2020-06-27 54 瀏覽
再次喺厚福街搵食,今次黎到試元祖沾麵。喺門口見到大大隻吉祥物就可以搵到呢間鋪。呢間鋪有別於市面好多既沾麵/拉麵小店,通常一般沾麵店只得幾款口味,而呢間麵既選擇十分多,有傳統有非傳統口味。因此我無揀到一般既魚介湯味,而試左龍蝦湯沾麵。沾麵上碟時,最令人驚喜既係石鍋湯底熱辣辣,「啫啫」鍋keep住滾左數十秒。呢間沾麵店選用既係較粗身既麵,而我本身比較偏好幼一點的麵種,所以食落未必係最合我既口味。不過值得一讚既係佢個湯底能夠做到夾沾麵既時間,麵非常掛湯,每一口都能夠食到濃濃既龍蝦味。整體而言,價錢性價比唔算特別抵食,但勝在店內環境夠舒適寬敞,如果食厭左平時既傳統口味,呢間都可以一試。