2020-07-12 190 瀏覽
鍾意食沾麵嘅你嚟到尖沙咀 唔使問都知要懲罰邊間喇掛😏上次泥食魚介湯已經好想回頭,今次加碼叫咗元祖終極龍蝦沾面😍($155,再加大280g麵底+$15) 。湯底超濃郁,濃到撈面咁樣,一dip落去拉上泥,啲湯汁跟埋一齊上,掛湯力驚人!湯底啖啖都充滿住龍蝦味,入面又有少量豬肉同龍蝦肉。沾麵上面配料好多,有叉燒、荀、紫菜、蔥和味蛋,流心味蛋熟咗少少,味道咸左啲。我自己中意食彈牙既質地, 所以我覺得個麵林左少少🤔,可能你地會中意。下次要再試埋其他湯底先得😁。
鍾意食沾麵嘅你嚟到尖沙咀 唔使問都知要懲罰邊間喇掛😏
下次要再試埋其他湯底先得😁。
2020-07-11 154 瀏覽
/元祖沾麵專門店🇭🇰💛/#sa尖沙咀篇 #sa良心小店篇➖➖➖<厚福街小店街•多種特色沾麵💛>▪️▪️▪️係尖沙咀厚福街入面 有各式各樣嘅小店💛今次lunch 就去左食沾麵😋 bookmark 左好耐終於有機會💕💕佢哋有多種沾麵同小食 總有一種係岩食而且有幾款湯仲可以添飲!店員都好貼心 會送口罩套同紙巾~➖➖➖1️⃣極上芝士蟹黃沾麵 $149 另外可以再加飛魚籽就加$10 有幾款湯底可以揀: 赤海老、龍蝦、芝士海膽湯今次就要左龍蝦湯 湯底較為稠身、少咸幾有鮮味 有半肥瘦厚切叉燒條同龍蝦肉 仲有海膽碎 幾足料沾麵都算彈牙 幾鍾意佢嘅口感❤️❤️點埋湯食好入味💛不過近冷氣位 幾快凍蟹膏同芝士幾有咸香😋 連埋松葉蟹一齊食有少少咸 可撈埋沾麵食而碗麵本身都有包其他配料最鍾意薄切豚肉 有燒過 幾香口➖➖➖分數: 7.8/10 ➖➖➖2️⃣豚肉魚介沾麵 $89 大致上同蟹肉嘅配料差不多只係少左樣餸同湯底唔同左 味道有少少似平日嘅木魚湯入面配料一樣 只不過呢款湯底粉感較重所以一定要搞勻先飲➖➖➖分數: 7/10 ➖➖➖📍元祖沾麵專門店

/元祖沾麵專門店🇭🇰💛/
#sa尖沙咀篇 #sa良心小店篇
<厚福街小店街•多種特色沾麵💛>
▪️▪️▪️
係尖沙咀厚福街入面 有各式各樣嘅小店💛
今次lunch 就去左食沾麵😋
bookmark 左好耐終於有機會💕💕
佢哋有多種沾麵同小食 總有一種係岩食
而且有幾款湯仲可以添飲!
店員都好貼心 會送口罩套同紙巾~

1️⃣極上芝士蟹黃沾麵 $149
另外可以再加飛魚籽就加$10
有幾款湯底可以揀: 赤海老、龍蝦、芝士海膽湯
今次就要左龍蝦湯 湯底較為稠身、少咸
幾有鮮味 有半肥瘦厚切叉燒條同龍蝦肉

所以一定要搞勻先飲

分數: 7/10
📍元祖沾麵專門店
2020-07-09 120 瀏覽
每次經過都見到大排長龍 一路未有機會入去試 今日同朋友經過 可能未到食飯時間人流唔算好多 終於可以去試下極上芝士海膽沾麵海膽係原板直上 色澤金黃 睇到已經口水直流 先試一啖 口感入口即溶 味道鮮味 在跟埋個沾麵同埋芝士湯底一齊食 非常滿足! 最有驚喜既係原來湯底入面已經有啲熟海膽濃稠湯底帶點鮮甜❤️豚肉魚介沾麵魚介湯底一樣係非常濃郁 有魚肉嘅滋味之餘 亦有豚肉嘅肉香 味道鹹香適中 充滿層次 同沾麵非常配搭!👍🏻另外要讚嘅係沾面嘅口感非常彈牙 粗度適中 叉燒肥瘦均勻 邊邊位燒得微焦 充滿油脂香☺️

2020-07-08 242 瀏覽
是日晚餐:-和風凍蕃茄-極上芝士龍蝦沾麵-豚肉魚介沾麵好彩早到, 排左一陣已經入去坐得; 不過又要等左一陣先有野食...因為最近疫情關係, 所以餐廳有送膠口罩收納夾!幾靚~-和風凍蕃茄作為前菜係幾好, 蕃茄爽口, 浸住酸酸甜生的汁好開胃!-極上芝士龍蝦沾麵沾麵醬話係龍蝦汁, 不過似係罐頭或者粉調出黎, 好膩!!好濃!!好"杰", 熱食都仲好D, 凍左會變成一"pat"醬龍蝦上面係厚厚的芝士!!芝士起塊起出黎好好食!!!焦香兩個字講晒!!成隻龍蝦一開二, 遮晒碗麵, 龍蝦肉有少少韌, 龍蝦籽就好好食!-豚肉魚介沾麵沾麵醬是日晚餐:-和風凍蕃茄-極上芝士龍蝦沾麵-豚肉魚介沾麵好彩早到, 排左一陣已經入去坐得; 不過又要等左一陣先有野食...因為最近疫情關係, 所以餐廳有送膠口罩收納夾!幾靚~沾面醬如果唔夠, 餐廳仲可以加醬加湯!!-和風凍蕃茄作為前菜係幾好, 蕃茄爽口, 浸住酸酸甜生的汁好開胃!-極上芝士龍蝦沾麵沾麵醬話係龍蝦汁, 不過似係罐頭或者粉調出黎, 好膩!!好濃!!好"杰", 熱食都仲好D, 凍左會變成一"pat"醬龍蝦上面係厚厚的芝士!!芝士起塊起出黎好好食!!!焦香兩個字講晒
是日晚餐:
-豚肉魚介沾麵

因為最近疫情關係, 所以餐廳有送膠口罩收納夾!幾靚~

-和風凍蕃茄
作為前菜係幾好, 蕃茄爽口, 浸住酸酸甜生的汁好開胃!

沾麵醬是日晚餐:-和風凍蕃茄
-豚肉魚介沾麵

因為最近疫情關係, 所以餐廳有送膠口罩收納夾!幾靚~
沾面醬如果唔夠, 餐廳仲可以加醬加湯!!

-和風凍蕃茄
作為前菜係幾好, 蕃茄爽口, 浸住酸酸甜生的汁好開胃!

-豚肉魚介沾麵
沾麵醬雖然呂係龍蝦汁, 但都係濃味醬
叉燒邊有少少焦, 因為無芝士無龍蝦, 食晒成碗麵都係飽而唔係膩!

總結:另加左兩啖仔海膽, 就咁睇一個麵都叫合理, 不過一加到龍蝦, 成板海膽, 黑松露就真係貴!
雖然帳面係貴, 但合理既!!真係一分錢一分貨!
和風凍蕃茄
追加海膽
極上芝士龍蝦沾麵
和風凍蕃茄
極上芝士龍蝦沾麵
2020-07-08 112 瀏覽
呢晚同朋友去尖沙咀厚福街食飯,經過呢間元祖沾麵,看到有海膽沾麵,即時被吸引住。店位置非常方便,排隊等候的人非常多,証明有其支持者,我哋亦等了半小時終於入座。店內有日本特色裝修,店雖小,五臟俱全。我哋點左兩款沾麵:極上芝士海膽沾麵 $158:店員奉上一碗用石碗盛裝的熱湯底, 是芝士加上有真材實料的海膽湯底. 另外是重頭戲,一板新鮮海膽。食法介紹有三種, 1. 海膽生吃真係不得了!金黃色海膽鮮甜潤澤。2. 海膽拌麵,將海膽拌入乾身沾麵上,攪拌再吃,又另一番風味,令麵加添鮮味,效果又幾特別。3.一大板新鮮肥美的海膽放入濃郁的湯底, 熟了的海膽味道依然甜美, 加上半溶了的海膽及湯掛在麵同吃,溶為一體好juicy 好香甜,口感豐富double up! 我比較鐘意此食法。麵質好彈牙,比較粗身好合適掛湯吃,而標準份量280g亦好足夠飽,相當抵食唔錯!豚肉魚介沾麵 $89: 此款沾麵的掛湯是用魚介做湯底,好濃厚的魚湯,味道鮮甜不會腥,亦沒有味精,食材普通但精髓出眾。豚肉十分軟稔吸哂魚湯精華,好入味!抗疫時期,難得出嚟食到咁正宗日本沾麵,緩緩舒解下掛念日本的情懷及食物的味道,價錢合理,值得一來吃的沾

店內有日本特色裝修,店雖小,五臟俱全。我哋點左兩款沾麵:

極上芝士海膽沾麵 $158:

豚肉魚介沾麵 $89:

抗疫時期,難得出嚟食到咁正宗日本沾麵,緩緩舒解下掛念日本的情懷及食物的味道,價錢合理,值得一來吃的沾麵店!

2020-07-05 301 瀏覽
尖沙咀厚福街這一帶黃店林立,今次約了靚女foodie👩🏼去了一家吃沾麵的黃店🍜。💛 極上芝士海膽沾麵 (180g) $158💛 特製八代海赤海老沾麵 (180g) $99一上枱個沾麵湯已經很香而且在沸騰,過了一會,職員看到覺得不夠熱就幫我們換湯,十分貼心。我們按照它建議的享用方法,首先將青檸汁和七味粉加入麵中,然後夾麵到沸騰的沾麵湯中,浸一會便可吃。兩個湯都相當濃郁和厚實😋,麵條放上去好似搽上一層醬,尤其芝士湯。海膽有點迷你,夾上去都很易散,不過味道還不錯。麵量比我們想像中要多,十分滿足🥰。最後其實有木魚湯,不過我吃得飽飽都忘了請店員加上去,大家去的話要記得了📝。我們八時半來到都很熱鬧,有些人在等位,幸好也不是等很久就可以進去。一進去的感覺就是很「黃」,在櫃檯有些關於抗爭的紀念品可自取,而牆身和桌面都是連綿不絕的連儂牆🗒。坐位主要是傳統的單座,也有一些二人桌。這是一間值得去吃的沾麵店和黃店之選✅。

💛 極上芝士海膽沾麵 (180g) $158
💛 特製八代海赤海老沾麵 (180g) $99

這是一間值得去吃的沾麵店和黃店之選✅。
2020-06-29
10 分鐘 (堂食)
2020-07-04 97 瀏覽
黑仔了一整天收工有好同事等埋我一齊走,然後去食拉麵~實行齊齊增肥!一個人黑到一個點就係一間又一間既拉麵店都提早翻轉休息中的牌子........還好呢間出名食沾麵既仲開住!唔使諗!就衝入去!餓到HIHI~既然出名沾麵,就試沾麵喇!豚肉魚介沾麵$89賣相唔錯,沾麵湯個邊都有肉係入面,個D肉入晒味好正!麵係粗身既,咬口算幾好~講下個湯喇!沾麵既湯基本上都一定預左係濃架喇!呢度既都一樣,而且偏 '傑' 身,豚肉就唔太大塊,味道一般~整體黎講算合格!同事仔就叫左特製赤蝦叉燒拉麵$88個湯都幾 '傑' 下,佢話都OK,不過都幾大碗早知叫少麵~呢間店好貼心,店員服務良好,值得讚~
黑仔了一整天
收工有好同事等埋我一齊走,然後去食拉麵~
實行齊齊增肥!
還好呢間出名食沾麵既仲開住!
唔使諗!就衝入去!餓到HIHI~
既然出名沾麵,就試沾麵喇!
豚肉魚介沾麵$89
賣相唔錯,沾麵湯個邊都有肉係入面,個D肉入晒味好正!
麵係粗身既,咬口算幾好~
講下個湯喇!沾麵既湯基本上都一定預左係濃架喇!
呢度既都一樣,而且偏 '傑' 身,
豚肉就唔太大塊,味道一般~
整體黎講算合格!
同事仔就叫左特製赤蝦叉燒拉麵$88
個湯都幾 '傑' 下,佢話都OK,不過都幾大碗早知叫少麵~
呢間店好貼心,店員服務良好,值得讚~
2020-06-27
$100 (宵夜)
2020-06-29 414 瀏覽
對網紅小店表示讚好廣告做得好,識cap水,水好深,掛住黃色吸引人排隊消費果然人戲No.1!如果事先知情點計數,又唔同講法。食完埋單先知收貴左咁多,都有啲興趣想了解一下🤔原來呢間沾麵店連頭盔都唔戴,一黎就強制收茶錢$10人頭先,奉上一杯無香無味既淡綠茶。之後濕紙巾原來又係靜雞雞唔講就收你$2。再另有收10%服務費,又係沒有顯示或提示。膚淺嚟講,每人叫$100蚊碗沾麵,就每人收多$22。好抵食丫🤣極上芝士海膽沾麵,叫左$169原板海膽,原來要再加錢到$200先係👉真·原板海膽。而加$30可以加海膽落嚟湯度。湯入面嘅似食落好似燒肉😂😂而最好食嘅塊皮唔係度。沾麵半熟蛋叉燒,質素都很勉強。😐尤其係半熟蛋,未食過咁難食,講味道同熟度控制,拉麵車仔麵都整得仲好過佢,水準有啲難接受
芝士海膽沾麵

2020-06-27 55 瀏覽
📍元祖沾麵專門店🎗️前幾天帶完🐢🍯小姐去吃超好吃的全素榴槤冰淇淋之後,當然就要找家黃店繼續~這家已經去過好幾次了.🔸極上海膽芝士沾麵(終極版)🧀本來不是海膽愛好者的我,發現原來海膽跟起司.. 很搭!慢慢喜歡上海膽的甜味~終極版就是湯底會多一倍的海膽,那個鮮甜跟單純起司湯差很多,而且可以多選兩塊叉燒/半顆溏心蛋。麵底量偏多,配料有很多荀子跟叉燒,湯底吃光了還可以請店員再添加的。🔸極上芝士蟹皇沾麵🦀嗯.. 就是那種蟹膏醬澆上起司再灸燒過,如果喜歡蟹膏的確是可以一試.💲Hkd175+30 / 155+30🏡香港尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下.#hkig #黃店 #元祖沾麵專門店 #poyeefoodie
📍元祖沾麵專門店🎗️
🔸極上海膽芝士沾麵(終極版)🧀
🔸極上芝士蟹皇沾麵🦀
💲Hkd175+30 / 155+30
🏡香港尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下

2020-06-27 54 瀏覽
再次喺厚福街搵食,今次黎到試元祖沾麵。喺門口見到大大隻吉祥物就可以搵到呢間鋪。呢間鋪有別於市面好多既沾麵/拉麵小店,通常一般沾麵店只得幾款口味,而呢間麵既選擇十分多,有傳統有非傳統口味。因此我無揀到一般既魚介湯味,而試左龍蝦湯沾麵。沾麵上碟時,最令人驚喜既係石鍋湯底熱辣辣,「啫啫」鍋keep住滾左數十秒。呢間沾麵店選用既係較粗身既麵,而我本身比較偏好幼一點的麵種,所以食落未必係最合我既口味。不過值得一讚既係佢個湯底能夠做到夾沾麵既時間,麵非常掛湯,每一口都能夠食到濃濃既龍蝦味。整體而言,價錢性價比唔算特別抵食,但勝在店內環境夠舒適寬敞,如果食厭左平時既傳統口味,呢間都可以一試。

2020-06-25 84 瀏覽
呢間係朋友帶我地去食的,竟然出乎意料地好味,仲要係黃店🤣厚福街呢條食街真係好多黃店💛💛·✨豚肉魚介沾麵 $89重點係魚湯魚湯魚湯!真係好濃好濃,啱晒重口味嘅我😚個石鍋好熱,一不小心辣到手又辣到嘴😂😂驚喜係湯入面係有幾舊豬肉,都幾好食唔鞋口😝食到大半再叫加湯😆👍🏻豚肉有三塊,微燒過,幾滑唔韌🤤麵底都正常合格的溏心蛋就有啲過熟了·✨濃厚豚骨叉燒拉麵 $79唔係我食嘅就唔評論了反正👦🏻只會話好食😂😂😂·當日去到衛生欠佳,有一些垃圾係地下🙈
呢間係朋友帶我地去食的,
✨豚肉魚介沾麵 $89
重點係魚湯魚湯魚湯!真係好濃好濃,啱晒重口味嘅我😚
豚肉有三塊,微燒過,幾滑唔韌🤤
麵底都正常合格的
溏心蛋就有啲過熟了
✨濃厚豚骨叉燒拉麵 $79
唔係我食嘅就唔評論了
反正👦🏻只會話好食😂😂😂
當日去到衛生欠佳,有一些垃圾係地下🙈
2020-05-23
宵夜
  • 豚肉魚介沾麵
2020-06-23 80 瀏覽
拉麵食得多,沾麵真係食得比較少,今日行過尖沙咀,見到呢度有一間都幾出名嘅正宗沾面店,所以就同朋友嚟試下啦!鋪頭好用心,幫食客準備咗膠片裝口罩,仲有濕紙巾同埋紙巾提供。叫咗個叉燒拉麵。叉燒大大份,都幾唔錯,朋友話個湯底都幾好味。我叫嘅係芝士海膽湯底沾面。我覺得個芝士湯底真係好唔錯。因為佢用一個石鍋裝住,上到嚟嘅時候仲係熱辣辣,仲係度滾緊。店員教我哋少少哋,逐啲逐啲放落啲麵,原來係咁食嘅!海膽鮮甜都真係幾好味!我覺得幾有特色。
  • 極上芝士蟹皇沾麵
1K
很久以前已聽過元祖沾麵,而且想試很久了!趁著happy friday想吃好點,就和朋友來試試。雖然已經是8點幾9點,店內都依然非常熱鬧,好彩等了一會兒就有位,今晚有口福了和朋友都很喜歡吃海膽,所以一入去就點了個極上芝士海膽沾麵~很吸引的海膽而且一整版滿滿的海膽連面和湯都只是$158,很值得吃!湯底的芝士味超超超濃,很香,每一口麵都非常滋味海膽非常鮮甜,將拉麵沾上芝士湯底後再加上鮮味海膽,為味覺帶來多重享受,邪惡得來非常難忘每一口都好幸福最驚喜的是湯底還有很多熟海膽,最適合我這個海膽迷!我們還點了魚介豚肉沾麵,湯底很香魚味,拉麵面質也很好,非常享受。而且豬肉片是煎過的,很香呢!極上芝士海膽沾麵算是我吃過最好吃,最鮮甜的沾麵~一定會再來吃有時一頓飯,除了和喜歡的人吃很重要外,味蕾的享受也很重要,真的非常難忘的食好西夜

極上芝士海膽沾麵

而且一整版滿滿的海膽連面和湯都只是$158,很值得吃!
極上芝士海膽沾麵

湯底的芝士味超超超濃,很香,每一口麵都非常滋味

每一口都好幸福

最驚喜的是湯底還有很多熟海膽,最適合我這個海膽迷!

2020-06-22 38 瀏覽
終於試到呢間無時無刻都排哂長龍既黃店啦😆✨————————————————————極上芝士海膽沾麵 $158湯底濃稠,芝士味極濃厚,入面仲有唔少海膽同五花肉🐖。沾麵質感偏硬,口感爽彈煙韌,掛湯能力超高✅。-叉燒炙燒過後更加香口,伴蔥花食好正。海膽鮮甜甘香✨,入口即化,可以成板咁食真係好幸福~❤️ 雖然食到後段都幾滯,但呢個價錢有一板海膽+4塊叉燒+流心蛋+五花肉+沾麵,真心好抵食🤤~————————————————————濃厚豚骨叉燒拉麵 $79試左最出名既沾麵,當然要食埋佢地既拉麵啦🍜。奶白色既豚骨湯底濃而不膩,叉燒軟腍帶油脂香🍥,不過湯底略為鹹左少少😛。

終於試到呢間無時無刻都排哂長龍既黃店啦😆✨

————————————————————
極上芝士海膽沾麵 $158

————————————————————
濃厚豚骨叉燒拉麵 $79
  • 極上芝士海膽沾麵
  • 濃厚豚骨叉燒拉麵
尖沙咀有好多拉麵店選擇!其中一件當然係呢間小店啦!店鋪雖然比較細 但平日都有好多人慕名而來一試佢哋嘅沾麵環境方面 裡面由於比較細 可能空間唔太夠 而且座位都係以一般拉麵店靠牆座位為主 比較少面對面嘅座位 如果係想傾計 比較難了 不過獨自去 當然不錯 頗有氣氛呢!由於牆身貼滿memo 所以比較多黏貼痕跡同埋污垢 介意呢點可能會有少少唔舒服店家亦好貼心 疫情期間 亦派發口罩收納套 同紙巾 方便客人 體驗不錯 當日我選擇咗普通嘅叉燒拉麵 湯 味道濃郁 而且蔥嘅味道特出 鍾意蔥嘅人一定會鍾意 叉燒份量多 而且口感好 唔會太硬 剛好 味道不錯 唔會太鹹 麵質亦不錯 總括而言 係唔會令人失望嘅拉麵🍜 值得一試 不錯嘅選擇!推薦
尖沙咀有好多拉麵店選擇!其中一件當然係呢間小店啦!

店鋪雖然比較細 但平日都有好多人慕名而來一試佢哋嘅沾麵

2020-06-17