2019-12-11 174 瀏覽
唔知點解間餐廳會有咁多好評?一共點左2樣嘢,龍蝦沾麵係ok, 但落單時話龍蝦價貴左要加錢,心諗咁都得?!另外點左個拉麵,但個拉麵真係勁唔得,求其去food court 都好食過佢。隻蛋又實又有啲酸,以為變壞,但另一碗都係咁既味,就冇叫佢換,隻蛋係我食過最難食的流心蛋,塊叉燒係最好食。仲有一定要check 單,由頭到尾水都冇斟過一滴,俾錢時張單上面竟然有一行係收綠茶錢,我話我地冇叫過綠茶,佢仲話每張枱都會收,環看冇一枱係有斟到茶,應該有唔少人中伏。
唔知點解間餐廳會有咁多好評?
2019-12-10
10 分鐘 (堂食)
-------📍極邪惡芝士沾麵 -- 元祖沾麵專門店話說小編想懲罰呢間黃色拉麵店好耐🙊🙊今日同朋友去開尖沙咀就決定去食!😆見到期間限定嘅極上芝士蟹皇沾麵勁吸引 就決定叫呢個😆-------⭐極上芝士蟹皇沾麵($148)加飛魚籽($10)石鍋裝住超香濃嘅芝士濃湯😆熱辣辣滾住咁上檯🙊沾麵180g 配菜包括有四大塊叉燒 半隻溏心蛋~芝士湯好creamy 味道好濃厚😍芝士控表示好滿足🙊沾麵係比較粗身 幾有咬口 唔會煮得太腍🙊掛湯力都好夠 條條麵到沾滿晒芝士湯 超滿足😍另外叉燒肥瘦均勻 食落有仲有火炙嘅味道 好正😍蟹皇加咗芝士一齊焗 鮮味同咸香並重👍呢一餐真係食到小編好飽😂-------價錢:$158-------評分(10分滿分)賣相:8味道:9性價比:7回頭率:8-------店鋪資料名稱:元祖沾麵專門店地址:尖沙咀厚福街5-6號多福閣地下5號舖前往方法:尖沙咀站B2出口
📍極邪惡芝士沾麵 -- 元祖沾麵專門店
-------
⭐極上芝士蟹皇沾麵($148)加飛魚籽($10)
石鍋裝住超香濃嘅芝士濃湯😆熱辣辣滾住咁上檯🙊
價錢:$158
-------
評分(10分滿分)
賣相:8
地址:尖沙咀厚福街5-6號多福閣地下5號舖
前往方法:尖沙咀站B2出口
2019-12-06
2019-12-08 110 瀏覽
今日凍冰冰又唔想成日打邊爐之前聽朋友講呢間元祖沾麵好好味就去試下我地嗌咗一個豪華沾麵極上Raclette芝士龍蝦沾麵由於龍蝦要焗嘅關係 製作需時 但真係值得等喺廚房拎出黎嗰陣已經聞到濃濃香味一隻龍蝦斬半加上超級多Raclette芝士 加上勁多飛魚子   撕開每舊龍蝦肉沾上特製沾麵汁 又熱又香濃 非常惹味 沾麵分量極多 一個人食真係會勁飽另一半就嗌個無咁豪華嘅豚肉魚介沾麵 黎到係好香濃嘅豬腩肉香味 極太麵捲上濃濃嘅豬骨肉汁甜甜嘅麵有著鹹香肉味 好正個人都即刻暖晒堂食有綠茶飲 佢杯茶係好重煎茶味可以一解沾麵嘅厚重感跟住再重新食過不過要提一提大家係要計茶位 每個8蚊 如果嗌咗汽水就可以free茶芥另外亦預設每個食客收2蚊紙巾錢如果唔需要記得喺點菜紙上tick返唔需要

今日凍冰冰又唔想成日打邊爐

如果嗌咗汽水就可以free茶芥

另外亦預設每個食客收2蚊紙巾錢
如果唔需要記得喺點菜紙上tick返唔需要

2019-12-08 149 瀏覽
想起之前來過元祖沾麵別芝士海膽,特別回味今天晚上來了尖沙咀順道再來嘗嘗天寒地冬,好在坐下就送來了兩杯熱呼呼的日本宇治抹茶,這個茶,高質濃厚豚骨叉燒拉麵先來的是一碗較經典的濃厚豚骨叉燒拉麵,豚骨味濃淡適中,麵偏軟身吸滿豚骨湯味,配上薄切軟腍的叉燒很好吃極上芝士海膽沾麵作為一個芝士控+海膽控+沾麵控,這個極上芝士海膽沾麵,就不能錯過了芝士湯底,超級濃郁,上桌時還是熱騰騰的冒泡冒煙用特製石鍋呈上,能保持溫度湯裡還有幾塊豚肉件,份量十足沾麵麵質是比拉麵更粗更彈牙的極太麵,沾著芝士湯很掛湯,很香再加點海膽混合著吃非常濃郁
想起之前來過元祖沾麵別芝士海膽,特別回味
今天晚上來了尖沙咀順道再來嘗嘗

天寒地冬,好在坐下就送來了兩杯熱呼呼的日本宇治抹茶,
這個茶,高質

濃厚豚骨叉燒拉麵
先來的是一碗較經典的濃厚豚骨叉燒拉麵,
濃厚豚骨叉燒拉麵

極上芝士海膽沾麵
作為一個芝士控+海膽控+沾麵控,
這個極上芝士海膽沾麵,就不能錯過了
芝士湯底,超級濃郁,上桌時還是熱騰騰的冒泡冒煙
用特製石鍋呈上,能保持溫度
湯裡還有幾塊豚肉件,份量十足
沾麵麵質是比拉麵更粗更彈牙的極太麵,沾著芝士湯很掛湯,很香
再加點海膽混合著吃非常濃郁
2019-12-03
2019-12-06 44 瀏覽
Tsukemen is one of my favourite Japanese dishes. Although I just saw a report about the relationship of life expectancy and ramen lover, I still won't give up Ramen and Tsukemen. This Tsukemen place is a highly recommended place by friends and family so I decided to give it a try. They mostly do grilled Tsukemen, sounds weird but they put all Tsukemen broth in a pot. When it comes on the table, it is still boiling. I've ordered the lobster broth, which is very fresh and sweet. The texture is ver
They mostly do grilled Tsukemen, sounds weird but they put all Tsukemen broth in a pot. When it comes on the table, it is still boiling. I've ordered the lobster broth, which is very fresh and sweet. The texture is very creamy and has a bit of salty lobster taste. You can even see the lobster meats inside the soup. The noodles is always very nice. Not to hard or too soft, Perfect with the tasty soup.

However, there is one thing very disappointing to be honest. They have never mentioned that the price of drinking the "HOT GREEN TEA" (which is in fact cold and has no taste) cost $7 each. Also, the price we saw on the bill and the menu is different! It was around $15 different. When we asked the cashier about the difference, she just gave us a sassy look and said "yeah, the price changes if the ingredients has different seasonal price". Hmmmm, but no one has informed us beforehand. We were expecting 100-ish for a bowl of Tsukemen, but eventually we had to paid $150. Watch out everyone. Bring extra cash for this restaurant.
2019-12-04 76 瀏覽
突然間想食沾麵👉🏻👈🏻👅之前食過呢間覺得好好食😋所以食過翻尋味😆嘩!...今次排晒長龍...排到隔離幾間舖添,雖然星期六啫🙈🙈好彩都好快入座!証明流量快!快手快腳!坐底就即刻點返我最喜愛嘅「極上芝士蟹皇沾麵」$148先再加多$10有飛魚子,勁大堆🤤🤤🤤將d紫菜同生菜包住飛魚子食好爽!然後再將啲沾麵浸熱後加埋芝士同蟹皇一齊食果個豐富感覺真係超級正👍🏽👍🏽溫馨提示:食唔切但個湯凍咗點算?!佢哋好窩心㗎...可以幫客人翻熱♾另一碗,試下basic得黎又熱賣嘅「濃厚豚骨叉燒拉麵」$79,果然冇令人失望!最基本嘅控制得最好!
  • 極上芝士蟹皇沾麵(加飛魚子)
  • 濃厚豚骨叉燒拉麵
2019-12-04 40 瀏覽
I’m a big fan of 沾麵!!! This restaurant located near my workplace so my friends and I decided to try this as it is really famous on the Internet😆😆 the price is around $80-$9 0 (not including the 10% service charge). I felt good after eating this! Especially this cold weather~~~
2019-12-03 57 瀏覽
今日同屋企人去左尖沙咀食晚飯,我地去左厚福街,厚福街多好野食就係人都知,我地今日搵到一間超好食既沾麵店。我地夜晚9點去依然好多人。我地一人點左一款拉麵,咁就可以試哂兩隻味!我就叫左基本口味既豚肉魚介沾麵,麵好高質,粗幼適中,而且口感非常好,將麵浸入濃郁既魚介湯入面再食,好香好吸引!魚介湯落足料去煮,入面有好多豚肉,成個湯都好香,而麵上面亦都有豚肉同溏心蛋,正!另一碗係極邪惡既極上芝士蟹皇沾麵,湯底就更濃郁,亦都有極惹味既蟹膏,我地仲另外加左飛魚子。食到最後可以加木魚湯。仲有濃厚既抹茶。
我地一人點左一款拉麵,咁就可以試哂兩隻味!
食到最後可以加木魚湯。
仲有濃厚既抹茶。
  • 極上芝士蟹皇沾麵(加飛魚子)
  • 豚肉魚介沾麵
2019-12-03 23 瀏覽
一早都有留意到IG廣告有呢間網紅沾麵店,長期麵大排長龍,好多人俾唔錯嘅comment!一直都好想過黎食下!今日終於有時間黎試下喇!呢度裝修幾靚,幾有日本氣氛!一見到有極上芝士蟹王沾麵就覺得好吸引!我地叫左普通size $148!另外再加左$10要飛魚子!果然冇令我失望!芝士蟹王好鮮甜!好好食!好多蟹膏!加埋沾麵食真係perfect!另外仲叫左豚肉魚介沾麵$89!都好食!好重魚介味!又唔會好油!麵質又剛剛好!唔會太硬!份量仲好夠飽!男人食量都唔怕會唔夠!聽店員講食完仲可以加湯tim!!呢間網紅沾麵店真係值得推介大家要去試一試!唔錯嫁!假日成日都排長龍,如果唔想排隊可以平日黎食!咁就可以避走長龍!!
話說有日突然間諗起沾麵好想食,男朋友就好好咁帶咗我嚟元祖呢到食。我嚟個陣都已經有少少晏,所以等都唔洗等就入得!😙我係一個好鍾意食蝦嘅人,所以見到赤蝦沾麵就已經決定咗要叫呢個。🤣 等咗一陣,熱辣辣嘅沾麵已經到了!大家睇圖片都可以見到石鍋有幾熱。🧡 個湯好濃郁,煮蝦味不斷傳入個鼻到,十分吸引。雖然個麵睇落好少,但是吃落去好飽。材料也相當豐富,有叉燒、筍、紫菜、同半隻蛋。大家仲可以擠點青檸落個麵到,再放落湯沾一下,令味道更出色🤤食完沾麵,可以叫店員加木魚湯落沾麵湯底,最後品嘗一下湯嘅味道。💕

特製赤蝦沾麵

特製赤蝦沾麵
2019-12-02 165 瀏覽
朋友一直很想食日本沾麵,於是他做了一下調查,發現尖沙咀有一間沾麵頗為特別,名字叫「元祖沾麵」,於是就拉了我一齊去。朋友說這間沾麵店中午或晚上時段極為多人,所以就和我大約下午時段去,希望避開繁忙時間。雖然是大約4:00左右,但沾麵店內幾乎坐滿。因為朋友已經做好了功課,所以他輕輕看了餐牌一眼,就已經想到吃什麼,並為我作出了推介。↺ 1. 極上芝士蟹皇沾麵 (加飛魚子), $148 + 10這個是朋友期待已久的,元祖沾麵用上了原隻蟹蓋,配上濃濃芝士,燒香後蟹蓋內的蟹膏與芝士混為一體,鮮味的蟹膏加上燒香後的芝士,簡直是極上享受。另外,加上飛魚子後,整個味蕾則會更加有着海鮮味。↺ 2. 元祖龍蝦沾麵, $99剛才介紹了配料,我就在這裏說一下沾麵。沾麵質感彈牙,單吃是有點冰冷的,所以再配上用石頭鍋盛載的熱沾麵湯。沾麵湯內有細細龍蝦肉、一塊額外豚骨;而沾麵則有四片叉燒加半顆糖心蛋,份量非常豐盛。我和朋友在四點左右食罷,至到晚上仍未有餓感。可以建議大家提早少少去,以避開排隊時段。
極上芝士蟹皇沾麵
元祖龍蝦沾麵
↺ 2. 元祖龍蝦沾麵, $99
2019-11-03
極上芝士蟹皇沾麵
元祖龍蝦沾麵
2019-12-01 84 瀏覽
離哂譜..............................邊到黎咁多好評??????????都唔知食咩落肚食物好垃圾 ,完全係生粉水溝既沾麵湯。叫左一個赤蝦湯,一個龍蝦湯,兩個都好傑,但無味既。另外,員工勁hea,廚房又傾計,又係到玩、出面都聽到佢嘻嘻哈哈,講哂粗口。仲要開埋薯片食👍🏻好波大家想伏既,即管黎試下😊好肯定好評都係買返黎...
都唔知食咩落肚
仲要開埋薯片食👍🏻好波
大家想伏既,即管黎試下😊好肯定好評都係買返黎...
2019-12-01
2019-11-30 56 瀏覽
話說上個禮拜啱來過厚福街吃嘢,記得一間門麵唔大,但門口企满晒人等吃麵的日本鋪。今日放假,來尖咀行休咗4年後重開的藝術館,咁順便來元祖沾麵圓一圓心願。叫咗一份極上Raclette芝士龍蝦沾麵(普通)180g,{168蚊},吃日本拉麵吃得多,但沾麵少吃,龍蝦沾麵就更加少,同埋感覺有龍蝦富貴D,咁冇理由唔試㗎。睇下好大隻龍蝦,亦多芝士,够新鮮,好鮮甜,再配埋微微硬身的沾麵加上濃味沾湯真係好夾至於正確吃法跟足以下鋪頭小貼士就冇得輸。而豚玉魚介沾麵(普通)180g,89蚊,有4舊薄叉燒,又有筍片又有溫泉蛋,亦都好吃。

至於正確吃法跟足以下鋪頭小貼士就冇得輸。

2019-11-29 125 瀏覽
舊年食過一次,今年來到依然係排長龍,等左成半個鐘先有位🤣果然特濃沾麵人氣不減!◆Summary◇同日本拉麵店一樣坐得比較逼,餐牌選擇頗多,麵嘅份量超大,口感又幾彈牙,每份麵都有四片叉燒同半個溏心蛋,好大方🤣餐檯隔離仲有好多配料可以隨喜好添加,我就最中意加芝麻同昆布醋🙌🏻要讚下佢用石鍋裝沾麵湯,保溫效果一流,望住個湯自己滾下滾下好治癒最推介🥢極上芝士海膽沾麵, 性價比都幾高!————————————————————1️⃣極上芝士海膽沾麵 HKD158成板海膽好慷慨,質素一點都唔低,又滑又甘甜🤤芝士沾麵湯底好濃稠,夠晒掛麵。食落芝士味夠香濃,最後食到底嘅時候芝士俾石鍋烤得微焦,脆脆地韌韌地超好味2️⃣豚肉魚介沾麵除左麵底嘅叉燒,竟然連湯底都有叉燒塊!同樣濃稠嘅湯底加入昆布醋之後好開胃,如果魚介味再濃郁d會更好

◆Summary◇

最推介🥢極上芝士海膽沾麵, 性價比都幾高!
————————————————————

1️⃣極上芝士海膽沾麵 HKD158
成板海膽好慷慨,質素一點都唔低,又滑又甘甜🤤

2️⃣豚肉魚介沾麵

2019-11-29 129 瀏覽
失望呢兩個字已經唔能夠用黎形容我嘅感受,食完只覺比呃,留低嘅只有一團怒火🙄 先唔提野食嘅味道,剩係談論經營手法已經大有問題。一開始明明間舖鬼影都冇隻又唔放人入間舖,扮到好似好多人咁已經覺得伏伏地,諗住既然黎到好醜都食埋佢,潘多拉嘅盒子咁就打開左。。。好啦坐低左先見到原來間餐廳要收茶錢$7/位🙄唔係下話,唔講以為自己食緊中菜。仲要冇得揀唔飲😑 d "茶"除左見到係綠色之外老實講淡到應該連茶嘅分類都入唔到。到嗌個元袓龍蝦麵嘅時候,個店員就會同你講因為來貨貴左所以會收多$9. 即刻想大嗌唔食走啦。點完餐之後死心不息咁睇個menu 先發現陰陰濕濕咁係一大疊menu 後面加左張卡話要收錢。吊詭嘅係明明張卡就寫住下個月過來貨會調返做原價,但打後食完嬲得滯上黎openrice 睇食評先發現間野由幾個月前已經咁嘅收緊錢,睇黎呢個月對佢地黎講都好漫長下。到個麵終於上黎,一睇真係差d 想講粗口。menu 幅相至少龍蝦肉都有兩隻龍蝦鉗。上到黎唔知係咪因為佢地拆肉嘅途中唔見哂d 肉,就得返幾粒肉係度,視商品說明條例如無物咁。味道方面如果大家有去過香港第一燈神燒山嘅舖頭買過急凍龍蝦湯黎飲嘅話,會發現個味道有99

好啦坐低左先見到原來間餐廳要收茶錢$7/位🙄

到個麵終於上黎,一睇真係差d 想講粗口。menu 幅相至少龍蝦肉都有兩隻龍蝦鉗。上到黎唔知係咪因為佢地拆肉嘅途中唔見哂d 肉,就得返幾粒肉係度,視商品說明條例如無物咁。味道方面如果大家有去過香港第一燈神燒山嘅舖頭買過急凍龍蝦湯黎飲嘅話,會發現個味道有99% match, 分分鐘連麵入面d 龍蝦肉都係包湯送嘅-.-

順帶一提,我地仲有嗌小食,$46蚊/兩隻芝麻雞翼抵唔抵食就見仁見智啦,我就食完d 火滯到上心口咁啦。

整體黎講以呢個價錢,厚福街絕對有更加好嘅選擇。如果各位係因為佢係黃店而入嘅話,奉勸大家將力量分比其他天加值得支持嘅黃店,無謂黎呢間表面黃,內裏黑嘅舖頭啦。

2019-11-29
20 分鐘 (堂食)