁一絲絲咬開幾得意,建議唔好馺太長時間,2-3分鐘食得喇。
我哋仲叫咗花膠,不過花膠要煮來啲先好食,所以一嚟就掉晒落個煲度忘記咗影相🤭
不過我想講佢個花膠真係好濃味而且重膠質,本身應該煮過一段時間先送出嚟,所以我哋馺左10分鐘已經好夠淋,口感滑溜,咬落彈牙又唔會腥,美顏又可以補充骨膠原🤗大愛👍🏻
2019-12-04
  • 八妹雞煲
  • 花膠
住大埔既我,真係得閒就黎食一次八妹,對我黎講食過好多雞煲,呢間算係高質,今日放工得閒又黎食,連女朋友都話你真係愛上左佢😂就女朋友冇得食辣😭都好,唔洗第二朝柯到七彩醬汁依舊濃郁芬香,呢間d雞做得幾入面,比起出面好多都係上前淋d汁上去有過之而無不及,基本上半隻雞你加個飯加個菜,已經可以係一個出色既晚餐!咁我同女朋友食到咁上下當然加左湯之後打邊爐呢度野食既份量好夠,一人叫幾碟已經可以飽死,價錢又合宜佢既手切肥牛又係一絕,肉味夠,油脂分布平均,淥一淥上黎就食得,夠哂鮮嫩滑口,而鴛鴦滑又爽口又彈牙,都係值得叫黎食。而竹笙要食辣吸哂d味先至好食,今次唔辣就正正常常而竹蓆茅根都係我一定會叫,唔會太甜,用料足,又可以降下火冇咁熱我覺得,過一兩個月,我又會覆一次枱🤣

就女朋友冇得食辣😭都好,唔洗第二朝柯到七彩

咁我同女朋友食到咁上下當然加左湯之後打邊爐
呢度野食既份量好夠,一人叫幾碟已經可以飽死,價錢又合宜

我覺得,過一兩個月,我又會覆一次枱🤣

2019-11-25
2019-12-04 46 瀏覽
八妹雞煲大埔近幾年都多左好多食肆,尤其聽講開左間出名既八妹雞煲,聽講佢地雞煲出名好食最重要用料新鮮。餐廳裝修都好用心懷舊裝修,雖然店內空間不大,但到處都用心設計例如扮售票處嘅醬油處,戲院燈箱,涼茶鋪招牌等等店員姐姐會先為我們落單選擇雞煲款式,皆因即叫即製大約要20分鐘,然後才慢慢選擇火鍋配料。今次叫左個微秘制醬汁唔會過份咁搶左鮮雞,煮得剛好雞肉無雪味好滑嫩特別惹味,半隻雞好快就完!食完雞肉加上清湯就可以再打邊爐,好多人都食過返尋味。花膠一片片肥厚如小手掌般大小的花膠,彈牙口感每一口都感受到骨膠原的滋味。手切肥牛 肉色粉嫩有光澤,牛脂分布平均雪花雪白。靚生熟度剛剛好入口柔軟細膩,牛肉味濃郁。臨走見到好多人都會買外賣拎走,就知道下次要再來食啦!
八妹雞煲

花膠

手切肥牛

臨走見到好多人都會買外賣拎走,就知道下次要再來食啦

2019-12-02 61 瀏覽
終於試左八妹雞煲🐥訂左位所以吾洗點等 但出入都總會見到有人等位如果有心想試 建議訂左位會穩陣啲🌶八妹雞煲 我吾係好食得辣 所以叫左微辣味道吾算濃 但雞肉都嫩口醉雞煲 濃郁度都係輕量型 吾飲得酒都食到😂但味道係好香同吸引既🙌🏻留意番 食物既份量比較少如果對於消化得比較快既人可以瘋狂叫多少少食物都冇難度🐮對於牛肉有啲失望 因為本身自己對牛有啲要求今次叫咗手切肥牛(大) 價值都二百幾蚊除咗對份量失望 肉質都有啲失落💕推薦:墨汁墨丸 同 手打蟹子墨魚丸滑😋有大杯飲品提供 除非吸水力特強🐘如果吾係都應該夠飲足全程😆甘大杯都只係$32到🧐🌟只收現金 不設信用咭服務 去之前記住帶定銀両啊!💰
終於試左八妹雞煲🐥
2019-11-30
  • 墨汁墨丸
  • 手打蟹子墨魚滑
2019-11-29 528 瀏覽
天氣轉涼,又係提醒我同我既邊爐buddies出動既時候!今次近近地O係返大埔呢間食, 又有雞煲,又有得打邊爐~入面既裝修好本土style, 令人眼前一亮~先上半隻微辣雞~雞件既size切得岩岩好~每件雞件都啖啖肉, 肉質仲keep住嫩滑~而且個汁夠哂惹味, 加埋紫洋蔥同芫茜, 色香味俱全!邊食雞邊睇下有咩邊爐配料, 發覺都好多選擇!陳皮魚蛋而家好少可有陳皮魚蛋食喇! MUST EAT ITEM!好懷念, 食返細細個既味道~ 響鈴現炸既果然係唔同! 呢間既響鈴令人一食愛上!食落非常鬆化可口~安格斯肥牛脂肪分佈均勻, 啖啖鮮牛肉味~!羊肉唔會太多肥肉~羊肉唔會so, 好食!芥末貢丸好新奇, 一咬落去已經成到wasabi味道!~味道刺激, 但亦都食到好濃既肉丸味道~牛柏葉口感爽脆, 索埋個雞煲湯底既精華, 正~蔬菜拼盤有好幾款唔同既蔬菜, 好豐富!有南瓜, 菇, 秋葵, 粟米芯等等, 好健康!~竹庶茅根打邊爐飲返D比較清熱既飲品, 自我感覺良好D~飲落清甜, 好潤喉~成枱野食, 好豐富既一餐!
天氣轉涼,又係提醒我同我既邊爐buddies出動既時候!

今次近近地O係返大埔呢間食, 又有雞煲,又有得打邊爐~
入面既裝修好本土style, 令人眼前一亮~

先上半隻微辣雞~雞件既size切得岩岩好~
每件雞件都啖啖肉, 肉質仲keep住嫩滑~
而且個汁夠哂惹味, 加埋紫洋蔥同芫茜, 色香味俱全!
雞煲

邊食雞邊睇下有咩邊爐配料, 發覺都好多選擇!
陳皮魚蛋
而家好少可有陳皮魚蛋食喇! MUST EAT ITEM!
好懷念, 食返細細個既味道~
陳皮魚蛋

響鈴
現炸既果然係唔同! 呢間既響鈴令人一食愛上!
食落非常鬆化可口~
響鈴

安格斯肥牛
脂肪分佈均勻, 啖啖鮮牛肉味~!
安格斯肥牛

羊肉
唔會太多肥肉~羊肉唔會so, 好食!
羊肉

芥末貢丸
好新奇, 一咬落去已經成到wasabi味道!~
味道刺激, 但亦都食到好濃既肉丸味道~
芥末貢丸

牛柏葉
口感爽脆, 索埋個雞煲湯底既精華, 正~
牛柏葉

蔬菜拼盤
有好幾款唔同既蔬菜, 好豐富!
有南瓜, 菇, 秋葵, 粟米芯等等, 好健康!~
蔬菜拼盤

竹庶茅根
打邊爐飲返D比較清熱既飲品, 自我感覺良好D~
飲落清甜, 好潤喉~
竹庶茅根

成枱野食, 好豐富既一餐!
  • 陳皮魚蛋
  • 響鈴
  • 安格斯肥牛
  • 芥末貢丸
適逢生日之際,特意同朋友喺大埔慶祝。我哋都喜歡重口味食物,所以趁着天氣轉涼,決意去食雞煲暖下身子。八妹雞煲喺大埔都頗出名,之前都有聽聞它的響鈴很好吃。今次決定去朝下聖。餐廳有港式懷舊風味,有別於一般的酒樓。有餐廳的裝潢充滿六七十年代的冰室感覺。秘製八妹雞煲我們兩人選了半隻雞,小辣。很快雞煲便上枱。配菜有香甜的紫洋蔥,芫荽,香蔥,辣椒等等,香氣十足。簡單炒兩下已經食得!雞肉十分嫩滑,配上秘製的八妹醬汁,很惹味,醬汁帶甜,濃郁滋味。食完雞煲就可以自行落清湯打邊爐。手切肥牛打邊爐又點少得肥牛。肥牛望落有光澤,很新鮮的感覺。牛肉油脂分布平均,入口牛味濃郁。即炸響鈴這個是我吃過最好吃的響鈴。每一舊都分量十足。湯底因為有雞煲的醬汁,所以味道很濃郁。只是落湯浸幾秒已經很入味。響鈴質感比較有咬口,比出邊的厚身些少,反而更加掛汁,惹味。竹蓆水竹蓆水不會太甜,味道很清,打邊爐飲最啱用來清熱氣,而且減低油膩感。蘿蔔金菇打邊爐的蔬菜類又點少得蘿蔔和金菇,蘿蔔切得夠薄,容易變得腍,清甜,金菇夠爽脆。紫洋蔥打邊爐落紫洋蔥會令湯底更加清甜。芝士丸正常水準,芝士夠流心,彈牙。午餐肉,一口台灣腸午餐肉吸了湯底的精華,不

秘製八妹雞煲

食完雞煲就可以自行落清湯打邊爐。

手切肥牛

即炸響鈴

竹蓆水

蘿蔔金菇

紫洋蔥
打邊爐落紫洋蔥會令湯底更加清甜。

芝士丸

正常水準,芝士夠流心,彈牙。

午餐肉,一口台灣腸

午餐肉吸了湯底的精華,不用沾豉油已很夠味。一口台灣腸帶有黑椒香氣,味道濃郁。

最後二人埋單大約$700,真係食得很飽,而且食物質素很不錯,這個雞煲絕對值得一試!

次次係大埔行完山,都會黎呢間雞煲刷下佢,補充返流失左既卡路里。今次同男朋友踩完單車,又再心血來潮想黎食。佢個裝修真係好有feel,行懷舊路線。我地都幾早黎,6點左右,呢個時候可能係鋪頭岩岩開,無咩人。我地叫左個雞煲,唔辣既(因為有人唔食得辣),等左大約15分鐘左右,雞煲就上黎啦。我記得以前係唔使等咁耐既,可能係因為岩岩開門,即叫即煮。黎到店員幫我地攪均啲材料,就可以即刻開餐。啲雞肉好滑嫩,一如以往咁香濃,黎食雞煲就係食佢既重口味,如果食得辣,加辣會更正。食曬啲雞,就可以用佢一早提供定湯底加入去啦。加完煮一陣、就可以開始打邊爐~手切肥牛﹕啲油脂既分佈好均勻,食落口都幾香濃既肥牛味。羊肉﹕因為男朋友最愛係羊,所以打親邊爐羊肉係必點既。呢個羊肉好香羊味,唔錯既一樣。西班牙豚豬腩片﹕好肥既一碟xddd,但啲脂肪好香,唔怕,運動完好多quota。炸魚皮﹕魚皮好脆好香口,單食都好味。炸響鈴﹕呢個鈴似係鮮炸咁,好穌脆,點一點個雞煲汁再入口係享愛。菜呢啲基本,啲菜都好新鮮好甜。呢餐真係超滿足。
。今次同男朋友踩完單車,又再心血來潮想黎食。
佢個裝修真係好有feel,行懷舊路線。

我地都幾早黎,6點左右,呢個時候可能係鋪頭岩岩開,無咩人。

黎到店員幫我地攪均啲材料,就可以即刻開餐。

食曬啲雞,就可以用佢一早提供定湯底加入去啦。
加完煮一陣、就可以開始打邊爐~

手切肥牛﹕
啲油脂既分佈好均勻,食落口都幾香濃既肥牛味。

羊肉﹕

西班牙豚豬腩片﹕

炸魚皮﹕
魚皮好脆好香口,單食都好味。

炸響鈴﹕
呢個鈴似係鮮炸咁,好穌脆,點一點個雞煲汁再入口係享愛

菜呢啲基本,啲菜都好新鮮好甜。

呢餐真係超滿足。

2019-11-08 61 瀏覽
今晚朋友介紹去大埔八妹雞煲。(講左想食雞煲好耐啦)今晚7點幾去到門口,平日未算太多人,所以即刻有位,我好鍾意佢舊香港既裝修,好有風味。姐姐一帶埋位就順便問埋要咩雞煲,即刻落單,我地要左半隻雞微辣,之後再慢慢睇下點咩雞煲好快就上,上枱時姐姐會幫你搞兩搞,跟住就話食得啦!微辣雞煲帶甜,d雞入哂味煮到岩岩好跟住我地就俾埋另外點既單,叫左響鈴,手切牛,混丸,什餃,拼菇,芝士小籠包,竹笙,炸魚皮,豬大腸。野食上得超快,一下子成張枱滿左推介手切肥牛好食過普通肥牛好多推介響鈴第一次食咁既響鈴,上枱就聞到香味,新食法就咁點雞煲汁都好好味推介竹笙好大條好新鮮,吸哂d湯汁勁好味其他食物大致高質而且有天地壹號飲,超估唔到大埔都有咁高質雞煲,以後又有新聚腳點。
今晚朋友介紹去大埔八妹雞煲。(講左想食雞煲好耐啦)

野食上得超快,一下子成張枱滿左

推介手切肥牛
好食過普通肥牛好多
推介響鈴
推介竹笙
好大條好新鮮,吸哂d湯汁勁好味
其他食物大致高質

而且有天地壹號飲,超

估唔到大埔都有咁高質雞煲,以後又有新聚腳點。
2019-11-05 528 瀏覽
想食一餐美味又出色雞煲都要講運氣,因為真係到處都可以食到,至於食物質素方面都會有D分別,當然一分錢一分貨,就今次就同朋友去咗呢度開飯,除食到雞煲之餘又可以打埋邊爐一舉兩得,當然除左雞煲外仲有其他特色湯底提供,想食得豐富D就點左呢款花膠雞煲,而且即叫即做夠晒新鲜,係未食雞煲之前點D餐前小吃食住先就點左呢款炸雲吞,入口啖啖爽彈鮮甜蝦肉,夠晒香脆可口確係一個唔錯小吃,輪到雞煲出來已見雞肉吸收醬汁精華味道特別香濃份量又足,食到雞肉香嫩滿口肉汁特別惹味,會忍唔住一件又件係咁食,再食件軟綿爽滑嘅花膠口感十足,真係越食越刺激唔怪得係呢度必點首選美食,係時候要飲杯凍椰汁冰解下辣,又再繼續火鍋時間,點左幾樣大家啱心水嘅美食,唔少得有什餃同混丸呢D必食配料外,又點會冇牛肉食點番碟手切肥牛,品嚐一下鮮嫩肥牛,食到啖啖濃厚嘅肉味口感飽滿,再來有即炸響鈴,熱辣辣食落鬆脆吸埋湯汁精華相當入味,到另一款就係豬大腸,大腸肉質肥美十足滿口油香係口中散出,配埋爽口彈牙嘅豬紅又有一番味道,最後食埋用料十足鴛鴦滑(蝦滑同墨魚滑)已經滿足食慾,記得食火鋦之前點碗八妹辣雞汁用來食火鍋配料簡直絕配,咁又享受完一餐惹味雞煲同美味火鍋
係時候要飲杯凍椰汁冰解下辣,
再來有即炸響鈴,熱辣辣食落鬆脆吸埋湯汁精華相當入味,
咁又享受完一餐惹味雞煲同美味火鍋
2019-10-27 404 瀏覽
大埔近幾年越來越多出色食肆進駐,尤其是對於好鍾意食雞煲火鍋嘅我來講,慶幸附近有八妹雞煲,雞煲出名好食用料新鮮。而且全新懷舊裝修變得更有人氣,打卡相機先食,超惹味即炒雞煲食過返尋味。店員姐姐會先為我們落單選擇雞煲款式,皆因即叫即製大約要20分鐘,然後才慢慢選擇火鍋配料。《花膠雞煲 》$208 半隻秘制八妹雞煲當然吸引,特色花膠雞煲 $208 半隻,真心必食推介!一片片肥厚如小手掌般大小的花膠,彈牙口感,每一口都感受到骨膠原的滋味。尤其是秘製雞汁特別滋味,雞件大大份,鮮嫩多汁。小辣同BB辣到好惹味,唔食得辣嘅都接受到。《牛魔王》手切肥牛 肉色粉嫩有光澤,牛脂分布平均,雪花雪白漂亮。靚嘅牛肉滾幾秒就食得,生熟度剛剛好入口柔軟細膩,牛肉味更加係濃郁到不得了。《北海道帶子》簡直有刺身級嘅口感,肉質肥美,味道鮮甜,入口即化。《2人必點》最貼心的選擇,人少少份量少啲可要食多幾款不同的配料。混丸、什餃、三拼,簡簡單單已經食勻我最鍾意的雲吞、萵筍、牛筋丸,真的感覺很滿足!《八妹辣雞汁》只可以堂食,不可以帶走,真係精華之所在,麻辣香夠惹味。《酥炸雲吞》雲吞作火鍋湯料係正!原來酥炸雲吞更加好味,作為香囗小食
大埔近幾年越來越多出色食肆進駐,尤其是對於好鍾意食雞煲火鍋嘅我來講,慶幸附近有八妹雞煲雞煲出名好食用料新鮮。

《花膠雞煲 》$208 半隻

《牛魔王》

《北海道帶子》
簡直有刺身級嘅口感,肉質肥美,味道鮮甜,入口即化。

《2人必點》

《八妹辣雞汁》
只可以堂食,不可以帶走,真係精華之所在,麻辣香夠惹味。

《酥炸雲吞》
雲吞作火鍋湯料係正!原來酥炸雲吞更加好味,作為香囗小食真不錯。

這裏的雞煲真的是推介!見到不少客人都會買外賣拎走,就知道好味到不得了吖!
  • 什餃
2019-10-21 46 瀏覽
香港近幾年興起懷舊熱潮,好多冰室,火鍋店都特意裝修成舊日既香港,別具一格。朋友之前食過呢間八妹雞煲,佢地話裝修好精緻,好有風格,加上食物質素都唔錯,就推介俾我地。今次黎到既大埔直街,附近全部都係食肆,變成一條小食街,雞煲位於路口附近位置,一入去就會見到。呢度係逐碟計,先點左個招牌雞煲,由於同行朋友唔食得辣,店員推薦我地試下微辣,一來會試到佢地個自家招牌醬汁。餐廳裝修好有特色餐牌選擇多,配料齊全八妹招牌雞煲本地手切肥牛推介食材:鵝腸花膠

餐廳裝修好有特色

餐牌選擇多,配料齊全

八妹招牌雞煲

本地手切肥牛