2020-10-14 220 瀏覽
因為下大雨所以入內用餐當避雨,餐牌頗多選擇,記得有龍蝦湯、芝士海膽湯和魚介湯等,琳琅滿目,花了頗多時間點餐最後點了元祖龍蝦湯沾麵,被安排坐單人位,這裡的單人位對著牆,左右都有板隔著,私隱度不錯,令人吃得舒適麵不會太粗,夠煙韌,配起滾燙的龍蝦湯也不會易腍,很掛湯配料的义燒和筍都不過不失,沒有特別這裡可以任加湯的,我加了一次才食完整碗麵,很飽肚,湯的味道不錯,很杰身,如果可以多點龍蝦肉或者蝦肉,感覺會抵食點,圖中整碗湯只有一舊肉碎,感覺有點寒酸

元祖龍蝦湯沾麵

元祖龍蝦湯沾麵

麵不會太粗,夠煙韌,配起滾燙的龍蝦湯也不會易腍,很掛湯
配料的义燒和筍都不過不失,沒有特別

龍蝦湯

早幾日過左厚福街專程想試下呢間之前網上推介既沾面店~ 平時門口排曬長龍,今日好快就入得啦。面店嚟講佢個餐牌都算多選擇,有沾面有拉面有飯,同埋佢都有唔同湯底嘅配搭,平時嘅魚介湯底、海老湯底、龍蝦湯都有。今次叫左赤海老沾面,加左終極海膽版,另外由於店家優惠多左半隻糖心蛋。沾面嚟到有少少驚喜,份量比我想像中多:面底夠厚、叉燒有3片、有蛋、沾面湯底份面又有豚角、筍嘅份量又唔少。沾麵湯底食第一啖已經好有衝擊感,熱辣辣既蝦味湯底好濃郁,配合埋海膽嘅味道好有層次,啱晒鐘意食海鮮嘅朋友。佢個面底煙韌彈牙,同埋好吸啲湯汁,每啖食落口都好滿足好有風味。咁豐富但係最後埋單又唔算好貴,計埋綠茶錢大概140左右

咁豐富但係最後埋單又唔算好貴,計埋綠茶錢大概140左右
2020-10-12 156 瀏覽
幾年前首次去日本東京初嚐沾麵後難以忘懷,已經好耐沒食過。岩先經開尖沙咀見到間良心沾麵專門店,決定要重拾昔日沾麵既回憶同味道😍極上racelette芝士龍蝦沾麵$168龍蝦沾麵汁味道濃厚,而醬汁入邊亦都有小量配料一起伴麵食👍沾麵分量好大碗,加埋佢充滿彈口掛汁既麵質同龍蝦醬汁非常配合,食落好滿足~另外大大原隻龍蝦中間放上了經烤過的芝士,為鮮味既龍蝦肉額外帶上了一層焦香既味道,正👍🤤果然為元祖級沾麵店🤡鍾意食沾麵既朋友就要來試啊~

極上racelette芝士龍蝦沾麵$168

2020-10-12 60 瀏覽
Ganso Tsukemen has been on my to-try list for quite some time, and I finally got to visit it on my birthday.Visiting after peak lunch hour at 2pm allowed us to get our seats and order pretty quickly. On the other hand, sea urchin was sold out at this time…So extra portion of sea urchin was not available…My friend ordered a Lobster Tsukemen, and I ordered a Cheesy Sea Urchin Tsukemen. We love the broth so much, as it was so thick and flavored, yet it wouldn’t make you thirsty. The stone pot also
(Top) Lobster Tsukemen (Bottom) Cheesy Sea Urchin Tsukemen
My friend ordered a Lobster Tsukemen, and I ordered a Cheesy Sea Urchin Tsukemen. We love the broth so much, as it was so thick and flavored, yet it wouldn’t make you thirsty. The stone pot also did a great job in keeping the broth pretty warm throughout the meal.

The broth was so good that it actually made a great soup to drink on its own. Best thing about the broth is that you get unlimited refill! The lobster broth tasted like legit lobster bisque. And my cheesy sea urchin got bit and pieces of sea urchin at the bottom of the soup. Yum!

The soft boiled egg with runny egg yolk was superb too!

Portion of tsukemen was very generous. You usually get 110g to 130g of noodles in a ramen/tsukemen, but Ganso Tsukemen serves 180g of quality, thick and al dente noodles! How awesome is that! And that’s why we left with a food belly which lasted till pretty late of that night.
Soft Shell Crab
We also ordered a snack of Soft Shell Crab to share. The freshly fried soft shell crab was quite fresh and meat, nom!

Definitely coming back to try out other delicious tsukemen at a very reasonable price!
2020-10-09
午餐
Soft Shell Crab
2020-10-09 161 瀏覽
係社交平台經常見到人哋😋食呢間啲芝士🧀沾麵🍜,今日終於輪到我一試佢有最霸氣嘅極上芝士海膽沾麵!但係應該真係太多人,📝order完等咗成🕧半個鐘先有嘢食🥺,同埋入面真係幾迫🙈。🤤極上芝士海膽沾麵🍜配有成板大海膽😍,而且都幾新鮮、甘甜🥰!沾麵湯🥣夠熱👍,湯底好香濃🧀芝士味,而且入邊仲加咗海膽🤩,但可能芝士🧀味太濃變咗海膽味唔太突出😂。拉麵軟硬👌適中,日式叉燒、半熟蛋🥚同埋荀片都有一定水準😋,下次可以再來試埋佢其他款式嘅沾麵🤤!
極上芝士海膽沾麵

2020-09-26
5 分鐘 (堂食)
極上芝士海膽沾麵
2020-10-08 96 瀏覽
⊹ 🦀🧀𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙮 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙍𝙤𝙚 𝘿𝙞𝙥𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙉𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚🍜 ⊹📎 𝙂𝙖𝙣𝙨𝙤 𝙏𝙨𝙪𝙠𝙚𝙢𝙚𝙣 元祖沾麵專門店#黃店 💛元祖沾麵有好多海鮮口味沾麵拉麵龍蝦 鮑魚 海膽都有😳😳😳豚肉魚介拉麵 $89魚介味道比較淡 可能因為豚骨味道重 麵條質感普普 不太啱我口味反而沾麵嘅麵條係粗麵口感煙韌彈牙 極上芝士蟹皇沾麵$165 有一隻焗芝士蟹蓋 芝士鹹香配蟹膏甘香🤤加飛魚子食口感更豐富✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿豚肉魚介拉麵$89極上芝士蟹皇沾麵$165✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 元祖沾麵專門店 (尖沙咀)尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
📎 𝙂𝙖𝙣𝙨𝙤 𝙏𝙨𝙪𝙠𝙚𝙢𝙚𝙣 元祖沾麵專門店

極上芝士蟹皇沾麵$165

✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻

☞ ☞ 元祖沾麵專門店 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖

2020-10-08 42 瀏覽
呢間係喺厚福街嘅一間拉麵店未入到入邊已經見到好多好多嘅文宣📄晚飯時段都有唔少人等位🪑❶豚肉魚介沾麵 $89每次去拉麵店我都會揀魚介湯🍜所以今次都唔例外個人而言 好鍾食啲啲熱辣辣嘅嘢呢個沾麵就真係啱晒我心意啦店員拎到過嚟嗰陣仲熱到霧晒煙所以你哋食嘅時候都要小心燙手同辣親啊豚肉係半肥瘦,湯底好有魚味仲有紫菜同埋一隻糖心蛋到而家其實我都唔係好知道塊紫菜點樣食先最好味所以我每次都會先食紫菜好似當平時啲零食咁樣食😂呢間拉麵店要收加一 店內嘅店員好Nice同埋好細心你使唔使要橡筋紮起頭髮同埋會比口罩套你放好口罩所以就算要加一都抵晒啦💁🏻
呢間係喺厚福街嘅一間拉麵店

個人而言 好鍾食啲啲熱辣辣嘅嘢
呢個沾麵就真係啱晒我心意啦
店員拎到過嚟嗰陣仲熱到霧晒煙
所以你哋食嘅時候都要小心燙手同辣親啊
豚肉係半肥瘦,湯底好有魚味
仲有紫菜同埋一隻糖心蛋
到而家其實我都唔係好知道塊紫菜點樣食先最好味
所以我每次都會先食紫菜好似當平時啲零食咁樣食😂
呢間拉麵店要收加一 店內嘅店員好Nice同埋好細心
你使唔使要橡筋紮起頭髮同埋會比口罩套你放好口罩
所以就算要加一都抵晒啦💁🏻
2020-10-06 166 瀏覽
👩🏻‍💻習慣好早食晚餐既我,一早就出門食好野啦😋係尖沙咀厚福街唔少食店林立,間間質素都唔差,今次亦唔例外🥰💕​​🍜 極上芝士蟹皇沾麵 HKD$148​🌟芝士海膽汁入面有豬軟骨,滾住咁上檯,令人眼前一亮😍;芝士味入口香濃,配以口感彈牙既沾麵,沾每一下醬汁都掛晒係麵身👍🏻大大碗份量十足‼️日本叉燒油脂分布均勻,口感軟滑😋而個蟹皇更加令人滿足‼️💕蟹殼內滿滿蟹膏,芝味濃郁鮮甜可口😋鐘意食蟹膏值得一試😋​​🍜豚肉魚介沾麵 HKD$89​🌟味道香濃,會隱約食到魚介味,醬汁咸味帶有豚肉、魚介味,層次豐富😋👍🏻‼️沾醬既濃郁配搭原味既彈牙拉麵,味道剛好☺️💯👍🏻麵既分量好​​✒️小記:店舖易搵👍🏻店舖雖然細👍🏻但座位幾多,沾麵份量夠晒大碗‼️🤤食完都覺得好滿足​😋

🍜 極上芝士蟹皇沾麵 HKD$148​

🍜豚肉魚介沾麵 HKD$89​

豚肉魚介沾麵
2020-10-04
豚肉魚介沾麵
2020-09-30 149 瀏覽
今日黎到尖沙咀食海膽沾麵友人叫左一客海膽沾麵而我就叫左龍蝦沾麵.沾麵湯用石鍋送上一路食都繼續保持熱度食得慢都唔怕啲湯會凍曬🙈.龍蝦湯味道濃郁入面有少量碎嘅龍蝦肉 每一啖都好滿足麵質方面一樣非常出色彈牙而且有掛湯力 真係好正偷左少少友人嘅海膽一齊食味道鮮甜濃厚 好味到唔識講野😝.提提大家 哩間餐廳麵嘅份量比較多 細食嘅朋友記得要少麵啦🙈
今日黎到尖沙咀食海膽沾麵

味道鮮甜濃厚 好味到唔識講野😝

提提大家 哩間餐廳麵嘅份量比較多
細食嘅朋友記得要少麵啦🙈
2020-09-29 148 瀏覽
極上芝士蟹皇沾麵180g加配龍蝦,$138+5,極上芝士蟹皇,芝士焗蟹蓋及飛魚籽伴沙律菜,芝士味道咸香,蟹皇食落好新鮮,味道鮮甜帶咸,飛魚籽口感脆爽,食落鮮味十足,配以沙律菜食用,味道更佳;龍蝦湯底口感濃稠,龍蝦肉口感彈牙,味道甜鮮、濃郁,豬肉口感厚肉,吸收龍蝦湯底味道,味道鹹鮮。豚肉魚介沾麵180g,$89,魚介湯底味道濃香帶咸,豚肉肉質嫩身;麵條口感粗身、煙韌,容易掛湯,配以青蔥、紫菜、青檸汁、七味粉食用,味道更加豐富;荀口感爽脆,味道帶酸;雞蛋流心效果突出,蛋味濃香;火灸叉燒肥瘦適中,口感薄身、肥嫩。

極上芝士蟹皇沾麵180g加配龍蝦
豚肉魚介沾麵180g
極上芝士蟹皇沾麵180g加配龍蝦
豚肉魚介沾麵180g
  • 豚肉魚介沾麵
  • 極上芝士蟹皇沾麵+飛魚子
2020-09-28 142 瀏覽
食沾麵, 好易飽, 因為湯底好濃, 而且麵身好「實正」。我個Lobster Tsukemen 實在太濃味, 杰到未可用來食完碗沾麵, 所以要免費加添, 本來order 加少少湯, 但服務員又比了一大煲比我, 有點浪費。而我老公的Shrimp Tsukemen 湯底無Lobster 咁杰,  不過佢都覺得好飽飽儕儕的,  其實店內有拉麵及飯食, 好多選擇。茶錢每位hk$5, 再加一服務費, 星期一至五, 5:00 前下午茶時段入坐有10% discount.
Shrimp Tsukemen & Lobster Tsukemen
2020-09-24
2020-09-27 137 瀏覽
每次經過都大排長龍嗰人氣日式沾麵鋪下午茶時段嚟一樣咁多人😨欣賞佢哋湯底夠獨特 有濃郁嘅海鮮味-極上芝士蟹黃沾麵 $138 加飛魚子 $10龍蝦湯味道濃厚 偏鹹 湯入面有龍蝦粒配菜好足料 有蛋 葱 紫菜 竹筍 叉燒食完好滿足 原來180g都幾大碗 夠食飛魚子鮮甜又唔腥 濃郁帶少少甜-豚肉魚介沾麵 $98本來以為兩款沾麵湯底係一樣 都係好濃同惹味不過呢個湯入面有埋豚肉 比較稠 魚味豐富配菜一樣 溏心蛋好出色 蛋黃半熟 蛋白嫩滑整體所有嘢都好出色

每次經過都大排長龍嗰人氣日式沾麵鋪

配菜一樣 溏心蛋好出色 蛋黃半熟 蛋白嫩滑
整體所有嘢都好出色
  • 豚肉魚介沾麵
2020-09-24 291 瀏覽
元祖龍蝦湯沾麵|$105龍蝦湯:個湯真係好差,個湯係好杰身,罐頭忌廉湯質地,杰唔係問題,最大獲係味道。飲第一啖已經知中伏,係好假既龍蝦味,衰過罐頭湯,咸就唔係好咸,但個湯完全無誠意,絕對唔係新鮮龍蝦熬出黎既味道。點解會有人講得出鮮甜????叉燒:食落好乾又無味,食左2塊放棄 麵條:好粗好硬,好聽講係彈牙,黏答答成餅野溏心蛋:唯一正常既配料因為我坐近門口第2張台,食左幾啖,個店員係門口噴殺蟲劑/清潔劑,成陣化學味傳晒過黎,大佬我食緊野....無收茶錢,淨係加一。唔評衛生/清潔/服務/價錢,淨講味道,真係好難食好難食好難食。俾左我第一個負評。唔會再幫襯。唔會推介朋友。

元祖龍蝦湯沾麵|$105

叉燒:食落好乾又無味,食左2塊放棄

麵條:好粗好硬,好聽講係彈牙,黏答答成餅野

溏心蛋:唯一正常既配料

無收茶錢,淨係加一。

俾左我第一個負評。
唔會再幫襯。
唔會推介朋友。

2020-09-24 93 瀏覽
出名黃的沾面店! 未入到餐廳都知佢名氣高, 因為門口排曬隊。我今日就叫左個 極上芝士蟹黃沾麵+龍蝦。 湯底十分濃郁, 叉燒真係好好食 蟹籺的份量好多, 應該夠2人食🤣🤣蟹殼有滿滿的蟹膏,整體上食得好滿足, 不過等好耐先有得食, 起碼入去坐左30分鐘先上到野食! 呢個係不足之處!
出名黃的沾面店!
未入到餐廳都知佢名氣高, 因為門口排曬隊。
蟹籺的份量好多, 應該夠2人食🤣🤣

15 分鐘 (堂食)
2020-09-14 371 瀏覽
前排趁住下午茶時間🕝又去咗一間夜晚好多人排隊嘅元祖沾麵專門店 試下佢哋嘅沾麵🧐.極上芝士海膽沾麵 🍜上枱嘅時候除咗有芝士海膽鍋,仲有一份原板海膽😍芝士海膽鍋芝士味勁濃郁帶少少甜🧀入面有好多迷你海膽同豚肉🐷將麵浸落去湯之後加啲新鮮海膽😙雙重滋味🤤海膽點芥末豉油,又或者就咁食都得😜鮮甜甘香又唔腥☺️.元祖龍蝦沾麵🎎首先將青檸汁同七味粉加入麵中🍋🌶然後沾上熱辣辣嘅龍蝦湯🔥麵條掛滿龍蝦湯🦞龍蝦湯汁味道厚實,偏鹹一啲🤏🏻湯入面有龍蝦同豚肉粒😉好足料👍🏻配菜有半熟蛋🥚葱、紫菜、竹筍、火灸叉燒🐖非常滿足😆仲幾大碗㗎
  • 極上芝士海膽沾麵
  • 元祖龍蝦沾麵